Αν το ρόδια μας πάρουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ, αν η γιορτή του Ροδιού είναι όλο και πιο πετυχημένη, αν πραγματικά τα ρόδια μας είναι τα πιο γευστικά, γλυκά και κόκκινα, τούτο συνεπάγεται ότι θα έχουν την καλύτερη πορεία στην αγορά;
Κάποτε είχαμε το ωραιότερο και νοστιμότερο μανταρίνι και με όνομα: Μανταρίνι Ερμιόνης. Πού είναι σήμερα;
Κάποτε είχαμε τα ωραιότερα και νοστιμότερα πορτοκάλια Μέρλιν. Πού είναι σήμερα;
Σίγουρα το καλό και πολύ νερό είναι απαραίτητο. Όμως ούτε κι αυτό μπορεί να εγγυηθεί την πορεία των προϊόντων μας στην αγορά.
Προέχει η συνεργασία, η ποσότητα, το κόστος, τα κεφάλαια κίνησης, η ανταγωνιστική τιμή.
Τα τρία τελευταία χρόνια που η παραγωγή ροδιού στην Ερμιονίδα μένει σχεδόν στάσιμη, που μεταποίηση κάνουν ελάχιστοι παραγωγοί, που τα περιβόλια δεν συνδέονται με καμιά εταιρική σχέση, στην χώρα μας έχουν γίνει άλματα:
1). Έχουν φυτευτεί χιλιάδες ροδιές σε περιοχές με άφθονα νερά. Ποικιλίες που δίνουν σχετικά ξινό ρόδι και χυμό, ποικιλίες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καιρικές συνθήκες κ.λ.π., αλλά όλο επεκτείνονται.
2). Έχουν δημιουργηθεί εταιρείες εμπορίας, μεταποίησης προϊόντων ροδιού σε μεγάλη κλίμακα. Χρησιμοποιούν χυμοποιητές δυναμικότητας επεξεργασίας μέχρι και 20 τόνων την ώρα. Έχουν συνάψει εταιρικές σχέσεις με εκατοντάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα, ή οι ίδιες έχουν φυτέψει μεγάλες εκτάσεις. Πουλάνε χυμό ροδιού, ή τον αναμειγνύουν με άλλους χυμούς, οπότε δεν φαίνεται και το μειονέκτημα της γεύσης, της γλυκύτητας και του χρώματος. Κάνουν συντονισμένες ενέργειες, για να πέφτει συνεχώς το κόστος παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας.
3). Οι παραγωγοί διαθέτουν ασφαλώς το προϊόν τους σε αυτές τις εταιρείες, αλλά σε τιμή 0.40 ευρώ το κιλό το καλό ρόδι προς βρώση, και 0.20 προς χυμοποίηση.
4). Όλα τα σημεία πώλησης έχουν χυμό ροδιού αυτών των εταιρειών με τιμή 2.40 το μικρό μπουκαλάκι. Το δικό μας το βρίσκουμε σε ελάχιστα καταστήματα με 2.60. Αν ρίξουμε την τιμή στα 2 ευρώ, μπαίνουμε μέσα, ενώ ο ανταγωνισμός αν τη ρίξει ακόμη και στα 1.80, έχει σοβαρό κέρδος.
Στον πάγκο πλανόδιων στο Μοναστηράκι στις 02-11-2017 πουλούσαν εντυπωσιακά "ρόδια Βέροιας" προς 0.99 ευρώ το κιλό και ακριβώς δίπλα τους με ταμπέλα "γλυκά ρόδια", ασπριδερά μικρά ρόδια, και ορισμένα ανοιγμένα για να πείθουν ότι έχουν κοκκινωπό περιεχόμενο, προς 1.10 ευρώ. Διαφορά μόνο 0.11 ευρώ, παρ' όλη την μεγάλη ποιοτική διαφορά.
Δεν μπορούν τα μεμονωμένα περιβόλια μας να ανταγωνιστούν τα εταιρικά σχήματα, ακόμη και αν έχουμε πολύ καλύτερη ποιότητα. Άλλωστε ο παραγωγός της Ερμιονίδας κερδίζει, όταν διαθέτει το ρόδι του μόνος του στις λαϊκές της Πρωτεύουσας. Και όταν λέμε κερδίζει, εννοούμε ότι μόλις που αμείβεται ο επιπλέον κόπος του και τα έξοδα.
Όνομα, ποιότητα ροδιού δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά, χωρίς συνεργασία, μεγάλη ποσότητα, μικρό κόστος, άφθονα κεφάλαια κίνησης, ανταγωνιστική τιμή.
Β. Γκάτσος