Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Εξομολόγηση Τέτση…



Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας γιορτάζει τα 60 χρόνια παρουσίας του μεγάλου Υδραίου ζωγράφου, με μια έκθεση-σταθμό, όπου τον πρώτο λόγο έχει το νησί του. 



Της Σίλας Αλεξίου saronicmagazine
Τον μεγάλο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση τιμά αυτό το καλοκαίρι η Ύδρα, ανταποδίδοντας στον Δάσκαλο –ως γενέτειρα πόλη– ένα ελάχιστο μέρος της προσφοράς του στον ελληνικό πολιτισμό.
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας γιορτάζει τα 60 χρόνια παρουσίας του Υδραίου ζωγράφου και ακαδημαϊκού στα εικαστικά δρώμενα του τόπου με μια έκθεση-σταθμό, όπου η Ύδρα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
Αποτίοντας φόρο τιμής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Παναγιώτης Τέτσης παρουσιάζει 16 έργα με θέμα το γραφικό νησί του Σαρωνικού, όπως το βλέπει και το αισθάνεται σήμερα ο ίδιος, καθώς οι δέκα ακουαρέλες και οι έξι ελαιογραφίες του φιλοτεχνήθηκαν πρόσφατα και αντικατοπτρίζουν την αγάπη του εξαιρετικού ζωγράφου για τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται και τρεις από τις νέες μαυρόασπρες καλλιτεχνικές του συνθέσεις.
Η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση πραγματοποιείται με χορηγία της Alpha Bank, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου–Μουσείου Ύδρας με τίτλο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Ύδρας». Στόχος του ΙΑΜΥ, και ειδικότερα της διευθύντριας του φορέα, Ντίνας Αδαμοπούλου, είναι η διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, οι οποίες να συνάδουν με την ιστορικότητα του νησιού και να αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του.
Οι προσπάθειες για τη διοργάνωση της έκθεσης Τέτση είχαν ξεκινήσει από το 2011 και, παρά τις δυσκολίες της εποχής, ευοδώθηκαν φέτος. Το γεγονός ότι οι Υδραίοι, αλλά και οι κάτοικοι

Χαλίκι να σκοντάψεις

του Δημήτρη Καμπουράκη

protagon

Αυτή μπήκε ξαφνικά στην πλατεία του χωριού περπατώντας μεγαλόπρεπα, σαν θεά την ημέρα της γιορτής της. Αυτός ήταν καθισμένος στο συνηθισμένο τραπεζάκι του στην αυλή του καφενείου, καπνίζοντας σιωπηλός όπως πάντα. Αυτή κοντοστεκόταν κάθε τόσο και χαιρετούσε ανθρώπους που είχε να δει από το περσινό καλοκαίρι, χαμογελώντας πλατιά σαν όλους τους ανθρώπους που έχουν περάσει χορτασμένη ζωή. Αυτός την κοίταζε σχεδόν κρυφά κάτω απ’ τα σμιχτά του φρύδια, σαν όλα τα πληγωμένα αγρίμια. Του ‘βαλα τσικουδιά και τσουγκρίζοντας τα ποτηράκια τον παρότρυνα να το κατεβάσει, για να πνίξει τον συγκλονισμό που ανέβαινε απ’ τα σπλάχνα του και τον κυρίευε.

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο η ίδια ιστορία. Αυτή κατέβαινε στο χωριό απ’ την Αθήνα για λίγες μέρες, πότε μόνη, πότε με παρέα, κάθε χρόνο ομορφότερη, πιο μεγαλόπρεπη, πιο πληθωρική, πιο καλοντυμένη, πιο επιτυχημένη. Και τον εύρισκε πάντα εκεί, στο ίδιο τραπεζάκι, κάτω από την ίδια μουριά, να πίνει την ίδια τσικουδιά, κάθε χρόνο πιο αγρίμι, πιο σκοτεινιασμένο, πιο ακούρευτο, πιο μαύρο απ’ τους ήλιους, πιο πότη, πιο αμίλητο. Παρατήρησα τις ρυτίδες στο μέτωπο του, τα γένια του που είχαν γίνει κάτασπρα, τα πετσιασμένα απ’ τις δουλειές χέρια του που έτριβε νευρικά και του ‘κανα την ίδια ερώτηση όπως κάθε καλοκαίρι: «Ακόμα ρε;»  Έγνεψε καταφατικά μ’ ένα νεύμα αδιόρατο, σα να μην ήθελε να το ομολογήσει. «Θα ‘ναι καμιά

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Με αφορμή μια φωτογραφία…


Με αφορμή μια φωτογραφία…
Στη φωτογραφία «Η Ερμιόνη από το Μπίστι»1 που χρησιμοποιήθηκε, μονταρισμένη, στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου μας για τη ζωή των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ερμιόνη, διακρίνονται μπροστά από το ιερό του Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Απόστολου Γκάτσου, πέντε από τα μέλη της πρώτης ομάδας Ναυτοπροσκόπων που ιδρύθηκε στην πόλη μας τη δεκαετία του 20.
Πρόκειται για τους:
Άγγελο Σπύρου, Αρχηγό της ομάδας, το πρώτο από τα πέντε παιδιά του Λάζαρου Σπύρου, ράφτη από τις Σπέτσες και δεξιού ψάλτη της Παναγίας, Αριστείδη Μαυρωτά, Υπαρχηγό, Διονύση Στεργίου, αδελφό του ήρωα του «Βασίλισσα Όλγα» Αργύρη Στεργίου, Απόστολο Γκάτσο, Ανδρέα Κομμά και τα αδέλφια Ραφαήλ και Μιχάλη Κομμά, που ήταν και ο σαλπιγκτής της ομάδας.
Ο βίος αυτής της προσκοπικής ομάδας ήταν σύντομος, μέχρι το 1933. Λίγα χρόνια αργότερα, η δικτατορία του Μεταξά, διέλυσε τον προσκοπισμό στην Ελλάδα.

1.  Η φωτο περιλαμβάνεται στη συλλογή με τοπία της Ερμιόνης του Β. Λιάντζουρα και βρίσκεται στην έκδοση «Η Ερμιόνη στις αρχές του 20ου αιώνα» της τοπικής εφημερίδας «Η φωνή της Ερμιόνης», έτους 1983.
Γιάννης Μ. Σπετσιώτης

"είναι ηλίθιοι αυτοί οι Νορβηγοί"...

From: Aristidis-Telis, Aachen 
Η ακόλουθη ιστορία είναι απολύτως αληθής και αφορά τα οικονομικά "προβλήματα" που αντιμετωπίζει η Νορβηγία.

Στις αρχές, λοιπόν, του καλοκαιριού συνήλθε η νορβηγική Βουλή προκειμένου να συζητηθεί το "πρόβλημα" του σημαντικού πλεονάσματος που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς και ο κίνδυνος που ενέχει για την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος (νορβηγική κορώνα) και οι επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια ανατίμηση για τις εξαγωγές της χώρας. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να χαρισθούν οι φόροι σε όλους τους πολίτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προκειμένου να μην συσσωρευθούν επιπλέον έσοδα στον ήδη "προβληματικό" πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί πως το φορολογικό σύστημα της Νορβηγίας προβλέπει άμεση φορολόγηση "στην πηγή" του εισοδήματος ενός πολίτη, χωρίς να καλείται στο τέλος του έτους - ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή - να πληρώσει κάποιον άλλον φόρο. Αν για παράδειγμα, ένας υπάλληλος αμείβεται από μία εταιρεία με 1.000 ευρώ κάθε μήνα, το ποσοστό φόρου που του αναλογεί αποδίδεται αυτομάτως στο κράτος. Άλλο ενδιαφέρον σημείο για την "τραγική" πλεονασματική οικονομία της Νορβηγίας είναι πως τα τελευταία χρόνια το κράτος χαρίζει το φόρο του μήνα Δεκεμβρίου, σαν ένα "δώρο" προς τους πολίτες, αφού στο νορβηγικό κράτος λεφτά όντως υπάρχουν.

Η νορβηγική Αριστερά αντέδρασε στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αν χαρίζονταν οι φόροι του υπόλοιπου έτους, το επιπλέον εισόδημα οι πολίτες θα το ξόδευαν κατά κύριο λόγο σε ταξίδια - στους Νορβηγούς αρέσει πολύ να ταξιδεύουν - και ξενύχτια, με αποτέλεσμα τα λεφτά να μην επιστρέφουν στο κράτος. Η πρόταση της Αριστεράς ήταν οι πολίτες να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους και τα χρήματα αυτά να διατεθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Αφού, λοιπόν, δεν πάρθηκε καμία απόφαση εντός του κοινοβουλίου για τον "πονοκέφαλο" των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ενώπιον του νορβηγικού λαού, καλώντας τον να αποφασίσει ο ίδιος για το αν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους του υπόλοιπου έτους ή όχι.

Το αποτέλεσμα; Το 72% ψήφισε ώστε να μην χαρισθούν οι φόροι στους Νορβηγούς πολίτες, αλλά να συνεχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά και τα χρήματα αυτά να δοθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα και επιλέχθηκε τελικά να χτιστούν νοσοκομεία στο Βιετνάμ.

Βεβαίως, αν διηγείτο κάποιος την ιστορία αυτή σε έναν συνηθισμένο Έλληνα, η - πιθανότερη - απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν "είναι ηλίθιοι αυτοί οι Νορβηγοί". Οι υπόλοιποι ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά.
 
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3222494&pg=1&orderdir=rate

Πειραματικοί αρωματικοί αγροί για τους Νέους Αγρότες

Η ελληνική βιοποικιλότητα δίνει πρόκριση στα αρωματικά φυτά με επιδεικτικά αγροκτήματα σε Αργολίδα, Σέρρες Λαγκαδά και έπεται συνέχεια.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 5.700 φυτά, από τα οποία τα 1.600 ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται αυτοφυή μόνο στην Ελλάδα.
Μια πολύ σοβαρή προοπτική για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας μπορεί να προσφέρει η καλλιέργεια των αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών, υπό τη προϋπόθεση όμως ότι θα φέρει κοντά την έρευνα και την επιστήμη, την εκπαίδευση και τη συστηματική υποστήριξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της εμπορικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Με αυτό το σκεπτικό οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες αφήνουν στην άκρη τις υποσχέσεις για φανταστικά κέρδη στο χωράφι και κινούνται μεθοδικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μίας νέας πραγματικότητας σε στενή συνεργασία με τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και αντικείμενο τα τοπικά φημισμένα ενδημικά ελληνικά φυτά, φροντίζοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 5.700 φυτά, από τα

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η εκδήλωση για τη Μικρασιατική καταστροφή του Ερμιονικού Συνδέσμου (video)

Πηγή: Ιχνηλάτες

Βόμβα το νέο τραπεζικό σύστημα στη Σερβία

Νέο τραπεζικό σύστημα στη Σερβία, με νόμο που ορίζει πως οι τράπεζες θα εργάζονται αποκλειστικά και μόνο για το όφελος της χώρας και των πολιτών!
Της Μαργαρίτας Ισιδώρου
Οι σοσιαλιστές της Σερβίας εγκαταλείπουν το τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού μοντέλου και προκαλούν τις έντονες διαμαρτυρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Παραιτήθηκε ο Dejan Soskic, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Σερβίας, ενώ η θητεία του έληγε το 2016! Στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια έχουμε την πρώτη πολιτική απάντηση και αντίδραση στη Τραπεζική Δικτατορία, με νόμο που ψήφισε η Σερβική Βουλή!
Η είδηση θάβεται από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και δημοσιογράφους και ίσως αναγκαστούν να μιλήσουν για αυτή την εξέγερση της Σερβίας, μιας και τώρα το ΔΝΤ εκφράστηκε δημόσια εναντίον ενός νόμου που ψήφισε δημοκρατικά η Βουλή της Σερβίας και εναντίον του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ivica Dacic.
Με τον νέο νόμο η Τράπεζα της Σερβίας υποχρεώνεται να λειτουργεί σε όφελος της εθνικής οικονομίας και των αναγκών του Σερβικού λαού και να μην τηρεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και των διεθνών κερδοσκόπων!

Πρόκειται για ενέργεια της Σερβικής Βουλής που υπερασπίζεται το σύνολο της χώρας και είναι φυσιολογική η αντίδραση της Ευρωπαϊκής ένωσης και του ΔΝΤ, αφού εκτιμούν ότι η Σερβία αναστατώνει κυριολεκτικά την διεθνή τραπεζική «σταθερότητα»!
Τώρα ένα τεράστιο αγκάθι, η Σερβία, υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προλάβει νέες αποφάσεις σαν της Σερβίας από Ιταλία και Ισπανία. Για την Ελλάδα δεν ανησυχούν οι διεθνείς κερδοσκόποι, μιας και έχουν εγκαταστήσει μια συγκυβέρνηση δωσίλογων!
Η απόφαση της Σερβίας δείχνει πως υπάρχουν ακόμη κάποιοι κι αυτοί στην Περιφέρεια του συστήματος, που τολμούν να εναντιωθούν στην Αυτού Μεγαλειότητα της κερδοσκοπίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!
πηγή: logiosermis.net

Επιστολή στήριξης καλλιτεχνών στον Γιώργο Λούκο


Επιστολή στήριξης καλλιτεχνών στον Γιώργο Λούκο


tovima 
Επιστολή στήριξης στον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ. Γιώργο Λούκο με αφορμή την «φήμη περί αντικατάστασής του» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά υπογράφουν δεκάδες καλλιτέχνες και εκπρόσωποι της ευρύτερης δημόσιας ζωής.

Πέρα από τους υπογράφοντες η επιστολή είναι ανοιχτή και στο κοινό το οποίο μπορεί να δηλώσει την συμπαράστασή του στέλνοντας όνομα και (προαιρετικά) ιδιότητα στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportathensfestival@hotmail.gr.


Η επιστολή και τα ονόματα έχουν ως εξής


«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,


Σα να μην έφταναν οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, οι δυσβάσταχτες θυσίες που ενσκήπτουν επί δικαίους και αδίκους, ο πόνος για τον ξεπεσμό της χώρας και η αγωνιώδης , ατέρμονη κατάσταση αναμονής μιας επικείμενης κατάρρευσης που όλο αναβάλλεται, έπεσε επιπλέον σαν βόμβα η φήμη (ελπίζουμε), ότι η πολύπαθη πόλη των Αθηνών θα στερηθεί την ευεργετική αύρα που πνέει κάθε καλοκαίρι από το Ελληνικού Φεστιβάλ , από τότε που την ευθύνη έχει ο σημερινός πρόεδρός του.

Θα αντικαταστήσουν τον Λούκο» λέει η φήμη. Μα γιατί; Η απορία εύλογη. Διότι:
Είναι πασίγνωστο πως χάρη στον Γιώργο Λούκο, έμπειρο στη διεύθυνση μεγάλων φεστιβάλ, με γνώση του χώρου , με διεθνείς γνωριμίες και ισχυρή προσωπικότητα, η μικρή μας χώρα απέκτησε ένα «μεγάλο» φεστιβάλ γνωστό πλέον διεθνώς στους πιο

Μινωική έπαυλη αποκάλυψε ανασκαφή στην Ιεράπετρα

Μινωικό κτίριο, χρονολογούμενο από 1.600 έως το 1.400 π.Χ.,έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Γαϊδουροφάς, στην Ανατολή Ιεράπετρα, σε υψόμετρο 900 μέτρων. ethnos

Μινωική έπαυλη αποκάλυψε ανασκαφή στην Ιεράπετρα
Οι πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κάνουν λόγο για ένα σημαντικό κτίριο, το οποίο με τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ανασκαφή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έπαυλη αφού και ο 'Αρθουρ Έβανς όταν πέρασε από το σημείο το 1898, σημείωσε στο ημερολόγιο του ότι διαπίστωσε πως στον χώρο -και παρά τις επιχώσεις- υπήρχαν αρχιτεκτονικά στοιχεία που μαρτυρούσαν την παρουσία μινωικού κτιρίου.
Η όλη ανασκαφή πραγματοποιείται στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που υλοποιεί και χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη χρηματική στήριξη ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με επικεφαλής τον λέκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννη Παπαδάτο, και υποδιευθυντή τον Γεραπετρίτη αρχαιολόγο Κωστή Χαλικιά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Κατά τη φετινή πρώτη ανασκαφική περίοδο διαρκείας δυο

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η γιορτή μνήμης της Μικρασιατικής τραγωδίας του 1922 ως μύηση στην αυτογνωσία


από τη Μυρσίνη Σαμαρά
 
Ο Ν. Καζαντζάκης, στο έργο του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», έφτιαξε μια ξεχωριστή σκηνή: Ο Ζορμπάς και ο φίλος του διανοούμενος αποχωρούν μελαγχολικοί, μετά την κηδεία της μαντάμ Ορτάνς, και βαδίζουν σιωπηλοί μέχρι την ακρογιαλιά. Καθώς έχει βραδιάσει κι ο Ζορμπάς είναι ξαπλωμένος, κοιτάει τα αστέρια που αρχίζουν να φαίνονται. Επηρεασμένος από το θάνατο της αγαπημένης του φίλης, ζητάει επίμονα από το διανοούμενο φίλο του:
- Εγώ θέλω να μου πεις  από πού ερχόμαστε και πού πάμε.
Αυτή η σκηνή, ήρθε στο νου μου καθώς αποχωρούσα εκείνο το βράδυ του Σαββάτου, στις 18 Αυγούστου, από την εκδήλωση την αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, με την ιδιαίτερη αναφορά στους Μικρασιάτες πρόσφυγες  από την Αττάλεια, που αναζήτησαν, στοιβαγμένοι μέσα σ’ ένα καράβι, απεγνωσμένα καταφύγιο και μια καινούργια πατρίδα στο παραλιακό και άσημο τότε χωριό, την Ερμιόνη.
Αν και το ερώτημα  του Καζαντζάκη  είναι φιλοσοφικό-υπαρξιακό, ωστόσο -σε όλη τη διάρκεια της εξαιρετικής ομιλίας του αγαπητού μας συμπατριώτη Γιώργου Φασιλή, μέσα από τις προφορικές αφηγήσεις μνήμης και εμπειριών ορισμένων απογόνων των προσφύγων, για το πώς διωγμένοι/ ξεριζωμένοι από τη

Η μοναδική μαστίχα, ελληνικό προιόν με διεθνή αναγνώριση, στο έλεος της φωτιάς και της τραγικής ανθρώπινης αδυναμίας/αμέλειας στην πρόληψη


Η αντίστροφη μέτρηση για το 40% της παραγωγής και τους κόπους των μαστιχοπαραγωγών.





Φτάνουν οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο (κυρίως μελίσσια) από τα ασφάλιστρα που άμεσα καταβάλλονται; Φτάνουν οι χρονοβόρες αποζημιώσεις από το ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης);
Φτάνουν οι δηλώσεις των πολιτικών; 
Ποιος θα βοηθήσει τη φύση και τον αγρότη πριν γίνει το κακό;
Πώς θα προστατευθεί η ισχνή πια οικονομία μας;
Ας μην ξεχνάμε τη λαική σοφία:
Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου κοντά είναι και το δικό σου (παροιμία).

Μυρσίνη Σαμαρά

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ιεροσυλία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών


Ποιος υπεύθυνος  Βυζαντινών αρχαιοτήτων, ποιος  Πολιτικός Μηχανικός, ποιος  ιερέας, ποιός  απ αυτούς  χωρίς σεβασμό στην ιστορία μας, ξεθεμέλιωσε πλάκες με ιστορικές πατημασιές από τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών.
Τον  ιστορικό μας Ναό  που έχει χαρακτηριστεί   από την αρχαιολογική υπηρεσία  ως διατηρητέο μνημείο .
Και ποιοι από μας μπορούν να σιωπήσουν σε τόσο αυταρχικές συμπεριφορές.
Εμείς δεν μπορούμε,  γι αυτό θα απασχολήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουμε ήδη αρχίσει, για να μας αιτιολογήσουν αυτή την ιεροσυλία και να μας δώσουν τα ανάλογα έγγραφα και σχέδια και ποιοι τα υπογράφουν.
Ο Ναός χρειάζεται οπωσδήποτε φροντίδα και κάποιες ανακαινίσεις είναι απαραίτητες  από  τη φθορά που φέρνει ο χρόνος, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που έγινε.

Οι πλάκες  που βγήκαν και προορίζονται να στοιβαχτούν σε κάποια αποθήκη αρχαιοτήτων, πρέπει να μπουν ξανά στη θέση τους .

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης


Τα σκαλοπάτια πριν ξεθεμελιωθούν 


Ο σεβασμός στα υπολείμματα  του αρχαίου κυκλώπειου τοίχους, απο τους ιδιοκτήτες οικίας δίπλα απο το Ναό Ταξιαρχών.

Τέχνη στους δρόμους του Ναυπλίου

 Σε «έργα τέχνης», μετά από μια σημαντική εικαστική παρέμβαση, θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν τα ρολόγια μέτρησης ηλεκτρικού ρεύματος της πόλης του Ναυπλίου οι «νέοι δημιουργοί» από σήμερα Δευτέρα 20 Αυγούστου έως τις 30 Αυγούστου 2012.
Ο Δήμος Ναυπλιέων οργανώνει αυτή την δράση με στόχο να ζωντανέψουν τα κουτιά αυτά της πόλης μας ώστε το άσχημο και οπτικά περιττό να γίνει όμορφο και αρεστό.Το γκρι χρώμα θα αποτελέσει πλέον παρελθόν και στη θέση του θα βρεθούν εικόνες ευρηματικών σχεδίων από «νέους καλλιτέχνες».

Στην δράση αυτή καλούνται να συμμετέχουν street artists της περιοχής μας και να γεμίσουν με χρώμα την ζωή μας.

20.000 στρέμματα κάηκαν στην Τροιζηνία

Υστερα από ολονύχτια μάχη των επίγειων δυνάμεων η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη απο χτές.
Με το πρώτο φώς τςη ημέρας 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Ericson ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες για 2 ώρες.Η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμη υπο έλεγχο(μερικό η ολικό) .Την νύχτα κατέκαυσε μεγάλη έκταση της Ανατολικης Αδέρας.Υπάρχουν ενεργές εστίες σε χαράδρες και συνεχείας αναζωπυρώσεις.
Αργά το βράδυ απο την Πειρφέρεια Αττικής αφίχθησαν 2 μεγάλες υδροφόρες.Η πυροσβεστική δύναμη πάντως δεν είναι μεγάλη όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν σε τέτοιας έκταση πυρκαγιάς.
.Υπάρχουν πολλέςς φωτιές σε εξέλιξη  και αυτό έχει αντίκτυπο στην διαθεσιμότητα .
Η καταστροφή μέχρι τώρα αποτιμάται σε 20000 στρέμματα ,αρκετές αγροικίες καμμένες.Ολική καταστροφή έχουν υποστεί  πολλά χτήματα με ελαιόδενδρα ,αρδευτικα κλπ
Φυσικά  η καταστροφή του ταλαιπωρημένου βουνού της Αδέρας είναι σημαντική.
 "Ι"

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Πύρινο μέτωπο στην Τροιζηνία



Μεγάλη πυρκαγιά αυτή την ώρα σε δάσος στην Τροιζηνία.  Πυροσβέστες με εννέα οχήματα και  2 αεροσκάφοι προσπαθούν να την κατασβήσουν.
 Ο καπνός έχει σκοτεινιάσει την Ύδρα.
Οι φωτογραφία απο το Φάρο  στο Μπίστι Ερμιόνης

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν με ορισμένους επαγγελματίες του Ναυπλίου


 Το Σάββατο κάναμε ανάρτηση το θέμα με τα κρουαζιερόπλοια που έφτασαν στο Ναύπλιο και τους 4.000 τουρίστες που πάτησαν το πόδι τους στην πόλη. Μεσώ του facebook κάποιοι επαγγελματίες της πόλης είχαν διαφορετική άποψη, πρώτα για το αριθμό των τουριστών (ήταν πραγματικά 4.000 οι τουρίστες και δεν σηκώνει αμφισβήτηση αυτό προκύπτει από στοιχεία του Λιμεναρχείου) και δεύτερον για το αν οι τουρίστες άφησαν χρήματα στα μαγαζιά (αυτό δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε σε τι βαθμό έγινε, πάντως έγινε).
Ειρωνικά σχόλια του τύπου να φέρουμε σακούλες να βάλουμε τα λεφτά, η ανεβάστε καμιά  φωτογραφία με το κόσμο που πλημμύρισε το Ναύπλιο..., δείχνουν την επιπολαιότητα με την οποία  αντιμετωπίζεται το θέμα του τουρισμού στην πόλη του Ναυπλίου. Επειδή στο μαγαζί κάποιου δεν έκατσαν τουρίστες,

Όλοι φοβούνται τον Ριζά




Photo: Λεωνίδας Τούμπανοςτου Μίλτου Παύλου  protagon
Είμαι ο Ριζά και φοβάμαι να βγω από το σπίτι μου. Εϊμαι 32 χρονών και έχω χαρτιά παραμονής στην Ελλάδα, όπου ήρθα πριν από εφτά χρόνια. Μέχρι τη στιγμή που τρεις μαυροντυμένοι μου άνοιξαν το κεφάλι και μου έσπασαν τη μύτη και το μέτωπο με τσιμεντόλιθους, ζούσα ήσυχα και δούλευα κανονικά σε ένα μαγαζί με καλούς ανθρώπους και Έλληνα αφεντικό. Σήμερα με παίρνει κάθε μέρα τηλέφωνο και ρωτάει αν είμαι καλά. Μου λέει να περάσω έτσι για έναν καφέ ακόμα κι αν δεν θέλω να δουλέψω. Αλλά εγώ φοβάμαι να βγω. Και τι θα πουν και οι γείτονες αν με δουν με τη σπασμένη μύτη και τις γάζες στο κεφάλι; Εδώ όλοι είναι καλοί μαζί μου αλλά τώρα ποιος ξέρει, θα φοβηθούν και αυτοί... Εδώ τα πράγματα είναι ήσυχα, όχι όπως στο κέντρο όπου έχει ναρκωτικά, όπλα και γίνονται πολλά...*
Μετά τη δουλειά πριν περπατήσω για το σπίτι, καθόμουν στο πάρκο και τάιζα τα πουλιά. Για πολλά χρόνια όλα ήταν ήρεμα. Αλλά τελευταία αυτό άλλαξε. Μια φορά ένας παππούς με κοιτούσε περιέργα για πολλή ώρα. Κάποια στιγμή μου φώναξε φοβισμένος: «τι γυρεύεις εδώ; να πάς πίσω στη χώρα σου!». Μια άλλη φορά, μια κυρία νόμιζε ότι ήθελα να δηλητηριάσω τα πουλιά και τσίριζε να φύγω...
Εκείνο το βράδυ γυρνούσα σπίτι. Δεν κατάλαβα τι συνέβη, παρά μόνο πρόλαβα να δω τρεις άντρες γύρω στα τριάντα με μαύρα ρούχα να με πλακώνουν με μεγάλα τούβλα και να με χτυπούν σε όλο το σώμα. Φώναξα για βοήθεια, κανείς δεν ήρθε, ήταν σκοτάδι,

Δήλωση Χατζησωκράτη για τα γεγονότα στην Ύδρα

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτρπής της ΔΗΜΑΡ έκανε την ακόλουθη δήλωση «Η πάταξη της φοροδιαφυγής, όπου και αν αυτή συμβαίνει, πολιτική που γενικώς όλα τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να συμφωνήσουν, δεν θα γίνει με την προσέλευση στην εφορία των φοροδιαφευγόντων, μικρών και μεγάλων, οικεία βουλήσει. Πρέπει να γίνεται συστηματικά με πολλαπλούς ελέγχους και παντού από την οικονομική αστυνομία και το ΣΔΟΕ.

Κάθε παρεμπόδιση αυτής της προσπάθειας αποτελεί πράξη που στερεί έσοδα από το κράτος πρέπει να καταδικάζεται και με κάθε τρόπο να αποτραπεί. Κάθε δικαιολόγηση από πολιτικά κόμματα της άρνησης ελέγχου και της παρεμπόδισης των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όταν αυτή εκφράζεται συγκεκριμένα, απλώς αναδεικνύει το βαθιά συντηρητικό χαρακτήρα τους.»

ΟΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΧΙΟ!

Οι καπνοί από τη φωτιά της Χίου έφτασαν στην Κρήτη! Η φωτογραφία είναι από δορυφόρο της NASA.
Μαίρη Φασιλή 

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μια εκδήλωση για τη Μικρασιατική καταστροφή με τη σφραγίδα του Ερμιονικού Συνδέσμου

Μια εκδήλωση για τη Μικρασιατική καταστροφή με τη σφραγίδα του Ερμιονικού Συνδέσμου


Με τη σοβαρότητα και το σεβασμό που απαιτεί μια ιστορική προσέγγιση σ αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, ο Γιώργος Φασιλής με συγκινητική ευαισθησία και αντικειμενικότητα, ψηλάφισε γεγονότα  και μνήμες και μας παρουσίασε χθες μια άρτια και ολοκληρωμένη ιστορική καταγραφή.
Με μαρτυρίες, φωτογραφίες, ντοκουμέντα και ποιητικές αναφορές  από την καταστροφή της Σμύρνης και την υποδοχή των προσφύγων από τη μακρινή Αττάλεια στη φιλόξενη Ερμιόνη . 
Στο μοναδικό αυτό αποτέλεσμα συνέβαλε η αρμονική συνεργασία με τους: "Μουσικό  Σύλλογο Ερμιόνης",  "Θεατρικό  Όμιλο  Ερμιονίδας" ," Χορευτική Ομάδα Ερμιονίδας". 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις  αμέτρητες ώρες δουλειάς και την κατάθεση ψυχής από το Γιώργο Φασιλή.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ερμιονικό Σύνδεσμο, που σε κάθε εκδήλωσή του η φωνή του προέδρου του Γιάννη Σπετσιώτη  μας καθησυχάζει,  ότι  η ιστορία μας  και ο πολιτισμός μας έχουν μια συνέχεια γιατί κάποιοι φροντίζουν γι αυτό.

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης


Χωρίς τον Πλάτωνα δεν θα υπήρχε η πεζογραφία όπως την ξέρουμε σήμερα

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
 Οταν πριν από μερικές δεκαετίες διάβασα για πρώτη φορά την «Πολιτεία» το μόνο που κατάφερα στο τέλος είναι να επιβεβαιώσω ορισμένα από τα πιο διάσημα στερεότυπα που τη συνόδευσαν στη διάρκεια των αιώνων. Δεν τη διάβασα ολόκληρη για να 'μαι ειλικρινής και αν και δεν είμαι φιλόλογος, ούτε διεκδικώ τις περγαμηνές του φιλοσόφου, την ανάγνωσή της την είχα εντάξει στις «πολιτιστικές υποχρεώσεις» μου.
Το πολιτικό σύστημα που προτείνει ο Πλάτων ως ιδανικό έχει όλα τα χαρακτηριστικά του απολυταρχισμού, με δυο λόγια ουδόλως με γοητεύει, και σκεφτόμουν πως αν ήταν στο χέρι μου δεν θα επέλεγα κανέναν από τους ρόλους που αναθέτει στους πολίτες του. Ούτε «φύλακας» ήθελα να γίνω, ούτε «επίκουρος», ούτε, εννοείται, χειρώνακτας. Ασε που οι γυναίκες, έτσι όπως τις παρουσιάζει εκεί μέσα, δεν έχουν τίποτε το θηλυκό - γεγονός που μπορεί να ελκύει τις φεμινίστριες, εμένα όμως με απωθεί.
Οσο για τον φιλόσοφο-βασιλιά, αυτό πια μόνον ως καρικατούρα μπορώ να το εκλάβω: οι διανοούμενοι καλά θα κάνουν να διανοούνται και όχι να ασκούν πολιτική εξουσία. Διότι όταν πάνε να ασκήσουν πολιτική εξουσία μπερδεύουν τη ζωή με τις ιδέες τους και το μόνο που καταφέρνουν είναι να την κάνουν αβίωτη. Επηρεασμένος από τον Πόπερ, που θεωρεί τον Πλάτωνα μαζί με