Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια


Αθήνα 16 Νοεμβρίου 1973

Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.
Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων,
Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,
Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, πως μεγαλώνει
το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;

Αθήνα 17 Νοεμβρίου

Βαριά σιωπή, διάτρητη απ' τους πυροβολισμούς,
πικρή πολιτεία,
αίμα, φωτιά, η πεσμένη πόρτα, ο καπνός, το ξύδι -
ποιος θα πει: περιμένω απ' το μέσα μαύρο;
Μικροί σκοινοβάτες με τα μεγάλα παπούτσια
μ' έναν επίδεσμο φωτιά στο κούτελο,
κόκκινο σύρμα, κόκκινο πουλί,
και το μοναχικό σκυλί στ' αποκλεισμένα προάστια
ενώ χαράζει η χλωμότερη μέρα πίσω
απ' τα καπνισμένα αγάλματα
κι ακούγεται ακόμη η τελευταία κραυγή διαλυμένη
στις λεωφόρους.
Πάνω απ' τα τανκς, μέσα στους σκόρπιους πυροβολισμούς
πως μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;

Γιάννης Ρίτσος

Ο πίνακας είναι του ζωγράφου Κώστα Μαλάμου.



Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος : Καλοκαιρινά 2023. Β΄ ΜΕΡΟΣ


 (Μετά τις εκλογές για να μην επηρεαστούν  οι ψηφοφόροι)


Και αυτο το καλοκαίρι περπατήσαμε όλοι τον δρόμο Μαντράκια - Αγιογιάννης μέσα στα αυτοκίνητα. Κατά μέσο όρο περπατάς 10 μέτρα, και βλέπεις αυτοκίνητο ή μηχανάκι να έρχεται κατά πάνω σου, μερικές φορές με υπερβολική ταχύτητα. Χώνεσαι στα σβέλτα ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αν βρεις χώρο, ή του κάνεις νόημα ..... να μη σε πατήσει μέχρι να βρεις χώρο. Μητέρες με μικρά παιδιά, με καροτσάκια, δεν βρίσκουν εύκολα χώρο να κρυφτούν (όπως επιβάλλει άραγε το σύνταγμα ή η αδιαφορία της Δημοτικής μας Κοινότητας και του Δήμου;). Αυτό, όταν περπατάς προς Αγιογιάννη και τα αυτοκίνητα τα βλέπεις να έρχονται.



Όταν πας αντίθετα, προς τα Μαντράκια, έχεις τα αυτοκίνητα πίσω σου. Τα αισθάνεσαι μόνο από τον θόρυβο,  .... αν ακούς καλά. Στρίβεις το κεφάλι συνέχεια και μόλις τα δεις τρέχεις να κρυφτείς ανάμεσα στα παρκαρισμένα. Εννοείται ότι, αν πας προς τη βορινή πλευρά, προς τα σπίτια, στα περισσότερα σημεία δεν υπάρχει ούτε πόντος πεζοδρομίου, και αν σταθείς εκεί, μια παρατιμονιά και σε φάγανε! Αν δεν τα αντιληφθείς, είναι σύνηθες να σου κορνάρουν τα αυτοκίνητα, να φύγεις τάχιστα από μπροστά τους και να πας στο ανύπαρκτο πεζοδρόμιο!
Δυστυχώς αυτός είναι ο τοπικός πολιτισμός μας, του σήμερα.



Αφού λοιπόν "έπιασε το κόλπο" με τον επικίνδυνο βράχο, έστειλα Πρόταση με email κατ' ευθείαν στο Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας που θα διαβάσει παρακάτω ο αναγνώστης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 



ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ  σας περιμένει την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Νοεμβρίου στην πλατεία Κύπρου(Πάνω πλατεία ) στον πάγκο της , να δοκιμάσεται μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις φτιαγμένες από τις εθελόντριες με λάδι Κρανιδίου μανάκι,να σας κεράσει κρασάκι και να περάσετε ένα υπέροχο πρωινό με μουσική και ευχάριστη παρέα.
 

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Γιάννης Δημαράκης. Ο κ. Κωστής Σκούρτης έχει μπερδέψει τα quiz με τις δημοσκοπήσεις.

 Γιάννης Δημαράκης. Ο κ. Κωστής Σκούρτης έχει μπερδέψει τα quizμε τις δημοσκοπήσεις.

Κύριε Κωστή Σκούρτη

Επειδή προφανώς δεν κατανοήσατε τα γραφόμενα μου εδώ, σας επαναλαμβάνω ότι η δημοσιοποίηση των τάσεων της κοινής γνώμης πρέπει να γίνεται από μία έγκυρη δημοσκόπηση, την οποία θα έχει διεκπεραιώσει μια πιστοποιημένη εταιρεία. Η διενέργεια μιας σοβαρής και έγκυρης δημοσκόπησης υπόκειται σε κανόνες, όπως τους ορίζει η Στατιστική Επιστήμη.

Εσείς στην απάντησή σας εδώ ούτε το όνομα της δημοσκοπικής εταιρείας ούτε το όνομα του δημοσκόπου τολμήσατε να αναφέρετε.

Η ανακοίνωση της πραγματοποίησης μιας έρευνας μόνο στο μέσοκοινωνικής δικτύωσης της Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδας και μόνο σε δύο τοπικά ιστολόγια χρησιμοποιώντας εφαρμογές της Google, όπως εσείς αναφέρετε, δεν οδηγεί σε λήψη αντιπροσωπευτικού δείγματος του δημοσκοπούμενου πληθυσμού της Ερμιόνης. Προφανώς έχετε μπερδέψει την έννοια του quiz, που διενεργήσατε, με τη μαθηματική έννοια της Δημοσκόπησης. 

Επομένως σας επαναλαμβάνω ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς σας, που δημοσιοποιήσατε, είναι απορριπτέα.

Εφόσον η έρευνα γενικώς βρίσκεται στα ενδιαφέροντά σας, επειδή είστε και νέος, θα σας συμβούλευα να μελετήσετε την επιστήμη της Στατιστικής, που είναι κλάδος των Μαθηματικών, για να αποκτήσετε και την σχετική επιστημονική γνώση για τις έρευνές σας. 

Όσον αφορά τα «ψυχογραφήματα», τα εμπαθήτα άσχετα καικουτσομπολίστικα  σχόλια, που κάνατε για διάφορα πρόσωπα αλλά και καταστάσεις δεν αξίζουν καμία απάντηση. Σας κρίνουν οι αναγνώστες.

Κύριε Σκούρτη 

Εάν δεν πειστήκατε και πάλι για όσα σας έχω γράψει σχετικά με το θέμα των επιστημονικών και έγκυρων δημοσκοπήσεων, τότε μπορείτε να συνεχίσετε αυτές τις ιδιότυπες έρευνές σας και να αξιολογήσετε στη συνέχεια, εκτός από τα πολιτιστικά σωματεία, που ήδη κάνατε, τα σχολεία της Ερμιόνης, τους δασκάλους, τους καθηγητές, τα αθλητικά σωματεία και ό,τι άλλο εσείς ως Εταιρεία Μελετών κρίνετε!!!  Καλή επιτυχία!!!

Γιάννης Δημαράκης

Απαντητικό δημοσίευμα στον κύριο Γιάννη Δημαράκη | Σκούρτης Κωστής

 Κύριε Γιάννη Δημαράκη, 

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα την κριτική σας με θέμα το άρθρο που υπογράφω στο περιοδικό «Ερμιόνη άλλοτε και τώρα» (τεύχος 32) με θέμα την πολιτιστική δράση των φορέων που έχουν έδρα στην Ερμιόνη. 

Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε που είστε αναγνώστης του περιοδικού μας

Κατά δεύτερον, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως στις μέρες μας, πολλές έρευνες διεξάγονται σε ηλεκτρονικά περιβάλλοντα που μάλλον δεν σας είναι οικεία μέσω του Google Drive & της Google FormsΠιθανόν, ο κύκλος που σας περιβάλλει να έχει άγνοια των μέσων αυτών αλλά σας γνωστοποιώ ότι σε καμία περίπτωση δεν θίγεται η εγκυρότητα των μέσων αυτών μιας που χρησιμοποιούνται ευρέως και από μεταπτυχιακούς κύκλους των πανεπιστημίων μας. Τέλος, να σας ενημερώσουμε πως την επιμέλεια της έρευνας, την είχε αναλάβει έμπειρος & έγκυρος δημοσκόπος, ο οποίος μου γνωστοποίησε τα αποτελέσματα της, προκειμένου να διαμορφώσω το εν λόγω άρθρο. 

Τρίτον, εξηγήστε μας σας παρακαλώ την παρένθεση σας «(όχι σε όλα)» της επιστολής σας. Τη δημοσιοποίηση της εν λόγω έρευνας για να φρεσκάρω την μνήμη σας, μπορείτε να την βρείτε εδώεδώ, εδώ & εδώ. Εσείς, τις δράσεις του μουσείου, τις κοινοποιείτε σε όλα τα μέσα ή μόνο στα προσφιλή σας; 

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδος, παρ’ όλο που στην ανακοίνωση σας διατείνεστε ότι δεν το γνωρίζετε, αντιληφθήκαμε όλοι στο κοντινό παρελθόν πως το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, μιας που τηλεφωνήσατε σε όλο το Δ.Σ. για να εκφράσετε τα παράπονα σας, μέσω της συζύγου σας, πλην εμού (που να σας ενημερώσω πως είμαι γραμματέας) και της προέδρου. 

Το Δ.Σ. λοιπόν για να το γνωρίζετε απαρτίζεται από την Παρασκευή ΔημΣκούρτη, από τον κύριο Γιάννη Σπετσιώτη, από τον κύριο Αντώνη

Ζαραφωνίτη, από την κυρία Ελένη Βλάσση –Κούστα και από τον γράφοντα. Όλοι & όλες, άνθρωποι της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Μετράνε αυτά τα χαρακτηριστικά στο προσοντολόγιο που έχετε στο μυαλό σας για να απαρτίζουν ένα Δ.Σ. σωματείου ή όχι; 

Φυσικά και η Ε.Μ.Ε, όπως και κάθε άλλο σωματείο έχει το δικαίωμα να «τρέξει» μια έρευνα που αφορά τις προσωπικές απόψεις των πολιτών. Δεν προσβάλλαμε κανέναν με τις ερωτήσεις μας, ο/η συμμετέχων στην έρευνα μπορούσε να απαντήσει αυτό που ήθελε και εκείνο που σκεφτόταν

Όσον αφορά το δείγμα, έχετε δίκιο! Είναι μικρό! Σε αντίθεση με τη διάθεσή σας που είναι τεράστια να επιτίθεστε, να «δαγκώνετε» , να καταστρέφετε και να θάβετε ό,τι δεν σας αρέσει ή ό,τι είναι αντίθετο στις επιδιώξεις και στα συμφέροντα σας. Τέλος, για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρετε για το δείγμα, να σας ενημερώσω πως ήταν ΤΥΧΑΙΟ. Το δείγμα καθορίζεται ως «τυχαίο» από τους ερευνητές που «τρέχουν» έρευνες μέσω κοινωνικών δικτύων και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, ρωτήστε τους φίλους σας που έχουν κάνει μεταπτυχιακές εργασίες, το δείγμα τους ήταν πάντα στοχευμένο;

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Βιβή Σκούρτη: ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 


Μήπως πρόκειται για την ανάπτυξη της καταστροφής;
Τα καλοκαίρια ο τόπος μας σφύζει από ζωή 
και το χειμώνα μάς τρώει η ερημιά.
  • Η καλλιεργήσιμη γη συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα, εγκαταλείπεται από εργατικά χέρια, συρρικνώνεται σταδιακά και μένει χέρσα. 
    Τη θέση της άλλοτε καλλιέργειας δίνουν τα αγριόχορτα. Στη θέση των αμπελιών, των χωραφιών ξεφυτρώνουν σπίτια που οικοδομήθηκαν άναρχα, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς κανένα μέτρο.
    Στη θέση των μυρωδάτων περιβολιών εδώ και χρόνια κυριαρχεί το κίτρινο της ξεραΐλας.
    Στις όμορφες και γραφικές παραλίες, στις κρημνώδεις πλαγιές και στις πιο δυσπρόσιτες κορυφές χτίζονται «πύργοι» για υψηλά 
    βαλάντια, με υψηλούς τοίχους ντόπιων και ξένων, επιφέροντας τεράστιες αλλοιώσεις στο φυσικό τοπίο και κλείνοντας τις διόδους στις πιο όμορφες παραλίες.
    Τοπίο βέβαια δεν είναι μόνο μια εικόνα, αλλά ένας μικρός-μέγας κόσμος που 
    απαρτίζεται από την χλωρίδα και την πανίδα.
    Κάθε μέρα στην περιοχή ΚΡΟΘΙ βλέπουμε την εκσκαφή με τον βυθό να 
    ανασκαλεύεται, να 
    μεταφέρεται από τις 
    φορτηγίδες και να 
    χύνεται στον κόλπο.

Γιάννης Δημαράκης. Η άποψή μου για την δημοσκοπική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα».

 Γιάννης Δημαράκης. Η άποψή μου για την δημοσκοπική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα». 

Στην αντίληψη μου υπέπεσε άρθρο με τον τίτλο «Έρευνα για την πολιτιστική δράση των φορέων στην Κοινότητα Ερμιόνης», το οποίο φέρει την υπογραφή του κ. Κωστή ΑρΣκούρτη και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα» (τεύχος 32 – Οκτώβριος 2023).

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται ότι η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της έρευνας ανήκει στην Εταιρεία Μελετών Ερμιονίδας (ΕΜΕ) και διεξήχθη μέσω των κοινωνικών δικτύων του σωματείου της, δηλαδή των φιλικών προς την ΕΜΕ μέσων και από τοπικά ιστολόγια (όμως όχι όλα) «προκειμένου να αναδείξει την πολιτιστική δράση των φορέων που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται στην κοινότητα Ερμιόνης»όπως αναγράφεται στο άρθρο.

Στο εν λόγω άρθρο δεν αναγράφεται η ταυτότητα της έρευνας. Δεν αναγράφεται ποια πιστοποιημένη εταιρεία δημοσκόπησης τη διενήργησε για να ελεγχθεί και η εταιρεία και η αξιοπιστία της έρευνας. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποχρεούνται να ακολουθούν κανόνες δεοντολογίας.

Στο άρθρο διαβάζουμε ότι την έρευνα την «έτρεχε» η ΕΜΕ, το ΔΣ της οποίας δεν γνωρίζουμε. Αναγράφεται μόνο το όνομα της κας Παρασκευής ΔημΣκούρτη, ως προέδρου του ΔΣ της ΕΜΕ. 

Η ΕΜΕ είχε τη γνώση, την επιστημονική κατάρτιση, την πιστοποίηση και τη νομική κάλυψη να διενεργήσει στατιστική έρευνα, να εξαγάγει και να δημοσιεύσει αποτελέσματα χωρίς μάλιστα την έγκριση των πολιτιστικών φορέων;

Το δημοσκοπούμενο δείγμα, όπως το άρθρο αναφέρει είναι 68 άτομα, εκ των οποίων μόνο το 54% δηλαδή 36 άτομα ζουν μόνιμα στην Ερμιόνη. Το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό και ανεπαρκές για να εξαχθούν ασφαλή και αξιόπιστα συμπεράσματα και να γενικευθούν για ολόκληρο τον πληθυσμό της Κοινότητας Ερμιόνης.

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Πρόσκληση – Πρόγραμμα: Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου Αεροπόρου Σμηναγού Μιχαήλ Παπαμιχαήλ στην Ερμιόνη


  

Πρόσκληση – Πρόγραμμα: “11η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου στο Κρανίδι”

 





Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης : Aναδοχή ενός παιδιού μέσω της διεθνούς οργάνωσης ActionAid.

Μια από τις δράσεις του σχολείου μας για τη φετινή χρονιά ( κι ελπίζουμε με την στήριξή σας και τις επόμενες) θα είναι η αναδοχή ενός παιδιού μέσω της διεθνούς οργάνωσης ActionAid.

Αναδοχή σημαίνει υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων στην περιοχή όπου ζει, έτσι ώστε να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. H δωρεά μας στην ActionAid δεν προσφέρεται στο παιδί προσωπικά, αλλά σε έργα και προγράμματα, που υποστηρίζουν τη ζωή ολόκληρης της κοινότητας όπου ζει, όπως σχολεία, έργα ύδρευσης, κέντρα ιατρικής περίθαλψης, κ.α.

Ως Ανάδοχοι το σχολείο μας θα λαμβάνει από την κοινότητα φωτογραφία και μήνυμα του παιδιού δυο φορές τον χρόνο.

Ως προς την επικοινωνία με το παιδί μπορούμε κι εμείς να στέλνουμε αλληλογραφία όποτε θέλουμε, διότι τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα με αυτή τη διαδικασία. Επίσης θα λαμβάνουμε δύο ενημερωτικές εκθέσεις το χρόνο για την πρόοδο των προγραμμάτων στην κοινότητα, για τον τρόπο που αξιοποιούνται οι δωρεές μας.

Το ποσό της δωρεάς έχει οριστεί στα 300€ ετησίως, που αναλογεί περίπου σε 2€για κάθε μαθητή του σχολείου μας. Θα σας θέλαμε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια, γιατί όπως λένε και οι ίδιοι στην σελίδα τους:

«Οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε στον κόσμο χρειάζονται την κινητοποίηση όλων των ανθρώπων. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο πιο δίκαιο χωρίς διακρίσεις.»


 http://dim-ermion.arg.sch.gr/?p=2647

ΙΛΜΕ. Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου 2023

 

Την Πέμπτη 9/11/2023 και την Παρασκευή 10/11/2023 επισκέφτηκαν το Μουσείο 60 μαθητές της Α΄ και Γ΄ τάξης του Γεν. Λυκείου Λυγουριού και 40 μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ερμιόνης αντιστοίχως.

Οι μαθητές των δύο παραπάνω σχολείων παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε διαφορετικά γκρουπ με θέμα «Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη. Τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύγκλησή της. Οι πρωταγωνιστές, οι αποφάσεις. Τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έγγραφα.» Το πρόγραμμα εκπόνησε και παρουσίασε η Τίνα Αντωνοπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ.

Μετά το πέρας του προγράμματος δόθηκε στους μαθητές σχετική εργασία.

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί την Καλλιόπη Παπασταύρου, Δ/ντρια του Γυμνασίου Ερμιόνης και την Σοφία Σαρρή, Δ/ντρια του Γεν. Λυκείου Λυγουριού για την έγκρισή τους να επισκεφτούν μαθητές των σχολείων τους το ΙΛΜΕ.

Επίσης το ΙΛΜΕ ευχαριστεί τις καθηγήτριες του Γυμνασίου Ερμιόνης Ασημίνα Οικονομοπούλου, Αικατερίνη Ποθου και Βασιλική Αλεξανδροπούλου καθώς και τους καθηγητές /τριες του Γεν. Λυκείου Λυγουριού Ελένη Νικολοπούλου, Νικόλαο Παύλου, Γιώργο Μπερμπατιώτη και Κων/νο Γυφτοκώστα οι οποίοι /οιες παρευρέθησαν και βοήθησαν στην επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Σπύρος Λούης, ο αδιαμφησβήτητος νικητής Του Γιάννη Λακούτση

  


Σπύρος  Λούης,  ο  αδιαμφησβήτητος  νικητής  



Του Γιάννη Λακούτση 

 

Ο Μαραθώνιος  δρόμος  το  πιο  δημοφιλές  αγώνισμα,  χρωστά  την  ύπαρξή  του στον  Γάλλο  διακεκριμένο  διανοούμενο  Μιχαήλ  Μπρεάλ  (1835-1915),  ο  οποίος  πρότεινε  να  συμπεριληφθεί  στους  πρώτους  σύγχρονους  διεθνείς  Ολυμπιακούς  Αγώνες,  που  πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το  διάστημα  25  Μαρτίου -  3 Απριλίου  1896  ( 6-15  Απριλίου  με  το  νέο  ημερολόγιο). Ο Μαραθώνιος δρόμος ήταν  μια  πρωτότυπη ιδέα, ένα  νέο άθλημα,  το  οποίο  δεν υπήρχε  στους  αγώνες  που  διοργανώνονταν  στην  Αρχαία  Ολυμπία. Ο Μπρεάλ  ήταν  αυτός  που συνέλαβε  και  την ιδέα  της  θεσμοθέτησης  κυπέλλου  ειδικά  για  το νικητή  του Μαραθωνίου.  Ο Σπύρος Λάμπρου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και  αργότερα  Γραμματέας της  Ελληνικής  Ολυμπιακής  Επιτροπής ( 1901-1917), υποστήριξε ότι ο Μπρεάλ  είχε  εμπνευστεί  την  θεσμοθέτηση  του  κυπέλου  από  την Ενάτη Ολυμπιακή Ωδή  του  Πινδάρου, η οποία  αναφερόταν σε  αθλητικό  αγώνα, όπου  ο νικητής έλαβε  ασημένιο  κύπελλο. Η Ωδή  αυτή  εξυμνεί  τη νίκη  του Εφαρμοστού από την Οπούντα, σε  αγώνα  πάλης, στους  Ολυμπιακούς  Αγώνες  στην Αρχαία Ολυμπία  το 468 π.Χ. και  αναφέρεται  σε  προηγούμενη  νίκη του  όταν ήταν νέος, εναντίον μεγαλύτερης  ηλικίας  αθλητών: « και στον Μαραθώνα όταν του απαγορεύτηκε να συναγωνισθεί άλλους νέους, πως  υπόμεινε  τον  αγώνα  μεταξύ  μεγαλύτερων  ανδρών για  να κερδίσει  ασημένια  κύπελλα».  Η θέσπιση  του  νέου  αυτού  αγωνίσματος,  που  θεωρούνταν  κατ’ εξοχήν  ελληνικό,  προκάλεσε  έντονο  ενδιαφέρον ανάμεσα στους  Έλληνες  δρομείς,  οι οποίοι προπονούνταν  για  τον δρόμο  αυτό  από πολύ καιρό. Ακόμη και στα πλέον απομακρυσμένα μέρη της  Ελλάδας  νεαροί χωρικοί προετοιμάζονταν  να εμφανιστούν  στους αγώνες.



Τελικά, οι  επίσημες συμμετοχές  στο Μαραθώνιο  έφτασαν  στις 17, αφού  οι Γερμανός  Γκαλ   δεν  εμφανίστηκε.Συμμετείχαν  οι  Έλληνες  που  είχαν  αναδειχθεί  νικητές  στους  προκριματικούς  Αγώνες, δηλαδή  οι  Βασιλάκος, Μπελόκας,  Δεληγιάννης,  Χριστόπουλος,  Γρηγορίου, Γερακάρης,  Λαυρέντης, Βρετός,  Παπασυμεών, Καφετζής,  Λούης, Μασούρης. Οι  ξένοι  δρομείς  ήταν  ο Αυστραλός  Φλάκ,  ο Γάλλος  Λερμιζιώ, ο Αμερικανός Μπλέηκ  ο Ούγγρος  Κέλνερ και ο γιατρός Λαγουδάκης ο οποίος διέμενε στο Παρίσι και αγωνίστηκε με  τα  Γαλλικά  χρώματα. Σχεδόν όλοι  οι  ερευνητές και  συγγραφείς  επιμένουν  να  καταγράφουν  τον  αριθμό  των  συμμετεχόντων  δρομέων  στον  Μαραθώνιο  στους  25  διότι  η  πληροφορία  αυτή εμπεριέχεται στο  βιβλίο των Ολυμπιακών  Αγώνων  των εκδόσεων  Μπεκ. Πληροφορία  όμως  που  είναι  λανθασμένη.

Οι ξένοι  δρομείς  ήταν  ήδη  γνωστοί  στο  κοινό,  αφού οΦλάκ,  ο  Μπλέηκ  και  ο  Λερμιζιώ  είχαν  έρθει  πρώτος  δεύτερος  και  τρίτος  αντίστοιχα  στα  1.500 μέτρα  την  Τρίτη26 Μαρτίου,  ο  δε  Φλάκ  είχε  αναδειχθεί  νικητής  στον  τελικό  των  800 μέτρων  την  Πέμπτη  28 Μαρτίου,  παραμονή  της  έναρξης  του  Μαραθωνίου δρόμου. Ήταν  δρομείς  κοντινών  αποστάσεων.

Παρασκευή  29  Μαρτίου  1896.  

Δέκα λεπτά πριν από  την  εκκίνηση  οι  αθλητές  έχουν  πάρει  θέσεις.  Υπογράφεται  το  πρωτόκολλο  της  εκκίνησης.

Ξεφυλλίζοντας  τις  εφημερίδες  της  εποχής: