Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΤΟ Ι.Λ.Μ.Ε. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗΚάθε χρόνο από το 1977, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται στις 18 Μαΐου. Τα Μουσεία σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν εκδηλώσεις και πραγματοποιούν δημιουργικές δραστηριότητες σχετικές με το ετήσιο θέμα.

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είχε τίτλο «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Το Ι.Λ.Μ.Ε. στο πλαίσιο του διεθνούς θέματος πραγματοποίησε την Τετάρτη 18-5-2016 εκδήλωση κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της οποίας παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της νεκρόπολης της Ερμιόνης, τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για τη θεμελίωση του Γυμνασίου-Λυκείου Ερμιόνης (1991-1994) και τα οποία εκτίθενται σήμερα σε ειδική πτέρυγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά ευρήματα της νεκρόπολης όπως μελανόμορφες λήκυθοι, σκύφοι με μυθολογικές παραστάσεις, το εντυπωσιακό κάτοπτρο με βάση την αρχαϊκή κόρη, το κράνος πολεμιστή κορινθιακού τύπου, όλα ευρήματα της κλασικής περιόδου αλλά και μεταγενέστερα ευρήματα, της εποχής των Ελληνιστικών χρόνων όπως ιματιοφόρες γυναίκες, γυάλινες φιάλες και πλήθος άλλων κτερισμάτων.

Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν ελήφθησαν με το φωτογραφικό φακό της Ρίνας Λουμουσιώτη, οι λεζάντες των εικόνων ήταν έργο της Ήρας Φραγκούλη ενώ η μουσική που συνόδευε τις εικόνες ήταν επιλογή του Πέτρου Λακούτση. Η παρουσίαση και ο σχολιασμός των αρχαιολογικών ευρημάτων έγινε από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια νεοελλήνων συνθετών, που απέδωσαν θαυμάσια με το ξεχωριστό προσωπικό τους ύφος, συνοδεία κιθάρας, οι παρακάτω ερασιτέχνες μουσικοί: Δαπόντες Βασίλης, Καραμπάσης Πασχάλης, Κουτούβαλης Ζαχαρίας, Σκούρτης Γιάννης και Τουτουτζής Χρήστος.

Η πραγματικά ξεχωριστή βραδιά έκλεισε στην μεγάλη βεράντα του Μουσείου με ένα ποτήρι τοπικό κρασί και εδέσματα, που ήταν προσφορά της Ελένης Τράκη και της Χρύσας Τσίρνα.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι βοήθησαν για να γίνει αυτή η όμορφη εκδήλωση.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.
Τίνα Αντωνοπούλου

ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ Γ´ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ


Αντιπροσωπεία αποτελούμενη απο τον Δήμαρχο Δημήτριο Σφυρή,

τον Πρόεδρο της Δημοτικης Κοινότητας Ερμιόνης κ. Δάγκλη και τον Αντιπρόεδρο του Ερμιονικού Συνδέσμου κ. Φασιλή επισκέφθηκε την Προεδρία της Δημοκρατίας για την καθιέρωση της επετείου της Γ´ΕθΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ στο Βουλευτικό της Ερμιόνης.

« Προφήτες και « προφητείες»


Του Γιάννη Λακούτση

Άγιος Μεθόδιος Πατάρων.  Ο Μεθόδιος ήταν η Επίσκοπος Τύρου της Φοινίκης, η Επίσκοπος Φιλίππων της Μακεδονίας,η Επίσκοπος Όλύμπου,  πάντως  Επίσκοπος Πατάρων Λυκίας Μ. Ασίας δεν ήταν,  «τοιαύτη πλάνη, το να λέγεται  Πατάρων επίσκοπος, προήλθεν  εκ του ότι ο περί αναστάσεως διάλογος αυτόν  εκτυλίσσεται εις τα Πάταρα». Για κάποιους, όπως γλωσσολόγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι η γραφή της προφητείας συμφωνεί  γλωσσολογικά με τον 9ο αιώνα, κατά τον οποίο φαίνεται να έχει γραφτεί , άρα έζησε εκείνον τον αιώνα.

Όμως  η  προφητεία μιλάει για το τι θα συμβεί τον 7ο αιώνα,  «Εν ταις  εσχάτες ημέραις  του εβδόμου αιώνος,  επαναστατήσονται  Αγαρινοί, και περικυκλώσουσι τα τείχη της πόλεως Βυζαντίου, και συναχθήσονται  πάντα τα έθνη εν αυτή…και κρατήσει επί την επτάλοφον  το  Ξανθόν γένος, εξ η πέντε,και  φυτευθύσονται εν αυτή λάχανα…». Η  Πόλη αλώθηκε    τον 15ο αιώνα. Η προφητεία διαψεύστηκε. Κάποιοι άλλοι θεωρούν  ότι ο επίσκοπος Μεθόδιος  γεννήθηκε το 310 μ.χ, « ήκμασε περί τα τέλη του γ’ αρχές του δ’ αιώνος»,  όταν αυτοκράτορας ήταν ο διώκτης των Χριστιανών, Λικίνιος ( 307-324).Αποκεφαλίστηκε κατά τον διωγμό Λικίνιου, για ορισμένους, για άλλους  δολοφονήθηκε από τους  Ωριγενιστές , είτε στη Χαλκίδα της Συρίας  είτε στη Χαλκίδα της Ελλάδας το 314 μ.χ  Αν όμως πράγματι θανατώθηκε αυτή τη χρονολογία θα πρέπει να ήταν τεσσάρων ετών, άρα; Έχουμε, λοιπόν, έναν επίσκοπο που κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πότε γεννήθηκε, ποιάς επισκοπής ήταν επίσκοπος, πως , που και πότε πέθανε, αλλά έχουμε την προφητεία του.


Όσιος Ανδρέας κατά Χριστόν  Σαλός ( 450-515μ.χ). Ας ρίξουμε

Ο απόγονος του Ικαρου. θα σας κόψει την ανάσα!!


Γ.Φ.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Η Φωνή της Ελλάδας γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού»

Φωνή της ΕλλάδαςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, γιορτάζεται για πρώτη φορά η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού». Η Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες του κόσμου, συμμετέχει στον εορτασμό με ειδικά αφιερώματα όλο το 24ωρο.
Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, οι εκπομπές της Φωνής της Ελλάδας θα προβάλλουν με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο από τους ομογενείς. Ακαδημαϊκοί, συντονιστές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, λογοτέχνες και πνευματικοί πατέρες δίνουν το «παρών» εστιάζοντας στη σημασία της Ελληνικής Γλώσσας για τους ξενιτεμένους.
Ακόμη, η Φωνή της Ελλάδας, ως χορηγός επικοινωνίας θα

ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ


Απ' τους γλυκούς χυμούς πιες - νέος κιόλας -, πριν το ποτήρι στεγνώσει.
Μ' ανοιχτή αγκαλιά άδραξε την ευκαιρία που σού χτυπάει την πόρτα, πριν να είναι πολύ αργά. Πρόσεχε τον άνεμο. Μέτρησε το κύμα. ΄Αφοβα πέσε μες στη θάλασσα. Μάθε κολύμπι. Η Τέχνη είναι περιπέτεια, κρασί δυνατό για νέους κι ασυμβίβαστους, νάσαι χαρούμενος κι ανάλαφρος - και στη μάχη. Να ευγνωμονείς την εμπνευστική μαγεία των σεληνόφωτων, πριν το πρώτο φως της μέρας ανατείλει, των περιπλανήσεων τη γλύκα, και την απολαβή, πριν αράξεις. Αλήτης γίνου που μαζεύει κομμάτια χρυσού σαν τη βροχή που πέφτει απ' τον ουρανό.΄Εχε τα μάτια σου στο φως, κι ας είν' η τσέπη σου ένα ράκος. Μάθε έγκαιρα κολύμπι. Γιατί ό,τι δεν έκανες νέος, όσες φορές και να το κάνεις γέρος, σα να ζητάς μετανιωμένος συγγνώμη θα μοιάζει.


ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ


Francesco Moretti Γλυπτά, Ζωγραφική και Χαρακτικά στο Φουγάρο

Francesco Moretti Γλυπτά, Ζωγραφική και Χαρακτικά

Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti Γλυπτά, Ζωγραφική και Χαρακτικά. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Café του Φουγάρου και είναι επισκέψιμη στις ώρες λειτουργίας του, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ.
Στην έκθεση παρουσιάζονται νέα και παλαιότερα γλυπτά και χαρακτικά του Ιταλού καλλιτέχνη και συνεργάτη των Εργαστηρίων του Φουγάρου. Ο Francesco Moretti είχε πρωτοπαρουσιάσει στο Ναύπλιο τη δουλειά του στην Αίθουσα Τέχνης της Μαρίας Γκούμα το 2006. Είναι η πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση που παρουσιάζεται στο Ναύπλιο από τότε.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από το φυσικό κόσμο καθώς και κάποια μοναδικά έργα χαρακτικής τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής του τεχνικής πλέξης τυπωμάτων που προέρχονται από μήτρα λινόλεουμ. Η τεχνική αυτή προτείνει μια διπλή ανάγνωση της εικόνας, με αποτέλεσμα έναν ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ επιφάνειας και βάθους στο τελικό έργο.

Δείτε αυτή την κυρία

Δείτε αυτή την κυρία - Ας μην ξεχάσουμε ποτέ...
"Ο κόσμος δεν έγινε τώρα κακός.... πάντα ήταν"
 "Το βραβείο δεν το παίρνει πάντα αυτός που το αξίζει"

  Irena Sendler
Ιρένα Σέντλερ
Πρόσφατα πέθανε μια 98χρονη κυρία που την έλεγαν Ιρένα.
Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η Ιρένα εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων.
Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό.
Όντας γερμανίδα ΗΞΕΡΕ ποια ήταν τα σχέδια των ναζί για τους εβραίους.
Η Ιρένα έβγαζε λαθραία βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης της ή σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο.
Οι φαντάροι, φυσικά, δεν ήθελαν πάρε-δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους/ήχους που έκαναν τα βρέφη/παιδιά!
Στο διάστημα που το έκανε αυτό, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει 2.500 παιδιά και βρέφη.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Κάστρο Θερμησίας

Αρκεί αυτή η πολύ ωραία λήψη με drone, ώστε να πεισθούν Δήμος και Τοπική Κοινότητα Θερμησίας για την αναγκαιότητα όχι απλής συντήρησης αλλά ανακατασκευής του κάστρου της Θερμησίας, πράγματι "Κάστρου των Μετεώρων".

Β. Γκάτσος

Το "Κάστρο των Μετεώρων", στη Θερμησία Ερμιονίδας


Δείτε τα υπέροχα πλάνα από το κάστρο Θερμησίας με drone του Jon Haanity.
Απολαύστε μια πτήση πάνω από το επιβλητικό Κάστρο των "Μετεώρων" που βρίσκεται στη Θερμησία Ερμιονίδας. Είναι ένα βυζαντινό κάστρο του 12 αιώνα χτισμένο σε κάθετους απόκρημνους βράχους που μοιάζουν με αυτούς των Μετεώρων.
Πραγματικά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι τμήματά του, χωρίς καμία συντήρηση, στέκονται ακόμη όρθια σε αυτά τα εκτεθειμένα στη μανία της φύσης βράχια. Ακολουθούν κάποια ιστορικά στοιχεία:
Ιδρυτής του πρέπει να ήταν ο Θεόδωρος Σγουρός, πατέρας του

Ναύπλιο: Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2016

Για δεύτερη χρονιά οι φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών οργανώνουν Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής. Οι παραστάσεις τους συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκόμισαν από την τετραετή φοίτησή τους στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έχουν ως στόχο να επικοινωνήσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με ένα ευρύτερο κοινό.
Το Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2016 οργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεατρική Παραγωγή», το οποίο διδάσκεται αποκλειστικά στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Εννέα ομάδες παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους με έργα της επιλογής τους στο Ναύπλιο στις 20 – 29 Μαΐου 2016.


Αναλυτικότερα στο Φεστιβαλάκι Θεατρικής Παραγωγής 2016 θα παρουσιαστούν οι παρακάτω παραστάσεις: 

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ: ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ Α.Ε.»


                                               
Κρανίδι 18/5/2016
                                                    ΠΡΟΣ: κ. Απόστολο Λαδά
-          Δημοτικό Συμβούλιο
-          Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας «Μαρίνας Ερμιόνης Α.Ε» (εκπρόσωπος του Δήμου)
-          ΚΟΙΝ.: Γραφείο Δημάρχου κ. Δ. Σφυρή
ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ Α.Ε.»
Όπως γνωρίζετε από τον Νοέμβριο του 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δ. Σφυρή ομόφωνα σας είχε ορίσει ως εκπρόσωπο του Δήμου μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας «Μαρίνα Ερμιόνης Α.Ε», στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου κατασκευής μαρίνας στην Ερμιόνη (σύμφωνα με παλιές αποφάσεις του Δήμου Ερμιόνης). Στην πορεία όμως αυτή η

είπαμε κι εμείς..
..δεν θα έχουμε νερό όλη τη μέρα σήμερα στην Ερμιόνη, λόγω διακοπής, γιατί θα γίνουν οι εργασίες για  να συνδέσουν τον Ανάβαλο!!

"Το δίλημμα του Ορέστη"

Ο Ορέστης αμφιβάλλοντας πάντοτε για το χρέος
που έπραξε ή δεν έπραξε,
καθισμένος απάνω σε φόνους,
διεκπεραιώνεται στην ιστορία. 

Θα δύνονταν να πράξει ίσως κι αλλιώς.

Μα ανάμεσα στους δύο,
τον Αγαμέμνονα φονιά στην Τροία και φονιά τον Αίγισθο, τι νάκανε;
Ο φόνος ήτανε νόμος·
και δεν μπόρεσε, ψηλώνοντας,
να πράξει το χρέος το σωστό: Να παραβεί το νόμο.

ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου   
(1912 - 1991)
 
Έλλη Βασιλάκη

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΙΣ 20-21 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Διημερίδα στο Δήμο Ναυπλιέων, 20 και 21 Μαΐου 2016

Η Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών διοργανώνει, με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου και του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) του Δήμου Ναυπλιέων, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 Διημερίδα για τη διαμεσολάβηση με θέμα:
«ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ – ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Βουλευτικού στο Ναύπλιο και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πατήστε εδώ για την πρόσκληση