Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

ΙΛΜΕ. Θεατρική παράσταση «ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΦΥΚΙΑ».

 

Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

      Τα ταξίδια των σφουγγαράδων της Ερμιόνης στη Μπαρμπαριά, αρχές του 20ου αιώνα, οι προετοιμασίες της αναχώρησης, οι σκληρές συνθήκες της αλίευσης του θαλάσσιου πλούτου στα άδυτα του βυθού, οι αγωνίες του ταξιδιού, η προσμονή της ημέρας της επιστροφής, «νόστιμον ήμαρ», κέντρισαν το θυμικό του ερμιονίτη Γεωργίου Εμμ. Οικονόμου, δικηγόρου, ο οποίος το 1930 έγραψε το αφήγημα με τον τίτλο «Θάνατος στα φύκια».

      ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ

Ο λυγμός μιας χώρας όπου ότι δεν πουλιέται οδηγείται στην αποτέφρωση.

 


Ξημερώματα 27 Ιουλίου στην είσοδο του Βόλου.
Ο λυγμός μιας χώρας όπου ότι δεν πουλιέται οδηγείται στην αποτέφρωση.

 [του καθηγητή στην Αρχιτεκτονική Βόλου, Κώστα Μανωλίδη ]

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

 


Παρ' όλο που μου αρέσει η αξιοκρατία και η αναγνώριση προσπάθειας, διαφωνώ κατάφωρα με την προβολή των αριστούχων στις πανελλήνιες μέσα από το -εντελώς φτωχό- κριτήριο των μορίων. 

 Θα ήθελα να προβληθούν όλα τα παιδιά που διάβαζαν ενώ είχαν μαθησιακές δυσκολίες, εκείνα που είχαν ενδοοικογενειακά προβλήματα και φασαρίες, τα παιδιά που ταυτόχρονα με την περίοδο των πανελληνίων βίωσαν κάτι τραυματικό ή απρόσμενο, τα παιδιά που ενδεχομένως να μην είχαν πρόσβαση στους καλύτερους καθηγητές και φροντιστήρια, τα παιδιά με αυτοάνοσα, με σύνδρομα, με οτιδήποτε άλλο εκτός από την αρτιότητα και τελειοθηρία του συστήματος. 
Θα ήθελα λοιπόν να πάρουμε όλα τα παιδιά που έδωσαν πανελλήνιες, να μετρήσουμε κοινωνιολογικά και ψυχομετρικά το βαθμό δυσκολίας και μετά να δούμε τα μόρια.  Απεχθάνομαι από παιδί αυτό το μονομερές και άδικο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να γίνεται αριθμομηχανή βαθμών και ουδέποτε υποψιάστηκε πως η αληθινή επιτυχία δεν είναι στους αριθμούς αλλά στον χαρακτήρα. 
Θα πω
 μπράβ
ο στους αριστούχους των σχολών, αλλά στην αριστεία της ζωής θα περιμένουμε πολλές δεκαετίες ακόμη για να συγχαρούμε κάποιον. 

Χριστίνα Μπογιατζή
Παιδοψυχολόγος-Λογοπαθολόγος

via Ε.Ε.Δ. 

Έλλη Βασιλάκη 

Είμαστε διαφορετικοί ..θέλεις να γίνουμε φίλοι; Στη Δημ. Βιβλιοθήκη Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος"

 


΄ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 


Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 


Δημιουργείται Επιστημονική Εταιρεία Πελοποννήσου «Υγεία Εν Τη Ενώσει» Σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν απόψε οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Μεσσηνίας κάνουν γνωστό πως δημιουργείται, μετά από κοινή απόφαση των Δ.Σ των συλλόγων  Επιστημονική Εταιρεία Πελοποννήσου «Υγεία Εν Τη Ενώσει». Πρόεδρος του Δ.Σ είναι ο πρόεδρος του Ι.Σ Κορινθίας Χρυσοβαλάντης Μέλλος. Για τους σκοπούς της μαθαίνουμε στην ανακοίνωση που ακολουθεί: 

“Τα τελευταία χρόνια έγινε ευρέως αντιληπτό, πως μεγάλη ανάγκη του υγειονομικού τομέα στη σύγχρονη κοινωνία, αποτελεί η ελλιπής δημιουργία, έμπνευση και εφαρμογή προτάσεων πολιτικής υγείας. Τέτοιες προτάσεις και δράσεις δύνανται να προστατεύουν το σύνολο των ανθρώπων σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.

    Ερμηνεύοντας την ισχυρή επιθυμία των καιρών, τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για ποιοτική επένδυση στην Υγεία και ειδικότερα στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, στην πρόληψη και στη διαχείριση των νόσων, καθώς και στην άμβλυνση των απειλών για την ανθρώπινη υγεία, αποφασίσαμε και προχωρήσαμε στη δημιουργία της Επιστημονικής Εταιρείας Πελοποννήσου «Υγεία Εν Τη Ενώσει».

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

ΙΛΜΕ. «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Ενσάρκωση της αγάπης δίχως σύνορα, της αγκαλιάς και της ελπίδας δίχως διακρίσεις.»

 

Έφυγε από τη ζωή η ερμιονίτισσα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Προσωπικότητα διεθνούς κύρους και εμβέλειας, Πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα», πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, βραβευμένη με το βραβείο «Nelson Mandela 2020».

Ύψιστη και παγκόσμια η προσφορά της στον άνθρωπο, στα παιδιά, στον πολιτισμό.

Για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τοπική ευεργέτιδα. Την ευεργεσία της δέχτηκαν σχολεία, εκκλησίες, η τοπική κοινωνία, ο Δήμος, η αθλούμενη νεολαία.

Κορυφαία η θέσπιση των βραβείων πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», λαμπρή τελετή στην Ερμιόνη υπό την αιγίδα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Βραβεύτηκαν προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού, του πνεύματος και του πολιτισμού.

Το ΙΛΜΕ είχε την εξαιρετική τιμή να λάβει το βραβείο «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» το 2021 για τη συνεισφορά του στην ιστορία και τον πολιτισμό.

Φίλη του Μουσείου, παρέστη το 2017 στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 190 χρόνων από τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση του 1827 και ξεναγήθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ιστορική αίθουσα του ΙΛΜΕ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 

Ερμιόνη,    25 Ιουλίου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ερμιόνης σε έκτακτη συνεδρίασή  του την 25η Ιουλίου 2023 μετά την αναγγελία της εκδημίας της ξεχωριστής συμπολίτισσάς μας Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του Σωματείου “ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο”

ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

αφού άκουσε με συγκίνηση την εισήγηση του Προέδρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο υψηλό ανθρωπιστικό και  πολιτιστικό της έργο καθώς τις μεγάλες ευεργεσίες τις όποιες προσέφερε στην Ερμιόνη με κορυφαία τη θέσπιση των Βραβείων Πολιτισμού του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

1) Να αναρτηθεί μεσίστια η  σημαία στο Κοινοτικό Κατάστημα

2) Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια  στον σύζυγό της  κον Βαρδή Βαρδινογιάννη και την οικογένεια της

3) Να επικυρωθεί από το Δήμο Ερμιονίδας η πρόταση του σημερινού Κοινοτικού Συμβουλίου ώστε η  αίθουσα στην οποία στεγάζεται το γραφείο του Προέδρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου Ερμιόνης να ονομασθεί σε αίθουσα  “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”,  για να θυμίζει  στις σημερινές και αυριανές γενιές ότι στη συγκεκριμένη αίθουσα φοίτησε τα σχολικά της χρόνια η θανούσα και ήταν όραμά της στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο να στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερμιόνης

4) Να μετονομαστεί η δημοτική οδός,  μπροστά από την πατρική  της οικία   σε “Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη”

5) Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα  στην οικογένεια της και στο Ίδρυμα Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

6) Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα της Κοινότητας και τα τοπικά ιστολόγια

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ           ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΜΕΛΛΟΣ

 

ΤΑ ΜΕΛΗ

ΧΑΤΖΗ    ΦΑΝΗ

ΜΕΞΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΑΣΤΡΟΚΟΛΙΑΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ

ΑΣΛΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΦΡΑΙΔΑΚΗΣ  ΜΙΧΑΗΛ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Το μικρό κορίτσι από την Ερμιόνη με το μεγάλο όραμα & την “Ελπίδα” που έδωσε στον κόσμο


“Για τη ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει να αγωνίζεσαι“. Αυτό έλεγε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και σε όλη τη ζωή της γι’ αυτό αγωνίστηκε. Μια ζωή γεμάτη που “έσβησε” χθες, 24 Ιουλίου. Η ίδια από παιδί, έμαθε από τη δική της μητέρα, Ευαγγελία Μπουρνάκη, την αξία της προσφοράς.

Γράφει η Βιβή Μπουγιούρα,

στο hernews.gr

Εμείς στην Ερμιόνη το όνομα “Ευαγγελία Μπουρνάκη”  το έχουμε συνδέσει με το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, που όταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη το έκανε δώρο σε εμάς, τα παιδιά των Ερμιονιτών, την αγαπήσαμε λιγάκι παραπάνω χωρίς να έχουμε καταλάβει ότι το ουσιαστικό της δώρο είναι η ζωή που χαρίζει σε παιδιά με καρκίνο. 

Συλλυπητήριο Ψήφισμα του Δ.Σ. Δήμου Ερμιονίδας για τον θάνατο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

 


Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Ερμιονίδας για τον θάνατο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη


Κρανίδι, 24.07.2023

Ανακοίνωση

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «έφυγε» από τη ζωή σήμερα, 24 Ιουλίου 2023.

Μια σπουδαία γυναίκα με καταγωγή από την Ερμιόνη, μια μεγάλη ευεργέτιδα του Δήμου μας, την οποία είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά και να με τιμήσει με την φιλία της.

Πολυβραβευμένη προσωπικότητα, πρόσφατα ο ΟΗΕ τίμησε την Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την ανθρωπιστική προσφορά της με το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα».

Ο Δήμος Ερμιονίδας σε μια σεμνή τελετή το 2021 τίμησε την μεγάλη ευεργέτιδα, απονέμοντάς της το Χρυσό Κλειδί, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό της.

Υπήρξε μια γυναίκα με μοναδική διάθεση προσφοράς, το βαρυσήμαντο έργο της μεγάλη παρακαταθήκη τόσο για την κοινωνία της Ερμιονίδας, όσο και για την χώρα μας ολόκληρη.

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

 


Καλό ταξίδι ..

Ευχαριστούμε για όλα !

στη μνήμη Μιχάλη Μπουρμπούλη

 
στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης 
μουσική: Μάνος Χατζιδάκις 
ερμηνεία: Στέλιος Μαρκετάκης 
από τον δίσκο "Για την Ελένη" 

ΚΑΗΜΟΣ ΣΤΗ ΧΑΡΑΥΓΗ

Αν έχεις δει χαράματα
Μια πόλη δίχως φώτα
Οι δρόμοι να’ναι σκοτεινοί
Όπως το μαύρο το πανί 
Στην πόλη αυτή να μη σταθείς
Να μη χτυπήσεις πόρτα 

Στον ορίζοντα καπνίζουν
Καλοκαιρινές φωτιές
Είναι εκείνοι που γυρίζουν 
από μαύρες ξενιτιές 

Μες στη θάλασσα ανάβουν
Τις φωτιές οι ναυαγοί
Είναι εκείνοι που γυρίζουν
Απ’ τον ουρανό στη γη 

Αν έχεις δει χαράματα
Τον ήλιο να’χει σβήσει
Και να περνάνε τα πουλιά
Δίχως να βγάζουνε μιλιά
Η πόλη αυτή κοιμήθηκε
Και πια δε θα ξυπνήσει
 
 

Έλλη Βασιλάκη 

10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘEATΡOY «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»: «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ με το Γιώργο Κιμούλη

 Ο Γιώργος Κιμούλης με το 11μελή θίασό του στην ξεκαρδιστική κωμωδία του
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ»

Το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 και ώρα 21.00, Θέατρο ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε
Κόνινγκ, Κρανίδι

Eίσοδος: 15€

Πληροφορίες-Κρατήσεις Eισιτηρίων: 698 698 22 24

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: GREEN LANDSCAPE ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ Π. ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙ

Έχεις γράμμα ..! Στη Δημ. Βιβλιοθήκη Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος"