Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η μπλε ιστορία


Photo: Alexandros Katsis/Fosphotos
 Ο Ξένιος Ζευς βγήκε παγανιά, το είπαν οι ειδήσεις. Ψάχνει να βρει παράνομους μετανάστες, να δείξει πόσο φιλόξενος είναι, τι άλλο; Ακόμα δεν συνήθισα τον ευφημισμό του, κάποια ευαίσθητη αρχαιολάτρης μέσα μου, μια έφηβη που διάβαζε, ένα παιδί που πίστευε αντάμα στην Αθηνά, στον Άγιο Βασίλη, στον Ποσειδών και στο Χριστούλη, στριφογυρίζει ενοχλημένη και μουδιάζει τη σκέψη μου.
Αν είναι εκεί έξω ο Ζευς, εγώ καλύτερα να μείνω μέσα. Να μην ξανασυναντηθούμε σε τέτοια κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος. Έχουμε περάσει και καλύτερες μέρες μαζί.
Καλύτερα να κάνω μια δουλίτσα ανώδυνη, καθημερινή, να βεβαιωθώ ότι λειτουργώ κανονικά, να βγάλω κι εγώ παγανιά την κανονικότητα. Να ποτίσω, ας πούμε, τις γλάστρες. Έχουν φουντώσει από τη ζέστη, τώρα μόλις αρχίζουν να κιτρινίζουν τα φύλλα του αμπέλωπα. Ή μήπως είναι θηλυκό, η αμπέλωψ της αμπέλωψης; Να κοιτάξω λεξικό. Να βάλω το Γκουγκλ. Τόσα πράγματα μπορεί κανείς να κάνει χωρίς να τον αντιληφθεί ο Ζευς, ξένιος ή άλλος. Δεν είναι κανένας θεός που τα πανθ’ ορά. Τίποτε δεν ορά, φασαρία κάνει μόνο.
Την άνοιξη που πέρασε, όποτε άκουγα για την επιχείρηση αυτή της Αστυνομίας, φοβόμουν για την Αφγανή μου φίλη και τα παιδάκια της. Ερχόταν κάθε Τετάρτη για μάθημα ελληνικών, από την Ομόνοια που έμεναν, η μαμά κι οι τρεις κόρες της. Οι δυο μεγάλες ήταν δίδυμες, εννιά χρονών, ολόιδιες. Τις έντυνε ίδια, έμοιαζαν και τα ονόματα, αδύνατον να τις ξεχωρίσω. Ο μόνος τρόπος ήταν να γράφουν. Είχαν διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα, διαφορετικό τετράδιο, η κάθε μια αποτύπωνε εκεί τη δική της προσωπικότητα. Ας παραδεχτώ ότι αυτός ο παλιοκαιρίσιος τρόπος να διδάσκω γραφή και ανάγνωση, με μπόλικη αντιγραφή και επαναλήψεις, μου θύμιζε τα παιδικά μου χρόνια περισσότερο από τον τρόπο που είχαν μάθει τα δικά μου παιδιά γράμματα, ο οποίος ήταν πιο μοντέρνος, λιγότερο χειροποίητος, ας πούμε. Γράφανε αυτά τα

Φινλανδία: Έτοιμη η ιντερνετική «Εκκλησία του Δήμου»

Εγκρίθηκε η online πλατφόρμα όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να προτείνει νέα νομοσχέδια τα οποία, αν συγκεντρώσουν 50.000 υπογραφές, θα εισαχθούν υποχρεωτικά για συζήτηση στη Βουλή. 
Ιντερνετική υπόσταση απέκτησε το πρότζεκτ «Citizens’ Initiative» που έθεσε σε εφαρμογή τον Μάρτιο η φινλανδική κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει πως το κοινοβούλιο δεσμεύεται να συζητήσει και να αποφασίσει για οποιοδήποτε νομοσχέδιο προτείνει μία ομάδα πολιτών, αρκεί αυτό να συνυπογράφεται από τουλάχιστον 50.000 Φινλανδούς με δικαίωμα ψήφου. Το πρότζεκτ προέβλεπε πως οι προτάσεις θα μπορούν να υποβληθούν είτε γραπτά είτε ηλεκτρονικά και, πριν από λίγες ημέρες, ενέκρινε τις προδιαγραφές της διαδικτυακής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό.
Η online πλατφόρμα ονομάζεται «Open Ministry» και αναπτύχθηκε από την ομώνυμη φινλανδική μη κυβερνητική οργάνωση, με σκοπό να γίνει πιο εύκολη η υποβολή νόμων από τους πολίτες, αλλά και η συλλογή υπογραφών. Καθώς το πρότζεκτ προβλέπει πως θα πρέπει να πιστοποιείται η (γραπτή ή ηλεκτρονική) υπογραφή των πολιτών, η ΜΚΟ συνεργάστηκε με τις φινλανδικές τράπεζες και τους παρόχους κινητής

Συνάντηση του γαλλικού λογοτεχνικού περιοδικού "L’Atelier du Roman" στο Ναύπλιο


Ενημέρωση απο την  Έλλη Βασιλάκη 
ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΙΛΩΝ του ATELIER DU ROMAN
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

XΙVη ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
του ATELIER DU ROMAN

6 & 7 Οκτωβρίου 2012 στο Ναύπλιο

Ο Πόλεμος του Χρόνου και της επικαιρότητας

Για δεκατητέταρτη φορά η Εταιρία Φίλων του Atelier du roman και το γαλλόφωνο λογοτεχνικό περιοδικό LAtelier du roman –που ίδρυσε και διευθύνει από το 1993 ο Λάκης Προγκίδης στο Παρίσι– διοργανώνουν στο Ναύπλιο, στις 6 και 7 Οκτωβρίου, την ετήσια Διεθνή Συνάντηση του περιοδικού. Θέμα, φέτος, «Ο Πόλεμος του Χρόνου και της Επικαιρότητας».
Ο άνθρωπος, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, γίνεται όλο και περισσότερο « επίκαιρος » με κίνδυνο ν’αποκοπεί από το μυστήριο του χρόνου και από τη

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Θα κλείσω τα μάτια

 
Στίχοι & μουσική: Άκης Πάνου.
Μπουζούκι: Γιώργος Τσιμπίδης.
Πρώτη εκτέλεση: Βίκυ Μοσχολιού, δίσκος 45 στροφών, 1971. Το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί παλιότερα (1967), με άλλους στίχους με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Χαρούλα Λαμπράκη, λογοκρίθηκε από τη δικτατορία και ξανακυκλοφόρησε το 1971 με τη μορφή που έγινε περισσότερο γνωστό.

Γυμνόσυηθη διαμαρτυρία μπροστά στην Αφροδίτη της Μήλου


Τα μέλη της φεμινιστικής ομάδας «Femen» επέστρεψαν και αυτή τη φορά με στόχο να διαμαρτυρηθούν και να καταγγείλουν την πράξη του βιασμού.
Οι ακτιβίστριες της ουκρανικής φεμινιστικής οργάνωσης μπήκαν στο Λούβρο, στην αίθουσα όπου εκτίθεται η «Αφροδίτη της Μήλου», έβγαλαν τα ρούχα τους και με συνθήματα στο γυμνό τους σώμα διαμαρτυρήθηκαν ως ένδειξη συμπαράστασης σε μια γυναίκα, που φέρεται ότι βιάστηκε από αστυνομικούς στην Τυνησία, και η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες περί παράβασης των ηθών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κύριοι,
Σας αποστείλαμε επιτέλους τα έγγραφα που ζητήσατε με τις αιτήσεις σας, αφού επιμένατε τόσο επιτακτικά και μάλιστα και με εντολή εισαγγελέα να τα παραλάβετε. Εφόσον βέβαια και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σφυρής μας έθεσε προ των ευθυνών μας και απαίτησε να παραδοθούν τα έγγραφα, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και αλλιώς. Ανατριχιάσαμε!!
Απορούμε όμως γιατί δεν τα παίρνατε τόσο καιρό από την διαύγεια, όπου είναι αναρτημένες όλες οι πληρωμές της Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, όπως και του Δήμου βέβαια, σύμφωνα με το νέο νόμο του Καλλικράτη. Είναι πλέον γνωστή η τακτική σας κύριοι. Προσπαθείτε να δημιουργείτε εντυπώσεις και να παρακωλύετε το έργο της Δημοτικής Αρχής, κάνοντας διάφορες καταγγελίες και στέλνοντας συνεχώς αιτήσεις για δήθεν έλεγχο. Ακόμα και για το ποιος οδηγός οδηγεί το τάδε αυτοκίνητο, ζητάτε να μάθετε με αίτησή σας και αν έχει το δικαίωμα αυτό. Γελοιότητες. Αυτό κύριοι δεν λέγεται Αντιπολίτευση.
Θυμηθείτε τις μέρες σας στην Δημοτική Αρχή, όταν εμείς βρισκόμαστε στην Αντιπολίτευση, πότε μας παραδώσατε ότι ζητήσαμε;
Θυμηθείτε που ζητάγαμε τις αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής και δεν μας τις παραδίδατε, ούτε μας τις παραδώσατε ποτέ, γιατί όπως μας λέγατε δεν γνωρίζατε πόσο να μας χρεώσετε την κάθε φωτοτυπία.
 Θυμηθείτε τις αιτήσεις του αρχηγού της παράταξής μας κ. Καμιζή προς την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για την παραλαβή στοιχείων για το έργο της αποχέτευσης που διαλύσατε, που ουδέποτε του τα παραδώσατε, λέγοντάς του ότι δεν έχει έννομο συμφέρον να τα ζητά.
Θυμηθείτε την απάντηση του αρχηγού σας, όταν ζητάγαμε να μάθουμε ποιους δρόμους είχατε κατασκευάσει κατά τη διάρκεια της θητείας σας, δαπανώντας τεράστια ποσά, που ποτέ δεν μάθαμε ακόμα και μέχρι σήμερα (τώρα κάνουμε ενδελεχή έλεγχο, που παραλάβαμε το αρχείο της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας για τα έργα που έγιναν στους πρώην Δήμους Ερμιόνης και Κρανιδίου, για να μάθουμε επιτέλους εμείς και σαφώς οι δημότες μας).
Θα σας βάλω σε ένα πούλμαν μας έλεγε να σας κάνω μια βόλτα να τους δείτε.
 Όσο για το μέλος της παράταξής σας και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Αντωνόπουλο, που είναι και μέλος της Οικονομικής

Λύση;;;

Του Βασίλη Γκάτσου
Ο πρώην Δήμος Κρανιδίου , επί της θητείας μου , ήταν ο πρώτος Δήμος της Πελοποννήσου που έκλεισε τις χωματερές και έκανε προμελέτες αποκατάστασης των χωματερών ιδίοις εξόδοις και δεν περίμενε την Περιφέρεια ούτε την Πολιτεία.  

Ας επισκεφθεί την Πύλο η οποία λειτουργεί έχοντας βέβαια το πρόβλημα αποθήκευσης των δεμάτων λόγω της ολιγωρίας της Πολιτείας  και συνεπώς η Πύλος όπως και το Κρανίδι γιατί έτσι το παραδώσαμε είχε κάθε δικαίωμα να απαιτήσει όχι μόνο την απομάκρυνση αλλά και την δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης του Δήμου που του δίνει η νομοθεσία και οι Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις μη επιβαρύνοντας με μεγάλο κόστος τους Δημότες

Ξεχώρισα αυτές της δύο προτάσεις από την ανοικτή επιστολή του κυρίου Σφυρή (ο οποίος τελευταίως είναι αρκετά ενεργός ως αντιπολίτευση και αρκετά σαφής, όταν αφήνει στη μπάντα τη γλώσσα της κοκορομαχίας) για δύο σημαντικές πληροφορίες που εμπεριέχουν:
1). Ο Δήμος Ερμιονίδας, πέρα από οποιονδήποτε σχεδιασμό της Περιφέρειας, είχε και έχει το δικαίωμα της αυτενέργειας, ιδίοις εξόδοις, να κάνει προμελέτες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ του, να κάνει μελέτες αποκατάστασης, να τις υποβάλλει αρμοδίως προς έκκριση, να τις υλοποιήσει ιδίοις εξόδοις, και να παραδώσει τους ΧΑΔΑ αποκατεστημένους. Πράγματι, τα έξοδα δεν είναι μεγάλα. Οι μελέτες δεν είναι ακριβές. Στη συνέχεια κάνει 5 περίπου γεωτρήσεις στον κάθε ΧΑΔΑ μέχρι να συναντήσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Κάθε εποχή, δηλαδή 4 φορές το χρόνο, παίρνει δείγματα νερού για ανάλυση. Μετά από τρία χρόνια έχει δείξει το πράγμα, δηλαδή κατά πόσο το εναπομείναν υλικό στον ΧΑΔΑ επηρεάζει τα υπόγεια νερά. Και ανάλογα επιλέγει μία από τις παρακάτω λύσεις:
Α. Ασφαλτοστρώνει τον χώρο, ώστε να μην εισχωρούν όμβρια. Στην περίπτωση που οι αναλύσεις δείχνουν μικρή επίδραση στα υπόγεια νερά.
Β. Καλύπτει το χώρο με χώμα και δεντροφυτεύει ευκαλύπτους και δάφνες. Στην περίπτωση που διαπιστώνει βελτίωση χρόνο με το

Ναύπλιο: Επιστημονικό συμπόσιο για τα 150 χρόνια της Ναυπλιακής επανάστασης του 1862

150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΠΛΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1.2.1862–8.4.1862
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

O Δήμος Ναυπλιέων ανακήρυξε το 2012 έτος εορτασμού των 150 χρόνων από τη Ναυπλιακή Επανάσταση, 1 Φεβρουαρίου–8 Απριλίου 1862. Στο πλαίσιο του εορτασμού η Οργανωτική Επιτροπή του αποφάσισε την οργάνωση Επιστημονικού Συμποσίου, προκειμένου να ερευνηθεί η Ναυπλιακή Επανάσταση ως ιστορικό γεγονός, που εξέφρασε τις συνειδητοποιήσεις, τις επιθυμίες και τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της ναυπλιακής για απεγκλωβισμό από τα πολιτικά και εθνικά αδιέξοδα, που είχε δημιουργήσει το καθεστώς του Όθωνα και για την επιβολή δημοκρατικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των οποίων θα αναζητούνταν δρόμοι για την ανόρθωση της χώρας. Το στρατιωτικό κίνημα του 1862 απέκτησε πολιτική νομιμοποίηση χάρη στη συμμετοχή της ναυπλιακής κοινωνίας και ηθική αναγνώριση και δικαίωση χάρη στην εμμονή των κατοίκων του στις διακηρυγμένες αρχές, ακόμη και μετά τη στρατιωτική αποτυχία, τους νεκρούς και τον αποκλεισμό.
            Για να φωτιστούν καλύτερα οι κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις, που επέτρεψαν την ενεργό συμμετοχή του Ναυπλίου στην Επανάσταση, κρίθηκε απαραίτητο να ερευνηθεί ολόκληρη η οθωνική περίοδος του Ναυπλίου και της Αργολίδας, όσο γίνεται σφαιρικότερα, και να φωτιστούν καίριες πτυχές της ζωής αυτής της τριακονταετίας (1833-1862) που προηγήθηκε της Ναυπλιακής Επανάστασης.
            Το επιστημονικό συμπόσιο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο.
Επίσης την εναρκτήρια ημέρα του επιστημονικού συμποσίου, 12 Οκτωβρίου ώρα 20.30, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα Τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα (1833-1862), στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξ. Σούτζου, Παράρτημα Ναυπλίου.

Στην οργάνωση και υλοποίηση των εκδηλώσεων εορτασμού συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς που

Ανοικτή επιστολή του Δημ. Σφυρή


Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Ανοικτή επιστολή του Δημ. Σφυρή πρώην Δήμαρχου  Κρανιδίου και επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Ερμιονίδας
Προς τον κο Σμυρνιώτη Δήμαρχο Τρίπολης και πρόεδρο Φ.Ο. Δ.Σ.Α. Πελοποννήσου.
Με λύπη παρακολούθησα την απολογητική παρέμβαση του κου Σμυρνιώτη στο κανάλι Super TV , το βράδυ της Τρίτης 2/10/12.
Θέμα της εκπομπής ήταν «Ο σεισμός για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο».
Είχε προηγηθεί η επ ’ αυτοφώρω   σύλληψη εργολάβου ιδιώτη, συμβασιούχου  με τον Δήμο Τρίπολης,  να μεταφέρει και να εναποθέτει σκουπίδια σε δασική περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης.               
 Μέγα το έγκλημα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής , και ενώ ο κος Σμυρνιώτης δεν έχει δικαίωμα δια να ομιλεί αφού και πρόεδρος του Φ.Ο.Δ.Σ.Α είναι και  ενδεχομένως άφησε  τον εργολάβο του να πετάξει τα σκουπίδια σε άλλο Δήμο, δηλώνοντας παράλληλα άγνοια για το που τα πήγαινε ο εργολάβος, αναφέρθηκε απαξιωτικά για το έργο του δεματοποιητή στο  Κρανίδι.
Όφειλε να έχει ερευνήσει  ως πρόεδρος του Φ.Ο.Δ.Σ.Α και Δήμαρχος Τρίπολης , που εξακολουθεί να έχει σε λειτουργία τους ΧΑΔΑ, ότι ο δεματοποιητής στο Κρανίδι λειτούργησε το καλοκαίρι  2010, ακολουθώντας τον Περιφερειακό Σχεδιασμό ως όφειλε.
Ο πρώην Δήμος Κρανιδίου , επί της θητείας μου , ήταν ο πρώτος Δήμος της Πελοποννήσου που έκλεισε τις χωματερές και έκανε προμελέτες αποκατάστασης των χωματερών ιδίοις εξόδοις και δεν περίμενε την Περιφέρεια ούτε την Πολιτεία.                                                                   
Αυτό σημαίνει ότι προτεραιότητα του Δήμου ήταν να προστατεύσει το περιβάλλον και τους Δημότες από τις μόνιμες φωτιές και διοξίνες που επιβάρυναν την υγεία των Δημοτών.  Με λίγα λόγια μετά από δεκάδες χρόνια οι κάτοικοι της Ερμιονίδας ανάπνευσαν.                                       
Σαν Πρόεδρος του Φ.Ο.Δ.Σ.Α γνωρίζει ότι η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε πολλούς Δήμους στην Πελοπόννησο και το κρύβουν. 
H Πελοπόννησος σύμφωνα με το χάρτη της Ευρωπαϊκής

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Mαθήματα κεραμικής για 2η χρονιά στην Ερμιόνη

Mαθήματα κεραμικής για 2η χρονιά
στην Ερμιόνη, στο Ορλέντι..
Θέλετε ν'ασχοληθείτε με την κεραμική;
         Ελάτε να πραγματοποιήσουμε τις ιδέες σας και  να φτιάξετε αυτά που φανταστήκατε .. 
Ξεκινάμε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στο  6977255437    
Αγγελική Μαντζαβίνου
           ( Για τους μικρούς μας φίλους εντελώς δωρεάν )  
         
Αγγελική  Μαντζαβίνου
Σύντομο βιογραφικό
          Γεννήθηκα στην Αθήνα   και  ήμουν δασκάλα  στο δημοτικό σχολείο του Κολλεγίου Ψυχικού, στο Λάτσειο. Πριν 15  χρόνια γνώρισα  την κεραμική και βρήκα σ'αυτήν τη δημιουργική

Φεύγει ο ΦΟΣΔΑ και έρχεται ο ΠΕΣΔΑ!

Του Βασίλη Γκάτσου
Με την επιστολή του προς τους περιφερειάρχες, ο Στ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι δημιουργείται επισφάλεια στην επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων, με δυσμενείς περιβαλλοντικές και δημοσιονομικές συνέπειες, καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση και υλοποίηση των υπολειπόμενων υποδομών που προβλέπονται στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), καθώς και λύσεων της μεταβατικής περιόδου. Απαιτείται λοιπόν, να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις, με στενή συνεργασία και συναντίληψη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί:
1.    Να οριστικοποιηθεί άμεσα πίνακας των υποδομών που μπορούν -και είναι σκόπιμο- να υλοποιηθούν εντός της τρέχουσας περιόδου και να γίνει πλήρης καταγραφή της κατάστασης ωρίμανσης, βασικών μεγεθών και ειδικών συνθηκών που χρήζουν αντιμετώπισης.
2.    Να ορισθούν στελέχη, κατά προτίμηση από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειακών Επιχειρησιακών (ΠΕΠ), που σε συνεργασία με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ θα έχουν ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση των έργων διαχείρισης των αποβλήτων και θα αποτελέσουν τα κομβικά σημεία διασύνδεσης του Υπουργείου με τις Περιφέρειες και τους Φορείς Διαχείρισης, για τα θέματα των έργων ΠΕΣΔΑ.

Άμεσος στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2007 -2013 και παράλληλα να υλοποιηθούν εφικτές λύσεις υποκατάστασης των ΧΑΔΑ, καθώς και να ολοκληρωθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός υποδομών των Περιφερειακών Σχεδιασμών.
 
Φεύγει ο ΦΟΣΔΑ και έρχεται ο ΠΕΠ με τον ΠΕΣΔΑ σε συνεργασία με ΥΠΕΚΑ!
Εδώ χρειάζεται μία σαφέστατη απάντηση από τον Δήμο μας:

''Πέρνα απέναντι''


Μουσική
Θέμης Ανδρεάδης
Στίχοι
Γιάννης Ευθυμιάδης
Απο τον υπό έκδοση δίσκο
του Θέμη Ανδρεάδη
'' Το Σώμα Ξέρει ''

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Ψηφιακό Δίκτυο Αρχαιολογικών Χώρων Αργολίδας

  H Δ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, προκηρύσσει Ανοικτό διεθνή διαγωνισμό με τίτλο: «Ψηφιακό Δίκτυο Αρχαιολογικών Χώρων Αργολίδας: Υπηρεσίες προβολής, ανάδειξης πληροφόρησης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό (Αρχ. Χώρος Μυκηνών και Τίρυνθας) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου».

Αναθέτουσα Αρχή: ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων
Προϋπολογισμός: 349,173.17 € (χωρίς ΦΠΑ)
Προϋπολογισμός: 429.483,00 (με ΦΠΑ)
πλέον Δικαιώματα Προαίρεσης: 34.917,32 € ( χωρίς ΦΠΑ)
πλέον Δικαιώματα Προαίρεσης: 42.948,30€ ( με ΦΠΑ)
Διάρκεια 15.55 μήνες
Δ ιαδικασία Ανάθεσης: Ανοικτός Διεθνής με κριτήριο την οικονομικά συμφερότερη προσφορά

Κωδικός ΟΠΣ: 372934

ΑΔΑ: Β4ΘΔΓ-

Δείτε το
Τεύχος Διαβούλευσης και Έντυπο υποβολής προτάσεων
 

Λαός και κυβέρνηση


Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης: Δελτίου Τύπου


Δελτίου Τύπου

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης συμμετείχε στους 3ους Διασυλλογικούς αγώνες Optimist και Lazer  “Νέα Επίδαυρος 2012” που διεξήχθησαν  στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2012 με τους εξής αθλητές : Στα Optimist ο Κρινής Ιωάννης, η Ερμιόνη Κατσουράνη ο Γιάννης Μειντάνης και η Κατσουράνη Νιόβη και στα Lazer o


Κώττης Γεώργιος καi o Παπαμηχαήλ Νικόλαος.  Ο Ναυταθλητικός  όμιλος θέλει να συγχαρεί την ομάδα του η οποία κατέκτησε 3 κύπελλα σε διαφορετικές κατηγορίες! Επίσης θέλουμε να συγχαρούμε τον προπονητή μας Κουτούβαλη Κωνσταντίνο για τις συνέχεις του επιτυχημένες προσπάθειες και όλους όσους συμμετείχαν στην αίσια ολοκλήρωση της αποστολή μας  στην Επίδαυρο. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!!

Το Διοικητικό Συμβούλιο.

Επάρχειο,Καποδίστριας, Καλλικράτης

Είναι όντως καιρός να δούμε τα ως άνω κριτικά σε σχέση με την παραδοσιακή Κοινότητά μας, το ΚΟΙΝΟΝ .

Όντως όπως γράφει ο Γιώργος στο Villa Didimo, 4-5 χρόνια Καποδίστριας και 2 Καλλικράτης είναι αρκετά για συμπεράσματα και κρίσεις. Θα προσθέσω και το θέμα άμεσης μετοχής του δημότη στη δημοτική – κοινοτική εξουσία σε σχέση με την μετοχή του δι’ αντιπροσώπων. Διότι προς στιγμής ωραία όλα μας φανήκανε, ότι θα είμαστε όλοι ενωμένοι, ότι θα παίρναμε ευκολότερα κονδύλια, ότι έτσι που μεγαλώσαμε θα μας δίνανε περισσότερα και ευκολότερα, ότι θα εξοικονομούσαμε πόρους από την συγκέντρωση υπηρεσιών, απόσπαση ειδικευμένου προσωπικού και επιστημόνων, εφαρμογή των νέων τεχνολογιών κ.λ.π. και ένα σωρό θα. Μόνο που τα πολλά θάθατα στο τέλος μένουν θα και δεν τα επαληθεύει η ζωή. Με άλλα λόγια για να θυμηθούμε και τον αείμνηστο Θανάση Βέγγο μάλλον «για πλαστικό πηγαίναμε, μουσταλευριά μας βγήκε!».
Το μόνο θα, που δεν ήταν θα, αλλά εξ αρχής βεβαιότητα, ήταν ότι θα αύξανε η όρεξη των εξουσιολατρών και των γκρουπούσκουλων για εξουσία που ξέφευγε από τα όρια του χωριού και της κοινότητας και απλωνόταν σε επίπεδο επαρχίας. Εξουσιολάτρες που θέλει δεν θέλει παράγει συνέχεια η δι’ αντιπροσώπων μετοχή.
Διατυπώνω και μία κάπως αιρετική άποψη: Μήπως οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και επεξεργασίας δεδομένων, μεταφορών, οργάνωσης, ευνοούν την μικρή αυτοθεσμιζόμενη κοινότητα, η οποία γίνεται η βάση για την αμφισβήτηση της μετοχής δι’ αντιπροσώπων σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο; Σημάδι έναρξης του τέλους του αντιπροσώπου μας βουλευτή, περιφερειάρχη κ.λ.π.;; Μήπως ο πράσινος σοσιαλισμός διέκρινε εγκαίρως τον κίνδυνο για την νομεκλατσούρα των αντιπροσώπων και εν σπουδή  αφυέστατα εφάρμοσε το σχέδιο Καποδίστριας και ταχύτατο το Καλλικράτης;;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

  

Τι μας διδάσκουν τα δέντρα για τη ζωή


Προτείνει η  Ροδούλα Δ.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Hermann Hesse: “Bäume: Betrachtungen und Gedichte”  [Δέντρα: Σκέψεις και Ποιήματα] που εκδόθηκε το 1984.


“Για μένα τα δέντρα υπήρξαν πάντα οι πιο διεισδυτικοί ιεροκήρυκες. Τα σέβομαι όταν ζουν σε οικογένειες και φυλές, σε δάση και άλση. Και ακόμη περισσότερο τα σέβομαι  όταν στέκονται μόνα τους. Είναι σαν τα μοναχικά άτομα. Όχι σαν τους ερημίτες που έχουν αποσυρθεί  μακριά για να κρύψουν κάποια αδυναμία τους , αλλά σαν τα υπέροχα μοναχικά άτομα, όπως ήταν ο Μπετόβεν και ο Νίτσε.
Στα ψηλά κλαδιά τους θροΐζει ο κόσμος, ενώ οι ρίζες τους αναπαύονται  στο άπειρο. Όμως δεν χάνουν τον εαυτό τους, παλεύουν με όλη τους τη δύναμη για  ένα και μόνο πράγμα: να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους, να δημιουργήσουν το  δικό τους σχηματισμό, να εκπροσωπήσουν τους εαυτούς τους. Τίποτα δεν είναι πιο ιερό, τίποτα δεν είναι πιο υποδειγματικό από ένα όμορφο και δυνατό δέντρο. Όταν ένα δέντρο κόβεται και αποκαλύπτεται η θανατηφόρος πληγή του, μπορεί κανείς να διαβάσει όλη την ιστορία του στο φωτεινό δίσκο του κορμού του: στα δαχτυλίδια του φαίνονται τα χρόνια του, ενώ στα σημάδια του φαίνονται ο αγώνας, τα δεινά , όλες οι  ασθένειες, η ευτυχία και η ευημερία, τα
δύσκολα χρόνια αλλά και τα ωραία, οι επιθέσεις που άντεξε, οι καταιγίδες  που έχει υπομείνει. Και κάθε νέο παιδί του χωριού σίγουρα γνωρίζει ότι το σκληρότερο και το πιο ευγενές ξύλο είναι αυτό που έχει στενότερα δαχτυλίδια, κι ότι εκεί ψηλά στα βουνά και μέσα στο συνεχή κίνδυνο αναπτύσσεται το πιο άφθαρτο, το ισχυρότερο, το ιδανικό δέντρο.
Τα δέντρα είναι ιερά. Όποιος ξέρει πώς να μιλήσει μαζί τους, όποιος ξέρει πώς να τα ακούσει, μαθαίνει την αλήθεια. Δεν κηρύττουν μάθηση και παραινέσεις, κηρύττουν τον αρχαίο νόμο της ζωής.
To δέντρο λέει: Ένας πυρήνας είναι κρυμμένος μέσα μου, μια

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποιότητας & Συσκευασίας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου

ΚΟΤΙΝΟΣ 2013

Ο διαγωνισμός στα πλαίσια της έκθεσης -ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ-  εξελίσσετε σε δυο σκέλη ,το πρώτο σκέλος αφορά  τον διαγωνισμό (Ισχυρής, Μέτριας και Ελαφράς έντασης Φρουτώδους), ενώ το δεύτερο αφορά τον διαγωνισμό ανάδειξη καλύτερης Συσκευασίας Τυποποιημένου Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου.
Τα βραβεία που θα απονέμηθούν στον διαγωνισμό Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου είναι: Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινο.
Το ελαιόλαδο από τις ίδιες ακριβώς ποικιλίες ελιάς, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Στη διαφορετικότητα αυτή συμβάλουν οι καιρικές συνθήκες και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
Η Ελιά και το Ελαιόλαδο, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής και σωστής διατροφής.
5ος Πανελλήνιος διαγωνισμός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
  Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προσπάθεια ενημέρωσης των ελαιοκαλλιεργητών, ελαιοπαραγωγών, ελαιοτριβέων, τυποποιητών και λιανοπωλητών οι οποίοι διαθέτουν νομίμως τυποποιημένο το προϊόν τους, να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα του επωνύμου προϊόντος τους προωθώντας την χρήση του ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας σε όλη την γκάμα των πεδίων χρήσης και κατανάλωσής του.
Η προώθηση της γνώσης της ιδιαίτερης αξίας και των υγιεινών / θρεπτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου και της Ελληνικής (και Μεσογειακής) διατροφής σε νέους καταναλωτές μικρής ηλικίας (σχολεία), σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες, βιοτέχνες, ιδιαίτερα σε σχολές μαγειρικής γαστρονομίας και σε εστιατόρια στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

5ος Πανελλήνιος διαγωνισμός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Στο πλαίσιο της έκθεσης:

                        θα απονεμηθούν τα βραβεία

Κατασκευή ελικοδρομίου στην Ύδρα


"Αέρας" ...ανάπτυξης

Πέντε έργα σε νησιά αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Τα έργα αυτά είναι:

1. ΚΥΘΗΡΑ: Συντήρηση επαρχιακού δικτύου και λοιπού δικτύου Κυθήρων, προϋπολογισμού 890.000 ευρώ.


2. ΥΔΡΑ: Κατασκευή Ελικοδρομίου και τσιμεντόστρωση δρόμου προς αυτό, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.


3. ΣΠΕΤΣΕΣ: Ανάπλαση παραλιακής οδού από την Ντάπια έως την Αναργύρειο σχολή, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ.


4. ΠΟΡΟΣ: Ανάπλαση δρόμου - πλατειών και παραλιακής ζώνης περιοχής Πούντας, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.


5. ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ: Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών στα δίκτυα οδικού ηλεκτροφωτισμού αρμοδιότητας Π.Ε. Νήσων, προϋπολογισμού 73.000 ευρώ.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης σχετικά με τις εντάξεις των έργων αυτών δήλωσε τα εξής:


«Με την παρέμβαση στο δίκτυο της οδοποιίας Κυθήρων βελτιώνεται ο κεντρικός άξονας και γίνεται ασφαλέστερη η μετακίνηση των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών.

Με την κατασκευή του ελικοδρομίου της Ύδρας εξασφαλίζεται η δυνατότητα ασφαλούς και γρήγορης μετακίνησης ασθενών σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά νησιά της χώρας.
Με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από τη Ντάπια έως την Αναργύρειο Σχολή ολοκληρώνεται αισθητικά και λειτουργικά ολόκληρη η όψη των Σπετσών με ευεργετικές συνέπειες για την τουριστική ανάπτυξη.
Με την ανάπλαση της Πούντας ολοκληρώνεται το παραλιακό μέτωπο του Πόρου από τη μία άκρη του οικισμού έως την άλλη. 
Η απόφασή μας για την χρηματοδότηση χρήσιμων έργων, δείχνει στην πράξη ότι το μήνυμα του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού «με έργο πάμε μπροστά», είναι χειροπιαστό και έχει αντίκρισμα αλήθειας».
pireas2day

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη


Άλλο και τούτο πάλι

Ανάρτηση στο site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (!) Κρανιδίου ανακοίνωσης – πρόσκλησης του Δημάρχου και φυσικά της παράταξής του σε συγκέντρωση υπέρ παραμονής Εφορίας κ.λ.π.

Καλά, είναι χώρος αυτός παραταξιακής πολιτικής ή βιβλίου και ελευθερίας της σκέψης;
Ποιος επέλεξε την ανάρτηση; Ή ποιος την επέβαλε;
Γιατί δεν αναρτάται στο ίδιο site και η εισαγγελική παραγγελία για παράδοση εγγράφων στην αντιπολίτευση, που στο κάτω κάτω της γραφής έχει σχέση με θέματα ....εκπαιδευτικά.
Τέτοιο ‘γάτζωμα’ από τον πράσινο κρατικοδίαιτο σοσιαλισμό, τώρα στα ξεβλάσταρα και ... εναντίον του συγκυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ του οποίου είσαστε όχι απλό στέλεχος αλλά ιστορικό; Τέτοια ταπείνωση ιερού για την ελευθερία της σκέψης χώρου;
Ή μήπως την πρόσκληση αυτή την θεωρείτε ως 53η πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου μας;
Και επειδή είσαστε ευήκοοι σε προτάσεις των πολιτών προτείνω:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ, ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΓΩΠΑΘΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

              

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 12:00 στην πάνω πλατεία Κρανιδίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί Δημότες και Δημότισσες,
Σας καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 12:00 στην πάνω πλατεία Κρανιδίου
- Για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου και ενδεχομένως και άλλων υπηρεσιών.
- Για να διαμαρτυρηθούμε για τα οικονομικά αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης που πλήττουν εργαζόμενους, συνταξιούχους, επιτηδευματίες, αγρότες και προωθούν την ανεργία και τη φτώχεια στον τόπο μας.
- Για να διεκδικήσουμε πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις βασικές τις υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση των δημοτών.
- Για να αντισταθούμε σε κάθε πολιτική που διαλύει το κράτος και την κοινωνία και προωθεί την εξάρτηση και την υποτέλεια της πατρίδας μας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

Ινδικός γάμος υπερπαραγωγή στην Μύκονο: Κόστισε 1.000.000 ευρώ

500 καλεσμένοι, 5.000 σπασμένα πιάτα, 15 Ινδοί μάγειρες και εκατοντάδες στολισμένα γαϊδουράκια ήταν ο τελικός απολογισμός του γάμου του επιχειρηματία από το Ντουμπάι Σαγκάρ Σεγουακραμάνι και της Φάρα Μέχτα (κόρης ενός από τους ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου εκδοτικού συγκροτήματος της Ινδίας) που έλαβε χώρα στην Μύκονο.
Το αφάν γκατέ της καλής κοινωνίας της Ινδίας κατέφθασε τις τελευταίες τρεις μέρες στην Μύκονο, είτε με ιδιωτικό αεροπλάνο (οι περισσότεροι) είτε με τσάρτερ (οι υπόλοιποι), με στόχο να λάβει μέρος σε μια γαμήλια τελετή που θα τους έμενε αξέχαστη.
Πιστή στην ινδική παράδοση που θέλει τους γάμους να αποτελούν υπερ-παραγωγή, οι οικογένειες των δυο νεόνυμφων φρόντισαν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.
Ξεκινώντας από το στολισμένο με γιρλάντες και λευκές ορχιδέες Nammos όπου έγινε το pre-wedding party. Και συνεχίζοντας με τα στολισμένα στα χρώματα της Ελλάδας (μπλέ και λευκό) γαϊδουράκια που έφερναν τους 500 συνολικά καλεσμένους στο χώρο της γαμήλιας τελευτής.
Το γαμήλιο party έλαβε χώρα στην παραλία Cavo Paradiso με τους 15 Ινδούς μάγειρες να έχουν ετοιμάσει ένα πραγματικά λουκούλλειο γεύμα και την Moet να ρέει άφθονη.
Όλα αυτά σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα που τονίζει επίσης το πόσο λαμπερή ήταν η νύφη, δίπλα στην οποία ήταν πάντα ένας σωματοφύλακας για να προστατεύει τα πανάκριβα μπριγιάν που φορούσε.
Καθώς επίσης και το χάιλάιτ της βραδιάς που δεν ήταν άλλο από την live εμφάνιση των αγαπημένων στο ελληνικό κοινό Gipsy Kings.
Συνολικά ο γάμος κράτησε 4 μέρες και κόστισε περίπου 1.000.000 ευρώ.