Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Λιάνα Οικονομου: Οι οικοτεχνίες είναι η διέξοδος στη μείωση των τιμών

Παγκοσμια ημερα αγρότισας και Λιάνα Οικονομου: Οι οικοτεχνίες είναι η διέξοδος στη μείωση των τιμών

Ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση και δίνει στους αγρότες το δικαίωμα να δημιουργήσουν την δική τους αγροτική οικοτεχνία ήταν το έναυσμα για την Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης Λιάνα Οικονόμου να ξεκινήσει την δική της οικοτεχνία. Ετσι έδωσε στον εαυτό της και στην οικογένειά της τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέα συμπληρωματικά εισοδήματα . Όπως δήλωσε στην ΥΠΑΙΘΡΟ: «Οι τιμές που είχαν τα πορτοκάλια στην περιοχή τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν την αναγκαιότητα να ψάξουμε να βρούμε λύσης αξιοποίησης της παραγωγής αντί να τα βλέπουμε να μένουν απούλητα η να απαξιώνεται η τιμή τους. Ειδικά τη χρονιά που πέρασε το 60% της παραγωγής έμεινε πάνω στα δέντρα.» Η Πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Ερμιονίδος εκτιμά ότι «οι αγρότες της Ερμιονίδος με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα οφείλουν να αναζητήσουν νέα συμπληρωματικά εισοδήματα .Όσοι ακολουθήσουν την οικοτεχνία θα δημιουργήσουν ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα.»
Οι αγροτικές οικοτεχνίες παράγουν προϊόντα εποχής τα οποία είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και xωρίς συντηρητικά με έμφαση στους χυμούς. Ηδη έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις για οικοτεχνίες και στην περιοχή της Ερμιονίδας.
 

ωραίοι άνθρωποι

Συνέντευξη Δημήτρη Λάγιου στη Μαλβίνα Κάραλη 

Έλλη Βασιλάκη

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ 1125 μ.Χ.Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ 1125 μ.Χ.

Δημήτρης Τουτουντζής

    Το 1123 ο Βενετός κληρικός Cerbanus Cerbani που υπηρετούσε στην Κωνσταντινούπολη, στην Αυλή του αυτοκράτορα Ιωάννη Β΄ Κομνηνού, ταξιδεύοντας από την Πόλη στους Αγίους Τόπους, πιάστηκε αιχμάλωτος κοντά στην Ικαρία και οδηγήθηκε στη Χίο. Κατόρθωσε να δραπετεύσει, έφθασε στη Ρόδο και ξαναγύρισε στη Χίο με το στόλο των Βενετών κατά την εκστρατεία που κατέληξε στην κατάκτηση του νησιού. Εκεί ο Cerbanus είχε την έμπνευση να κλέψει το λείψανο του Αγίου Ισιδώρου και να το μεταφέρει στη Βενετία.
    Το χρονικό της απαγωγής περιέχεται στην έκθεση του καθολικού παπά προς τον πάτρωνά του, επίσκοπο Βονιφάτιο Φαλιέρο. Πρόκειται για ένα κείμενο που αποκαλύπτει ότι η αρπαγή λειψάνων Αγίων από την Ανατολή ήταν μια πολύ αποδοτική επιχείρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις έπαιρνε τη μορφή πειρατικής επιδρομής. Είναι μια γκρανγκινιολική αφήγηση, μια σύνθεση καλογερικής υποκρισίας και τυχοδιωκτισμού, που εκφράζει αυθεντικά το πνεύμα του Μεσαίωνα.
    Η έκθεση του Cerbanus έχει τον τίτλο «Μετακομιδή του θαυματουργού μάρτυρος Ισιδώρου από τη νήσο Χίο στην πόλη της Βενετίας, 1125». Αφού ιστορεί ο κληρικός το βίο του Αγίου προχωρεί στην περιγραφή της αρπαγής.

με αγάπη

friends are helping
σ΄εσένα, που ενδιαφέρεσαι πραγματικά
και δε με ζυγώνεις επειδή δε μπορείς να κάνεις αλλιώς,
ή για να βαθμολογήσεις την αυτοπεποίθησή σου, 
ν΄ ανανεώσεις τις συμβάσεις σου με τα καθιερωμένα
από συνήθεια, ή υποχρέωση, ή έλλειψη άλλων ενδιαφερόντων,
δηλαδή
ανούσια, ανειλικρινώς και με -δυστυχώς- ευκολία στην ξεπατικούρα
(που πεισματικά δεν παραμερίζεται ως χασομέρι αλλά και επιζήμια,
για να μην ξεμείνουμε από κλισέ),

εσένα, που με νοιάζεσαι,
ή που έστω σέβεσαι τον εαυτό σου
(άρα, ίσως και τον συνάνθρωπό σου),
σε θέλω στη ζωή μου αν όχι δίπλα μου
-σίγουρα όχι όμως απέναντί μου, από σκέτη ανοησία-
αν θες, μου κρατάς και το χέρι αν ευκολύνομαι,
αλλά
μην ξεγελαστείς και νομίσεις ότι ποντάρω σε σένα
γι΄ απαντήσεις ή λύσεις!
δεν είναι που σε χρειάζομαι,
είναι που μοιάζουμε...

μαγαπάς και το ξέρω

_________________
προλογίζοντας -από εμπειρία-
ένα αυτονόητο και εύπεπτο άρθρο-οδηγό
σχετικό με τα προφανή,
που προτείνω ως συμβουλή-συμβολή
σ΄ όποιον έρχεται σ΄ επαφή με χρόνια πάσχοντες -γενικά-
και συναφή αδιέξοδα
Έλλη Βασιλάκη

Τι δεν πρέπει να πεις ποτέ σε κάποιον που πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

10 πράγματα που μπορεί να μάθει ο κόσμος από τα Άτομα με Αναπηρίες

Ο καθένας μας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα, μπορεί να διδαχθεί από αυτούς τους ανθρώπους. Τα άτομα με αναπηρίες μάς επηρεάζουν πολύ εύκολα, καθώς δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στη ζωή του. Αντιμετωπίζουμε την κάθε μέρα με αποφασιστικότητα και δύναμη. Άλλοι άνθρωποι καταρρακώνονται από τις δυσκολίες και κάποιοι αναρωτιούνται μυστικά εάν μπορούν να καταφέρουν να τις υπερνικήσουν.
Τα άτομα με αναπηρίες διδάσκονται τόσα πολλά από την ίδια τους τη ζωή. Παίρνουν τέτοια μαθήματα ζωής που σπάνια μπορεί να βιώσει ένας υγιής σωματικά άνθρωπος.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης "Βιτόριζα" δώρισε στο Κέντρο Νεότητας Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγία Ερμιόνης 2 Η/Υ τύπου desktop

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης "Βιτόριζα" στις 9-10-2016 δώρισε στο Κέντρο Νεότητας Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγία Ερμιόνης 2 Η/Υ τύπου desktop.
H χαρά μας μεγάλη,όπως επίσης και των παιδιών.
Το μέλλον ανήκει σε αυτά.
Επομένως η γνώση που υπάρχει στο διαδίκτυο είναι πολύτιμη,όταν μάλιστα παρέχεται από τις σωστές κατευθύνσεις, όπως αυτή του Κατηχητικού Σχολείου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

foto1Φωτογραφία 1

 ΠΡΟΣ : Γραφείο Δημάρχου κ. Δ. Σφυρή
ΚΟΙΝ. -Πρόεδρο και μέλη Δ.Κ. Κρανιδίου, Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ερμιονίδας, Α.Τ. Κρανιδίου
ΘΕΜΑ : ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
 Από καταγγελίες δημοτών αλλά και από επιτόπια επίσκεψή μου διαπίστωσα ότι υπάρχουν δύο επικίνδυνα κτίρια – οικοδομές εντός της πόλης του Κρανιδίου τόσο για τα διερχόμενα κτίρια όσο και για τους πεζούς. Οι γείτονες – δημότες ζητούν άμεση παρέμβαση του Δήμου και να τηρηθεί άμεσα η σχετική νομοθεσία περί επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων. Το πρώτο κτίριο αφορά το παλαιό μονοπώλιο Κρανιδίου (φωτογραφία 1) για το οποίο υπάρχει αυτοψία της Επιτροπής, έκθεση επικίνδυνου από άποψης δομικής και στατικής ετοιμόρροπου κτιρίου από τις 2 Φεβρουαρίου 2015

Έναρξη παιδικών εργαστηρίων από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας

 Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ανακοινώνει την έναρξη των παιδικών εργαστηρίων για την προσεχή σεζόν με τα εξής τμήματα:

1) ΤΜΗΜΑ Α - Κυριακή 10:30-11:30 για παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας
2) ΤΜΗΜΑ Β - Κυριακή 11:30-12:30 για τα παιδιά του Δημοτικού
3) ΤΜΗΜΑ Γ - Κυριακή 12:30-14:00 για τα παιδιά του Γυμνασίου

Όσα παιδιά δεν μπόρεσαν να εγγραφούν την περασμένη Κυριακή θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου από τις 10:30-14:00.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο εργαστηρίων Κο Πατρίτσιο Νέζε στο 6938425139.

Καλή Χρονιά !

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ…ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ…

Του Γιώργου Μπόλμπου
Προσπερνώντας την ύποπτη “φιλευσπλαχνία” διάφορων ντόπιων και ξένων πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λ.π. διανοουμένων δημοσιογραφούντων για το δράμα που βιώνει ο ελληνικός λαός εξαιτίας των λεγόμενων μνημονιακών μέτρων της κατά πολύ μνημονιακότερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη «διάσωση» της χώρας μας κλπ, έχω τη γνώμη ότι ακόμη κι’ όταν «φτάσει ο κόμπος στο χτένι”, ακόμη και τότε, «το μαχαίρι δε φτάνει στο κόκκαλο»…  
Παρόλα αυτά μερικές φορές, στο όνομα των ιερών και όσιων της διατήρησης, ή αν θέλετε της δήθεν υπεράσπισης “της Ευρωπαικής Ιδέας” κ.λ.π. φληναφημάτων ή όπως αλλιώς θα βάπτιζε καθένας πρόθυμος (…) αντί «φύλλου συκής» τον προσχηματικό πολιτικό λόγο (…), λέγονται και μερικές ντρέτες κουβέντες, ίσως από πολιτική πίεση ίσως από σκοπιμότητες της στιγμής (...) από τους παροικούντες τις αγορές της εσπερίας (έστω κι αν καταλήγουν λαμπρές πομφόλυγες…).

Ιδού λοιπόν τι είπε πρόσφατα στη γερμανική βουλή η βουλευτής κα Βάγκενκνεχτ από το Die linke:
«Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι συνάδελφοι … Ολοι γνωρίζουμε πως η Ελλάδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και πως δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί το τεράστιο αυτό χρέος, επίσης γνωρίζουμε πως ούτε στο μέλλον πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αντίθετα η κατάστασή της χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο, μνημόνιο σε μνημόνιο και, κύριε Σόιμπλε, δεν μπορείτε να λέτε πως δεν ευθύνονται τα μέτρα λιτότητας με την οικονομική

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. : ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΣΕ Τ. ΛΑΜΠΡΟΥ

Κρανίδι, 12-10-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κύριε Λάμπρου, ψεύτικες εντυπώσεις γνωρίζετε καλύτερα εσείς ποιοι δημιουργούν. Ποιοι «παίζουν» με τις λέξεις, ώστε να αναδειχθούν στα μάτια των δημοτών και ποιοι τελικά θα αποδειχθεί ότι «έπαιζαν» με τη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ., τη χρησιμοποιούσαν για πολιτικά οφέλη και της στέρησαν τη δυνατότητα να δρα προς όφελος των δημοτών.
Εμείς είμαστε σε κάθε ανακοίνωση σαφείς και κατηγορηματικοί. Για την απόδειξη των λεγομένων μας, σας επισυνάπτουμε ένα έγγραφο της Αποκ. Διοικ. Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου προς τον κ. Γεώργιο Ορφανό με αριθμ. πρωτ. 111861/13-9-16, το οποίο κατατέθηκε από τον κ. Γεώργιο Σαλογιάννη (πρώην Πρόεδρο Ηλιοκάστρου) ως συνημμένο του εγγράφου του με αριθμ. πρωτ. Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. 2448/7-10-16. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται το εξής:
«…κοινοποιήσαμε το εν λόγω έγγραφο (σημ. Έγγραφο Αποκ.Διοικ.Πελοπ 50807-1745-29.6.2016) στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής σχετικού ερωτήματος για γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.»
Πόσο σαφές να είναι πλέον ότι η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. δεν έχει να πράξει το οτιδήποτε για την υποβολή ερωτήματος για γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), αλλά οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. εμμένει στις απόψεις και τις αποφάσεις του για το θέμα αυτό και διασφαλίζεται από τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (σημ. έκδοση λογαριασμών Δ.Ε. Ερμιόνης και ενσωμάτωση του πρόσθετου ειδικού τέλους 80%) είναι νόμιμες, εκτελεστές και παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Το Δ.Σ. θα αναθεωρήσει τις όποιες αποφάσεις του, μόνο εάν και εφόσον εκδοθεί γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. με αντίθετο περιεχόμενο. Έως τότε όλοι υποχρεούνται να σέβονται και να τηρούν τους κανονισμούς και τις αποφάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και να αφήσουμε πίσω μας τα γεγονότα που δημιουργήθηκαν σκόπιμα και τα εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι για να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αγνοώντας την ταλαιπωρία των δημοτών (μη έκδοση λογαριασμών κ.λπ).
Όσον αφορά τώρα την αποστολή του φακέλου της υπόθεσης στον εισαγγελέα μην ανησυχείτε. Όπως όλα έχουν δρομολογηθεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας και έχουν πραγματοποιηθεί με καθόλα νόμιμο τρόπο, έτσι πολύ σύντομα θα κατατεθεί μήνυση έναντι όλων των υπευθύνων (σημ. με συγκεκριμένα ονόματα).
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η απόφαση του Δ.Σ. με θέμα «Έγκριση του Ισολογισμού – Απολογισμού Οικονομικού Έτους 2015» (ΑΔΣ 139/2016) ελήφθη την 25-07-16 και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ προς ενημέρωση όλων των πολιτών, όπως απαιτείται. Συνεπώς η πληροφόρηση που ζητάτε, υπήρχε από τότε.
Επίσης εντός της εβδομάδας και σε κάθε λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. θα τοποθετηθεί το Ενημερωτικό Έντυπο Καταναλωτή (σημ. σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν.1069/1980), ώστε να ενημερωθούν όλοι για τα πεπραγμένα της διοίκησης εντός του έτους 2015 (σημ. τελευταία φορά είχε εκδοθεί Έντυπο Καταναλωτή το 2004). Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα οικονομικά στοιχεία της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και τμήματα του Κανονισμού Δικτύων (σημ. κάτι που εσείς δεν φροντίσατε να υπάρχει στα 12 προηγούμενα χρόνια θητείας σας).
Το έντυπο αυτό θα δημοσιευτεί σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
Ιωάννης Πάλλης

Παρουσίαση από τον Δήμο μας αποτελεσμάτων με συστηματικό τρόπο

Του Βασίλη Γκάτσου
 
Και φυσικά σε κατανοητή γλώσσα και απλά μαθηματικά. Αυτό είναι  μία διεθνής προδιαγραφή όταν απευθύνεσαι στους πολίτες, στους δημότες, στους εργαζόμενους μιας επιχείρησης και όχι σε επιστημονική κοινότητα.

Για παράδειγμα η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. η οποία παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα και ομοιάζει πολύ με μία ιδιωτική επιχείρηση:

Για την Ποιότητα του νερού:

Κάνει τις κατά τον νόμο μετρήσεις στις βρύσες και στις γεωτρήσεις και δημοσιοποιεί τις αναλύσεις. Όμως μια χημική ανάλυση απευθύνεται σε επιστήμονες και σε τεχνικούς που μπορούν να την διαβάσουν. Ο μέσος δημότης τι μπορεί να καταλάβει όταν διαβάζει ότι το εξασθενές χρώμιο, ή ο χαλκός, ή τα χλωριόντα ή η αγωγιμότητα κ.λ.π. έχουν την τάδε τιμή μετρημένη με την τάδε ακαταλαβίστικη μονάδα;

Ο μέσος δημότης καταλαβαίνει απόλυτα την εξέλιξη ενός φαινομένου συνοδευόμενη από μια απλή εξήγηση.
Π.χ. Σε μία γραφική παράσταση να του βάλεις τις τιμές χλωριόντων που δίνει κάθε ανάλυση για μία γεώτρηση σε συνάρτηση με την ημερομηνία της ανάλυσης. Και από κάτω του εξηγείς ότι αυτή η τιμή είναι σε άμεση σχέση με την εισροή θαλασσινού νερού στο υπόγειο νερό, όπου έχει γίνει η ως άνω γεώτρηση. Και από κάτω του γράφεις ότι όταν η τιμή των χλωριόντων είναι η τάδε, αυτό σημαίνει ότι περίπου το 10% του υπόγειου νερού είναι θαλασσινό.

Έργο Πολιτισμού

"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. (ΑΔΣ 159/2016) παραχώρησε τη χρήση του νερού της υδρομάστευσης στην θέση Μοριάρη στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού της Τ.Κ. Διδύμων για τις ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας της, καθώς και για τις αρδευτικές της ανάγκες ................. 
Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια επαναλειτουργίας της Μονής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ Στενάκη και τον Διοικητή της Μονής Ιερ/χο κ. Κοσμά Κωνσταντινίδη". (Από την ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.)

Νερό για ύδρευση και άρδευση στη Μονή του Αυγού από την αποτελεσματική διοίκηση κυρίων Πάλλη και Αποστόλου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. Γιατί το 80%, οι παραπομπές στη δικαιοσύνη, οι ενστάσεις και τα κονταροκτυπήματα κ.λ.π. είναι για να τρεφόμαστε με λόγια. Τα αποτελέσματα μετράνε και η μέριμνα για τον τόπο μας.
Μοναστήρι σημαίνει κήποι, λουλούδια, δέντρα, πουλιά, γίδες, κοτέτσια, καθαριότητα, ομορφιά. Ανοίγεις την πόρτα και από την κενή πραγματικότητα εισέρχεσαι σε τόπο καινό. Αλλά βαριά η καλογερική, όπως μας έλεγε μια καλόγρια των Αγίων Αναργύρων, όταν οι επισκέπτες την επαινούσαν για την ομορφιά και την καθαριότητα του Μοναστηριού: "Ούτε μία μέρα δεν αντέχει να μείνει κάποιος εδώ χωρίς πίστη".

Πάνε πολλά χρόνια που πρωτοπήγαμε στη Μονή του Αυγού. Έρημη, ερειπωμένη και ορθάνοικτη. μόνο το εκκλησάκι είχε μια μικρή πόρτα που μισόκλεινε ίσα να μην μπαινοβγαίνανε τα γίδα. Γιατί σε διαδρόμους και κελιά υπήρχε κοπριά, αφού μέσα ξεκουραζόταν κοπάδι ολόκληρο. Μόλις μας είδαν, τρόμαξαν και άρχισαν να πηδάνε κάτω στην αυλή από ύψος 5 μέτρων.  Δεν ήταν ούτε Μονή, ούτε μνημείο ούτε καν ερείπιο. "Κοπρισιά" ήτανε, ντροπή του τόπου μας.
Με ενέργειες σαν την παραπάνω, σύντομα θα γίνει το καμάρι του τόπου μας.

Σας ευχαριστούμε.

Βασίλης Γκάτσος

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Χαριστικό παζάρι μεταχειρισμένων ρούχων Οκτωβρίου 2016 στην ενορία της Κοιλάδας


η πιο συχνή ερώτηση της ζωής μας

Τι απαντάμε στην πιο συχνή ερώτηση της ζωής μας: “Τι κάνεις;”"Τι κάνεις;"

τι απαντάμε:

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το θέμα αυτό, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι η ερώτηση “Τι κάνεις;” είναι η πιο κοινή και συχνή ερώτηση που θα ακούσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε είστε οι ίδιοι που την απευθύνετε σε κάποιο άλλο άτομο, είτε καλείστε διαρκώς να απαντήσετε εσείς σε αυτήν.

Αν το σκεφτείτε λίγο, η ερωταπάντηση στο “τι κάνεις;” μοιάζει με ένα χιλιοπαιγμένο σενάριο από σκηνή της καθημερινότητας.

- Τι κάνεις;
- Καλά, μια χαρά, εσύ;

Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω στιχομυθία; Δεν χρειάζεται καν να σταματήσετε και να σκεφτείτε αν είστε πραγματικά είστε καλά ή όχι. Μα ούτε και το άτομο που σας ρωτάει δεν έχει πραγματικά αναλογιστεί την πιθανή απάντησή σας. Αυτό που συμβαίνει είναι να εκτελείται απλά ένα σενάριο ανταλλαγής κοινότυπων αστεϊσμών, που δεν επιφέρουν καμία πραγματική επικοινωνία.

...αν είχα αυτή τη δύναμη!

Αποτέλεσμα εικόνας για σκεψη φτερα
Η σκέψη μου

Αν μπορούσα θα έδενα τη σκέψη μου
και σε βαριές αλυσίδες θα την άδραχνα
Ίσως τότε, θέλοντας και μη
τελικά θα ηρεμούσε

Επειδή, χωρίς να με ειδοποιεί
πάντα θα ξεστρατίζει
Όταν θα ψάχνω πού θα μπορούσε να πάει
θα την βρίσκω να τρέχει πάλι σ' εσένα

Τι νιώθω λοιπόν, δεν ξέρω
αλλά αν είχα αυτή τη δύναμη,
φτερά στη σκέψη μου θα έβαζα
για να την βοηθούσα στη φυγή της.

Βερόνικα Μίκλε

απόδοση: Ιωάννα Μοάτσου-Στρατηγοπούλου
 
Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τι σχέση έχει ο Δήμος μας με Εφορία και ΙΚΑ;

.................. Κύριε Πρόεδρε,
Άμεσα πρέπει να πάρετε πρωτοβουλίες και να συνεργαστούμε για να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του ΓΕΦ Κρανιδίου και να διεκδικήσουμε την τήρηση του νόμου σχετικά με τις αρμοδιότητες και με ανάλογη στελέχωση προσωπικού καθώς επίσης να δρομολογηθούν από την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου οι απαραίτητες ενέργειες για την συντήρηση της κτιριακής υποδομής καθώς και του εξοπλισμού του ΓΕΦ στο Κρανίδι.................(είναι από την αίτηση προς συζήτηση στο ΔΣ του κυρίου Τάσου Λάμπρου).


Είναι σωστό να σταματήσει επιτέλους η ..... αποκέντρωση που έγινε συγκέντρωση στο Ναύπλιο υπηρεσιών της Ερμιονίδας. Εφορία και ΙΚΑ τα κύρια.
Όμως ο Δήμος μας (που με τον Καλλικράτη γέμισε με τόσες αρμοδιότητες που ούτε να τις καταμετρήσει δεν μπορεί), και μάλιστα η Οικονομική και Τεχνική του Υπηρεσία, να συντηρήσει την κτιριακή υποδομή και τον εξοπλισμό του ΓΕΦ Κρανιδίου; Από πού κι ως πού; Είναι το ΓΕΦ Δημόσια ή Δημοτική Υπηρεσία;
Και για να μην αποσυρθεί το ΙΚΑ Κρανιδίου προς τα ενδότερα του νομού μας, ο Διοικητής του ΙΚΑ έθεσε όρο να προσφέρει στέγαση στο γραφείο ΙΚΑ Κρανιδίου ο Δήμος; Έχει το ΙΚΑ σχέση με τον Δήμο μας;

Από πιο κονδύλι θα βγουν αυτά τα έξοδα; Θα μπει κάποιο ειδικό τέλος στους δημότες ... υπέρ ευκρασίας Εφορίας και ΙΚΑ; Χορηγικό χρήμα που δίδεται για ανάγκες του Δήμου θα εκτραπεί προς ενίσχυση Εφορίας και ΙΚΑ;

 Μας βγάζουν όλα τα πράγματα και μας τα παίρνουν στο Ναύπλιο και μετά μας τα επιστρέφουν και μεις τότε καταλαβαίνουμε το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε πλέον, τόσο μάλιστα που τους ευχαριστούμε πληρώνοντας νοίκια και συντηρήσεις.

Βασίλης Γκάτσος

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗΣ ΜΟΡΙΑΡΗ

20160810_170341
Κρανίδι, 10-10-2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. (ΑΔΣ 159/2016) παραχώρησε τη χρήση του νερού της υδρομάστευσης στην θέση Μοριάρη στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού της Τ.Κ. Διδύμων για τις ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας της, καθώς και για τις αρδευτικές της ανάγκες. Η παραχώρηση αυτή έγινε αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής του αντλιοστασίου στην θέση Μοριάρη (βλ. Ανακοίνωση 01-06-2016) και απενεργοποιήθηκε η υδρομάστευση.
Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια επαναλειτουργίας της Μονής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ Στενάκη και τον Διοικητή της Μονής Ιερ/χο κ. Κοσμά Κωνσταντινίδη.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής "Μετέωροι Βηματισμοί" του Ερμιονίτη Ανάργυρου ΠασχάληΤην Τρίτη 11  Οκτωβρίου του 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται
  η έκθεση ζωγραφικής
                                 Μετέωροι Βηματισμοί
             του
Ανάργυρου Πασχάλη
     
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών  εγκαινιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανάργυρου Πασχάλη, «Μετέωροι Βηματισμοί», την Τρίτη  11 Οκτωβρίου 2016.  Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από πίνακες λάδι σε μουσαμά στους οποίους άλλοτε κυριαρχεί το ανθρώπινο στοιχείο και άλλοτε η φύση. Οι πρώτες εντυπώσεις από το έργο του Ανάργυρου Πασχάλη

Φωτογραφία κάθε Πέμπτη στο Φουγάρο!

Φωτογραφία

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

 
Οκτώβριος 2016 έως Μάιος 2017

με την Χριστίνα Παναγιωτάρα

Τα εργαστήρια φωτογραφίας ξεκινούν στο Φουγάρο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτή τη μοναδική τέχνη, να εξοικειωθούν και να μάθουν τις διάφορες τεχνικές της. Σας περιμένουμε με τη δική σας φωτογραφική μηχανή!!!*

Πρόγραμμα με τις θεματικές του εργαστηρίου

  • Η φωτογραφική μηχανή, τα μέρη που την αποτελούν και τα είδη, (Ιστορική αναδρομή και γνωριμία με τις μηχανές μας.)
  • Οι “πατέρες” της Φωτογραφίας / Η λήψη της φωτογραφίας (1 μέρος) 
  • Φωτογραφία και ζωγραφική / Η λήψη της φωτογραφίας (2 μέρος)

Ζακ Μπρελ

 
Jacques Romain Georges Brel
8 Απριλίου 1929 Βρυξέλλες - Οκτωβρίου 1978 Παρίσι

επετειακό αφιερωματάκι
Έλλη Βασιλάκη

Έχουμε σκεφτεί τι πληρώνουμε για πραγματικώς ποσιμο νερό στην Ερμιονίδα;

Του Βασίλη Γκάτσου
 
""Η οικογένεια στην Ερμιόνη αγοράζει εμφιαλωμένο για να πιει και να μαγειρέψει γύρω στα 3 μπουκάλια την ημέρα, δηλαδή 3 Χ 365 μέρες = 1095 μπουκάλια τον χρόνο. Δηλαδή 1095: 6 = 183 εξάδες. Η φτηνότερη εξάδα κάνει 1.5 ευρώ. Άρα η οικογένεια στην Ερμιόνη πληρώνει επιπλέον 183 Χ 1.5 = 274.5 ευρώ τον χρόνο για εμφιαλωμένο νερό."" (από το προηγούμενο άρθρο).

Σύμφωνα με το παραπάνω και για μόνιμο πληθυσμό Ερμιονίδας 12000, δηλαδή κατά μέσο όρο 3000 τετραμελείς οικογένειες, πληρώνουμε 274.5 Χ 3000 = 823500 ευρώ για εμφιαλωμένο νερό τον χρόνο.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα έξοδα για εμφιαλωμένο νερό των 9000 εξοχικών και τα έξοδα όλων των τουριστών.
Θα πρέπει να συμφωνούμε ότι στην Ερμιονίδα πληρώνουμε γύρω στα 1500000 ευρώ τον χρόνο για εμφιαλωμένο νερό.

Δεδομένου ότι το λιτρίβι παίρνει το λάδι προς 3 ευρώ το κιλό, πρέπει να πουλήσουμε 500 τόνους λάδι τον χρόνο για να αγοράσουμε εμφιαλωμένο νερό. Δηλαδή να τινάξουμε 3000 τόνους ελιές.

Τάσος Λάμπρου:Σχετικά με την αναβάθμιση λειτουργίας του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στο Κρανίδι
Κυριακή 9/10/2016
ΠΡΟΣ :
Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Ερμιονίδας κ. Α. Δημαράκη
ΚΟΙΝ. :
-          Γραφείο Δημάρχου κ. Δ. Σφυρή
-          Βουλευτές Νομού Αργολίδας
-          Προϊστάμενο Φορολογικής Περιφέρειας Πατρών κ. Χ. Κοντογιάννη
-          Προϊσταμένη ΔΟΥ Ναυπλίου κ. Ε. Ζαφειροπούλου
-          ΜΜΕ Νομού Αργολίδας

ΘΕΜΑ : ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΦ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ)

Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.,
ζητώ στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να εντάξετε ως θέμα της ημερήσιας διάταξης, σχετικά με την αναβάθμιση λειτουργίας του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στο Κρανίδι, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι έχει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του καθώς κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών αρνούνται να εφαρμόσουν τον Νόμο σχετικά με την παραχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων προς το ΓΕΦ Κρανιδίου και φυσικά με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό, έτσι ώστε οι κάτοικοι της Ερμιονίδας να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε όλες τις φορολογικές τους υποθέσεις και να μην αναγκάζονται να μετακινηθούν 80 χιλιόμετρα για να πάνε στη ΔΟΥ Ναυπλίου.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Πρόσκληση προς τους μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου Ερμιόνης


εις μνήμην Αντώνη Σουρούνη

Εργογραφία

Μυθιστόρημα
Ένα αγόρι γελάει και κλαίει, 1969
Οι συμπαίχτες, Θεσσαλονίκη, Νέα Εγνατία 1977
Οι πρώτοι πεθαίνουν τελευταίοι, Νέα Σύνορα – Λιβάνης 1985
Πάσχα στο χωριό, νουβέλα, Καστανιώτης 1991
Ο χορός των Ρόδων, Καστανιώτης 1994 (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1995)
Γκας ο γκάνγκστερ, Καστανιώτης 2000
Το μονοπάτι στη θάλασσα, Καστανιώτης 2006

για ποιον χτυπά η καμπάνα

Αποτέλεσμα εικόνας για κυματακι νησακι βοτσαλα


Αυτός ο κόσμος τσακίζει τους ανθρώπους και στο μέρος που τσακίζονται εμφανίζεται ένα ράγισμα.
Κι όσοι αρνούνται να τσακιστούν, αυτούς ο κόσμος τους σκοτώνει.

Σκοτώνει χωρίς να λογαριάζει τους πολύ γενναίους, τους πολύ δυνατούς και τους πολύ ρομαντικούς.
Αν δεν είστε από αυτούς θα σας σκοτώσει επίσης. Όμως τότε θα αφήσει τον χρόνο να κάνει την δουλειά του.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του.
Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς. Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη. Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου.

Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα. Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα.


Έρνεστ Χέμινγουεϊ 
 
 
Έλλη Βασιλάκη

Σεμινάρια Decoupage & Scrapbooking