Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Δημαράκης:Παρακινδυνευμένο και μετέωρο το βήμα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. για αφαλάτωση από υπόγεια ύδατα.


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας στις 6-12-2016, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν και η παραχώρηση από το Δήμο στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. οικοπέδου, ευρισκομένου στην ιστορικής σημασίας τοποθεσία «Γκούρι Βιτόριζα», για κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης. Κατά τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι η αφαλάτωση θα γίνεται με την μέθοδο tης αντίστροφης όσμωσης με άντληση υπόγειων υδάτων.

Κατ’ αρχήν το αίτημα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. προς το Δημ. Συμβούλιο δεν αφορούσε μόνο την παραχώρηση του οικοπέδου στη  Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. Ταυτόχρονα με την παραχώρηση εγκρίνεται και η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης από υπόγεια ύδατα. Όμως αυτό γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη κατασκευής του έργου, ούτε είναι γνωστό το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του παρεχόμενου ύδατος για τους καταναλωτές μετά το έργο και κυρίως χωρίς να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα υπόγεια νερά του Κάμπου του Κρανιδίου.

Στην τοποθέτησή μου στο Δημ. Συμβούλιο τόνισα ότι για να

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Δ.ΚΑΜΠΟΣΟΣ: Δημοψήφισμα για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο

O Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος συμμετείχε χθες Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων στην Κόρινθο μαζί με άλλες συλλογικότητες και πολίτες της Πελοποννήσου για την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων.Ο κ Καμπόσος επίσης εξαπέλυσε επίθεση στην Περιφέρεια λέγοντας πως δεν είναι προϊστάμενος του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης και πως πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά.
parapolitikaargolida

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια στο Φουγάρο

Δεκέμβριος 2016
Φέτος περιμένουμε τους μικρούς μας φίλους σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο χριστουγεννιάτικες δράσεις!!!


για παιδιά από 3,5 έως 6 ετών

Κάθε Πέμπτη του Δεκέμβρη 17.00-18.15 και Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 12.30-13.45  «Εργαστήρι προσχολικής ηλικίας με χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες»

Σάββατο 24  Δεκεμβρίου
11.00-12.00   « Μουσικοκινητική»
12.00- 13.15 «Δημιουργικό παιχνίδι και χειροτεχνία»

Γιάννης Γκιόλας: Δωρεάν το ΄΄κλείσιμο΄΄ ραντεβού με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από  το  γραφείο του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα έγινε γνωστό ότι τη δυνατότητα δωρεάν «κλεισίματος» ραντεβού σε όλες τις μονάδες ΠΕΔΥ και στα περισσότερα Κέντρα Υγείας θα έχουν από τα μέσα Δεκεμβρίου οι πολίτες όλης της χώρας μέσω της νέας υπηρεσίας «Ηλεκτρονικών Ραντεβού – eRDV» της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Η υπηρεσία eRDV  ξεκίνησε δοκιμαστικά, τη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου  και ώρα 08:00 πμ, ενώ η πλήρης παραγωγική της λειτουργία θα ξεκινήσει επισήμως στις 15 Δεκεμβρίου..

Οι πολίτες επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική σελίδα http://rdv.ehealthnet.gr θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη Μονάδα ΠΕΔΥ και ΚΥ, την ειδικότητα ή ακόμα και το γιατρό και εντελώς δωρεάν να «κλείσουν» το ραντεβού τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εντοπίσουν το κοντινότερο σημείο φροντίδας και να επιλέξουν το χρονικά συντομότερο ραντεβού.

Η ασφαλής πρόσβαση στην υπηρεσία πραγματοποιείται εύκολα με την εισαγωγή των κωδικών που χρησιμοποιούνται  στο taxisnet για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

«Το Παράπονο του Νεκροθάπτου» του Τάκη Σπετσιώτη σήμερα στην ΕΡΤ3

Σύρος. Τέλη του περασμένου αιώνα. Ενας ψαράς,
παρασυρόμενος απ' τις υποσχέσεις κάποιου πολιτικάντη
της εποχής, πουλάει ότι έχει και δεν έχει, αγοράζει μετοχές
και μεταναστεύει στην Αθήνα, μαζί με τη γυναίκα του και
τα επτά παιδιά τους, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Όταν
θα χάσει όλα του τα χρήματα σε κάποιο «κραχ» και,
πεινασμένος και άνεργος, θα ζητήσει τη
συμπαράσταση του βουλευτή του, θα διοριστεί
νεκροθάφτης στο κοιμητήριο της γειτονιάς του...
Ταινία βασισμένη στο διήγημα
«Το Παράπονο του Νεκροθάπτου» του Εμμανουήλ Ροϊδη.

Διάρκεια: 76' 

Παραγωγή: Ελληνική


Παίζουν: Γιώργος Μωρόγιαννης, Ματίνα Μοσχοβή, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Κέντρος, Ελένη Ξενοπούλου


Σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης 

program.ert            

Μονάδες Αφαλάτωσης Ερμιονίδας. Είναι η ώρα τους;

Του Βασίλη Γκάτσου
Από τις ανακοινώσεις της Αντιπολίτευσης, χαίρομαι που έγινε επιτέλους αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η οδηγία 60 της ΕΚ και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Διεύθυνσης Υδάτων, αλλά και για το γεγονός ότι πλέον αντιλαμβανόμεθα τη μεγάλη διαφορά μεταξύ μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού και υφάλμυρου υπόγειου. Πιστεύω ότι συνέβαλα τα μάλα στη διαμόρφωση αυτής της νέας αντίληψης.
Εκ της εμπειρίας μου από τη λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού, αλλά και την εφαρμογή της οδηγίας 60 επισημαίνω τα ακόλουθα:
Μονάδα αφαλάτωσης νερού θαλάσσης:

1). Η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης νερού θαλάσσης είναι πολύ ακριβότερη.

2). Η απόδοσή της είναι μικρότερη, ας πούμε 60%. Αυτό σημαίνει ότι αντλώντας 100 κ.μ. θαλασσινό νερό παίρνουμε 60 κ.μ. πόσιμο νερό.

3). Αν η άντληση γίνεται από καθαρή θάλασσα (και είναι καθαρός ο Αργολικός) από πλευράς χημικών αναλύσεων του θαλασσινού νερού υπάρχει σταθερότητα. Είναι σημαντικό η ποιότητα του νερού τροφοδοσίας να είναι σταθερή.

4). Για μια παραθαλάσσια μονάδα έχουμε μηδενικό σχεδόν κόστος άντλησης θαλασσινού νερού.

5). Άρα το κόστος του πόσιμου νερού προέρχεται από το κόστος λειτουργίας, το κόστος συντήρησης και το τοκοχρεολύσιο (ή το νοίκι) για την απόσβεση της εγκατάστασης.

6) Το πρόβλημα της επιστροφής άλμης στη θάλασσα είναι πολύ μικρό για μονάδες μικρές, παραγωγής 3000 - 6000 κ.μ. πόσιμου νερού.

7). Πλεονέκτημα: Σταματάει η άντληση υπόγειου νερού από όλες τις δημοτικές γεωτρήσεις που υδρεύουν Κρανίδι, Κοιλάδα και Πορτοχέλι και για πρώτη φορά αναμένεται βελτίωση της ποιότητας των υπογείων υδάτων. Πέραν αυτού, δεν υπάρχει κόστος άντλησης, συντήρησης γεωτρήσεων κ.λ.π.

8). Από την στιγμή που αναμένεται βελτίωση της ποιότητας των υπογείων υδάτων, ενώ η επίδραση στα παραθαλάσσια ύδατα είναι μηδαμινή, δεν θα υπάρξει αντίρρηση από πλευράς Διεύθυνσης Υδάτων.

9). Το νερό από αφαλάτωση ο καταναλωτής θα το πληρώνει λίγο πάνω από 1 ευρώ το

Χριστουγενιάτικο παζάρι απο το Λαογραφικό Εργαστήρι στο Κρανίδι


Λούμη – Γιαννικοπούλου Αγγελική: Γη και ύδωρ στην Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. από τον Δήμαρχο Σφυρή


Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο με 25 θέματα ημερησίας διάταξης, εκ των οποίων το 4Ο είχε τίτλο: ''Σχετικά με το αίτημα υπ΄ αριθμ.1159/19-4-2016 της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στη θέση Γκούρι Βιτόριζα προκειμένου να εγκατασταθεί μονάδα αφαλάτωσης νερού για την εξυπηρέτηση Κρανιδίου, Πορτοχελίου & Κοιλάδας."

Η εισήγηση που έφτασε στα χέρια μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ήταν μόνο μία αίτηση της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. προς τον Δήμο Ερμιονίδας για την παραχώρηση του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου.

Ετήσιος Χορός Α.Ο. Πορτοχελιακού


ΠΡΟ. ΣΥ. ΕΡ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ


Κρανίδι 7/12/2016

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο και Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ

Κύριε Πρόεδρε,
απ’ότι πληροφορήθηκα, το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης Ερμιονίδας ψήφισε τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2017 και σας καλώ να τηρήσετε την υπόσχεσή σας και να έρθει προς ενημέρωση και γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, όπως έχετε δεσμευτεί κατά την ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της επιχείρησής σας.
Επίσης ζητώ να μου παραδώσετε αντίγραφα των συμβάσεων από τη λειτουργία των εργοστασίων των βιολογικών καθαρισμών. Απαιτείται να ενημερωθούμε, ποιός έχει την ευθύνη για τη λειτουργία τους, ποιό είναι το ετήσιο κόστος για την παραπάνω λειτουργία, ποιοί είναι οι εργαζόμενοι, πού απασχολούνται, με ποιό συγκεκριμένο αντικείμενο, ποιά είναι η χρονική διάρκεια των συμβάσεων, αν έχουν ανατεθεί με πρόχειρο διαγωνισμό ή με απευθείας ανάθεση, ποιές δημοτικές και τοπικές κοινότητες εξυπηρετούν από τα εργοστάσια των βιολογικών καθαρισμών.
Αξίζει να μας πληροφορήσετε για το έργο που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα και αφορά την αποχέτευση και τους αγωγούς σύνδεσης με το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού στο Κρανίδι. Αναμένουμε άμεσα την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας.

Με εκτίμηση,
Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ: ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ


Kρανίδι 07/12/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΚ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 καταψηφίσαμε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στην θέση Γκούρι-Βιτόριζα στην ΔΕΥΑΕΡ για εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού. Η διαφωνία μας οφείλεται στους εξής λόγους

Α. Το δημοτικό αγροτεμάχιο που βρίσκεται στην θέση Γκούρι-Βιτόριζα μεταβιβάστηκε στο Δήμο κατόπιν δωρεάς του αειμνήστου δωρητή Ζέρβα με σκοπό την αξιοποίηση του από το Δήμο , για την ανάδειξη αυτής της ιστορικής περιοχής, στην οποία υπάρχει «η πέτρα του όρκου» των Κρανιδιωτών Αγωνιστών του 1821 πριν ξεκινήσουν την επαναστατική τους δράση.

ΝΕΔΥΠΕΡ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Στο χθεσινό ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας  (6-12-2016) η παράταξή μας ζήτησε αναβολή της συζήτησης του 4ου θέματος της ημερήσιας διάταξης  σχετικά με το αίτημα   της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στη θέση Γκούρι Βιτόριζα, προκειμένου να εγκατασταθεί μονάδα αφαλάτωσης νερού για την εξυπηρέτηση Κρανιδίου, Πορτοχελίου & Κοιλάδας.

Ο κύριος λόγος, για αυτό, ήταν ότι δεν   δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους  καμμία μελέτη (οικονομική-τεχνική-περιβαλλοντική κ.λ.π.), ώστε να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους του έργου.

Πως είναι δυνατό, λοιπόν, να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της αφαλάτωσης των υπόγειων νερών από τις γεωτρήσεις που υδρεύεται η ευρύτερη περιοχή;

φραγκοχιώτικα και greeklish


Tou  ploutu  axortagia  tsi  doxas  peina
                                                                                tοu  xrysafiou akrivia  katarameni
                                                                                     posa  gia  sas  kormia  nekra  apomeina
                                                                                     posoi  adikoi  polemoi  sikomenoi
                                                                                                                  ErofiliΤου Γιάννη Λακούτση
Μετά  το  γλωσσικό  ζήτημα  που  απασχόλησε  την  ελληνική  κοινωνία,  η  γλώσσα  που  επικράτησε  μέχρι  και  σήμερα  είναι  εκείνη  της  Δημοτικής.     Με  την  πάροδο  των  χρόνων  και  λόγω  της  ανάπτυξης  της  τεχνολογίας,  κυρίως  οι  νέοι  είναι  επηρεασμένοι  κατά  μεγάλο  ποσοστό  από  το  κινητό  τηλέφωνο  και  τη  χρήση  ηλεκτρονικού  υπολογιστή. Μέσω  της  ανάπτυξης  της  τεχνολογίας  υιοθετήθηκε  μια  ανεπίσημη  διάλεκτος  βασισμένη  στη  Δημοτική,  τα  greeklish. Μια  διάλεκτος  χωρίς  συγκεκριμένο  λεξιλόγιο  και  γραμματική,  αλλά  με  έναν ξενόφερτο  τρόπο  γραφής  των  νέων  ελληνικών. Η  επικράτηση  του  λατινικού  αλφαβήτου  στο  διαδίκτυο  υπήρξε  για  τους  αρχικούς  τουλάχιστον  χρήστες  του  υποχρεωτική,  επειδή  οι  λιγότερο ομιλούμενες  γλώσσες,  ανάμεσά  τους  και  η  ελληνική,  δεν  υποστηρίζονταν  από  τα  λογισμικά  προγράμματα  και  δεν  αναγνωρίζονταν  από  τον  ηλεκτρονικό  υπολογιστή. Μια  ιδέα  για  την  προϊστορία  της  γραφής  αυτής  μας  δίνει  το  παρακάτω  απόσπασμα  από  κείμενο  του  λογοτέχνη  Κώστα  Καρθαίου  το  1934: « Υπάρχουν  κείμενα  της  Βυζαντινής  εποχής  γραμμένα  με  λατινικούς  χαρακτήρες.  Επίσης  στην  Κρήτη  και  στην  Κύπρο  κατά  τον  Μεσαίωνα  τα  λαϊκά  τραγούδια  γράφονταν  με  λατινικούς  χαρακτήρες.  Αργότερα,  από  το  1800,  πολλά  ελληνικά  βιβλία  τυπώθηκαν  στη  Σμύρνη  με  λατινικούς  χαρακτήρες  και  έγινε  απόπειρα  να  κυκλοφορήσει  ελληνική  εφημερίδα  γραμμένη  με  αυτό  τον  τρόπο.  Οι  Λεβαντίνοι  της  Σμύρνης,  που  μιλούσαν  όλοι  ελληνικά  αλλά  δυσκολεύονταν   να  μάθουν  την  απελπιστική  ορθογραφία  μας,  χρησιμοποιούσαν  πάντα  τους  λατινικούς  χαρακτήρες  για  να  γράψουν  τα