Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Τραγικός θάνατος συντοπίτη μας

 Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα  το απόγευμα απο έκρηξη φιάλης υγραερίου στην Ερμιόνη, χάθηκε συντοπίτης μας μέσα στο σπίτι  του,

Βρήκε  τραγικό θάνατο αφού δεν μπόρεσε λόγω της αναπηρίας του να απομακρυνθεί.

Σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι όλοι μας .

Πρόκειται για τον αγαπητό Μανόλη Λιναρδόπουλο.

Καλό του ταξίδι.




ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ


Μια μελέτη του Βασίλη Γκάτσου που είχε  αρχίσει να δημιουργεί απο το 1990. 

Ο Βασίλης, ένας πολύτιμος άνθρωπος για την Ερμιόνη.

Όσα ευχαριστώ και να του πούμε θα είναι λίγα.


Η μελέτη αυτή σκοπό έχει να φέρει στο προσκήνιο τις μεταλλουργικές δραστηριότητες στην αρχαία Ερμιόνη. Παρέχει πληροφορίες και τεκμήρια με σκοπό να προσεχθεί και κατανοηθεί αυτό το σπουδαίο κομμάτι της ζωής της αρχαίας πόλης των Ερμιονέων, κυρίως από τους σημερινούςκατοίκουςτηςκαιτιςαρμόδιεςυπηρεσίες,να ερευνηθεί και αναδειχθεί όπως αρμόζει σε μια από τις ωραιότερες και σημαντικότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις.

Η παρούσα μελέτη ως προς ό,τι έχει σχέση με τις σκωρίες σιδήρου είναι στο σύνολό της πρωτότυπη εργασία.

Αναλύονται επίσης με όσο γίνεται πιο απλό και παραστατικό τρόπο θέματα μεταλλουργίας χαλκού και σιδήρου, για να γίνει κατανοητό το θέμα των σκωριών, αλλά και για να στρέψουμε την προσοχή μας στα τεχνολογικά επιτεύγματα της πόλης των Ερμιονέων.

Θα την βρείτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης ΕΔΩ

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Χωρίς το περιλάλητο έθιμο «Γιάλα –Γιάλα» ο αγιασμός των υδάτων


 Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Χωρίς το περιλάλητο έθιμο «Γιάλα –Γιάλα» ο αγιασμός των υδάτων με τον Τίμιο Σταυρό στο λιμάνι της Ερμιόνης λόγω της φοβερής πανδημίας …

Αλλά και για πρώτη φορά η κατάδυσή του Τ. Σταυρού 

από το κεφαλόσκαλο της κεντρικής προβλήτας…

Συμμετείχαν οι ιερείς  π. Ιωάννης και π. Δημήτριος Αμπελάς, ο Δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, οι αντιδημάρχοι -Δαμιανός Κουτούβαλης και Γιάννης Τσαμαδός,  ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι... 

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώσης  οι κοινοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Μέλλος, Φανή Χατζή, Παναγιώτης Μέξης και Μιχάλης Ασλάνης, ο Λιμενάρχης Ερμιόνης υποπλοιάρχος Δημήτρης Παπάς και λιμενικά όργανα του Λ.Σ. καθώς και λίγοι πολίτες...

 Γιάννης Γκιόλας 

Βασίλης Γκάτσος : .... εν είδει περιστεράς......

 Διαβάστε το επισυναπτόμενο άρθρο ιδιαίτερα οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι στον Δήμο μας αλλά και οι φορολογούμενοι, δηλαδή όλοι μας που συντηρούμε το Δημόσιο.

Όπως είχα γράψει, ο κύριος Πιερακάκης μπορεί να ψηφιοποιεί τα πάντα αλλά αυτό δεν αρκεί, δηλαδή από μόνο του λίγο βελτιώνει τα πράγματα.
Το κύριο είναι αυτό που θα διαβάσετε στο  επισυναπτόμενο   άρθρο: Η καταγραφή όλων των διαδικασιών, όπως και των διασυνδέσεών τους, που θα είναι προσιτές και στους πολίτες, ο ορισμός πόστων και πραγματικών υπευθύνων που τις εφαρμόζουν και το κυριότερο: η απλοποίησή τους, η μεταξύ τους σαφής διασύνδεση, η κατάργηση όσων δεν χρειάζονται, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην οικονομία πόρων, στον περιορισμό του προσωπικού, στην πραγματική μείωση της γραφειοκρατίας, στην καλύτερη εξυπηρέτηση, ιδιαίτερα σε εταιρείες εντάσεως εργασίας που προσφέρουν υπηρεσίες, όπως είναι ο Δημόσιος Τομέας που περιλαμβάνει βέβαια τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ.

Αυτό γίνεται όταν μια ιδιωτική εταιρεία αποφασίσει να εφαρμόσει ISO 9001. Πρώτα καταγράφει τις υπάρχουσες διαδικασίες και τις οδηγίες εργασίας, τη δομή διοίκησης, τα έγγραφα που χρησιμοποιούνται, τα πόστα κ.λ.π., κ.λ.π., δηλαδή λειτουργεί ως έχει αλλά πολύ πιο οργανωμένα και γρήγορα με συνεχή συλλογική οργανωτική εργασία ανασκοπεί και αναθεωρεί τα πάντα και οδεύει σε ένα λειτουργικό, αξιόπιστο, αποδοτικό σύστημα. Αυτό επηρεάζει τα πάντα στην εταιρεία με αποτελέσματα πολύ πολύ θετικά γι' αυτήν, τους πελάτες της και τους εργαζόμενους.

Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΠΝΟΣ

 



Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Νέα ανάρτηση στο site ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


 Στο site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης αναρτήθηκε το Αρχείο Οικογενειακών Φωτογραφιών Ιωάννη Γ. Μαρμαρινού.


Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, ανοίγουμε την κατηγορία ΣΥΛΛΟΓΕΣ και επιλέγουμε από το ΑΡΧΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ το Αρχείο ΙΩΑΝΝΗ Γ. ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ.
Φυσικά και όποιο άλλο αρχείο επιθυμούμε.
Μόνον η Ερμιόνη στην χώρα μας, μέσω του site ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ, διαθέτει οργανωμένο αρχείο οικογενειακών φωτογραφιών κατοίκων της. Όλα τα άλλα αρχεία τής χώρας μας είναι συλλογές διαφόρων φωτογραφιών αποσυνδεδεμένων όμως από το οικογενειακό περιβάλλον και την ιστορία του.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Έκτορας Γκάτσος


Με αφορμή την παραπάνω ανάρτηση θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Λίτσα Κουτρουμπή για την πολύτιμη βοήθειά της στην δημιουργία αυτού του αρχείου.

Ρίνα Λουμουσιώτη 

«Αλόν σέβου» Της Βιβής Σκούρτη

        


«
Αλόν σέβου» (να σέβεσαι τη θάλασσα)

Η ιστορία του νερού ξεκινά ταυτόχρονα με την ιστορία του ανθρώπου. Ο πρωτόγονος άνθρωπος φρόντισε να κατοικεί κοντά σε πηγές, σε λίμνες, σε ποταμούς. Στους μύθους όλων των λαών το νερό έχει μαγικές δυνάμεις, αναγεννητικές, αναζωογονητικές, εξαγνιστικές.

Στον τόπο μας είμαστε στενά δεμένοι με το υγρό στοιχείο, το θαλασσινό νερό έχει την ίδια «σύσταση» με το αίμα μας. Πάνω στη θάλασσα και στα κύματά της χρεωστάμε την οικονομική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου μας. Αυτή υπήρξε αφετηρία νοημάτων, συναισθημάτων και ήθους,

Ο μεγάλος Αγιασμός των υδάτων, μια τελετή καθαγιασμού και εξαγνισμού, η λατρεία του θαλασσινού νερού, έχει διαχρονική αξία στην Ερμιόνη, είναι η έναρξη των θαλασσινών ταξιδιών*.

Αιώνες πριν από τα Θεοφάνια υπήρχε η «Επιφάνεια» των αρχαίων Ελλήνων ως μέσο καθαρμού. 

Μέσα στην τελετή του Αγιασμού, υπάρχει και το βαθύτερο μήνυμα, αυτό της καθαρότητας της θάλασσας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ένας προβληματισμός που υπήρχε από τα πανάρχαια χρόνια.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν προβλέψει την προστασία της με τρεις θεότητες: την Ακταία για την καθαρότητα των ακτών, την Αλκίππηγια την προστασία του θαλάσσιου βυθού και την Ασίνηα προστάτιδα των πλόων.






Πόσο όμως σεβόμαστε οι άνθρωποι στις μέρες μας το θαλάσσιο οικοσύστημα;

Πριν μερικά χρόνια τα λύματα έπεφταν στη θάλασσά μας ρυπαίνοντάς την, χωρίς καμία φροντίδα από τους αρμόδιους τότε φορείς, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις ήδη υπήρχαν.

Ευτυχώς χάρη σε μια μικρή, αλλά δυναμική ομάδα γυναικών που «εξεγέρθηκαν» το 2008,

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Μη πραγματοποίηση του ξεχωριστού εθίμου «Γιάλα – Γιάλα» στην Ερμιόνη.

 


Κρανίδι, 04.01.2022

Ανακοίνωση

Με απόλυτο σεβασμό στον πολίτη και την κοινωνία, με αίσθημα ευθύνης για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έπειτα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων κατά του covid-19 και λαμβάνοντας υπόψη την ΚΥΑ 81559/29.12.2021 (ΦΕΚ 6290/2021 τ.Β), εξετάσαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα της πραγματοποίησης του Ερμιονίτικου εθίμου «Γιάλα Γιάλα» την ημέρα του Αγιασμού των Υδάτων.

Σε συνεννόηση με την Κοινότητα Ερμιόνης και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο προετοιμαστήκαμε και λειτουργήσαμε μέχρι τώρα με προσοχή, έχοντας πάντα στην σκέψη μας ότι μπορεί να προκύψουν νέα δεδομένα. Διανύουμε μια μακρά ήδη δύσκολη περίοδο η οποία μας αναγκάζει να προσαρμοζόμαστε ανάλογα, με μόνο γνώμονα την ασφάλεια όλων.

Προχωράμε λοιπόν για δεύτερη συνεχή χρονιά, στη μη υλοποίηση του ξεχωριστού Ερμιονίτικου εθίμου. Το έθιμο «Γιάλα Γιάλα» τιμά τη ναυτοσύνη της περιοχής μας και βρίσκεται μέσα στις καρδιές όλων μας. Τα ήθη και έθιμα μας, ο σεβασμός στην παράδοση του τόπου μας, η λαογραφία μας και ο τοπικός μας πολιτισμός, είναι η δική μας «ταυτότητα» και είναι χρέος όλων μας αυτή η «ταυτότητα» να παραμείνει αναλλοίωτη.

Όμως, οφείλουμε να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων covid-19, τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα για όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Η θεία λειτουργία των Θεοφανείων θα τελεστεί στους Ιερούς Ναούς όλων των Κοινοτήτων του Δήμου μας, και ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ερμιόνη, θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 μμ. στον λιμένα Ερμιόνης.

Μόνο δυνατοί πρέπει να βγούμε από αυτή την υγειονομική κρίση με πολύ προσοχή.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την υπομονή όλων.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Βασίλης Γκάτσος : Δείτε το και ξαναδείτε το

 Ποιο; το Βίντεο της ΕΡΤ των Θεοφανίων 1983 στην Ερμιόνη.


Στα Μαντράκια τα μαντράκια έχουν θαφτεί. Οι ψαράδες επιμένουν να τραβούν τα σκάφη τους, να τα επισκευάζουν, να κάθονται ρεμβάζοντας και να γλεντούν. Ο χώρος ακόμη χώμα, στη διάθεση των κατοίκων και των ψαράδων. Όλη μέρα ατέλειωτο παιδομάνι παίζει ανάμεσα στα καΐκια, στο χώμα, ψαρεύει.
Σε λίγο η τσιμεντένια σταμπωτή ταφόπλακα που μεθοδικά σχεδιαζόταν ήδη από την δεκαετία του 1960, θα σκεπάσει τα πάντα και τα Μαντράκια  με τα μαντράκια τους, θα γίνουν αυτό που είναι σήμερα.
Κάθε  Γιάλα - Γιάλα φέρνει στο προσκήνιο και αυτό το βίντεο. Ως νοσταλγία για αυτό που χάσαμε, για αυτό που δεν έπρεπε με τίποτα να χάσουμε, ή ως νουθεσία, ότι αυτό που ζούσαμε δεν μας ταίριαζε, ήταν παρακμή και οπισθοδρόμηση για τον τόπο μας σε σχέση με αυτό το "θαύμα προόδου" που έχουμε σήμερα με τη σταμπωτή ταφόπλακα και τον μηδαμινό πραγματικό δημόσιο χώρο στο μέγεθος μιας σούδας πλάτους 1.5 μέτρων;
Με απλά λόγια: Μας τιμά ή μας επιτιμά η προβολή του;

Βασίλης Γκάτσος

Ερμιόνη 1983 το αφιέρωμα της ΕΡΤ στο «Γιάλα Γιάλα»



Θεοφάνια 1983

Το μοναδικό μας έθιμο κατέγραψε με ένα  εξαιρετικό της αφιέρωμα η Ε.Ρ.Τ.. 
1983 η Ερμιόνη του ΛΑΣΟΥ, της κιθάρας.




.