Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

...έχω τους λόγους μου !

 Έλλη Βασιλάκη
 
 


μουσική: Γιώργος Παπαδόπουλος
στίχοι: Κυριάκος Ντούμος
ερμηνεία: Μελίνα Ασλανίδου 

Δε σε φοβάμαι κι ας μου λες
Κρατάω μαχαίρι
Έχω στα στήθια μου τους στίχους του Σεφέρη
Έχω του Γκάτσου την Αμοργό
Έχω τον Κάλβο, το Σολωμό.
Δε σε φοβάμαι
Δε σε φοβάμαι κι ας μου λες
Φύγε Μελίνα
Έχω έναν ήλιο φυλαχτό απ' τη Βεργίνα
Έχω τον Όλυμπο, τον Υμηττό
Το Παλαμήδι, την κυρά της Ρω
Δε σε φοβάμαι

Δε σε φοβάμαι
Δε σε φοβάμαι
Με την Ελλάδα εγώ ξυπνάω
Και κοιμάμαι

Δε σε φοβάμαι κι ας μου λες
Φύγε σου λέω
Έχω μια θάλασσα αγάπες στο Αιγαίο
Έχω στη Κρήτη ένα Θεό
Ένα ακρωτήρι κι ένα σταυρό
Δε σε φοβάμαι
Δε σε φοβάμαι κι ας μου λες
Φύγε απ' τη μέση
Έχω ένα δέντρο στην Επίδαυρο φυτέψει
Έχω μια ορχήστρα κι ένα βωμό
Έχω το λόγο μου τον τραγικό
Δε σε φοβάμαι

δείξε μου το πρόβλημά σου...

να σου πω ποιός είσαι !!! 
Έλλη Βασιλάκη 


Μάθημα ζωής από δύο παιδιά, του Θωμά Νικολαΐδη protagon
Περιμένοντας στο ταμείο του σούπερ μάρκετ δυο κυρίες με τα παιδιά τους (κοριτσάκια) περιμένουν κι αυτές υπομονετικά τη σειρά τους... Κάποια στιγμή το ένα κοριτσάκι πλησιάζει το άλλο και προσπαθεί να μιλήσει μαζί του, να παίξουν και γενικά το προσεγγίζει προκειμένου να το γνωρίσει. Το δεύτερο κοριτσάκι ανταποκρίνεται και πλησιάζει και αυτό το πρώτο για να παίξουν... Κάπου εδώ όμως η μητέρα του πρώτου παιδιού παρεμβαίνει και ακολούθησε ο εξής διάλογος
-(μητέρα α’) Άσε ήσυχο το κοριτσάκι...
-(παιδί) Παίζουμε...
-(μητέρα α’) Είπα άστο ήσυχο και έλα εδώ...
-(παιδί) Δεν κάνουμε ζημιές, μόνο καθόμαστε...

Απουσίασε ο Δ. ΚΟΔΕΛΑΣ από την χθεσινή ψηφοφορία- Κοινή ανακοίνωση με άλλους τρεις βουλευτές

«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Οι βουλευτές εξηγούν ειδικότερα ότι δεν συμμετείχαν στην αποψινή διαδικασία για τους εξής λόγους:

«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ' απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα,

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε ως προς τις διαδικασίες

Του Βασίλη Γκάτσου
Με ικανοποίηση και χαρά μαθαίνω ότι ο Δήμος μας ενεργοποιήθηκε, ως όφειλε, και ήδη προετοιμάζει 2-3 χώρους δημόσιους ή δημοτικούς για να τους παραδώσει σε ομάδες κτηνοτρόφων για να δημιουργήσουν κτηνοτροφικά πάρκα.
Αυτό το έργο του είναι σημαντικότερο και από το καθάρισμα της Ερμιονίδας από τα σκουπίδια.
Μακάρι να συνεχίσει και όλοι οι κτηνοτρόφοι να οργανωθούν με αυτόν τον τρόπο. Η επιτυχία τους, χαρά και ικανοποίηση όλης της Ερμιονίδας.

(Παρακάτω ξαναθυμίζω τα όσα μας είπε στο Λουκαΐτι ο πρωτεργάτης Καθηγητής Γιώργος Ζέρβας):

Η παρουσίαση των κτηνοτροφικών πάρκων στο Λουκαΐτι

Από τον φίλο και συμμαθητή, Καθηγητή Γιώργο Ζέρβα που ακούραστα γυρίζει όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσει και να ενθαρρύνει προς την σωστή κατεύθυνση.

Επειδή την παρακολούθησα, δεν νομίζω ότι απλά παρουσίασε έναν νέο θεσμό. Με πολύ απλά λόγια ανέλυσε την ζοφερή πραγματικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα είπε:
1ον Η χώρα μας δεν έχει πλεονεκτήματα στην αγελαδοτροφεία, ούτε η Βόρεια Ελλάδα,πόσο μάλλον η Πελοπόννησος.
2ον. Η χώρα μας δεν έχει πλεονεκτήματα στην χοιροτροφεία, ούτε η Βόρεια Ελλάδα,πόσο μάλλον η Πελοπόννησος.

Το κόστος είναι πολύ μεγάλο και δεν υπάρχει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Ευρώπη σε αυτούς τους τομείς. Οι εισαγωγές μοιραία θα αυξάνονται. 

3ον Η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προβατο-γιδο-τροφεία, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και φυσικά στην ορεινή Ερμιονίδα.

Ο καλός καιρός, η ηλιοφάνεια, τα απέραντα βουνά που μπορούν να βοσκηθούν, τα πολλά αρωματικά φυτά των βουνών μας, ακόμη και οι

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ερμιονίδας 24η Χορωδιακή Συνάντηση Ερμιόνης: «Νύχτες καλοκαιριού γεμάτες Μουσική»


Η συμφωνία είχε κλείσει τρεις Δευτέρες πριν..


Του Αδάμ Γιαννίκου στο tvxs 
Η συμφωνία είχε κλείσει τρεις Δευτέρες πριν. Αλλά, κάποιοι σκέφτηκαν, αφού καταφέραμε να περάσουμε μνημόνιο, δεν ρίχνουμε και την κυβέρνηση τώρα που γυρίζει; Μέσα σε τέσσερις μέρες, πήγαν όλοι οι Μένουμε Ευρώπη στις Βρυξέλλες να παραδώσουν το επίσημο αίτημα των παραγωγικών φορέων για αλλαγή κυβέρνησης, ο Τόμσεν πήρε κόκκινο μαρκαδόρο και άρχισε να σβήνει, ο γερά-Γερούν είπε take it or leave it, o Γιούνκερ ένιωσε προδωμένος και ο Τσίπρας κατέφυγε στο τελευταίο του χαρτί, το δημοψήφισμα. Το σχέδιο αποσταθεροποίησης προχώρησε μέσω ΕΚΤ και κλειστές τράπεζες. Μέχρι την περασμένη Τρίτη φάνηκε ότι θα επικρατήσε
Μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη πάρθηκε η μεγάλη απόφαση για

Η Νένα Βενετσάνου στη Μικρή Επίδαυρο

Η Νένα Βενετσάνου είναι μία σπάνια περίπτωση στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με το βαθύ λυρισμό, τη δύναμη και την ευαισθησία της φωνής της αλλά και με τις λεπτοδουλεμένες συνθέσεις της, η σημαντική αυτή «πρέσβης» του ελληνικού τραγουδιού σε ολόκληρο τον κόσμο και ανήσυχη δημιουργός στήνει με τον Άγγελο Αγγελή στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου, το δικό της μουσικό τοπίο για να υμνήσει την Πόλη, το Πολίτη, τον Πολιτισμό, τραγουδώντας απλά και λυτρωτικά, τους λόγους που μας κάνουν να νοιώθουμε την αξία, τον παλμό, τη διάρκεια, την ομορφιά και το μέλλον των πόλεων. Μια παράσταση που ο χαρακτηριστικός της τίτλος αντηχεί την ανάγκη των σύγχρονων ανθρώπων να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους μέσα στον

Καταιγίδα μέτρων το «αντάλλαγμα»

Της Μαρίας Βουργάνα
imerisia
Μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ, στη φορολογία των επιχειρήσεων, των φυσικών προσώπων, των αγροτών και των εφοπλιστών προβλέπει το νέο πρόγραμμα. Ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται και το 2016 ενώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι προβλέπεται επιβολή και πρόσθετων μέτρων.
Συγκεκριμένα:
[1] Νέο καθεστώς ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου:
Σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλότερους με στόχο την είσπραξη εσόδων 1% του ΑΕΠ ετησίως. Συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα ισχύσουν άμεσα προβλέπουν:
  • Στο ΦΠΑ 23% μεταφέρεται η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα.
  • ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση αλλά όχι αποχέτευση.
  • ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
  • ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου: Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2016. Σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά τα νησιά που αποτελούν του δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη κ.λπ.), ενώ εξαιρούνται τα ακριτικά νησιά.
  • Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και τα ξενοδοχεία

Ένδειξη ναυσιπλοϊας στην Κρήτη από το 130000 π.Χ!!Ένδειξη ναυσιπλοϊας στην Κρήτη από το 130000 π.Χ!!

Την αρχαιότερη ένδειξη ναυσιπλοΐας στον κόσμο εντόπισαν στην Κρήτη αμερικανοί και έλληνες αρχαιολόγοι
διεξάγοντας απλώς μία επιφανειακή έρευνα. 
Στην περιοχή του Πλακιά στη νότια Κρήτη διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Τόμας Στάσερ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Ελένης Παναγοπούλου της Εφορεία.
Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας εντόπισαν θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι του Πρέβελη και χρονολογούνται από το 130.000-700.000 πριν από σήμερα. Και δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς!
Τα εργαλεία που ήρθαν στο φως (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν κατά τους αρχαιολόγους στην Αχελαία πολιτισμική

Από συζήτηση μεταξύ φίλων. Χωρίς σχόλια.

Την Κυριακή του ΟΧΙΝΑΙ

Πώς θα πάρει μπρος αυτή η χώρα;
Υπάρχει το ποιο πρόσφατο ανάλογο μεγάλης κρίσης με το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Η χώρα βγήκε ρημαγμένη και διαιρεμένη. Μαύρα και άραχνα, καμιά σχέση με τα σημερινά.
Υπήρχε όμως το χαμόγελο της επιβίωσης μετά τη τρομερή καταστροφή.
Τη δεκαετία του 1950 έπεσαν οι πατεράδες μας με τα μούτρα στη δουλειά, με χαμόγελο και καρτερία, με αποταμίευση και πίστη στο μέλλον. Μικρά παιδιά εμείς δεν ακούγαμε τίποτα για Κατοχή και Εμφύλιο, εκτός κανένα γνωμικό του τύπου: έπρεπε να είσαστε τη κατοχή να τρώγατε μπομπότα, χαρούπια και χόρτα χωρίς λάδι. Δεν έβλεπαν πίσω. Μόνο μπροστά. Η ανάπτυξη δεν τους χώρεσε όλους. Περί το 1000000 κυρίως βορειοελλαδίτες έφυγαν για τις "φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου της στοές", όπου τους χρησιμοποίησαν στις πιο βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Αγρότες ήτανε. Το κράτος δεν είχε ξοδέψει ούτε δραχμή να τους μορφώσει και εκπαιδεύσει. Με τα εμβάσματά τους βοήθησαν την οικονομία και όταν άρχισαν να επιστρέφουν είχαν αποκτήσει δεξιότητες και εμπειρίες που τους βοήθησαν μαζί με τις αποταμιεύσεις τους να μεταμορφώσουν την Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Έφτιαξαν ωραιότατα κτήματα, συνεταιρισμούς, μαγαζιά και βιοτεχνίες.

Τούτη η κρίση που δεν είναι πρωτίστως οικονομική, φαίνεται να αφήνει πίσω της μια παρόμοια μαυρίλα. Μορφωμένα παιδιά, για τα οποία γονείς (κυρίως) και κράτος καταξοδεύτηκαν να τα μορφώσουν, φεύγουν από τη χώρα, αφού εδώ δεν υπάρχει ανάλογη των προσόντων τους δουλειά. Υπολογίζονται στις 300000 μέχρι σήμερα. Εδώ ο τύπος προβάλει νέους που πέτυχαν έξω στα πανεπιστήμια, στην έρευνα, όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας. Η πλειοψηφία καλύπτει τα κενά των ξένων εταιρειών σε μορφωμένο προσωπικό και τις κενές θέσεις σε οργανισμούς που δεν τις προτιμούν οι ντόπιοι. Κάπου 3500 Έλληνες γιατροί καλύπτουν τις βάρδιες στο γερμανικό σύστημα περίθαλψης, και μερικοί διαπρέπουν σε προωθημένους τομείς έρευνας.
Όμως και με αποταμιεύσεις αν επιστρέψουν, δεν χωράνε στο σύστημα της ειδικότητάς τους, γιατί υπάρχει πληθώρα. Άρα μακροχρόνια μάλλον θα τους χάσει η χώρα, εκτός και αν αρχίσει εκρηκτική ανάπτυξη. Και πλέον δεν κοστίζει τίποτα ένα ταξίδι στην Ελλάδα που σε 3 ώρες σε φέρνει στο Ελ. Βενιζέλος.
Άρα δεν είναι τα πράγματα ίδια με την δεκαετία του 1950, αλλά απλά υπάρχει μια αναλογία.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν μεγαλώσει σε αστικά κέντρα, κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην αρχή της κρίσης νόμιζε ο κόσμος ότι θα επιστρέψουν στα χωριά τους κ.λ.π. Φαντασιώσεις. Ελάχιστοι γύρισαν που είχαν έτοιμες αγροτικές ή άλλες δουλειές από γονείς ή συγγενείς. Ούτε στράφηκαν στο μεροκάματο. Όλες οι αποθήκες, πλήθος καταστημάτων και βιοτεχνιών δουλεύουν με μετανάστες. Όνειρο έγινε η φυγή.
Και κανένας δεν επιστρέφει με κανένα επίσημο κάλεσμα, δήθεν έγνοια των κυβερνώντων.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έρχεται στο Ναύπλιο

16 ταινίες μικρού μήκους, 17 Έλληνες δημιουργοί σε ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό τετραήμερο
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει και έρχεται στο Φουγάρο για να μας προσφέρει για 4 βράδια, 16 επιλεγμένα έργα του! Μικρά εγχώρια διαμάντια που αναμένουν τους λάτρεις της 7ης Τέχνης να τα ανακαλύψουν!
Η ταινία μικρού μήκους συνιστά ένα ιδιαίτερο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης με τη δική της γλώσσα και τους δικούς της κανόνες, απολαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερης αποδοχής από το κινηματογραφικό κοινό.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο στο είδος του, αποδεικνύοντας τη δυναμική που μπορεί να φέρει το τοπικό στοιχείο. Το Φουγάρο, ενστερνιζόμενο το παραπάνω πνεύμα και έχοντας ως μέλημά του να συμβάλει στην ανάπτυξη των κινηματογραφικών δρώμενων, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Ταξιδεύει».
Τα τελευταία 15 χρόνια οι διακριθείσες ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας

Δημήτρης Κοδέλας “Να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες, για να υποστηριχθεί το νέο ΟΧΙ του λαού μας”


Δήλωση του βουλευτή Αργολίδας Δημήτρη Κοδέλα

Να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες,
για να υποστηριχθεί το νέο ΟΧΙ του λαού μας”

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανέδειξε τη βούληση και το πείσμα του ελληνικού λαού να διεκδικήσει την ελπίδα και την αποφασιστικότητά του να σταθεί όρθιος, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αξιοπρέπειας, όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά σε όλο τον κόσμο. Κι όλα αυτά, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες και το όργιο κατατρομοκράτησης από τους δανειστές και το εγχώριο κατεστημένο.

Παραμένουν, βέβαια, οι καθημερινές δυσκολίες για τους πολίτες και οι παρενέργειες στη λειτουργία της οικονομίας εξαιτίας της τραπεζικής ασφυξίας που χρησιμοποιείται από τους δανειστές ως βασικό εργαλείο πίεσης.

Σε αυτές τις συνθήκες καθήκον όλων όσων κατέχουμε θέσεις ευθύνης είναι να συμβάλουμε ώστε να μη βρεθεί κανένας συμπολίτης μας μόνος, να αντιμετωπίζονται οι καθημερινές δυσκολίες, να δίνονται λύσεις και να περιορίζονται οι όποιες συνέπειες.

Ισπανίδα βουλευτής παραιτήθηκε λόγω αναλγησίας του κόμματός της απέναντι στην Ελλάδα

Η Μπεατρίθ Ταλεγόν, στέλεχος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε χθες  την αποχώρησή της από το κόμμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την αναλγησία» που όπως δήλωσε, επιδεικνύει η παράταξη απέναντι στον δοκιμαζόμενο από την κρίση και την οικονομική στενότητα ελληνικό λαό.
Περισσότερα:tvxs 

Ο Τσαλακώτος και η Χλαπατσαρέα

Του Γιάννη Μακριδάκη 
Το ευφυολόγημα της Χλαπατσαρέα για τον επενδυτή υπουργό μας, που πήγε τσαλακωμένος και ακομβίωτος να συναντήσει λουσάτους φραγκάτους και πολιτισμένους, είναι ενδεικτικό της καταναλωτικής αποβλάκωσης που έχει αγάλι αγάλι εδώ και χρόνια υποστεί η κοινωνία των νεοελλήνων.
Ανήκει το ευφυολόγημά της αυτό στην ίδια ακριβώς κατηγορία με εκείνο το “αναρχοάπλυτοι” που εκστομίζουν συχνά πυκνά για συγκεκριμένους ανθρώπους κάποιοι πολιτισμένοι και γυαλιστεροί καταναλωτές, την ίδια στιγμή που το κορμί τους, κάτω από τα κοστούμια και τα τεχνητά τους αρώματα, εκρέει και ζέχνει τοξίνες από την “κατανάλωση” νεκρών και χημικών τροφίμων.
Σε μια κομπλεξική κοινωνία που το απλό και το αφτιασίδωτο κατηγορείται και χλευάζεται, σε μια κοινωνία απαίδευτων που έφτασαν μέσα σε λίγα χρόνια να εκτρέφονται αποκλειστικά ανοίγοντας πακετάκια, μπουκαλάκια, σακουλάκια, κουτάκια και να μεταποιούν τον εαυτό τους σε υλικό, πνευματικό και ψυχικό απόρριμμα αλλά και θυμιατήρι δυσωδών εκκρίσεων, τέτοιου είδους ρυπαρές αθλιότητες σαν αυτή που συνέγραψε η Χλαπατσαρέα είναι αναμενόμενες, ως άκρως ενδεικτικές του πολιτισμού των ανοήτων.

Το μυστικό της λίστας Λαγκάρντ, τα Μνημόνια και η εθνική ταπείνωσηΦιλοπατρία είναι ο έρωτας του Έλληνα για τον τόπο που γεννήθηκε. Το συναίσθημα υπερηφάνειας για τα ανυπέρβλητα κατορθώματα των προγόνων του. Φιλοπατρία είναι ο έρωτας του Έλληνα για την ιστορία του, τον πολιτισμό του, να μιμείται σε περίσταση ανάγκης τα επιτεύγματα των προγόνων του, τους αγώνες τους για ελευθερία, η προθυμία να υπερασπισθεί τον τόπο του, τις αρχές της ισότητας και της Δημοκρατίας, του ιδανικότερου και ανυπέρβλητου συστήματος συμβίωσης ελεύθερων  ανθρώπων που επινόησαν οι πρόγονοι μας.

Πατριωτισμός είναι το να αγαπάς τον τόπο σου και να παλεύεις με νύχια και με δόντια, πως κι αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να υπάρχει, και θα μπορέσουν να τον χαρούν οι άλλοι άνθρωποι που έρχονται μετά από εμάς. Είναι γνωστή η ρήση του Σάρλ ντε Γκώλ, που φαίνεται να απαντά σε αυτό το ερώτημα: «Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ' όλα την αγάπη για την χώρα σου».

Μετά την Μεταπολίτευση, το έτος 1974, οι δύο αυτές έννοιες άρχισαν, δυστυχώς,  να φθίνουν εις την χώρα μας και  κατάντησαν να είναι κενού περιεχομένου. Εξαιτίας της

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Σπυράκη: Κύριε Γιούνκερ, οφείλετε να κάνετε τα πάντα ώστε να κρατήσετε την Ελλάδα στο σπίτι ΣΑΣ.


Μένουμε δηλαδή μέχρι τώρα στην Ευρώπη,  στο σπίτι του Γιούνγκερ για όσους δεν κατάλαβαν..

Μονή Αυγού

Όπως διαβάζουμε στο Villadidimo, έχει αποφασιστεί η επαναλειτουργία της Μονής Αυγού, την οποία θέλουν και στηρίζουν τα Δίδυμα και η γύρω περιοχή.
Πολλοί την αντιλαμβάνονται ως παραμονή ενός ή δύο καλογέρων, ώστε να παραμένει ανοικτή.
Δεν είναι έτσι.
Είναι η πρώτη πράξη στην Ερμιονίδα ανάκτησης του τόπου και του τρόπου μας.
Πάνε τώρα 50 χρόνια που το μόνο που βλέπουμε είναι ξενοδοχεία, εξοχικά, πώληση της γης μας σε αγροτεμάχια, θάλασσα χωρίς ψάρια, νερό που δεν πίνεται, σκουπίδια, χωματερές, ξεραμένα περιβόλια, τα χωριά μας να καταντούν ένα κομμάτι πρωτεύουσας και τόσα άλλα. Και ως "εργασία των νέων" να νοείται πλέον η προσφορά υπηρεσιών στους τουρίστες, αυτό που λέμε "τα γκαρσόνια της Ευρώπης".

Η Μονή Αυγού ήταν επί αιώνες (είναι εκεί από τον ενδέκατο αιώνα) το κέντρο της ορεινής Ερμιονίδας με ξωκλήσια, ασκηταριά, παραγωγικές εγκαταστάσεις, νερόμυλους, κτήματα. Ιερά μονοπάτια αιώνων κατέληγαν σ΄ αυτήν.

Ως εκ τούτου θα ανασυνταχθεί και ανασυγκροτηθεί η ευρύτερη περιοχή της, θα συντηρηθούν και επισκευαστούν τα ερειπωμένα ξωκλήσια της, τα μονοπάτια της κ.λ.π. Και οι εργατικοί Διδυμιώτες μπορούν να την κάνουν και σήμα κατατεθέν της αγροτικής τους παραγωγής, όπως γίνεται σε πολλά μοναστήρια της χώρας.

Όλα αυτά τα έφεραν στο φως συμπατριώτες Διδυμιώτες και ενεργούν πλέον για την Ανάσταση της Μονής. Άξιοι κάθε επαίνου, όπως και η Μητρόπολή μας.

*** Και επί τη ευκαιρία μια οξυδερκής επισήμανση του κυρίου Λάμπρου για τα βεγγαλικά του Πορτοχελίου: Για τον κίνδυνο εκ των βεγγαλικών, αλλά και ότι πρόκειται για παρωχημένου και πολυέξοδου τρόπου "συμπλήρωσης" εκδηλώσεων.

Να προσθέσω ότι είναι καιρός να ξεφύγουμε και από το θέαμα του καλοψημένου, ξεροψημένου, ωραιοκαμένου και μεγαλοπρεπώς ανατιναγμένου Γιούδα και της "άμιλλας" για το ποιο χωριό είναι ο καλύτερος ψήστης του Γιούδα και το ποιο χωριό "τράβηξε" τους περισσότερους επισκέπτες. Αυτό το προσβλητικότατο έθιμο για ένα ολόκληρο έθνος, ποτέ δεν το ήθελε η Ορθοδοξία. Και στην Ερμιόνη το κάψιμο του Γιούδα ήταν περιθωριακή εκδήλωση ορισμένων νέων του πάνω μαχαλά, δεν ήταν η εκδήλωση του Πάσχα. Ούτε μαζευόταν το χωριό να δει το κάψιμο του Γιούδα. Οι Μαντρακιώτες, Μπιστανιώτες, Λιμανιώτες δεν νομίζω ότι πήγαμε ποτέ στο Γιούδα των Λαρτανιωτών. Άλλωστε η παρουσία μας εκεί σίγουρα σε πετροπόλεμο θα οδηγούσε!
Και πολύ παλιά, τον καιρό των παππούδων μας, το μεγάλο έθιμο στον Ταξιάρχη (η Παναγία ήταν τότε μια μικρή εκκλησίτσα), ήταν η απογευματινή σύναξη όλου του χωριού για να ακούσουν το ευαγγέλιο της Αγάπης. Και μετά στο προαύλιο, φιλιόντουσαν όλοι σταυρωτά, συχωρούσε ο ένας τον άλλον, γιατί τότε η σχέση ήταν ο κυρίαρχος σύνδεσμος και όχι το θέαμα. Η πνευματικότητα των παππούδων μας, με τη θεαματικότητα της δική μας!
Και αν θέλουμε η εκδήλωση του Πάσχα να σηματοδοτεί και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ας είναι "το φως του Πάσχα". "το φως της Αγάπης", και αντί Γιούδα κάτι άλλο της Αγάπης και όχι του μίσους. Τάχουν γράψει και πει κι άλλοι.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ - 24η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Τι χώρα είμαστε;

Γιάννης Λακούτσης

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Τι κρύβεται κάτω από το Βατικανό;

http://www.livecity.gr/thumbnail?filepath=/contentfiles/extsources/01695578f69e74b5463782bc561c2c52.jpg&width=460 Τα υπόγεια που βρίσκονται κάτω από το Βατικανό και τα μυστικά που κρύβουν έχουν κατά καιρούς πυροδοτήσει δεκάδες σενάρια και θεωρίες από πολλούς ερευνητές, σενάρια εξωφρενικά αλλά και θεωρίες οι οπoίες είναι απίστευτες.
Κάτω από το Βατικανό υπάρχει μια μεγάλη υπόγεια πολιτεία με κρύπτες, μυστικά περάσματα και δαιδαλώδεις στοές όπου συνθέτουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά μυστηρίου που υπήρξαν ποτέ σε όλη την ιστορία της γης!!!!
Η « κατάρα » του Αγίου και οι « περίεργες » συμπτώσεις
Η υπόθεση ότι εκεί βρίσκονται τα οστά του Απόστολου Πέτρου, παραμένει για αιώνες ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αν και η μόνη ιστορική αναφορά που υποστηρίζει ότι ο Άγιος Πέτρος μαρτύρησε και θάφτηκε στα υπόγεια του Βατικανού προέρχεται από τον Γαΐο και ανάγεται στα 200 μ.Χ., εν τούτοις για τους καθολικούς αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα!!
Μια πεποίθηση που οδήγησε και τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στην ανέγερση της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στο σημείο αυτό.
Το 1624 ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες στις στοές του Βατικανού, για

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ένα από τα παλιά της θειάς της Διαμαντάραινας

Του Βασίλη Γκάτσου
Της θείας Σταματίνας Κουτούβαλη από  το πανέξυπνο σόι των Ηλιού εκ Κοιλάδος.

Μας έλεγε η αξέχαστη θεία Επιστήμη, γιατί έτσι τη λέγαμε μικροί, από τα πολλά που ήξερε και διάβαζε:
Μια φορά κι έναν καιρό,  έναν πατέρας έστειλε τον γιο να σπουδάξει, με μεγάλες στερήσεις. Γύρισε κάποτε ο γιος και ο πατέρας δεν κρατιότανε να ακούσει και να δει τα σπουδάγματα του γιου του.

Βάλανε το κούδι στη φωτιά να μαγειρέψουνε και τότες ρωτάει το γιο ο πατέρας:
- Γιέ μου, στα σπουδαγμένα πώς λέγεται το κούδι;
- Κουδάριον πατέρα!

Τον κοίταξε με θαυμασμό ο πατέρας, αλλά η μάνα συνέχισε να ανακατεύει τα κάρβουνα και να φυσάει τη φωτιά.

Το βράδυ ξάπλωσαν κατάχαμα στο φτωχικό τους που δεν ήταν παρά μια καλύβα και για σκεπή παλιοσανίδες.

Καληνύχτισε ο πατέρας τον γιο, τον καληνύχτισε κι η μάνα και πέσαν μακάριοι και κουρασμένοι για τον ύπνο του δουλευτή.

Δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΙ 480π.Χ.

- Μπάμπη μου πως βλέπεις την απόφαση του Βασιλιά της Σπάρτης να πάρει την....
φρουρά του και να σταθεί απέναντι στη παντοδύναμη Περσική Αυτοκρατορία; 
- Σία μου,όπως καταλαβαίνεις έκανε... ένα μεγάλο ατόπημα.Ο Ξέρξης, φίλος της Ελλάδας, ζήτησε απλά "Γη και Ύδωρ". Δεν ήταν τελεσίγραφο. 

Κι ενώ ο Λεωνίδας έπρεπε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις εκείνος στράφηκε στους 5 εφόρους ζητώντας όλο το στρατό της Σπάρτης.
- Γιατί να ζητήσει όλο το στρατό της Σπάρτης; 
- Ευτυχώς δεν του τον παραχώρησαν. Θα ήταν μια κίνηση που θα εκλαμβανόταν ως εχθρική από τον Μεγάλο Βασιλιά. Και ευτυχώς που διανύουμε την περίοδο των Καρνείων και πρυτάνευσε η λογική.

- Τώρα Μπάμπη μου τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένουμε; 
- Σία άκουσε με και το λέω σε όλους τους τηλεθεατές μας. Ελπίζω πραγματικά να κρατήσει γερά ο Ξέρξης. Γιατί αλίμονό μας αν κάθε φορά που έρχονται να μας βοηθήσουν ξένοι, εμείς πετάμε τους εκπροσώπους τους στο πηγάδι... Πρέπει επιτέλους σαν χώρα να καταλάβουμε ότι η θέση μας είναι στη Περσική Αυτοκρατορία. Κι αν κάνουμε και μερικές ουσιώδεις παραχωρήσεις δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να διατηρήσουμε τη θέση μας και να μείνουμε ζωντανοί. 

- Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα πρυτανεύσει η λογική και όλοι θα αντιληφθούμε ότι ο πόλεμος θα μας εμπλέξει σε μεγάλες περιπέτειες. Καλό σου βράδυ Μπάμπη. 
- Καλό σας βράδυ.
 
 

Βαρουφάκης: Είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την παραίτησή του:
 «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.
Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.
Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

Τελικά αποτελέσματα Ερμιονίδας - Ερμιόνης
Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Εμπάργκο στο ΣΚΑΙ

«Εξαιτίας της πρωτοφανούς εκστρατείας εκφοβισμού των πολιτών από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να παραβιάσει την εκλογική νομοθεσία διοργανώνοντας εκπομπές το Σάββατο με εκπροσώπους του “ΝΑΙ”, ο ΣΥΡΙΖΑ αναστέλλει τη συμμετοχή του στις ενημερωτικές εκπομπές του σταθμού σήμερα και αύριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει με τη στάση του, εδώ και χρόνια, ότι δεν φοβάται αλλά αντίθετα επιζητά την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση. Είναι αδιανόητη, όμως, αυτή η απροκάλυπτη και χυδαία στράτευση μέσων ενημέρωσης ενάντια σε κάθε δεοντολογία και αντικειμενικότητα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Δήμος Ερμιονίδας τα πρώτα αποτελέσματα


Τα πρώτα αποτελέσματα στην Ερμιόνη


Η Δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης εργαστήριο Χημείας