Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες που γίνονταν την παραμονή των Αγίων Αναργύρων στην Ερμιόνη














Φωτ: Πίνακας της Ανθούλας Λαζαρίδου-Δουρούκου

Οι πίνακες της κας Ανθούλας είναι αφηγηματικοί.
Μνήμες, σκέψεις, γεγονότα γίνονται  οι αφορμές  για κάθε έργο της.  Αυτός  ο υπέροχος πίνακας αναφέρεται στους ιστιοπλοϊκούς  αγώνες που γίνονταν την παραμονή των Αγίων Αναργύρων  στα Μαντράκια, πριν τον πόλεμο. 

«Τα παλιά τα χρόνια όσοι ψαράδες δεν πήγαιναν στη Μπαρμπαριά, ξεκίναγαν   γιαλό-  γιαλό  μετά το Πάσχα με  κουπιά και  πανάκι με προορισμό τη βόρεια Ελλάδα, αφού περνούσαν πριν όλοι από την Παναγίτσα στα Τσελεβίνια να ανάψουν  ένα κεράκι  για να έχουν  την βοήθεια της στο δύσκολο ταξίδι.
Μετά συνέχιζαν  βορειοανατολικά από  Καβοντόρο  και έπαιρναν τον ανήφορο.  Θεσσαλονίκη,  Άγιο Όρος ή όπου έφταναν  γιατί είχαν πάντα  ρυθμισμένο το ταξίδι της επιστροφής ώστε παραμονή των Αγίων να είναι στην Ερμιόνη.
Επιστρέφοντας στην Ερμιόνη ξεκίναγαν να  καινουριέψουν τις βάρκες τους. Τις  καλαφάτιζαν, τις έπλεναν , τις έβαφαν, διόρθωναν τα πανιά και παραμονή των Αγίων κούκλες τις έριχναν στη θάλασσα.
Το μεσημέρι της παραμονής   μόλις άρχιζε να φυσά ο  μπάτης  για να φουσκώνει τα πανιά, τα παιδιά των ψαράδων   έπαιρναν  τις φρεσκοβαμμένες βάρκες των γονιών και μέσα σε  γέλια και φωνές άρχιζαν τους αγώνες σε ταχύτητα και ελιγμούς .
Ήταν η μέρα τους.
Δεν ήταν άμαθα, από την 6η δημοτικού  τα  παίρνανε  μαζί  στο ψάρεμα . Κοκονιτσάκια,  Κολινεκάκια  μαζί με  άλλα παιδιά πρωταγωνιστούσαν.
Αγόρια και κορίτσια  στα βραχάκια παρακολουθούσαν τους αγώνες και από τα καφενεία και τις γύρω ταβέρνες οι γονείς τα καμάρωναν.
Μετά τους αγώνες  γέμιζαν τις βάρκες  με κουβέρτες, κουρελούδες, φαγητά και οικογενειακώς πήγαιναν στο μοναστήρι.
Προσκυνούσαν και μετά κάτω από τις χαρουπιές  μέχρι  κάτω το πηγάδι,  οικογενειακά μπουλούκια όλη την νύχτα έπιναν έτρωγαν γελούσαν και οι ψαράδες εξιστορούσαν τις περιπέτειες του ταξιδιού.

Όλα αυτά τα σταμάτησε ο πόλεμος του ΄40
Οι Γερμανοί  επίταξαν τις βάρκες και πέθανε αυτή η όμορφη  συνήθεια


Για  την καταγραφή  της αφήγησης της κας Ανθούλας Λαζαρίδου- Δουρούκου
Ρίνα Λουμουσιώτη

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Βασίλης Γκάτσος: Υπάρχει ακόμη αμφιβολία;

Ο Χάρτης στη Μελέτη των Έργων

Ιχνηλάτες Ερμιονίδας : Νέα παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για τη 
συνεχιζόμενη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Ερμιονίδα


....... Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στη σχετική 2941/26-1-2017 Ερώτησή μου που απαντήθηκε γραπτά από τον αρμόδιο Υπουργό, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Αντικείµενο της µελέτης του έργου «Έργα µεταφοράς και διανοµής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στον ∆ήµο Ερµιονίδας Ν. Αργολίδας» αποτελεί η κατασκευή έργων µεταφοράς και διανοµής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην περιοχή της Ερµιονίδας, για την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρ. περίπου (σύµφωνα µε την καθορισµένη πλέον αρδευτική περίµετρο). Τα έργα αναµένεται ότι θα συνεισφέρουν και στην αποκατάσταση των επιβαρυµένων, εξαιτίας της υπεράντλησης, φυσικών πόρων (κυρίως γεωτρήσεων), απ’ όπου αρδεύεται σήµερα η περιοχή, βελτιώνοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υπογείων υδάτων......….
Σχόλιο:
Υπάρχει αμφιβολία ότι το νερό δεν έρχεται για την κάλυψη των αναγκών Ερμιονίδας, αλλά για συγκεκριμένη έκταση που έχει "καθορισμένη πλέον αρδευτική περίμετρο"; Η περίμετρος είναι ή δεν είναι αυτή που περιέχει τον Κάμπο Κρανιδίου και μέρος του κάμπου Φούρνων όπως δείχνει και ο χάρτης της ΜΠΕ του έργου;
Αφού μέχρι σήμερα καμιά αντίδραση δεν υπάρχει από την υπόλοιπη Ερμιονίδα, ούτε καν από τον Δήμο μας, προφανώς όλα τα χωριά της αποδέχονται ότι ο Ανάβαλος προορίζεται γι' αυτή και μόνο την περιοχή, και όχι για την υπόλοιπη Ερμιονίδα η οποία, ως φαίνεται, έχει άφθονο και καλό νερό.

Βασίλης Γκάτσος

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Κρανίδι 28/06/2018 
ΠΡΟΣ 
Δήμαρχο Δήμου Ερμιονίδας 
κ. Δ. Σφυρή

ΘΕΜΑ  : ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κ. Δήμαρχε 
Πληροφορήθηκα ότι έχετε αποστείλει επιστολή προς τους προέδρους και τα ΔΣ των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων και ζητάτε να σας ενημερώσουν σχετικά εάν οι αποφάσεις  των άνω συλλογικών οργάνων έχουνε εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου , εάν έχουν εκδοθεί πράξη νομιμότητας επί των αποφάσεων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων
-         Καλά έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια της παρούσης δημοτικής περιόδου για να προχωρήσετε σε συστάσεις σχετικά με την νομιμότητα των αποφάσεων των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων

-         Προσπαθώ να εντοπίσω την σκοπιμότητα της επιστολής σας, ποιες είναι οι δικές σας ευθύνες , και ποιες είναι οι ευθύνες των συνεργατών σας εάν δεν έχει τηρηθεί η νομιμότητα των διαδικασιών , κάτι που επανειλημμένα σας έχω επισημάνει κατά την άσκηση του αντιπολιτευτικού μου ελέγχου. 

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
-------------------
            Επέστρεψε από τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ το Χορωδιακό Εργαστήρι του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, που έλαβε μέρος στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «D.G. Kiriac”, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 15 χορωδιών από όλη την Ευρώπη, στην πόλη Pitesti,  από τις 20- 24 Ιουνίου.
            To ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ερμήνευσε το Σάββατο 23/6 στην εξαιρετικής ακουστικής αίθουσα του Θεάτρου “Alexandrou Davila” το Πρόγραμμα:
  1. Ο εφιάλτης τη Περσεφόνης,
  2. Είχα φυτέψει μια καρδιά
  3. Riu riu chiu
  4. Δεν σε θέλω πια
  5. Τζιβαέρι
  6. Γιάννη μου το μαντήλι σου
  7. Μήλο μου κόκκινο
  8. Λιανοχορταρούδια

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΣΔΕ ΝΑΥΠΛΙΟΥ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΔΕ ΝΑΥΠΛΙΟΥ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ  ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΦΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 στα πλαίσια του δεκαήμερου εκπαιδευτικής και κοινωνικής δράσης του ΣΔΕ Ναυπλίου – Παράρτημα Κρανιδίου , πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα : την πιστοποίηση προσόντων των φυσικών προσώπων στο πεδίο της μη τυπικής εκπαίδευσης , με ομιλήτρια της συμπατριώτισσα μας Δρ Ιωάννα Δέδε. Από την πλευρά του ΣΔΕ Ναυπλίου – Παράρτημα Κρανιδίου προλόγισε και συντόνισε την συζήτηση ο καθηγητής κοινωνικής εκπαίδευσης κ. Τάσος Λάμπρου ο οποίος επικεντρώθηκε στα εξής « Ευχαρίστησε ην Δρ. Ιωάννα Δέδε που ανταποκρίθηκε στην κοινή πρόσκληση ΣΔΕ και Επιμελητηρίου για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση , παρουσίασε την βούληση των μαθητών αλλά και ευρύτερα όλων των επαγγελματιών να πιστοποιήσουν  τα επαγγελματικά προσόντα , ως μια αναγκαιότητα της σύγχρονης εποχής και αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία που τον συνδέουν με την ομιλήτρια – καλεσμένη (οι σπουδές στο Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστήμων, ότι υπηρετούν για πολλά χρόνια την Δια Βίου
Μάθηση και την εκπαίδευση ενηλίκων από διαφορετικούς ρόλους και θέσεις και η αγάπη προς το Κρανίδι με τους πολλούς κοινούς φίλους) και μέσω αυτής της σχέσης δόθηκε η υπόσχεσης μιας αποδοτικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική μας κοινωνία στην αναγκαιότητα πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων.

Παρουσίαση του βιβλίου «Βενετικοί Χάρτες της Πελοποννήσου»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας 2018, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρουσιάζει το βιβλίο Βενετικοί Χάρτες της Πελοποννήσου, τέλη 17ου-αρχές 18ου αιώνα, Από τη συλλογή του Πολεμικού Αρχείου της Αυστρίας (εκδ. ΜΙΕΤ).
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού Φουγάρο.
 
Παρουσιάζουν το βιβλίο: η κ. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και  Επιστημονική Επιμελήτρια της έκδοσης, η κ. Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και η κ. Κατερίνα Κωνσταντινίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του ίδιου Πανεπιστημίου.
Με τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας 2018, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων διευρύνει την ούτως ή άλλως πολυδιάστατη συμβολή του στα επιστημονικά και πολιτισμικά δρώμενα τόσο της Αργολίδας όσο και ευρύτερα.
Είμαστε βέβαιοι πως το αργολικό κοινό θα μας τιμήσει με την παρουσία του. Σας περιμένουμε όλους!

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ο Απόλλωνας Γλύκας συμμετέχει στην έκθεση ΚΕΛΥΦΟΣ // Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ


Θα χαρώ να σας δώ στα εγκαίνια της έκθεσης
ΚΕΛΥΦΟΣ // Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ 
την τρίτη 26 ΙΟΥΝΙΟΥ  17:00 -21:00
στο 15ο Λύκειο Κυψέλης στη συμβολή των οδών Κυψέλης 46 και Παξών.

Κέλυφος // η πολιτική της ύπαρξης


Κατερίνα Αποστολίδου, Αικατερίνη Γεγησιάν, Κλειώ Γκιζελή,
Απόλλωνας Γλύκας, Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Ζούνη,
Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Κονταράτος,
Ελένη Λύρα, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Γιώργος Παλαμάρης,
Ρένα Παπασπύρου, Ανδρέας Σάββα, Δημήτρης Σκουρογιάννης,
Μαριάννα Στραπατσάκη, Ράνια Σχορετσανίτη, Νίκος Τρανός,
Παύλος Τσάκωνας, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου,
Ευάγγελος Χατζής, Μαίρη Χρηστέα


Επιμέλεια: Δρ. Κώστας Πράπογλου

Τέλος τα κινητά και οι ηλεκτρονικές συσκευές στα σχολεία

Νέα εγκύκλιος από το Υπουργείο: Τέλος τα κινητά και οι κάμερες για τους μαθητές μέσα στα σχολεία

Στην απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών μονάδων προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε  στο διαδικτυακό ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, παρατίθεται μία σειρά απαγορεύσεων και συστάσεων περί της χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία. Ενώ, στο πλαίσιο της εγκυκλίου εντάσσεται ένας νέος κανονισμός αναφορικά με τη λειτουργία καμερών ασφαλείας εντός των σχολικών μονάδων.
Αναλυτικότερα, το νέο στοιχείο της εγκυκλίου απαγορεύει τη λειτουργία καμερών ασφαλείας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Ταυτόχρονα, ορίζει ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Εκδήλωση απο το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης :Αριστοφάνης και Καραγκιόζης


Αριστοφάνης και Καραγκιόζης.

Όψεις της παραδοσιακής ελληνικής κωμωδίας.

Η Αρχαία Ελληνική Κωμωδία (ο Αριστοφάνης κυρίως) και  το Θέατρο Σκιών  (Καραγκιόζης), αν και απέχουν χρονικά μεταξύ τους,  παρουσιάζουν ομοιότητες στη δομή και στη μορφή των έργων. Και στα δύο είναι ευδιάκριτα δύο μέρη. Στο πρώτο βρίσκεται η κωμική ιδέα, η κωμική κατάσταση, ενώ στο δεύτερο γίνεται η αξιοποίηση αυτής της κωμικής κατάστασης με διάφορους τρόπους.  Οι  δύο αυτές φάσεις στον Αριστοφάνη διαχωρίζονται με την Παράβαση, ενώ στον Καραγκιόζη με το διάλειμμα που είναι συνήθως μουσικό.

Αυτό το σχήμα μπορεί να θεωρηθεί ως κομμάτι της παράδοσης εκείνης που, κατά κάποιο τρόπο, σαν υπόστρωμα του ελληνικού κωμικού στοιχείου, διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η παράδοση αυτή διατηρεί την ουσία και την αυθεντικότητά της  και στο Θέατρο Σκιών της Νεότερης Ελλάδας παρά την τουρκική και ανατολική προέλευσή του.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ



Αναβίωσαν τον Κλήδονα στην Ερμιόνη



Για άλλη μια χρονιά αναβίωσε το Σάββατο 23 Ιουνίου στην Ερμιόνη το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα.

Τα παιδιά της Ερμιόνης είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις και καταχειροκροτήθηκαν για την εξαιρετική παρουσία τους από πλήθος κόσμου. 
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Χρήστος Δάγκλης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της επιτυχημένης βραδιάς καθώς και τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Χαιρετισμό έκανε ο Δήμαρχος κ. Σφυρής και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Τζανής ενώ παραβρέθηκαν και η πολιτευτής Αργολίδας της ΝΔ κα Σόνια Τάνταρου Κρίγγου, ο κ Γιάννης Γεωργόπουλος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ερμινονίδας, και αρκετοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.


Δημήτρης Τουτουντζής : Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Έβδομο μέρος.


Σκλαβοπάζαρο στο Αλγέρι

Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ  Έβδομο μέρος.



Δημήτρης Τουτουντζής



    Ο πρώτος από τους μεγάλους ανεξάρτητους αρχηγούς ήταν ο Μουράτ, που έμαθε την τέχνη του κάτω από τις διαταγές του Χαϊρεντίν και του Οτσιαλί. Όπως πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του είδους του, είχε γεννηθεί και αυτός χριστιανός από Αρβανίτες γονείς, και είχε σκλαβωθεί μικρό παιδί. Ο αφέντης του, ο Καρά Αλί, ένας αλγερινός κουρσάρος, ενθουσιάστηκε με το δωδεκάχρονο αιχμάλωτό του, και δήλωσε πως θα γινόταν θετός πατέρας του παιδιού. Βρίσκοντας πως είχε ζωντανό και γεμάτο θάρρος μυαλό, ένιωσε μεγάλη στοργή γι’ αυτόν και σύντομα του έδωσε να κυβερνήσει μια γαλιότα, γιατί έδειχνε πάντοτε ικανότητες που ξεπερνούσαν πολύ την ηλικία του.

    Ο νέος ήταν παρών στην πολιορκία της Μάλτας το 1565, ύστερα όμως από την καταστροφή, μπούχτισε από την πειθαρχία και τα μονοτονία της υπηρεσίας στο οθωμανικό ναυτικό. Παράτησε το στόλο και άρχισε να δουλεύει για λογαριασμό του στο καράβι του αφέντη του. Δεν είχε τόσες γνώσεις ναυτικού, όσες νόμιζε, γιατί έριξε το καράβι του στις ξέρες και το έχασε, έσωσε όμως το πλήρωμα, τους σκλάβους κωπηλάτες καθώς και τα όπλα του και τους έβγαλε  στην παραλία ενός μικρού νησιού, κοντά στις ακτές της Τοσκάνης. Οι ναυαγοί έμειναν εκεί ως τη στιγμή που τους είδαν μερικά αλγερίνικα καράβια και τους έσωσαν.

    Ο Μουράτ οδηγήθηκε στο Αλγέρι για να παρουσιαστεί στον εξαγριωμένο Καρά Αλί. Για να του δείξει την οργή του, ο Καρά