Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Και για την τιμή του ρεύματος δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους

 Μόνο οι μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και από πετρέλαιο είδαν μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμά τους. Αυτές, ακόμη και χωρίς δικό τους κέρδος πρέπει να αυξήσουν αισθητά τη τιμή ρεύματος. Εννοείται ότι από αυτό κερδίζει και το Κράτος από φόρους, όταν η κατανάλωση παραμένει σχεδόν σταθερή, όπως συμβαίνει δηλαδή και με τη βενζίνη.


Αλλά η παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και από τα ηλιακά  και φωτοβολταϊκά πάρκα, δεν έχει σχέση με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Όταν λοιπόν είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες οι εταιρείες που παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο να το πουλάνε 400 Ε την MWH, οι υπόλοιποι πρέπει να κρατούν τις παλιές τιμές που είναι γύρω στα 100 Ε. Αλλά όπως πάντα συμβαίνει στην αγορά, θα πουλήσουν λίγο πιο κάτω από τα 400 κερδίζοντας έτσι από τη συγκυρία. Και το ρεύμα τους δεν είναι λίγο. Σήμερα παράγουν το 40% του ηλεκτρικού ρεύματος!
Μπορεί λοιπόν το Κράτος να μην δεχθεί ως νόμιμο και ηθικό το υπερκέρδος τους λόγω συγκυρίας. Να τους πει ότι εκμεταλλεύεστε τον ήλιο, τον αέρα, που είναι κοινά αγαθά, τα βουνά και τις εκτάσεις που σας παραχωρήθηκαν για ηλιακά και ανεμογεννήτριες, τα ποτάμια της χώρας. Άρα από τα επιπλέον κέρδη σας λόγω συγκυρίας σάς επιτρέπουμε να κρατήσετε το 20%, αλλά το υπόλοιπο 80% λόγω συγκυρίας περνάει εκτάκτως σε ένα ταμείο του Κράτους και με τα χρήματα αυτά πριμοδοτούνται οι καταναλωτές, όλα τα νοικοκυριά και η βιομηχανία.
Το ρεύμα, όπως το νερό είναι κοινό αγαθό.

Βασίλης Γκάτσος

Βασίλης Γκάτσος : Και αυτή η κυβέρνηση δεν λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

 Σε απόδειξη 70 ευρώ βενζίνης από βενζινάδικο πολυεθνικής, αναγράφεται στο κάτω μέρος: Για τη βενζίνη πληρώσατε 30 ευρώ, για φόρους 40 ευρώ. Η τιμή της βενζίνης ήταν 1.40 ευρώ/λίτρο.

Αν τελικά η τιμή της βενζίνης διπλασιαστή στο 2.80, για την ίδια ποσότητα βενζίνης η απόδειξη θα γίνει 140 ευρώ και θα γράφει: για βενζίνη 60 ευρώ, για φόρους 80 ευρώ.
Αν λοιπόν η κατανάλωση βενζίνης μείνει σταθερή, το Κράτος διπλασιάζει τα έσοδά του. Πρέπει η κατανάλωση να πέση πανελλαδικά στο μισό για να έχει ακριβώς τα παλιά του έσοδα.  Αυτό βέβαια είναι αδύνατον. Άντε να πέσει η κατανάλωση ένα 20%.
Άρα δίκαιο και λαϊκό μέτρο είναι να πει το Κράτος ότι μειώνω τους φόρους στη βενζίνη, αφού όσο δυσκολεύεται ο πολίτης οδηγός, τόσο αυξάνουν τα έσοδα του Κράτους. Αντί αυτού, και χωρίς αντίρρηση από την αντιπολίτευση, μέρος των επιπλέον εσόδων επιστρέφει  με κάθε είδους επιδοτήσεις κ.λ.π. αποσιωπώντας ότι τα χρήματα προέρχονται από κέρδη λόγω φόρων. Έτσι τα χρήματα φαίνεται να είναι του Κράτους - πατερούλη που στοργικά φροντίζει τους πολίτες του (διάβαζε δυνητικούς ψηφοφόρους), ενώ τα χρήματα πάρθηκαν από την τσέπη των οδηγών.
Φυσικά και η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι πιο κοντά στον πολίτη και στον δημότη δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση.
Και έτσι ζούνε όλοι καλά και μεις καλύτερα, μέσα στο παραμύθι μας.

Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

σημεία των καιρών



 


Έλλη Βασιλάκη 

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Απόλλωνα Γλύκα με τίτλο INHALE


Η έκθεση INHALE “notes from behind a window” παρουσιάζει ένα σύνολο της πιο πρόσφατης δουλειάς του καλλιτέχνη που αποτελείται από φωτογραφικά κολάζ και κατασκευές. Μέσα από αυτή τη σειρά έργων, ο Γλύκας εστιάζει στη διαμόρφωση της επικοινωνίας του υποκειμένου με την πόλη και τον δημόσιο χώρο μέσα από μια καθηλωμένη οπτική, όπως αυτή διαμορφώθηκε το διάστημα των δύο τελευταίων ετών.

Φωτογραφίες από την περίοδο του εγκλεισμού που βγάζει ο καλλιτέχνης από τα στενά όρια του σπιτιού του απεικονίζουν αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, κεραίες και άλλες συσκευές επικοινωνίας, που υπονοούν την ανθρώπινη παρουσία και την ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει μια επαφή με την εξωτερική πραγματικότητα. Οι μεταλλικές κατασκευές αντανακλούν λεπτομέρειες που βρίσκονται στα φωτογραφικά κολάζ και μαζί συνθέτουν μια εγκατάσταση, όπου η υλικότητα και η χρηστικότητα αντιστρέφονται δημιουργώντας μια αίσθηση αυτονομίας και παράξενης οικειότητας.

Περισσότερα



διαφορετικό - ιστορικό - επετειακό

 Η γυναίκα που λάτρεψε όλη η Ελλάδα



Έλλη Βασιλάκη 

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Τσαρλς Μπουκόφσκι

Heinrich Karl Bukowski, 

16 Αυγούστου 1920 — 9 Μαρτίου 1994 

γερμανο-αμερικανός ποιητής και συγγραφέας 


Για να μπορέσεις να πεις 

πως έφτασες στο τέρμα,
πως είδες όσα ήθελες
κι έχεις πια χορτάσει, 

πρέπει να ξυπνήσεις ένα πρωί
και ν΄ αναρωτηθείς αν αντέχεις να υπομείνεις την ημέρα που ξεκινάει. 

Πρέπει να γευτείς λεμόνι κι αλάτι
για να σε γλυκάνει μια σοκολάτα. 

Πρέπει ν΄ αποτύχεις για να επιτύχεις,
γιατί όσοι δεν απέτυχαν, είναι όσοι ποτέ δε ρίσκαραν. 

ΓΕΝ. Λ. ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Πρόκριση μαθητή μας στον περιφερειακό γύρο της Οικονομικής Ολυμπιάδας


Με την ολοκλήρωση του σχολικού γύρου της Οικονομικής Ολυμπιάδας θα θέλαμε να συγχαρούμε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές μας που συμμετείχαν και να ευχηθούμε στο μαθητή μας που προκρίθηκε στον περιφερειακό γύρο καλή επιτυχία!
Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου της Ελλάδας και του εξωτερικού και φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών.
Μπράβο παιδιά!

http://lyk-ermion.arg.sch.gr


Πρόσκληση – «ΑΡΓΟΛΙΔΑ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ»


 Κρανίδι, 08.03.2022

Πρόσκληση

Ύστερα από την αναβληθείσα συνάντηση εργασίας, σχετικά με τον Τουρισμό Γαστρονομίας, που ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Τετάρτη σας καλούμε, εκ νέου, εσάς, τους φορείς του Τουρισμού, τους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, τις επιχειρήσεις εστίασης, τους παραγωγούς και τους τυποποιητές προϊόντων του Δήμου Ερμιονίδας σε συνάντηση εργασίας, την Τετάρτη 9  Μαρτίου 2022, στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων Γενικού Λυκείου Κρανιδίου, με θέμα: Συζήτηση και διατύπωση γνώμης σχετικά με τον σχεδιασμό του προγράμματος ΑΡΓΟΛΙΔΑ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Αργολίδας για την συγκεκριμένη δράση.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Ουκρανία – Παράταση



Κρανίδι, 8.03.2022

Ανακοίνωση

Η δράση για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, έτυχε μεγάλης απήχησης και σε συνέχεια αυτής οι συμπολίτες μας ζητούν παράταση του χρόνου συλλογής των αγαθών.

Σας ενημερώνουμε ότι παρατείνεται το πρόγραμμα συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Συλλέγονται :

  • τρόφιμα μακράς διαρκείας, (ζυμαρικά, αλεύρι, κονσέρβες, γάλα εβαπορέ)
  • βρεφικά είδη (πάνες, γάλα σε σκόνη, παιδικές τροφές σε σκόνη)
  • υγειονομικό υλικό
  • είδη προσωπικής υγιεινής

Στις Αποθήκες του Δήμου Ερμιονίδας, Από Δευτέρα έως Σάββατο και ώρες  08:30 –  13:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27543 60009 & 27540 22477

Η Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Ουκρανία, στηρίζεται σε κατοίκους του Δήμου Ερμιονίδας, Ουκρανικής καταγωγής, αλλά και σε ευαισθητοποιημένους πολίτες που πάντα αγκαλιάζουν και συνδράμουν καθοριστικά, για την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Χαίρε Γυναίκα Του Γιάννη Λακούτση

 Η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού φεμινισμού

Βιργίλιος:  Η γυναίκα ηγείται των γεγονότων ( dux femina facti)

 


Ο  ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Ω ς πρώτη φεμινιστική εκδήλωση στη χώρα μας πρέπει να θεωρηθεί η έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας « Ο Σωκράτης» που κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου 1838. Μια περίεργη εφημερίδα όπως και ιδιόρρυθμος υπήρξε και ο εκδότης της, γιατρός Σοφιανόπουλος, ο οποίος εξέδιδε και το πολιτικό περιοδικό «Πρόοδος». Με το περιοδικό ασκούσε αντιπολίτευση κατά του Όθωνα, για τον λόγο αυτό και φυλακίστηκε. Μέσα από τη φυλακή εξέδωσε την εφημερίδα «Ο Σωκράτης» και μέσα από τις στήλες της εφημερίδας πλέκει το εγκώμιο των γυναικών. Με άρθρα του αναφέρεται στη γυναικεία ομορφιά, και γενικά στον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Γράφει στα δύο  πρώτα φύλλα στις 15 και 24 Δεκεμβρίου 1838: « Σας ευγνωμονώ! Και η φυλακή μου μ’ επληροφόρησεν ότι αξίζετε και να σας λατρεύουν οι θνητοί και να σας συμβουλευώμεθα εις τα κοινωνικά μας έργα. Γυναίκες! Δεν παίζω! Σας ηγάπησα πάντα, όχι ως οι στάσιμοι και οι κακοήθεις Κηφήνες, αλλά μ’εκείνο το σέβας, το οποίον εμπνέει η αρετή και υπαγορεύει το συμφέρον της καλής προς τα τέκνα ανατροφής! Γυναίκες! Σας σέβομαι και σας αγαπώ ακόμη μ’ εκείνον τον ζήλον, τον οποίον αισθάνετο δια Σας ο Ρουσσώς και με την κλίσιν του ηθικού Σωκράτους!...Κανείς δεν ηξεύρει, αν η ιδέα του ωραίου είναι γενικόν αίσθημα εις όλα του Θεού τα δημιουργήματα. Τι ευμορφίαν έχει ο ήλιος, όστις δεν είναι ειμή σωρός από πέτρας, από χώμα, από νερά και από καυστικάς ύλας θειαφίου, πίσσας κ.λ.π.; Τι ευμορφίαν έχει η σελήνη, η οποία στασίμως αυξάνει και ολιγοστεύει τόσα μιλλιούνια χρόνων, χωρίς ν’ αυγατίση κανέν από όσα ευμορφαίνουν τα σώματα, αλλά έχει το μέσον του προσώπου της μίαν βουλιθίαν; Τι ευμορφίαν έχουν αυτά τα άστρα τ’ ουρανού, τα οποία, αφού εστάθη ο κόσμος μέχρι της σήμερον, δεν κάμνουν παρά να λάμπουν ολίγον, ως θαμπά της γης λυχνάρια, όταν η ατμοσφαίρα της δεν έχει πυκνήν υγρασίαν; Απορίας άξιον, ότι ποιηταί και λογογράφοι, εθνικοί και εκκλησιαστικοί έχασαν τον νούν τους περιγράφοντας του ουρανού την ευμορφίαν και την καλλονήν των κτισμάτων! Τοώντι παρά τους σοφιστάς και διαβασμένους, άλλη φυλή εις τον κόσμον δεν είναι πλέον ανίδεος του καλού και ωραίου! Μήτε εις τον ουρανόν, μήτε εις την γην δεν ευρίσκεται δημιούργημα καλλήτερον και ωραιώτερον από τας γυναίκας!».



Εφημερίς των Κυριών 

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Μαρτίου 1887 όταν γράφτηκε η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού φεμινισμού. Η Καλλιρόη Παρρέν εντυπωσιασμένη από των αγώνα των σουφραζέτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αποφασίζει να εκδώσει μια εβδομαδιαία εφημερίδα ως αποκλειστικά γυναικείο έντυπο. Θα το έγραφαν και θα το διάβαζαν μόνο γυναίκες, Η «Εφημερίς των Κυριών» την καθιερώνει ως την πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφο και εκδότρια. Η Παρρέν πλαισίωσε τη συγγραφική ομάδα μόνο με γυναίκες του πνεύματος και της τέχνης και η ίδια γράφει πύρινα κείμενα,στοχεύοντας στην πνευματική και κοινωνική ανύψωση της γυναίκας μέσω της παροχής ίσων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην εργασία.Η «Εφημερίς των Κυριών», ο πρόδρομος της φεμινιστικής κίνησης στην Ελλάδα, συνετέλεσε στη δημιουργία της πρώτης σοβαρής γυναικείαςοργάνωσης στη χώρα μας, με τη σύσταση της Ενώσεως των Ελληνίδων, η οποία δημιούργησε την πρώτη οικοκυρική και επαγγελματική σχολή στην Αθήνα. Η Παρρέν απαιτούσε να επιτραπεί η είσοδος των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το αίτημά της ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση Δηληγιάννη.

Το κατεστημένο αιφνιδιάστηκε αρχικά, αλλά σύντομα πέρασε στην αντεπίθεση με σχόλια υβριστικά ειρωνικά και απειλητικά κατά της Παρρέν, την οποία χαρακτήριζαν επικίνδυνη και αναρχική. « Θα την συντρίψω διότι μαστροπεύει τας γυναίκας. Έχω και μάνα και αδελφήνάγαμον», έγραφε ο διευθυντής της εφημερίδας «Επιθεώρησις». « Αι γυναίκες είναι πετεινόμυαλαι και ελαφραί. Δεν αξίζει τον κόπον να ασχοληθώμεν»,έγραφε η «Ακρόπολις». Στις υποτιμητικές εκτιμήσεις για τον ρόλο της γυναίκας αρεσκόταν και ο Εμμανουήλ Ροΐδης, υποστηρίζοντας πως οι κυρίες που ασκούν ανδρικά επαγγέλματα όπως αυτά του γιατρού, του δικηγόρου και του δημοσιογράφου, αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και ότι μόνο δύο δουλειές αρμόζουν στις γυναίκεςη νοικοκυρά και η εταίρα. Η Παρρέν του απαντούσε από τις στήλες της εφημερίδας ότι δεν έχει ιδέα από γυναίκες χαρακτηρίζοντάς τον ξοφλημένο φύλακα άγγελο του παλαιού καθεστώτος. Γρήγορα όμως υπήρξαν και οι θαυμαστές και υπερασπιστές αυτής της προσπάθειας. Ένας από αυτούς ο Γρηγόρης Ξενόπουλος δηλώνει δημόσια: « Η συντροφιά σου είναι πολύτιμη. Το ήθος σου, η τόλμη και η γραφή σου θαύμα. Εύγε σου Δέσποινα της φιλαλληλίας και της προόδου». Μαζί της συντάχθηκε και ο Κωστής Παλαμάς ο οποίος της αφιέρωσε ένα ποίημα:

Στην Καλλιρρόη Παρρέν αφιερωμένο.

Χαίρε Γυναίκα, εσύ Αθηνά, Μαρία, Ελένη, Εύα!

Να η ώρα σου! Τα ωραία σου φτερά δοκίμασε κι ανέβα

και καθώς είσαι ανάλαφρη και πια δεν είσαι σκλάβα,

Προς τη μελλόμενη άγια γη πρωτύτερα εσύ τράβα

κι ετοίμασε τη νέα ζωή, μιας νέας χαράς υφάντρα,

κι ύστερα αγκάλιασε, ύψωσε και φέρε εκεί τον άντρα!

Και πλάσε την Πρωτόπλαστη, ω Αγάπη εσύ αρμονία,

εσύ Ομορφιά, Σοφία εσύ, Πειθώ και Παρθενία!

Κ. Παλαμάς « Η Ασάλευτη ζωή» Εκατό φωνές- Πέμπτη νύχτα στχ. 95 


Γιάννης Λακούτσης

"... ταξιδεύει ο καημένος..."



Χθες το βράδυ διάβασα το "στενόχωρο" κείμενο του Ρώμου Φιλύρα "Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον" ... 

ξεχώρισα αυτή τη σελίδα ή μάλλον αυτή με ξεχώρισε αφού σήμερα ένιωσα την ανάγκη να την ξαναδιαβάσω... 
Φίλιππος Τσαλαχούρης (συνθέτης)


 

Έλλη Βασιλάκη


Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Οι αρμυροκουλούρες της Καθαρής Δευτέρας



Οι αρμυροκουλούρες της Καθαρής Δευτέρας

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Επιστρέφοντας αποκαμωμένοι στο σπίτι μετά από το πολύωρο παιχνίδι και επιζητώντας δροσιά, πηγαίναμε κατευθείαν στη στάμνα ή το κιούπι για νερό. Κατεβάζαμε το ένα πίσω απ’ το άλλο, πιλιαρισμένα τα αλουμινένια ή εμαγιέ κύπελλα, τις τσάσκες, με το «πολύτιμο  αγαθό», ενώ οι γονείς, κυρίως οι μανάδες, φώναζαν:

-  Βρε, πόσο νερό θα πιεις, σταμάτα! Θα ντασκώσεις και θα σκάσεις! Α χα-χα-χά! Αρμυροκουλούρες έφαγες;

Και ο μονόλογος, που μάταια επιζητούσε τον διάλογο, συνεχιζόταν . . .

-  Καλέ, ετούτος ήρθε εντελώς ξερομαχισμένος! Με τονισμένη τη λέξη «εντελώς»  και τις τρεις πρώτες συλλαβές της επόμενης ξε–ρο–μα, μ’ εκείνο τον ιδιαίτερο τρόπο που οι Ερμιονίτες προφέρουμε τα σύμφωνα ξ-ρ-μ εξωτερικεύοντας την εσωτερική μας διάθεση.

-  Βρε, αρμυροκουλούρες έχεις φάει; επαναλάμβανε. Μη, βρε! Τι το πίνεις έτσι αρπαχτά! Θα πνιγείς! Δεν στο παίρνει κανένας! Σταμάτα να πάρεις και καμιά ανάσα!

Και ύστερα από λίγο.

-  Θέλεις κι άλλο ή χόρτασες;

...τότε η ζωή θα 'ναι μεγάλη ...

 Θα 'ρθει ένας καιρός 


που οι άνθρωποι 
θα θαυμάζουν
ο ένας τον άλλον, 

όπου καθένας τους 
θα λάμπει σαν αστέρι 
στα μάτια του άλλου,

όπου όλοι 
θ' ακούνε το διπλανό τους
σα να 'τανε μουσική η φωνή του. 

Θα υπάρχουν άνθρωποι
ελεύθεροι στη γη, 

εξαγνισμένοι από κάθε 
απληστία και φθόνο. 

Και τότε η ζωή,
δε θα 'ναι πια η ζωή,
μα ένας ύμνος στον άνθρωπο. 

Η μορφή του θα πάει ψηλά,
γιατί οι ελεύθεροι άνθρωποι
μπορούν να φτάσουν όλα τα ύψη. 

Θα ζούνε τότε μέσα 
στην ελευθερία και στην ισότητα. 

Θα ζούνε για την ομορφιά.  

Οι καλύτεροι θα 'ναι εκείνοι 
που θα μπορούν ν' αγκαλιάσουν
περισσότερο τον κόσμο
μέσα στην καρδιά τους, 

εκείνοι που θα τον 
αγαπήσουν πιο βαθιά, 

εκείνοι που θα 'ναι 
οι πιο ελεύθεροι, 

γιατί μέσα σ' εκείνους θα υπάρχει
η περισσότερη ομορφιά. 

Τότε η ζωή θα 'ναι μεγάλη 

και μεγάλοι θα 'ναι εκείνοι
που θα τη ζούνε. 



Μαξίμ Γκόρκι 

απόσπασμα από το βιβλίο: Η ΜΑΝΑ  


via Πρόσωπα

Έλλη Βασιλάκη