Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

΄Υμνος εις την Ελευθερίαν

Χρονια Πολλα !
 Γιωργος Φασιλης.

25η Μαρτίου 1942

Αυτά έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης στο «Το Άξιον Εστί» για τη νεολαία της Αθήνας που διαδήλωσε στις 25 Μαρτίου 1942. 

…Τίς ἡμέρες ἐκεῖνες ἔκαναν σύναξη μυστική τά παιδιά καί λάβανε τήν ἀπόφαση, ἐπειδή τά κακά μαντάτα πλήθαιναν 
στήν πρωτεύουσα, νά βγοῦν ἔξω σέ δρόμους καί σέ πλατεῖες μέ τό μόνο πρᾶγμα πού τούς εἶχε ἀπομείνει: μιά παλάμη τόπο κάτω ἀπό τ’ ἀνοιχτό πουκάμισο, μέ τίς μαῦρες τρίχες καί τό σταυρουδάκι τοῦ ἥλιου. Ὅπου είχε κράτος ἡ Ἄνοιξη.

Καί ἐπειδή σίμωνε ἡ μέρα πού τό Γένος εἶχε συνήθειο νά γιορτάζει τόν ἄλλο Σηκωμό, τή μέρα πάλι ἐκείνη ὁρίσανε γιά τήν Ἔξοδο. Καί νωρίς ἐβγήκανε καταμπροστά στόν ἥλιο, μέ πάνου ὡς κάτου ἁπλωμένη τήν ἀφοβιά σά σημαία, οἱ νέοι μέ τά πρησμένα πόδια πού τούς έλεγαν ἀλῆτες.
Καί ἀκολουθούσανε ἄντρες πολλοί, καί γυναῖκες, καί λαβωμένοι μέ τόν ἐπίδεσμο καί τά δεκανίκια. Ὅπου έβλεπες ἄξαφνα στήν ὄψη τους τόσες χαρακιές, πού ‘λεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σέ λίγην ὥρα.
Τέτοιας λογῆς ἀποκοτιές, ὡστόσο, μαθαίνοντες οἱ Ἄλλοι, σφοδρά ταράχτηκαν. Καί φορές τρεῖς μέ τό μάτι ἀναμετρῶντας τό ἔχει τους, λάβανε τήν ἀπόφαση νά βγοῦν ἔξω σέ δρόμους καί σέ πλατεῖες, μέ τό μόνο πρᾶγμα πού τούς εἶχε ἀπομείνει: μιά πήχη φωτιά κάτω ἀπ’ τά σίδερα, μέ τίς μαῦρες κάνες καί τά δόντια τοῦ ἥλιου. Ὅπου μήτε κλῶνος μήτε ἀνθός, δάκρυο ποτέ δέν ἔβγαλαν. Καί χτυπούσανε ὅπου νά ‘ναι, σφαλῶντας τά βλέφαρα μέ ἀπόγνωση.
Καί ἡ Ἄνοιξη ὁλοένα τούς κυρίευε. Σάν νά μήν ἤτανε ἄλλος δρόμος πάνω σ’ ὁλακέρη τή γῆ, γιά νά περάσει ἡ Ἄνοιξη παρά μονάχα αὐτός, καί νά τόν εἶχαν πάρει ἀμίλητοι, κοιτάζοντας πολύ μακριά, περ’ ἀπ’ τήν ἄκρη τῆς ἀπελπισιᾶς, τή Γαλήνη πού έμελλαν νά γίνουν, οἱ νέοι μέ τά πρησμένα πόδια πού τούς έλεγαν ἀλῆτες, καί οἱ ἄντρες, καί οἱ γυναῖκες, καί οἱ λαβωμένοι μέ τόν ἐπίδεσμο καί τά δεκανίκια.
Καί περάσανε μέρες πολλές μέσα σέ λίγην ὥρα. Καί θερίσανε πλῆθος τά θηρία, καί άλλους ἐμάζωξαν. Καί τήν άλλη μέρα ἐστήσανε στόν τοῖχο τριάντα…
Άξιον Εστί – Οδ. Ελύτης.

πρωτότυπο σχολείο


Έλλη Βασιλάκη
 
 
Ένα πρωτότυπο σχολείο άνοιξε στην Σουηδία, στο οποίο οι αίθουσες δεν χωρίζονται από τοίχους ή μάλλον στην ουσία δεν υπάρχουν καθόλου αίθουσες με τη μορφή που τις ξέρουμε αλλά χώροι που μοιάζουν με ένα ντιζαινάτο μοντέρνο λούνα παρκ, όπου τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν και να παίξουν ταυτόχρονα.
 
Οι υπεύθυνοι του σχολείου θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ριζοσπαστικό χώρο, ο οποίος να βοηθάει την δημιουργική περιέργεια, την αυτοπεποίθηση και την συνεργασία των παιδιών.
“Αντί να φτιάξουμε κλασικές αίθουσες με καρέκλες και γραφεία,

Άργησες

Τώρα αγαπητέ μου ήρθες στο σωστό λεξιλόγιό σου. Στη σωστή σου ρότα που λέμε. Τα υπόλοιπα περί περιβάλλοντος, εθελοντισμού, συμμετοχής κ.λ.π. άστα. Πολύ παλιό το τροπάρι.
Το ερώτημα, ως εις εκ των εισαγγελέων Ερμιονίδας, είναι να προσκομίσεις την άδεια διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων του Βιολογικού Κρανιδίου στο ρέμα του Λουτρού. Προσκομίζεις ακατάπαυστα στοιχεία αλλά δεν μας λες πώς και αποδεικνύεται ότι ο βιολογικός Κρανιδίου βγάζει νερό το οποίο και θαύμασες ως μικρό ποταμάκι. Αλλά από την άλλη καυτηριάζεις τα όσα γίνονται στον Ασωπό.
Όσο για το LOQ και τα άλλα, όταν σου εξηγήσουνε, κι αν καταλάβεις, τότε θα νοιώσεις τι μπούρδες μας σερβίρεις. Χιλιοπαιγμένο το έργο στην Ερμιονίδα και από πολλούς, αλλά από σένα με παντελώς αδέξιο τρόπο.
Σου υπενθυμίζω ότι οι κάτοικοι Ερμιονίδας και νήσων αυτής είναι τετραπέρατοι. Παίρνουν μυρουδιά από μίλια μακριά.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ένα ασυνήθιστο σχολείο


H Βικτωρία Μαζέμενου ανακάλυψε στα βουνά του Κασμίρ, στη Βορειοδυτική άκρη της Ινδίας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ένα ασυνήθιστο υπαίθριο σχολείο. Μια δυνατή, συγκινητική εικόνα. Μια δασκάλα με τέσσερεις μαθητές που προσεκτικά μελετούν τα μαθήματα τους. Στη θέση του και ο απαραίτητος πίνακας. Σε όλο τον κόσμο, ανεπτυγμένο ή υπανάπτυκτο, η μάθηση και η γνώση δεν αποτελούν μόνο τα  όπλα απέναντι στη ανέχεια.  Δίνουν μορφή στη φαντασία και τελικά απελευθερώνουν τον άνθρωπο.
.theinsider 

Η τοπική 'οικολογία' της αριστεροειδούς αφασίας

Σε λίγο θα κάνουμε και λουτρό στα ρέματα του Λουτρού.

Δεν ξέραμε ότι η λάσπη του ανοικτού βόθρου στο Κάμπο Κρανιδίου δεν έχει κανένα πρόβλημα και αρκεί να συλλεχθεί, να ξεραθεί και να αποθηκευτεί σε ένα χωματόλακκο και ξεμπερδέψαμε. Με ανάλυση μπορεί να βγει κατάλληλη και για άλλες χρήσεις, ίσως και για αλοιφή.

Δεν ξέραμε ότι ο δευτεροβάθμιος Βιολογικός Σταθμός στο Λουτρό Κρανιδίου δέχεται τα λύματα του οικισμού Κρανιδίου (τα οποία δεν μυρίζουν καθόλου!), αλλά δεν βγάζει επεξεργασμένα λύματα όπως όλοι οι βιολογικοί σταθμοί. Είναι ο μοναδικός στον κόσμο που βγάζει νερό! Και τι πιο φυσικό το νερό αυτό να το απορρίπτει σε ρέμα και γάργαρο να κυλά στον κόλπο της Κοιλάδας. Και να οργιάζει η βλάστηση στο ρέμα, τόσο που ζήλεψε αγρότης και λέει: γιατί να πηγαίνει τσάμπα το νερό και να μη το παίρνουμε να ποτίζουμε;
Μετά το θαύμα το εν τη Κανά, έχουμε και το θαύμα το εν τω Λουτρώ Κρανιδίου. Ο Δήμος μπορεί να το εντάξει στο ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει τουριστικό αξιοθέατο. Είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας μας που πήρε άδεια να διαθέτει τα επεξεργασμένα λύματα σε ρέμα και να κυλούν προς τον κλειστό κόλπο της Κοιλάδας.
Ικετεύουμε τον μπλόκερ που ανακάλυψε το ‘ποταμάκι’ να μας αναρτήσει την σχετική άδεια διάθεσης επεξεργασμέων λυμάτων που διαθέτει ο Δήμος Ερμιονίδας για αυτόν τον Βιολογικό του Λουτρού. Καλά οι Κοιλαδιώτες δεν έχουν καταλάβει ότι από το Λουτρό κατηφορίζουν σιγά σιγά προς τον κόλπο τους τα επεξεργασμένα λύματα του Δευτεροβάθμιου και όχι τριτοβάθμιου Βιολογικού Σταθμού Κρανιδίου και στο μέλλον του φαραωνικού βιολογικού πουν θα δέχεται και του Πορτοχελίου, και Φούρνων και Διδύμων και Θερμησίας με βυτία και φυσικά και του γκολφ;

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

    

Μήπως

Λέμε, με όλο το σεβασμό, ΜΗΠΩΣ μπερδεύετε τις κατασαρόλες με τα τετζερέδια;;;
Πάντως ο κόσμος δεν φταίει σε τίποτα να διαβάζει τέτοιες μπούρδες και να τρομοκρατείται.
Προσεξτε τα ορια που υπαρχουν(LOQ ) και μετα δειτε πως οι συγκεντρωσεις στα επικινδυνα δηλητηρια παρουσιαζωνται απλα με το σημαδι περισσοτερο χωρις να καταγραφεται ΠΟΣΟ περισσοτερο απο το οριο ειναι για παραδειγμα το Αρσενικο και του Καδμιο ενω για τον Μολυβδο σημειωνεται πως με οριο το 30 βρηκαν 54,1. Αυτα το ξαναγραφω στη ΛΑΣΠΗ.
Διαφορετικη αναλυση απο εκεινη που δοθηκε στον ΦοΣΔΑ για τα υγρα του δεματοποιητη τον Σεπτεμβρη του 2010 .Ειναι 4 σελιδες στην τελευταια θα δειτε το BOD5 (μικροβιακο φορτιο )του υγρου που με LOQ οριο το 2,5 καταγραφηκε αποτελεσμα  6180. Για ποτισμα;
Δειτε και το COD (chemical oxyzen demand)χημικο φορτιο στην σελιδα 3 τελευταια σειρα που με LOQ (οριο) 4,0 μετρηθηκε αποτελεσμα 42100.
3.Η ενδειξη LOQ διαβαζω πως ειναι “Οριο ποσοτικοποιησης” διπλα υπαρχει η στηλη μοναδα μετρησης και τελος η στηλη αποτελεσμα.Δειτε την στηλη οριο ποσοτικοποιησης και μετα το αποτελεσμα στα εξης στοιχεια  Αντιμονιο(μπαταριες μολυβδου) ,Αρσενικο (εντομοκτονα,συντηρητικα ξυλειας),Καδμιο (μπαταριες, χρωματα) ,Χρωμιο 640 φορες πανω απο το LOQ(δεν διευκρινιζεται αν ειναι εξασθενες),Μολυβδος (μπαταριες , χρωματα),Υδραργυρος (ηλεκτρικες συσκευες ,λαμπες) κλπ.
Ο προϊστάμενός σας ,στον εθελοντισμό, Αντιδήμαρχος, ως Φυσικός μπορεί να σας εξηγήσει τι είναι το LOQ,  και τα LOD και LOL εκτός και αν η Στατιστική ως επιστήμη και η αξιολόγηση μεθόδου δεν έχει έρθει ακόμη στην Ερμιονίδα. Σίγουρα δεν διδάσκεται σε καμιά  σχολή Μαγείρων. Αν όχι να απευθυνθείτε στο Σύμβουλο περιβάλλοντος του Δημάρχου.
Αν ήξερες το τι μας έχει κουβαληθεί κατά καιρούς στην Ερμιονίδα.
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος


   

Το ισπανικό χωριό "θαύμα"με μηδενική ανεργία


Το όνομά του έγινε γνωστό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει και την Ισπανία, μαζί με πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης. H Marinaleda είναι ένα μικρό χωριό 2.800 περίπου κατοίκων, που βρίσκεται στην Ανδαλουσία, αποτελώντας ένα τρόπον τινά «θαύμα» του ισπανικού νότου αλλά και «θέμα» στους «New York Times»! Ο λόγος ;
perierga.gr - Το ισπανικό χωριο "θαύμα" με μηδενική ανεργία!
Το χωριό έχει μηδενική ανεργία την ίδια στιγμή που στην Ανδαλουσία υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια άνεργοι, 2 εκατομμύρια φτωχοί, 50 χιλιάδες αγρότες χωρίς γη και 500 χιλιάδες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
perierga.gr - Το ισπανικό χωριο "θαύμα" με μηδενική ανεργία!
Επιπλέον, κάθε εργαζόμενος αμείβεται με 1.200 ευρώ το μήνα, δυλεύοντας 6,5 ώρες την ημέρα και έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα με το αν απασχολούνται στα κτήματα με την καλλιέργεια κυρίως οσπρίων και λαχανικών ή στο

Mια αληθινή και λίγο γνωστή ιστορία

 Η ιστορία αυτή είναι αληθινή και επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Αξίζει να φιλοξενηθεί! Ροδούλα

Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, 27 Απριλίου 1941, η πρώτη τους δουλειά ήταν να στείλουν ένα απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς για να κατεβάσει τη Γαλανόλευκη από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να υψώσει τη σβάστικα.
Δεξιά ο Παρθενώνας, αριστερά οι Καρυάτιδες. Από την ελιά τής Αθηνάς οι Γερμανοί αντικρίζουν στο ακραίο σημείο τού βράχου τής Ακρόπολης πού δεσπόζει τής πόλης, την γαλανόλευκη σημαία πού θ' αντικατασταθεί από τον αγκυλωτό σταυρό.
Η εθνική Σημαία με το μεγάλο σταυρό στην μέση λάμπει και τα χρώματά της τονίζουν και τονίζονται από τον Παρθενώνα που στέκει αγέρωχος και όμορφος όπως πάντα.
Εκεί στην θέση Καλλιθέα, στο ανατολικό σημείο του Ιερού Βράχου ο επικεφαλής του αποσπάσματος ζήτησε από τον εύζωνο που φρουρούσε τη σημαία μας να την κατεβάσει και να την παραδώσει.
Ο απλός αυτός φαντάρος, όταν στις 8:45 το πρωί έφθασαν

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τα ζουμιά

Του Δεματοποιητή και των σκουπιδίων εν Σταυρώ.

Τα αποτελέσματα βγήκαν 08/04/2011, δηλαδή πέρσι τέτοια εποχή. Τώρα γιατί δεν ανακοινώθηκαν αμέσως.....
Τώρα οι οικολογούντες θέλουνε ειδικούς να κάνουν τη διάγνωση και θέλουν και όρια!
Τι όρια και για ποιο πράγμα; Υπάρχουν όρια για το πόσιμο νερό αλλά το ζουμί πρόκειται να το πιει κανένας;

Δεν υπάρχουν λοιπόν όρια. Απλά ένα απόβλητο είναι που όμως έπρεπε να περιγράφεται ποσοτικώς και ποιοτικώς στην ΜΠΕ και ΑΕΠΟ του Δεματοποιητή και να είχε πάρει κωδικό ΕΚΑ από τον ευρωπαϊκό κατάλογο, δηλαδή να είχε χαρακτηριστεί ως μη επικίνδυνο ή επικίνδυνο απόβλητο. Ο κύριος Κούστας ως υπεύθυνος Αντιδήμαρχος και Φυσικός και ο Σύμβουλος του Δημάρχου για το Περιβάλλον μπορούν να μας ενημερώσουν για το τι λέει η ΜΠΕ και ΑΕΠΟ του δεματοποιητή για τα ζουμιά και να δώσουν στοιχεία για τις ποσότητες ζουμιών από Δεματοποιητή και που διατίθενται (δηλαδή πιασ’ τ’ αυγό και κούρεψέ το). Όσο για τα ζουμιά εκ των χύμα σκουπιδίων, αυτή η δραστηριότητα είναι εκτός νόμου, δεν καλύπτεται από ΜΠΕ.

Με αυτή τη χημική σύσταση τα ζουμιά είναι επικίνδυνο απόβλητο; Να μας το πει ο Σύμβουλος του Δημάρχου και αν δεν το ξέρει να στείλει σε αρμόδιο γραφείο ερώτημα να του πούνε. Φυσικά και δεν είναι μόνο το Χρώμιο, είναι και πολλά άλλα.

Αλλά ας σταθούμε στο Χρώμιο. Η ανάλυση δίνει το ολικό Χρώμιο = 1.28 mgr/lit, δηλαδή 1280 μgr/lit. Στο πόσιμο νερό το όριο ήταν 50 μgr/lit. Αυτό σημαίνει ότι αν αναμειχθούν περίπου 25 λίτρα νερού βροχής με ένα λίτρο ζουμί τότε το ολικό Χρώμιο θα πέσει στα περίπου 50 μgr/lit.
Ας υποθέσουμε ότι ο χώρος της χωματερής που καλύπτεται με σκουπίδια είναι 10 στρέμματα = 10000 τ.μ. Έστω ότι το ετήσιο ύψος βροχής είναι 0.3 μέτρα. Άρα αυτός ο χώρος θα δεχθεί 0.3 Χ 10000 = 3000 κ.μ. νερό = 3 000 000 lit.
Ο Δήμος λέει ότι εκεί πηγαίνουν 6000 τόνοι σκουπίδια ετησίως. Να δεχθούμε, πολύ συντηρητικά, ότι το 10% αυτών = 600 τόνοι  γίνονται ζουμιά δηλαδή έχουμε 600 κ.μ. ζουμιά = 600000 lit ζουμιά. Αυτά πρέπει να αραιωθούν με 25πλάσια ποσότητα νερού βροχής για να φτάσουν το όριο των 50 μgr/lit του πόσιμου. Δηλαδή με 25 X 600000 = 15 000 000 lit. Έλα όμως που βρέχει μόνο 3 000 000 lit.
Πρακτικά λοιπόν το νερό της βροχής εμπλουτίζεται με αρκετούς ρύπους, όχι μόνο με χρώμιο, πέρα, αρκετά πέρα, από τα όρια του πόσιμου και ..... ταξιδεύει προς πάσαν κατεύθυνση. Και δεν είναι μόνον τα ζουμιά. Τα σκουπίδια διαβρεχόμενα παράγουν συνεχώς ρύπους νέους από τη διάλυση στερεών ουσιών. Το έδαφος φιλτράρει εν μέρει τα αποπλύματα των σκουπιδιών, αλλά από την άλλη αυτά έχουν ικανότητα να διαλύουν άλλες ουσίες από τα πετρώματα.
Σύνθετο το φαινόμενο, γι’ αυτό και μετράμε πάντα τα υπόγεια νερά γύρω από χωματερές, όταν μάλιστα αυτές είναι και μακριά από τη θάλασσα, και ψηλά σε βουνό. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να γίνονται οι μετρήσεις στις γεωτρήσεις γύρω από τη χωματερή του Σταυρού με σωστή δειγματοληψία. Πόσο μάλλον που η τοπική οικολογία θέλει και όρια Καλιφόρνιας, δηλαδή το υπόγειο νερό της Ερμιονίδας να έχει χρώμιο κάτω από 0.02 μgr/lit.
Και μία η λύση: Να αδειάσει η χωματερή και δεν μας νοιάζει αν πάνε τα σκουπίδια για Λιόσια, ή για εργοστάσιο καύσης.

Σημείωση: Δεν πιστεύω να κατηγορηθώ για μαύρη προπαγάνδα και λασπολογία. Δηλώνω υπευθύνως και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι τον κύριο Σφυρή τον έχω δει μια φορά σε μια ομιλία και από μεγάλη απόσταση.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος
 

Έχω τρεις κόσμους


Έχω τρεις κόσμους.
Μια θάλασσα,

έναν ουρανό

κι έναν πράσινο κήπο: τα μάτια σου.

Θα μπορούσα αν τους διάβαινα και τους τρεις,

να σας έλεγα πού φτάνει ο καθένας τους.

Η θάλασσα, ξέρω.

Ο ουρανός, υποψιάζομαι.

Για τον πράσινο κήπο μου,

μη με ρωτήσετε.

150 έτη συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου (Κροκεές Λακωνίας 1 Ιανουαρίου 1912 – Αθήνα 4 Αυγούστου 1991) και η χώρα τιμά τον Λάκωνα λογοτέχνη, κριτικό, μεταφραστή, αγωνιστή και ακαδημαϊκό ανακηρύσσοντας το 2012 «Ετος Νικηφόρου Βρεττάκου»

Συνέδριο, εκδόσεις, 2 ιστότοποι, ποιητικές αναγνώσεις,

Η αλήθεια ........

Η αλήθεια είναι πικρή......
Αλλά είναι επαναστατική........
Δεν θα με αλλάξει ο δήμος........
Εγώ θα τον αλλάξω ..........

Δεν ξέρω γιατί από τότε που αναρτήθηκε ... κόλλησα. Μου έμοιαζε σαν το: Ω ξειν αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ........ Αλλά και σαν επιγραφή σε βάση αγάλματος.....  και σαν ιστορικό απόφθεγμα σε πύλη αρχοντικού ή κάστρου ή θύρα Δημαρχείου. Κάτι σαν το: «Ή μεν φίλος (της πατριωτικής παράταξης) τέθηκας, είσελθε χαίρων ή δ’ εχθρός και επίβουλος πόρρω της πύλης ταύτης. Σήμερον μεν ημών (το Δημαρχείο), αύριο δε ουδενός» (Αν είσαι φίλος μπες μετά χαράς. Αν είσαι εχθρός και δόλιος στάσου μακριά απ’ αυτήν την πύλη. Σήμερα μεν δικό μας, αύριο δε ουδενός).
Και αυτά τα αποσιωπητικά με προκαλούσαν να βγάλω συμπέρασμα ή να προσθέσω κάτι συμπερασματικά. Ίσως για να καταλάβω το νόημα.
Η αλήθεια είναι πικρή ..... όντως.
Αλλά είναι επαναστατική ..... όντως (;)
Και μετά η δήλωση «Δεν θα με αλλάξει ο δήμος....» πώς συνδέεται με την αλήθεια; Εντάξει, ό,τι και να κάνει ο δήμος, ο συγγραφέας πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, ότι ο δήμος ό,τι και να κάνει δεν θα τον αλλάξει.
Και μετά η δήλωση: «Εγώ θα τον αλλάξω». Αλήθεια; Και αν ο δήμος πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, ότι κανείς δεν μπορεί να τον αλλάξει;

Τελικά συμπέρανα ότι είναι χρησμός! Ότι δίδονται 17 λέξεις και ο καθένας μπορεί να τις συνδυάσει λογικά, ώστε να βγάλει το κατά τη γνώμη του αληθές. Και τα αποσιωπητικά; Μάλλον σου επιτρέπουν να προσθέσεις λέξεις, αν δεν τα καταφέρεις με τις 17, ώστε ο συνδυασμός να είναι λογικός, να στέκει ως απόφθεγμα.
Με τις 17 δεν μπόρεσα. Αλλά μπόρεσα με τις 17 + 1 να καταλάβω τι εννοούσε ο χρησμός:

Είναι .... είναι η πικρή αλήθεια
Δεν θα τον αλλάξω Εγώ ......
Αλλά ο δήμος θα αλλάξει....
Με επαναστατική ..... γυμναστική

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
 

Ο μύθος της.. αμυγδαλιάς

Ανθισε και την θαυμαζουμε!
Τι γνωριζουμε για αυτην;
Μαιρη Φασιλη.


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η άνοιξη στους Μύλους


  Ούτε αφαλάτωση, ούτε ανακύκλωση, ούτε μνημόνια...
 Αγουροξυπνημένη, βολτάρει στους λουλουδιασμένους Μύλους κάτω απο την Αγία Ερμιόνη,ανάμεσα σε κρινάκια, καμπανούλες, ανεμώνες, μαργαρίτες…
Στα δύσκολα,   ρίχνει και μια χειμερία νάρκη για  μερικούς μήνες. Κάπως έτσι η ζωή πάει  150 χρόνια.




Τα παιδιά ζωγραφίζουν την ιστορία και τη ζωή στις Σπέτσες

Μη χάσετε την έκθεση και βράβευση, το Σάββατο 24 Μαρτίου και ώρα 19.00, στο Λαογραφικό Εργαστήρι Σπετσών. Θα δείτε τα έργα που ζωγράφισαν τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου Σπετσών, με τα εξής θέματα:
- Οικογένειες στην παραλία
- Ο Μπαρμπάτσης στη ναυμαχία
- Ο Γιάννης αλλάζει επάγγελμα
Ο διαγωνισμός γίνεται για να συμπληρώσει ένα κενό. Σκοπός του είναι να ζωγραφιστούν σκηνές απο την ιστορία και τη ζωή των Σπετσών. Τέτοιες σκηνές υπάρχουν πολλές σε κείμενα, αλλά σχεδόν καμιά σε ζωγραφική. Το βιβλίο “Ανεξερεύνητες Σπέτσες” του Πέτρου Χαριτάτου (που επρότεινε και τα βραβεία) περιέχει δεκάδες σκηνές ανάμεσα στις οποίες η καθηγήτρια εικαστικών κα. Δήμητρα Τασιούλη πρότεινε τις εξής:
Οικογένειες στην παραλία
Θέμα: η ομορφιά της ζωής, το καλοκαίρι, σε μια μικρή παραλία όπου κατεβαίνουν απο το Καστέλι και τις γύρω γειτονιές. Η σκηνή όπως την περιγράφει το βιβλίο:
«Το καλοκαίρι η γειτονιά κατεβαίνει για μπάνιο στο μικρό γιαλό μπροστά στην “παραλία Φωκά”: γιαγιάδες, μητέρες με το ταπεράκι για να ταϊσουν το μωρό, πατεράδες που μαθαίνουν στα παιδιά
κολύμπι, αγόρια που κάνουν τρελές βουτιές από το μόλο.»
Ο Μπαρμπάτσης στη ναυμαχία
Θέμα: η τολμηρή επίθεση του Κοσμά Μπαρμπάτση στην τουρκική ναυαρχίδα, στη ναυμαχία της Αρμάτας. Η σκηνή όπως την περιγράφει το βιβλίο:
«Η ναυμαχία γενικεύεται σε όλο το θαλάσσιο στενό μεταξύ Σπετσών και Πελοποννήσου. Ο κάθε πλοίαρχος αυτοσχεδιάζει – μη ξεχνάμε πως δεν υπήρχε κεντρικός συντονισμός, αφού ο στόλος

Τοποθετήθηκε η πόρτα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ερμιόνης

 Στην προσπάθεια του Δήμου μας για συντήρηση και καλή λειτουργία των κοιμητηρίων του, τοποθετήθηκε η πόρτα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ερμιόνης η οποία ήταν μια πολύ σοβαρή έλλειψη τόσων ετών.

Ο Αντιδήμαρχος
Παντελής Κολυμπάδης

Και πάλι η επένδυση του γκολφ

Του Βασίλη Γκάτσου
Προφανώς οι αρμόδιοι αιρετοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν

Δεν είναι τόσο περίπλοκα τα πράγματα.

Η εταιρεία Mind Compass προκειμένου να υλοποιήσει την επένδυση στο κτήμα της, δηλαδή να κάνει γήπεδο γκολφ και ξενοδοχεία, κάνει την πρώτη της ενέργεια. Δίνει σε ένα γραφείο μελετών όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε αυτό να συντάξει την κατά τους νόμους προβλεπομένη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Στη συνέχεια την καταθέτει στην Περιφέρεια (παλιότερα στη Νομαρχία) σε πολλά αντίγραφα τα οποία μοιράζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για να πουν τη γνώμη τους. Η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη εγγράφως να στείλει την ΜΠΕ στον Δήμο Κρανιδίου (σήμερα στο Δήμο Ερμιονίδας) και του ζητάει εντός της νόμιμης προθεσμίας να γνωμοδοτήσει για την εν λόγω ΜΠΕ. Αν ο Δήμος δεν γνωμοδοτήσει εντός της προθεσμίας η διαδικασία της έγκρισης της ΜΠΕ συνεχίζεται. Αν γνωμοδοτήσει, απλά η Περιφέρεια λαμβάνει εγγράφως τη γνωμοδότηση.
Στη συνέχεια η Περιφέρεια εγκρίνει την ΜΠΕ στο σύνολό της. Μπορεί όμως να την επιστρέψει εγγράφως με παρατηρήσεις τις οποίες εντός ορισμένου χρόνου πρέπει η εταιρεία να συμπληρώσει στην ΜΠΕ.
Τελικά η Περιφέρεια εγκρίνει την ΜΠΕ και παίρνει την λεγόμενη ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που είναι ένα κατεβατό όρων που πρέπει οπωσδήποτε να τηρεί η εταιρεία πέραν των όσων γράφει η ΜΠΕ. Δηλαδή η Περιφέρεια λέει στην
εταιρεία: Ωραία μας τα γράφεις στην ΜΠΕ αλλά εμείς σύμφωνα με τους νόμους και τις γνωμοδοτήσεις που λάβαμε θέλουμε να τηρείς υποχρεωτικά και τους παρακάτω όρους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Έχοντας στα χέρια της την ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ η εταιρεία του γκολφ συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση της επένδυσης.

Ως εκ των άνω, καμιά απολύτως επαφή δεν γίνεται μεταξύ εταιρείας και Δήμου. Ο Δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα εκτός της γνωμοδότησης που όμως είναι αποκλειστική επαφή Περιφέρειας – Δήμου.

Στην ΜΠΕ δεν μπορείς να γράφεις ευχές και υποθέσεις. Δεν μπορείς να γράφεις ότι χρειάζεσαι π.χ. 3000 κ.μ. πόσιμο νερό καθημερινά και να μην περιγράφεις και τεκμηριώνεις πώς θα το έχεις. Το περίεργο είναι ότι η εταιρεία λέει ότι το νερό θα το παίρνει από τον Δήμο Κρανιδίου, άσχετα αν αυτό είναι από το δίκτυό του ή από μελλοντική αφαλάτωση. Μία τέτοια όμως παντελώς ατεκμηρίωτη προμήθεια νερού είναι αιτία επιστροφής της ΜΠΕ. Εκτός όμως κι αν στα συνημμένα της ΜΠΕ υπάρχουν έγγραφα του Δήμου Κρανιδίου που να εγγυούνται την παροχή νερού. Το ισχυρότερο έγγραφο είναι Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κρανιδίου. Ερώτημα 1ο: Υπάρχει τέτοια απόφαση;;;; Αν υπάρχει να δοθεί στη δημοσιότητα.
Μερικώς ισχυρό έγγραφο είναι μία Βεβαίωση Δημάρχου ή Αρμοδίου Αντιδημάρχου η οποία εγγυάται την παροχή νερού.

Τρία νέα "πράσινα σημεία" στη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης.Δείτε που είναι .

Το πρόγραμμα του Δήμου μας ¨Ανακύκλωση στη Πηγή¨ συνεχίζεται με τρία νέα πράσινα σημεία στην Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, τα οποία βρίσκονται στις παρακάτω θέσεις :

         1. Στην είσοδο της Ερμιόνης

2. στην Βορινή πλευρά του άλσους ¨Μπίστι¨  και


Αρπαχτικά !

«…διότι ένα άτομον, όσον διεφθαρμένον  και αν είνε, έχει πάντοτε εις ένα βαθμόν την συνείδησιν τής διαφθοράς του, απόδειξις είνε, ότι την εξασκεί συνήθως με κάποιαν προφύλαξιν. Αλλ’ ένα σύνολον ανθρώπων είνε απολύτως ασυνείδητον. Δια τούτο μέσα εις την συνολικήν ορμήν των ζοωδών ενστίκτων του, κάθε μερική ηθική αντίδρασις των ολίγων, όχι μόνον δεν ενεργεί ευεργετικώς, αλλά το εναντίον: ερεθίζει και επαυξάνει την ορμήν της ανηθικότητος…»
( Από το βιβλίο “ Η ΣΙΔΗΡΑ ΔΙΑΘΗΚΗ” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου).

Αρπαχτικά !

Απόβλητα κοινωνικά
αρπαχτικά κανονικά
μας περιτριγυρίζουν.
Εσμός που δρα παραλυτικά
και διαβιεί  προκλητικά
όλους μας αφιονίζουν.

Ομάδες από τρωκτικά
που διοικούν  τυχοδιωκτικά
σωρός από κοπρίτες.
Άνθρωποι που λυμαίνονται
το μέλλον  και τις τσέπες μας
σαν ντόπιοι συμμορίτες.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Με Θάθατα δεν βάφονται αυγά

Του Βασίλη Γκάτσου
Πρώτα θα ελέγξουμε τις γεωτρήσεις, μετά θα φέρουμε νερό, και μετά, αν χρειαστεί, θα πάμε στην αφαλάτωση.

Αυτά τα θα υπήρξαν και ως προεκλογικές υποσχέσεις. Βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της θητείας και εκ του ασφαλούς στο τέλος της ούτε θα έχουμε ελέγξει τις γεωτρήσεις, ούτε θα έχουμε φέρει νερό, ούτε θα έχουμε πάει στην αφαλάτωση.

Η επένδυση του γκολφ είναι μια μεγάλη επένδυση και για κανένα λόγο δεν πρέπει να την χάσει η Ερμιονίδα. Όπως δεν πρέπει να χάσει και κανένα ΕΣΠΑ που μπορεί να πάρει. Με οποιονδήποτε τρόπο και να λειτουργήσει, είναι ένα έσοδο για την κοινωνία, τον Δήμο, και μια θέση κατανάλωσης ακριβών προϊόντων μας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες δουλειές στον τόπο μας. Μόνο μπλογκότρυπες ανοίγουνε.

Την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) την εγκρίνει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια την στέλνει πρώτα στο Δήμο μας για γνωμοδότηση. Την διαβάζει ο Δήμος και το Περιβαλλοντικό του

Οι παραγωγοί της Μεσσηνίας δημιουργούν συνεταιρισμό

Σχεδιάζουν μονάδα επεξεργασίας για το ιπποφαές

Αγροτικό συνεταιρισμό με την ονομασία «Πελοποννησιακό Ιπποφαές» αποφάσισαν να δημιουργήσουν πενήντα παραγωγοί της Μεσσηνίας, με απώτερο στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής με την δημιουργία σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης του καρπού.
Ήδη οι αγρότες που συμμετέχουν στην δημιουργία του Συνεταιρισμού έχουν αναθέσει σε δικηγόρο την σύνταξη του καταστατικού ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που χρειάζονται για την δημιουργία του Συνεταιρισμού.
Υπολογίζεται ότι στη Μεσσηνία καλλιεργούνται σήμερα περί τα 200 στρέμματα ιπποφαούς.
 .moriasnow

Ολα εξαρτωνται απο μας!


Ολα εξαρτωνται απο μας!!Καλημερα.
Μαιρη Φασιλη.

            

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ανοικτή επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κύριε Βενιζέλο,
Σας απευθύνομαι για τρίτη φορά. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί το κάνω. Άλλοι θα μιλήσουν για εμμονή. Δεν σας κρύβω πως δίστασα αρκετά πριν αποφασίσω να σας γράψω μια ακόμη επιστολή που δεν θα απαντήσετε. Μέσα στις αγιογραφίες των ημερών η επιστολή μου μπορεί να φαντάζει κουραστική και χωρίς νόημα. Αλλά το νόημα στα πράγματα, το δίνει ο καθένας με τον τρόπο του.
Σε καιρούς κρίσης οι άνθρωποι είναι περισσότερο έτοιμοι να εξαπατηθούν από το να αγανακτήσουν. Παρακολουθώ με σαρκασμό ανθρώπους που με έπαιρναν τηλέφωνο μετά τις δύο επιστολές μου για να μου προσθέσουν μια ακόμη πλευρά για τον τρόπο που πολιτευτήκατε, (περιέγραφαν όσα κάνατε «νομοθετικά τερατουργήματα») τώρα να κάνουν δηλώσεις υποστήριξής σας. Αγωνιούν σχεδόν να αναλάβουν το δύσκολο έργο να σας σηκώσουν στα χέρια για να σας οδηγήσουν ως το θρόνο της κομματικής ηγεσίας. «Αυτή είναι η πολιτική» θα σκεφτούν πολλοί. «Όχι, δεν είναι αυτή η πολιτική» σκέφτομαι και γι’ αυτό σας γράφω. Η πολιτική χωρίς ηθική είναι η ηθική των τυράννων. Η χώρα αυτή αξίζει κάτι παραπάνω.
Ας αρχίσουμε λοιπόν και πάλι από τα εύκολα. Διατελέσατε υπουργός Πολιτισμού. Η παραμονή σας στο υπουργείο σφράγισε αυτό που τότε φάνταζε μεγάλο επίτευγμα: Τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν πως ήταν ένα μεγάλο φαγοπότι. Με «έργα», απευθείας αναθέσεις και τηλεοπτική εθνική υπερηφάνεια. Τα σκουπίδια που ψάχνουν σήμερα πολλοί συμπολίτες μας, είναι εκείνα τα αποφάγια. Δεν έγινε ποτέ κανένας δημόσιος απολογισμός για το πόσα δισεκατομμύρια στοίχησαν οι Ολυμπιακοί. Βλέπουμε μόνο πόσο μας στοιχίζουν σήμερα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό κόστος, αλλά και σε εκείνη την εικόνα του «τεμπέλη έλληνα» που φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου. Δεν είναι τεμπέλης ο Έλληνας. Κανένας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Παρακαλούμε να προσέλθετε σε αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων  του Ν. 3852/10  στις  19/3/2012 ημέρα Δευτέρα ώρα 19:30 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα :
ΘΕΜΑ 1ο :  Σχετικά με τροποποίηση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ερμιονίδας για το οικονομικό έτος 2012.
ΘΕΜΑ 2ο : Σχετικά με μετατόπιση αγροτικής οδού ,αίτημα κ.Δημοπούλου.
ΘΕΜΑ 3ο: Συγκρότηση επιτροπής για την εκποίηση κινητών πραγμάτων με δημοπρασία.
ΘΕΜΑ 4ο: Συγκρότηση επιτροπής για τον χαρακτηρισμό των ακτών ως πολυσύχναστων ή μη ,καθώς και επιτροπής του άρθρου 35 του Γ.Κ.Λ. για την έκδοση εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
ΘΕΜΑ 5ο: Σχετικά με ανάθεση σε δικηγόρο, δικηγορικής υπόθεσης του Δήμου (περίπτωση HYDRABEACH).
ΘΕΜΑ 6ο: . Σχετικά με ανάθεση σε δικηγόρο, δικηγορικής υπόθεσης του Δήμου (MINDCOMPASS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ευθύνες στους εθελοντές έριξε η Δημοτική Αρχή

 για την ανακύκλωση

Πόσο έξυπνος ή πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κανείς όταν διαβάζοντας την πρόσκληση του Δημάρχου  δεν αντιλαμβάνεται ότι η πρόσκληση απευθυνόταν στα  μέλη των εθελοντικών ομάδων     Καθαριότητας, Ανακύκλωσης,   Φροντίδας Οικισμών, Υιοθέτησης Φυσικών και   Πολιτιστικών  Μνημείων για  θέματα σχετικά με την εθελοντική δράση και την ανακύκλωση;

Πήρε κανείς  εκτός των εθελοντών πρόσκληση από το Δήμο, που σχολιάζεται εκτενώς  από εθελοντικά blogs και  δεν παραβρέθηκε;
Γιατί ο Δήμαρχος έριξε την ευθύνη για το χάλι της ανακύκλωσης στους εθελοντές;
Τελικά για την διαχείριση των απορριμμάτων και για την ανακύκλωση υπεύθυνοι είναι οι εθελοντές;
Αυτή είναι η άποψη του Δημάρχου , Αντιδημάρχου κ. Κούστα και Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Μονά και συνάδει με αυτή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων  κ. Σερέτη «μετά από προσωπική προσπάθεια, η συλλογή των ανακυκλώσιμων θα γίνει από το Δημοτικό Σχολείο Διδύμων και τα έσοδα θα παραδοθούν στο σχολείο για την οικονομική του ενίσχυση.»;
Γνωστή είναι πλέον η τακτική του Δημάρχου ότι υπεύθυνοι είναι

Στη συνάντηση χθες στο δημαρχείο με θέμα την ανακύκλωση.


Ελάχιστοι εθελοντές   ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα(εδώ).
Την ενημέρωσή μας ανέλαβαν ο κος Καμιζής, ο κος Κούστας και η κα Μονά.
Οι σημειώσεις μας από την συνάντηση:
-Γίνεται εδώ και 15 ημέρες μόνο συλλογή ανακυκλώσιμων  στο «Σταυρό Διδύμων» χαρτιού και πλαστικού.
-Ξεκίνησαν  να οργανώσουν πλειοδοτικό διαγωνισμό για τον εργολάβο που θα αναλάβει τη διάθεση των ανακυκλώσιμων.   Για  αλουμίνιο και  γυαλί δεν υπάρχει ενδιαφέρον προς το παρόν.
-Σε ερώτηση μας πόσα μέχρι τώρα είναι τα  ανακυκλώσιμα υλικά,    μας απάντησαν περίπου  100 τόνοι . Τα σύμμικτα απορρίμματα τους  χειμερινούς μήνες είναι γύρω στους 30 τόνους την ημέρα και το καλοκαίρι φθάνουν τους 60 τόνους.
Άρα το ποσοστό που αναλογικά ανακυκλώνεται είναι ελάχιστο.
 Γι αυτό ευθύνονται όπως ισχυρίστηκε ο κος Καμιζής οι εθελοντές,  που αδράνησαν και δεν επεκτάθηκε η ανακύκλωση  ...
-Ο κος Κατσαίτης που ήταν αιχμηρός στις ερωτήσεις του, ρώτησε ποια η τιμή του χαρτονιού γιατί διαφέρει από το υπόλοιπο χαρτί , πόσο το πουλάμε δηλαδή.  Κανείς δεν ήξερε..
Όπως δεν ήξεραν, κρίνοντας από τις διαφορετικές απαντήσεις  τους,  αν το χαρτί που είναι εκτεθειμένο στη βροχή μπορεί να ανακυκλωθεί.
-Σε  ερώτηση μας σχετικά με τις αναλύσεις από τα ζουμιά στο χώρο του δεματοποιητή, η απάντηση ήταν ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου.
 Όμως  κανείς κατά γενική ομολογία δεν την έχει δει.   Θα την αναρτήσουν ξανά είπαν...

Κατά τον κο Καμιζή  το πρόβλημα για την αποτυχία της ανακύκλωσης είναι η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού που εμποδίζει τη συμμετοχή   και που θα πρέπει να ενταθεί από τους εθελοντές.
Για εμάς το πρόβλημα είναι ότι  δεν γίνεται ανακύκλωση .
Γιατί ενώ  η Δημοτική μας αρχή  την ξεκίνησε  όπως άλλωστε προεκλογικά το είχε υποσχεθεί μαζί με άλλα (Κομποστοποίηση ΚΔΑΥ..), στην πορεία  φάνηκε ότι   λείπει ο σχεδιασμός   η γνώση και το πραγματικό ενδιαφέρον.
Γιατι η μόνο η έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος εξηγεί πως τα Δίδυμα εκτός απο μια μεγάλη επικίνδυνη χωματερή έγιναν και χώρος αποθήκευσης των  ανακυκλώσιμων.
Όσο για τον εκνευρισμό και την ένταση που δημιούργησαν οι ερωτήσεις και ο τρόπος που αντιμετωπιστήκαμε από τον κο  Καμιζή,   δεν θα το σχολιάσουμε..

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Πολιτική

Του Βασίλη Γκάτσου

Όχι ότι δεν τα ξέραμε όλοι, αλλά γιατί τώρα τα ανακαλύπτουν αυτοί που τα γνώριζαν καλύτερα από όλους.

Τώρα που δειλά  δειλά  το κράτος αρχίζει να είναι Κράτος με την αρχαία έννοια = δύναμη και βία για την εφαρμογή των νόμων, συνειδητοποιούμε ότι μετά τη Χούντα και σταδιακά στη χώρα μας εγκαταστάθηκε ένα σοσιαλιστικό καθεστώς πράσινο με γαλάζια ομοιο-σοσιαλιστικά διαλείμματα που έφερε τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση. Το υπόλοιπο ήταν μία αριστερά που δεν ασχολείτο με την καθημερινότητά μας, δεν την ένοιαζε η καθημερινότητά μας, αλλά αντιθέτως έδειχνε ικανοποίηση για την ‘δημιουργηθείσα κατάσταση’ πιστεύοντας ότι, νομοτελειακά οι εξαθλιωμένοι πολίτες θα πέσουν στις αγκάλες της και στην εξουσία τής νομενκλατούρας των στελεχών της. Διπλή ως εκ τούτου η ευθύνη της, γιατί συντέλεσε να φτάσουμε ως εδώ, χωρίς μάλιστα να πάρει μέρος στη διοίκηση αυτού του τόπου, ώστε να κριθεί από τα έργα και τις αποφάσεις της. Αριστερά είναι και το ΑΚΕΛ στην Κύπρο, αλλά συνδιοικεί, συνάπτει συμφωνίες σημαντικές με Ρώσους, Ισραηλίτες, Αμερικάνους και άλλους, με γνώμονα το συμφέρον

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ


«ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ»
(Στον Αργύρη Μ. Καραλή)

Πρωινό Σαββάτου. Τον πρόλαβα στην πόρτα, λίγο πριν κατεβεί στα Μαντράκια, στο Μιχάλη, να κάνει τη βόλτα του. Θα περνούσε κι από την Εστία, είπε, να ανοίξει τα παράθυρα, ήλιος να μπει.
Ήταν ευδιάθετος, αισιόδοξος, «ζωντανός», η άνοιξη τον είχε αγγίξει… Ένιωσα τη χαρά του, όπως, άλλωστε, και κάθε φορά που του τηλεφωνούσα...
Μου μετέδωσε το ενδιαφέρον, την αγάπη του, προσπαθώντας να απαλύνει τον πυρετό μου...
Μας περίμενε, είπε, να δούμε το δέντρο στην αυλή της Εστίας και τα κλαδιά που δεν κόπηκαν…
Το επόμενο Σαββατοκύριακο, του Ευαγγελισμού, υποσχέθηκα… Με το μαγνητόφωνο για να γράψουμε τη φωνή του, τις απίστευτες διηγήσεις του, να τις βάλουμε στο περιοδικό. Πόσο το ήθελε ο καλός μου!
Είπαμε πολλά! Μου άνοιγε την καρδιά του! Το παράπονό του, τα λάθη του, τις αγωνίες του, τη μοναξιά του. Με περισσή περηφάνια, αξιοπρέπεια και αθωότητα μικρού παιδιού.
Χωρίς παρακάλια, πνίγοντας τα «γιατί» του, καρτερικά περίμενε… Εκεί στο μπαλκονάκι του σπιτιού του, τα δίχτυα τριγύρω και τα κογχύλια που μου δώριζε. Οι θησαυροί της θάλασσάς του! Με μια γλυκιά καλημέρα στους γείτονες, στους περαστικούς κι έναν καφέ ελληνικό με γλυκό σταφύλι. Περίμενε…  
Δυο χρόνια πριν είχε κερδίσει τη μάχη! Φουρτούνα ήταν, είχε πει, πάει, πέρασε, δες το σημάδι ψηλά από το στέρνο που φτάνει χαμηλά, ίσαμε την κοιλιά μου!
Και χθες, ποιος το περίμενε…  Από την εκκλησιά με το δεντρολίβανο, στα Μαντράκια. Το μεσημέρι στο σπίτι κι ύστερα, το τηλέφωνο να χτυπά ασταμάτητα και τα παράθυρα της Εστίας ανοιχτά, όχι ξεχασμένα… Κακό σημάδι!
Ο Μιχάλης, είχε την έννοια, δεν πρόλαβε, ωστόσο, να εμποδίσει το τελευταίο ταξίδι. Έφυγε αθόρυβα, ταπεινά, μοναχικά, όπως ζούσε…
Σήμερα, καθώς σου γράφω, Αργύρη μου, τα χέρια μου τρέμουν στο πληκτρολόγιο και οι λέξεις μου σώνονται γρήγορα, βαραίνουν από τα δάκρυά μου, που κυλούν ασταμάτητα...
Στο εξής, για μένα, «η πόλη» θα ’ναι διαφορετική, μα «η απουσία σου», θα με συντροφεύει… Θα συνεχίσεις να μου μιλάς με τη σιωπή σου, να καλοπιάνεις τον πόνο μου και να κρατάς τη θύμησή σου ζωντανή …     
Καλό ταξίδι, καπεταν-Αργύρη, αγαπημένε μου φίλε!
Έφτανες κωπηλατώντας ίσαμε το Άγιο Όρος, μα δε χρειάζεται να κοπιάσεις πια! Το χώμα της Ερμιόνης, μια ήρεμη φωλιά γαλήνης, θα σε δεχθεί με αγάπη σαν θα πλαγιάσεις, να ξεκουραστείς…
Τζένη Ντεστάκου