Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Το θράσος των ιδιοκτητών, παραθαλάσσιων οικοπέδων στην Ερμιονίδα, δεν έχει όρια.

Το απόλυτο θράσος των νέων ιδιοκτητών της Ερμιονίδας , που νομίζουν ότι μαζί με το παραθαλάσσιο οικόπεδο τους αγοράζουν τον αιγιαλό, τα βράχια, τα βότσαλα και τη θάλασσα, συνεχίζεται .
Με έκπληξη μας πρόσφατα είδαμε,  το τοπίο ανατολικά της παραλίας του ξενοδοχείου LENA MARY  στην Ερμιόνη, να έχει  αλλάξει.
Εκεί που μέχρι χθες  υπήρχε θάλασσα,  τώρα  παράνομα οι ιδιοκτήτες του εκεί  παραθαλάσσιου οικοπέδου,  μπάζωσαν τη θάλασσα λες και ήταν η αυλή τους .

 Σιγά σιγά θα φτάσουν στο νησί..

Δεξιά αριστερά  έκαναν  με   βράχους και κάποια κτισίματα  την  αυλή – παραλία τους, απροσπέλαστη.
Δεν είναι η πρώτη παράβαση ούτε  είναι η τελευταία.
Με το θράσος τους,  με την «αναποτελεσματικότητα» της δικαιοσύνης  και με την ανοχή μας,  κλέβουν τον τόπο μας.
 Έτσι την είχαν ονειρευτεί κι ετσι την έφτιαξαν  την αυλή..

Εμείς απευθυνθήκαμε με αίτηση μας  στο Υπολιμεναρχείο  Ερμιόνης και ενημερωθήκαμε  από τον κο Υπολιμενάρχη ότι έχει καταγγελθεί από την υπηρεσία τους η παράβαση και  η υπόθεση έχει πάει στον εισαγγελέα.
Επειδή  αυτή η αλλοίωση που έχει υποστεί το τοπίο  είναι γεγονός  και  δεν μπορεί δυστυχώς να επανέλθει στην φυσική του κατάσταση (πως θα σηκωθούν τόσα μπαζώματα)  και  αφού  συνήθως  νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα πληρώνοντας,    γι αυτό  ζητάμε  από το Δήμο  μέσα στα πλαίσια των προεκλογικών υποσχέσεων για  παραλίες  χωρίς συρματοπλέγματα:
. Να κάνει  αυτή την  παραλία προσβάσιμη σε όλους μας.
. Ο δρόμος που ήδη υπάρχει να διανοιχτεί  και να μπορούμε να φτάσουμε ως εκεί .
. Να της δοθεί ένα όνομα. 
. Να σημανθεί  με ταμπέλες από τον κεντρικό δρόμο η κατεύθυνση προς εκεί. 



Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη την υπόθεσης από την Εισαγγελία και από το Δήμο διεκδικώντας τις παραλίες μας.
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

15 Οκτωβρίου 2011 στο Ναύπλιο για..ψώνια μετά ανακύκλωσης!

Στο “Circulo Cooperativa” (Βας . Κωνσταντίνου 6, Παλιά Πόλη)
Η ομάδα “Swap Not Shop” μας προσκαλεί στις 15 Οκτωβρίου 2011 στο Ναύπλιο για..ψώνια μετά ανακύκλωσης!
Ψάχνουμε ευκαιρίες να ξεφύγουμε. Γι’ αυτό από τις 2 το μεσημεράκι μέχρι τις 8 το βράδυ πεταγόμαστε στο πανέμορφο Ναύπλιο στο “Circulo Cooperativa” (Βας . Κωνσταντίνου 6, Παλιά Πόλη) για να συμμετάσχουμε κι εμείς σε αυτό το πάρτυ ανακύκλωσης και ανταλλαγής! Εκεί θα βρούμε και μικρά κεράσματα, προτζέκτορα για χάζεμα αλλά και καινούριους φίλους!
Τι θα ανταλλάξουμε;
Ρούχα που γεμίζουν ασφυκτικά τις ντουλάπες και τα πατάρια μας, αντρικά, γυναικεία, παιδικά, αφόρετα, αξεσουάρ, παλιά αλλά αγαπημένα, ξεχασμένα, τα πάντα. Τα φέρνουμε όλα, σε μια σακούλα, καθαρά και σε καλή κατάσταση – όχι όλη τη χαβούζα της αποθήκης- και την ξαναγεμίζουμε με ότι μας αρέσει! Χωρίς λεφτά, χωρίς κανόνες, μόνο ανταλλαγή (και καλή καρδιά).
Τα Swap not Shop είναι πάρτι ανταλλαγής ρούχων που ξεκίνησαν πριν από δυο χρόνια σε μια ταράτσα στην Αθήνα. Έχουν γίνει πλέον θεσμός και διοργανώνονται όπου βρεθεί κάποιος να τα φιλοξενήσει. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος- μοναδικός σκοπός είναι η ανταλλαγή. Μια ανεξάρτητη, ανοιχτή, μη κερδοσκοπική, αντι-καταναλωτική και αντι-καταθλιπτική δράση όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!

Περισσότερες πληροφορίες: Κατερίνα & Στέλλα 6938300975

Bob

...Είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα...

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Γκέμμα» του Δημήτρη Λιαντίνη (κεφάλαιο «Ο Ελληνοέλληνας»)
 
Είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα. Με μια ιστορία που ο ίδιος τη νομίζει λαμπρή. Και απορεί, πώς και δεν πέφτουν οι ξένοι ξεροί μπροστά στο μεγαλείο της. Οι ξένοι όμως, σαν συλλογιούνται την ελληνική ιστορία, την αρχαία εννοώ, γιατί για τη νέα δεν έχουν ακούσει, και βάλουν απέναντι της εμάς τους Νεοέλληνες, φέρνουν στο μυαλό τους άλλες παραστάσεις. Φέρνουν στο μυαλό τους κάποιους καμηλιέρηδες που περπατούν στο Καρνάκ και στη Γκίζα. Τι σχέση ημπορεί νά ‘χουν, συλλογιούνται, ετούτοι οι φελλάχοι του Μισιριού σήμερα με τους αρχαίους Φαραώ, και το βασιλικό ήθος των πυραμίδων τους;
Την ίδια σχέση βρίσκουν οι ξένοι στους σημερινούς Έλληνες με τους αρχαίους. Οι θεωρίες των

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 
 ΕΡΜΙΟΝΗΣ                                                 ΕΡΜΙΟΝΗ  14/10/2011
                                                                     ΑΡ. ΠΡΩΤ: 1186
                                
 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Για την σύγκλιση του  Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας κατά τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/10
Προς :  Τον  κ. Δήμαρχο.
            Τους κ. Δημοτικούς Κοινοτικούς Συμβούλους Ερμιόνης.

Σας προσκαλώ σε έκτακτη συνεδρίαση που  θα γίνει  στο Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης την ημέρα  Τρίτη 18/10/2011 και ώρα 19:00 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, στα  παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.      Προέγκριση αδείας καταστήματος SUPER MARKET-σιδερικά- χρώματα της κ. Χείλαρη Δήμητρας του Ηλία.
2.      Διόρθωση βεβαιωτικού καταλόγου.
3.      Διοργάνωση ημερίδας για το «ΡΟΔΙ».
4.      Αποδοχή χορηγίας του κ.Δάγρε Ιωάννη και Αφοι Κόντου.
5.      Αίτηση κ.Δρούγκα Αθανασίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗΣ

Μικρός Μαραθώνιος, 16 Οκτωβρίου στις Σπέτσες

Ο πρώτος «Spetses Mini Marathon», θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 11.00 π.μ., στο νησί των Σπετσών. Πρόκειται για το πρώτο μαζικό, αθλητικό event που πραγματοποιείται στις Σπέτσες και θα χωρίζεται σε δύο διαδρομές, των 26 χλμ. ( Πλήρης Φυσιολατρικός Γύρος του Νησιού) και 5χλμ ( Fun Run Ιστορικός Γύρος της Πόλης)

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καθιέρωση ενός αγώνα-θεσμού, στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων που προσελκύουν ταυτόχρονα αθλητικό, κοινωνικό, και μηντιακό ενδιαφέρον, όπως τα 16χλμ του «St Tropez Classic» ή ο Μαραθώνιος των «Alpes-Maritimes» που ενώνει

Σε ποιους ανήκουν οι 200 offshore στο Κρανίδι;

Το όργιο φοροδιαφυγής από offshore εταιρείες φέρνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης:
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (10-10-11) ο ΣΔΟΕ  εντόπισε δεκατέσσερις offshore εταιρείες οι οποίες αγνοούσαν την υποχρέωση πληρωμής φόρων ύψους 25,9 εκατ. ευρώ για τα πολυτελή ακίνητα που διαθέτουν στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Κατερίνη.
Δύο απ’ αυτές τις εταιρίες δεν είχαν καν ΑΦΜ και μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως εταιρείες - φαντάσματα  φοροδιαφεύγοντας επιμελώς και συστηματικά.
Το μέγεθος της φοροδιαφυγής, η οποία στην απλούστερη περίπτωση έγκειται στην αποφυγή καταβολής φόρων για πολυτελή ακίνητα, αναδεικνύεται ανάγλυφα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου σε μια κραυγαλέα περίπτωση: την offshore Ν.Α η οποία αποκαλύφθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και καλείται να πληρώσει φόρους 21,288 εκατ. ευρώ από

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κοντός ψαλμός

.... αλληλούια.
Του Βασίλη Γκάτσου

Τι τα θέλει τα πολλά ο δημοκρατικός και πατριωτικός συνδυασμός που ψηφίσαμε; Σε λίγους μήνες ολοκληρώνει ένα χρόνο θητείας (του μένουν άλλα 2.5 χρόνια) και όσο και να αποφεύγει την πραγματική και συστηματική πληροφόρηση στο τέλος θα αξιολογηθεί για τα ετήσια πεπραγμένα του και βάσει του προεκλογικού προγράμματος το οποίο πιστέψαμε όσοι τον ψηφίσαμε:

1.    Ισολογισμός, από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ προφανώς. Είχες έναν προϋπολογισμό να εκτελέσεις και θα φανεί αν αυτός έγινε και ισολογισμός σε κάθε του κωδικό.
2.    Θα έχεις βγάλει τον προϋπολογισμό του 2012 και θα είναι άμεσα συγκρίσιμος με αυτόν του 2011 που είναι ολότελα δικός σου.
3.    Υποχρεούσαι συνδυασμέ να δώσεις αποτελέσματα ανακύκλωσης και οικονομικά στοιχεία ανακύκλωσης. Τζάμπα αποσυμπιέζαμε τα μπουκάλια;
4.    Υποχρεούσαι να δώσεις στοιχεία για την χωματερή Σταυρού, ποσότητες δεματοποίησης και κόστος. Και φυσικά .... πόση πρώτη ύλη συγκέντρωσες και δεν πρόκαμες να την δεματοποιήσεις.
5.    Υποχρεούσαι να δώσεις στοιχεία για το προσωπικό του Δήμου, για τον τρόπο διοίκησης κ.λ.π.
6.    Υποχρεούσαι να δώσεις πόσα μέτρα περιφράξεων έριξες κάτω στις ακτές της Ερμιονίδας.
7.    Υποχρεούσαι να δώσεις στοιχεία για την τελική εκκαθάριση των Σφαγείων.
8.    Πόσα μέτρα προς την Ερμιονίδα προχώρησαν τα νερά του Ανάβαλου και πόσα μέτρα υψώθηκε το φράγμα της Τζερτζελιάς. Πόσα καράβια με νερό έφερες και πόσο κόστισαν.
9.    Πόσα χρήματα διατέθηκαν για κοινωνικούς σκοπούς, βοήθεια στο σπίτι, εκδηλώσεις του δήμου.

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Ο Neil Boorman, ο δημιουργός του βίντεο είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο.
Έλλη Βασιλάκη

ας μεταναστεύσουν άλλοι

Λίγα λόγια λοιπόν για τον πολιτισμό της μεταπολίτευσης, τον λαϊκισμό της αριστεράς και την σοβαρότητα των δύο υπεύθυνων δυνάμεων του τόπου. Χύμα και όπως μου έρχονται. Ενδεικτικά αποσπάσματα της εικοσαετίας 1990-2010, σε μορφή παραληρήματος και δίχως ίχνος σοβαρότητας:
Πριν από δέκα και περισσότερα χρόνια στη Μύκονο. Λαλιώτης, Κωστόπουλος καπνίζουν τα πούρα τους (στο sea satin ή μπορεί να θυμάμαι και λάθος). Στο τραπέζι ακόμη, μερικά εξαιρετικά κορίτσια. Απ’ το ηχείο ακούγεται το τότε σουξεδάκι της Βίσση. Κάποιες χορεύουν. Οι κύριοι κοιτούν. Όλο το μεγαλείο της πασοκίλας σε ένα ενσταντανέ. / Δέκα βουλευτές υπό τον Κόκκαλη σε ένα στρογγυλό τραπέζι διαμαρτύρονται για την – φυσικά – άδικη τιμωρία της έδρας του Θρύλου για 10 αγωνιστικές. / Ο Μαντούβαλος χρόνια αργότερα ονομάζει τον συνδυασμό του για τις δημοτικές εκλογές «Πειραιάς πόλη θρύλος». Ο ίδιος τον ίδιο πάνω κάτω καιρό σε πάρτι μετά από πασαρέλα του Γαβαλά με ύφος χιλίων καρδιναλίων περιφέρεται δεξιά αριστερά. Στο ίδιο πάρτι ο τρόπος και το ντύσιμο κι άλλων βουλευτών. / Αβραμόπουλος. / Ο Τσουκάτος και το εκατομμύριο. Στην τσέπη ή στο ταμείο του Πασόκ; Ποιό είναι χειρότερο; / Ο Νεονάκης σε τηλεοπτικό παράθυρο να ωρύεται για το λαϊκισμό των δημοσιογράφων λέγοντας ότι το ποσό το οποίο λένε ότι κέρδισε στο χρηματιστήριο δεν είναι 64 εκ. Ευρώ, όπως ειπώθηκε. Μιλάμε για πολύ λιγότερα εκατομμύρια. Λες και είναι δυνατόν να παίζει στο χρηματιστήριο σύμβουλος του πρωθυπουργού. / Ο Βουλγαράκης διακρίνει ανάμεσα σε νόμιμο και ηθικό. / Βουλευτές των δύο κομμάτων καλεσμένοι φοιτητικής παράταξης σε πάνελ για τα ναρκωτικά. Το τί ακούσαμε δε λέγεται. Το βράδυ οι ίδιοι άνθρωποι στα τοπικά μπουζούκια. / Ηγετικό στέλεχος της νδ επί πρωθυπουργίας Καραμανλή λέει σε τηλεοπτική εκπομπή: «δύο πράγματα θα πω στα παιδιά

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τσακώνικα, ο μοναδικός «επιζών» της Δωρικής διαλέκτου

Η προβολή της ταινίας της Ελισάβετ Λαλουδάκη και του Massimo Pizzocaro θα είναι στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργανώνει το Παράρτημα Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 στην Αθήνα.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι ένας θεσμός που φέτος κλείνει 10 χρόνια. Καθιερώθηκε το 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και να προωθήσει τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης. Με την ευκαιρία της ημέρας γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου), αλλά και κατά τις εβδομάδες που ακολουθούν, οργανώνεται σειρά εκδηλώσεων ανά την Ευρώπη.
Η προβολή θα γίνει στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωφ. Αμαλίας 8 (μετρό Σύνταγμα). Θα ακολουθήσει συζήτηση. Ώρα έναρξης 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα ζητηθεί επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Η ταινία Α Γρούσσα Νάμου (Η Γλώσσα μας)
 Διάρκεια: 52’
Γλώσσα: Ελληνικά, Τσακώνικη Διάλεκτος
Σκηνοθέτες: Ελισάβετ Λαλουδάκη – Massimo Pizzocaro

Όταν κλείνεις τις δύο μεγάλες χωματερές της Ερμιονίδας δεν ξέρεις ότι η μία του Σταυρού είναι μεγαλύτερο πρόβλημα;

 Του Βασίλη Γκάτσου 
                 
  Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα Δίδυμα λαϊκή συνέλευση για το μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης των σκουπιδιών στη θέση Σταυρός Διδύμων.
Οι κάτοικοι που παραβρέθηκαν εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και την οργή τους για τις συνέπειες της εγκατάστασης του δεματοποιητή και τη συσσώρευση των σκουπιδιών όλης της Ερμιονίδας σε μπάλες στον ίδιο χώρο.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής που παραβρέθηκε επίσης υπενθύμισε τόσο τη θέση του όσο και αυτή της παράταξής του που ήταν αντίθετη με τη δημιουργία μίας νέας χωματερής στα Δίδυμα με το πρόσχημα της εγκατάστασης του δεματοποιητή και καυτηρίασε το γεγονός ότι το τότε Τοπικό Συμβούλιο είχε συμφωνήσει με αυτό. 
Μέλη του τότε Τοπικού Συμβουλίου που παραβρίσκονταν αναγνώρισαν ότι έκαναν λάθος και πρότειναν μέχρι να δοθεί οριστική λύση, να ανοίξουν πάλι οι παλιές χωματερές Κρανιδίου και Ερμιόνης. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ανακύκλωση που έχει ξεκινήσει στο Δήμο μας είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πρέπει να συμπληρωθεί με άλλες εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης όπως η κομποστοποίηση των οργανικών. Για την απομάκρυνση των δεμάτων αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Δήμου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ιθύνοντας μάλιστα της Περιφέρειας είπε ότι επεξεργάζονται λύση για την μεταφορά τους σε εργοστάσια καύσης στη Γερμανία, σχολιάζοντας το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η εγκατάσταση και λειτουργία του δεματοποιητή. Ενημέρωσε επίσης τους κατοίκους ότι κανένας Δήμος πλέον στην Πελοπόννησο δεν θέλει την εγκατάσταση δεματοποιητή στην περιφέρειά του, προβάλλοντας ως κακό παράδειγμα το Δήμο μας.    
 Όταν κλείνεις τις δύο μεγάλες χωματερές της Ερμιονίδας δεν ξέρεις ότι η μία του Σταυρού είναι μεγαλύτερο πρόβλημα; Πόσο μάλλον όταν ξέρεις ότι ο δεματοποιητής δεν προλαβαίνει να δεματοποιήσει όλα τα σκουπίδια, χώρια το ότι πολλά δεν

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η μωρία και η έπαρση έρμα δεν έχει

Του Βασίλη Γκάτσου
Οι μέσα και οι απέξω
Φαίνεται ότι όταν στριμώχνεται το αυτοπροσδιοριζόμενο ως τοπικό think tank της Ερμιονίδας (που επειδή έχει ή δηλώνει μόνιμη κατοικία στην Ερμιονίδα νομίζει ότι του ανήκει ο τόπος) καταφεύγει στον διαχωρισμό: «εσείς που φύγατε, εμείς που μείναμε». Έτσι αυτοί που μείνανε δικαιούνται να ομιλούν, αυτοί που φύγανε όχι. Περιέργως όμως οι απομείναντες μιλούν με άνεση για το τι γίνεται στην Επίδαυρο, Καλαμάτα, στο Ναύπλιον, στην Αθήνα, όπου όχι μόνον δεν κατοικούν, αλλά ούτε τόπος καταγωγής τους είναι, ούτε έχουν εκεί κανένα συμφέρον, πατρικό σπίτι, κτήματα, εξοχικά, αναμνήσεις, γνωστούς και φίλους. Οξύμωρο το σχήμα.
Αλλά αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, και φροντιστές εκπαιδευτικοί, γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκπαιδεύετε και φροντίζετε την νεολαία μας και την προτρέπετε να δώσει εξετάσεις για επαγγέλματα για τα οποία δεν υπάρχει δουλειά στην Ερμιονίδα. Κάντε μία στατιστική προηγουμένων ετών, από το 1970 ας πούμε

Κώστας Μπαλάφας


Σε ηλικία 91 ετών πέθανε ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας, ο οποίος έγινε γνωστός από τις φωτογραφίες του κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης.
 Η επίσημη ιστοσελίδα του φωτογράφου (http://www.costasbalafas.gr/)

Ένα παράξενο ηλιακό φωτιστικό

Το βίντεο παρακάτω δείχνει πως ένας άντρας στις εξαθλιωμένες περιοχές στις Φιλιππίνες με την χρήση ηλιακού φωτός και ενός μπουκαλιού φωτίζει τα σκοτεινά σπίτια, που δεν είχαν φως ακόμα και όταν ο ήλιος έξω ήταν πολύ δυνατός.
Πως ακριβώς γίνεται;
Δημιουργούν μια βάση από μέταλλο στο σχήμα των σκεπών, στην μέση της οποίας υπάρχει μια τρύπα. Μετά γεμίζουν ένα μπουκάλι αναψυκτικού με νερό και μικρή δόση χλωρίνης, για να σκοτώσουν τα βακτήρια του νερού και το τοποθετούν στην τρύπα της βάσης. Στην συνέχεια ανοίγουν τρύπα στην στέγη του σπιτιού και τοποθετούν την “κατασκευή”.
Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, δείτε το στο παρακάτω βίντεο.


Ξημέρωσε νύχτα.

Είμαι στα 37 μου.
Δουλεύω απ' τα 16 μου.
Στην Αθήνα ζω απ' τα 24 μου.

Δε θυμάμαι εποχή που να 'χω μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργη. Θυμάμαι πολλές εποχές που βρέθηκα να κάνω δυο δουλειές ταυτόχρονα. Τα τελευταία οκτώ χρόνια για παράδειγμα. Θυμάμαι εποχές που τα πράγματα ήταν καλά, κι άλλες που ήταν δύσκολα και στριμωγμένα. Ποτέ μου όμως, ούτε στις πιο άγριες "πείνες" των φοιτητικών μου χρόνων, δε βρέθηκα στην κατάσταση που είμαι τώρα.

Δεκατρία χρόνια σ' αυτή την πόλη, δούλεψα, μόχθησα, στάθηκα στα πόδια μου, αλλά τώρα πια παράδωσα τα όπλα.
Είμαι δέκα μήνες άνεργη. Γνωρίζοντας από νωρίτερα πως θα χάσω τη δουλειά μου, άρχισα να ψάχνω από πέρισυ το Πάσχα. Έστειλα 120 περίπου βιογραφικά σ' αυτό το διάστημα, σε διάφορες δουλειές, και καμιά 35αριά σε εκδοτικούς οίκους για μετάφραση.
Πήρα δύο απαντήσεις από εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι με ενημέρωναν πως δεν χρειάζονται συνεργάτες.
Οι υπόλοιποι 153 προφανώς λυπήθηκαν το χρόνο που χρειάζεται να στείλεις ένα απορριπτικό email.

Για πρώτη φορά στη ζωή μου αντιμετωπίζω μια έξωση στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Η

"σε μια στιγμή πρόκλησης προς τον εαυτό μου"

Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη 

Μικρά αριστουργήματα σκαλισμένα σε μύτες μολυβιών…!

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει μολύβια για να δημιουργήσουν έργα τέχνης, αλλά ο Dalton Ghetti κάνει κάτι ξεχωριστό…!
Δημιουργεί μικρά αριστουργήματα στις μύτες μολυβιών….!

Ο 49χρονος Dalton κατάγεται από τη Βραζιλία και κατοικεί στο Connecticut των ΗΠΑ, όπου και εργάζεται ως ξυλουργός. Εδώ και 25 χρόνια στον ελεύθερό του χρόνο δημιουργεί μικροσκοπικά έργα τέχνης από γραφίτη.Ο ίδιος δήλωσε: «Στο σχολείο είχα χαράξει το όνομα ενός φίλου μου στο ξύλο ενός μολυβιού και του το έδωσα ως δώρο. Αργότερα, όταν ασχολήθηκα με την γλυπτική, ήθελα να φτιάξω τεράστια έργα από υλικά όπως το ξύλο, αλλά σε μια στιγμή πρόκλησης προς τον εαυτό μου αποφάσισα να κάνω την προσπάθεια να τα φτιάξω όσο το δυνατόν μικρότερα γινόταν. Πειραματίστηκα σκαλίζοντας διάφορα υλικά, όπως κιμωλία, αλλά μια μέρα μου ήρθε η ιδέα να χαράξω στο γραφίτη ενός μολυβιού»…


Ο Dalton χρησιμοποιεί τρία βασικά εργαλεία για να κάνει τις απίστευτες δημιουργίες του. Ένα ξυράφι, μια βελόνα ραπτικής και ένα μαχαίρι γλυπτικής. Αρνείται ακόμη να χρησιμοποιήσει

1992, αφύπνιση ετών 12

Εκπληκτική ομιλία δωδεκάχρονου κοριτσιού σε διεθνή διάσκεψη για το περιβάλλον.
 
Το 1992, στην ηλικία των 12, η Cullis-Suzuki μάζεψε χρήματα μαζί με άλλα παιδιά, μέλη του ECO, για να παρευρεθεί στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον,
στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Εκεί μαζί με άλλα μέλη της ομάδας παρουσίασε στο συνέδριο περιβαλλοντικά θέματα
υπό τον τρόπο που τα βιώνουν οι νέοι και χειροκροτήθηκε από όρθια τα μέλη του συνεδρίου.
Σήμερα είναι ακτιβίστρια περιβαλλοντολόγος, ομιλίτρια, τηλεοπτική οικοδέσποινα και συγγραφέας.
Πληροφορίες για αυτή στο http://en.wikipedia.org/wiki/Severn_Cullis-Suzuki
(πηγή: wikipedia).



Έλλη Βασιλάκη

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

αμερικάνικο όνειρο

Σινεμά “Ποιος Παράδεισος;”

Η απάτη πίσω από το τραπεζικό σύστημα σε ένα διασκεδαστικό τριαντάλεπτο καρτούν.

Στο τέλος της ταινίας (στο δεύτερο μέρος), τίμησαν δεόντως εμάς τους Έλληνες, αν και με έναν αρκετά αμερικάνικο τρόπο.

Καλή διασκέδαση και ενημέρωση μαζί!
Έλλη Βασιλάκη
 

Πριν αποφασίσετε για το ποιός φταίει για όλα , διαβάστε τo...

Πρόταση της Μαρίας Φ
Έκθεση από μαθητή του δημοτικού με θέμα:"Τι να ζητήσω από το θεό".

"Θεέ μου, απόψε σου ζητάω κάτι που το θέλω πάρα πολύ. Θέλω να...
με κάνεις τηλεόραση!

Θέλω να πάρω τη θέση της τηλεόρασης που είναι στο σπίτι μου. Να έχω το δικό μου χώρο. Να έχω την οικογένειά μου γύρω από μένα.

Να με παίρνουν στα σοβαρά όταν μιλάω. Θέλω ..

Αν και πριν ένα χρόνο, νομίζω ότι είναι επίκαιρα για το τώρα.

Του Βασίλη Γκάτσου

Τώρα που όλοι μας συνειδητοποιήσαμε ότι η κρίση δεν ήλθε για να φύγει αλλά για να μας αλλάξει εντελώς.

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Η ΣΤΕΡΝΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ωραία τα όσα έγραψε η κυρία Δημότση στο άρθρο της Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ (να το ξαναδιαβάσετε). Όμως δεν περιγράφει απλά την εποχή μας. Είναι η εποχή μας, όπως και όλο το διάστημα από τον Πλάτωνα έως σήμερα. Ο Πλάτωνας διέλυσε με την ιδιοφυΐα του το φαντασιακό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και δημιούργησε ένα νέο, Πλατωνικό, μέσα στο οποίο είναι εγκλωβισμένη μέχρι σήμερα η σκέψη και η πράξη. Τόσο που δεν θυμάμαι ποιος τόνισε ότι « η φιλοσοφική σκέψη μετά τον Πλάτωνα είναι απλά σημειώσεις γραμμένες στα περιθώρια των βιβλίων του».


Οικολογική - περιβαλλοντική παρέμβαση

Οικολογική – περιβαλλοντική παρέμβαση.

Ατομική παρέμβαση: Λόγω ή/και έργω. Ένας πολίτης παρεμβαίνει όπως αυτός νομίζει.
Συλλογική παρέμβαση: Λόγω ή/και έργω. Μία οργανωμένη συλλογικότητα παρεμβαίνει σύμφωνα με το καταστατικό της.
Άλλο είναι η παρέμβαση ενός κυνηγού, άλλο του Κυνηγετικού Συλλόγου. Άλλο η παρέμβαση ενός ιδιοκτήτη εξοχικού, άλλο του Εξωραϊστικού Συλλόγου.

Στέκομαι στις οργανωμένες συλλογικότητες οικολογικού – περιβαλλοντικού περιεχομένου που αναπτύχθηκαν στην Ερμιονίδα από τότε που άρχισαν να κτίζονται τα εξοχικά μέχρι σήμερα. Γιατί πριν δεν είχαμε παρά μόνο κανένα σύλλογο που μεταξύ των άλλων έκανε καμιά δενδροφύτευση.
Δηλαδή από τότε που άρχισε, νόμιμα φυσικά, η μετατροπή της ιερής ελληνικής καλλιεργήσιμης γης, της ποτισμένης με ποτάμια ιδρώτα των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας, σε αγροτεμάχιο, δηλαδή από κτήμα σε οικόπεδο.

Οικολογικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε μόνον στην πανέμορφη χώρα μας και σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης.

Φύτρωσαν λοιπόν αρχικά οι λεγόμενοι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι διαφόρων

Έρευνα

Σνφμύωα με μια έυρενα στο Πμανιπσητετο του Κμτρπιαιζ, δεν πεαιζι ρλόο με τι
σριεά ενίαι τοθοπεμετενα τα γταμαμρά μσέα σε μια λξέη, αεκρί το πώτρο και
το ταελείτυο γάμρμα να ενιαί στη στωσή θσέη.
Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς και να μροπετίε να τις
δαβαιάεστε χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν
δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξηέ αλλά την λξηέ σνα σνύλοο.
Ατίπτσυεο ε;
 
Έλλη Βασιλάκη

BnF συλλογή 1910

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη  

Πως φαντάζονταν οι άνθρωποι του 1900 τη ζωή του 2000...

Η εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BnF) έχει μια φανταστική συλλογή από εικόνες του 1910 που δείχνουν πως φαντάζονταν οι άνθρωποι τη ζωή στο έτος 2000. Σε μερικές πλησίασαν αρκετά κοντά. Σε άλλες πάλι...
 
Αυτόματος μπαρμπέρης..

Γιάννης Τσαντίλας

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Οίκος Moody’s: η ιστορική αξιoλόγηση των αξιολογητών

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Ποιος ήταν ο John Moody; 

Τι σημαίνει το όνομά του; 

H ιστορία του οίκου Moody’s.
Η λέξη Moody’s έχει μπει, πλέον στην καθημερινότητα μας. Στο ελληνικό λεξιλόγιο πριν ή μετά τη λ. Moody’s υπάρχει η λέξη υποβάθμιση. Το όνομα είναι βαρύγδουπο και προβάλλεται ως “έγκυρο” από τα ελληνικά και ξένα Μ.Μ.Ε. Οι εκθέσεις το οίκου Moody’s ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και υποθηκεύουν το σήμερα και το αύριο

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

«Ελληνικό Λίχτενσταϊν το Κρανίδι, έδρα περισσότερων από 200 offshore

Το Κρανίδι, κοντά στο κοσμικό Πόρτο Χέλι και απέναντι από τις Σπέτσες, που μαζί με τους γύρω οικισμούς έχει 5.000 κατοίκους και είναι έδρα περισσότερων από... 200 offshore. 
imerisia

Μεταξύ των λίγων... μυημένων αποκαλείται «ελληνικό Λίχτενσταϊν», ένας δήμος της Αργολίδας με τόσες πολλές offshore εταιρείες ώστε να αντιστοιχεί μία σε κάθε 25 κατοίκους! Πρόκειται για το Κρανίδι, κοντά στο κοσμικό Πόρτο Χέλι και απέναντι από τις Σπέτσες, που μαζί με τους γύρω οικισμούς έχει 5.000 κατοίκους και είναι έδρα περισσότερων από... 200 offshore.

Αιτία, η δυνατότητα που μέχρι πρόσφατα υπήρχε για «κρυφές» αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων, μέσω αυτών των εταιρειών, χωρίς να καταβάλλονται πάντα οι αναλογούντες φόροι.
Κυρίως όμως, το φαινόμενο φαίνεται να γιγαντώθηκε από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούν δύο μόνο εφοριακοί, που έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη διεκπεραίωση υποθέσεων για το κοινό που προσέρχεται και δεν προλαβαίνουν να κάνουν παράλληλα και ελέγχους σε εταιρείες!
Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια είναι απίστευτα, καθώς ομάδες ειδικών ελεγκτών με εντολή του Γιάννη Διώτη, ειδικού Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, άρχισαν να κάνουν «φύλλο και φτερό» καθεμία ξεχωριστά τις 200 και πλέον off shore του Κρανιδίου, με προτεραιότητα τις 104 ενεργές σήμερα εταιρείες, αφού πολλές απ' αυτές, ως ιδιοκτήτριες «φιλέτων» γης και πανάκριβων ακινήτων, θεωρούνται ύποπτες για σωρεία φορολογικών παραβάσεων.
Οι offshore του Κρανιδίου αυξήθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η παρουσία τους έγινε αισθητή την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μεγάλη «κινητικότητα» καταγράφηκε τη διετία 2007- 2008.
Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, συνέβη το... παράδοξο: ενώ από το 2003 μέχρι σήμερα, ορισμένες μόνο από τις 200 εταιρείες πλήρωναν φόρους, με τα ποσά που καταβλήθηκαν να μην ξεπερνούν ετησίως τις 36.000 έως 50.000 ευρώ, μόλις άρχισαν οι έλεγχοι στις πρώτες offshore και σε διάστημα μόνο 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ!