Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

"Το σπιτάκι της γιαγιάς" στην Ερμιόνη




Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιτόριζα» που κάθε χρονιά φροντίζει  για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Ερμιόνης  και δίνει χαρά  στα παιδιά αλλά και τους μεγάλους  στο  «Χωριό του παραμυθιού», φέτος στήριξε την ιδέα που είχαν δυο συντοπίτισσές μας  να  κατασκευάσουν   στην πλατεία του πεύκου, ένα  σπιτάκι της γιαγιάς.
Ένα σπιτάκι - σκηνικό   μας γυρίζει χρόνια πίσω, σαν να βγήκε από τις σελίδες των βιβλίων του τότε δημοτικού, που με μια ζωγραφιά με γιαγιά και εγγόνια στο τζάκι, μαθαίναμε το τζ.


Unicef: Αυτή είναι η φωτογραφία της χρονιάς

Στην 5χρονη Zahra από τη Συρία είναι αφιερωμένο φέτος το «Photo of the Year Awards» που απονέμει η Unicef. H φωτογραφία της μικρής, τραβηγμένη από τον Muhammed Muheisen, κέρδισε την πρώτη θέση καθώς αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Συρία: Το πρόσωπο μιας ανήσυχης παιδικής ηλικίας

«Βασιλόπιτα: Ένα Ελληνικό Έθιμο»

Η βασιλόπιτα είναι ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο, που τηρείται σε όλα τα ορθόδοξα χριστιανικά σπίτια και κυρίως στα ελληνικά. Κανένα από τα ετήσια έθιμα δεν τηρείται τόσο απαράβατα από τους Νεοέλληνες, όπου κι αν βρίσκονται στα πέρατα του κόσμου, και δεν έχει τόσο βαθιές ρίζες στο χρόνο, όσο η βασιλόπιτα της πρωτοχρονιάς. Γιατί ανέκαθεν με το κρυμμένο «φλουρί» της συμβολίζει την εύνοια της τύχης, που θα φανερώσει τον τυχερό του χρόνου.
Πού όμως πρέπει να αναζητήσουμε τη ρίζα του ωραίου εθίμου της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας; Ο ελληνικός λαός είναι φορέας και δημιουργός ενός θαυμαστού πολιτισμού, ο οποίος έχει τις ρίζες του στο αρχαίο ελληνικό παρελθόν, αλλά και στο χριστιανικό Βυζάντιο. Γι’ αυτό και όλα τα έθιμά μας έχουν την αρχαιοελληνική, αλλά και τη χριστιανική ερμηνεία τους.
Βασιλόπιτα
Βασιλόπιτα
Οι Λαογράφοι αναζητούν τη ρίζα του εθίμου στην αρχαιοελληνική παράδοση. Από τα πανάρχαια χρόνια σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, από τότε που έμαθαν να κατασκευάζουν αλεύρι οι άνθρωποι, αφιέρωναν στα πνεύματα της βλάστησης μικρά ψωμάκια ως εξιλαστήρια ή ευχαριστήρια προσφορά. Οι Αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς σε κάθε μεγάλη καμπή του χρόνου ή της ζωής τους «εορταστικούς άρτους». Κάθε Αθηναίος στρατιώτης, πριν ξεκινήσει για τον πόλεμο, αφιέρωνε στον Άρη, το θεό του πολέμου, τρία ψωμάκια. Ένα για να πάει καλά, ένα για να νικήσει και το τρίτο για να γυρίσει γερός και αρτιμελής. Οι κυνηγοί, για να έχουν πλούσιο κυνήγι αφιέρωναν παρόμοια ψωμάκια στη θεά Άρτεμη, την προστάτιδα του κυνηγιού.  Οι θεριστάδες της γης αφιέρωναν αρτίδια στη θεά Δήμητρα, που τα ονόμαζαν «θαλύσια αρτίδια» στη γιορτή της συγκομιδής και απλώς «άρτους» ή «πλακούντες» στη γιορτή των Θεσμοφορίων.
Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τις συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων. Στα

NOEΡ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΕΥΧΕΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΔΥΜΩΝ


Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Δήμος Ερμιονίδας: Χριστούγεννα στη βιβλιοθήκη 'Απόστολος Γκάτσος'


Μουσική βραδιά με τον Όθωνα Μεταξά στο ΑRTίκι


Τοποθέτηση του Π.Σ. Τάσου Τζανή για το θέμα ¨ Έγκριση απολογισμού & ισολογισμού οικονομικού έτους 2016¨, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 20/12/2017


Κυρίες & κύριου συνάδελφοι,

  Ξεκινώ την τοποθέτησή μου τονίζοντας για πολλοστή φορά  ότι, δεν είμαστε σώμα λογιστών, ούτε συνέλευση μετόχων  ανώνυμης εταιρείας, για να εξετάσουμε την κερδοφορία της  & με βάση αυτή να ψηφίσουμε. Συζητάμε & εγκρίνουμε ή απορρίπτουμε τη λογιστική διαχείριση του συγκεκριμένου έτους, της Περιφέρειας αλλά & των Περιφερειακών Ενοτήτων Πελοποννήσου, με βάση τους Νόμους 3852/10 & 4071/12.

  Είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να βγουν πολιτικά συμπεράσματα εύκολα από μια απλή ανάγνωση, ούτε καν από τη  μελέτη των επί μέρους απολογιστικών πινάκων.

 Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των Οικονομικών μονάδων δηλαδή της Περιφέρειας συνολικά και των Περιφερειακών Ενοτήτων και το θετικό ταμειακό υπόλοιπο που παρουσιάζουν,  δ ε ν      χαρακτηρίζουν και δ ε ν  αναδεικνύουν  την πολιτική αποτελεσματικότητα των δράσεών τους. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο Αντιπεριφερειάρχης με αρνητικό ή ελάχιστο θετικό  υπόλοιπο είναι ανεπαρκής ή σπάταλος και αυτός που παρουσιάζει μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο ότι είναι ικανός και επαρκής. Τις περισσότερες φορές μπορεί να ισχύει το αντίθετο.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Selfitis: Είναι η εμμονή με τις selfies ψυχική ασθένεια;

«Selfitis». Είναι ένας σχετικά καινούργιος όρος, στα ελληνικά ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον νεολογισμό «σελφίτιδα». Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο όρος προήλθε από ένα άρθρο - απάτη (ένα από τα γνωστά πια fake news) αλλά κάποιοι ψυχίατροι αποφάσισαν ότι μπορεί να αποκτήσει επιστημονική ισχύ. Όχι πάντως χωρίς αμφισβήτηση. 
Ο όρος, χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με την Telegraph, για πρώτη φορά το 2014, για να περιγράψει την ιδεοληπτική τάση ενός ατόμου να τραβάει selfies (να αυτοφωτογραφίζεται δηλαδή), σε ένα άρθρο που υποστήριζε ψευδώς ότι η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, εξέταζε την ταξινόμηση της «Selfitis» ως ψυχικής διαταραχής. 
Η φάρσα αυτή, ωστόσο, οδήγησε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και της Σχολής Διοίκησης Thiagarajar της Ινδίας, να διερευνήσουν αν υπάρχει κάποια πιθανότητα το φαινόμενο αυτό να αποτελεί ψυχική διαταραχή. 
Και τελικά κατέληξαν ότι η «Selfitis», είναι μια γνήσια ψυχική κατάσταση και ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται συνεχώς την παρόρμηση να αυτοφωτογραφίζονται και να ανεβάζουν τις selfies στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να χρήζουν βοήθειας. 
Προχώρησαν μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, επιβεβαιώνοντας ότι η «Selfitis» πράγματι υπάρχει και ανέπτυξαν ακόμη και μια κλίμακα αυτής της συμπεριφοράς, η οποία μπορεί, κατά τους ίδιους, να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης ενός ατόμου. 
Περισσότερα: tvxs

ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ. ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.


Με είδη ρουχισμού,(παιδικά, και όλων των ηλικιών, εργασίας, υποδήματα) και κουβέρτες, η αντιπροσωπεία της ομάδας αλληλεγγύης του Δήμου παρέδωσε ολοκαίνουργια κι όχι μεταχειρισμένα στο Δήμο Μανδρας, ότι είχε συλλέξει από τους δημότες μας.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο κατάστημα του Κώστα Κρητικού, ο οποίος πρόσφερε πολλά από τα είδη ρουχισμού και υπόδησης του καταστήματος του.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ανάβαλος και Ερμιονίδα, μέσα από τη ΜΠΕ του έργου.


Του Βασίλη Γκάτσου

Είναι ένα έργο "πνοής" για την Ερμιονίδα που έχει αργήσει απελπιστικά.
Παρακάτω δίνω μια, πιστεύω, κατανοητή παρουσίαση του όλου έργου βασισμένη στη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του, για τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι αγρότες μας αλλά και όλους τους κάτοικους Ερμιονίδας, τους ξενοδόχους και τους κατόχους εξοχικών κατοικιών.

Ο Ανάβαλος είναι το νερό του λεκανοπεδίου της Τρίπολης. Ανήκει μεν στην λεκάνη απορροής της Αργολίδας, είναι δηλαδή δικό της νερό, αλλά δεν συλλέγεται στη λεκάνη απορροής της Αργολίδας. Έρχεται υπογείως από το λεκανοπέδιο της Τρίπολης, άρα είναι νερό της λεκάνης απορροής της Τρίπολης. Μέχρι σήμερα, επειδή το λεκανοπέδιο της Τρίπολης πλημμυρίζει, οι κάτοικοί του συντηρούν πολλές καταβόθρες για να προστατεύουν τη γη τους. Δηλαδή συντηρούν αντιπλημμυρικά έργα. Αν όμως υποθέσουμε ότι το λεκανοπέδιο της Τρίπολης καλλιεργηθεί συστηματικά και υπάρξει μεγάλη ανάγκη νερού κατά το θέρος, είναι δικαίωμα των κατοίκων να εκτρέψουν τα νερά που πάνε στις καταβόθρες, προς δικά τους φράγματα για δική τους χρήση, με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής τόσο του Ανάβαλου όσο και των πηγών Λέρνης, Κεφαλαρίου κ.λ.π.
Άρα το νερό δεν μας ανήκει αποκλειστικά, ή τουλάχιστον δεν ανήκει μόνο σε μας.

Η ΜΠΕ για το νερό του Ανάβαλου δίνει αγωγιμότητα 1197 μονάδες, και χλωριόντα 217 μονάδες. Είναι καλύτερο νερό από αυτό που χρησιμοποιούν οι αγρότες μας στην Ερμιονίδα, κυρίως στους παραθαλάσσιους κάμπους όπου φτάνει η αγωγιμότητα στις 4000 μονάδες και τα χλωριόντα πάνω από 800 μονάδες, αλλά είναι πολύ επιβαρυμένο, αν συγκριθεί με το κανονικό πηγαδίσιο, πόσο δε μάλλον με το νερό των φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών. Αυτό συμβαίνει, γιατί ανακατεύεται αναπόφευκτα με ένα μικρό μέρος θαλασσινού νερού, γι' αυτό και η ποιότητά του δεν είναι σταθερή. Είναι απλώς αποδεκτή και θα πρέπει να είναι υπό συνεχή παρακολούθηση.

Ο Ανάβαλος έχει έρθει στα Ίρια σε μια δεξαμενή που ονομάζεται Δ2 και από κει ποτίζεται ο κάμπος των Ιρίων. Από αυτή τη δεξαμενή που έχει υψόμετρο 100 μέτρα θα πάρει η Ερμιονίδα νερό. Από κει λοιπόν αρχίζει το έργο: Ανάβαλος και Ερμιονίδα.

Το έργο:

Ευχές απο το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΥΧΕΣ


ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ευχές απο τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης


Δεκάδες χιλιάδες ψαρόνια "έκλεισαν" εθνική οδό στο Ναύπλιο


Eυχές από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης ''Απόστολος Γκάτσος''


ΝΕΔΥΠΕΡ ΕΥΧΕΣ


Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

ΑΙΤΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΟΤΑΡΑ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΙΤΗΣΗ
Γεωργίου Νοταρά του Κοσμά
και της ζωής.
Έτος γέννησης: 1933
Επάγγελμα: Συνταξιούχος
Κάτοικος :     Ερμιόνης
Τηλ.  210,4514015
Πειραιας,  6-12-17                                                                                                                
ΠΡΟΣ:    Tο Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδος, Κρανιδίου                                                                                                                                                                                 Tο 
Θέμα: Αποκατάσταση μνήμης πεσόντων κατά την
Εθνική Αντίσταση 1941-1944  συμφώνως το νόμο 
1285/1982 ΦΕΚ 115Α                                                                                             
Παρακαλώ  όπως  εις  προσεχή  συνεδρίαση συζητηθεί
 το θέμα της αποκατάστασης της μνήμης των Πεσόντων
κατά την Εθνική Αντίσταση   1941-1944  και η αναγραφή
των ονομάτων των επί του τύμβου των ηρώων της Ερμιόνης.                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Οι ανωτέρω είναι οι κάτωθι:                                                                                                                                               
1)  ΝΤΟΥΡΟΣ  ΜΟΔΕΣΤΟΣ εκτελέστηκε υπό των 
       Γερμανών κατακτητών εις Εξαμίλια Κορινθίας.
     Το όνομα του αναφέρεται στο τύμβο των Ηρώων στα
   Εξαμίλια . Το όνομα του επίσης αναφέρεται στους
αντιστασιακούς φοιτητές της Νομικής στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών.
      2)ΝΤΟΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ εκτελέστηκε υπό των
           Γερμανών κατακτητών εις Εξαμίλια Κορινθίας. 

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΜΑΣΣΗΤΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προς 
     Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και 
                                                Κλιματικής  Αλλαγής ΥΠΕΚΑ                                                                                                        ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
          Γραφείο Δημάρχου Δήμου Ερμιονίδας
         Βουλευτές Νομού Αργολίδας
          ΜΜΕ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ ΜΑΣΣΗΤΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ
Kρανίδι 16/11/2017
Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γνωστοποίησε νέο προτεινόμενο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση με αντικείμενο την κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων και την  σύσταση «ενιαίου φορέα κτηματολογίου» , αυτό δημιουργεί μια νέα κατάσταση, με μια νέα περιφερειακή έδρα κτηματολογίου στην Τρίπολη με παράλληλες υπηρεσίες στις έδρες των νομών (των περιφερειακών ενοτήτων), στην περίπτωση μας στο Ναύπλιο, θα μεταφερθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία  του Νομού Αργολίδας.

Σε ότι μας αφορά καταθέτουμε τις απόψεις μας και συμβάλλουμε στην διαβούλευση , ευαισθητοποιούμε την τοπική μας κοινωνία.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Εκείνο που με εκπλήσσει με τους ανθρώπους

Εκείνο που με εκπλήσσει με τους ανθρώπους είναι πως χάνουν την υγεία τους για να κερδίσουν χρήματα και μετά χάνουν τα χρήματα για να ξαναποκτήσουν την υγεία τους. Σκέφτονται μόνο το μέλλον που ξεχνούν να ζήσουν το παρόν με τέτοιο τρόπο που δεν ζουν ούτε το παρόν ούτε το μέλλον. Ζουν σαν να ήταν αθάνατοι και πεθαίνουν σαν να μην έχουν ζήσει.

Dalai Lama

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

δειλινό


Στα Μαντράκια Ερμιόνης

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ -Μια συνέντευξη του Τάκη Σπετσιώτη


Ελληνικές ταινίες γυρισμένες από το 1950 μέχρι το 2000 παίζονται στο πρώτο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 1950-2000 που διοργανώνεται στην Λευκωσία Κύπρου από τους σκηνοθέτες ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ, ΘΕΚΛΑ ΚΙΤΤΟΥ και ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗ και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός φιλοξενώντας μια φορά το χρόνο κι άλλες σημαντικές ελληνικές ταινίες.
Στο φετινό, πρώτο ΠΑΝΟΡΑΜΑ επιλέχτηκε και το ΜΕΤΕΩΡΟ ΚΑΙ ΣΚΙΑ, η γνωστή ταινία του ΤΑΚΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ, και με την ευκαιρία αυτή φιλοξενούμε μια συνέντευξή του.


ΕΡ : - Συμμετέχετε στο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Λευκωσία της Κύπρου, αυτή την εποχή 10-12 έως 21- 12 , με το ‘Μετέωρο και Σκιά’.
ΑΠ : -Nαι, είναι η πιο γνωστή μου ταινία. ΄Εχει παιχτεί περισσότερες φορές από τις άλλες μου στην κρατική τηλεόραση,
έχει κυκλοφορήσει και σε dvd και στην Αμερική από την εταιρεία Water Bearer. O διανομέας της είναι αυτός που διέδωσε το έργο του Παζολίνι στην Αμερική.
Ο Τάκης Σπετσιώτης στο Ρίο, στο γύρισμα της τηλεταινίας ΑΡΗΣ ΔΙΚΤΑΙΟΣ για την σειρά ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Στην κάμερα ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ
ΕΡ : - Θέμα της η ζωήτου έλληνα εκκεντρικού ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, έτσι δεν είναι;
ΑΠ: - Aκριβώς. Με φόντο τα κοινωνικοπολιτικά αλλά και καλλιτεχνικά γεγονότα της εποχής του, απ’ το 1909 έως το 1944. Οι Αμερικάνοι βρήκαν ότι ο ποιητής αυτός κάνει ένα natural