Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

... διά πάσαν χρήσιν!

 Ο Δικαίος πετάχτηκε όρθιος γεμάτος αποφορά: 

- Μ' αγκαστρώσατε όλοι σας με τον Κολοκοτρώνη! 
Θα σας δείξω τι αξίζω! Πάω να πολεμήσω! 
Και ή θα νικήσω ή θα πεθάνω! 

- Ο Κολοκοτρώνης, είπε ο Μίχαλος ήρεμα, 
δεν ξεκινούσε ποτέ να νικήσει ή να πεθάνει, αλλά μόνο να νικήσει.  
Και νικούσε. 
Δεν είναι η παράφορη απελπισία, 
μα η γαληνεμένη πεποίθηση, που κάνει τον πολέμαρχο. 
Σκοπός μας δεν είναι να πέσουμε ηρωικά πάνω στον τάφο της Ελλάδας, 
αλλά να γλιτώσουμε την Ελλάδα οπωσδήποτε. 
Σ' έναν αγώνα, οι Λεωνίδες έχουν τη σημασία τους. 
Τη νίκη όμως, τη δίνουν οι Θεμιστοκλήδες. 

- Κι αν νικήσω Μίχαλε; Αν νικήσω; 

- Οι άνθρωποι που παίζουν την τύχη της πατρίδας τους πάνω στο χαρτί της ματαιοδοξίας τους, 
δε νικούν ποτέ.


Μ. Καραγάτσης 

via Πρόσωπα f/b




απόσπασμα από το βιβλίο: ΑΙΜΑ ΧΑΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟ 

Ελλη Βασιλάκη

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ




Διονύσιος Σολωμός - Νικόλαος Μάντζαρος-Χαλικιόπουλος:
Ύμνος εις την Ελευθερίαν 

1000 χορωδοί μαζί με την Ορχήστρα Σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤΑργοστόλι,10.9.1999 - LIVE 

ΧΟΡΩΔΙΕΣ: 

ΕΡΤ (Α. Κοντογεωργίου), 
Πολυφωνική Πάτρας (Στ. Σολωμός), 
Παιδική Πολυφωνικής Πάτρας (Λ. Σουρμελή), 
"Αρμονία¨Πρέβεζας (Β. Στεφάνωφ), 
Παιδική "Αρμονία" Πρέβεζας (Α, Στεφάνοβα), 
Παιδική Δήμου Ροδίων (Γ. Σακελλαρίδης), 
Παιδική & Γυναικεία Δήμου Αργοστολίου (Α. Γεωργακάτος), 
Αργοστολίου (Β. Μουντάκης).

Συντονισμός Χορωδιών: Αντώνης Κοντογεωργίου

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Διεύθυνση: ΑΛΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ 



[ ...ακούγοντας και διαβάζοντας τον Εθνικό μας Ύμνο, στίχο προς στίχο, γνωρίζεις την νεώτερη Ιστορία της χώρας μας.
Η παραπάνω είναι η καλύτερη ζωντανή εκτέλεση, κατά την άποψή μου. 
Εύχομαι να ξυπνήσετε το πρωί και να τον ακούσετε μέχρι το τέλος. Χάριν της ημέρας. ]  Ηρω Λεχουριτη.Γ.


Έλλη Βασιλάκη

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη


 ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Η πρώτη μεγάλη γιορτή της Άνοιξης! Διπλή γιορτή, της Πίστης και της Λευτεριάς! Σήμερα «τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί»Σήμερα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ το «Χαίρε Κεχαριτωμένη» στην Παρθένα ψάλλει και το ελπιδοφόρο μήνυμα του Ευαγγελισμού κομίζει. Σήμερα ο Δεσπότης Γερμανός το «Ελευθερία ή Θάνατος» βροντοφωνάζει και οι πυρακτωμένες ψυχές των Ελλήνων λυτρωτικά δέχονται το άγγελμα του αγώνα. Ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου τα δύο γεγονότα που συνεορτάζονται και μεγαλώνουν το μέγεθος τούτης της μέρας! Έρχονται σήμερα και τα χελιδόνια, καθώς οι παραδόσεις το θέλουν και οι προφορικές αφηγήσεις το συντηρούν, για να δώσουν κι εκείνα το παρόν στο μεγάλο γιορτάσι. Χωρίς αντιστάσεις, λοιπόν, με τη νοσταλγία και την πρόκληση των αναμνήσεων, θέλησα να αποτυπώσω τις μνήμες τούτης της γιορτής στον τόπο μας, καθώς τα χρόνια έχουν περάσει

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες αναγγέλουν το ξημέρωμα της μέρας και στη συνέχεια μεγαλόπρεπηΘεία Λειτουργία και επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών. Από το Δεσποτικό, τιμητικά, ο πανηγυρικός «από στήθους» κάθε χρόνο από τον κυρ-Μιχαλάκη και η ξεχωριστή απαγγελία του ποιήματος μέσα στην εκκλησία από έναν μαθητή.1 Η τελετή έκλεινε με τα τέσσερα «ΖΗΤΩ» για το Έθνος, τον Βασιλιά, τον Στρατό και την 25η Μαρτίου που αναφωνούσε ο πρόεδρος της Κοινότητας, ενώ οι παριστάμενοι επαναλάμβαναν το θριαμβευτικό επιφώνημα. Ακολουθούσε η επιμνημόσυνη δέηση στο «Ηρώον» και η παρέλαση με τους μαθητές και τις μαθήτριες ντυμένους φουστανελάδες και αμαλίες. Ο κόσμος τους καμάρωνε αλλά και οι ίδιοιχαίρονταν τις «εθνικές τους στολές» που τις αναζητούσαν στα σπίτια της Ερμιόνης και τις έκλειναν μήνες πριν. Όσοι δεν έβρισκαν στολές, φορούσαν μπλε κοντό παντελόνι ή φούστα με λευκό πουκάμισο ή μπλούζα, ενώ οι δασκάλες φορούσαν όλες ανεξαιρέτως μπλε ταγιέρ. 

Με το τέλος των πρωινών εκδηλώσεων ανεβαίναμε στην Κοινότητα, εκεί που σήμερα είναι ηΒιβλιοθήκη. Όλο το σχολείο παρατασσόταν έξω από τους στρατώνες και σε όλη την έκταση της πλατείας «Μπουσουλόντα».2 Ο Πρόεδρος της Κοινότητας και μαζί του, πάντα, ο μακαρίτης Ανάργυρος Κασνέστης πρόσφεραν στους μαθητές, μέσα από ξύλινο κουτί, ένα λουκούμι τετράγωνο. Πιο ποθητό και γευστικό λουκούμι δεν θυμάμαι μέχρι σήμερα να έχω φάει!

Γεώργιος Σισίνης, πολλού πνεύματος και δραστηριότητος ανήρ*


Την προσωπογραφία του Γ. Σισίνη φιλοτέχνησε ο Βαυαρός αξιωματούχος και ζωγράφος Karl von Krazeisen το 1829. Το πρωτότυπο σώζεται και βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων. Αντίγραφό του υπάρχει στην ιστορική αίθουσα του ΙΛΜΕ.

Αφορμή για το παρόν άρθρο έδωσε η έκδοση του βιβλίου του εκπαιδευτικού – συγγραφέα Κώστα Λούρμπα με τίτλο «Οι Σισιναίοι της Γαστούνης». Το βιβλίο εξεδόθη με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Το ογκώδες βιβλίο εστάλη στο ΙΛΜΕ από τον Δήμαρχο Πηνειού Ηλείας, Ανδρέα Μαρίνο, θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να φωτίσει την προσωπικότητα και την προσφορά στον Αγώνα του Γεωργίου Σισίνη, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και Πρόεδρος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη.

Ο Γεώργιος Σισίνης γεννήθηκε το 1769. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Γαστούνης και το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

Με την έναρξη της Επανάστασης το 1821 ήταν ενεργά απασχολημένος με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ηλεία και την Αχαΐα γι’ αυτό δεν έλαβε μέρος στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (1822) αλλά εκλέχθηκε και συμμετείχε ως πληρεξούσιος Γαστούνης στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους (1823). Διετέλεσε Πρόεδρος στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση Ερμιόνης – Τροιζήνας (1827) και στη Δ΄ Εθνοσυνέλευση Άργους (1829).

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Βασίλης Γκάτσος : Εμείς βάλαμε τάξη στο σπίτι μας;

 Την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για την απόφαση του Δήμου Γλυφάδας να μειώσει άμεσα κατά 20% τα δημοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Όπως υπογραμμίζεται, τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος αναφέρει: "Βάλαμε τάξη στο "σπίτι" μας για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τον λογαριασμό για κάθε σπίτι και για κάθε επιχείρηση".

Ο Δήμος μας νομίζει ότι υπάρχει για να διαχειρίζεται τέλη και φόρους, και να ζητάει από το Κράτος κονδύλια που και αυτά προέρχονται από τους φόρους και επιπλέον προσωπικό που και αυτό θα πληρώνεται από τέλη και φόρους; Ή υπάρχει για να διαχειρίζεται επενδύσεις (Λιμάνια, λιμενικές ζώνες, πεζοδρόμια, πλατείες, αμμουδιές, δημοτική περιουσία, κ.λ.π.) που έχουν γίνει με φόρους και που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση επ' ωφελεία των δημοτών του;  Ωφέλεια που οδηγεί σε μείωση των δημοτικών τελών, όπως στη Γλυφάδα, που αν και αυτή ..... ριβιέρα, νοιάζεται για την τσέπη των δημοτών της, ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Βασίλης Γκάτσος

Τα βλέμματα των ανθρώπων...

 Προς τα έξω - Προς τα μέσα. 




Τα βλέμματα των ανθρώπων... 
Γαΐτης / Μαγκρίτ



via f/b Μανώλης Γιούργος
Έλλη Βασιλάκη 

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down


 

28 αλήθειες για το σύνδρομο Down


Έλλη Βασιλάκη 

21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα δασών


 Έλλη Βασιλάκη 

Βιβή Σκούρτη : ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» κλείσε-άνοιξε, πάλι και πάλι…

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση που βλέπετε στις φωτογραφίες, παραμένει κλειστή κι αμπαρωμένη για ακόμα δύο ημέρες.

Διαπιστώνουμε κάθε φορά, ότι οι «αρμόδιοι» στον ζώντα και δρώντα πολιτισμό αντανακλούν με δυσανεξία κακοποιώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά.

Πότε θα αντιληφθούν οι «αρμόδιοι» ότι ο ρόλος της βιβλιοθήκης είναι ουσιαστικός και σημαντικός στη σύγχρονη κοινωνία;

Ότι ως αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, έχει μια ζωτική αποστολή στο να παρέχει πρόσβαση στη γνώση, στην απόλαυση της ανάγνωσης;

Ότι οι καλά πληροφορημένοι πολίτες χτίζουν καλά τις ζωές τους για τους ίδιους και για την κοινωνία; 

Για την ορθή λειτουργία της Βιβλιοθήκης μας απαιτούνταιβιβλιοθηκονομικές εργασίες, διοικητικές υποχρεώσεις, υποστήριξη εκδηλώσεων και κάποιες φορές  εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού, ως εκ τούτου απαιτούνται εργατοώρεςέτσι λοιπόν δεν την αναθέτουμε σ’ έναν «μπαλαντέρ», με άγνωστη σύμβαση εργασίας μόνο και μόνο για να φαίνονται ανοιχτά τα παράθυρα!

Η Βιβλιοθήκη της Ερμιόνης με την επωνυμία «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» λειτουργούσε χρόνια τώρα χάρη στο μεράκι και την προσφορά ομάδας εθελοντών κυρίως εκπαιδευτικών.

Εξαιτίας της πανδημίας οι Βιβλιοθήκες της χώρας ατόνησαν, αλλά όχι για τον ίδιο λόγο και η δική μας που δεν είχε ποτέ από την ίδρυσή της διορισμένο υπάλληλο σχετικό και λειτουργούσε με τη συνδρομή των εθελοντών, οι οποίοι και παραγκωνίστηκαν για να φθάσουμε σε αυτήν την κατάσταση.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

«Γίνεται πόλεμος έξω από την πόρτα μου» λέει το νέο τραγούδι του Πάνου Μπίρμπα με καταγωγή απο τα Δίδυμα

 


«Γίνεται πόλεμος έξω από την πόρτα μου» λέει το νέο αγγλόφωνο τραγούδι του Πάνου Μπίρμπα που μιλάει για την αστεγία. Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στη μουσική, προσεγμένη παραγωγή κι ένα βίντεο που υπηρετεί τον σκοπό του τραγουδιού: Να μιλήσει για την αστεγία ένα πρόβλημα έχει γίνει πλέον μάστιγα, καθώς συνιστά μια από τις πιο ακραίες μορφές φτωχοποίησης. 

Περισσότερα :tvxs.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»

 


ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

«ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»

(Θερμήσι - Ηλιόκαστρο - Κοιλάδα - Πορτοχέλι - Φούρνοι) 

 

Με τον παραπάνω τίτλο κυκλοφόρησε το δέκατο και τελευταίο βιβλίο της σειράς «Η εκπαίδευση στην Ερμιονίδα κατά την πρώτη 100/ετία του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους (1829 - 1929)». Στο βιβλίο αυτό, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στη βιβλιοθήκη Κρανιδίου και στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκηπεριγράφεται η σύσταση των πέντε Γραμματοσχολείων που λειτούργησαν στην επαρχία Ερμιονίδας

Μετά από μια δεκαετή κοπιώδη ερευνητική προσπάθεια σε πρωτογενείς πηγές, βιβλιογραφικές αναφορές και νεώτερα τεκμήρια κατορθώσαμε να καταγράψουμε την Ιστορία της Εκπαίδευσης της επαρχίας Ερμιονίδας, μιας εξαιρετικά ταραγμένης 100/ετίας για τη Χώρα και την Εκπαίδευσή της.

Ταυτόχρονα, όμως, με την παρουσίαση του εκπαιδευτικού χάρτη της επαρχίας μας προβλήθηκαν και πολλά στοιχεία της Ιστορίας και της Λαογραφίας καθώς και του κοινωνιογράμματος του τόπου.

Τα ανωτέρω συμπληρώθηκαν με τις προσωπικές απόψεις της γέννησης και της εξελικτικής πορείας γεγονότων, καταστάσεων, ιδεών και κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας εκείνων των χρόνων.

Τέλος, θεωρούμε πως όλο αυτό το υλικό που περιέχεται στο έργο μας, βοηθάει να συνδεθούμε με το παρελθόν και με εκείνους τους ανθρώπους που «συναντάμε» ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα μέσα από τα οικογενειακά γενεογράμματα.

Η έρευνα, ωστόσο, παραμένει ανοικτή σε κάθε αξιόλογο νέο στοιχείο που θα προκύψει. Αυτό θα συμπεριληφθεί στο αντίστοιχο κεφάλαιο και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί το σχετικό βιβλίο «βελτιωμένο και συμπληρωμένο».

Ευελπιστούμε να καταφέραμε να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον νεότερων συμπολιτών μας για τη συνέχιση της έρευνας στις επόμενες δεκαετίες, που πραγματικά παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η ενασχόληση αυτή θα είναι ιδιαίτερα τιμητική και χρήσιμη για την επαρχία μας, ενώ σε εμάς θα προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τους τίτλους των δέκα βιβλίων.

1. «Η Εκπαίδευση στην Ερμιόνη κατά την Καποδιστριακή και Οθωνική περίοδο (1829-1862)», Αθήνα 2016.
2. «Το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείον) Ερμιόνης (1890 - 1909)», Αθήνα 2017.
3. «Η Εκπαίδευση των κοριτσιών στα Δίδυμα (1830-1930)», Αθήνα 2019.
4. «Η λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων Διδύμων και Κρανιδίου (1830 - 1915)», Αθήνα 2020.
5. «Τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ερμιόνης (1863 -1899)», Αθήνα 2021.
6. «Τα Δημοτικά Σχολεία Ερμιόνης (Αρρένων και Θηλέων) κατά τον 20ο αιώνα (1900-1929)», Αθήνα 2021.
7. «Το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείον) Κρανιδίου κατά τον 19ο αιώνα (1840-1899)», Αθήνα 2021.
8. «Το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείον) Κρανιδίου κατά τον 20ο αιώνα (1900-1929)», Αθήνα 2021.
9. «Σταθμοί στον χρόνο και την Ιστορία (Τα τρία παλαιά διδακτήρια της Ερμιόνης)», Αθήνα 2022.
10. «Τα Γραμματοσχολεία στην επαρχία Ερμιονίδας (ΘερμήσιΗλιόκαστρο - Κοιλάδα - Πορτοχέλι - Φούρνοι)», Αθήνα 2022.

 

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου