Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Βασίλης Γκάτσος: Τώρα αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε περί υδατοδρομίων Ερμιονίδας.


  Αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε μετά την Ανακοίνωση του Δημάρχου μας εκ της οποίας παρακάτω τα κύρια σημεία που μας αφορούν:


 ......Το Υδατοδρόμιο Κοιλάδας είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο με πολλαπλά οφέλη για τους Δημότες της Ερμιονίδας και ειδικότερα για τους κατοίκους της Κοιλάδας......
........Η χρηματοδότησή του γίνεται εξ ολοκλήρου από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Ερμιονίδας και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας......
.......Στην περίπτωση του υδατοδρομίου της Κοιλάδας η προσθαλάσσωση και η αποθαλάσσωση των υδροπλάνων θα γίνεται σε δύο υδάτινους διαδρόμους οι οποίοι έχουν οριστεί έξω από τον Άγιο Νικόλαο, δηλαδή μακριά από το λιμάνι του χωριού.......
........Επίσης, η Κοινότητα θα έχει έσοδα από τα εισιτήρια των υδροπλάνων και την λειτουργία του υδατοδρομίου, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση έργων αποκλειστικά στην Κοιλάδα........
.........Να σημειώσουμε πως η εταιρεία Ερμιονίδα Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται το Τουριστικό Καταφύγιο του Πορτοχελίου και την Μαρίνα της Ερμιόνης, έχει ξεκινήσει την διαδικασία αδειοδότησης υδάτινων πεδίων στα λιμάνια του Πορτοχελίου και Ερμιόνης........
......... Τα υδάτινα πεδία, είναι υδατοδρόμια που εξυπηρετούν μικρό αριθμό πτήσεων και δεν διαθέτουν εξωτερικές εγκαταστάσεις πέραν των υδατοδιαδρόμων..........


Δεν πρόκειται για 1 υδατοδρόμιο αλλά για 3.

Ο ματωμένος Μάρτιος των γυναικών


Δεν είναι η γιορτή της γυναίκας ημέρα για λουδουδάκια, σοκολατάκια και συνάξεις γυναικοπαρεών για καλοπέραση. 
Είναι μια εργατική πρωτομαγιά που προηγήθηκε της γνωστής, διότι αν και οι γυναίκες ανήκαν στο ανθρώπινο είδος, επί αιώνες εργαζόταν πολλές φορές διπλάσια από ό,τι το "ισχυρό φύλο". 
Τα δικαιώματά τους ως ανθρώπινο είδος τα κατέκτησαν μετά από πολλά εργατικά "ατυχήματα", πολύ ξύλο και απίστευτη διαπόμπευση τόσο από την κοινωνία των ανδρών όσο και από το οικείο τους περιβάλλον. Ενώ τα πρώτα συνδικάτα στο Σικάγο εξεγέρθηκαν υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων τους το Μάιο 1886, η πρώτη διαμαρτυρία εργατριών για τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους στα κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής έγιναν 10 χρόνια νωρίτερα, το Μάρτιο του 1857. 
Πριν λοιπόν, αρχίσουν τα "χρόνια πολλά" και οι ηλεκτρονικές καρδούλες να στέλνονται σε γυναίκες που ούτε καν γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύει η 8η Μαρτίου, καλό θα είναι να διαβάσουν σελίδες ιστορίας του γυναικείου κινήματος.  
Μία από αυτές είναι η ακόλουθη που δεν είναι ροζ αλλά κατακόκκινη όπως και το αίμα που έχυσαν για ένα κομμάτι ψωμί οι προγιαγιάδες όλων των γυναικών του κόσμου για να μην διανοηθεί κανείς ότι τις εγγόνες τους θα τις μεταχειρίζονται μόνο ως άξιες για ένα μπουκέτο λουλούδια σαν να είναι πραγματικά οι ασθενείς του ανθρώπινου είδους.

Μόνο όταν το ανθρώπινο μάτι βλέπει την φρίκη τότε αρχίζει η συνείδηση να αναζητά το δίκαιο. 

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

ΙΛΜΕ. Εκδήλωση - αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη.

 


ΙΛΜΕ. Εκδήλωση - αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη.

Το ΙΛΜΕ από ιδρύσεως του οργανώνει κατ’ έτος το μήνα Μάρτιο εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις, που οργανώνει ο Δήμος Ερμιονίδας, για να τιμήσει το ιστορικό γεγονός.

Για τις 9 Μαρτίου 2024 το ΙΛΜΕ σχεδίασε εκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη, την οποία αποδέχτηκε ο Δήμος Ερμιονίδας να εντάξει στις διήμερες εορταστικές του εκδηλώσεις, που οργανώνει στην Ερμιόνη (09 και 10 Μαρτίου 2024) και η οποία εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του.

Το αφιέρωμα στον Μακρυγιάννη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 09 Μαρτίου 2024 και ώρα 6:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Συγγρού) και περιλαμβάνει:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

 Εκπαιδευτήρια  “ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ-BIRDS

 

“ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ”: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διστόμου 5-9, Πειραιάς  (: 210 - 41 10 595-6

www.pedbirds.gr ● e-mailpedbirds@otenet.gr

 

BIRDS”: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Νικοδήμου 2 & Μαβίλη, ΚΑΣΤΕΛΛΑ (: 210 - 41 73 341

www.birds.gr  e-mail: birds@pedagogiki-birds.gr

Πειραιάς, 1η Μαρτίου 2024

 

Αρ.Πρωτ27

Προς το Δ.Σ. 

του Ερμιονικού Συνδέσμου 

Μουσείο Παιχνιδιών

Θέμα: Έκφραση ευχαριστηρίων 

 

Αγαπητοί μας,

 

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την ουσιαστική συμβολή σας στο εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό μας έργο,μέσω του δανεισμού μέρους της συλλογής από κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές του 18ου, 19ου και τα μέσα του 20ουαι. από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εκτεθούν στον μουσειακό χώρο των εκπαιδευτηρίων μας. Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η προβολή αυτού του υλικού οργανώθηκε με γνώση, ιστορική τεκμηρίωση και πολύ μεράκι, χάρις στις φροντίδες της υπεύθυνης του Μουσείου Παιχνιδιών Ερμιόνης, Μαρίας Τράκη την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. 

Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι χάρις στις φροντίδες της υπεύθυνης του Μουσείου Παιχνιδιών Ερμιόνης, Μαρίας Τράκη, η φετινή έκθεση εμπλουτίστηκε με δείγμα από το εικαστικό έργο με ναΐβ χαρακτηριστικά της γνωστής λαϊκής Ερμιονίτισας ζωγράφου Ανθούλας Λαζαρίδου-Δουρούκου (1926-2021) με λαϊκές παραδοσιακές φορεσιές. Επίσης, εκτίθενται δείγματα λαϊκής παραδοσιακής φορεσιάς όπως γιλέκο του 1802 και ανδρική φορεσιά νησιώτη βρακοφόρου, που ανήκουν στον Παναγιώτη Παπαμιχαήλ, καθώς και πιέτα ερμιονίτικηςγυναικείας φορεσιάς. Τις μουσειακές προθήκες πλαισιώνουν, παλαιοί χάρτες των αντίστοιχων με τις παραδοσιακές στολές που παρουσιάζονται, περιοχών.

Όλο αυτό το υλικό το οποίο κοσμεί τον μουσειακό χώρο των εκπαιδευτηρίων μας “ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ - BIRDS”, μάς βοήθησε με πολύ ουσιαστικό τρόπο να στρέψαμε εφέτος το ενδιαφέρον μας στη λαϊκή μας παράδοση και γενικότερα στην πλούσια ελληνική λαογραφία, σχεδιάζοντας μία σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για όλους τους μαθητές μας με σκοπό να διευρύνουμε τους πνευματικούς ορίζοντες των παιδιών με πολλαπλά ερεθίσματα που σχετίζονται με τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Παράδοση, την Ιστορία, τη Γεωγραφία, τις Τέχνες, κ.ά. 

Ήδη οι μαθητές από πριν τα Χριστούγεννα επισκέπτονται ανά τμήμα την έκθεση η οποία αναφέρεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του έξω ελληνισμού (Ιόνια νησιά, Αττική, Βοιωτία, Ύδρα – Σπέτσες – Ερμιονίδα, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Μακεδονία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη, Βυζάντιο, Πόντος, Μικρά Ασία), θαυμάζουν τα εκθέματα, μαθαίνουν για την ποικιλομορφία των ενδυμάτων, λαμβάνοντας μέρος στη συνέχεια σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν ειδικά σχεδιαστεί από τους εκπαιδευτικούς μας.

   Σας ευχαριστούμε και πάλι για το υπέροχο «ταξίδι» που προσφέρατε στα παιδιά μας. 

                                                                                              

Από τη διεύθυνση             

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ 

ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 

Ερμιόνη 4-3-2024

 

Προς  κ. Αθανάσιο Πάτσιο

Πρόεδρο της  

Τοπικής Κοινότητας Ερμιόνης   

                                                                            

  

                    Τα μέλη του Τοπικού  

Συμβουλίου Ερμιόνης


              


Θέμα : Καθαρισμός και ανάδειξη του δάσους  στο λόφο των  Μύλων. 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Το δασάκι περιμετρικά των δεξαμενών νερού στο λόφο των Μύλων που φτάνει μέχρι κάτω στους κεντρικούς δρόμους, είναι  εγκαταλελειμμένο χρόνια  και χρειάζεται άμεσα να το φροντίσουμε και να το αναδείξουμε.

 

Έχει γίνει απροσπέλαστο, αφού μόνο του μεγαλώνει αλλά και  μόνο του πνίγεται.

 


Πεύκα που  τα κλαδιά τους ακουμπούν στο χώμα, αρκετά είναι νεκρά  και  πρέπει να απομακρυνθούν, πολλές άγριες πανέμορφες ελιές, βένια, θάμνοι, αγριάγκαθα, χαρουπιές και τόσα άλλα δέντρα και φυτά  που πρέπει να τους δώσουμε  χώρο να αναπτυχθούν. 

 Βασίλης Γκάτσος: Μας έλλειπε το υδατοδρόμιο λες και είμαστε νησάκι μεσοπέλαγα του Αιγαίου και του Ιονίου;Εδώ δεν έχουμε νερό να πιούμε, δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε, δεν έχουμε ψάρια στη θάλασσα, δεν έχουμε εργοστάσια ούτε καν βιοτεχνίες να δουλέψουμε, δεν έχουμε ασφαλείς δρόμους, έχουμε τον χειρότερο δρόμο της Ελλάδας που πάει στην Πρωτεύουσα της χώρας και τον χείριστο προς την Πρωτεύουσα του νομού μας, έχουμε παρατημένους και αναξιοποίητους όλους τους αρχαιολογικούς μας χώρους, έχουμε τουρισμό 2 μηνών, στην Ερμιόνη και στο κέντρο του Κρανιδίου περπατάμε ανάμεσα στα αυτοκίνητα, και μας έλλειπε το υδατοδρόμιο λες και είμαστε νησάκι μεσοπέλαγα του Αιγαίου και του Ιονίου;

Για την απόφαση που πήραν οι της Λιμενικής Επιτροπής είμαι σίγουρος ότι  ......... ολημερίς και ολονυκτίς  μελετούσαν τους νόμους αδειοδότησης, τα χαρακτηριστικά των υδατοδρομίων, τα μακροχρόνια κέρδη του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου κ.λ.π. για να πάρουν τη σωστή απόφαση ......... για το καλό μας.
Από ό,τι διάβασα δεν πρόκειται για ένα αεροπλανάκι που έρχεται και φεύγει σαν γλάρος.
Απαιτούνται:

Δελτίο Τύπου | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

Ημερίδα για την παράδοση, τον πολιτισμό, την λαογραφία▪️
▫️18/02/2024▫️
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, είχαμε την τιμή να επισκεφθούν τον τόπο μας και να μιλήσουν για τον πολιτισμό, την παράδοση & την λαογραφία, η Ολυμπία Αγαλιανού & ο Δημήτρης Λιανοστάθης.
▫️Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι δικοί μας, ντόπιοι άνθρωποι του πολιτισμού, Κούστα – Βλάσση Ελένη & Κούστας Σταύρος που μίλησαν για το τοπικό μας πολιτισμό αλλά και για τον πολιτισμό που «διδάσκεται» στο Δημοτικό Σχολείο του τόπου μας. 
▪️Η τιμή μας ήταν και είναι απερίγραπτη. 
▫️Μέσα στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Σχολείο Συγγρού) πολλοί συμπολίτες μας και συμπολίτισσες μας, απήλαυσαν τις ομιλίες και των τεσσάρων ομιλητών μας.
▪️Μετά το πέρας των ομιλιών, το Δ.Σ. της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης, τίμησε 270 εν ενεργεία και παλιά μέλη της, με την ευχή πως τα παλιά θα γίνουν ξανά εν ενεργεία και τα εν ενεργεία θα δεθούν, θα δώσουν, θα αγαπήσουν περισσότερο την πολιτιστική οικογένεια μας που μας περιβάλλει. 

Θ. Ο. Ε. : ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ "ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠ΄ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ" - ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, ώρα 20.30,ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ


ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας συνεχίζει δυναμικά την παρουσία του στη θεατρική σκηνή και αυτή τη χρονιά, με τη νέα του παραγωγή «Συμπέθεροι απ΄ τα Τίρανα» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου. Η παράσταση εντάσσεται στην Χειμερινή Περίοδο 2023-2024.

Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, ώρα 20.30

Παραστάσεις: 10, 11, 18, 23, 25, 30, 31/3 & 1, 6, 7, 8/4