Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Κι όμως, η κοινωνία φταίει

Πηγή φωτογραφίας : REUTERS/Giorgos Moutafis

Κι όμως, η κοινωνία φταίει

Λοιπόν, εγώ θα υπερασπιστώ με πάθος την άποψη του υπουργού Τσιρώνη ότι για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό φταίει η κοινωνία. Μόνο που δε φταίει γι αυτά που λέει ο Τσιρώνης. Εγώ θα πω ότι η κοινωνία που φταίει είναι και εντελώς υποκρίτρια. Και μονίμως πέφτει από τα σύννεφα. Για όλα όσα συμβαίνουν. Επειδή προφανώς ζει στα σύννεφα. Δεν είναι αυτή που ψηφίζει τους Τσιρώνηδες; Άλλη είναι;
Προφανώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι αυτή που φέρνει και την κυβερνάνε αυτοί που της χαϊδεύουν τ’ αυτιά ενώ στέλνει στα αζήτητα όσους της ζητάνε κόπους και ευθύνες. Άλλη είναι.
Δεν είναι αυτή που διορίζει με την ψήφο της τον κάθε άσχετο και αγύρτη στη θέση του νομοθέτη, του δήμαρχου, του σύμβουλου και του κυβερνήτη. Άλλη είναι.
Δεν είναι αυτή που νοιάζεται μόνο να διοριστεί το βλαστάρι της σε θέσεις ευθύνης ακόμα κι αν είναι στούρνος. Άλλη είναι.
Δεν είναι αυτή που από αυτόν τον στούρνο που διόρισε ζητάει ευθύνες για τη δουλειά που δεν έκανε και για την καταστροφή που δεν απέτρεψε. Άλλη είναι.
Δεν είναι αυτή που βλέπει τα δάση της να καίγονται και τα σπίτια της να απειλούνται σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ οι υπεύθυνοι πελαγοδρομούν ανοργάνωτοι και ανίκανοι, με τα μισά μέσα να είναι άχρηστα. Υπεύθυνοι που αυτή εκλέγει, αυτή διορίζει, αυτή ανέχεται. Άλλη είναι, δεν είναι αυτή!

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Σαρωνικός εκπέμπει SOS

Μετά την οικολογική καταστροφή στην Σαλαμίνα, η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές της Αττικής επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο εξάπλωσης της ρύπανσης και σε άλλες ακτές του Σαρωνικού. Ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών της Greenpeace βρίσκεται ήδη στον Σαρωνικό, με στόχο την ανεξάρτητη καταγραφή και ανάδειξη του προβλήματος και την υποστήριξη της προσπάθειας απορρύπανσης.

“Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος;” δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Το σουηδικό survivor στην Ερμιόνη


Στον υδροβιότοπο της Ερμιόνης βρίσκονται  από σήμερα το πρωί, 18 ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές , που αγωνίζονται για το σουηδικό  survivor.


Μαζί τους  βρίσκονται εκπρόσωποι  μέσων ενημέρωσης για να καλύψουν τα «γυρίσματα» της σουηδικής κρατικής τηλεόρασης.


Σεπτέμβρης στο Μπίστι Ερμιόνης


Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μαύρες ακτές


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ:«Η ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΗ ΔΕΥΑΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ»


Kρανίδι 13/9/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΗ ΔΕΥΑΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ»

Κύριε Δήμαρχε γι’ αυτά τα απαράδεκτα που γίνονται σήμερα στην ΔΕΥΑΕΡ , εάν ήθελες να αποδείξεις , ότι εσύ δεν έχεις ευθύνη για την σημερινή κατάσταση, θα είχες αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την προεδρία της καταχρεωμένης και αμαρτωλής ΔΕΥΑΕΡ όπως εσύ την αποκαλούσες. 

Εγώ σου έδωσα την ευκαιρία προσβάλλοντας την παράνομη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 23/08/2017 που επανήλθε το θέμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας της παράνομης απόφασης , περίμενα κ. Δήμαρχε από εσένα να είχες το σθένος αντί να απομακρύνεις τον επιτυχημένο πρόεδρο της Θερμησίας κ. Η. Κατσαβελα να αναλάμβανες εσύ την προεδρία της.

Κ. Δήμαρχε με αυτόν τον τρόπο θα έπειθες τους δημότες μας , ότι εσύ έχεις μια άλλη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΕΡ και θα προσπαθούσες να λύσεις το πρόβλημα της επιχείρησης αυτής που δεν είναι άλλο από το μεγάλο της χρέος , μια μεγάλη ζημιά που συσσωρεύεται και αγγίζει το  1.900.000 ευρώ.

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ : ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΦ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥΠΡΟΣ
κ. Σφυρή Δημήτρη
Δήμαρχο Ερμιονίδας
ΘΕΜΑ:  Ανεπίτρεπτη κατάσταση   στο   Γ.Ε.Φ. Κρανιδίου.

Κύριε Δήμαρχε

Επισκεπτόμενος το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) στο Κρανίδι, για προσωπική υπόθεση, διαπίστωσα την κακή κατάσταση του εσωτερικού χώρου των γραφείων που  εργάζονται οι  διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των φορολογουμένων της ευρύτερης περιοχής.

 Υγρασία και μούχλα στους τοίχους, σκουριασμένα παράθυρα, ραγισμένα τζάμια  και ενοχλητική μυρωδιά είναι τα πρώτα στοιχεία που συνθέτουν την σημερινή πραγματικότητα στο Γ.Ε.Φ.

Κοκκινοτριμιθιά: Η φωτογραφία που συγκλονίζει

Ένας πατέρας πέφτει στα γόνατα και φιλά τα χέρια των παιδιών του, με τα οποία τον χωρίζει μια συρμάτινη περίφραξη. Κάποιες από τις αμέτρητες, καθημερινές ιστορίες προσφύγων που απηχούν τον πόνο, τον αποχωρισμό, τη βία, τον πόλεμο, την αβεβαιότητα, αλλά και παράλληλα την ελπίδα, την επανένωση, τη λύτρωση, εκτυλίσσονται και στην Κύπρο.
Η κύρια φωτογραφία του θέματος επελέγη τη Δευτέρα στις καλύτερες της ημέρας από όλο τον κόσμο, από τους συντάκτες του Πρακτορείου Reuters (Editors Choice Pictures).
Ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters Γιάννης Κούρτογλου απαθανατίζει τον Αμάρ Χαμάσο από τη Συρία, ο οποίος ζει στην Κύπρο, ανήμπορο να σφίξει στην αγκαλιά του τα αγαπημένα του πρόσωπα, να τα καλοσωρίζει με τον ιδιαίτερο, αλλά και αντιφατικό αυτόν τρόπο πίσω από τον φράχτη. 
Ο Αμάρ είχε χωριστεί από τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του πριν από ένα χρόνο από την πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, όταν μια αεροπορική επιδρομή διέλυσε το σπίτι τους, σκοτώνοντας και ένα από τα πέντε παιδιά του. 

Το Amanzoe στο Κρανίδι ανακηρύχθηκε 4o καλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης

Αργολίδα: Το Amanzoe στο Κρανίδι ανακηρύχθηκε 4o καλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης Το γεγονός ότι πλέον η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες απέδειξε η σημαντική διάκριση του ξενοδοχείου Amanzoe στο Κρανίδι της Αργολίδας, το οποίο ανακηρύχθηκε 4o καλύτερο ξενοδοχείο της Ευρώπης, από τους αναγνώστες του Condé Nast Traveller.

Επίσης ιδιαίτερα σπουδαία θεωρείται και η 20η θέση που κατέκτησε το ιστορικό Elounda Beach Hotel & Villas της Κρήτης, το οποίο είναι το πρώτο resort αυτού του επιπέδου στη χώρα μας που κτίστηκε το 1971, πριν περίπου 46 χρόνια.

Το Amanzoe γιόρτασε φέτος πέντε χρόνια παρουσίας και κατάφερε να αξιολογηθεί ψηλά και να βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στα κορυφαία ξενοδοχεία όχι μόνο πανελλαδικά και πανευρωπαικά αλλά του πλανήτη. Βρίσκεται στο Κρανίδι του Νομού Αργολίδας στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα Travel Awards 2017, που διοργανώνει κάθε χρόνο το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller, οι αναγνώστες του από όλο τον κόσμο το κατέταξαν στην 4η σειρά από την κορυφή για την Ευρώπη και στην 26η παγκοσμίως.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΥΑΕΡ: Ανακοίνωση Ισολογισμού-Απολογισμού 2016

Κρανίδι, 12-09-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. ο Ισολογισμός – Απολογισμός του οικονομικού έτους 2016 (ΑΔΣ 176/2017). Σας παραθέτουμε συνοπτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτόν:
  • Τα τακτικά έσοδα είναι 578.105,77€ και τα έκτακτα έσοδα 250.525,72€, δηλαδή συνολικά τα έσοδα χρήσεως 2016 είναι 828.737,73€.
  • Τα συνολικά έξοδα προ αποσβέσεων της χρήσης 2016 είναι 1.007.453,01€ έναντι εξόδων της χρήσης 2015 1.103.420,91€, δηλαδή παρατηρείται μείωση των εξόδων κατά 95.967,90€, δηλαδή 8,7%.
  • Οι συνολικές ζημίες της χρήσεως 2016 είναι 456.807,24€. Συγκριτικά με τη χρήση του 2015 η ζημία έχει μειωθεί κατά 207.890,65€, δηλαδή 31,3%(σημ. ζημιές χρήσεως 2015 664.697,89€).
  • Οι συνολικές υποχρεώσεις προς φόρους ανέρχονται σε 71.607,34€ έναντι της χρήσης 2015 που ήταν

Νάνος Βαλαωρίτης Ζούμε το θέατρο του παρολίγου!

ΠΗΓΗ: tvxs
Σήμερα η κατάσταση είναι ακατανόμαστη! Δεν υπάρχει φράση για να την αποδώσει. Διότι, δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς, με τον έναν τρόπο ή με τον άλλον. Η κατάσταση αυτή, είναι όχι μόνο «το θέατρο του παραλόγου», αλλά «το θέατρο του παρολίγου»! Του παρολίγου να πέσουμε στην Άβυσσο. Εκεί βρισκόμαστε. Ζούμε το θέατρο του παρολίγου!».
Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης μιλά στην σύμβουλο ανθρωπίνων σχέσεων - δημοσιογράφο Κρυσταλία Πατούλη για το Tvxs, προβληματιζόμενος για την σημερινή διεθνή και ελληνική πολιτική κατάσταση και αναρωτώμενος: «Αντί να σκεφτόμαστε πως θα σώσουμε τον πλανήτη, φαγωνόμαστε μεταξύ μας και παράγουμε όπλα. Τι να τα κάνουμε αυτά τα όπλα, αν πέσει πάνω μας π.χ. ένας μετεωρίτης;»Σήμερα η κατάσταση είναι ακατανόμαστη! Δεν υπάρχει φράση για να την αποδώσει. Διότι, δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς, με τον έναν τρόπο ή με τον άλλον. Η κατάσταση αυτή, είναι όχι μόνο «το θέατρο του παραλόγου», αλλά «το θέατρο του παρολίγου»! Του παρολίγου να πέσουμε στην Άβυσσο. Εκεί βρισκόμαστε. Ζούμε το θέατρο του παρολίγου!».

Οι Καρποί της Αργολικής Γης στο ΦΟΥΓΑΡΟ | 13-17 Σεπτεμβρίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

2η έκθεση ανάδειξης των αργολικών προϊόντων
Το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, ύστερα από την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης τον Οκτώβριο του 2016, τη 2η έκθεση ανάδειξης των αργολικών προϊόντων «ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ» από την Τετάρτη 13 έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Φουγάρου με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδα, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αργολίδας.

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές της Σουηδίας «επιβιώνουν» στην Ερμιονίδα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των σκανδιναβικών μέσων ενημέρωσης φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας αφού μετά το νορβηγικό τηλεπαιχνίδι επιβίωσης «Mesternes Mester», το οποίο γυρίστηκε το καλοκαίρι στη Μεσσηνία, σειρά πήρε το σουηδικό «Eternal Glory».

Σε αντίθεση με τα επιτελεία των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών που αναζητούν εξωτικές παραλίες στην Καραϊβική και την Πολυνησία, τα ξένα δίκτυα βρήκαν το ιδανικό σκηνικό στις ελληνικές παραλίες και συγκεκριμένα αυτή τη φορά σε εκείνες της Αργολίδας.

Το σημείο στο οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα παιχνίδια τέτοιου είδους είναι ότι στο συγκεκριμένο συμμετέχουν 18 ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές από την Σουηδία. Ποδοσφαιριστές, σκιέρ, πρωταθλητές της κολύμβησης, πυγμάχοι, αθλητές του στίβου και του χόκει θα αναμετρηθούν επί ελληνικού εδάφους στον 10 κύκλο του «Eternal Glory», το οποίο συνδυάζει τις αθλητικές δοκιμασίες με το reality show.

Τα γυρίσματα του παιχνιδιού ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα. Ηδη στην περιοχή βρίσκονται εκπρόσωποι σουηδικών μέσων ενημέρωσης για να καλύψουν τα «γυρίσματα» της σουηδικής κρατικής τηλεόρασης. Η παραγωγή γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας.

Τα ελληνικά παιχνίδια επιβίωσης

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο αντιδήμαρχος Γιάννης ΔημαράκηςΙωάννης Δημαράκης

Δημοτικός Σύμβουλος

Δήμου Ερμιονίδας

Ερμιόνη 11-9-2017

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμιονίδας

ΚΟΙΝ.: 1) κ. Δήμαρχο Ερμιονίδας
             2) κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους
του Δήμου ΕρμιονίδαςΘέμα: «Ανεξαρτητοποίηση από την δημοτική παράταξη “Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας” με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Δημ. Σφυρή»

Κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα επιστολή μου σας δηλώνω ότι ανεξαρτητοποιούμαι (αρ.66 του Ν. 3852/2010) από την δημοτική παράταξη «Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας». Οι λόγοι της ανεξαρτητοποίησής μου δεν είναι προσωπικοί αλλά αμιγώς πολιτικοί.

Με την παραίτηση μου από τη θέση του Αντιδημάρχου τον Μάιο του 2016 και τους αναφερόμενους σ’ αυτήν λόγους θέλησα να δώσω την ευκαιρία στον Δήμαρχο να προβληματιστεί και να θεραπεύσει τα σημαντικά αναφυόμενα προβλήματα δυσλειτουργίας, που είχαν ανακύψει σχετικά με την οργάνωση του Δήμου, τον συντονισμό και τον έλεγχο των δράσεων αιρετών και εργαζομένων, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Δήμου γενικότερα αλλά και ειδικότερα τα σοβαρά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ερμιονίδας (Δ.Ε.Υ.Α.Ερ.).

Ρόδι Ερμιονίδας: Ένα βήμα πριν γίνει ΠΟΠ, η έλλειψη νερού το καθηλώνει

Γιώργος Αργυρίου
ypaithros

Ένα βήμα πριν την κατοχύρωση του ροδιού στον κατάλογο των ευρωπαϊκών ΠΟΠ προϊόντων βρίσκονται στην Ερμιονίδα, αφού πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες στον φάκελο. Για την καλλιέργεια ροδιού στην περιοχή μίλησε στην «ΥΧ» η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιονίδας, Λιάνα Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή παράγεται ρόδι που σε καλές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να φτάσει τους 1.500 τόνους. Πρόκειται για το δεύτερο προϊόν που καλλιεργείται, μαζί με την ελιά, αφού η παραγωγή εσπεριδοειδών έχει υποχωρήσει αισθητά.
Επίσης, η πρόεδρος του συνεταιρισμού επισημάνει ότι «το ρόδι είναι ένα προϊόν που θέλουμε όλοι να καλλιεργούμε αλλά απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα με το νερό έχει αρχίσει και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της αλμύρας, που “τρώει” τα δέντρα. Ακούμε συνέχεια για τον Ανάβαλο, αλλά λύση δεν βλέπουμε. Αυτήν τη φορά, όμως, πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού το πρόβλημα του νερού εξαφανίζει ήδη την παραγωγή εσπεριδοειδών και εάν δεν βρεθεί λύση, θα συμβεί το ίδιο και με την παραγωγή ροδιού».

Ερμιονίδα- «Σωσίβιο» για την περιοχή το φυσικό της κάλλος, λείπει η σοβαρή και συστηματική προώθηση…»

Έρευνα: Κώστας Πρώιμος
enimerosipeloponnisou
Με αιτία και αφορμή την απερχόμενη τουριστική σεζόν καταγράψαμε τον απολογισμό της, μέσω των συνομιλιών μας, με τέσσερις γνωστούς επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στην Ερμιόνη και το Πόρτο – Χέλι.
Το κύριο εξαγόμενο συμπέρασμα της ακόλουθης έρευνας,  αποτελεί η διαπίστωση πως η «Τουριστική» Ερμιονίδα, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε αναπτυξιακές υποδομές, καταφέρνει μέσω παρατεταμένης ύφεσης να επιβιώνει, χάριν πρωτίστως στο φυσικό της κάλλος και τις ιδιαιτερότητές της, που την καθιστούν θελκτική, σε όσους την επισκέπτονται είτε συστηματικά, είτε για πρώτη φορά…

Πάντως, εν όψει κοσμογονικών εξελίξεων, στο γεωπολιτικό χάρτη και τα διεθνή  οικονομικά συστήματα, ο έμπειρος επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Γούτος,  «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», ισχυριζόμενος πως είναι επιτακτική ανάγκη, η δημιουργία ενός ενιαίου Τουριστικού φορέα προώθησης και προβολής της Ερμιονίδας, αλλά και των γειτονικών νησιών Σπετσών και Ύδρας… συνθέτοντας ένα «μαγικό»  τουριστικό τρίγωνο…
Παναγιώτης Γούτος- (GODAI):  «Η εφετινή χρονιά για την επιχείρησή μας που αποτελεί και μια καινούρια επένδυση στην περιοχή, μπορώ να πω ότι ήταν καλή και φαίνεται πλέον ότι «πατάμε» γερά για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, χάριν στην επιμονή μας για ποιότητα και παροχή υψηλών υπηρεσιών… Θέλω όμως να επισημάνω πως,  κανένα GODAI  ή άλλη τουριστική

Τα «κάστρα» της Ερμιονίδας και τα κρυμμένα μυστικά τους


Σοφία Πατούρα
H Ερμιονίδα, εμβληματικός θερινός προορισμός, είναι πολύ γνωστή, σχεδόν διάσημη: για τις δαντελωτές ακρογιαλιές της, τους παραδείσιους κόλπους και τα απάνεμα λιμανάκια της, τα βραχώδη μικρά ακρωτήρια, τα διάφανα νερά της, το ήρεμο τοπίο με τις ποικίλες εναλλαγές του, τους ασύμμετρους λοφίσκους και τη βλάστηση να φτάνει ώς την ακρογιαλιά.
Παλαιότερα, τα πράγματα εδώ ήταν χαλαρά, άναρχα, περίπου «επικίνδυνα». Διέσχιζες μικρούς χωματόδρομους ή κακοτράχαλα μονοπάτια και γρήγορα ανακάλυπτες κρυμμένους ορμίσκους με βοτσαλωτές ή αμμουδερές παραλίες. Με τα δένδρα ακουμπισμένα στο πλάι σου και τους βράχους κρεμασμένους πάνω από το κεφάλι σου, απολάμβανες ξέγνοιαστα τη φυσική σκιά τους. Οι σκόρπιοι εξερευνητές της θερινής απόλαυσης ανακάλυπταν κρυφές και απόκοσμες μικρές παραλίες και γίνονταν, συχνά, εθελοντές ναυαγοί!
Αυτές οι νεανικές αποκοτιές ανήκουν πια στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, μπήκε επιτέλους τάξη σε αυτό το άναρχο τοπίο! Παντού επικρατεί τάξη και κυρίως ασφάλεια. Ασφάλεια παντού: με τα οχυρωμένα κάστρα και τα πέτρινα τείχη να περιζώνουν τα μικρά ακρωτήρια της περιοχής, με τις απόρθητες καστρόπορτες, με τις συστάδες των πανύψηλων δένδρων να κρύβουν τα καστρόσπιτα και τους πύργους από τους διερχόμενους σε παρακείμενους δρόμους˙ με φρουρούς και σωματοφύλακες -σεκιουριτάδες τους λέμε σήμερα-, ένστολους και μυστικούς, να περιφέρονται γύρω από τα τείχη ή να σε παρακολουθούν καχύποπτα, κρυμμένοι πίσω από τις φυλλωσιές των θάμνων, με τα ελικόπτερα να πετούν πάνω από το κεφάλι σου όλη τη μέρα, μεταφέροντας στα κάστρα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αγαπητοί μαθητές, Αξιότιμοι εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες,
Εύχομαι από καρδιάς η σχολική σας χρονιά να είναι εποικοδομητική, δημιουργική, γεμάτη υγεία και διάθεση για συστηματική δουλειά, προκειμένου να σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σας, καθώς και σε ένα καλύτερο αύριο για εσάς και  τις οικογένειές σας.
Στο νέο ξεκίνημα των μαθητών, οι ευχές όλων μας συνοδεύουν την προσπάθειά τους.
Η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη, χρειάζεται επιμονή, υπομονή, θέληση, αλλά και θυσίες για φτάσετε τους στόχους και τα όνειρα σας.
Ταυτόχρονα, θα ήθελα να δώσω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μιας και είναι εκείνοι που καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα επίπονο έργο και αυτή τη χρόνια.
Στους γονείς και τους κηδεμόνες εύχομαι καλή δύναμη και κουράγιο για να σταθούν σωστά δίπλα στα παιδία τους.
Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, εργαζόμαστε σκληρά και συντονισμένα, προκειμένου να δώσουμε στους δημότες μας και πρωτίστως στα παιδιά μας την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.
Ο Δήμος Ερμιονίδας είναι δίπλα σας, στηρίζοντας σας μέσω των δύο Σχολικών Επιτροπών και μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, των οποίων οι υπεύθυνοι θα βρίσκονται, όπως πάντα, καθημερινά σε συνεργασία μαζί σας. 
Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας

Δημήτρης Σφυρής

Πρώτη μέρα στο σχολείο του Αργύρη Παλούκα


γράφει ο Αργύρης Παλούκας

στο ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

Η πρώτη μέρα μου στο σχολείο ήταν μαρτυρική, μαρτυρικότερη από κείνη ενός αγίου που δοκιμάζεται σωματικά και ψυχικά από τον σατανά προκειμένου να αποδείξει την πίστη του.
Το νηπιαγωγείο από το σπίτι μου απείχε μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια, όμως σε αυτό το πεντάλεπτο συνέβη ό,τι πιο τρομερό θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή ενός παιδιού.


Με κρατούσε από το χέρι η μητέρα μου, και πηγαίναμε. Στον δρόμο συναντήσαμε μυθικά πρόσωπα. Τη Φρειδερίκη, μία πανύψηλη και αδύνατη γυναίκα, που διατηρούσε καθαριστήριο και με φοβέριζε πως, αν δεν ήμουν καλό παιδί στο σχολείο ,θα με έβαζε στην επαγγελματική πρέσα και θα με σιδέρωνε. Την Αργυρούλα, μία χοντρή, με κοντά μαύρα μαλλιά, η οποία ήρθε και δάγκωσε το χέρι μου. Μία γριά που σταυροκοπιόταν όλη την ημέρα αλλά τις Απόκριες φορούσε τα ρούχα του άντρα της, έδενε κι ένα γουδοχέρι μπροστά στο παντελόνι, μέθαγε κι έβγαινε στους δρόμους κοροϊδεύοντας τους περαστικούς.

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ (Ε.Μ.Ε.)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι, με το φετινό σχολικό έτος 2017-2018 η Εταιρεία μας θα πραγματοποιήσει τρία (3) ενδιαφέροντα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά και εφήβους με θέματα από την Νεότερη  Ιστορία του τόπου μας.

Θεματικός πίνακας
Νοέμβριος 2017 : «Γεώργιος Μήτσας, ο Γενάρχης της Ιστορικής Ερμιονίτικης Οικογένειας των Μητσαίων».
Μάρτιος 2018 : «Η έναρξη της επανάστασης στην Ερμιονίδα»
Μάρτιος 2018: «Ο θάνατος του οπλαρχηγού Γιάννη  Γ. Μήτσα»

Εκπαιδευτικά σενάρια: Βιβή Σκούρτη, Ελένη Βλάσση-Κούστα

Έρευνα-Κείμενα: Γιάννης Μ. Σπετσιώτης

Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ εύχονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς «καλή σχολική χρονιά, με δύναμη, έμπνευση και υγεία»

"Αντιγόνη" του Σοφοκλή από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας Κυριακή 10/9 στις 8:30