Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η συνέχεια

Του Βασίλη Γκάτσου

Νομίζω είναι η πρώτη φορά που μιλάει δημόσια η ΔΕΥΑΕΡ.
Με κόκκινο παρατηρήσεις - επισημάνσεις
Αγγελική Αλεβίζου: «Υπάρχουν ιδιωτικές
μονάδες αφαλάτωσης στην Κοιλάδα,
για τις οποίες δεν μιλάει κανείς»… (Για την άδεια που έχουν, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη διάθεση της άλμης κ.λ.π. τον πρώτο λόγο τον έχει ο Δήμος με την περιβαλλοντική του υπηρεσία και η Περιφέρεια. Αυτοί είναι αρμόδιοι να ελέγξουν και να μιλήσουν δημόσια, να βάλουν πρόστιμα κ.λ.π. Από ποιον περιμένετε να μιλήσει, όταν δεν μιλάτε και δεν επεμβαίνετε εσείς ως αρμόδιοι, αν έχετε υποψίες παρανομιών; Εσείς και φυσικά ο Δήμαρχος.)
«Ο κύριος του έργου της αφαλάτωσης,
δεν θα είναι καμία ιδιωτική εταιρεία,
αλλά η ΔΕΥΑΕΡ». (Γιατί τέτοιος κρατισμός; Δηλαδή η ΔΕΥΑΕΡ έχει συγκρότηση πραγματικής επιχείρισης που θα λειτουργήσει Μονάδα Αφαλάτωσης; Εδώ ιδιωτικές επιχειρήσεις αναθέτουν τις μονάδες αφαλάτωσης σε εξειδικευμένες εταιρίες λειτουργίας και επίβλεψης. Δηλαδή αν επρόκειτο να μας δίνετε εμφιαλωμένο νερό θα ήταν νερό ΔΕΥΑΕΡ; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αναφέρατε την ύδρευση… Το νερό που υδροδοτεί τα σπίτια και τις καλλιέργειες της περιοχής, έχει φτάσει σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις, να κυμαίνεται κάτω από τις 8500 μονάδες… Μάλλον κάτι σαν νιτρικό άλας, «φαντάζει»περισσότερο…. (Προφανώς χλωριούχο άλας θα θέλει να πει)
ΑΛΕΒΙΖΟΥ: «Έχει δίκιο ο κόσμος να φωνάζει , για την ποιότητα του νερού και να έχει αγανακτήσει… (και δίκαιο έχει, και έχει αγανακτήσει και βλέπει ότι τίποτα δεν έγινε επί θητείας σας και προβλέπει με αυτά που λέτε ότι τίποτα δεν θα γίνει και μέχρι τέλος θητείας.) Ως ΔΕΥΑΕΡ, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά όπως προείπα αντιμετωπίζουμε σημαντικές, υλικοτεχνικές ελλείψεις.» (Δηλαδή τι κάνετε για την ποιότητα του νερού που όλο και χειροτερεύει όχι μόνον από την είσοδο θάλασσας στα υπόγεια νερά, αλλά και από τα βαρέα μέταλλα και μάλιστα το εξασθενές χρώμιο; Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ σας έγραψε ότι η γεώτρηση της Αυλώνας από όπου παίρνει νερό η Ερμιόνη έχει, σύμφωνα με τις αναλύσεις της ΔΕΥΑΕΡ το περισσότερο εξασθενές χρώμιο και είναι σωστό να σταματήσει την λειτουργία της και το "ανθρωπίνως δυνατό" ήταν ότι δεν γίνεται αυτό, γιατί δεν θα έχει η Ερμιόνη επάρκεια νερού!)
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η περίπτωση της λύσης -μέσω αφαλάτωσης, έχει ακόμη «δρόμο για να διανύσει» δεδομένου ότι, αποτελεί «μήλον της έριδος»; Θα το θέσω απλά: Τελικά πότε οι κάτοικοι της Ερμιονίδας, θα ανοίγουν την βρύση του σπιτιού τους και θα απολαμβάνουν …πόσιμο νερό;

ΑΛΕΒΙΖΟΥ: Για την αφαλάτωση ιδιαίτερα στα «Χώνια» (Κοιλάδα) έχει γίνει κατά καιρούς πολύ κουβέντα… Δεν μπορώ να σας πω, πως αυτό ή το επόμενο καλοκαίρι, θα φτάνει ποιοτικό νερό στις βρύσες μας… ( Όντως όπως το λέτε, κουβέντα γίνεται και τίποτε άλλο, αλλά είμαστε όλοι βέβαιοι ότι με το κουβέντι ούτε τούτο , ούτε το επόμενο καλοκαίρι θα τρέξει πόσιμο κατά τον νόμον και όχι ποιοτικό νερό στις βρύσες μας. Το νερό που βγάζουν οι βρύσες μας είναι εκτός προδιαγραφών ποσίμου και καλόν είναι να μας εξηγήσετε βάσει ποίου νόμου το δημοτικό δίκτυο νερού διοχετεύει στις βρύσες μας μη πόσιμο νερό, σύμφωνα και με τις αναλύσεις σας. Απλά κάνουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και όλοι μας ότι δεν καταλαβαίνουν, μη στερηθούμε τελικά κατά τον νόμον και αυτό το υφάλμυρο νερό. Αυτό είναι προϊόν της ΔΕΥΑΕΡ σήμερα.)
Εμείς υιοθετήσαμε την πρόταση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καμιζή, να γίνουν τρείς μονάδες αφαλάτωσης σε Ερμιόνη Πορτοχέλι και Κοιλάδα… (καλά ο Δήμαρχος προτείνει στην ΔΕΥΑΕΡ, ή η ΔΕΥΑΕΡ ως αρμοδία εισηγείται στον Δήμαρχο και στο ΔΣ;) Για την τελευταία, ήδη έχουμε προχωρήσει την μελέτη που προβλέπει 5-6000, κυβικά και θα λύσει το πρόβλημα, τουλάχιστον και για το Κρανίδι αλλά και τον οικισμό του Πορτοχελίου. Όμως θα πρέπει να υπάρξει λύση και για την ευρύτερη περιοχή της κοινότητας στο Πόρτο χέλι ,καθώς λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και πολλές εξοχικές κατοικίες, ώστε να πληρούνται τουλάχιστον οι απαραίτητες προδιαγραφές , για την σωστή «εικόνα» ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού…Το

Σκυλιά στην παραλία; Φυσικά και επιτρέπεται!

Βάσω Τάκη,
Δικηγόρος, πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Βέροιας και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων
.

Ο νομοθέτης έχει φροντίσει κάνει τη ζωή των σκυλιών δύσκολη και στις παραλίες. Ο κηδεμόνας ενός ζώου, μπορεί να κάνει μαζί με αυτό το μπάνιο του στη θάλασσα σε μια ερημική παραλία.
Όμως με το που εμφανιστεί ο πρώτος, ο οποίος θα ενοχληθεί, δεν υποχρεούται να φύγει από την ακτή, αλλά είναι υποχρεωμένος, να κρατήσει το ζώο κοντά του εντός ή εκτός νερού και να το έχει ασφαλισμένο.
Η νομοθεσία ορίζει, ότι αρμόδια αρχή για να επιβάλλει τον νόμο, για οτιδήποτε συμβαίνει στις παραλίες είναι το Λιμενικό, ούτε η Δημοτική Αστυνομία, ούτε η άλλη Αστυνομία.
Τι πραγματικά λέει ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα
Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα (άρθρο 230), και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 προβλέπουν ότι:
«Το λούσιμο οικόσιτων ζώων στις Ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 230 παρ. 1ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένα σε χώρους λουομένων»
«Η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων».
«Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση».
«Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση!».
Απολαύστε το μπάνιο σας και μην ενοχλείτε!
Επί της ουσίας κανένας εκπρόσωπος του Δήμου δεν μπορεί, να σας απαγορεύσει, να είστε στη θάλασσα με το ζώο σας (ούτε και το Λιμεναρχείο), αρκεί να βρίσκεστε σε μια πιο... ερημική

Ελαιόλαδο: υποχώρηση της Κομισιόν για τα μπουκάλια μιας χρήσης στα εστιατόρια

Την απόφασή της για απαγόρευση του μη τυποποιημένου ελαιολάδου στα εστιατόρια αναγκάστηκε να ανακαλέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, αλλά και καταναλωτών.
Ειδικότερα, η Κομισιόν πρότεινε την απαγόρευση του ελαιόλαδου σε μη σφραγισμένα δοχεία ή επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες σε εστιατόρια με το επιχείρημα της προστασίας των καταναλωτών από περιπτώσεις νοθείας και την αντικατάστασή τους με σφραγισμένες φιάλες μιας χρήσης.
Η απόφαση της Κομισιόν συγκέντρωσε αρνητικά σχόλια από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Ο Επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσίολος, δικαιολόγησε την αναδίπλωση λέγοντας ότι έλαβε υπόψη του τη γνώμη των καταναλωτών και πρόσθεσε ότι θα προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών ύστερα από νέες διαβουλεύσεις με τους παραγωγούς, τις οργανώσεις καταναλωτών και τους εστιάτορες.
Οι επικριτές επικεντρώθηκαν στη δυσκολία εφαρμογής και ελέγχου του μέτρου, αλλά και στα κίνητρα της Κομισιόν κάνοντας λόγο για κίνηση προστασίας των ελαιοπαραγωγών της Νότιας Ευρώπης.
Η αλήθεια είναι ότι η νοθεία γίνεται συχνά πριν το ελαιόλαδο φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή, καθώς παραγωγοί αναμειγνύουν ελαιόλαδο αρίστης ποιότητας, συνήθως ελληνικής παραγωγής, με υποδεέστερα προϊόντα και το πωλούν ως «αγνό παρθένο».
econews

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΝΑΛΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


ΕΝΑΛΙΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Στις αρχές της εβδομάδας το Δήμο μας επισκέφθηκε πολυμελής ομάδα της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την αρχαιολόγο κα Δέσποινα Κουτσούμπα, δύτες και τοπογράφους και πραγματοποίησαν εργασίες φωτογράφισης και τοπογραφικής αποτύπωσης ερειπίων αρχαίων κτισμάτων (πιθανόν Ρωμαϊκής Περιόδου) στην παραλία Δάρδιζας.

Όπως είναι γνωστό, σε ολόκληρο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο της Ερμιονίδας (Θερμησία, Ερμιόνη, Φλάμπουρα, Πορτοχέλι, Κορακιά, Κοιλάδα, Σαλάντι) έχουν εντοπιστεί υπολείμματα αρχαίων οικισμών της ιστορικής και προϊστορικής ακόμα περιόδου. Με την επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγο κα Δέσποινα Κουτσούμπα, ο Δήμαρχος συζήτησε για την εκπόνηση μιας εργασίας φωτογραφικής και τοπογραφικής αποτύπωσης όλων των ενάλιων αρχαιοτήτων που αντιστοιχούν σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας.

Τα μέλη της ομάδας φιλοξενήθηκαν προσωπικά από τον Δήμαρχο και με τη συμμετοχή του κ.Ιωσήφ Γανώση. Σημαντική τεχνική βοήθεια προσέφεραν ο γνωστός δύτης Γιώργος Καλλιάνος και ο φωτογράφος Γιώργος Οικονόμου.  
http://dimermionidas.blogspot.gr/ 





Ανάστροφη πορεία: Η σιωπηρή επανάσταση


 Του  Γιάννη Μακριδάκη 
Σε λίγο καιρό όποιος κατέχει αυτόν τον σπόρο της ολόγλυκιας ντομάτας Βόρειας Χίου, θα συλλαμβάνεται ως τρομοκράτης ενάντια στη δημόσια υγεία. Αυτoύς τους νόμους θεσπίζουν οι πολυεθνικές μέσω των κυβερνήσεων. Με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας ποινικοποιούν κάθε σπόρο που έθρεψε για χιλιάδες χρόνια την ανθρωπότητα και της αφαιρούν το δικαίωμα της κοινοκτημοσύνης των σπόρων. Νομίζουν ότι θα υποτάξουν τη φύση και ότι θα ταϊζουν τους ανθρώπους με ό,τι βγάζει το εργαστήριο της ανήθικης κερδοσκοπικής τους μανίας.
Όλα αυτά δεν είναι μια θεωρεία συνωμοσίας την οποίαν πλέκουν άλλοι εις βάρος μας. Όλα αυτά τα μεθοδεύουμε εμείς οι ίδιοι, ο καθένας προσωπικά, με τον καθημερινό του τρόπο ζωής. Αφήσαμε την τροφή μας στα χέρια εταιριών. Αφήσαμε τους σπόρους ακαλλιέργητους. Πέσαμε με τα μούτρα στην αστική βολική (;) ζωή ξεχνώντας ότι τίποτα δεν κερδίζεις δίχως να χάσεις κάτι άλλο. Δώσαμε τον εαυτό μας, την υγεία μας, τη ζωή μας ενέχυρο στο

Πυρκαγιά στην Ύδρα

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη ως αυτή την ώρα  στην Ύδρα, κοντά στο ξενοδοχείο Miramare.

Υδροφόρα επιχειρούν την κατάσβεσή της.

ΔΙΔΥΜΑ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΡΗΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ώρες αγωνίας και έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης-δυσοσμίας περνούν οι κάτοικοι των Διδύμων Αργολίδας (Δήμου Ερμιονίδας) αλλά και των γειτονικών περιοχών, ανάλογα με τις διευθύνσεις των ανέμων στην περιοχή.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από υπαίθρια καύση απορριμμάτων είναι εξαιρετικά αυξημένη και τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή.

Στις εγκαταστάσεις του δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων, στα Δίδυμα, φωτιά καίει τα χύδην επί του εδάφους αφημένα στερεά απόβλητα και υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί και στα δεματοποιημένα. Οι έκτακτες ρίψεις χώματος για επικάλυψη των χύδην καιόμενων απορριμάτων απλώς επικαλύπτουν προσωρινά το πρόβλημα.

Ο κίνδυνος για φωτιά είναι διαρκής και επιπρόσθετα η

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ


Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης Κρανιδίου

 Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε, ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης στο Κρανίδι, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 3.639.890 ευρώ και επιλέξιμη δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2.963.000 ευρώ.
Το έργο αφορά την αναβάθμιση και κατασκευή του δικτύου ύδρευσης στο Κρανίδι και προβλέπεται να γίνει αντικατάσταση παλαιών και προβληματικών αγωγών με νέους από πολυαιθυλένιο 3ης γενιάς, συνολικού μήκους 23 και πλέον χιλιομέτρων και τον εξοπλισμό με δικλείδες αεροεξαγωγούς εκκενωτές και πυροσβεστικά στόμια.
Προβλέπεται, επίσης, παρακολούθηση και εποπτεία όλων των εκσκαφικών εργασιών του έργου από την Δ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
argolikeseidiseis 

Φλεγόμενος Σταυρός (Video)

Εχουν  καεί ήδη και δέματα ..Ο χωρος βαδίζει πρός ολική απώλεια..μαζί με το περιεχόμενο του.
Οι συνθήκες για τους πυροσβέστες είναι ακραίες ,και αν δεν είναι αυτο σε περιφερειακό επίπεδο και όχι μόνο μείζον περιστατικό ενεργοποίησης συστήματος πολιτικής προστασίας ..αναρωτιέμαι τι είναι (μιλάμε για ελεύθερη καυση 30000 τόννων τοξικών απορριμμάτων).Εχει κάνει αίτημα  ο Δήμος Ερμιονίδας ;

"Ι"
ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ

Πλατσουρίσματα

Πλατσουρίσματα

Ενώ ήσυχα κολυμπούσα
και στην θάλασσα μέσα βουτούσα,
βλέπω τρεις χάριτες ξαπλωμένες
με τόνους ελαίων πασαλειμμένες.
Χαράς ευαγγέλια των νεολαίων
τροφή στα βλέμματα των πειναλέων.
Γλιστρώ με χάρη αλιγάτορα
και μου θυμίζω συμβουλάτορα
Γυναίκες, λέω, είναι ντροπή,
οι γύρω με κοιτούν σκυθρωποί,
δεν είναι πρέπον γυμνά κορμιά
θε να μας έρθει λιποθυμιά
καλύψτε γρήγορα την νεφραμιά
πριν μας πάρουν τα ζουμιά.
Ταράχτηκα έτσι όπως τις είδα,
ενώ οι γύρω μου σαν ακρίδα
έπεσαν πάνω μου και με μανία
με ξυλοφόρτωσαν τον νεανία.
Φίλε, μου λέει, η πιο τσαχπίνα,
ήταν κατάμαυρη σαν Αραπίνα,
πάρε μεζέ για κάνα μήνα
να σου περάσει και η πείνα.
Κοκκίνισα έγινα σαν το παντζάρι
την ψυχή μου η Έχιδνα έχει γδάρει.
Ποτέ ξανά σε ακρογιάλια
από την ταράτσα με τα κιάλια.

                Ο ξέμπαρκος

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Δελτίο τύπου: 2ο Φεστιβάλ Νέων Μουσικών Μονάχου


Κατεβάζοντας την αυλαία
του 2 Φεστιβάλ Νέων Μουσικών μας,
θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν
και στήριξαν τη προσπάθεια μας.

Καταρχάς , τη δεσποινίς Αρετή Κετιμέ και τα μουσικά της αδέλφια, όπως τους αποκάλεσε,

τον Γιάννη Καρακαλπακίδη και τον Μιχάλη Μπακάλη.

Τη Γενική Πρόξενο του Μονάχου κυρία Γραμματά,
τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κύριο Μακρή,
τον πάτερ Γεώργιο, τον πάτερ Ιωάννη.

Τους δικούς μας μουσικούς που στήριξαν την εκδήλωση
με τη παρουσία τους όπως τον Λευτέρη Αρμύρα,
τον Νίκο Μωυσιάδη και τον Στέλιο Μακρόπουλο

Τον άνθρωπο που φορτώθηκε πάνω του όλα τα τεχνικά της εκδήλωσης τον Πόλυ Καμπερίδη.

Τον Γιάννη Καλλία τον καθηγητή μουσικής που συνόδευσε
τα παιδιά ως το τέλος

Αποχέτευση

Κρανιδίου, Πορτοχελίου, Κοιλάδας.

Πέρα από τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση, ποιο είναι τα σκεπτικό εν σχέσει με το περιβάλλον;
Στην Ερμιόνη υπήρχε σκέψη να γίνει ο βιολογικός σε έναν από τους κάμπους της, αλλά η μυρουδιά, η διάθεση των λυμάτων, η θέα του βιολογικού θα ήταν πολύ επιβαρυντικά για οποιονδήποτε μικρό μας κάμπο. Η άκρη του Κροθιού ήταν σωστή λύση, γιατί μόνον η μυρουδιά ενοχλεί κατά καιρούς τον οικισμό, αλλά είναι θέμα που αντιμετωπίζεται τεχνικά. Μέχρι σήμερα ο αγωγός μεταφοράς των λυμάτων που είναι σχετικά μικρής πίεσης αλλά και μικρού μήκους δεν έχει παρουσιάσει διαρροές, αλλά και να παρουσιάσει, είναι εύκολο να εντοπιστούν και να επισκευαστούν και το κυριότερο μόνο τοπική ρύπανση θα δημιουργήσουν.

Δεν είναι γνωστό το σκεπτικό εν σχέσει με το περιβάλλον που όρισε ως ιδανική θέση για τον βιολογικό τη θέση Λουτρό, και τη μεταφορά των λυμάτων των τριών Κοινοτήτων εκεί. Γιατί δεν έγινε στο Πορτοχέλι, για παράδειγμα; Επίσης δεν έχει γραφτεί τίποτα για την πορεία που θα ακολουθήσει ο αγωγός μεταφοράς λυμάτων από Πορτοχέλι στον Κάμπο Κρανιδιού και ιδιαίτερα τι είναι αυτό που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές λυμάτων, αλλά και αν υπάρξουν πώς θα γίνεται αυτόματα ο εντοπισμός και όχι μετά από καιρό από τη λίμνη των λυμάτων που θα σχηματιστεί. Μιλάμε για αγωγό μήκους γύρω στα 7 χιλιόμετρα που θα ανέρχεται σε υψόμετρο πιθανόν και πάνω από τα 100 μέτρα.

Υπενθυμίζω ότι οι αγωγοί νερού από τις γεωτρήσεις στη περιοχή Πελεής είχαν προβλεφθεί να είναι οι κατάλληλοι για να αντέξουν τη μεγάλη πίεση του νερού λόγω μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, όμως όχι μόνον παρουσιάστηκαν διαρροές, αλλά άργησε και ο εντοπισμός τους και η επισκευή τους, ενώ υπήρξαν και σημεία που μετά την επισκευή πάλι εμφανίζονται διαρροές.

Σήμερα τα λύματα που δέχεται ο βιολογικός του Λουτρού είναι πολύ λίγα, κατά την ΔΕΥΑΕΡ πάντα, αφορούν μόλις το 20% του Κρανιδίου που έχει αποχέτευση. Τα επεξεργασμένα λύματα διοχετεύονται στο ρέμα Χουσεΐνι, επιφανειακά. Όμως όταν τελειώσουν τα έργα ο βιολογικός θα δέχεται το καλοκαίρι τουλάχιστον 1000 κ.μ. λύματα που μετά την επεξεργασία τους είναι 1000 κ.μ. επεξεργασμένα λύματα και το ρέμα Χουσεΐνι θα γίνει κανονικό ποταμάκι που θα εκβάλει στον βιότοπο της Κοιλάδας. Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι η επιφανειακή διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων και μάλιστα σε ρέματα δεν επιτρέπεται από το νόμο και για κανένα λόγο.

Γι' αυτά τα θέματα πρέπει να ενημερώσει υπεύθυνα ο Δήμος. Ο αγωγός θα περάσει δίπλα από ιδιοκτησίες, κτήματα, εξοχικά. Για φανταστείτε ξαφνικά να δει στο κτήμα του ο αγρότης μια πηγή λυμάτων. Δεν είναι νερό, είναι λύματα και οι νομικές συνέπειες είναι πολύ μεγάλες και άμεσες.
Με άλλα λόγια τι είναι αυτό που εξασφαλίζει ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα ανάλογο του Σταυρού;
Η χρηματοδότηση, η επανένταξη, η υλοποίηση, η κατασκευή και η λειτουργία είναι ένα θέμα. Η εγγύηση ότι το έργο θα είναι πάντα εντός των περιβαλλοντικών του προδιαγραφών είναι το ζητούμενο. Γι' αυτό να μας πει ορισμένα πράγματα ο κύριος Λάμπρου αλλά και η Αντιπολίτευση. Χωρίς αυτήν την εγγύηση, απλά το πεδίο της κοκορομαχίας από τη χρηματοδότηση - ξεχρηματοδότηση, την κατασκευή - εγκατάλειψη, ένταξη - επανένταξη, θα  περάσει στη νέα του φάση για την ευθύνη των κακοτεχνιών, την παραλαβή του έργου, τη λειτουργία του, ενώ η γη μας θα ποτίζεται νύχτα μέρα με τα λύματά μας και το ρέμα Χουσεΐνι θα είναι το νέο περιβαλλοντικό πρόβλημά μας.
Δέκα φορές μέτρα και μετά κόψε, λέγανε οι παλιοί.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Γιατί μηδενίστηκε ο μαθητής, αφού απάντησε... σωστά

Για να χαμογελάσουμε.
 Μαιρη Φασιλή 

της Μαρίας Α.
Γιατί μηδενίστηκε ο μαθητής, αφού απάντησε.. σωστά σε όλες τις παρακάτω ερωτήσεις ;

1 - Σε ποια μάχη σκοτώθηκε ο Λεωνίδας;
- Στην τελευταία του.

2 - Πού υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας;
-Στο κάτω μέρος της σελίδας.

3 - Ποια είναι η κύρια αιτία διαζυγίων;
-Ο γάμος.

4 - Ποια είναι η κύρια αιτία της αποτυχίας;
-Οι εξετάσεις.

5 - Τι μοιάζει περισσότερο με μισό μήλο;
-Το άλλο μισό.

6 - Τι δεν μπορείς να φας ποτέ για πρωινό;
-Γεύμα και δείπνο.

7 - Αν ρίξεις ένα βότσαλο σε μια λίμνη, τι θα συμβεί;
-Θα βραχεί.

8 -Πώς μπορεί κάποιος να ζήσει 8 ημέρες άυπνος;
-Κανένα πρόβλημα. Θα κοιμάται τις νύχτες.

9 - Πώς μπορείς να σηκώσεις έναν ελέφαντα με ένα χέρι;
-Δεν θα βρεις ποτέ έναν μονόχειρα ελέφαντα.

10 - Αν έχεις στο ένα χέρι 3 μήλα και 4 πορτοκάλια και στο άλλο χέρι 4 μήλα και 3 πορτοκάλια, τι έχεις;
-Πολύ μεγάλα χέρια.

11 - Εάν πάρει 10 ώρες σε 8 άντρες να χτίσουν έναν τοίχο, πόση ώρα θα πάρει σε 4 άντρες για να τον χτίσουν;
-Μηδέν χρόνο, γιατί είναι ήδη χτισμένος.

12 - Πώς μπορείς να πετάξεις ένα αυγό σε τσιμεντένιο πάτωμα χωρίς να το σπάσεις;
-Με όποιο τρόπο θέλεις, τα τσιμεντένια πατώματα δεν σπάζουν

Read more: www.i-diadromi.gr

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Προσοχή, κίνδυνος!


27 διαφορετικές χημικές ουσίες βρέθηκαν σε φρούτα και λαχανικά


Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας, φτάνουν στο πιάτο μας χωρίς να το ξέρουμε και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και το περιβάλλον.
Μόνο στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα αχλάδια έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Πρόκειται για χημικές δραστικές ουσίες απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και νόμιμες. Oι επίσημες εγκρίσεις τους αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα, μπορεί να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης και πολλά άλλα.
πάρε θέση
Η μόνη λύση: η βιώσιμη γεωργία
Η βιώσιμη γεωργία είναι ο μόνος τρόπος ο οποίος διασφαλίζει καθαρή και υγιεινή τροφή και καθαρές, φυσικά γόνιμες καλλιέργειες. Στήριξε με τη δράση σου την εκστρατεία της Greenpeace για Βιώσιμη Γεωργία χωρίς τοξικά και χωρίς μεταλλαγμένα.

Φραχθι

Φυσικό είναι μια παράταξη να προβάλει το έργο της έστω και μονομερώς, αλλά όχι υπερβολές, γιατί τελικά άλλο είναι το έργο.

Εξηγούμαι και ως ψηφοφόρος της παράταξης:
Την περίοδο των ανασκαφών όντως το ενδιαφέρον και η γνώση όλων μας ήταν περιορισμένα.
Μέχρι όμως το 1999 έγινε πολύ καλή ενημέρωση από τον τότε τοπικό τύπο (1600 περίπου σταθεροί συνδρομητές Ερμιονίδας και παροικίας εσωτερικού και εξωτερικού) και τα τοπικά βιβλία, και επειδή αυτά τα ξέρει πάρα πολύ καλά ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος μπορεί να τα διηγηθεί στον Δήμαρχο για να μην μακρηγορούμε, γιατί φαίνεται ότι τα αγνοεί.  Απλώς να αναφέρω ότι έχω στο αρχείο μου όλες τις τότε δημοσιεύσεις των αρχαιολόγων και τα σχετικά βιβλία στα οποία βασίστηκε η ενημέρωση από τον τοπικό τύπο και τα τοπικά βιβλία για όλες τις αρχαιότητες της Ερμιονίδας, και όταν λέμε όλες εννοούμε ΟΛΕΣ, και τότε δεν πάταγες το κουμπί του διαδικτύου, αλλά έτρεχες από αρχαιολογική σχολή σε αρχαιολογική σχολή και από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη με ειδικές άδειες, και φυσικά πριν δημοσιεύσουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια τα τελικά συμπεράσματα στους περίπου 7 τόμους για Φράχθι - Αλιείς που δυστυχώς ακόμη δεν τα έχουν οι τοπικές δημοτικές βιβλιοθήκες μας παρ' όλο το ενδιαφέρον της παράταξής μας.
Μπράβο του νυν Δημάρχου  που με την πρώτη θητεία του στον Δήμο Κρανιδίου αντιλήφθηκε με τη σειρά του την σημασία του Φράχθι όχι μόνον ως σημαντικότατη αρχαιολογική θέση αλλά και ως αξιοποιήσιμη πολιτιστικά και οικονομικά.
Οι αρχαιολογικές σχολές των δύο αμερικάνικων πανεπιστημίων που χρηματοδότησαν το όλο ανασκαφικό έργο στην Ερμιονίδα αυτήν την περίοδο (Φράχθι, Αλιείς) ανέσκαψαν μόνον σε επιλεγμένες θέσεις που στατιστικώς θα τους έδιναν το κατάλληλο υλικό και πληροφορίες, ώστε με ακρίβεια να μελετήσουν σχεδόν τα πάντα με τη μικρότερη δυνατή χρηματοδότηση. Έτσι δεν έχει και νόημα, για πολλά πολλά χρόνια, η συνέχιση των ανασκαφών στο Φράχθι και τους Αλιείς για την ολική αποκάλυψη και ανάδειξη αυτών των θέσεων, γιατί θα είναι μία χρηματοδότηση που θα επαναλάβει ένα ήδη τετελεσμένο, επιστημονικά και ερευνητικά, έργο.
Έτσι τα δύο πανεπιστήμια, αφού εμείς ως χώρα και ως Ερμιονίδα δεν είχαμε πόρους για να αναθέσουμε στη δική μας υπεράξια και υπερεπαρκή Αρχαιολογική Υπηρεσία αυτό το σημαντικό έργο, παραδώσαμε όλη τη γνώση και τα συνακόλουθα ερευνητικά αποτελέσματα στα δύο αυτά πανεπιστήμια.
Φυσικά ούτε ο Δήμαρχος ούτε ο Δήμος Κρανιδίου, ούτε και κανένας μας δεν έκανε παγκόσμια γνωστό το σπήλαιο. Το σπήλαιο το έκανε γνωστό η ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητα των δύο αυτών αμερικάνικων πανεπιστημίων, που ξέρανε να προβάλουνε τη δουλειά τους. Τα ευχαριστούμε, με την πικρία ότι μπορούσαν να είναι δύο δικά μας ή η δική μας Αρχαιολογική Υπηρεσία, όμως αυτό ήταν αδύνατον σε μια χώρα που στόχο της ήταν να κατασπαταλά όχι μόνον τους πόρους της αλλά και τα υπέρογκα δάνεια στην πολιτική συναλλαγή και στην αλόγιστη κατανάλωση. Εδώ δεν χρειάζεται να εξηγήσει ο Αγαπητός Αντιδήμαρχος, γιατί ο Δήμαρχος τα ξέρει από πρώτο χέρι ως τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Το έργο λοιπόν σήμερα είναι άλλο.
Πώς με την επένδυση αυτή, θα μπορέσει ο Δήμος να εκμεταλλευτεί το Φράχθι πολιτιστικά και οικονομικά. Και φυσικά τα άμεσα οικονομικά οφέλη = εισιτήριο εισόδου, θα είναι θαύμα αν καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης και φύλαξης, όμως μπορεί να είναι πολύ μεγάλα τα έμμεσα οικονομικά οφέλη = διαμονή, εστίαση, συνέδρια, πωλήσεις αναμνηστικών, προϊόντων κ.λ.π. κ.λ.π.
Αυτό είναι και το δύσκολο στοίχημα για περίπου 1.5 χρόνια για την σημερινή διοίκηση του Δήμου και φυσικά για την επόμενη, και ευχόμεθα κάθε επιτυχία.
Θεμιτή και η όποια πολιτική εκμετάλλευση των εγκαινίων, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αν το έργο πετύχει μακροχρόνια τον σκοπό του, τότε και όσοι δούλεψαν θα μείνουν στη συλλογική μνήμη, πέρα από αναμνηστικές πλάκες και μπλογκοθυμιάματα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΔΙκτυο ΑΝταλλαγής Αργολίδας - Συνάντηση Ναυπλίου

ΔΙκτυο ΑΝταλλαγής Αργολίδας(προϊόντων και υπηρεσιών)

Ανοιχτές Συναντήσεις Ενημέρωσης
για έναν τρόπο ανταλλαγής μεταξύ ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση χρημάτων
 
Δευτέρα 27 Μαϊου 2013, 6:30 μμ
Καφέ Πυκνό Παρόν
Πότη 1, Ναύπλιο


Για πληροφορίες:Γεωργία Χατζηνικολάου 627520-93030, 986-174429

Νίκος Αυγερινός 27520-93030, 6936-703400
Άννα Καραμανιάν 6947-946364

Email: ilianthos11@gmail.com

Θέματα
- Τι είναι το ΔΙ.ΑΝ.Α

- Πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει
-  Εθελοντική βοήθεια για την ανάπτυξή του
- - Εμπειρίες και ανταλλαγή απόψεων από τους ήδη συμμετέχοντες


Παρακαλούμε προωθήστε το mail και στους φίλους σας κι όποιος μπορεί ας τυπώσει και  κολλήσει την συνημμένη αφισούλα

http://ilianthos.wordpress.com
 
Έλλη Βασιλάκη 

EU finds time to tell restaurants how to serve olive oil


Ο Αλέξανδρος απο το Παρίσι μας πρότεινε το άρθρο
(Reuters) - Critics ridiculed European Union bureaucrats on Saturday for taking time off fighting the euro zone's debt crisis to impose strict new rules on how restaurants serve olive oil.
From January 1, 2014, eateries will be banned from serving oil to diners in small glass jugs or dipping bowls, and forced instead to use pre-sealed, non-refillable bottles that must be disposed of when empty.
The European Commission said the move is designed to improve hygiene and reassure consumers the olive oil in restaurants has not been diluted with an inferior product.
But critics say the rules are a sop to Europe's olive oil producers, and will only add to the frustration felt by many towards a bloated EU bureaucracy regarded as out of touch with the concerns of ordinary Europeans.
"If the European Union was logical and properly run, people wouldn't be so anti-Europe. But when it comes up with crazy things like this, it quite rightly calls into question their legitimacy and judgment," said Marina Yannakoudakis, a British Conservative member of the European Parliament.
The Commission said its proposal was supported by 15 out of 27 EU member governments, including the continent's main olive oil producers - Italy, Greece, Spain and Portugal - which are among the countries worst affected by the euro crisis.
"The fact that the EU is the world's major producer of olive oil - for up to 70 percent of the olive oil globally - perhaps this is even more than just a good consumer story for European citizens," commission spokesman Oliver Drewes told reporters.
Yannakoudakis said the Commission's defense of the plans highlighted how out of touch their priorities were.
"The economic crisis in these countries isn't because of olive oil, it's because of the euro, and they should be concentrating on solving that problem," she told Reuters by telephone.
Germany opposed the plans in a vote by EU government officials behind closed doors, while Britain - which regularly cites perceived meddling from Brussels as the reason for its strained relationship with Europe - abstained.
German newspaper Sueddetsche Zeitung described the plan as "the weirdest decision since the legendary curvy cucumber regulation", referring to now-defunct EU rules on the shape of fruit and vegetables sold in supermarkets.
The regulations are based on rules in force in Portugal since 2005, and are part of an EU initiative to help olive oil producers hit by rising operating costs and falling profits in recent years.
But Enzo Sica, owner of Italian restaurant Creche des Artistes close to the EU quarter of Brussels, said the rules would prevent him from buying his extra virgin olive oil direct from a traditional supplier in Italy.
"They say they're thinking about consumers, but this will increase costs for us and our customers as well. In this time of crisis, surely they should be worrying about other things rather than stupid stuff like this."
(Editing by Jon Hemming)

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η Ερμιόνη του Άρη

Ο "δικός μας" Άρης Καλογερόπουλος που έχει δημιουργήσει το κίνημα I am Greek, επισκέφτηκε ξανά την αγαπημένη του Ερμιόνη και  φωτογράφισε τις ομορφιές της.





Από Ιχνηλάτες

Απο 1-1-2014 ελαιόλαδο θα σερβίρεται σε εστιατόρια μόνο σφραγισμένο.

...Σωστό μέτρο, αλλά οι μικροπαραγωγοί που δεν έχουν δυνατότητα τυποποίησης, μένουν πλέον στα 1,8 -2,5 ευρώ max (το κλασσικό δοχείο τους έδινε μια ευκαιρία στα 3-4 ευρώ το κιλό.)
Με τέτοιες τιμές η καλλιέργεια είναι καθαρά ζημιογόνος για τους μικρούς καλλιεργητές. Αν προστεθεί ο αναμενόμενος φόρος αγροτεμαχίων,ο ΦΠΑ και η φορολόγηση .. μαθηματικά οδηγούμαστε στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας κυρίως απο τους μικρούς του χώρου που πρόσθεταν στο εισόδημα τους 1000-5000 ευρώ ανά έτος ...

Αυτό το κατ΄ εμέ πολύ εύστοχο σχόλιο, έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
Για να καλύπτει τα έξοδά του το αδηφάγο κομματικό κράτος (στην .... τρισυπόστατη μορφή του, κεντρική διοίκηση, περιφέρεια, δήμοι) με τις στρατιές των υπαλλήλων του, έχει ανάγκη όλο και μεγαλύτερης φορολόγησης, όλο και περισσότερων διατάξεων που εδώ και χρόνια έχουν πλέον στόχο, όχι φυσικά τους έχοντες και παρανόμως κατέχοντες (αυτό δεν το είχε ποτέ στόχο καμιά πολιτική ...σχολή), αλλά αυτόν καθ' αυτόν τον τρόπο ελληνικής ζωής, τον τρόπο μας. Και ο τρόπος μας ήταν δια βίου μια απλή βαρκούλα με δυο κουπιά και ένα πανί, ένα κτήμα με ελιές, ένα αμπέλι, στοιχεία του ελεύθερου τρόπου μας, να αγκαλιάσουμε την ελιά και να πεθάνουμε, να κάνουμε καθετή και ζόγκα, να κάνουμε πανί και χωρίς να το καταλάβουμε να περάσουμε στην Αχερουσία. Αυτός είναι ο τρόπος μας, αυτή είναι η ελευθερία μας. Ακόμη και όταν δεν τα καταφέρουμε ποτέ, μας ζει και μόνον η σκέψη ότι μπορεί κάποτε, πού ξέρεις;
Αν διαβάσετε τα πρόστιμα που σας περιμένουν αν δεν έχετε το ένα ή το άλλο σε απλή βαρκούλα θα φρίξετε. Αν ψαρεύετε χωρίς άδεια, αν σας πήρε ένας ψαράς στη βάρκα του, αν... αν. Αποτέλεσμα να σου είναι βάρος και η βάρκα και το πανί και οι άδειες της και η φορολογία της και το πού να την πας και τι να την κάνεις.
Τώρα το ίδιο γίνεται στα κτήματα. Σε σπρώχνουν να τα παρατήσεις, να τα πουλήσεις. Σε λίγο θα θέλεις άδεια για να μαζέψεις χόρτα και σαλιγκάρια, άδεια και παράβολα και ασφάλεια ζωής για να ανέβεις στη σκάλα να ρίξεις τις ελιές σου, θα πρέπει να παραδώσεις τα κιούπια στο Υπουργείο Γεωργίας, και το λαδικό στη κουζίνα του σπιτιού θα απαγορευτεί. Θα πρέπει να φέρεις μαζί σου και φωτοβολίδες, αν χαθείς... στα κτήματα, να σε εντοπίσουνε και να σε σώσουμε. Αλίμονό σου αν σε πιάσουνε να τρως ελιές, τυρί  με δύο φέτες ψωμί. Το τυρί θα πρέπει να είναι συσκευασμένο σε μερίδα, οι ελιές σε βαζάκι, και οι φέτες ψωμί συσκευασμένες.
Ανελεύθερες καταστάσεις, ανθελληνικές, έξω από τον τρόπο μας.
Μας ωθούν στο να κλειστούμε στα σπιρτόκουτά μας, να ξημεροβραδιάζουμε στα στέκια στοιχημάτων του κάθε ΟΠΑΠ, να κατασκηνώνουμε στα φαγάδικα και να παρακολουθούμε μετά κατανύξεως από τα χαζοκούτια τα κενά λόγια των αντιπροσώπων μας στη Βουλή και στις συνεδριάσεις Δήμων τε και Περιφερειών.

Πάνε καμιά 20ρια χρόνια:
Ήταν πρωί, κάλμα και λάδι η θάλασσα στη Μαγγούλα μια πολύ μικρή βαρκούλα εκατό μέτρα από τη στεριά. Βάθος θάλασσας 3 μέτρα. Ένα ζευγάρι, πάνω από τα 75, ένας στην πλώρη, ένας στην πρύμη, με τα ψάθινα καπέλα του, κάτω από δύο παλιές πολύχρωμες ομπρέλες. Μακάριο και ελεύθερο, ένα έργο τέχνης, έριχνε τις καθετές. Από μακρυά και σιγά σιγά τους πλησιάζει το περιπολικό σκάφος του λιμεναρχείου. Η πλώρη του έρχεται και ακουμπάει τη θεία βάρκα. Κάτι τους λένε οι λιμενικοί, μικρά παιδιά και αυτοί, προφανώς για άδειες σκαφών, αλιείας και τα τοιαύτα. Σηκώνει με απορία ο άνδρας τα χέρια του, κάτι λέει, η γυναίκα σταυροκοπιώτανε, χαμογελάνε οι λιμενικοί και σιγά σιγά φεύγουν με το περιπολικό. Αλλά το περιπολικό της εξουσίας, η υπερβολή του νόμου, η γαλήνια βάρκα με το ζευγάρι στη δύση της ζωής, ένα σκηνικό βιασμού της ελευθερίας, του τρόπου μας.
Η βαρκούλα, ο ελαιώνας, το αμπέλι είναι άθλημα ζωής και τρόπου ελληνικού, αρχαίου και χριστιανικού. Τίποτε άλλο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Η φωνή της μνήμης





Της Τασούλας Καραϊσκάκη

kathimerini

Χθες ήταν η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, η τελευταία μιας εβδομάδας πολλαπλών εκδηλώσεων –προγράμματα για μαθητές, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις–, με όλα τα μουσεία ανοιχτά στο κοινό. Διότι οι επισκέψεις όλο και λιγοστεύουν. Κατά το ενδεκάμηνο του 2012 σημειώθηκε μείωση 4,1% στους επισκέπτες των μουσείων και πτώση 18,9% στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 (ΕΛΣΤΑΤ). Και είχε προηγηθεί, το 2011 σε σχέση με το 2010, άλλη μείωση, της τάξεως του 13%...
Σήμερα τα μουσεία δεν είναι αυτό που ήταν άλλοτε: για υπολογίσιμη μερίδα του κοινού, χώροι φορτισμένοι αρνητικά, κατανοητοί μόνο από ειδικούς, ταυτισμένοι με το παλιό, το στατικό, το κλεισμένο σε γυάλινες προθήκες. Δεν αποτελούν μόνο εκθεσιακούς χώρους, αλλά και σημεία συνάντησης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής ζωής. Με τα σύγχρονα τεχνολογικά διαδραστικά μέσα, η ξενάγηση γίνεται πρόκληση και φαντασμαγορικό ταξίδι. Καθώς αλλάζει η κοινωνία, μεταβάλλονται κι αυτά, προσαρμόζονται στους καιρούς, απαλλάσσονται από τοίχους, όρια, στεγανά. Προσπαθούν να αποσείσουν τη ρετσινιά της κιβωτού του στείρου παρελθόντος, που έδινε τροφή σε θεωρίες (π.χ. ότι μόνο οι παρακμιακοί πολιτισμοί ασχολούνται με τη συντήρηση του παρελθόντος, οι ακμάζοντες καταστρέφουν το παλιό χτίζοντας πάνω του το νέο – η Ακρόπολη είναι χτισμένη πάνω στα απομεινάρια άλλου ναού), σε κινήματα καταστροφής των αστικών κατορθωμάτων («δημόσια κοιμητήρια, όπου κανείς βυθίζεται μονίμως σε ύπνο δίπλα σε μισητά και άγνωστα όντα», χαρακτήριζε τα μουσεία το 1909 ο Μαρινέτι στο Μανιφέστο του φουτουρισμού). Και το επιτυγχάνουν.
Παρ’ όλ’ αυτά, οι έρευνες δείχνουν ότι τα μουσεία συνεχίζουν να μην αγκαλιάζουν το σύνολο της κοινωνίας, να θεωρούνται από τους πολίτες ότι δεν ασχολούνται με τα σύγχρονα προβλήματα, ότι δεν ωθούν στον διάλογο, ότι δεν επεκτείνονται στο παρόν και το μέλλον. Για πολλούς τα μουσεία, κλασική έκφραση του συλλέγειν –ένστικτο παλιό όσο ο άνθρωπος– παραμένουν αδιάφορα. Μπορεί να είναι μεγαλόπρεποι «ναοί των μουσών», λύκεια και ακαδημίες, βιβλιοθήκες και θησαυροφυλάκια, πινακοθήκες και εργαστήρια, αίθουσες θαυμάτων και περίεργων πραγμάτων, αλλά βρίσκονται μακριά από τη ζωή τους. Μόνο θεωρητικά αποτελούν φάρους διδασκαλίας, μέσα φώτισης, γνώσης· χώρους αποκάλυψης, μύησης, απόλαυσης.
Ισως γιατί έχουμε κόψει τα νήματα με το παρελθόν, δεν γεννά πια κύρος, φοβόμαστε να κοιτάξουμε στον άλλοτε επίλεκτο τόπο, το μέλλον, γαντζωνόμαστε από το παρόν και εκεί αυτοπεριοριζόμαστε. Μακριά από τη σκέψη ότι ο χρόνος είναι συνεχής ροή, είναι αλλαγή, αλλά και μνήμη – η ραχοκοκαλιά της εξέλιξης, η συνδετική ουσία των ημερών μας. Ετσι, αποστασιοποιημένοι από το χθες και το αύριο, μοιάζουμε να ζούμε χωρίς αυτογνωσία, δηλαδή χωρίς συνείδηση και χωρίς ταυτότητα.
Το κύρος, η ακτινοβολία ενός έθνους έχει να κάνει με τα επιτεύγματά του. Είναι, μάλλον, απαραίτητη η μορφωτική και ηθική μας ανασυγκρότηση, για να μπορεί η αρχαιολογία, η τέχνη, η ιστορία, η επιστήμη, η τεχνολογία, η φύση να εξευμενίσουν τις ψυχές. Να φέρουν τον άνθρωπο κοντά στον εαυτό του, να τον κάνουν να κατανοήσει ό,τι τον συνδέει με τον κόσμο, και να επιχειρήσει μια επιστροφή στην πηγή. Δηλαδή σε μια νέα αρχή. Να μετατρέψει τη μνήμη σε φωνή. Τη δική του φωνή.

Ευχαριστούμε Μυρσίνη για την πρόταση του άρθρου.
Πηγή φωτογραφίας ert