Σάββατο 7 Απριλίου 2018

ΠΑΣΣΙΦΛΟΡΑ Ή ΡΟΛΟΓΙΑ: ENA ΦΥΤΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ!

ΠΑΣΣΙΦΛΟΡΑ Ή ΡΟΛΟΓΙΑ: ENA ΦΥΤΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ!
Η Πασσιφλόρα λέγεται και Λουλούδι του Πάθους, γιατί πιστεύεται ότι το άνθος της αναπαριστά τα Πάθη του Ιησού. Το 1609 στη Ρώμη, ο Jacomo Bosio έδωσε ερμηνείες που αντιπροσώπευαν διάφορα στοιχεία της σταύρωσης, όπως τα πέντε πέταλα και τα πέντε σέπαλα (που ήταν οι δέκα απόστολοι, εκτός από τον Ιούδα και τον Πέτρο), τα εσωτερικά πέταλα σε σχήμα φράντζας (το αγκάθινο στεφάνι), οι πέντε στήμονες (οι πέντε πληγές του Χριστού) και το στίγμα τού ύπερου με το κωνικό σχήμα (τα καρφιά).
Στην Ιαπωνία, ωστόσο, λόγω του σχήματός του είναι γνωστό ως «φυτό-ρολόι», όπως και στην Ελλάδα φέρει και την ονομασία «Ρολογιά». Η Μπλε Πασσιφλόρα (Passiflora caerulea) είναι η πιο γνωστή καλλιεργούμενη ποικιλία.


Πηγή: valentine.gr
Φωτό: commons. wikimedia. org

Goulandris Natural History Museum

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Οι στολισμένοι Επιτάφιοι της Ερμιόνης


 Της Παναγίας

Του Ταξιάρχη

Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, το Θείο Δράμα.
Οι καμπάνες όλη την ημέρα χτυπούν πένθιμα με τους πιστούς να συμμετέχουν ενεργά στο πένθος.
Γυναίκες των ενοριών όπου ανήκουν, στην Ερμιόνη , στολίζουν τους Επιταφίους με αγάπη και κάθε λογής λουλούδια.
Για ακόμη μία φορά έφτιαξαν  Επιτάφιους  ξεχωριστούς.
Τις ευχαριστούμε!


Οι φωτογραφίες για την Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης της Κικής Βεντούρη -Σέρφα


'Αξιον Εστί


Η συγκλονιστική παράσταση "Το τραγούδι μυστήριο" του Σταύρου Σιόλα. Ιανός 14/15 Απριλίου 2014.

Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,
αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον.


Έλλη Βασιλάκη

Καλή Ανάσταση!!



Ζούμε την καινούργια άνοιξη.
Την καλωσορίζουμε με ελπίδα και χαρά. 
Ολόκληρη η φύση την ένιωσε και το δείχνει με κάθε τρόπο. 
Εκφράσεις ποικίλες:  οργασμού, ανθοφορίας, χρωμάτων και αρωμάτων. Κι εμείς συμμέτοχοι θέλουμε δε θέλουμε. 
Τα ερίφια περιμένουν τη θυσία τους σα να ετοιμάζονταν για αυτή.
Κάπου βαθιά  πίσω μας, μια φωνή ενός προπάππου ευγενική, επιτακτική, διαχρονική ακούμε να μας λέει:
«Με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε. ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες»
Διονύσιος Σολωμός


Καλό Πάσχα, καλή άνοιξη.
Ανθούλα Λαζαρίδου Δουρούκου 

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ενα εικοσιτετράωρο με τον ποιητή Αργύρη Παλούκα

kathimerini 
"Θυμάμαι μια σκηνή: εγώ με τον πατέρα μου στη βάρκα του, λίγο έξω από το λιμάνι της Ερμιόνης [...] Το νερό είναι τόσο καθαρό, έχω σκύψει και βλέπω σχεδόν τον βυθό. Κι έπειτα γυρνάω και βλέπω τον ίδιο τον πατέρα μου, την καλοσύνη του, καθαρή όσο αυτό το πρωινό δίωρο", λέει ο Αργύρης Παλούκας.
05.30-07.30
Αυτό το δίωρο νομίζω ότι μου χαρίζεται ο κόσμος. Τον χειμώνα, που αργεί να ξημερώσει, κάθομαι στο τραπέζι της κουζίνας. Τώρα που έχει φτιάξει ο καιρός ανοίγω το παράθυρο και καπνίζω όρθιος, σκυμμένος έξω. Στην κουζίνα πάλι. Θυμάμαι τους γονείς μου. Τα ερωτόλογα, τις συζητήσεις για τα ψώνια, για το φαγητό της επομένης, τα σχέδιά τους, τον ελληνικό καφέ με μια σταγόνα ούζο μέσα, το αλεύρι στα χέρια της μάνας μου. Πιο πολύ όμως θυμάμαι μια σκηνή: εγώ με τον πατέρα μου στη βάρκα του, λίγο έξω από το λιμάνι της Ερμιόνης, η θάλασσα ήσυχη σαν ζώο που κοιμάται, έχουμε δέσει στα δύο τρία μέτρα βάθος. Το νερό είναι τόσο καθαρό, έχω σκύψει και βλέπω σχεδόν τον βυθό. Κι έπειτα γυρνάω και βλέπω τον ίδιο τον πατέρα μου, την καλοσύνη του, καθαρή όσο αυτό το πρωινό δίωρο.

08.30-17.30

"ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ" ντοκιμαντέρ του Τάκη Μπαρδάκου στην ΕΡΤ3


Α' Προβολή ΣΑΒΒΑΤΟ 07/04/2018, στις 19:30 στην ΕΡΤ3
Όταν η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της προς την Ελλάδα, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης και εμποδίζοντας τη σωτηρία τους, οι εξαθλιωμένοι αυτοί άνθρωποι γίνονται αόρατοι στον έξω κόσμο. Γίνονται «ψυχές των συνόρων». Η γενναιοδωρία, η αλληλεγγύη και η προσφορά προς τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες από το μοναστήρι «Παναγία η Φοβερά Προστασία», καθώς και από τα γύρω χωριά της Χαλκιδικής, φωτίζει την ικανότητα μιας ισοπεδωμένης από την κρίση κοινωνίας να αλλάξει τον κόσμο με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση.

Βραβείο Φωτογραφίας, Ειδικός 'Επαινος Κριτικής επιτροπής – Doc Fest Χαλκίδας (2017)
Έτος παραγωγής: (2017)
Διάρκεια:50'
Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθεσία: Τάκης Μπαρδάκος
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Ήχος: Θεόφιλος Κατσάνος
Μουσική: Μιχάλης Γρηγορίου
Παραγωγή: SquareFilms
Παραγωγός: Τάκης Μπαρδάκος

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΥΧΕΣ


Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ 2018


ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΟΥ:ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Τρίτη 03/04/2018



ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Εάν και διανύουμε τις ημέρες της Μεγάλη Εβδομάδας και στις προθέσεις μας ήταν για αυτήν την εβδομάδα να μην  ασκήσουμε έλεγχο και κριτική εκ των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής προέκυψε το θέμα του χειρισμού του προσωπικού καθαριότητας στο δήμο μας και διαπιστώσαμε μια απαράδεκτη και μη νόμιμη διγλωσσία , από την μια πλευρά ο Δήμαρχος κ Δ. Σφυρής το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κοινοποίησε επιστολή με την οποία ζητούσε από το Υπουργείο Εσωτερικών την παράταση συμβάσεων στο προσωπικό καθαριότητας μέχρι την οριστική τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ ,που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και από την άλλη ο εκπρόσωπος του Δήμου στο Δικαστήριο , στο οποίο είχαν προσφύγει οι υπάλληλοι του Δήμου οι οποίοι διεκδικούσαν την συνέχιση της εργασίας τους υποστήριξε ότι δεν έχει δυνατότητα πληρωμής καταβολής μισθών εάν παραμείνουν στην θέση τους, άρα η διοίκηση του Δήμου τελικά δεν επιθυμούσε , με την στάση της  την συνέχιση των συμβάσεων εργασίας στο προσωπικό καθαριότητας.

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης ΕΥΧΕΣ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ   

Τρίπολη, 2/4/2018
 Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Ικανοποιούμε ένα αίτημα δεκαετιών για το Πνευματικό Κέντρο Λυγουριού»

«Ένα αίτημα δεκαετιών βρίσκει το δρόμο του, με τη σκληρή και υπεύθυνη δουλειά της περιφερειακής αρχής» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας του έργου του Πνευματικού Κέντρου Λυγουριού, με προϋπολογισμό 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε τη σημασία του έργου αυτού για την τοπική κοινωνία, όσο και για το Φεστιβάλ Επιδαύρου και το Λύκειο Επιδαύρου και σημείωσε την αγαστή συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς κ. Παναγιώτη Κορκολή και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την υποστήριξη του έργου από το Βουλευτή του Σύριζα Αργολίδας κ. Ιωάννη Γκιόλα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ.

Ως μέλος της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου & ως Λυγουριάτης, θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη κο Π. Τατούλη, για τις προσωπικές του προσπάθειες για την ευόδωση του

Πρόσκληση σε φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα


«Η εν πολλαίς αμαρτίες…»


Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, «στο Νύμφιο», οι πιστοί θα κατακλύσουν τους ιερούς ναούς και τα μοναστήρια, για να απολαύσουν έναν από τους δημοφιλέστερους ύμνους της Βυζαντινής Υμνολογίας.
Πρόκειται για το τροπάριο της Κασσιανής, αξιόλογης ποιήτριας που κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Βυζαντινών γραμμάτων με πολλά κοσμικά και εκκλησιαστικά ποιήματα, συγγράμματα, ύμνους, τροπάρια, κλπ.!
Η μοναχή Κασσιανή, Ικασία ή Κασσία, στο γνωστό σε όλους μας τροπάριο «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή», μετακινείται στη θέση της αμαρτωλού και βιώνει την ψυχολογία της. Η αμαρτωλός, αντίθετα, μετακινείται στη θέση της Κασσιανής και το τροπάριο γίνεται «ένα ψυχολογικό θρίλερ» για τον πιστό, που, συχνά, ταυτίζει την Κασσιανή με την αμαρτωλό, παρ’ όλο που τα δύο αυτά πρόσωπα δεν έχουν καμία σχέση.
Η αμαρτωλός είναι του Ευαγγελίου εικόνα (Κατά Ματθαίον, ΣΤ.6-13), η Κασσιανή είναι της ποίησης αποθέωση. Η πόρνη (στην οικία του Σίμωνος του λεπρού) βρίσκεται μέσα στην αμαρτία, η Κασσιανή (στο Μοναστήρι που η ίδια ίδρυσε) καθαίρει, μέσω της ποίησης, την αμαρτία της αμαρτωλού.
«Κύριε, την σην δούλην μη παρίδης, ο αμέτρητον έχων το έλεος!»
Το τροπάριο του θείου έρωτα και της αγάπης, της αμαρτίας και της συγγνώμης, της καθαρότητας και της κάθαρσης, θα απολαύσουμε απόψε. «Μαργαριτάρι της βυζαντινής ποίησης και κόσμημα της εκκλησιαστικής μελουργίας», το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί.
Άλλοι θα προτιμήσουν να το ακούσουν σε αργό ή σύντομο βυζαντινό μέλος. Άλλοι σε μουσική σύνθεση του Ιωάννη Σακελλαρίδη και άλλοι θα επιλέξουν άκουσμα από τετράφωνες χορωδίες με ή χωρίς συνοδεία οργάνων, καθώς πολλές και ποικίλες είναι οι μουσικές εκτελέσεις του ύμνου.
Πέρα, ωστόσο, από το πρωτότυπο υμνογραφικό και μουσικό κάλλος του μεγάλου δοξαστικού που συγκινεί βαθιά τους πιστούς, έχει αξία να αναφερθούμε και σ’ εκείνους που απέδωσαν τον ύμνο λογοτεχνικά-ποιητικά, ο καθένας με το δικό του τρόπο.
Πρόκειται για κορυφαίους ποιητές και λογοτέχνες (Παλαμάς, Πολέμης, Σπεράντζας κ.ά.) αλλά και γνωστούς επιστήμονες, όπως ο καθηγητής της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόφιλος Βορέας.
Επιλέξαμε από τις πολλές ποιητικές αποδώσεις την πλέον λογοτεχνική, αυτή του Κωστή Παλαμά. Είναι ένα ποίημα από αισθητική πλευρά άψογο. Συνδυάζει μεγάλη ποιητικότητα και προσήλωση στο πρωτότυπο, αφού ο Παλαμάς πρόσεξε όλα τα συναισθηματικά στοιχεία του κειμένου και τα απέδωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ
ΚΑΣΣΙΑΝΗ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Aπό το 2008, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε πως κάθε χρόνο, θα γιορτάζεται στις 2 Απριλίου η Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.
Μια ημέρα που σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία.
Περισσότερο είναι αφιερωμένη στο παιδί με αυτισμό. Είναι μια πραγματικότητα που όλοι φοβόμαστε καθώς η πάθηση αυτή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ερευνες δείχνουν πως περίπου 1 στα 150 παιδιά είναι αυτιστικό.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε. Η ενημέρωση είναι το παν ώστε να μπορούν αυτά τα παιδιά που είναι όπως όλα τα υπόλοιπα, να ενταχθούν στην κοινωνία μας.
Σύμφωνα με το  logotherapeia.com.gr, ο αυτισμός:

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης






Ενημερωτικό Δελτίο
Ερμιόνη 31/ 3/2018

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ

Το 2018, αποτελεί για τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης (ΜΣΕ), μια πολύ σημαντική χρονιά. Είναι μια χρονιά ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 30 ολόκληρα χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Συλλόγου, από την ίδρυσή του το έτος 1988 μέχρι σήμερα. Τη φετινή χρονιά, ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης, τιμά την ιστορική του διαδρομή αλλά θέτει τις βάσεις για τη συνέχεια και το μέλλον.

Από την ίδρυσή του και στη συνέχεια ο Μουσικός Σύλλογος κινήθηκε σε  4 βασικούς άξονες.
1.   Δημιουργία τμημάτων εκμάθησης μουσικής σε μικρής ηλικίας μαθητές με χρήση οργάνων. Επίσης ίδρυση και στελέχωση χορωδιακών τμημάτων καθώς και δημιουργία ορχήστρας.
2.   Προσφορά στον τοπικό πολιτισμό, με τη λειτουργία τμημάτων, κυρίως παραγωγής της μουσικής τέχνης και πραγματοποίηση πλήθους εκδηλώσεων μουσικού περιεχομένου. Επίσης  με την πρόθυμη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις άλλων τοπικών φορέων.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ "ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ"


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Από την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του Γιάννη Γκιόλα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας, διαβάζουμε ότι το πρωί της Παρασκευής 30 Μαρτίου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Αστυνομικού Τμήματος Επιδαύρου στο Λυγουριό. Πραγματοποιήθηκε έτσι ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Γ.Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ.Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Ο κ.Αναγνωστάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της λειτουργίας Αστυνομικού Τμήματος στην Επιδαυρία και στην έδρα του Δήμου στο Λυγουριό. Τόνισε ότι