Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ - ΤΖΕΝΗ Δ. ΝΤΕΣΤΑΚΟΥ: Ο εορτασμός της 100/ετηρίδας της Εθνικής Παλιγγενεσίας

                         

ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ - ΤΖΕΝΗ Δ. ΝΤΕΣΤΑΚΟΥ

 

Ο εορτασμός της 100/ετηρίδας της Εθνικής Παλιγγενεσίας


Ιστορικά στοιχεία

Ο πρώτος που εισηγήθηκε το θέμα του μεγαλοπρεπούς εορτασμού της 100/ετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης ήταν ο Σπύρος Λάμπρου το 1899. Όταν το 1916 ανέλαβε Υπουργός Παιδείας σύστησε Επιτροπή για την προετοιμασία του εορτασμού του 1821. Ωστόσο, οι δύσκολες περιστάσεις εκείνων των χρόνων δεν επέτρεψαν τη λειτουργία της. Το θέμα επανήλθε δύο χρόνια αργότερα και τότε η Βουλή ομόφωνα «ψήφισε τον Νόμο 1375/1 Απριλίου 1918 που προέβλεπε λαμπρό εορτασμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 1921. 

Με το Β.Δ. της 11ης Μαΐου 1918 συστάθηκε η Κεντρική Επιτροπή του εορτασμού. Πρόεδρός της ανέλαβε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, Πρόεδρος της Βουλής, Αντιπρόεδροι ο Μητροπολίτης Αθηνών Μελέτιος, ο Παύλος Κουντουριώτης, Αντιναύαρχος και Υπουργός των Ναυτικών και ο Παναγιώτης Δαγκλής, Αντιστράτηγος και Γενικός Αρχηγός του Στρατού. Ως μέλη της Επιτροπής τοποθετήθηκαν πέντε βουλευτές, τέσσερις πρώην υπουργοί, ένας πρώην βουλευτής, τέσσερις καθηγητές Πανεπιστημίου, ο δημοσιογράφος Άδωνις Κύρου και ο λογογράφος Ιωάννης Δαμβέργης. 

Για τις ανάγκες του εορτασμού, με το ίδιο Β.Δ., συστάθηκαν, μεταξύ των άλλων, είκοσι ειδικές επιτροπές. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ανέλαβε Πρόεδρος της «Επιτροπής Μεγάλου Μνημείου», ενώ ο Εμμανουήλ Ρέπουλης Πρόεδρος της «Επιτροπής πνευματικών αγωνισμάτων». Η παραπάνω Επιτροπή καταργήθηκε μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1920. Την επόμενη χρονιά καταρτίστηκε νέα πολυμελής Επιτροπή με επίτιμο Πρόεδρο τον διάδοχο Γεώργιο και Πρόεδρο τον πρίγκιπα Νικόλαο, σύμφωνα με το Β.Δ. της 20ης Φεβρουαρίου 1921.

Η Μικρασιατική εκστρατεία δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του εορτασμού, όπως είχε προβλεφθεί. Στις 17 Μαρτίου 1921 συστάθηκε Εκτελεστική Επιτροπή η οποία, μεταξύ άλλων, καθόρισε ιωβηλαίο το έτος 1930. Έτσι στο διάστημα που θα μεσολαβούσε η Κεντρική Επιτροπή θα μπορούσε να προετοιμάσει τις όποιες εκδηλώσεις.

Η Μικρασιατική καταστροφή και τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, όπως ήταν φυσικό, δεν επέτρεψαν να γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις, χωρίς όμως και να ματαιωθούν οριστικά. Στις 28 Δεκεμβρίου 1928 με Π.Δ. ανασυστάθηκε η Κεντρική Επιτροπή εορτασμού. Πρόεδρος ανέλαβε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πρώην Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδροι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τσιριμώκος. Στην Κεντρική Επιτροπή συμμετείχαν τριάντα οκτώ μέλη, προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών. Με το Π.Δ. της 22ας Αυγούστου του 1829 συστάθηκαν δέκα πέντε ειδικές επιτροπές, οι οποίες αποτελούνταν από οκτώ έως είκοσι εννέα επιτροπές που ανέλαβαν ισάριθμες δράσεις του εορτασμού.


Κρανίδι

Ο εορτασμός της 100/ετηρίδας στο Κρανίδι

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

27ο Περιοδικό «Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα»


27ο Περιοδικό «Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα»

Μόλις πήραμε στα χέρια μας το 27ο Περιοδικό και θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η διανομή του, χάρη στον Δημήτρη και Λίτσα Κουτρουμπή που θερμά τους ευχαριστούμε, αφού οι μετακινήσεις όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν πολλές δυσκολίες.

            Όμως εμείς, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ, στην περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης, θα επιτεθούμε με τη συνέπειά μας, διαδίδοντας τον πολιτισμό του τόπου μας με τη γραφή.

Το εξώφυλλο του 27ου τεύχους ανήκει στην Άννα Σαρρή (μητέρα της Μαρίνας, Ρηνιώς, Γωγώς), φωτογραφημένο από τη Ρίνα Λουμουσιώτη.

Στο οπισθόφυλλο το ολοκόκκινο ρόδι μας, τοπικό αγαθό καλλιεργημένο από τα χέρια νέων αγροτών που «επιχειρούν» στην πατρογονική γη και καταβάλουν προσπάθειες να βελτιώσουν τη δυναμική του προϊόντος τους και να του προσδώσουν την προστιθέμενη αξία σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

                        Βιβή Σκούρτη


Παραχώρηση δημοτικών χώρων για δηλώσεις ελαιοπαραγωγών

 Κρανίδι, 20.11.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ύστερα από αίτημα της ΕΑΣ Αργολίδας για παραχώρηση δημοτικού χώρου για την εξυπηρέτηση των ελαιοπαραγωγών του Δήμου μας, για την «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19»,

Παραχωρούμε

Στην ΕΡΜΙΟΝΗ 

Αίθουσα του δημοτικού κτιρίου Ερμιόνης, 

τις ημέρες      Δευτέρα 23.11.2020

                         Τρίτη      24.11.2020    

                         και ώρες  08.30 έως 14.30

Στο ΚΡΑΝΙΔΙ 

στην Υπηρεσία Καθαριότητας – Αποθήκες Δήμου Ερμιονίδας – Μηλίνδρα Κρανιδίου

από την Τετάρτη 25.11.2020   και ώρες 08.30 έως 14.30 καθημερινά,

μέχρι την λήξη της υποβολής των δηλώσεων.

 

Ο Δήμαρχος

 

Ιωάννης Γεωργόπουλος

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

Εκ του πρακτικού της υπ΄αριθμ. 4ης/2020  Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης

ΘΕΜΑ 2ο  : «Επικαιροποίηση της υπ΄ αριθμ. 4/2025 Απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου με θέμα “Χωροθέτηση κάδων απορριμμάτων” και τροποποιήσεις”

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 20/2020

Στην Ερμιόνη σήμερα την 20η Ιουλίου 2020, ημέρα Δευτέρα  και ώρα 18:30’, το Κοινοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση στο Δημοτικό Γραφείο Ερμιόνης, ύστερα από την υπ’ αριθμ. 5872/15-7-2020  πρόσκληση του προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης κ. Γανώση Ιωσήφ, που επιδόθηκε σε κάθε ένα Κοινοτικό Σύμβουλο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 89 του Ν.4555/2018 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεως στο 13ο   θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι υπάρχει απαρτία εφόσον σε σύνολο επτά (7) Συμβούλων ήταν παρόντες επτά (7):

Περισσότερα: www.ermion.gr

«Και εγένετο Ελλάς» - Απόψε η πρεμιέρα στο OPEN με τον Γιώργο Σαρρή

       

«Και εγένετο Ελλάς» 
Απόψε η πρεμιέρα στο OPEN στις 23:45.
Μια σειρά 21 επεισοδίων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που συμπληρώνονται στις 25 Μαρτίου 2021.
Καλή επιτυχία στον παρουσιαστή της,  έναν δικό μας άνθρωπο, τον Γιώργο Σαρρή.
Στα γυρίσματα για την   ιστορική καταγραφή της εκπομπής, συμμετέχει και η Ερμιόνη. 

Καλοτάξιδη
Θα την παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον όλοι.


Τάσος Λάμπρου: Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ


 

Πέμπτη 19/11/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ

 

Από πρόσφατα δημοσιεύματα, δελτία τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών και εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκου, ενημερωθήκαμε ότι θα μοιραστούν 60 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν στη μάχη κατά του covid-19 μετά τη β’ φάση της πανδημίας και το δεύτερο lockdown.

Μετά την εξαγγελία αυτή σίγουρα γεννιούνται ερωτήματα για τη διανομή αυτού του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, στα οποία η Πολιτεία απαιτείται να δώσει απάντηση.

Α) Πως θα γίνει αυτή η διανομή, σε ποιους Δήμους και Περιφέρειες δίνονται τα χρήματα αυτά; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας;

Β) Με ποια κριτήρια θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη κατανομή;

Γ) Ποιες ανάγκες θα καλυφθούν από την έκτακτη χρηματοδότηση;

6 νοσηλεύτριες από το Νοσοκομείο του Άργους θα συνδράμουν εθελοντικά το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη

https://www.argolikeseidhseis.gr

Στις ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» και του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη θα συνδράμουν περισσότερες από 20 ειδικευμένες νοσηλεύτριες,  από διάφορες πόλεις της χώρας . 

Συγκεκριμένα, δέκα νοσηλεύτριες από το Ηράκλειο φτάνουν σήμερα στην πόλη και αύριο το πρωί θα αρχίζουν να εργάζονται σε ΜΕΘ του «Ιπποκρατείου», όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19. Πρόκειται για τις Βασιλική, Ολυμπία, Ευαγγελία, Άρτεμις, Κατερίνα, Μαλαματή, Ευφροσύνη, Ανθή, Χρυσούλα και Πηνελόπη που δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο πλάι των συναδέλφων τους στη Β. Ελλάδα. 


Αλλά πέντε άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου νοσοκομείου της Κομοτηνής πηγαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο «Ιπποκράτειο». 

Ολοκλήρωση επισκευής Κοινοτικού Καταστήματος Θερμησίας και κατασκευή δρόμου με σταμπωτό δάπεδο.


Κρανίδι, 19.11.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το από 05.06.2020 Δελτίο Τύπου ενημερώσαμε για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Συντήρηση – Επισκευή Κοινοτικού Κτιρίου και Αναπλάσεις στην Κοινότητα Θερμησίας» προϋπολογισμού 64.268,49 €, από έσοδα των Ανακυκλώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Με την ολοκλήρωση του έργου πριν λίγες ημέρες, παραδόθηκε ο δρόμος με σταμπωτό δάπεδο πλησίον του Ιερού Ναού και σε συνέχεια του ήδη υπάρχοντος σταμπωτού. Στο Κοινοτικό Κατάστημα  επισκευάστηκε και μονώθηκε πλήρως η οροφή, η οποία παρουσίαζε σημαντικές και επικίνδυνες φθορές, και το κτίριο βάφτηκε εξ ολοκλήρου.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο.Ε 2021


Τετάρτη  18/11/2020

Προς 

Την Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

κ. Α. Αντωνοπούλου

Κοινοποίηση

Γραφείο Δημάρχου

κ. Γ. Γεωργόπουλου

 

ΘΕΜΑ : ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο.Ε 2021

 

Κυρία Πρόεδρε 

Διανύοντας την Β΄ εβδομάδα του εγκλεισμού – καραντίνας καλούμαστε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης να ψηφίσουμε την εισήγηση της διοίκησης του δήμου για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ερμιονίδας για το οικονομικό έτος 2021.

Η εισήγηση του τεχνικού προγράμματος μας έχει αποσταλεί μαζί με τις άλλες εισηγήσεις των άλλων θεμάτων που θα απασχολήσουν το δημοτικό μας συμβούλιο. 

Σας ενημερώνω όμως ότι η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος , είναι ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν το κορυφαίο συλλογικό όργανο διοίκησης του δήμου το δημοτικό συμβούλιο και απαιτείται να συνοδεύεται με τα παρακάτω συμπληρωματικά έγγραφα – αποφάσεις – εισηγήσεις , τα οποία άμεσα πρέπει να μας αποσταλούν.

1.    Απόφαση της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Ερμιονίδας σχετικά με την ενημέρωση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 και εάν υπάρχουν προτάσεις των κοινωνικών φορέων επί του θέματος.

2.    Αποφάσεις των συμβουλίων όλων των κοινοτήτων του Δήμου μας για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021.

Σχετικά με υποβολή αίτησης ενίσχυσης πληττόμενων από την πανδημία ελαιοπαραγωγών.

 


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

«Ο καπετάν Αντώνης Σταμ. Μήτσας (1832 – 1897)» Νέο βιβλίο του Γιάννη Σπετσιώτη


«Ο καπετάν Αντώνης Σταμ. Μήτσας (1832 – 1897)»

 

Εν μέσω της θανατηφόρας πανδημίας εκδόθηκε λεπτομερής μονογραφία του Ερμιονίτη αξιωματικού και βουλευτή Αντώνη Σταμ. Μήτσα, γιου του Σταμάτη και της Μαρίας Μήτσα, καρπός μακροχρόνιας έρευνας και μελέτης. 

Ως αξιωματικός ο ήρωάς μας συμμετείχε στην Επανάσταση της Θεσσαλίας (1854), στην Κρητική Επανάσταση (1866) και στη Θεσσαλική Επανάσταση (1878). Ήταν παρών στη λαϊκή εξέγερση του 1862 που οδήγησε στην ανατροπή και την έξωση του Βασιλιά Όθωνα, καθώς και στον εμφύλιο πόλεμο του 1863 μεταξύ «Ορεινών» και «Πεδινών». Επίσης ως επικεφαλής ομάδας ανδρών πέτυχε τη διάλυση των ληστρικών συμμοριών που μάστιζαν την Αττική. Ως πολιτικός ο Αντώνης Σταμ. Μήτσας, από το 1865 και για μια 20/ετία, συμμετείχε σε εννέα εκλογικές αναμετρήσεις από τις οποίες τις 6 εκλέχτηκε βουλευτής Ερμιονίδας. 

Τις σελίδες του βιβλίου κοσμούν σπάνιες φωτογραφίες, ενώ πίνακας που απεικονίζει τον αξιωματικό Αντώνη Σταμ. Μήτσα, έργο του ζωγράφου Ευσταθίου Μ. Μπούκα (1870-1960), βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης. 

Ιδιαίτερα ευχαριστώ την Τζένη που επιμελήθηκε με ξεχωριστό ενδιαφέρον την έκδοση του νέου βιβλίου και ενισχύει μοναδικά την κάθε συγγραφική μας προσπάθεια. 


Γιάννης Μ. Σπετσιώτης 

 

Έφυγε ο Δημήτρης Ψαριανός...

                         

...Αν μ' αγαπάς κι είν' όνειροποτέ να μην ξυπνήσωγιατί με την Αγάπη σου ποθώ να ξεψυχήσω...", τραγουδά στον "Μεγάλο Ερωτικό" του Χατζιδάκι, οΔημήτρης Ψαριανόςπου έφυγε σήμερα σε ηλικία 72 ετών...


Τζένη Ντεστάκου

Ταινία της Ολανδικής Τηλεόρασης για το Πολυτεχνείο

              

Το κινηματογραφικό υλικό του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, το συγκεντρωμένο πλήθος και τα αντιδικτατορικά συνθήματα. Παρακολουθούμε το χρονικό των γεγονότων με εικόνες από το προαύλιο του Πολυτεχνείου και τους εσωτερικούς χώρους --αίθουσα του ραδιοφωνικού πομπού, αμφιθέατρα-συνεντεύξεις και δηλώσεις των φοιτητών σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, την πορεία των εργαζομένων και των σπουδαστών το πρωί της 16ης Νοεμβρίου αλλά και τη σκηνή την ίδια νύχτα της επέμβασης του στρατού και της εισβολής του τανκ, που κάλυψε ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο από το απέναντι ξενοδοχείο. Περιέχονται επίσης, σκηνές που γυρίστηκαν κατ' εντολήν της στρατιωτικής δικτατορίας-φιλμ ΣΙΝΑΝΙΔΗ-από την έξοδο του τανκ από το Πολυτεχνείο λίγο μετά την εισβολή και από την επόμενη ημέρα της καταστολής της εξέγερσης και της κήρυξης του στρατιωτικού νόμο

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020


Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο. Ο αγώνας της νεολαίας για ¨ψωμί-παιδεία-ελευθερία¨, 47 χρόνια μετά, γίνεται φάρος που δείχνει το δρόμο για έναν διαρκή αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Χρέος μας είναι να θυμόμαστε αυτόν τον αγώνα και να διεκδικούμε όλοι μαζί ενωμένοι, με το ίδιο πάθος, αυτά που μας ανήκουν, ιδιαίτερα σήμερα που η πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω της πανδημίας, προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία και στην οικονομική και κοινωνική ζωή μας.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και του Ελληνικού λαού για Ελευθερία, Δημοκρατία και κοινωνική Δικαιοσύνη.


Τάσος Τόκας


Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ


Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΕΡΜΙΟΝΗ  17/11/2020

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 Τηλ. 2754360219 – 2754360221

e-mail  proedroske@gmail.com

Ενημερώνουμε  τους  Δημότες και κατοίκους μας, τους Συλλόγους και φορείς της πόλης μας, ομάδες εθελοντών συμπολιτών μας  και ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες,  ότι η Κοινότητα μας έχει την υποχρέωση, την ευαισθησία και την θέληση, παρά τις συνθήκες του COVID -19 να δραστηριοποιηθεί έγκαιρα και να στολίσει την πόλη μας για τις Χριστουγεννιάτικες Εορτές .

Λόγω της απαγόρευσης συγκεντρώσεων είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνάντηση και συζήτηση για τον προγραμματισμό του στολισμού και των εκδηλώσεων, παρακαλούμε όσοι από τις ανωτέρω ομάδες επιθυμούν να σχεδιάσουν- προγραμματίσουν  την πρόταση τους είτε να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο, είτε εκπρόσωπος τους επισκεφτεί το Κοινοτικό Γραφείο

Πρόταση  είναι, ως θέμα η τοποθέτηση των Χριστουγεννιάτικων δένδρων στην κεντρική παραλία, όπως και πέρυσι .

Παρακαλούμε τα σχολεία της πόλης μας και τους φορείς -συλλόγους εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον στολισμό τους  όπως  μας το δηλώσουν .

Επίσης πρόταση της Κοινότητα μας είναι να επαναληφθεί ο διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου σε συνεργασία με τους δασκάλους τους.

Έως σήμερα δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε για αυτονόητους λόγους Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις πέραν του στολισμού.

Στόχος ολοκλήρωσης του Χριστουγεννιάτικου στολισμού και της προετοιμασίας είναι η Κυριακή 19η Δεκεμβρίου 2020

Παρακαλούμε και τους υπεύθυνους Δημοτικούς Συμβούλους για την Κοινότητα Ερμιόνης, όπως μας ενημερώσουν για τις πρωτοβουλίες -προτάσεις  τους και την συνεργασία τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ  ΓΑΝΩΣΗΣ

Ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας και τις εντολές της Κεντρικής Κυβέρνησης θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων από την 19η Δεκεμβρίου 2020 έως και την 6η Ιανουαρίου 2021.

 

 

κι ήσουν στην τόλμη σου γλυκός, ταύρος μαζί κι αηδόνι

 


Γιε μου ποια Μοίρα στο 'γραφε

και ποια μου το 'χε γράψει
τέτοιον καημό, τέτοια φωτιά
στα στήθια μου ν' ανάψει;

Πουρνό - πουρνό μου ξύπνησες,
μου πλύθηκες, μου ελούστης
πριχού σημάνει την αυγή
μακριά ο καμπανοκρούστης.

Κοίταες μην έφεξε
συχνά - πυκνά απ' το παραθύρι
και βιάζοσουν σα νάτανε
να πας σε πανηγύρι.

Είχες τα μάτια σκοτεινά,
σφιγμένο το σαγόνι
κι ήσουν στην τόλμη σου γλυκός,
ταύρος μαζί κι αηδόνι.

Και γω η φτωχειά κ' η ανέμελη
και γω η τρελή κ' η σκύλα,
σού 'ψηνα το φασκόμηλο
κι αχνή η ματιά μου εφίλα.

Μια - μια τις χάρες σου, καλέ,
και το λαμπρό σου θώρι
κι αγαλλόμουν και γέλαγα
σαν τρυφερούλα κόρη.

Κι ουδέ κακόβαλα στιγμή
κι ούδ' έτρεξα ξοπίσω,
τα στήθια μου να βάλω μπρος
τα βόλια να κρατήσω.

Κι έφτασ' αργά κι, ω, που ποτές
μην έφτανε τέτοια ώρα
κι, ω, κάλλιο να γκρεμίζονταν
στο καύκαλό μου η χώρα.

Σήκω, γλυκιέ μου, αργήσαμε'
ψηλώνει ο ήλιος' έλα,
και το φαγάκι σου έρημο
θα κρύωσε στην πιατέλα.

Η μπλε σου η μπλούζα της δουλειάς
στην πόρτα κρεμασμένη,
θα καρτεράει τη σάρκα σου
τη μαρμαρογλυμμένη.

Θα καρτεράει το κρύο νερό
το δροσερό σου στόμα,
θα καρτεράει τα χνώτα σου
τ' ασβεστωμένο δώμα.

Θα καρτεράει κ' η γάτα μας
στα πόδια σου να παίξει
κι ο ήλιος αργός θα καρτερά
στα μάτια σου να φέξει.

Θα καρτεράει κ' η ρούγα μας
τ΄αδρό περπάτημά σου
κ' οι γρίλιες οι μισάνοιχτες
τ' αηδονολάλημά σου.

Και τα συντρόφια σου, καλέ,
που τις βραδιές ερχόνταν
και λέαν και λέαν κι απ' τα ίδια τους
τα λόγια εφλογιζόνταν.

Και μπάζανε στο σπίτι μας
το φως, την πλάση ακέρια,
παιδί μου, θα σε καρτεράν
να κάνετε νυχτέρια.

Και 'γω θα καρτεράω σκυφτή
βράδυ και μεσημέρι,
να 'ρθει ο καλός μου, ο θάνατος,
κοντά σου να με φέρει.

Γιάννης Ρίτσος - Επιτάφιος
(Απόσπασμα)

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Εύρημα που απεικονίζει τον θεό Ερμή στην Αιόλου


Το εύρημα απεικονίζει το θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία
Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4 ης και 5 ης Δημοτικής Κοινότητας» του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους.
Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3 ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες.

Επιτροπή “Ερμιονίδα 2021” – Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων για δράσεις

Κρανίδι, 16.11.2020

Ανακοίνωση

 

Η Επιτροπή Σχεδιασμού Επετειακών Εκδηλώσεων ‘Ερμιονίδα 2021’, λόγω της κατάστασης lockdown που πιθανό να έφερε δυσκολίες, παρατείνει την ανοιχτή πρόσκληση στους Δημότες, τους Συλλόγους και Φορείς, στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στους φίλους της Ερμιονίδας να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι δράσεις αφορούν ολόκληρο το έτος 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι, παρακαλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους συμπληρώνοντας το επισυναπτόμενο έγγραφο και αποστέλλοντάς το στο email της Επιτροπής  ep200ermionidas@gmail.com , μέχρι την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020.

Στη συνέχεια η Επιτροπή θα αξιολογήσει και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και θα τις προωθήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση.

Για τυχόν διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο παραπάνω email της Επιτροπής.

Γραφείο Δημάρχου


Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ο αστείρευτος Χρήστος Παπανίκος δημιούργησε ξανά!


   

Καλημέρα!

Τζένη Ντεστάκου

ΒΙΒΗ ΣΚΟΥΡΤΗ: Ο ΣΦΡΑΓΙΔΟΛΙΘΟΣ


Μια ιστορία για τον σφραγιδόλιθο

Σφραγιδόλιθος ονομάζεται συνήθως πολύτιμος λίθος μικρού σχήματος που φέρεται επάνω σε δακτυλίδι και μπορεί να χρησιμοποιείται και ως σφραγίδα.

Ο σφραγιδόλιθος έφερε κυρίως έγγλυφες, και σπάνια ανάγλυφες, παραστάσεις με σύμβολα ή γράμματα που χρησιμοποιούνταν για τη σφράγιση επιστολών ή διαταγμάτων.

Έναν τέτοιο σφραγιδόλιθο κατέχει ο συμπολίτης μας και φίλος Τάσος Σχοινάς, σπάνιο και πολύτιμο κειμήλιο της οικογένειας του παππού του Μαρμαρινού. 

Ο Γιώργος Μαρμαρινός ήρθε από τον Μαρμαρά, το επίθετό του ήταν Τόδωρης και μετονομάστηκε σε Μαρμαρινός εξαιτίας της καταγωγής του.

 Ο Γιώργος Μαρμαρινός παντρεύτηκε την Ερηνιώ  Βογανάτση που ήταν παππούς και γιαγιά των αδελφών Σταμάτη και  Γιώργου,  προπάππος και προγιαγιά του Γιάννη, του Αλέκου, της Ντίνας, του Κώστα. Ταξίδευε με πλοία ως καραβομαραγκός και φορούσε δαχτυλίδι σφραγιδόλιθο με εγχάρακτο το έτος 1734.Η γιαγιά του Τάσου Σχοινά, η Αργυρώ Σχοινά που ήτανε το γένος Μαρμαρινού και αδελφή του Γιάννη Μαρμαρινού πατέρα του Σταμάτη και του Γιώργου χάρισε στον εγγονό της το δαχτυλίδι που το φοράει στο μικρό δάχτυλο του χεριού του με περισσό καμάρι και περηφάνια και το φυλάει, όπως μάς είπε, σαν τα μάτια του! 

                                                            Βιβή Σκούρτη