Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Κλιέφτω, κλιέφτεις, κλιέφτει Του Γιάννη Λακούτση

 Κλιέφτωκλιέφτειςκλιέφτει

Του Γιάννη Λακούτση

Ανδρέας Δρυμιώτης, σύμβουλος της κυβέρνησης: « Ο επαγγελματίας κλέφτης θα έρθει να κλέψει, δεν θα σε σκοτώσει. Ο ερασιτέχνης θα έρθει να κλέψει και να σε σκοτώσει…»Άρα φέρτε επαγγελματίες κλέφτες που ξέρουν να κλέβουν χωρίς να τους πιάνουν. Άρα το έγκλημα δεν είναι οι ληστές αλλά ότι τους ανακαλύπτουμε.

Στις εκλογές που έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου 1879, η Δωρίδα εξέλεξε τον φουστανελοφόρο βουλευτή Ιωάννη Κόταρη, ο οποίος μπορεί να είχε λίγες γραμματικές γνώσεις ήταν όμως ετοιμόλογος και καυστικός. Κάποτε  ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει για την παρατηρούμενη διαφθορά στη δημόσια ζωή της χώρας. Ορισμένοι «λαδιάρηδες» βουλευτές άρχισαν να τον χλευάζουν. Ένας από αυτούς με αφορμή ένα γραμματικό λάθος που έκανε στην αγόρευσή του τον ρώτησε: Ως που έφτασες στη γραμματική κύριε συνάδελφε; « Ως το κλιέφτωκλιέφτειςκλιέφτει» απάντησε με τη Ρουμελιώτικη προφορά του ο Κόταρης. Η φράση αυτή αποτέλεσε κύριο θέμα δημοσιογράφων και σατυρικών ποιητών της εποχής. Τη ρήση αυτή χρησιμοποίησε και ένας αρθρογράφος της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (10/6/1924) για να στηλιτεύσει την ανοχή του λαού προς όλους εκείνους που καταχρώνται δημόσιο χρήμα« Κλέπτονται χιλιάδες, άκρα σιγή εις όλα τα στόματα. Θαρρείς και τα δένουν οι καταχρασταί με φίμωτρα χαλύβδινα. Κλέπτονται εκατομμύρια, ησυχία άκρα. Ουδεμίασυγκίνησις, ουδείς πόνος, ουδεμία αγανάκτησιςκατά των δραστών. Ευρίσκομεν τόσο φυσικόν το να κλέπτη κανείς, εφ’ όσον διαχειρίζεται χρήμα. Και τι χρήμα! Χρήμα του Δημοσίου.Αδέσποτον χρήμα. Χρήμα αφημένον εις την τύχην. Χρήμα για κλέψιμο. Να, αυτό το χρήμα κλέπτουν οι καταχρασταί και γλεντούν εις βάρος του λαού… Ας ενθυμηθώμεν την παλαιάν των ημερών εποχήνόπου ο περίφημος βουλευτής Κοκκέβης από του βήματος εκεραυνοβόλει ένα συνάδελφόν του, όστις ήθελε να τον ειρωνευθήγια ένα γραμματικό του λάθος, και τον ηρώτησεν: Ως πού έφτασες στη γραμματική κύριε συνάδελφε;  Ως το κλιέφτωκλιέφτειςκλιέφτει! Και τι νομίζεται ότι 

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Καταφύκι ή Μυγγυριστέα Του Γιάννη Σπετσιώτη

 του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Σε απόσταση 5 χλμ. Β.Δ. της Ερμιόνης βρίσκεται η γνωστή από την αρχαιότητα τοποθεσία του Καταφυκιού με το ομώνυμο φαράγγι ανάμεσα στην Ερμιόνη και τους Φούρνους.

Ο Βασίλης Γκάτσος δέχεται ότι «το φαράγγι λεγόταν κατά την αρχαιότητα καταφυγή, ρ. καταφεύγω = φεύγω προς τα κάτω. Έτσι «επιβεβαιώνεται» ο μύθος ότι εκεί έγινε η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που γρήγορα έφυγε προς τα κάτω και χάθηκε στο θεοσκότεινο, ερεβώδες και δυσερμήνευτο βασίλειο για να διαφυλάξει το πολύτιμο λάφυρό του».

Ο Γιάννης Ησαΐας αναφέρει ότι «το όνομα της περιοχής είχε δοθεί τα χρόνια του Μεσαίωνα (5ος -15ος μ.Χ. αιώνας) και προέρχεται από τη λέξη «Καταφύγιον». Εκεί, όπως σημειώνει, ήταν ο τόπος όπου κατέφευγαν οι κάτοικοι προκειμένου να προφυλαχθούν από τις επιδρομές των κατακτητών και των πειρατών».

Είχα ακούσει, όμως, ότι κατά τους χρόνους των ληστρικών επιδρομών στις σπηλιές των βράχων κατέφευγαν οι ληστές ζητώντας ασφαλές καταφύγιο, όταν ένοπλα αποσπάσματα τους καταδίωκαν. Οι ανωτέρω απόψεις θεωρώ πως δικαιολογούν επιτυχώς την προέλευση της ονομασίας Καταφύκι (τοποθεσία και φαράγγι).

εκπαιδευτικά βίντεο για παιδιά κάθε ηλικίας

 


Υπάρχει ένα ελληνικό κανάλι στο youtube με εκπαιδευτικά βίντεο για παιδιά κάθε ηλικίας και το έχουν λατρέψει ήδη οι γονείς

Το νέο ελληνικό κανάλι για παιδιά όλων των ηλικιών και εφήβους, Moutrakia KIDS TV, δημιουργήθηκε στο youtube μέσα στο 2022 και συνεχίζει δημιουργώντας ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλής ποιότητας, προσφέροντας, πολλές επιλογές μέσα από μια μεγάλη θεματολογία.

Περισσότερα https://www.themamagers.gr

Έλλη Βασιλάκη 

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Κοινότητα Ερμιόνης Ανακοίνωση

 


ΕΡΜΙΟΝΗ 11/1/2023

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όσοι από τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν  στην εκδήλωση της 2/1/2023 έχουν την δυνατότητα,  οι ίδιοι ή οι γονείς τους να απευθυνθούν ,  στον  Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Ερμιόνης κ. Γεώργιο Μέλλο,  τηλ. 6974643808,  για να παραλάβουν  το βραβείο και τον έπαινο. τους .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ

Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

 


🔴Στην γεμάτη πλήθος κόσμου, αίθουσα του εστιατορίου "Γανώσης" βρεθήκαμε μικροί & μεγάλοι φίλοι, μέλη, χορευτές, ανταλλάξαμε  χαμόγελα & κόψαμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της ομάδας μας.

🟠Η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία, με τις ευχές που ήχησαν από τους εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας και πιο συγκεκριμένα από:

▪️Τον Δημήτρη Βαρσόπουλο (πρόεδρο του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης)
▪️Την Κατερίνα Γάλλιου (πρόεδρο Χορευτικής Ομάδας Θερμησίας)

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

17 ανώνυμοι οι νεαροί πρωταγωνιστές του «Γιάλα Γιάλα» .. Για τα 17 παιδιά που ουσιαστικά αυτά πρωταγωνιστούν και διατηρούν το μοναδικό μας  έθιμο  καμία  αναφορά,  δεν έχουν ονοματεπώνυμο να μάθουμε ποια είναι, να τα τιμήσουμε.  Όλοι οι άλλοι βεβαίως και έχουν.

Πρ.Ε.Π.Ερμίονης


Κρεμάστηκαν  και οι  ανάλογες σημαίες, μην ξεχάσουμε που ανήκουμε ..


..Κρανίδι, 09.01.2023

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, στην Κοινότητα Ερμιονης του Δήμου Ερμιονίδας.

Οάσεις ανθρωπιάς σε μια επικαιρότητα ασχήμιας.


 Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης αγωνίστηκε απέναντι στον Κορεάτη Μουν Ντάε Σουνγκ και έχασε το χρυσό μετάλλιο ύστερα από ισχυρό λάκτισμα. Όταν το κοινό άρχισε να αποδοκιμάζει τον Κορεάτη, ο Νικολαΐδης πήρε το χέρι του αντιπάλου του και το σήκωσε στον αέρα, για να τους δώσει να καταλάβουν ότι είναι ο νικητής.

Ο τότε αντίπαλός του ταξίδεψε από την άλλη άκρη του κόσμου για να αφήσει σήμερα λίγα λουλούδια στον τάφο του Νικολαΐδη, στη Θεσσαλονίκη.

Οάσεις ανθρωπιάς σε μια επικαιρότητα ασχήμιας.

---------------------

Via-npress | www.fractalart.gr