Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Καλο Σαββατοκύριακο..


Το καλοκαίρι σώνεται..
 Ας το χαρούμε όσο μας έμεινε, γιατί ο χειμώνας που έρχεται θα είναι απ αυτούς που δεν έχουμε ξαναδεί.
  Στα προεκλογικά μαγειρέματα που έχουν ξεκινήσει μακάρι η συνταγή να αφορά το καλό του τόπου και όχι τις καρέκλες της εξουσίας.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι υποψήφιοι, ότι σ αυτή την τόσο δύσκολη εποχή για την χώρα μας, η Ερμιονίδα απαιτεί άξιους και σοβαρούς εκπροσώπους.
 Οι παλιές πρακτικές μόνο κακό έκαναν και θα κάνουν..
 Σοβαρευτείτε λοιπόν, όσοι αλλού κοιτάτε.. 

  Καλό Σαββατοκύριακο!!

Την Κυριακή στον Ι.Ν. Ταξιαρχών

Ερμιονικός Σύνδεσμος
Πρόσκληση
      Σας προσκαλούμε την Κυριακή 22 Αυγούστου
στον I.N. των Ταξιαρχών ,
για να παρακολουθήσετε αρχιερατική θεία Λειτουργία
αφιερωμένη στους ιερείς και ψάλτες της Ερμιόνης ,
οι οποίοι λάμπρυναν με την παρουσία τους
την ψαλτική παράδοση του τόπου μας
τον περασμένο αιώνα .

Θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Εφραίμ
και θα ψάλλει χορός διακεκριμένων Πρωτοψαλτών
υπό τη διεύθυνση του κ . Γιάννη Σπετσιώτη.

Μετά τη θεία Λειτουργία
θα ακουστούν νοσταλγικές φωνές ,
ήχοι ανεπανάληπτοι από ονείρων πελάγη ,
που δεν σκόρπισαν στο χρόνο
και αναδεύουν εικόνες και αναμνήσεις
ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας ...
Από το Δ.Σ.

Ινστιτούτα ελληνικού πολιτισμού

Tης Ριτσας Μασουρα  kathimerini

Οταν το άκουσα, εντυπωσιάστηκα. Σε εποχές έκπτωσης των ανθρωπιστικών και των κλασικών σπουδών με σχεδόν βίαιη στροφή προς την «εξειδικευμένη» τεχνολογική και τεχνική εξειδίκευση, η απόφαση των διευθυντών τριών σχολείων της πόλης της Οξφόρδης να εντάξουν από τον Σεπτέμβριο στη διδακτέα ύλη το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών προκαλεί σκιρτήματα αναθάρρησης. Οχι βέβαια με τάσεις αρχαιολατρικής προσήλωσης, ούτε με προγονικές φαντασιώσεις. Αλλά με την έννοια της αναγνώρισης της σπουδαιότητας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της παιδείας που την περιβάλλει ανά τους αιώνες.

Εμείς, συνήθως, παραμένουμε θεατές τέτοιων γεγονότων. Θυμίζουμε λίγο το «life passing in front of my iPhone». Κολακευόμαστε ίσως, νιώθουμε στιγμιαία την πικρή ανεκπλήρωτη ηδονή κι ύστερα απολαμβάνουμε την αλγεινή απομόνωση των καιρών. Υπάρχουν βεβαίως και οι κυνικοί. Αυτοί που διατυμπανίζουν ότι οι «Ευρωπαίοι κουτόφραγκοι» χάνουν τον καιρό τους ασχολούμενοι με περίπλοκες καταβυθίσεις. Οτιδήποτε παλιό δεν αποκτά υπεραξία λόγω της πατίνας του χρόνου, ισχυρίζονται. Σωστά; Δεν ξέρω. Πώς να απαντήσω, άλλωστε, όταν ζω σε μια χώρα όπου συμβιώνουμε χωρίς μεγάλες ψυχικές και πνευματικές δαπάνες και δεκάδες θέματα αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή επιπολαιότητα;

Κι έτσι καθώς ήμουν ενθαρρυμένη με την πρωτοβουλία των δασκάλων της Οξφόρδης, απόθεσα τη

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΚΑΡΤ - ΠΟΣΤΑΛ

Της Έλλης Βασιλάκη
Αφορμή: μιά που δεν προβλέπονται πάλι διακοπές φέτο για την αφεντιά μου, (επί σειρά ετών κάνω τάματα, αλλά μάλλον λέω ανορθόγραφα τη συνοδό προσευχή...!), σκαρφίστηκα αναδρομές σε δανεικό παρελθόν κι έβιρα την άγκυρα του αναπαυτικού μου καθίσματος στον υπολογιστή (βλ. προσομοιωτή αρμενιστή), ακούμπησα στην κουπαστή (του μικρού μου γραφείου) κι απόλαυσα μιά νοσταλγική βαρκάδα του καλού καιρού! το καταφχαριστήθηκα και το διασκέδασα τόσο... (όσο κι αν σας παραξενεύει: σας διαβεβαιώ ότι η αυθυποβολή -επιλεκτικά και με σύνεση σε ώρα ανάγκης- είναι σπουδαία εφεύρεση!!!) σκέτη μούρλια! (στο στοιχείο μου δηλαδή) μοιραστείτε μαζί μου τα αναμνηστικά μου  δυστυχώς, δεν κατάφερα να εντοπίσω δείγμα δύο όψεων για να πάρετε μιά γεύση κι απ΄την ιδιότυπη αλληλογραφία της εποχής. οπότε θ΄αυτοσχεδιάσω (!) αφού σκάλισα ό,τι μπόρεσα ν΄ανασύρω απ΄το μπαούλο του παππού μου (Θεόσχωρέστον).
λοιπόν, συνοδεύονται συνήθως από παρόμοια γραφόμενα:

Έν Λουτρακίω, τή 14η Αυγούστου 1931
πρός τούς Σεβαστούς μας γονείς καί γιαγιάν

Πώς οι Υδραίοι ναυτικοί μάζεψαν τη σερμαγιά της Επανάστασης του ’21

Ο Δ. Φάκης ήταν καραβοκύρης της Υδρας. Οι αδελφοί Βαλέτα είναι προεστοί από τη Σίφνο. Πριν από 200 ακριβώς χρόνια συνάπτουν μια από τις πιο συνηθισμένες συναλλαγές του Αιγαίου και μας δίνουν το μίτο της Αριάδνης για το λαβύρινθο των ναυτιλιακών συναλλαγών στην προεπαναστατική Ελλάδα. Μερικές πλευρές της διαδικασίας συσσώρευσης πλούτου και των επενδύσεων σ’ έναν τομέα που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανεξαρτησία του νεοελληνικού κράτους.

Πρόκειται για μέση συναλλαγή ύψους 350 γροσίων, μια εποχή που 1 γρόσι ισοδυναμούσε με 55 οκάδες στάρι. Αυτή που ο Θ. Κολοκοτρώνης στις «Διηγήσεις» του περιγράφει ως εξής: «Εις τον καιρό μου το εμπόριον ήτο πολύ μικρόν, τα χρήματα ήταν σπάνια, το τάλιρο το έφτασε στα τρία γρόσια και όποιος είχε χίλια γρόσια ήτο πράγμα μεγάλον και έκανε δουλειές όσες τώρα δεν έκαμε με χίλια βενετικά φλουριά...».

Στην Υδρα αυτή την περίοδο πρέπει ν’ ανήκουν 120 πλοία με μέση χωρητικότητα γύρω στους 300 τόνους. Στα ναυπηγεία της κατασκευάζονται κατά μέσον όρο 7 πλοία το χρόνο, χώρια από εκείνα που αγοράζονται. Πόσο κοστίζει ένα πλοίο, τι ακριβώς κέρδη αποφέρει και σε πόσο διάστημα γίνεται η απόσβεση της επένδυσης δεν προκύπτει με σαφήνεια.

Έγινα ξαφνικά φιναλίστ

Είχα κάποια φιλόδοξα σχέδια για την επόμενη δεκαετία μου. Αλήθεια, δεν θα ζήσω για να δω τα παιδιά μου να παντρεύονται;
Για να δω το World Τrade Center να γεννιέται ξανά;
 Για να διαβάσω- κι ακόμα καλύτερα να γράψω- τις νεκρολογίες καθαρμάτων όπως ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Γιόζεφ Ράτζινγκερ; Αλλά όλα αυτά είναι απλώς συναισθηματισμοί και αυτολύπηση.
 Στη χαζή ερώτηση “γιατί να τύχει σε μένα;”
το Σύμπαν δεν καταδέχεται καν να απαντήσει: “Γιατί όχι;”».
(Απόσπασμα από το πρώτο άρθρο που έγραψε ο Κρίστοφερ Χίτσενς στο Vanity Fair αφού διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο).
«Η νέα γη είναι με τον τρόπο της αρκετά φιλόξενη. Ολοι χαμογελούν ενθαρρυντικά και μοιάζει να απουσιάζει εντελώς ο ρατσισμός. Κυριαρχεί ένα γενικό πνεύμα ισοτιμίας, και είναι σαφές ότι αυτοί που διευθύνουν έφτασαν εκεί με την αξία τους και με σκληρή δουλειά. Από την άλλη πλευρά, το χιούμορ είναι αδύνατο και επαναλαμβανόμενο, δεν μιλάει κανείς για σεξ, και το φαγητό είναι το χειρότερο που έχω συναντήσει στη ζωή μου.

Η χώρα αυτή έχει μια ιδιότυπη γλώσσα, μια διάλεκτο που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα βαρετή και δύσκολη και περιέχει λέξεις όπως ondansetron για τη θεραπεία της ναυτίας, καθώς και ορισμένες ανησυχητικές χειρονομίες που πρέπει να συνηθίσεις. Για παράδειγμα, ένας τύπος που τον συναντάς για πρώτη φορά μπορεί ξαφνικά να χώσει τα δάκτυλά του στον λαιμό σου. Ετσι ανακάλυψα ότι ο καρκίνος μου είχε επεκταθεί στους λεμφαδένες, και ότι μια από αυτές τις δύσμορφες καλλονές-

Νεαροί μαύροι πάνθηρες

Δύο πανέμορφοι νεαροί μαύροι πάνθηρες κατοικούν στο ζωολογικό κήπο του Βερολίνου.
(Photo: EPA)

Eπιλογή: www.kathimerini.gr

Ο «Ιπποκράτης» στην πλατεία φιλελλήνων στο Ναύπλιο

Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στο Ναύπλιο, θα πραγματοποιήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην πλατεία «ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ» την Παρασκευή 20, Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Αυγούστου, από τις 9:00 έως τη 13:00,& από τις 18:00 έως τις 22:00,σε συνεργασία με τον Δήμαρχο, κ. Αναγνωσταρά Παναγιώτη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Γενικό Νοσοκομείο και τους Εθελοντές Ιατρούς του Ναυπλίου, στα πλαίσια της δράσης «Προληπτική Ιατρική & Οδοντιατρική» μέσω της σύγχρονης κινητής ιατρικής μονάδας «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

 Ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», το Κινητό Πολυϊατρείο για τα παιδιά, περιλαμβάνει παιδιατρικό, καρδιολογικό, ακουολογικό, οφθαλμολογικό και οδοντιατρικό τμήμα, ενώ μέσω, τηλεϊατρικής παρέχεται η δυνατότητα online σύνδεσης με ιατρούς.
  Οφθαλμίατροι, που θα βρίσκονται στη μονάδα από τις 9:00-13:00μμ και από τις 18:00-22:00μμ., οι οποίοι στηρίζουν τις δράσεις του συλλόγου προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για τα παιδιά όλου του κόσμου, χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

Επιπλέον, την μονάδα θα στελεχώνουν εργαζόμενοι και εθελοντές του συλλόγου, οι οποίοι θα ενημερώνουν για τις δράσεις του συλλόγου με προφορικό και έντυπο υλικό.
 
ΕΡΤ
Επιμέλεια Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Διαγωνισμός Φωτογραφίας στην Ερμιόνη, τα βραβεία

Έχει γίνει πια θεσμός, ο διαγωνισμός και η έκθεση φωτογραφίας, κάθε Αύγουστο στην Ερμιόνη. Φέτος συμμετείχαν 33 ερασιτέχνες φωτογράφοι, με 87 αξιόλογες φωτογραφίες .
Κάθε χρονιά το επίπεδο των συμμετοχών, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, είναι και καλύτερο..
Στο κάλεσμά μας για την στελέχωση της κριτικής επιτροπής με προθυμία ανταποκρίθηκαν και τους ευχαριστούμε οι :
κα Ανθούλα Λαζαρίδου-Δουρούκου , η λαϊκή ζωγράφος μας,
κος Λίνος Μπενάκης, ακαδημαϊκός και γνώστης τέχνης της φωτογραφίας,
κος Παντελής Μπαλής, γνωστός φωτογράφος
κος Νικόλαος Κωνσταντινίδης, ιατρός και γνώστης της φωτογραφίας,
κος Γεώργιος Οικονόμου, επαγγελματίας φωτογράφος,
κος Τάκης Σπετσιώτης, σκηνοθέτης συγγραφέας

Η επιτροπή αποφάσισε να δώσει τα βραβεία ως εξής:

1ο Βραβείο Φίλιππος Δημήτριος Μέξης  (Βαριέμαι..)
2ο Βραβείο Αναστασία Γιαγκιόζη  (Κυριακάτικο μπουκέτο)
3ο Βραβείο Τίμος Μποζίκης   (Άτιτλο )

1ο Βραβείο

2ο Βραβείο

3ο Βραβείο

Την έκθεσή μας τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι κάθε ηλικίας ντόπιοι και παραθεριστές , που συμμετείχαν με την ψήφο τους ( 380), στην δημιουργία των αποτελεσμάτων .
Ξεχωριστή τιμή αποτελεί για μας όπως κάθε χρονιά,

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Συλλογή πλαστικού απο τον Δήμο Κρανιδίου;

Ανάρτηση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ
Μετά την προσπάθεια της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ τις περασμένες Εβδομάδες για συλλογή πλαστικού ανακυκλώσιμου υλικού και μετά από σχετική μας πρόταση προς τον Δήμο Κρανιδίου, μας διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος Κρανιδίου, ότι διαθέτει χώρο κατάλληλο για την αποθήκευση παρόμοιου υλικού, το οποίο ακολούθως θα προωθηθεί στο ΚΔΑΥ Τρίπολης,

 Οι ενεργοί πολίτες που στήριξαν την προσπάθεια μας και έδειξαν πως είναι έτοιμοι για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, φτάνει να τους δοθεί η δυνατότητα και που δεν έπαψαν να μας τηλεφωνούν για την < επόμενη > φορά, παρ όλο που εξ αρχής είχαμε δηλώσει ότι ούτε θέλουμε, ούτε είμαστε σε θέση να υποκαταστήσουμε την Δημοτική Αρχή, μπορούν να απευθύνονται στο

ΤΗΛ. 2754022589 για τα σημεία συλλογής.

Αναμένουμε ασφαλώς γραπτή διαβεβαίωση, ότι τα αποθηκευμένα υλικά θα προοθούνται εξ ολοκλήρου στο ΚΔΑΥ Τρίπολης, προκειμένου να ανακυκλωθούν.

Το πλημμυρισμένο χωριό

Το πλημμυρισμένο χωριό τους εγκαταλείπουν κάτοικοι του Πακιστάν.
 (Photo: Reuters)

Eπιλογή: http://www.kathimerini.gr/

Γρανίτα σε λεμόνι

Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη

Περιγραφή συνταγής
Εύκολο, εντυπωσιακό και με λίγες θερμίδες το επιδόρπιο αυτό.
Συστατικά συνταγής
6 λεμόνια
6 λάιμ
4 φύλλα λεμονιού αν είναι δυνατόν
250 γρ. ζάχαρη
Οδηγίες συνταγής
Ξύνουμε τα 2 λεμόνια και τα δύο λάιμ.
Χωρίζουμε στη μέση και στύβουμε όλα τα λεμόνια και τα λάιμ. Κρατάμε τις άδειες κούπες για να βάλουμε μέσα τη γρανίτα.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε τον χυμό, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τα φύλλα αν έχουμε και μισό λίτρο βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
 Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και εν συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη για 4 ώρες.
  Μ' ένα κουτάλι αδειάζουμε τις κούπες των λεμονιών και τις διατηρούμε δροσερές στο ψυγείο και σερβίρουμε μέσα σ' αυτές την γρανίτα.
  Διάρκεια: 20 λεπτά
http://www.lovecooking.gr/

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Έκθεση στο Λαογραφικό Σπετσών

Στον κύκλο των εκδηλώσεών του, το Λαογραφικό Εργαστήρι Σπετσών οργάνωσε την έκθεση «Σιτάρι … μέσο επιβίωσης και σύμβολο ζωής» που μπορείτε να επισκεφθείτε μέχρι τις 29 Αυγούστου 2010 στο νέο χώρο του, 30 μέτρα απο το Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη, στον κεντρικό δρόμο προς τον Άγιο Ελευθέριο. Ακολουθεί τις πετυχημένες εκθέσεις με θέμα τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τα κεντήματα, των οποίων θα βρείτε εκεί το βιβλίο και το ημερολόγιο. Η τωρινή έκθεση (ώρες 11-13 και 20-23) δείχνει τα παραδοσιακά εργαλεία τού κύκλου στάρι-ψωμί. Εκεί θα βρείτε και το βιβλίο που έγραψαν οι κυρίες του Λαογραφικού με αφορμή την έκθεση, που περιέχει σπάνιες και πολύτιμες μαρτυρίες. Εδώ βλέπετε κάποιες φωτογραφίες του βιβλίου.
Φωτογραφία: Εικόνα βιβλικής αρμονίας: το 1954 στο αλώνι της οικογένειας Παρασκευά, αρχείο Μαρίνας Παρασκευά - Μαθιού.

Περισσότερα spetses

Σήμερα η λήξη της έκθεσης φωτογραφίας, στα Μαντράκια Ερμιόνης

Σήμερα η τελευταία ημέρα
της έκθεσης και του διαγωνισμού φωτογραφίας στα

 Μαντράκια Ερμιόνης.



Η επιτροπή θα αποφασίσει, για τις τρείς καλύτερες φωτογραφίες.
Όσοι δεν καταφέρατε νε έρθετε, σ αυτή τη γιορτή της φωτογραφίας ελάτε σήμερα..

Σας περιμένουμε!
 
 


Τσιγάρο - κοιλιά - ελενίτ και Μερσεντές

του Σταύρου Θεοδωράκη   protagon

Τα μεσημέρια που ο πολύς ο κόσμος είναι στις παραλίες εγώ περπατώ στον ίσκιο. Το εκτυφλωτικό φως του Αυγούστου είναι σαν να σκανάρει την ασχήμια που έχει προστεθεί στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Άντρες στα καφενεία γεμίζουν τασάκια και κοιλιές, γυναίκες θρέφουν περιφέρειες στις ξαπλώστρες, παιδιά «λούζονται» αναψυκτικά και μπισκότα. Γύρω τους πλαστικές καρέκλες, ξέχειλοι σκουπιδοτενεκέδες, προσθήκες με αλουμίνια και ελενίτ, Χιουντάι, τζιπ και Μερσεντές (στα σοκάκια και στην άμμο), συνθέτουν το ντεκόρ μιας παρηκμασμένης ευδαιμονίας.

Όλα αυτά βέβαια υπήρχαν και πέρυσι και πρόπερσι αλλά φέτος αξίζει να τους δώσεις περισσότερη σημασία. Αυτά μας έφεραν στο ΔΝΤ (και ακόμα παραπέρα). Εδώ, ξέρω, αρχίζουν οι αντιρρήσεις. «Για το χρέος και το αδιέξοδο που ζούμε φταίνε οι κυβερνήσεις που αποφάσιζαν – οι Βουλευτές που στήριζαν - οι επιχειρηματίες που λάδωναν - οι τραπεζίτες που θησαύριζαν – οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν». «Οι πολιτικοί και ορισμένοι δημοσιογράφοι μας φέρανε σε αυτή την κατάσταση», ούρλιαζε στο αυτί μου μια κυρία που η τύχη την έφερε να καθίσει δίπλα μου σε ένα από εκείνα τα

Οι διακοπές του μπατίρη

του Άλκη Γαλδαδά   protagon
Αύγουστος και δεν έχω μια.
Όχι για αξιοπρεπείς διακοπές δεν υπάρχουν τα χρήματα αλλά ούτε καν για διακοπές.  Δεν έχω λοιπόν όπως οι άλλοι περιγραφές για γεμάτα με δροσιά τοπία, παραλίες και θαλάσσιες σπηλιές να καταθέσω.  Κυνηγημένοι από ένα σκληρό ήλιο που τρελαίνει περπατούμε όσοι μείναμε στη χαυνωμένη και με άδειους τους δρόμους της πρωτεύουσα. Περνώ από το φως στην ευεργετική σκιά των στοών, όπου υπάρχουν, και αισθάνομαι σαν σε πίνακα του ντε Κίρικο. Χωρίς, είναι η αλήθεια, να υπάρχει στην πόλη ολόκληρη, εκείνη η γεμάτη μυστήριο ατμόσφαιρα που ο μεγαλωμένος στο Βόλο διάσημος ζωγράφος ήξερε να προικίζει με αυτήν τους ακίνητους καμβάδες του. Μάλλον μια ξεκοιλιασμένη πόλη κατοικούμε, μια εντελώς άδεια πια αχιβάδα θα έλεγα, αν δεν της έμεναν ακόμη τα αρχαία της μνημεία, που στέρεψε και η φαντασία των ανθρώπων της για ωραία πράγματα. Με μόνο το ένστικτο της επιβίωσης να έχει βγει στην επιφάνεια για να οδηγεί

Τι μεταμορφώνει την αγέλη σε κοινωνία;

Tου Χρηστου Γιανναρα  kathimerini 

Γιορτή της Παναγιάς του Δεκαπενταυγούστου: από τις λίγες πια αφορμές που απόμειναν για να διαπομπεύουμε οι Νεοέλληνες επιδεικτικά τον μεταφυσικό άξονα τού κάποτε πολιτισμού μας. Θρησκευτικές παράτες πανηγυριώτικου εντυπωσιασμού, πομπώδεις κενολογίες πολιτικών, δημοσιογράφων και δεσποτάδων – αχταρμάς επιδείξεων ασχετοσύνης και απαιδευσίας. Ολα να βεβαιώνουν την άγνοια ή την κυρίαρχη αδιαφορία για την πάλη «νοήματος» που μεταμορφώνει την αγέλη σε κοινωνία («οίον γιγαντομαχία τις περί της ουσίας»).

Η οικονομική χρεοκοπία και ο έσχατος διεθνής εξευτελισμός μας, η διαφθορά και κατάρρευση του πολιτικού μας συστήματος, η αλλοτρίωση του κοινωνικού σώματος σε αρένα διεκδικήσεων κτηνώδους ιδιοτέλειας, αυτά και τα συναφή εκεί έχουν την αιτία τους: στη συμπλεγματική ταύτιση του μηδενισμού με την «πρόοδο», στην επηρμένη χλεύη για κάθε ιερό και όσιο. Κυρίως, στη διαστροφή