Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΛΑ ΑΠΟ ΑΡΓΗ ΜΑΓΚΟΥ

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΣ

Από σήμερα αναπαύεται στο χώμα της πατρίδας της που αγάπησε και τίμησε με τη φυσική της παρουσία και τον χρωματικό της χρωστήρα.

Η Άργη Μάγκου, φανατική αναγνώστρια του Περιοδικού μας «Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα» είχε στείλει σε μένα προς δημοσίευση μία επιστολή για την Ανθούλα. Εκείνη με την ταπεινότητα που την διέκρινε την βρήκε υπερβολικά εγκωμιαστική και δεν θέλησε να δημοσιευτεί. «Βάλε την όταν θα πεθάνω» μου είπε. Αυτό λοιπόν κάνω.

Βιβή Σκούρτη


 

            ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΛΑ

«Κοιμήθηκα κι ονειρεύτηκα ότι η ζωή είναι χαρά.

Ξύπνησα και είδα ότι είναι χρέος.

Εργάστηκα και το χρέος έγινε χαρά»

Είχα κάποτε διαβάσει αυτά τα λόγια και τα θυμάμαι ακόμη. Τον συγγραφέα τους δεν τον θυμάμαι πια. Μπορούσαν όμως να είναι και δικά σου λόγια Ανθούλα.

Τα εγκώμια δεν σου αρέσουν, αλλά η αλήθεια προστάζει. Είμαι περήφανη για τη φιλία που με συνδέει με την Ηρώ από τα παιδικά μας χρόνια και με σένα έπειτα. Φιλία οικογενειακή και αγάπη είχαν οι μητέρες μας, η Λούλα Γκολεμά-Λαζαρίδου και η Κική παπαδοπούλου-Μάγκου. Η Λούλα έφυγε πολύ νέα από την επίγεια ζωή. Έμεινε μόνος ο πατέρας σας με τα δυο μικρά κοριτσάκια τους. Από τότε εσύ, στο ορφανεμένο από μάνα σπίτι έδειξες τις χάρες σου και το τι θα γινόσουν. Ήσουν βοήθεια και παρηγοριά στον πονεμένο πατέρα σας, στοργή και χάδι στην μικρούλα Ηρώ. Όλο έκλαιγε το νήπιο. «Θέλω τη μαμά μαμά μου! Θέλω τη μαμά μου!» και συ απαντούσες «Σώπα Ηρώ μου, σώπα, μην κλαις. «Έλα πάμε να της ανάψουμε το καντηλάκι της».

         Πέρασαν χρόνια. Πόλεμος. Κατοχή. Εμφύλιος. Δύστυχα, καταστροφικά χρόνια, με μόνη ελπίδα την ειρήνη. Επιτέλους ήρθε ο καιρός της ανασυγκρότησης.

Στο ύψος των περιστάσεων εσύ, μαζί με την Ηρώ, εργαζόμενες νέες, ωραίες Ελληνίδες με χριστιανική πίστη, ήθος, υποδειγματική συμπεριφορά, είχατε την αναγνώριση και την αγάπη των συνομηλίκων και της κοινωνίας. Προικισμένες με έμφυτα πνευματικά και καλλιτεχνικά χαρίσματα ό, τι περνούσε από τα χέρια σας έπαιρνε ομορφιά, αρχοντιά, λάμψη.

Στο  φιλόξενο σπίτι σας όλα, ακόμη και τα πιο απλά, το γλυκό του κουταλιού και τα κουλουράκια με τον καφέ στο δίσκο, τα αγριολούλουδα στο βάζο επάνω στο κεντητό τραπεζομάντηλο, ο φουντωτός βασιλικός στη γλάστρα, όλα είχαν άλλη χάρη. 

         Με τον αείμνηστο Δημήτρη Δουρούκο, άξιο δάσκαλο και ξεχωριστό άνθρωπο έκανες τη δική σας ωραία οικογένεια με παιδιά κι εγγόνια. Σε κέρδισε οριστικά η ζωγραφική με το πλούσιο και πατριωτικό, ιδιότυπο ζωγραφικό σου έργο.

         Με τη συμμετοχή σου στη χορωδία της Ερμιόνης, την ακούραστη και αποτελεσματική βοήθεια σε όλα τα τοπικά ευαγή ιδρύματα και συλλόγους, τη συμπαράσταση σε ιδιαίτερες ανάγκες συμπολιτών μας, άνοιξες και στις νεότερες γενιές με το παράδειγμα και το χαμόγελό σου τον δρόμο της χαράς μέσα από την εργασία και την προσφορά στα κοινά.

Η Ερμιόνη είναι περήφανη για σένα. Χρέος και χαρά της ήταν η εκδήλωση τιμής με την έκθεση ζωγραφικής σου «Η Ελληνική ενδυμασία δια μέσου των αιώνων» στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Καλή συνέχεια Ανθούλα!

Ο Θεός να δίνει ζωή στα χρόνια σου και να ευλογεί την οικογένειά σου.

                                    Άργη Μάγκου 2-9-2016

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΛΑ


ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
ΚΥΡΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ
Σήμερα αποχαιρετήσαμε ένα ακόμα πολυαγαπημένο μα
& πολύτιμο μέλος της Αδελφότητας μας.
Την κα ΑΝΘΟΥΛΑ.
Πολλά γράφτηκαν...
Ακόμα πιο πολλά ειπώθηκαν.
Πάμπολλα ένιωσαν και
νιώσαμε όλοι μας....
Για όλους μας στάθηκε ο "Θεόφιλος"της Ερμιόνης...
Για την Αδελφότητα μας, ουσιαστικά ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΠΗΓΗ ΑΓΑΠΗΣ...& εκείνη...
Γιατί..
Ο,τι ένιωσε.
Ο,τι δημιούργησε.
Ο,τι ζωγράφισε.
Ο,τι ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ..πήγαζε
από αυτήν τη μεγάλη ΑΓΑΠΗ!
Την ΑΓΑΠΗ που μαζί με τη λατρευτη αδερφή της ΗΡΩ στερήθηκαν από μικρά κοριτσάκια από το πρόωρο φευγιο της μητέρας.
Κι όμως την ΑΝΘΙΣΑΝ!
Και την πολλαπλασίασαν.

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ.ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΛΑ ΔΟΥΡΟΥΚΟΥ-ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΜHΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

 

Η Ερμιόνη και η Κοινότητά μας αποχαιρετά σήμερα την τελευταία αρχόντισσα των Μανδρακίων.

Την αρχόντισσα εκείνη που με τη στάση ζωής της, το καθημερινό διάβα της και τα μαγικά πινέλα της ζωγράφισε την αλμύρα και τα αρώματα της θάλασσας, της ελιάς και της ροδιάς του τόπου μας.

Στο πρώην Δημαρχιακό κατάστημα, στο σημερινό Κοινοτικό κατάστημα και σε όλα τα Δημόσια κτίρια της πόλης μας οι πίνακές της, που εκείνη κατά τον μακρύ βίο της φιλοτέχνησε και δώρισε, όχι μόνο στολίζουν τους χώρους αλλά καταμαρτυρούν την ευγενή επιθυμία της προσφοράς και της αρωγής. Καταγράφουν τη λαογραφία και την παράδοση του ξεχωριστού Ερμιονίτικου γίγνεσθαι σε εποχές κοινωνικής συμφιλίωσης, συνεργασίας, συμμετοχής και δημιουργίας με καλά και πλούσια αγαθά που προσφέρει σε όλους μας η μητέρα γη της Ερμιόνης.

Σε αυτές τις στιγμές του αποχαιρετισμού συγκινημένοι όλοι μας αλλά και υπερήφανοι γι’αυτό που ζήσαμε και αντλήσαμε από τη δική της παρουσία σ’ αυτή τη μεγάλη Ερμιονίτικη αυλή, της οφείλουμε ένα μεγάλο ”ευχαριστώ”. Με το έργο της κατέγραψε με τον καλύτερο τρόπο το τελευταίο ήμισυ της ασπρόμαυρης εποχής και τις πρώτες δεκαετίες των χρωμάτων και του τρόπου ζωής του σήμερα.

Η Κοινότητα Ερμιόνης και ολάκερη η Ερμιόνη μας αποχαιρετά το εξαίρετο τέκνο της θωρακισμένη πολιτιστικά και κοινωνικά με το έργο της και τη στάση ζωής της.

Αποχαιρετά την αρχόντισσα που με την παρουσία της ήταν και αυτή μαζί με άλλους σημαντικούς ανθρώπους της εποχής της και της γενιάς της που συνέβαλλαν ώστε η Ερμιόνη μας να είναι ξεχωριστή, προοδευτική, διαφορετική αλλά και απαιτητική.

Την ευγνωμονούμε θερμά,

ευχόμαστε τα θερμά συλλυπητήρια στα τέκνα της και στους οικείους της και προσδοκούμε εκεί στη γειτονιά των αγγέλων να συναντήσει τους άριστους πατριώτες της γενιάς της και τον αγαπημένο σύντροφο της ζωής της, και της υποσχόμαστε ότι η Κοινότητά μας θα συνεχίζει με ασβέστη και βασιλικό, γιασεμιά και βουκαμβίλιες να ομορφαίνει τις γειτονιές και τις αυλές της μικρής μας πατρίδας.

Καλό ταξίδι

Ανθούλα


 

Σκούρτη Δαγρέ Παρασκευή: Αγαπημένη μας Ανθούλα, σε αποχαιρετούμε..

 

   Αγαπημένη μας Ανθούλα, σε αποχαιρετούμε..

 


 Τούτη τη στιγμή, προτίμησα κάποιους πίνακές σου που έχουν σχέση με το ταξίδι….

  Σε αυτά τα έργα, παιδούλα φορώντας το αγαπημένο σου πορφυρό κόκκινο φόρεμα, βοηθάς τον παππού σου να ράψει το πανί για το μεγάλο ταξίδι….


Σε κάθε «ταξίδι»… γνώσης, αναζήτησης, δημιουργίας  ήσουν δίπλα μας να μας εμπνεύσεις, να μας εμψυχώσεις, να μας βοηθήσεις …να μας δώσεις εναλλακτικές λύσεις στο αδιέξοδο…..

 


Οι αφηγήσεις σου, τα παραμύθια, τα όμορφα σχέδιά σου.. με τα μαγευτικά χρώματα... που ταξιδεύουν τα παιδιά  στα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Δημοτικό Σχολείο, το Ι.Λ.Μ.Ε. τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος», τα βοηθούν να κατανοήσουν τον κόσμο που  τα περιβάλλει, τον πολιτισμό μας, τις αξίες, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμά μας… με τον πιο μαγικό τρόπο…. Τα έργα σου δεν είναι για όλους  εμάς που μεγαλώσαμε στην Ερμιόνη άψυχα αντικείμενα,  μπορούν να μιλήσουν και να κινηθούν …. (να μας εμπνεύσουν σε κάθε δραματοποίηση προσεγγίζοντας το έργο σου με τους μικρούς μαθητές…)

 


Ανάμεσα στα παιδάκια που βρίσκω στους πίνακες σου ψάχνω να βρω τον εαυτό μου… Οι δημιουργίες σου αν και κουρντισμένες  στο μουσικό κουτί της εποχής τους μας υποβάλλουν σε διαφυγές στο όνειρο, το παραμύθι και τη νοσταλγία… ξυπνώντας γλυκές μνήμες από την ανέμελη παιδική μας ηλικία …σε μια Ερμιόνη που αλλάζει…

 


Καλό ταξίδι.. αγαπημένη μας Ανθούλα…

Θα μας λείψει ο λόγος και η κρίση σου….

 

Σκούρτη Δαγρέ Παρασκευή

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα για την κυρία Ανθούλα Λαζαρίδου - Δουρούκου | Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

 


Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης | Αποχαιρετιστήριο μήνυμα για την κυρία Ανθούλα Λαζαρίδου - Δουρούκου. 


Αγαπητή μας Ανθούλα, σήμερα σε αποχαιρετούμε, αγαπητή μας ζωγράφε καλό σου ταξίδι! 

Ήσουν άνθρωπος χαρισματικός, άνθρωπος που έσφιζε από χαρά, από ζωντάνια, από όρεξη, νιότη, φαντασία, χαμόγελο! 

Το πολιτιστικό έργο δε, που μας άφησες να θαυμάζουμε και θα θαυμάζουμε για πολλά χρόνια ακόμα, μεγαλειώδες! 

Η συμβολή σου στα πολιτιστικά γεγονότα του τόπου, καθοριστική και τιτάνια! Ήξερες να κρίνεις, να ακούς, να συμβουλεύεις, να αγαπάς, να διηγείσαι, να προκαλείς νοσταλγία και χαρά με τις αφηγήσεις σου, να δημιουργείς μοναδικά! Ήσουν ένας άνθρωπος χαρισματικός! 

Σε ευχαριστούμε που φιλοτέχνησες τους "ερμιονίτικους σκοπούς" μας, με τα ιδιαίτερα χρώματα σου, με την ιδιαίτερη ματιά σου και με το απύθμενο ταλέντο σου! Σου είμαστε ευγνώμονες! Σε ευχαριστούμε που έφτασες τόσο ψηλά την μικρή μας πατρίδα, με το ήθος σου, την ειλικρίνεια σου, την τέχνη σου! Σε ευχαριστούμε που ήσουν πάντα παρούσα!!! 

*Αποφασίστηκε σύσσωμα από τα μέλη της ομάδας μας, αντί στεφάνου, να καταθέσουμε χρηματικό ποσό στον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Ερμιόνης, αντιλαμβανόμενοι την αγάπη της Ανθούλας μας, για τη νιότη και το μέλλον του τόπου μας! 

Καλή ανάπαυση αγαπημένη μας! 

Εκ μέρους της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης, 
Σκούρτης Κωστής

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Γιάννης Γκιόλας : ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΔΟΥΡΟΥΚΟΥ

 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΔΟΥΡΟΥΚΟΥ


 

Αποχαιρετάμε αύριο στην Ερμιόνη την λαϊκή ζωγράφο και λογοτέχνη, Ανθούλα  Λαζαρίδου- Δουρούκου, που έφυγε πλήρης ημερών, σεβασμού, αγάπης, και ευγνωμοσύνης από τους συμπατριώτες της.

Η Ανθούλα  αφουγκράστηκε την ψυχή, τα οράματα, τις παραδόσεις των ερμιονιτών και αποτύπωσε με τον χρωστήρα αλλά και την πένα της εξαιρετικές εικόνες, ενός κόσμου φανταστικού και πραγματικού, με την ειλικρίνεια και την αθωότητα ενός απλού ανθρώπου που ατενίζει τουςκάμπους και τα πέλαγα.

Τεράστια η προσφορά της , πολύτιμη κληρονομιά και τεκμήριο μνήμης για τις γενιές που έρχονται.

Όχι φωνές, πικρίες και κλάματα.
Αντίο, μηλιές πούχα αγαπήσει·
μ’ άγγιξε κιόλας το φθινόπωρο
κι η νιότη απόμακρα έχει σβήσει.
Ευλογημένο ας είναι ό,τι άνθησε
πάνω στη γη και θα πεθάνει.


Γιάννης Γκιόλας.

 

ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΑ Η ΝΕΔΥΠΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Με  έγγραφο-καταγγελία προς το  Υπ. Εσωτερικών και την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου για τον  παράνομο αποκλεισμό  της ΝΕΔΥΠΕΡ από την ενεργό συμμετοχή μας στις συνεδριάσεις των επιτροπών του Δήμου Ερμιονίδας ( Οικονομική και Ε.Π.Ζωής) απαντά η παράταξή μας!!

Όταν στις 8 Φεβρουαρίου σε άρθρο μου με τίτλο " ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ" έκανα λόγο για την  υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας στον Δήμο μας, η δημοτική αρχή μίλησε για υπερβολές.

Όμως επί της ουσίας και επί σχεδόν 2 χρόνια, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, η παράταξή μας (παρά τις προσπάθειές  μου) δεν ενημερώνεται για τις συνεδριάσεις ιδίως της Οικονομικής Επιτροπής η οποία με τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει διοικεί ουσιαστικά τον Δήμο Ερμιονίδας!!

Ανθούλα, η Ομάδα του Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου σε αποχαιρετά , βαθύτατα συγκινημένη


Η Ομάδα του Λαογραφικού  Κέντρου Κρανιδίου σε αποχαιρετά , βαθύτατα συγκινημένη.

Ανθούλα είμαστε ευτυχείς που σε γνωρίσαμε στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ   

παρουσιάζοντας τις Παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Με αγάπη, χαμόγελο, ορμή εφήβου στάθηκες δίπλα μας και μας βοήθησες στην παρουσίαση.

Σ ευχαριστούμε, μας έδωσες μαθήματα ζωής, μας δίδαξες για να νιώθεις νέος, πρέπει να παράγεις  έργο και πολιτισμό.

Σαν υπεύθυνη του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ, δέθηκα  μαζί σου, διατήρησα μία φιλία εποικοδομητική  για τον τόπο μου  και  για μένα προσωπικά.

Ανθούλα η σπάνια θεματολογία σου, πηγάζει από την μεγάλη αγάπη στον τόπο σου,  στα ήθη και τα έθιμα μας, από την βαθιά μελέτη  βιβλίων  αντλούσες θέματα και αποτύπωνες στους πίνακες  σου , Ιστορία, Μυθολογία, Ποίηση, Δημοτικά Τραγούδια, τοπικές φορεσιές  κ.α.

Σ ευχαριστώ γι αυτά που που μας δίδαξες.

Ήσουν  σπάνιος άνθρωπος.

Καλό Παράδεισο

 

Σούλα Παλυβού