Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Δυνατότητα λήψης δείγματος για την διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού στο Κ.Υ Κρανιδίου


Κρανίδι 16/10/2020

Ανακοίνωση

Απ’ όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση και ιδιαιτέρα όταν  έπληξε την περιοχή μας, η επικοινωνία μας με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο Συντονισμού Κέντρου Υγείας Κρανιδίου κύριο Μουστάκα πύκνωσε, διότι, από την δίκη μας πλευρά η τακτική ενημέρωση και η ενίσχυση στο έργο του Κ.Υ ήταν και είναι, τώρα περισσότερο από ποτέ, βασικό μας μέλημα. Από την  πλευρά της Διοίκησης του Κ.Υ υπήρχε και υπάρχει η ανάγκη συνεχούς στήριξης του ιερού σκοπού που επιτελούν οι Ιατροί και το σύνολο του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, την οποία παρείχαμε και παρέχουμε.

Σήμερα σε επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο Μουστάκα, ενημερωθήκαμε, για την δυνατότητα λήψης δείγματος για την διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού,  που έχει το Κ.Υ από τις 14 Οκτωβρίου.  Σαφώς και τα τεστ γίνονται με εχεμύθεια, σύμφωνα με το πρωτοκόλλου που ακολουθείται και απαραίτητα έπειτα από επικοινωνία με το Κ.Υ Κρανιδίου .

Από πλευράς μας θα είμαστε και πάλι δίπλα στο Κέντρο Υγείας και θα συμβάλουμε οπού χρειαστεί βάσει των δυνατοτήτων μας.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος


Βασίλης Γκάτσος: "Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2500": Θα μείνει κάτι στην Ερμιόνη;


Δύο μήνες μένουν ακόμη και τελειώνει το Επετειακό Έτος "Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2500"


Η Ερμιόνη έλαβε μέρος με 3 τριήρεις. Κάθε μία είχε πλήρωμα + επιβάτες (πεζοναύτες) περίπου 200 άτομα. Δηλαδή το σύνολο του ναυτικού τής μικρής αλλά λαμπρής πόλης μας, έλαβε μέρος.
Τα Επετειακά Έτη δεν είναι μόνο για ομιλίες, παρουσιάσεις κ.λ.π. Είθισται "κάτι να γίνεται που μένει" στους τόπους μάλιστα που κατ' εξοχής αφορά η επέτειος.
Έτσι, όταν το 1930 γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την Ανεξαρτησία μας, στην Ερμιόνη πέραν του ότι έγινε υπέρλαμπρος εορτασμός οργανωμένος από την Κοινότητά μας, με έξοδα της κοινότητας μας, προφανώς και με κάποιες χορηγίες του κράτους, πέρα από τις ομιλίες, παρουσία επισήμων, στόλου κ.λ.π. γίνανε πράγματα που έμειναν: Η διευθέτηση του χώρου μπροστά από τον ναό των Ταξιαρχών σε πάρκο. Η τοποθέτηση 3 αναμνηστικών πλακών στον ναό Ταξιαρχών (όπου ορκίστηκαν οι σύνεδροι), στην οικία Οικονόμου (σπίτι όπου έγινε η Γ Εθνική Συνέλευση), στην οικία Βασιλείου Θ. Κανέλλη (παλιό σπίτι Μητσαίων). Και με την ευκαιρία αυτή, εντυπωσιακό μνημείο Πεσόντων Ηρώων στο Λιμάνι Ερμιόνης. Αυτά τα έργα των παππούδων και πατέρων μας διατηρούν μέχρι σήμερα τη μνήμη, τη δόξα και την τιμή.
Δυστυχώς,  το Επετειακό Έτος "Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2500" δεν φαίνεται να μας αφήνει τίποτα που να θυμίζει τη συμμετοχή της Ερμιόνης στη Ναυμαχία και φυσικά τη ναυτοσύνη του τόπου μας.

Πρόταση προς την Τοπική Κοινότητα Ερμιόνης και τον Δήμο μας:

Προ ημερών ανάρτησα με φωτογραφίες και μετρήσεις μέσω Google maps  τον βραχίονα τον δυτικό του πιθανού λιμανιού της Προϊστορικής Ερμιόνης, ο οποίος φέρει παράλληλα ισαπέχοντα χαράγματα που παραπέμπουν σε ναυπηγοεπισκευαστική εσχάρα δηλαδή σε μεγάλα νεώρια και νεώσοικους της Προϊστορικής Ερμιόνης. Εγώ το θεώρησα ως κάτι το πολύ πολύ σημαντικό για την ιστορία μας που έρχεται στο φως για πρώτη φορά, αν και σχετική αναφορά υπάρχει στο βιβλίο μου "Η ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ ΠΟΛΙΣ". Δεν είδα να ενεργοποιηθούν παράγοντες για ένα στοιχείο που, επαληθευόμενο, θα ήταν πρωτοσέλιδο στον ημερήσιο τύπο και θα έκανε παγκόσμια αίσθηση.
Δεν είναι αργά. Προλαβαίνουμε!

Ο Πρόεδρος της Τοπικής μας Κοινότητας σε συνεργασία με τον Δήμο μας ας απευθυνθούν στην Επιτροπή του Επετειακού Έτους και ας ζητήσουν την επείγουσα καταγραφή και επαλήθευση του ευρήματος. Χρηματικά δεν είναι κάτι το σπουδαίο, αλλά τα αποτελέσματα έχουν να κάνουν με τη ναυτοσύνη της Ερμιόνης. Η συμμετοχή μας στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας ξεκινά από τη ναυτοσύνη των παλαιοτέρων και μάλιστα από αυτόν τον πιθανό Προϊστορικό Ναύσταθμο. Άλλωστε αυτή η μικρή έρευνα θα είναι ένα έργο που θα στρέψει επιτέλους το ενδιαφέρον στον αρχαιολογικό χώρο της Μαγγούλας.

Ποτέ δεν είναι αργά.

Σημείωση: Στη Σαλαμίνα έχουν μια παμπάλαια ελιά "την ελιά της Όρσας" την οποίαν συνδέουν με τη Ναυμαχία, ως ελιά μεγαλύτερη των 2500 ετών, που "έζησε" τη ναυμαχία. Και μεις έχουμε την ελιά της Πικροδάφνης που κοσμεί και το εξώφυλλο του βιβλίου μου "Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ", προφανώς παλαιότερη από της Όρσας, και την κοντινή της στο Κτήμα Προκοπίου. Και οι δύο "είδαν" τον στόλο μας να φεύγει για τη Σαλαμίνα και να επιστρέφει δαφνοστεφανωμένος.

Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Δεν ξέρουμε πότε,


Αλλά κατά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη το νερό του Αναβάλου προωθείται αλλά και διανέμεται.

Στην "Ενημέρωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου" διαβάζουμε ότι ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό κ. Κώστα Σκρέκα για την πορεία υλοποίησης των έργων του Αναβάλου στην Ερμιονίδα.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ο προϋπολογισμός του έργου μέχρι τον λόφο Θωμά στον Κάμπο Κρανιδίου είναι 48 000 000 ευρώ και ότι σε αυτόν τον προϋπολογισμό εντάχθηκαν και τα παρακάτω υποέργα:

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το  Συμβούλιο της Κοινότητας Ερμιόνης συνεδρίασε την Τρίτη 13/10/2020  και αποφάσισε ομόφωνα   στα εξής Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

1) Αποδοχή δωρεάς της κ. Τραυλού Μαρίτσας για την προσφορά  καλαθιών απορριμμάτων που τοποθετήθηκαν περιμετρικά στο Μπίστι

2) Προτάσεις προς τον Δήμο Ερμιονίδας για το Τεχνικό Πρόγραμμα  έτους 2021

3) Συζήτηση επί αιτήματος Δημότη

4) Απόφαση για ονομασία οδού στην πόλη μας στην μνήμη του αείμνηστου Προέδρου Χρήστου Δάγκλη με την συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο του

Τα ΠΟΠ είναι για εορτασμούς ή περισυλλογή;


Το εορταστικό, θα λέγαμε ενθουσιαστικό - θριαμβευτικό, κλίμα με αφορμή τον οριστικό τίτλο - διαβατήσιο ΠΟΠ που πήραν τα ρόδια μας, που έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου θριάμβου του ΠΟΠ ελαιολάδου μας, δεν συνάδει με την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι καλλιεργητές αυτών των προϊόντων στην Ερμιονίδα. Σ' αυτό το "διονυσιακό κλίμα" συμβάλλουν συμπατριώτες που έχουν περάσει από διοικητικές θέσεις στον Δήμο μας, χωρίς νούμερα, χωρίς δείκτες, χωρίς ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. "Διονυσιακοί" και οι βουλευτές μας. Λες και αυτόματα τα ΠΟΠ θα εξασφαλίσουν την ευημερία των αγροτών μας και του τόπου μας.

Μα στην Κρήτη υπάρχουν ήδη 5 ΠΟΠ λάδια και πολύ περισσότερα στη χώρα μας. Όμως το 80% των εξαγωγών μας είναι χύμα λάδι, το περισσότερο λάδι στην εσωτερική κατανάλωση περνάει ως χύμα από τα λιτρίβια, ενώ πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί μας "απολάμβαναν" τιμές γύρω στα 2 ευρώ/κιλό, αν και οι τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ λίγο επηρεάστηκαν. Άντε από 6 ευρώ το κιλό να βρέθηκαν για λίγο στα 5.5 ευρώ το κιλό, ενώ το λάδι το ποιοτικά αντίστοιχο με το δικό μας έμεινε σταθερό γύρω στα 8 ευρώ το κιλό.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική: ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση εγγραφής για το ''Ρόδι Ερμιόνης'' από την Ελλάδα στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) . Το γεγονός αυτό ενισχύει την γαστρονομία της Ερμιονίδας, την οποία προβάλλουμε ως μια εναλλακτική μορφή Τουρισμού. Άλλωστε η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας για τον επισκέπτη. Το ''Ρόδι Ερμιόνης'' συνδέεται άμεσα με την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, υπάρχει ως κύριο συστατικό στα πιάτα των περισσότερων εστιατορίων της Ερμιονίδας και μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τους τουρίστες, ώστε να επιλέξουν τον τόπο μας ως προορισμό για τις διακοπές τους.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες της Ερμιονίδας και η τοπική τεχνογνωσία που απορρέουν από έναν πολυετή πολιτισμό έχουν δώσει στο «Ρόδι Ερμιόνης» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το έχουν ξεχωρίσει από άλλα ρόδια.

Ο καρπός χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση που οφείλεται στην ισορροπημένη σχέση σακχάρων και οξύτητας. Οι σπόροι έχουν γλυκιά γεύση, είναι αφράτοι και ο πυρήνας που περιέχουν καταστρέφεται εύκολα με τη μάσηση.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται έναν τόπο έχοντας ως κίνητρο την τοπική του κουζίνα, τις παραδοσιακές του γεύσεις, την παρακολούθηση των διαφόρων τοπικών εκδηλώσεων που θεματολογία τους είναι ένα τοπικό προϊόν ή η γαστρονομία γενικότερα. Με αυτό τον τρόπο έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους, τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, οπότε γνωρίζουν καλύτερα τον τόπο τον οποίο επισκέπτονται. Συνεπώς η γαστρονομία, δηλαδή το φαγητό, δεν επιτελεί δεν επιτελεί απλά και μόνο τον ρόλο της ''καύσιμης ύλης'' που θα δώσει ενέργεια στο σώμα μας, αλλά αποτελεί στοιχείο υψηλής αισθητικής αξίας, προάγοντας τον πολιτισμό και την κληρονομιά του τόπου μας.

Τα τελευταία χρόνια, κατά τα τέλη Οκτωβρίου, γίνεται η «Γιορτή Ροδιού» η οποία προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και προβάλλει σε όλους το φημισμένο ''Ρόδι Ερμιόνης''.

Φέτος εξαιτίας της Πανδημίας η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί. Μια εκδήλωση, η οποία αποτελεί θεσμό για την Ερμιόνη, ντόπια παιδιά ντυμένα αγρότες, προσφέρουν ρόδια στους επισκέπτες οι οποίοι απολαμβάνουν μουσική, χορούς και παραδοσιακές νοστιμιές με βάση το ρόδι μαγειρεμένες από σεφ.

 

 


Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην συλλογική προσπάθεια ώστε το ''Ρόδι Ερμιόνης'' να αναδειχθεί Π.Ο.Π.. και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παραγωγούς και τυποποιητές, οι οποίοι όποτε τους ζητηθεί μας δίνουν απλόχερα τα προϊόντα του ροδιού, στις Τουριστικές Εκθέσεις όπου συμμετέχει ο Δήμος Ερμιονίδας.

Στηρίζουμε το ''Ρόδι Ερμιόνης'' και προτρέπουμε όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να το εντάξουν, σε κάθε μορφή του, στο μενού τους.

 

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική

Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ερμιονίδας

Προκήρυξη υποτροφιών

προκήρυξη υποτροφιών0001

Ακαδημαϊκές προϋποθέσεις: https://www.perrotiscollege.edu.gr/undergraduate-admissions/ 

Υποβολή αίτησης: https://www.perrotiscollege.edu.gr/frmadmission20-21.php

Πληροφορίες για το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και τα προγράμματα σπουδών: https://www.perrotiscollege.edu.gr/

Παρουσίαση και προβολή της Ερμιονίδας στην ΕΡΤ


Εδώ

Κρανίδι, 13.10.2020

Ανακοίνωση Δημάρχου

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου ήταν μια σημαντική ημέρα για τον Δήμο της Ερμιονίδας. Μέσα από την φιλόξενη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής μας, όπως είναι το ρόδι και το ελαιόλαδο. Ειδικά για το ρόδι ενημερώσαμε τους καταναλωτές ότι μετά από πολύχρονη μάχη κερδίσαμε να χαρακτηριστεί το προϊόν “ΠΟΠ” που έχει μεγάλη αξία για την προώθηση όχι μόνο στην εσωτερική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό. Η Ερμιονίδα όμως δεν παράγει μόνο σπουδαία προϊόντα γης και φυσικές μοναδικές ομορφιές, αλλά έχει να επιδείξει αρχαίο πολιτισμό που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Παιδική χορωδία Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης

 ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ - Παιδικό Χορωδιακό Εργαστήρι



Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να γνωρίσει τον υπέροχο κόσμο της μουσικής

Αρκεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πλούσιο σε μουσικά ερεθίσματα ώστε να «ενορχηστρωθεί» η αρχή ενός υπέροχου κόσμου που θα κρατήσει μια ζωή.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΣΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΑ ΣΔΕ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΣΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ : ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΣΔΕ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ. ΞΕΚΙΝΑ Η 14Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου ολοκληρώνονται οι εγγραφές για τον Α’ Κύκλο μάθησης του ΣΔΕ (Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας) στο Κρανίδι.

Για μια άλλη χρονιά ο στόχο μας, να λειτουργήσει ένα πλήρης τμήμα μάθησης επιτευχθεί , δεκαοχτώ ενήλικες μαθητές μας εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την μεγάλη σημαντική ευκαιρία μάθησης και θα ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση , το απολυτήριο του Γυμνασίου σε δυο χρόνια θα τους περιμένει , ένας στόχος, μια επιθυμία για να κερδίσουν νέες προοπτικές στην ζωή τους. 

Ο θεσμός του Σχολείου  Δεύτερης Ευκαιρίας είναι πολύ σημαντικός γιατί δίνει σε ενήλικες μαθητές , οι οποίοι δεν είχαν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση την δυνατότητα να αποκτήσουν το απολυτήριο του γυμνασίου μέσα σε δυο χρόνια σχολικής δραστηριότητας μέσα σε δυο χρόνια μάθησης , κατά τις απογευματινές ώρες στο φιλόξενο χώρο του Γυμνασίου Κρανιδίου.   

Πολλοί αναρωτιούνται , γιατί αυτήν η δημοσιότητα και η προβολή του ΣΔΕ στα ΜΜΕ του τόπου μας έντυπα και ηλεκτρονικά; Αυτή είναι η υποχρέωση του Δήμου μας , της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια συνεργασίας με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου μάθησης που έχει την ευθύνη για την λειτουργία των ΣΔΕ. Ο κανόνας δημοσιότητας είναι η υποχρέωση , είναι μια ευθύνη του ΟΤΑ , για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για να στηρίξει αυτήν την εκπαιδευτική δομή, για να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για να αξιοποιήσουν αυτήν την μεγάλη δεύτερη ευκαιρία εκπαίδευσης και μάθησης, για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά στερεότυπα που περιθωριοποιούν τους ανθρώπους και συμβάλλουν σε διερεύνηση των κοινωνικών αποκλεισμών και ανισοτήτων. 

Γι’ αυτό πρωταγωνιστούμε σε αυτήν την πολύπλευρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με τις δυο ιδιότητες (του Δημοτικού Συμβούλου και του Εκπαιδευτικού). Αξίζει να προσπαθήσουμε για την συνέχιση της λειτουργίας αυτής της εκπαιδευτικής δομής, και θα λειτουργεί όσο υπάρχουν ενήλικες μαθητές – πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ξεκινάει λοιπόν η 14η χρονιά λειτουργίας του ΣΔΕ στο Κρανίδι , μια χρονιά αυστηρή στην τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου , μια όμως ακόμη χρονιά , γνώσης , εμπειριών , μάθησης και κοινωνικοποίησης. Μια νέα σχολική χρονιά προκλήσεων με πολλαπλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς στόχους. 

 

 

 

ΤΑΣΟΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΦΑΝΗ ΜΟΥ. Η ΦΑΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ

 


Η ΦΑΝΗ ΜΟΥ. Η ΦΑΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Αφορμή για τούτες τις λίγες φράσεις αποτελεί η έκδοση του διπλού δίσκου με τίτλο: « Ερμιονίτικοι σκοποί», η Ερμιόνη του χθες, τραγουδισμένη σήμερα, με πρωτοβουλία της ΧΟΕΡ (Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης).  

Μία από τις τραγουδιστικές γυναικείες φωνές που ηχογράφησα  ήταν η Φανή. Είχε κι ένα τετράδιο με τους στίχους των τραγουδιών, γραμμένα με μολύβι που μού το δάνεισε.

«Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και τις ελπίδες»  (Γεώργιος Δροσίνης)

Η Φανή κάποτε ελαφροπατούσε στις στράτες, όμοια λαφίνα βεργολυγερή. Καστανόξανθα πυκνά, λαμπερά μαλλιά πλεγμένα σε σφιχτοδεμένες κοτσίδες. Στους γαλήνιους κόλπους της νύχτας, τότε που κυοφορείται η ταραχή του έρωτα, οι παρέες των νέων της εποχής τραγουδούσαν στη γειτονιά της για εκείνη.

Περπατούσε κι έτριζαν οι στράτες, γελούσε κι άνθιζαν τα λουλούδια!

 Νιάτα, η αποκορύφωση της ομορφιάς. Λουλούδι που σκορπούσε τριγύρω το άρωμά του. Λουλούδι που αναζητούσε το ταίρι του για να γίνει καρπός.


Νεαρή δέθηκαν με τη φλόγα των νιάτων τους και την αγάπη, με τον Δημήτρη Θεοδώρου,  άντρα ψηλό, γεροδεμένο,  με μπράτσα και πλατάρες. Φτωχοί κι οι δυο τους, δουλευτάδες κι οι δυο τους δε φοβήθηκαν στιγμή τις δυσκολίες της ζωής. Την άρπαξαν από τα κέρατα, πάλεψαν μαζί της με πείσμα κουράγιο και δύναμη. Απόχτησαν παιδιά κι εγγόνια, ο κόσμος όλος. Έχτισαν με τα χέρια τους ένα πελώριο σπίτι σαν τα όνειρά τους. ο Δημήτρης έφυγε νωρίς αφήνοντάς της όμορφες αναμνήσεις και πολλές σκοτούρες. Στις πάμπολλες δυσκολίες της ζωής  παλληκάρι στεκόταν και στέκεται, τις διάβαινε και τις διαβαίνει όπως μπορούσε κι όσο μπορεί. Τα μάτια της, τα χέρια της, η καρδιά της επάνω στα παιδιά και τα εγγόνια της.

Έμαθε βλέπεται να ζει από μικρή με το κεφάλι ψηλά, κόντρα στα καθημερινά αδιέξοδα.

Οι μνήμες της αρμενίζουν σε ήρεμο πέλαγος. Μού διηγείται εξαιρετικά για πρόσωπα, γλυκοθυμήματα μιας νεανικής ζωής για μικροχαρές, μου μεταφέρει μυρωδιές παρελθόντος, ελαφρύ και ασύλληπτο το μύρο της, το ανασκαλίζεις και μοσχοβολά. Παραδίδει μαθήματα απλότητας, φράσεις παραινετικές σαν γνωμικά. Συζητάς μαζί της ήσυχα κι απλά.

Μού τραγουδά. Γιατί οι γυναίκες είναι εκείνες που τραγουδούν τον έρωτα, τραγουδούν το θάνατο (μοιρολογίστρες), νανουρίζουν τα μωρά τους• κι η Φανή τα έχει όλα τούτα  τραγουδήσει. Έχει επίσης τραγουδήσει στ’ αμπέλι, στο θέρος, στον αργαλειό, στη μηχανή του ραψίματος.

Τραγούδια μαζί με άλλα πολλά σημαντικά, μικρά και μεγάλα γεγονότα της βιωμένης ζωής. Οι καρδιές αισθάνονται πάντα την ανάγκη ν’ ανοίξουν, να πουν τα δικά τους, τους πόνους, τις χαρές, τα όνειρά τους κι όταν ανοίγουν ξεκουράζονται, αλαφραίνουν. Η κουβέντα γίνεται βάλσαμο καρδιάς.

Μού αφηγείται, με την απλότητα της γλώσσας της, την καθαρότητα της μορφής της. Κι εγώ, είναι γνωστό πια ότι ελκύομαι από τις προφορικές ιστορίες, από τις αφηγήσεις που είναι συνυφασμένες με την ανθρώπινη ύπαρξη, γιατί οι ανθρώπινες αυτές ιστορίες αποτελούν πλούτο για τη σημαντικότητά τους και επίσης αποτελούν δεσμό με το παρελθόν.

Αυτές οι προσωπικές ιστορίες που είναι φυσικό να  χάνονται στο πέρασμα του χρόνου, που όμως με την κάθε απώλεια της κάθε ιστορίας χάνεται η ροή της προφορικής γνώσης.

Γιατί κάθε τόπος έχει την ιστορία του, που μέσα από αυτήν αναδεικνύεται και η δομή της κοινωνίας του και γιατί η διαφύλαξη των ιστοριών δένεται με τον τόπο και με το τοπίο πολιτιστικό, φυσικό και κυρίως κοινωνικό.

Να είσαι καλά Φανή μου.

                                                                        Βιβή Σκούρτη

 

 

 

 

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

ΠΟΠ Ρόδια Ερμιόνης: Και μετά τι ;;;


Το ΠΟΠ είναι μια σταθερή βάση ένας βατήρας εκκίνησης, αλλά χωρίς αθλητή και περιβάλλον άθλησης, δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από ένα όργανο σταδίου.

Τα λέει απερίφραστα ο κ. Ιωσήφ Μερτύρης στη σημαντική συνέντευξή του στον κ. Ιωαννίδη στο μπλογκ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ NEWS. Και ο λόγος του έχει βαρύτητα, γιατί έχει εμπειρία παραγωγής ροδιού, αποθήκευσης, μεταποίησης, προώθησης και εμπορίας του προϊόντος. Είναι γνώστης της αγοράς τουλάχιστον της Ευρωπαϊκής και του ανταγωνισμού. Και χτυπάει τον κώδωνα κινδύνου, ότι έτσι που πάμε, σε λίγο θα έχουμε όνομα χωρίς προϊόν.

Να σημειώσω ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα φιστίκια Αιγίνης. Το νησί αστικοποιήθηκε πλήρως, τα κτήματα με τις περίφημες φιστικιές γίνανε εξοχικά. Ένα νησί που με νερό θα ζούσε άνετα από τα περίφημα φιστίκια του και τα σταφύλια του, έγινε προάστιο της Πρωτεύουσας. Και όλοι μας λέμε το φιστίκι "Αιγίνης" αλλά στο ράφι βρίσκουμε ανώνυμα εισαγωγής και ντόπια κυρίως από τα Μέγαρα. Και μη νομίζουμε ότι ένας τόπος διαφημίζεται επειδή ντελαλίζεται το όνομά του στις λαϊκές και στα μαγαζιά ξηρών καρπών, μέσω ενός τοπικού προϊόντος ΠΟΠ που δεν υπάρχει. Γιατί ο αγοραστής, όταν διαπιστώσει ότι το σακουλάκι που πήρε έχει μέσα άγευστα, κακορίζικα, σχεδόν ξύλινα φιστίκια εισαγωγής, τα βάζει με την Αίγινα, δηλαδή την θεωρεί ως τόπο μη αξιόπιστο. Είναι μεγάλο πρόβλημα, ένας τόπος να έχει διαδώσει το brand name των προϊόντων του και από πίσω να μην υπάρχει τοπικό προϊόν.

 

Τη σήμερον ημέρα "αθλητής καλλιέργειας, μεταποίησης και εμπορίας ροδιού" μπορεί να είναι μια ιδιωτική εταιρεία, ένα εταιρικό σχήμα, ένας συνεταιρισμός που θα λειτουργεί ως ανταγωνιστικός οργανισμός. Αυτά τα σχήματα είναι ικανά να ενώσουν και να συντονίσουν τους παραγωγούς και να σταθούν με επιτυχία στον ντόπιο και διεθνή ανταγωνισμό. Αυτά τα σχήματα μπορούν να ρίξουν το κόστος, να εφαρμόσουν καινοτομίες, να διοικηθούν σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, να τοποθετηθούν με επιτυχία στην αγορά. Είναι ουτοπία να νομίζουμε ότι αυτό μπορεί να το πετύχει μεμονωμένα κάθε παραγωγός ροδιού.

Και αυτά δεν γίνονται αν δεν προηγηθεί ο εφοδιασμός της Ερμιονίδας με άφθονο καλό νερό, σχεδόν δωρεάν, για τους αγρότες μας.

Ο ενθουσιασμός για το ΠΟΠ ροδιού Ερμιόνης ας μετατραπεί σε ουσιαστική και επίμονη διεκδίκηση του σημαντικότερου αιτήματος  για τον τόπο μας: Νερό και πάλι νερό!


Βασίλης Γκάτσος

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Ο Απόλλωνας Γλύκας παρουσιάζει το νέο του έργο 'TELETOMB'


Θα χαρώ να σας δω στην έκθεση UNHAPPY MONUMENTS, από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου μέχρι και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, όπου δεκατέσσερις από τους εικαστικούς καλλιτέχνες που βράβευσε η ARTWORKS στο πλαίσιο του 2ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμ​α Σταύρος Νιάρχος εξετάζουν μέσα από τα έργο τους την έννοια του αντι-μνημείου.
 

Παρουσιάζω το νέο έργο 'TELETOMB' 
Πρόκειται για το μνήμα μιας φωτογραφίας από ένα κοντρόλ τηλεόρασης τυλιγμένο με σελοφάν.
«Η γιαγιά μου συνήθιζε να τυλίγει το τηλεκοντρόλ με σελοφάν, ίσως θα το έχεις δει και άλλου, πάντα φαινόταν αξιοπερίεργο να θέλει κάποιος να το κρατήσει στην αιωνιότητα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι ως αντικείμενο από μόνο του δεν είναι ούτε πολύτιμο ούτε αναντικατάστατο – αλλά η σύνδεση με τη συντροφιά που φέρει το καθιστά σημαντικό και αξιόλογο. Ίσως οφειλε με κάποιο τρόπο να το προστατέψει… Πλέον ο δημόσιος χώρος δεν ξεκινά από την εξώπορτα της κατοικίας μας, μετασχηματίζεται και διεισδύει στον χώρο με όλα τα μέσα που διαθέτει, ορίζει και επιβάλει η σύγχρονη εποχή. Το νόημα του συνεχώς αλλάζει και ο παράλληλος ψηφιακός κόσμος είναι δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας που τον διαμόρφωσε και τον χρησιμοποιεί. Η μεταφορά των πληροφοριών μεταδίδεται ασταμάτητα στη συσκευή του καθενός, και εκεί που αυτό φαίνεται αδιάκοπο, το TELETOMB είναι το μνήμα του πομπού με το σελοφάν.»

UNHAPPY MONUMENTS

 

10.10.20

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

more info

ZORBAS ERMIONIDA 2020

                  

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

                     

Μια σημαντική πρωτοβουλία πήρε ο Δήμος Ερμιονίδας και το Νομικό Πρόσωπο. Καταγράφει όλα τα ιστορικά αρχαιολογικά μνημεία του Δήμου, σε μια προσπάθεια να στείλει το μήνυμα ότι ένας τόπος πάει μπροστά και ευημερεί, όταν σέβεται και συνεχίζει το έργο των προγόνων του.
Καταγράψαμε τον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της Ερμιονίδας, σ΄ ένα οπτικοακουστικό υλικό που αποδίδει στο ακέραιο την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων του Δήμου Ερμιονίδας.
Δεν σταματάμε όμως εδώ, προσπαθούμε να δημιουργούμε με στόχο την πολιτιστική ανάδειξη & τον εναλλακτικής μορφής τουρισμό στην περιοχή που θα βοηθήσει την τοπική μας οικονομία.
Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω κορονοϊού, που ακυρώθηκαν οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εμείς δραστηριοποιηθήκαμε και βρήκαμε εκείνους τους τρόπους χτίζοντας από τώρα την επόμενη μέρα.
Εκτός την ανάδειξη του πολιτισμού μας, παρουσιάζουμε με διαφορετική οπτική γωνία όλες τις ομορφιές του Δήμου δίνοντας στον επισκέπτη, εικόνα και φυσικό πλούτο, όπως είναι η θάλασσα, η εκλεκτή κουζίνα, και η μοναδική φιλοξενία.
Ως Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού & Αλληλεγγύης αισθάνομαι περήφανος και καμαρώνω γι΄ αυτό το έργο που αναδεικνύει ολοκληρωμένα τον πολιτιστικό μας πλούτο και γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Ερμιονίδας!
Μέσα απ΄ αυτά τα 2 οπτικοακουστικά υλικά ( video μικρού μήκους & video clip) προσπαθήσαμε να παντρέψουμε το ιστορικό παρελθόν μας με το σήμερα, κοιτάζοντας το μέλλον της Ερμιονίδας.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας , την Δημοτική αρχή , όλους τους συναδέλφους μου στον Δήμο Ερμιονίδας και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Γιάννη Γεωργόπουλο που μας καθοδηγεί, στηρίζει και συμβάλλει στο έργο και στην πραγμάτωση του οράματος μας!
ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΚΟΥΤΟΥΒΑΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Τάσος Λάμπρου: ΤΟ ΡΟΔΙ ΜΑΣ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


Κυριακή 11/10/2020

 

ΤΟ ΡΟΔΙ ΜΑΣ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

 

Το ρόδι Ερμιόνης επιτέλους έγινε ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης), Δικαιώθηκε ένας διαχρονικός αγώνας της τοπικής κοινωνίας της Ερμιόνης και ευρύτερα της Ερμιονίδας, η οποία είχε στοχεύσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να αναδείξει το ρόδι ως ΠΟΠ και να κερδίζει τους καταναλωτές για τη διατροφική του αξία. 

Στα χρόνια που δραστηριοποιούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορώ να μη θυμηθώ:

Ø  Τα δημοσιεύματα – αφιερώματα στον τοπικό και πανελλήνιο ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο για τις ροδιές και τα ρόδια της Ερμιόνης. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε τότε ο αείμνηστος Σταμάτης Μερτύρης στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» με τα σημαντικά και πολύπλευρα αφιερώματά της.

Ø  Επίσης δε μπορώ να ξεχάσω τις σημαντικές παρεμβάσεις του επαγγελματία- Δημοτικού Συμβούλου Ερμιόνης κ. Ιωσήφ Μερτύρη που πάντα διεκδικούσε την ανάδειξη και προβολή της παραγωγής των ροδιών Ερμιόνης ως ένα σημαντικό προϊόν που στήριζε το τοπικό εισόδημα των παραγωγών αλλά και τις επιχειρηματικές προσπάθειες να κερδηθούν νέες σύγχρονες αγορές μέσω της τυποποίησης των νέων προϊόντων.



Ø  Δε μπορώ να ξεχάσω τις δύο προηγούμενες δεκαετίες ότι ο τότε Δήμος Ερμιόνης στις τουριστικές εκθέσεις στις οποίες είχε συμμετοχή στα πλαίσια της τουριστικής προβολής, είτε τη «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη ΔΕΘ είτε στο «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» στην Αθήνα, είχε ως σημείο αναφοράς, παραγωγικό σήμα για την όμορφη περιοχή της Ερμιόνης το ρόδι Ερμιόνης.

Ø  Το σημαντικότερο όμως βήμα από το οποίο οδηγηθήκαμε στην σημερινή επιτυχία, η απόφαση για το ρόδι ως ΠΟΠ, ήταν οι σημαντικές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας την περίοδο 2010-2014, με εισηγητή τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καμιζή και με σημαντικό επιτελικό ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου κ. Παντελή Κολυμπάδη με τις οποίες υλοποιήσαμε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάδειξη της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

α) Χρηματοδότηση από τον δημοτικό προϋπολογισμό της μελέτης για το ρόδι ως ΠΟΠ

β) Καθιερώθηκαν να πραγματοποιούνται οι παραδοσιακές γιορτές – Γιορτή για το Ρόδι στην Ερμιόνη και Γιορτή Ελιάς στο Κρανίδι, γιορτές ανάδειξης της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής

γ) Υλοποιήθηκαν συνέδρια και ημερίδες για την αξία της μεσογειακής διατροφής, για την προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Ερμιονίδας και η σύνδεση αυτών με την ευρύτερη τουριστική εικόνα της Ερμιονίδας. Ήταν σημαντικό που με την συμβολή όλων, με τη θετική μας ψήφο μπήκαν οι στέρεες βάσεις ενός μεγάλου έργου, το οποίο απαιτείται να συνεχιστεί προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Ø  Στην συνέχεια την σκυτάλη της προσπάθειας την πήρε η τότε Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης κ. Λιάνα Οικονόμου, η οποία συνεργάστηκε με το μελετητή και τα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας, ολοκληρώθηκε ο φάκελος με θετική εισήγηση και τώρα είχαμε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Καλοτάξιδο λοιπόν το ρόδι Ερμιόνης στις αγορές του κόσμου, συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν για αυτή την συλλογική προσπάθεια. Οι προκλήσεις όμως τώρα ξεκινάνε. Απαιτείται να κεφαλοποιήσουμε αυτή την επιτυχία, πετύχαμε ένα μεγάλο στόχο, όμως χρειάζονται πάρα πολλά για να μεταβιβαστεί αυτή η επιτυχία στους παραγωγούς της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας.

Από την πλευρά μου θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβούλου όσο και σε επίπεδο διοικητικό – επιτελικό να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, να υιοθετήσουμε τους νέους στόχους που πρέπει να έχουν σχέση μα τις υποδομές , με την χάραξη μιας πολιτικής προώθησης των τοπικών προϊόντων αλλά και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τόσο τους παραγωγούς όσο και το «επιχειρείν» για να κερδηθούν νέες αγορές, να επιτύχουν οι επιχειρηματικές προσπάθειες αλλά και να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών.

Πάντα επιτυχίες, συνεχίζουμε όλοι μαζί προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

 

 

  Τάσος Λάμπρου

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ