Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Δεν ξέρω αν έχω πούσι

 και δεν βλέπω  την "ευημερία" (πάντα χωρίς αριθμούς, χωρίς στατιστική) της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας.


Ερμιόνη 12/07/2022. Μιά βόλτα στον οικισμό: Δεκάδες καταστήματα κλειστά, χρόνια ξενοίκιαστα και με καμιά ελπίδα εις τον αιώνα τον άπαντα. Στην τουριστική πιάτσα των δύο λιμανιών τυχεροί όσοι έχουν ιδιόκτητα καταστήματα. Για επιβίωση μιλάμε, όχι για επιχειρηματικά κέρδη.
* Αν βγάλεις από το λογαριασμό τούς ξένους εκ των κοτέρων, μάλλον τουριστική ερημιά εν μέσω καλοκαιριού.
* Παντού ακούς για φτωχοποίηση. "Δεν έχουν οι ντόπιοι λεφτά", "δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους", "πούνε οι παλιές εποχές", "οι εξοχικάριοι έρχονται αργά και που, δεν ξοδεύουν". Και που να τα βρουν;
* Η ψαράδες δεν μπορούν να ζήσουν οικογένεια. Η θάλασσα από παραγωγικός πλούτος έγινε αλμυρό νερό για μπάνια και σπορ. Ναυτικοί, "μπάρκο με τα καράβια", μετρημένοι στα δάχτυλα. Τα κτήματα, τα περιβόλια, άστα να πάνε. Οι γέροι έχουν μείνει.
* Ευτυχώς που υπάρχουν οι του διογκωμένου δημόσιου τομέα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, συνταξιούχοι Τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, που αντικατέστησαν τα εισοδήματα που κάποτε είχε η Ερμιόνη από Μεταλλεία Μποδοσάκη και Κλωστήρια Λαναρά. Ως πότε; Κάποτε θα κλείσει και αυτή η πηγή εισοδημάτων.
* Νερό να πιούμε γιοκ. Τουλάχιστον βολεβόμαστε με μπουκάλια. Αλλά στην αγροτιά χωρίς νερό δεν στέκεσαι. Είναι και η ποιότητα. Όταν ποτίζεις με νερό που έχει μέσα του 5% - 10% θάλασσα, το πάνω ωφέλιμο έδαφος, αυτό στο οποίο αναπτύσσονται οι ρίζες, εμπλουτίζεται με τα χρόνια σε χλωριόντα και υποβαθμίζεται, σε σημείο που σήμερα όλοι λένε ότι τίποτα πια δεν αναπτύσσεται στο χώμα μας.
* Συνεταιριστικό πνεύμα. Λέμε τώρα. Ο καθένας μόνος του.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ- 2η δράση


 

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

ΑΜΑΛΙΑ ΝΙΝΟΥ & ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/7 ΣΤΟ 9o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ"Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 και ώρα 21.00 η δεύτερη παράσταση του 9ου Φεστιβάλ θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»

«Εκπαιδεύοντας την Ρίτα», η πασίγνωστη και δημοφιλής ρομαντική κωμωδία του Willy Russell, με την Αμαλία Νίνου και το Θανάση Κουρλαμπά.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», το μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της Ερμιονίδας, διοργανώνει ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας κάθε καλοκαίρι, με συνδιοργανωτές το Δήμο Ερμιονίδας και την Π.Ε. Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης.

Γενική Είσοδος: 10€

Kρατήσεις & Πληροφορίες : 698 698 2224

f θεατρικός όμιλος ερμιονίδας – πολυχώρος Artiki   

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ευχαριστεί θερμά τους Χορηγούς Εισιτηρίου της παράστασης, BS ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΜΠΑΣΙΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ & ΟSTRIA SEASIDE BAR-RESTAURANT PORTO HELI

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓIA TO EΡΓO

Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη.

 
Το σώμα ενός μέσου ανθρώπου αποτελείται από 7.000 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άτομα - ο αριθμός αυτός είναι ίσος με το 7 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά. Από τον τεράστιο αυτό αριθμό ατόμων το 62% είναι υδρογόνο, ένα χημικό στοιχείο που δημιουργήθηκε (μαζί με το μεγαλύτερο ποσοστό του ηλίου) τη στιγμή της γέννησης του Σύμπαντος πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Γεγονός που σημαίνει ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που αποτελούν το σώμα μας είναι ηλικίας 13,8 δισεκατομμυρίων ετών. Τα υπόλοιπα 92 χημικά στοιχεία γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων κατά τις θερμοπυρηνικές τους αντιδράσεις και τις επιθανάτιες εκρήξεις τους.
Οπότε, εάν κόψετε κάποιο λουλούδι, ή δοκιμάσετε ένα φρούτο, ή χαϊδέψετε το πρόσωπό σας, ακουμπάτε κάποιο άστρο. Γιατί όλα αυτά κι οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω μας είναι κομμάτια κάποιου άστρου.
Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη.
Και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου.
Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.
 
 
Διονύσης Σιμόπουλος  "Είμαστε αστρόσκονη"  εκδόσεις Μεταίχμιο

Ολοκαίνουργιες εικόνες κυκλοφόρησαν από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb της NASA που δείχνει τα βαθύτερα μέρη του σύμπαντος μας όπως ποτέ άλλοτε.Βασίλης Γκάτσος : Πόσο γνωστοί είμαστε ......

 Αντιγραφή από Capital.gr


" ........ Με βάση την έρευνα της ΕΞΑΑΑ που διεξήγαγε η GBR Consulting το 2021, το 40% των τουριστών που επισκέφθηκε την Αθήνα ήρθε με τον σύντροφο/την σύντροφο του/της. Το 51% των τουριστών επισκέφθηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 57% των τουριστών έμεινε και σε άλλη/ες περιοχή/ες εκτός της Αθήνας. 

Οι δαπάνες των επισκεπτών ξενοδοχείων στην πόλη παρέμειναν σταθερές την περίοδο 2019-2021 στα 115 ευρώ ανά άτομο / ημέρα. 

Περίπου οι μισοί ταξιδιώτες επισκέφτηκαν τις παραλίες της Αθήνας και από αυτούς που τις επισκέφθηκαν, το 73% έκανε μπάνιο.
Το 2021, η Αττική είχε 12 παραλίες που βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία από τον παγκόσμιο οργανισμό γαλάζιας σημαίας. Οι περισσότερες βρίσκονται στην περιοχή της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας αλλά και στην ανατολική ακτή της Αττικής. Από αυτούς που δεν επισκέφτηκαν τις ακτές της Αθήνας, το 40%-47% δεν γνωρίζει ότι έχουμε ελκυστικές ακτές με βάση την ανάλυση των τελευταίων 5 ετών. 

Όσον αφορά τα νησιά του Αργοσαρωνικού, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Τα τελευταία 5 χρόνια περίπου το 60% δεν γνωρίζει την Αίγινα. Η Ύδρα είναι ελαφρώς πιο γνωστή, αλλά λιγότερη επισκεψιμότητα λόγω της απόστασής της, ενώ η αναγνωρισιμότητα για τα άλλα νησιά παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. 

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου: Η ΕΪΝΤΖΕΛ είχε μια δεύτερη ευκαιρία!

 Η ΕΪΝΤΖΕΛ είχε μια δεύτερη ευκαιρία!

Στην εξαιρετική εκπομπή της Τασούλας Επτακοίλη «Πλάνα με ουρά» γνωρίσαμε τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.)που ιδρύθηκε με σκοπό να προστατεύει και να περιθάλπει ιπποειδή από την κακομεταχείριση, την εγκατάλειψη και τον βασανισμό αλλά και να ενημερώνει με τις δράσεις του τους πολίτες για τη σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπισή τους.

Ανάμεσα στα άλογα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Π.Ι. στο Μαρκόπουλο και η υπέροχη ΕΪΝΤΖΕΛ,που σώθηκε χάρη στην ευαισθησία ενός κυρίου από το Κρανίδι. Η Αγγέλω, έτσι την είχε ονομάσει,  ζούσε εγκαταλελειμμένη, πληγωμένη και υποσιτισμένη και χρειάσθηκαν μήνες για την αποθεραπεία της και διαρκήςφροντίδα από τους ανθρώπους του Συλλόγου. 

Ο δυναμικός χαρακτήρας της ΕΪΝΤΖΕΛ και η θέλησή της για ζωή συγκίνησαν και ευαισθητοποίησαν τη μικρή μας Μυρτώ. Με υψηλό αίσθημα προσφοράς και ιδιαίτερη αγάπη στα άλογα και την ιππασία που την χαρακτηρίζουνσυμπλήρωσε τη σχετική φόρμα και έγινε σήμερα ανάδοχός της, βοηθώντας με τον δικό της τρόπο το έργο του Συλλόγου. Τώρα μετρά με ανυπομονησία τις μέρες και τις ώρες ως την πρώτη Κυριακή που θα επισκεφτεί την τετράχρονη ΕΪΝΤΖΕΛ στο Μαρκόπουλο. Η παρουσία της στη ζωή της Μυρτώς τούτες τις ώρες που βιώνει μια απώλεια είναι πραγματικά ένα δώρο εξ ουρανού…

Σημ. Ο Ε.Σ.Π.Ι. εξαρτάται πλήρως και ΜΟΝΟ από την οικονομική ενίσχυση των μελών του, τις εγγραφές και συνδρομές τους, τις υιοθεσίες και αναδοχές και από τις δωρεές φίλων. Υποστηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντές. 

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

ο Δήμος Ερμιονίδας σε συνεργασία με την Κοινότητα Ερμιόνης θα υποδεχτούν για δεύτερη χρονιά τον Ιστιοπλοϊκό αγώνα Ανοικτής Θάλασσας της 2ης Regatta Σαρωνικού 2022

                                                

 

Το  Σάββατο 16 Ιουλίου 2022  και ώρα  20.00,  μετά από πρόταση και επιθυμία του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης (Ν.Ο.ΕΡ.) ο Δήμος Ερμιονίδας  σε συνεργασία με την Κοινότητα Ερμιόνης θα υποδεχτούν για  δεύτερη χρονιά τον Ιστιοπλοϊκό αγώνα Ανοικτής Θάλασσας της 2ης Regatta Σαρωνικού 2022.

Την διοργάνωση της υποδοχής υποστηρίζει η χορευτική ομάδα Ερμιόνης του χοροδιδασκάλου κ. Κωστή Σκούρτη, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας και το Λιμεναρχείο Ερμιόνης

Η υποδοχή και η φιλοξενία είναι στα πλαίσια της τουριστικής προβολής του τόπου μας και του θαλάσσιου τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια τα δύο φυσικά λιμάνια μας έχουν γίνει τουριστικός προορισμός για χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και αλλοδαπούς

η πρώτη εικόνα από το μακρύτερο «παρελθόν» του σύμπαντος


 Το φως της δημοσιότητας «βλέπει» η πρώτη εικόνα από το μακρύτερο «παρελθόν» του σύμπαντος, που έβγαλε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και δημοσιεύθηκε από τη NASA.

Πρόκειται για μία φωτογραφία ορόσημο για την επιστήμη και τον άνθρωπο, αφού η ματιά μας δεν έχει ξαναφτάσει τόσο μακριά στο διάστημα, αλλά και τόσο… «πίσω» στο χρόνο, πιο κοντά σε εκείνο το σημείο που ξεκίνησαν όλα στο σύμπαν, οπότε έγινε το Big Bang.

ΠερισσότεραΔευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Ναύπλιο η πλατεία στον Άγιο Σπυρίδωνα ολοκληρώθηκε σε ό,τι αφορά την πλακόστρωση.

Ευτυχώς που είναι κοντά μας το Ναύπλιο και παίρνουμε ανάσες αισθητικής και σεβασμού στον επισκέπτη. .. Εδώ ζητάμε κι άλλα σταμπωτά, να πηγαίνουν λέει σιγά τα αυτοκίνητα στα Μαντράκια για να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια οι πολίτες.. 
Τις προεκλογικές υποσχέσεις για λύση του προβλήματος του κυκλοφοριακού στην Ερμιόνη θα τις τηρήσει κανείς;
 
Η πλατεία στον Άγιο Σπυρίδωνα ολοκληρώθηκε σε ό,τι αφορά την πλακόστρωση. 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο: "Η προτομή του λογοτέχνη μας Άγγελου Τερζάκη θα επιστρέψει μετά την έγκριση της μελέτης που την χωροθετεί στην πλατεία.
 
Ξεκίνησε η πλακόστρωση και στην οδό Παπανικολάου.

Όπως επίσης και στην οδό Γεωργίου Τερτσέτη. Πολύ σημαντικό είναι ότι σε κάθε περιοχή του έργου εξυγιαίνονται και επισκευάζονται τα δίκτυα υποδομών.

Ευχαριστούμε τους κατοίκους και τους επαγγελματίες για την υπομονή τους και ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει.
Βήμα, βήμα υλοποιούμε το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2022 όλοι μαζί!

Οι επιμένοντες νικούν!"

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ "ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" 2022 | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022

15 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2022

Επέτειος μνήμης – 100 από την Μικρασιατική καταστροφή   

140 εκδηλώσεις, θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών τεχνών-performance, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους και μουσικού θεάτρου

70 παραγωγές

66 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία

12 Περιφέρειες

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 15-17 Ιουλίου

Πληροφορίες και προκρατήσεις: https://digitalculture.gov.gr/

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.

 

— Η Ανατολή | Θέατρο | 15 & 16 Ιουλίου | Αρχαιολογικός χώρος Μυκηναϊκής Ακρόπολης Τίρυνθας | Ώρα Έναρξης: 21:00

Η Ανατολή της Έλλης Παπαδημητρίου είναι μια θεατρική σύνθεση σε ποιητικό λόγο, που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή του 1918-1922: νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα, ο πόνος πλάι πλάι με την πίστη στη ζωή.

Οι πρόσφυγες που μπόλιασαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό τους.

Η Έλλη Παπαδημητρίου, γνωστή από τον Κοινό Λόγο, που πρωτοανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 1997, ασχολήθηκε πολλές δεκαετίες με την Ανατολή, η οποία και παρουσιάζεται για πρώτη φορά σκηνοθετημένη, τιμώντας τη συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τη μοίρα της Μικράς Ασίας.

 


Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Επιμέλεια σκηνικού χώρου, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Επιστημονική σύμβουλος: Ιωάννα Πετροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου

 

Μουσικός επί σκηνής: Tάσος Μισυρλής

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης

 

ΑΜΚΕ: ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

                                                                  -----------------------------