Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή: Η Χορευτική Παράσταση της Χ.Ο.ΕΡ. ήταν ένα “Mάθημα”

 Η Χορευτική Παράσταση της Χ.Ο.ΕΡ. ήταν ένα “Mάθημα”

Ναι, έτσι είδα την επιτυχημένη χορευτική παρουσίαση της Χ.Ο.ΕΡ. με το δάσκαλό της κ. Κωστή Σκούρτη. Μέσα από τους μονόλογους των χορευτών σε κάθε ενότητα, υπήρχε ένα μήνυμα. Όπως: το μήνυμα της αγάπης, της πίστης, της γενναιοδωρίας, της ενσυναίσθησης, της αυτογνωσίας και όχι μόνο. Και ύστερα ήρθαν οι υπέροχοι συμβολισμοί και τα σύμβολα. Σε ορισμένους χορούς που χορεύονται σαν σπείρα, συμβολίζεται η εμφάνισή μας στο γήινο κόσμο και η επιστροφή στην πηγή μας, δηλαδή στο Θεό (Ζωή – Θάνατος).

Ο χορός του ζευγαριού, η δυάδα, συμβολίζει τον πρώτο σταθμό της δημιουργίας του ανθρώπου. 

Και τώρα τα σύμβολα: η ποδιά στη γυναικεία φορεσιά συμβολίζει την προστασία στα σημεία αναπαραγωγής. Η μαντίλα στο κεφάλι καλύπτει και προστατεύει τον αυχένα, από όπου πίστευαν ότι μπορεί να περάσει η κακή ενέργεια. Το λευκό μαντήλι χειρός, λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ του «πρωτοχορευτή» και του «βαστάζου» και σημαίνει ασφάλεια και σιγουριά. Σε γυναικείο χορό τώρα, το μαντίλι που κουνούν οι κοπέλες από πάνω προς τα κάτω και το αντίστροφο, με χέρια τρεμάμενα, είναι μία επίκληση προκειμένου να βρέξει.

Εκτός λοιπόν από την ποικιλομορφία στην παραδοσιακή φορεσιά και την ομορφιά της όπως και την τέλεια απόδοση στο χορό πήραμε και το μήνυμα του «εμείς» και όχι του «εγώ».

Όλοι μαζί λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Κωστή συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή

απόκοσμο πρωινό

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ευθύνη και ενσυναίσθηση του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

 Ευθύνη και ενσυναίσθηση

του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί, κυρία μου!»

Είναι τα λόγια του αστυνομικού υπηρεσίας της «άμεσης δράσης» λίγο προτού ακουστεί η κραυγή θανάτου της 28χρονης Κυριακής! Είναι λόγια αντίστοιχα με εκείνα που έχουμε ακούσει οι περισσότεροι να βγαίνουν από το στόμα λειτουργών διορισμένων στο Δημόσιο (αστυνομικών, γιατρών, εκπαιδευτικών κ.ά.) ή εκλεγμένων να το υπηρετούν (βουλευτών, μελών της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.) αλλά και ιδιωτών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ζούμε στην ίδια κοινωνία, δημιουργούμε σχέσεις.

Θα μου πείτε: Ναι, αλλά στην περίπτωση που αναφέρεσαι χάθηκε άδικα μια ζωή.

Συμφωνώ! Αλλά και στις άλλες περιπτώσεις, που κι εσείς γνωρίζετε από την εμπειρία σας πολύ καλά, καταστρέφονται ζωές και περιουσίες και κηλιδώνονται πρόσωπα. Δύο νομίζω πως είναι οι λέξεις κλειδιά σ’ αυτές τις καταστάσεις: Ευθύνη και ενσυναίσθηση. Μακριά από κάθε λαϊκισμό και από κάθε ρητορική της περασμένης 50ετίας. Η έννοια της ευθύνης ήταν βασικός θεσμός της Αρχαίας

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Το 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου καλωσορίζει...τον Άγγελο Τερζάκη

 Οι συντελεστές του πολιτιστικού προγράμματος «Άγγελος Τερζάκης, η Μενεξεδένια Πολιτεία», φιλόλογοι, κ. Αλεξάνδρα Πιτουρά και κ. Πέτρος Λυγίζος, νιώθουμε την ειλικρινή ανάγκη να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας τόσο προς την κ. Φλωρίκα Κυριακοπούλου, που υπήρξε η βασική χορηγός του όλου εγχειρήματος, όσο και προς την κ. Καλού Αναστασία, που έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευόδωση του σχεδίου.

Επρόκειτο για μια ιδέα της κ. Πιτουρά, να μελετήσουν οι μαθητές ένα αυτοτελές λογοτεχνικό έργο, προκειμένου να έλθουν σε ουσιαστική επαφή και να αγαπήσουν πιο βαθιά την Λογοτεχνία. Στο πλαίσιο αυτής της ιδέας, υλοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από την Διεύθυνση