Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Πως ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 στις Σπέτσες, τα Ψαρά και την Ύδρα


Πως ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 στις Σπέτσες, τα Ψαρά και την Ύδρα

Δημήτρης Τουτουντζής

    Το πρώτο νησί που σήκωσε το φλάμπουρο της λευτεριάς το 1821 ήταν οι Σπέτσες. Στο νησί αυτό βρίσκονταν εκείνο τον καιρό δύο κόμματα, το ένα ολιγαρχικό με αρχηγούς την οικογένεια των Μάζηδων, και το άλλο πιο λαϊκό με αρχηγούς την οικογένεια των Μποτασαίων, (οικογένεια που ήταν από το Κρανίδι αλλά κατοικούσαν στις Σπέτσες). Το κόμμα αυτό ήθελε το σηκωμό, έχοντας συμπαραστάτες τους τρεις έφορους της Φιλικής Εταιρείας, τον Παναγιώτη Μπόταση, τον Γιώργη Πάνου και το Βασίλη Φατζολάτη. Όταν έφτασαν οι ειδήσεις  πως ξέσπασε η επανάσταση στο Μωριά, ο Γιώργης Πάνου συγκέντρωσε στο σπίτι του τους πιο σημαντικούς του νησιού.

    - Έφτασε η ώρα, τους λέει, που τόσα χρόνια καρτεράγαμε. Ας σηκωθούμε δίχως άργητα να βοηθήσουμε τα αδέρφια μας στο Μωριά.

    Οι πιο γέροι όμως του αποκρίνονται πως χρειάζεται περίσκεψη μην πάθουν όσα έπαθαν στα 1769.

    - Η γνώμη μας είναι να μην κινηθούμε πριν κινηθεί και η Ύδρα.

    Μα αυτό το χασομέρι δεν άρεσε στους πιο θερμόαιμους πατριώτες. Μαζεύονται την ίδια εκείνη νύχτα και αποφασίζουν να βιάσουν τα πράγματα. Μόλις έκανε να χαράξει, ξεχύνονται αρματωμένοι στο δρόμο, τραβάνε στην καγκελαρία, κατεβάζουν το τούρκικο μπαϊράκι με το μισοφέγγαρο και ανεβάζουν τη σημαία της λευτεριάς, που αξίζει να την περιγράψουμε. Το φόντο της, γαλανόλευκο με κόκκινη μπορντούρα που σημαίνει το αίμα των τυράννων που θα χυθεί. Στη μέση, σταυρός και από κάτω το

επίκαιρο και χρήσιμο

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Ξεκινούν τα κρούσματα της γρίπης, επιβάλλεται να ενισχύσετε τον οργανισμό σας!
Βιταμίνη D, μανιτάρια, πράσινο τσάι και τόσα άλλα! Ξεκινούν τα κρούσματα της γρίπης, ο χειμώνας έφτασε, επιβάλλεται να ενισχύσετε τη διατροφή σας αλλά και να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας!
Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση χωρίς να αρρωστήσουμε; Η απάντηση είναι απλή. Ενδυναμώνοντας τον «φρουρό» του οργανισμού που μας προστατεύει από όλους τους εξωτερικούς εχθρούς, το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν είναι υγιές, γίνεται η ασπίδα που μας προφυλάσσει από βλαβερά βακτήρια και ιούς. Αν είναι αδύναμο, λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη βρίσκουν περιθώριο να εκδηλωθούν.

Χρησιμοποιείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάθε μέρα, αν και ίσως δεν γνωρίζετε καν πώς λειτουργεί.

Καλέστε τους διατροφικούς σας συντρόφους

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Τα παλληκάρια του Σταυρού


Φωτογραφίες:parapolitikaargolida

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε παρά το τσουχτερό κρύο, το ιδιαίτερό μας έθιμο «Γιάλα Γιάλα».Τα παιδιά, που ήταν η σειρά τους φέτος να τιμήσουν  την παράδοσή  μας και  έπεσαν στα παγωμένα νερά ήταν:
Νίκος Αγγελής,  Βασίλης Δεστές, Κοσμάς Δημαράκης, 
Χρήστος Βόντας, Κυρίβολ Τσβετάν (Τσέτσο) 
Ανδρέας  Τζανής, Αντώνης Τζανής,  
Κώστας Τσέλος, Νίκος Φοίβας.

Το Σταυρό έπιασε  ο Γιάννης Αθανασάκος 
και την εικόνα ο Νίκος Παπαμιχαήλ.













Φωτογραφία crezakiasAE

Στη θάλασσα θα πέσω καλέ..

Ιανουάριος
Πίνακας της κας Ανθούλας Λαζαρίδου Δουρούκου από τη συλλογή " Οι μήνες".

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Απο τις φετινές ετοιμασίες του Γιάλα γιάλα

Όλα έτοιμα για αύριο
Οι φωτογραφιές
crezakiasAE

Γιάλα γιάλα..μια σιωπηλή συμφωνία

Θεοφάνεια, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές μας.
 «Γιάλα-γιάλα»  το έθιμο που μας κάνει να νιώθουμε περηφάνια και  το ζούμε και το τηρούμε με μεγάλη ευλάβεια κάθε χρόνο.
Σαν να έχουμε κάνει μια σιωπηλή συμφωνία όλοι με το παρελθόν μας, με τις ρίζες μας ότι δεν θα το προδώσουμε ποτέ.
Περιμένοντας τα παλικάρια μας κι αυτή τη χρονιά, που ετοιμάζονται να πάνε στρατό, να μας τραγουδήσουν το «Γιάλα-γιάλα», πριν αρχίσουν να στολίσουν τις βάρκες με δάφνες και φοίνικες, να δούμε και να ακούσουμε παιδιά προηγούμενης χρονιάς.

Ρίνα Λουμουσιώτη




Τάσος Τόκας :ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΔΑΠ;


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017
ΠΡΟΣ
κ. Μήτσου Κυριακή
Πρόεδρο του Ν.Π.Κοινωνικής Πρόνοιας κ΄Αλληλεγγύης του Δήμου Ερμιονίδας
Κοινοποίηση:
κ.Σφυρή Δημήτρη, Δήμαρχο Ερμιονίδας 
ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για τις αποφάσεις του ΔΣ σχετικά με τα Κ.Δ.Α.Π.
Κυρία Πρόεδρε,Στις 11-10-2016,  το ΔΣ του Νομικού Προσώπου στο οποίο προΐστασθε, σε τακτική συνεδρίαση με την απόφαση 128 / 2016  αποφάσισε ομόφωνα να προβεί σε συνοπτικό διαγωνισμό για την υλοποίηση του προγράμματος των Κ.Δ.Α.Π.(Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών).

Το έγγραφο συγκεκριμένα αναφέρει:

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Τ.Κ. ΦΟΥΡΝΩΝ


 Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣ
κ. Θεοδώρου Κωνσταντίνα
Πρόεδρο του Συμβουλίου
της Τ.Κ. Φούρνων
                                                                                                    Κοινοποίηση:
                                                      κ. Σφυρή Δημήτριο
Δήμαρχο Ερμιονίδας
Θέμα :  Τήρηση του Ν. 3852 / 2010 και σύγκληση του συμβουλίου της Τ.Κ. Φούρνων για προστασία των τοπικών συμφερόντων.
 Κυρία Πρόεδρε,
Στις 23 Δεκεμβρίου 2016 σας αποστείλλαμε αίτημα για άμεση σύγκληση του Τοπικού Συμβουλίου με θέμα την διάνοιξη πηγαδιού στην τοποθεσία Φέχθι της Τοπικής Κοινότητας Φούρνων.
Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε λάβει καμία πρόσκληση!!!

Φαίνεται πως θεωρείτε το θέμα άνευ σημασίας και πως δεν πρέπει   το Τοπικό Συμβούλιο  να διαφυλάξει και να διασφαλίσει το συμφέρον του χωριού;;;

Σύμφωνα με το άρθρο 88 του Ν. 3852 /2010 ( Καλλικράτης) ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας είναι αυτός που καλεί το συμβούλιο, με την  αρμοδιότητα που του έχει παραχωρηθεί από τον ίδιο το νόμο.
Αυτό γίνεται:
      μία (1) τουλάχιστον φορά το μήνα,
      κάθε φορά που το απαιτούν οι υποθέσεις της τοπικής κοινότητας,
      όταν το ζητήσει με γραπτή αίτηση το 1/3 των κατοίκων τηςτοπικής κοινότητας
Λόγω, λοιπόν, της σοβαρότητας του θέματος σας καλούμε να τηρήσετε το νόμο και τις υποχρεώσεις σας και να συγκαλέσετε άμεσα το συμβούλιο  της Τ.Κ.Φούρνων τόσο για την προάσπιση των συμφερόντων του χωριού όσο  και για ενημέρωση των κατοίκων της Κοινότητάς μας.

Οι Τοπικοί Σύμβουλοι  
Δημαράκη Ελένη
Γεωργίου Νίκος

Πρόσκληση για την κοπή της πίτας του Ν.Ο.ΕΡΜΙΟΝΗΣ


Πρωτοχρονιά 2017

Του Γιάννη Μακριδάκη

Πρωτοχρονιά 2017

Πέρσι τέτοια μέρα ξυπνήσαμε με τα χιόνια μέχρι τη θάλασσα. Φέτος, πάλι καλά. Τα βλέπουμε απέναντι στα βουνά επιβλητικά και σκληρά στο φως της λιακάδας.
Η Ράκκα στο μπαλκόνι χαίρεται τον ήλιο όπως όλα τα πλάσματα σήμερα, αφού είχαμε να τον δούμε περισσότερες από 3 μέρες, κάτι πολύ σπάνιο για τον τόπο εδώ, που έχει περί τις 300 μέρες τον χρόνο λιακάδα.

Στην αλλαγή του χρόνου κοιμόμουν, όπως σχεδόν κάθε φορά και ξύπνησα αξημέρωτα με την είδηση του μακελειού στην Πόλη. Είχα κάνει κι εγώ μια Πρωτοχρονιά στην Πόλη κάποτε. Μια τέτοια Πρωτοχρονιά ήτανε, με λιακάδα αλλά χωρίς χιόνια. Είχε σχεδόν 20 βαθμούς θερμοκρασία και τρώγαμε ψάρια ψητά υπαιθρίως στη γέφυρα του Γαλατά. Αυτό που μου έχει μείνει από τότε είναι το ασύλληπτο ανθρωπομάνι μέσα στο οποίο βρισκόμασταν και περπατούσαμε την ώρα της αλλαγής του χρόνου στο Ταξίμ και στην Ιστικλάλ. Εκατομμύρια άνθρωποι, χιλιάδες αστυνομικοί, μια αίσθηση τρόμου απίστευτη, αν έβαζε ο νους σου για μια στιγμή ότι κάτι θα γινόταν και θα έπεφτε πανικός στο πλήθος κι θα άρχιζαν να τρέχουν όλοι αλλόφρονες σαν που κάνουν τα μυρμήγκια όταν τα πέσει πάνω τους χέρι ή πόδι

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ο δρόμος του Άι Βλάσση στο μοναστήρι στην Ερμιόνη ένα θέμα που επανέρχεται

Με σχετικό άρθρο Ερμιόνη: Όταν η εκκλησία δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία τα Παραπολιτικά Αργολίδας επαναφέρουν το θέμα του δρόμου στον Άι Βλάσση.

Σεβόμαστε την κάθε άποψη, δημοσιεύουμε όμως ξανά τη γνώμη του κου Βασίλη Γκάτσου για το θέμα, που μας βρίσκει σύμφωνες.
Να θυμίσουμε πως και το Καταφύκι αν γινόταν τότε δρόμος όλοι θα φτάναμε γρηγορότερα στους προορισμούς μας,  θα χάναμε όμως αυτή την ομορφιά.
Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης


Και ο δρόμος του Άι Βλάσση.
Είναι θέμα που επανέρχεται συχνά. Παρουσιάζεται αυτός ο δρόμος ως αναγκαίος για να έρχονται προσκυνητές εύκολα από Κρανίδι μεριά, για να περνάει συγκοινωνία κ.λ.π.
Δεν μπορούν όλα να γίνουν ...δρόμος και ούτε όλη η γη μας να μπει στη λογική των εξοχικών, των αγροτεμαχίων και των ‘οικισμών’.

Στο βάθος η συλλογιστική είναι αρκετά παλιά: Το μοναστήρι που έχει γη που πρέπει να την μοιράσει στους ακτήμονες, που πρέπει να διευκολύνει τη συγκοινωνία, τους προσκυνητές, του λουόμενους, τι θέλουν την περιουσία οι καλόγριες κ.λ.π.
Το μοναστήρι είχε γη που έφτανε μέχρι και το Μουζάκι, κάποτε και μέχρι τα Φλάμπουρα, όπως είχε και η Μονή του Αυγού. Μέγα μέρος αυτής ορθώς του αφαιρέθηκε υπέρ ακτημόνων και άλλων παραγωγών και μέρος αυτής δόθηκε από το ίδιο το μοναστήρι. Σήμερα η κτηματική του περιουσία περιορίζεται γύρω από το μοναστήρι και αποτελεί τον ζωτικό του χώρο που εξασφαλίζει και την έννοια του ησυχαστηρίου όχι μόνον για τις Μοναχές και τους προσκυνητές, αλλά για όλους μας. Λόγω αυτής της ιδιοκτησίας του δεν πλησίασαν τα εξοχικά και οι βίλες κοντά του, λόγω αυτής της ιδιοκτησίας δεν περνά από την είσοδό του πολύβουος ασφαλτοστρωμένος δρόμος, λόγω αυτής της ιδιοκτησίας δεν αστικοποιήθηκε το μοναστήρι και διατηρεί τη παλιά μαγεία όλη η περιοχή γύρω από αυτό, λόγω αυτής της ιδιοκτησίας διασώθηκε και ο αρχαιότερος ελαιώνας της Ερμιονίδας και δεν έγινε βορά των εξοχικών.
Το θέμα, εκτός των άλλων, δεν είναι μόνον η προστασία της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς μας αλλά είναι και άκρως περιβαλλοντικό.
Αλλά με αφορμή αυτόν τον δρόμο, ΟΧΙ άλλα κάγκελα. Κλείνοντας με κάγκελα τον ελεύθερο χώρο μπροστά από την είσοδο του μοναστηριού, κάνεις φυλακή το μοναστήρι. Ο δρόμος κάλλιστα μπορεί να σταματάει πάνω από τον Άγιο Βλάσση, σε ένα μικρό διαμορφωμένο πλάτωμα για πάρκιν και ο ερχόμενος από Κρανίδι να συνεχίσει 100 μέτρα με τα πόδια σε ένα καλά διαμορφωμένο πλακόστρωτο καλντερίμι να πάει στη Μονή. Αν δεν θέλει, μπορεί να κάνει τον γύρο της Πικροδάφνης.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
======================================================

Ακολουθεί η άποψη των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Έξω από το κοιμητήριο της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης υπάρχει ένα κομμάτι του δρόμου που είναι σε άθλια κατάσταση, δεν είναι προσβάσιμος με το αυτοκίνητο αφού υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ζημιάς στα οχήματα. Έτσι αναγκάζονται όσοι θέλουν να πάνε προς Πορτο χέλι να κάνουν περίπου 5 χιλιόμετρα παραπάνω βάζοντας και την επιστροφή θέλουν δέκα χιλιόμετρα καθημερινά παραπάνω, όλο αυτό  γιατί το Μοναστήρι δεν επιτρέπει το φτιάξιμο του δρόμου . Στην εποχή της κρίσης ένας εργαζόμενος πληρώνει πολύ ακριβά αυτή την παράκαμψη λόγω εμμονών που έχουν οι καλόγριες, σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που δεν επιτρέπουν την αποκατάσταση του οδικού δικτύου είναι πως εκεί πάνε ζευγαράκια το βράδυ με ότι αυτό σημαίνει.

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας σας προσκαλεί στην καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 19:30 με μία μουσική βραδιά με το κουαρτέτο εγχόρδων Bell' arte και την μεσόφωνο Μαρία Τσώνη σε έντεχνα ελληνικά τραγούδια.
Τιμή εισόδου 5 ευρώ.
Τηλ. Κρατήσεων: 6986982224

Βιολογική Γεωργία: Οικονομικές ενισχύσεις και προοπτικές για τα προϊόντα της περιοχής μας 

Πρόσκληση
Η Οργάνωση Παραγωγών ΕΑΣ Αργολίδας – ΡΕΑ,
σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων,
τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίας Τριάδας και
το Γεωργικό Συνεταιρισμό Ανυφίου (Γ.Σ.Π.Α.Π.)
σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: 

Βιολογική Γεωργία:
Οικονομικές ενισχύσεις και προοπτικές
για τα προϊόντα της περιοχής μας 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη
Τετάρτη 4/1/2017 και ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο του
Δημοτικού Σχολείου Αγίας Τριάδας Μιδέας

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

κι ένα φτωχό χιονόνερο..


"Το κοριτσάκι με τα σπίρτα"

Απόγευμα πρωτοχρονιάς
ψυχή στους δρόμους.
Μονάχα κάτι γκρίζο παλαιό
καινούργιου χρόνου…

Απόγευμα πρωτοχρονιάς
ψυχή στους δρόμους
μόνο κλειστά μεγάλα γκρίζα παράθυρα
κι ένα φτωχό χιονόνερο που ζητιανεύει χιόνι.



               (Από την ποιητική συλλογή της Κικής                 Δημουλά    «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως»)

Καλή χρονιά σε όλες τις γλώσσες!

Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μάθετε πώς να ευχηθείτε “Καλή Χρονιά” σε διάφορες γλώσσες. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να στείλετε τις ευχές σας και να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας που μιλούν μια διαφορετική γλώσσα από εσάς.
  • AFRIKAANS gelukkige nuwejaar
  • ALBANAIS Gëzuar vitin e ri
  • ALLEMAND ein gutes neues Jahr / prost Neujahr
  • ALSACIEN e glëckliches nëies / güets nëies johr
  • ANGLAIS happy new year
  • ARABE aam saiid / sana saiida
  • ARMÉNIEN shnorhavor nor tari
  • AZERI yeni iliniz mubarek
  • BAMBARA bonne année
  • BAS-SAXON gelükkig nyjaar
  • BASQUE urte berri on
  • BENGALI subho nababarsho
  • BERBÈRE asgwas amegas
  • BETI mbembe mbu
  • BIÉLORUSSE З новым годам (Z novym hodam)
  • BIRMAN hnit thit ku mingalar pa
  • BOBO bonne année
  • BOSNIAQUE sretna nova godina
  • BRETON bloavezh mat / bloavez mad