Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Τι να κάνουμε;

Tου Απόστολου Διαμαντή   protagon
 Tο ελληνικό πρόβλημα είναι σύνθετο. Η απειλή δεν είναι μόνον η πτώχευση, είναι πως η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να έχει προετοιμαστεί να αντέξει μια τέτοια κατάσταση οικονομικών θυσιών. Δεν είναι προετοιμασμένη πολιτικά, διότι το υπάρχον πολιτικό της προσωπικό δημιουργήθηκε από τις συνθήκες που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία. Δεν είναι προετοιμασμένη ούτε κοινωνικά, διότι καμία κοινωνική τάξη δεν προτείνει ένα σχέδιο επιβίωσης- όλες οι κοινωνικές τάξεις, εξαιρουμένης της μισθωτής εργασίας, έχουν συμμετοχή στην δημιουργία του προβλήματος. Τέλος δεν είναι προετοιμασμένη ούτε πνευματικά, διότι οι πνευματικές μας ελίτ έζησαν σε καθεστώς κρατικής προστασίας και δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα τους.
Το πιο σοβαρό ζήτημα λοιπόν είναι η έλλειψη κοινωνικών δυνάμεων που θα οδηγούσαν το λαό μέσα στα επόμενα χρόνια της φτώχιας, σε ένα δρόμο συνειδητών θυσιών. Η Ελλάδα και άλλες φορές βρέθηκε σε παρόμοια θέση, βγήκε όμως πάντα εξαιτίας των μεγάλων ιστορικών αποθεμάτων που είχε, εξαιτίας μιας ρωμαλέας αγροτικής τάξης που μπορούσε να ζει με λίγα στο παραδοσιακό της πλαίσιο και με μια εμπορική και πολιτική τάξη που είχαν μια συνεκτική εθνική ιδεολογία. Λοιπόν, σήμερα, ποια είναι η ιδέα μας; Τι ακριβώς ζητάμε; Κάθε αίσθηση πατριωτισμού έχει καταπέσει, μετά την περιπέτεια της τελευταίας δικτατορίας. Και κάθε ίχνος υπερηφάνειας για την ελληνικότητά μας, έχει  θαφτεί κάτω από τον μεταπρατικό αέρα της μεταπολίτευσης. Επομένως ποιος να ζητήσει οικονομικές θυσίες και από ποιόν; Για να κάνει θυσίες ένας λαός, θα πρέπει να έχει ένα στιβαρό φορτίο ιστορικής συνείδησης.
Τι να κάνουμε; Κατ’ αρχήν θα πρέπει αποφασίσουμε πως κάθε μέρα που περνάει μας

Το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου, ενημερώνει


Το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου μας ενημερώνει πως η πρεμιέρα των παραστάσεων της Παραμυθένιας Σκηνής με το Αραβικό Παραμύθι "Τα 3 αδέλφια" θα δοθεί το επόμενο Σάββατο 9 Απριλίου και ώρα 19:00 μμ. και θα ακολουθήσει η παράσταση της Κυριακής 10 Απριλίου ώρα 11:30 πμ. 

Μας άρεσε κύριε Καμιζή

Απόσπασμα από την ανάλυση των αποδοχών του κου Καμιζή 
 
Οι καθαρές λοιπόν αποδοχές μου θα είναι , όταν τις λάβω, : 4250-1776=2474 ευρώ.

Ενημερωτικά , γνωρίζω επίσης ότι οι συνολικές μου αποδοχές θα είναι κατά 1400 περίπου ευρώ χαμηλότερες από αυτές που είχα ως γιατρός του Κ.Υ.,αφού δεν θα λαμβάνω το αντίστοιχο ποσό των εφημεριών παρ ότι τις εκτελώ εθελοντικά χωρίς να υποχρεούμαι και χωρίς να αμείβομαι πλέον γι αυτό.
 
Μας άρεσε κύριε Καμιζή, Δήμαρχε Ερμιονίδας.
Στα ωραία λέμε και θα λέμε, ναι.

Άρης Χατζηστεφάνου, ανοιχτή επιστολή για την απόλυσή του απο το ΣΚΑΪ

To πρωί της 31ης Μαρτίου η διεύθυνση του Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3 μου ανακοίνωσε την απόλυσή μου. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πολιτικής φίμωσης καθώς οι πληροφορίες που παρουσίαζα στην εκπομπή δεν ταίριαζαν με τη φιλοκυβερνητική και φιλομνημονιακή γραμμή που επιχειρούσε να επιβάλλει η διεύθυνση. Η προσπάθεια περιθωριοποίησης της εκπομπής μου ξεκίνησε πριν από χρόνια με τη διακοπή του τηλεοπτικού Infowar. Συνεχίστηκε με τη διακοπή των δεύτερων μεταδόσεων της ραδιοφωνικής εκπομπής αλλά και τις συνεχείς ακυρώσεις της μετάδοσης τις Κυριακές – θυμίζω ότι στα πρώτα χρόνια σε περίπτωση εκδηλώσεων και δράσεων του σταθμού η εκπομπή απλώς άλλαζε ώρα.  Αρκετά ακόμη περιστατικά έδειχναν ποιο ήταν το πραγματικό «ενδιαφέρον» του σταθμού για τη δημοσιογραφική μου δουλειά: Το βράδυ της επιδρομής στον Στόλο της Ελευθερίας, όταν επιχείρησα να επικοινωνήσω με το σταθμό για να μεταδώσω την έναρξη της επίθεσης από τον ισραηλινό στόλο, ο σταθμός αρνήθηκε να με βγάλει στον αέρα για περίπου μία ώρα ώστε να μη διακοπεί η αναμετάδοση… ενός αγώνα μπάσκετ.

Ενημέρωση απο τον κο Καμιζή , Δήμαρχο Ερμιονίδας, για τις αποδοχές του

Επειδή σε ορισμένα ιστολόγια αναρτήθηκαν στοιχεία με τις ακαθάριστες αποδοχές του Δημάρχου Αντιδημάρχων και Προεδρου του Δ.Σ.και για την αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων παρερμηνειών και εντυπώσεων , γνωρίζω τα εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ
Άρθρο 92
Αντιμισθία αιρετών
1. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, λαμβάνουν  αντιμισθία  η οποία καταβάλλεται από το δήμο.
2. Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους είναι ισόποση με το ογδόντα τοις εκατό (80%) των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων είναι ισόποση με το εξήντα τοις εκατό (60%) των ανωτέρω αποδοχών.
3. Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) αυτής.
4. Η αντιμισθία που δικαιούνται τα αιρετά όργανα των δήμων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως Άτομα με Αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%).
5. Σε περίπτωση που η αντιμισθία δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων της παρ. 1 του άρθρου 93, είναι μικρότερη των πάσης φύσεως αποδοχών της θέσης τους, η αντιμισθία προσαυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς και μέχρι το ύψος των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
6. Αν οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων έχουν τεθεί σε αργία, την   αντιμισθία τους λαμβάνουν οι αναπληρωτές τους. Αν ο αναπληρωτής είναι αντιδήμαρχος λαμβάνει αντιμισθία από ένα μόνο αξίωμα.
7. Δήμαρχοι που απουσιάζουν δικαιολογημένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, λαμβάνουν το ήμισυ (1/2) της αντιμισθίας. Το υπόλοιπο ήμισυ (1/2) καταβάλλεται στον αντίστοιχο αναπληρωτή. Αν απουσιάζει αντιδήμαρχος για το ίδιο χρονικό διάστημα, λαμβάνει το ήμισυ (1/2) της αντιμισθίας που δικαιούται.
8. Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνουν τις  απολαβές μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν τις απολαβές που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς.
Άρθρο 93
Ειδική άδεια κατά τη διάρκεια της θητείας των αιρετών του δήμου που έχουν την υπαλληλική ιδιότητα
1. Στους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών  συμβουλίων  όλων  των  δήμων,  καθώς  και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Γιατί επτασφράγιστο μυστικό;

Του Βασίλη Γκάτσου

Όλες οι εταιρείες γράφουν στο site τους τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Στους Ιχνηλάτες διαβάζουμε ότι το ‘επτασφράγιστο μυστικό’ του Δήμου Ερμιονίδας είναι το πόσοι άνθρωποι δουλεύουν στον δήμο, στον χρεωμένο δήμο. Και δίνει την πληροφορία ότι ο δήμος Ερμιονίδας έχει γύρω στους 20 μόνιμους, ενώ η δαπάνη για μισθοδοσία του δήμου δείχνει ότι αμείβονται και αρκετά άλλα, εννοείται μη αιρετά, άτομα. Και κάνει και την παρατήρηση ότι προϋπολογισμός με δαπάνες προσωπικού στο 40% με 45% δεν περπατάει εύκολα.
Στη συνέχεια η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης δίνει επιπλέον στοιχεία για τις αντιμισθίες και αποζημιώσεις των αιρετών. Ένα εξ αυτών είναι ότι σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ ο κάθε σύμβουλος συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης παίρνει 93 €. Και δίνει και στοιχεία για αποζημιώσεις άλλων θέσεων και άλλων συνεδριάσεων.

Ο Μπούταρης στη Θεσσαλονίκη μέσω του υπεύθυνου για τα οικονομικά του δήμου διαπίστωσε ότι

Ικεσία..

ο τίτλος, αφορά την ανάρτηση φωτό στο: http://eimaistahaimou.blogspot.com , σκέτης-νέτης, που από μόνη της δε μιλάει απλά, αλλά σε κάνει να παραμιλάς... εντελώς παρορμητικά, σας την συστήνω συνοδεία Ναζίμ Χικμέτ, επιλογή μου από τη συλλογή του:  http://users.uoa.gr

 ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ


Στοὺς δεκαπέντε συντρόφους
Δὲ χύνουν δάκρυ
μάτια ποὺ συνηθίσαν νὰ βλέπουνε φωτιὲς
δὲ σκύβουν τὸ κεφάλι οἱ μαχητὲς
κρατᾶν ψηλὰ τ᾿ ἀστέρι
μὲ περηφάνεια
δὲν ἔχουμε καιρὸ νὰ κλαῖμε τοὺς συντρόφους
τὸ τρομερό σας ὅμως κάλεσμα
μὲς στὴ ψυχή μας
κι οἱ δεκαπέντε σας καρδιὲς
θὲ νὰ χτυπᾶνε
μαζί μας
τὸ σιγανό σας βόγγισμα
σὰν προσκλητήρι
χτυπᾶ στ᾿ ἀφτιά μας
σὰν τὸν ἀντίλαλο βροντῆς.
Στάχτη θὰ γίνεις κόσμε γερασμένε
σοῦ ῾ναι γραφτὸς ὁ δρόμος
τῆς συντριβῆς
καὶ δὲ μπορεῖς νὰ μᾶς λυγίσεις
σκοτώνοντας τ᾿ ἀδέρφια μας τῆς μάχης
καὶ νὰ τὸ ξέρεις
θὰ βγοῦμε νικητὲς
κι ἂς εἶναι βαριές μας
οἱ θυσίες.
Μαύρη ἐσὺ θάλασσα γαλήνεψε
τὰ κύματά σου
καὶ θά ῾ρθει ἡ μέρα ἡ ποθητὴ
ἡ μέρα της ειρήνης
τῆς λευτεριᾶς σου
ὦ ναὶ θά ῾ρθει
ἡ μέρα ποὺ θ᾿ ἁρπάξουμε τὶς λόγχες
ποὺ μὲς στὸ αἷμα τὸ δικό μας
ἔχουνε βαφτεῖ.
______________________________________________

1921 Nâzim Hikmet (1902-1963)
(ἀπόδοση: Γιάννης Ρίτσος)

Λέτε να μας έχουν ματιάσει; Για να δούμε πως ξεμάτιαζαν οι αρχαίοι..

Αν δείτε δύο μαύρα μάτια ζωγραφισμένα σε αρχαίο αγγείο, μη φανταστείτε πως αποτελούν μια παραξενιά του ζωγράφου ή έστω ένα διακοσμητικό μοτίβο.
Μεταλλικό τάμα οφθαλμών (19ος-20ός αι.)

 Ούτε η γλυπτή απόδοση ενός χάλκινου φαλλού, με πόδια αλόγου και καμπανάκια να κουδουνίζουν από κάτω, έχει να κάνει με κανένα διαστροφικό αρχαίο δημιουργό. Και τα δύο έργα έχουν αποτρεπτικές ιδιότητες για το βάσκανο μάτι. Τα ορθάνοιχτα μαύρα μάτια τα βλέπουμε συνήθως πάνω ή μέσα σε αρχαία αγγεία πόσης, που χρησιμοποιούσαν οι συμποσιαστές ακριβώς για να αποφύγουν το «μάτιασμα». Τα βλέπουμε ως φυλαχτά και στις μέρες μας, τάματα κρεμασμένα στις εικόνες μέσα στις εκκλησιές.
Οταν θέλουμε να αποτρέψουμε το κακό από επάνω μας, τι κάνουμε; Φτύνουμε τον κόρφο μας. Κι όταν η γιαγιά ξεματιάζει το εγγονάκι της, λέει από μέσα της κάποιες ευχές φτύνοντας το παιδί. Λοιπόν, το φτύσιμο ως αποτρεπτικό της βασκανίας έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Ισως γιατί το σάλιο έχει αντισηπτικές ιδιότητες, όπως διαβάζουμε στο εξαιρετικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, «Βάσκανος Οφθαλμός. Σύμβολα μαγείας από ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές».
«Οι μητέρες ή οι τροφοί, όταν φοβούνταν για την υγεία του βρέφους, έβρεχαν το μέτωπο και τα χείλη

Χ.Υ.Τ.Υ. Κοπεγχάγης



Το Amagerforbraending μετατρέπεται σε μια πλαγιά 31000 m2 με διαφορετικά επίπεδα για τους πολίτες της Κοπεγχάγης και τους γειτονικούς δήμους.
Με εγκαταστάσεις (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) αποβλήτων για ενέργεια, που είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδοτικές και αποδεκτές..Έτσι λένε..

Περισσότερα : http://www.architizer.com/

Ο συγγραφέας που "έζησε" το τελευταίο του έργο...

"...Ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας έφυγε μερικές μόνον ημέρες μετά τον θάνατο της συζύγου του Νίκης." Πρέπει, κατ' αρχήν, να πω ότι δεν ήξερα ότι πριν από μερικές μέρες ο κ. Ιάκωβος είχε χάσει την αγαπημένη του σύντροφο. Χθες, μετά την αναγγελία του δικού του θανάτου, που το διάβασα στο megatv κεραυνοβολήθηκα. Δεν ξέρω επίσης, αν ο κ.Ιάκωβος είχε κάποια επαφή με το περιβάλλον όσον καιρό ήταν στην εντατική, ώστε να πληροφορείται την κατάσταση της υγείας της - ήταν πάντως η πιο μεγάλη του έγνοια όσο ήταν μαζί. Η κυρία Νίκη φαίνεται ότι δεν άντεξε στην ιδέα να μείνει χωρίς τον άνθρωπό της (όπως διαγραφόταν ότι θα συνέβαινε) και έδωσαν ραντεβού για "εκεί πέρααα", αυτό το "εκεί πέρααα" που τόσο αγωνιά να φτάσει ο κ. Θωμάς, στο τελευταίο έργο του κ. Ιάκωβου "Οι δύσκολες νύχτες του κ. Θωμά" (2005).
Γράφω περιληπτικά την υπόθεση:
Ο κ. Θωμάς έχει χάσει, εντελώς απρόσμενα, εδώ και κάποιους μήνες, την αγαπημένη του σύζυγο Αγγελική και προσπαθεί να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του προσαρμοσμένος στην δυσαναπλήρωτη απουσία της. Πρέπει να την ξεχάσει ή να συνεχίσει να ζει με τις μνήμες που πονάνε, αλλά ωστόσο τον συνιστούν; Πρέπει να συνέλθει ή ν' αφήσει τον πόνο για την απώλεια της αγαπημένης, την πλάνη ότι είναι ζωντανή δίπλα του, να συνεχίσουν να είναι οι ουσιώδεις όροι του βίου του μέχρι και το δικό του τέλος;
Ο κύριος Ιάκωβος δεν άντεξε παραπάνω από έξι μέρες χωρίς την κ. Νίκη - σηκώθηκε, ντύθηκε βιαστικά κι έτρεξε να τη βρει "...μέσα σε τόσα εκατομμύρια που θα 'χουνε μαζευτεί εκεί πέρα...", γιατί έτσι ήξερε και πίστευε από παιδί 8 χρονώ, γνώση και πίστη πιο σπουδαίες απ' όλες τις γνώσεις και τις πεποιθήσεις μιας ολόκληρης ζωής.
Μεθόδιος Αργουμέντης 30/3/2011
  
(απόσπασμα aπό το τελευταίο έργο - μονόλογο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Οι δύσκολες νύχτες του κύριου Θωμά" που πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Εξαρχείων το 2005 / από το πρόγραμμα του θεάτρου, όπου είναι καταχωρημένο το κείμενο του έργου)
"...εγώ καρδούλα μου με τη σκούπα και το ξεσκονόπανο παλεύω με το δράμα μου!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ στ' αλήθεια

Ευχές απο την Έλλη Βασιλάκη
Καλό μήνα πιπερίτσες μου, ξημέρωσε η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας
(αυτό είναι δανεικό, αλλά ιδανικό... και τοοοόσο βάλσαμο, που να τον έχει καλά ο θεός του, απού τόκανε πρόταση & μας εμβολιάζει χωρίς παρενέργειες) και με το καλό, ά ν ο ι ξ η να καλωσορίσουμε ο καθένας μας (οπωσδήποτε)

η ΕΛΛΗ σας

φωτό: τουλίπα αυτοφυής και ενδημική, περιορίζεται, λόγω των καλλιεργειών, σε δύο συγκεκριμένες περιοχές στο Πυλί της Κω, όπου φυτρώνουν ανάμεσα στις άγριες αγκινάρες το μήνα Απρίλιο γι' αυτό λέγονται απρίληδες στο Πυλί

άσχετο
λόγω (του εθιμοτυπικού) της ημέρας μάλλον, μου΄ρθε στο μυαλό το:
"...ψέμματα, ψέμματα, φταίω ΄γω που σ΄έμαθα,
να περπατάς στις γειτονιές, να λες πως μ΄αγαπάς..."
που θυμάμαι να σιγοτραγουδάει με νάζι η μαμά, τον παλιό εκείνο τον καιρό

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αμοιβών συνέχεια..

Έχουμε σαν μπούσουλα την αμοιβή        Δημάρχου                 4250,23
                                               αμοιβή    4  Αντιδημάρχων           7520,64
                                               αμοιβή      Προέδρου Δ.Σ.         1440,46

Με απλούς υπολογισμούς οι υπόλοιπες αμοιβές:

Οι αποδοχές των δημοτικών και τοπικών συμβούλων, καθώς και των προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, ΝΠΔΔ κλπ έχουν ως εξής: .
-Οι δημοτικοί σύμβουλοι αποζημιώνονται με 93 ευρώ ανά συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
-Τα μέλη των επιτροπών οικονομικού και ποιότητας ζωής αποζημιώνονται, ανά συνεδρίαση, με 46 ευρώ.
-Τα μέλη των ΔΣ των ΝΠΔΔ έχουν αποζημίωση, όπως τα μέλη των προαναφερθεισών επιτροπών.
-Ο πρόεδρος των ΝΠΔΔ, (με οικονομικό απολογισμό άνω των 300 χιλιάδων ευρώ) έχει μισθό μέχρι τον μισθό αντιδημάρχου, και ο αντιπρόεδρος το μισό του μισθού αυτού.
-Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ έχει μισθό που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μισθό του αντιδημάρχου.
-Τα μέλη των ΔΣ των κοινωφελών επιχειρήσεων έχουν αποζημίωση μέχρι το 4% του μισθού του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
-Τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑ μπορούν να έχουν αποζημίωση (ανά συνεδρίαση), ίση με την αποζημίωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
-Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του λιμενικού ταμείου έχουν μισθό, καθώς και τα μέλη του ΔΣ αποζημίωση (ανά συνεδρίαση).
-Οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, οι πρόεδροι των 3μελών συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων λαμβάνουν «έξοδα κίνησης» (δηλ μηνιαίο «μισθό»), των οποίων το ύψος ορίσθηκε με υπουργική απόφαση στα 300-400 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με την απόσταση από την έδρα του δήμου )
Για να μαθαίνουμε.

Η αμοιβή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμου Ερμιονίδας

Για να μαθαίνουμε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΑΦΜ : 997609152: 09912aff8205f
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ
Έχοντας υπόψη: 1.Τις διατάξεις:
  α.Των άρθρων 21 και 22 του ν.2362/95 «Περί Δημοσίου Λογιστικού κ.λπ.» (Α.247) όπως   τροποποίηθηκε και συμπληρώθηκε με τα αρθ.21 και 23 του ν.3871/2010(Α.141)
  β.Του Νόμου .
  γ.Του π.δ 113/2010 περί αναλήψεως υποχρεώσεων από τους Διατάκτες (Α.194)
2. Την αριθμ. _____/2011 απόφαση του Δημάρχου περί μεταβίβασης εξουσίας να υπογράφουν "Με εντολή..." 3.Την ανάγκη για ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2011. 4.Το γεγονός ότι το ποσό της δεσμευόμενης, με την παρούσα, πίστωσης είναι εντός του εγκεκριμένου ποσοστού διάθεσης.
Αποφασίζουμε
Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους χίλια τετρακόσια σαράντα ευρώ και σαρανταέξι λεπτά 1.440,46 για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογσμού εξόδων του Δήμου Ερμιονίδας, "Έξοδα παραστάσεως Δημάρχου ή Προέδρου κοινότητας, αντιδημάρχου και προέδρου δημοτικού συμβουλίου (άρθρο 173 ΔΚΚ)" Κ.Α.Ε. 00-6121 οικ. έτος 2011 για την ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Δήμου Ερμιονίδας
ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ και βεβαιώνεται ότι η ανωτέρω δαπάνη χίλια τετρακόσια σαράντα ευρώ και σαρανταέξι λεπτά
(1.440,46) € είναι εντός του διαθεσίμου ποσού πίστωσης του Δήμου Ερμιονίδας - Κ.Α. 00-6121
Καταχωρήθηκε με α/α Β/63 στο Βιβλίο Εγκρίσεων και Εντολών Πληρωμής της Υπηρεσίας μας.
Υπόλοιπο προς ανάληψη :121.136,88

Η ευρύτερη περιοχή των Αγίων Αναργύρων

  Του Βασίλη Γκάτσου
Πόσιμο και ποτιστικό νερό στον κάμπο Αγίων Αναργύρων.

Πέρα από την ορεινή Ερμιονίδα, τη μελλοντική νερομάνα της επαρχίας μας, η κάθε περιοχή έχει τις ιδιομορφίες της.
Μια ευλογημένη ως προς το νερό περιοχή είναι ο ευρύτερος κάμπος των Αγίων Αναργύρων που αρχίζει από τη λιμνοθάλασσα των Ποτοκίων και τελειώνει στη Μαγγούλα Ερμιόνης, ενώ το βάθος του περιλαμβάνει και τους λόφους από Δισκούρια μέχρι Πικροδάφνη, δηλαδή σχεδόν μέχρι Κρανίδι.
Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για το μετάλλευμα λευκολίθου. Φαίνεται από γεωλογική άποψη ότι τα στρώματα του εδάφους ευνοούν πολύ τη συγκράτηση του νερού σε υπόγειες θα λέγαμε ‘δεξαμενές’.
Για να καταλάβουμε λοιπόν τι συνέβη με το νερό καλό είναι να παρακολουθήσουμε την ιστορία του νερού σε αυτή την ευλογημένη περιοχή. Έτσι θα γίνει αντιληπτό τι σημαίνει και ο όρος αειφορία ή αειφόρος σε σχέση με το νερό.
Πριν το 1800 τα εσπεριδοειδή ήταν πολύ ακριβά και περιζήτητα. Είναι όμως η καλλιέργεια που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Υπήρχε λοιπόν μόνο ένα μεγάλο περιβόλι, η μετέπειτα περιβόλα του Βούλγαρη που όμως ποτιζόταν από πηγή. Το περιβόλι αυτό το περιγράφω στο βιβλίο μου και ιδιαίτερα το κανάλι που έφερνε το νερό από την πηγή στην τεράστια στέρνα του περιβολιού (σώζεται ακόμη). Προφανώς δεν υπήρχαν πηγάδια για πότισμα αγρών, εκτός από τα λίγα δημόσια για το πότισμα των ζώων. Την παλιά αυτή εποχή έτρεχε όλο το χρόνο η πηγή των Βουλγαρέικων, οι πηγές της Πικροδάφνης, των Αγίων Αναργύρων που είναι δίπλα στο Καθολικό (όχι το πηγάδι με το ιαματικό), το ρυάκι στη βορινή μάντρα των Βουλγαρέικων και άλλα ρυάκια, ενώ στη λιμνοθάλασσα Ποτοκίων ανέβλυζε, μέσα από τα βρύα, νερό προς τη θάλασσα. Μη ξεχνάμε ότι κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή (μάλλον επ’ άρχοντος Magnus Lembesius Nargus) με ένα μεγάλο υδραγωγείο από τις πηγές της Πικροδάφνης υδρεύετο η πόλις των Ερμιονέων (και το καλοκαίρι) και είχε και λουτρά. Για όσους ξέρουν καλά την περιοχή, μετά από πολύ βροχερή χειμερινή περίοδο, ξαναζωντανεύουν όλα αυτά που προανέφερα, γι’ αυτό και μίλησα για ευλογημένη περιοχή.
Πέρασε ο καιρός και από το 1800 έως το 1930 έγιναν περισσότερα τα περιβόλια εσπεριδοειδών

Ο κος Βασίλης Λαδάς αφηγείται

Με αφορμή το  άρθρο  του κου Βασίλη Γκάτσου Τα "ΗΡΩΩΝ" , ο κος Βασίλης Λαδάς   ένας  άνθρωπος που βίωσε ένα από τα ποιο  σκοτεινά  κομμάτια  της ιστορίας  μας,  αφηγείται  συ- γκλονιστικά  τα γεγονότα όπως τα έζησε..

Η συνέχεια στο ιστολόγιο του  ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Η φωτ. απο το "Πικρή Αλήθεια"

Σύρε την μπλε μπάρα δεξιά και αριστερά


Σταλμένο απο την Έλλη Βασιλάκη

Κούνα την μπλε μπάρα, δεξιά και αριστερά στο πριν και το μετά..

Εθελοντική αιμοδοσία στην Κοιλάδα

Μια και μιλάμε για αριθμούς..

Μια και μιλάμε για αριθμούς..


 Πόσο κάνει 111.111.111 x 111.111.111?       12.345.678.987.654.321

Ε?? ΚΑΙ Γ... ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!

ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Οι αμοιβές Δημάρχου και Αντιδημάρχων Ερμιονίδας

Πηγή:  Ιχνηλάτες
Για να μαθαίνουμε.  (4250,23+7520,64)= 11770,87

                       

Μια αξιόλογη εκδήλωση στο 4ο Λύκειο Κορίνθου.

Μια αξιόλογη εκδήλωση στο 4ο Λύκειο Κορίνθου.
Γιάννης Δημαράκης

Ο Ρέπουλης σκέπτεται

Τα 3 τελευταία χρόνια 38000 άτομα προστέθηκαν στην αγροτιά μας. Κυρίως νέοι. Εννοείται Έλληνες. Αρκετοί απ’ αυτούς όντας και μορφωμένοι, εργατικοί και ενθουσιώδεις, ήδη διαπρέπουν στον αγροτικό τομέα. Σε λίγο με καμάρι θα προστεθώ κι εγώ σ’ αυτούς, όχι βέβαια ως νέος.
Λέει τίποτα αυτό στην Ερμιονίδα και τον Δήμο της;
Και για να λύσω  την απορία του Γιώργου : Ο Ρέπουλης σκέπτεται (από μέσα του γιατί είναι άγαλμα): «Αντί να περιποιείσαι εμένα και να χάνεις τον καιρό σου, καλλιέργησε με την ίδια επιμέλεια την ευλογημένη γη της Ερμιονίδας και αυτή θα σου επιστρέψει πολλαπλά τους κόπους σου. Τόσο σε σένα όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Μπρός! Και μη διστάζεις στιγμή!».

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πόσιμο, ποτιστικό νερό και οδηγία 60 της ΕΕ

Του Βασίλη Γκάτσου
Πόσιμο νερό.
Από όσα δείχνει η ΔΕΥΑ Κρανιδίου, από όσα γνωρίζουμε για την κατανάλωση πόσιμου νερού στην Ερμιόνη, και από όσα περίπου υπολογίζονται για τα ορεινά χωριά της Ερμιονίδας βγαίνει το συμπέρασμα ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού στους οικισμούς της Ερμιονίδας είναι της τάξης των 6000 κ.μ./ ημέρα, δηλαδή 2200000 κ.μ. το χρόνο και βαίνει αυξανόμενη. Πόσιμο νερό όμως χρειάζονται και τα εξοχικά και τα ξενοδοχεία, ασχέτως αν το παίρνουν με βυτία ή με δίκτυο δημοτικό. Έτσι οι ετήσιες ανάγκες ανεβαίνουν σήμερα στα 3000000 κ.μ./ έτος. Και με την ιδιομορφία ότι τους 4 καλοκαιρινούς μήνες η ημερήσια κατανάλωση διπλασιάζεται.
Αυτές οι ποσότητες δεν πρόκειται να έρθουν από γεωτρήσεις ακόμη και αν βρέχει το διπλάσιο και τριπλάσιο στην Ερμιονίδα, γιατί είναι συγχρόνως πολύ μεγάλες και οι ανάγκες σε νερό για τις καλλιέργειες.
Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας υπάρχει για να εξασφαλίζει πόσιμο νερό στους οικισμούς και δευτερευόντως στα εξοχικά και ξενοδοχεία. Θέλει δεν θέλει πρέπει να παρουσιάσει ένα πιστικό σχέδιο για την εξασφάλιση 3000000 κ.μ. το χρόνο σε πρώτη φάση, σχέδιο όμως που να προβλέπει και την ανεύρεση τουλάχιστον 1000000 κ.μ. για το μέλλον.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν παρά οι παρακάτω, ή συνδυασμός των παρακάτω:

Οι «Αντάρτες του Διαδικτύου» σήμερα στη ΝΕΤ


Σήμερα στις 23:00, στη ΝΕΤ, στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.
Στις 24 Ιανουαριου του 2011, η Ασμα Μαχφούζ, μια νεαρή Αιγύπτια ακτιβίστρια, δημιούργησε με τη κάμερα της ένα βίντεο και το ανάρτησε στο διαδίκτυο. Ζητούσε από τους συμπατριώτες της να ξεπεράσουν το φόβο και να κατέβουν σε μια διαδήλωση στη πλατεία Ταχρίρ, ακολουθώντας το παράδειγμα των Τυνήσιων διαδηλωτών που είχαν μόλις ανατρέψει το καθεστώς του Μπεν Αλι. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα είχε τέτοια απήχηση», εξηγεί στη κάμερα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα. Με έβλεπαν άνθρωποι στο δρόμο και μου έλεγαν πόσο είχαν συγκινηθεί και ότι θα ακολουθούσαν το κάλεσμα μου». Την επόμενη μέρα εκατοντάδες χιλιάδες μαζεύτηκαν στη κεντρική πλατεία του Καίρου, στη πρώτη από τις μεγάλες διαδηλώσεις που ανέτρεψαν το καθεστώς Μουμπάρακ.

Απονομές - Χοροεσπερίδα Α.Ο. Ερμιόνης

Απονομές - Χοροεσπερίδα Α.Ο. Ερμιόνης
 Το Σάββατο 2/4 στις 17:30 θα ξεκινήσει το φιλικό που θα ανοίξει τη φιέστα ανόδου του Α.Ο.Ε. μεταξύ μπλε και άσπρων στο κλειστό της Ερμιόνης, με τις ομάδες να έχουν ήδη διαμορφωθεί. Οι διαιτητές έχουν οριστεί, οι προπονητές και οι παίκτες το ίδιο, τα μηχανήματα στήνονται και οι τελευταίες ετοιμασίες/εκπλήξεις ολοκληρώνονται.
 Μετά το παιχνίδι θα ακολουθήσουν οι απονομές των τμημάτων του Α.Ο.Ε. ενώ για το βράδυ του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί χοροεσπερίδα στο "Makis Inn" (ώρα προσέλευσης 21:30) με φαγητό, ποτό, πολλή μουσική και φυσικά με την κούπα σε πρώτο πλάνο!!
 Τελευταία συνάντηση της χρονιάς στο γήπεδό μας και ακολουθεί party με την καλύτερη αφορμή, τις φετινές επιτυχίες της ομάδας! Η παρουσία του κόσμου που ήταν δίπλα στην ομάδα όλη τη χρονιά είναι αναμενόμενη και αδιαπραγμάτευτη, όπως και η προσμονή για ακόμα περισσότερους φίλους του μπάσκετ και του αθλητισμού που θα τιμήσουν την ομάδα με την παρουσία τους!

http://ermionianday.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

Kαινούργιο Σύνταγμα;

Tου Χρηστου Γιανναρα

Δεν είμαι συνταγματολόγος, ούτε καν νομικός. Θα τολμήσω ελάχιστες συντομογραφικές παρατηρήσεις μόνο για τη λογική προφάνεια της ανάγκης να συνταχθεί Σύνταγμα της Eλλάδας καινούργιο, εξ υπαρχής.
Aπό το οθωνικό Σύνταγμα του 1844 ώς σήμερα, τα Συντάγματα της Eλλάδας δεν έχουν ευδιάκριτο χαρακτήρα «κοινωνικού συμβολαίου». H λογική που τα διέπει δεν αποβλέπει σε όρους συλλογικής συνύπαρξης, σχέσεων κοινωνίας, κατασφάλισης κοινωνικών προτεραιοτήτων, δηλαδή λαϊκής κυριαρχίας. Tα Συντάγματα κωδικοποιούν οριοθετήσεις εξουσιών: εξουσίας ατόμων και εξουσίας θεσμών.
Eιδικά από το Σύνταγμα του 1985 και μετά, η λογική της συνταγματικής νομοθεσίας κατατείνει στην όλο και μεγαλύτερη αυτονόμηση της εξουσίας των κομμάτων σε βάρος της λαϊκής κυριαρχίας. Mε μια φαινομενικώς ακραία, αλλά ρεαλιστική διατύπωση, θα έλεγε κανείς ότι το αντιπροσωπευτικό σύστημα, η κοινοβουλευτική δημοκρατία, τείνει συνεχώς να υποκατασταθεί από το διαστροφικό φαινόμενο της κομματοκρατίας.

Ανθρώπινος πλανήτης

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Το παιδί στην Αργολίδα του χθές»

«Το παιδί στην Αργολίδα του χθές» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης που σας παρουσιάζει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ο «Παλαμήδης», σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου.Πρόκειται για εκατό περίπου μεγενθυμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το αρχείο του δημοσιογράφου Γιώργου Αντωνίου ως αποτέλεσμα σχετικής έρευνας που έκανε σε ολόκληρη σχεδόν την Αργολίδα.
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να δει τη θέση του παιδιού στην Αργολική κοινωνία από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, έως τη δεκαετία του 1970. Το παιδί στο καθημερινό του παιχνίδι στις αυλές των φτωχικών σπιτικών, το παιδί στο χωράφι, στην αλάνα, το παιδί και η σχέση του με τα οικόσιτα ζώα, το παιδί στις χαρές και τις λύπες της οικογενειακής ζωής.

Στις παλιές αυτές κιτρινισμένες από το χρόνο φωτογραφίες, μέσω του παιδιού, διακρίνει κανείς τις οικονομικές – κοινωνικές συνθήκες κάθε περιόδου, εποχές ένδειας και στέρησης, τότε που οι πολυμελείς οικογένειες προσπαθούσαν να επιβιώσουν με στοιχειώδη μέσα, να θρέψουν και μεγαλώσουν τα παιδιά τους σ’ έναν κόσμο με αμφίβολο αύριο.Στο μελαγχολικό βλέμμα των παιδιών αντικατοπτρίζεται ο ψυχικός τους κόσμος, η εικόνα της ζωής των περασμένων δεκαετιών τόσο στα χωριά όσο και στις πόλεις της Αργολίδας. Είναι η παιδική ζωή των σημερινών μεσηλίκων και υπερηλίκων του νομού μας ...Τα εγκαίνια της έκθεσης που παρουσιάζεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης θα γίνουν το Σάββατο 2 Απριλίου στις 11:30΄ το πρωί με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Εκεί μέλη του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου θ’ αφηγηθούν το παραμύθι του Β. Κάργα «Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί». Αφηγητές οι ηθοποιοί Μανώλης Γιούργος και Ελπίδα Κομιανού και στο βιολί ο Θανάσης Καρανάσιος. Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά 8:00 π.μ. έως 2:30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.

Πηγή:press-argolida

Tο φράγμα !!

Μας λέει η Έλλη Βασιλάκη
Κοιτάξτε αυτό το φράγμα καλά!!!!


 Ρίξτε μια κοντινή  ματιά!!

Φωτοβολταϊκά: πάρκο ισχύος ισχύος 4,13 ΜWp στην Αργολίδα

Στην Positive Energy ανέθεσε η εταιρεία Capital Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας A.E. (Capital), την προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 4,13 ΜWp στο Νομό Αργολίδας.
Η κατασκευή του πάρκου θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και η ολοκλήρωσή του αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του ιδίου έτους. Ένα έργο σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, αφού από τη λειτουργία του, αναμένεται η εξοικονόμηση ετησίως 6.300 τόνων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), δηλαδή όσο απορροφά ένα δάσος 300.000 δέντρων μέσα από τη φωτοσύνθεσή του και θα παράγονται ετησίως πάνω από 6.200.000 kWh, δηλαδή όσο θα κατανάλωναν σε ετήσια βάση περίπου 1.400 νοικοκυριά.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τάκης Σπετσιώτης, ένας καταξιωμένος Ερμιονίτης

Ένα μικρό αφιέρωμα στη δουλειά και την προσφορά, του σημαντικού αυτού Ερμιονίτη  σκηνοθέτη και συγγραφέα.
Ο Τάκης Σπετσιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά αλλά πέρασε τα παιδικά και τα πρώτα εφηβικά του χρόνια στην Ερμιόνη, απ’ όπου έφυγε το 1971.
Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και εργάστηκε σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές, ενώ, κατά καιρούς, δίδαξε σενάριο, σκηνοθεσία, και υποκριτική, σε σχολές και σεμινάρια.
Γύρισε τις μικρού μήκους ταινίες Η Λίζα και η άλλη (1976 ), Καλλονή (1977), και τις μεγάλου μήκους Στην αναπαυτική μεριά (1981), Μετέωρο και Σκιά (1985, με θέμα τη ζωή του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Α΄ Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, κυκλοφορεί σε Dvd από την Water Bearer στις ΗΠΑ), Εις το φως της ημέρας (1986, τηλεταινία παραγωγής ΕΤ1, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Κ.Π. Καβάφη), και Κοράκια (1991,  βασισμένη στο διήγημα του Εμμανουήλ Ροίδη « Το παράπονο του νεκροθάπτου» ).
΄Εχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει επίσης, ύστερα από παραγγελία, για το θέατρο,
Ροίδη, Μάρκ Τουαίην, Κολτές κ.α.
Με το γράψιμο ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια, δημοσιεύοντας κείμενά του

Για όσους είναι γεννημένοι μεταξύ 1950-1980...και λιγο πιο μετα

Σταλμένο απο το Άαχεν της Γερμανίας
Φωτ: "Στέφος" ( Άγγελος, Δημήτρης, Ντέξτερ, Μιχάλης )

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε...
Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας.
Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.
Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή...
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά..
Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση..

ENA μοναδικό φαινόμενο- λίμνη Gippsland

Αναμετάδοση Έλλη Βασιλάκη
Αντιμέτωπος με ένα πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο ήρθε ο φωτογράφος Phil Hart και οι φίλοι του, όταν βρέθηκαν στην λίμνη Gippsland στην πόλη Victoria της Αυστραλίας. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν ταράσσοντας τα νερά, η λίμνη φωσφόριζε στο σκοτάδι!
«Ήταν λες και παίζαμε με ραδιενεργό χρώμα» είπε ο κατενθουσιασμένος φωτογράφος που απαθανάτισε τους φίλους να ξεπροβάλλουν από το νερό «βαμμένοι». μπλε, λες και είχαν βγει από την υπερπαραγωγή του Hollywood «Avatar».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ιδιαίτερα σπάνιο αυτό φαινόμενο, οφείλεται σε μια χημική αντίδραση που ονομάζεται «bioluminescence», και συμβαίνει όταν ο φυσικός μικροοργανισμός «Noctiluca Scintillans» μέσα στο νερό αναταράσσεται. Εκείνη τη βραδιά ήταν ιδιαίτερα αυξημένος και ο34χρονος φωτογράφος ιδιαίτερα τυχερός.