Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Η Μόνικα live στο Ηρώδειο (16-7-2014)

Για εμάς που  δεν καταφέραμε να είμαστε εκεί, φρόντισε  καλή μας φίλη και  έστειλε το video.

«Δεν φταίει η κρίση, αλλά αυτό που κουβαλάμε μέσα μας»

Ματθαίος Γιωσαφάτ:«Δεν φταίει η κρίση, αλλά αυτό που κουβαλάμε μέσα μας»
 
Μια ενδιαφέρουσα συνεντευξη..
 
Ο άνθρωπος που έβαλε την ψυχοθεραπεία στο μέσο ελληνικό σπίτι εξηγεί γιατί είμαστε καταθλιπτικός λαός και γιατί η πολυγαμία είναι φυσική
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις. Είναι υπεραπασχολημένος από τότε που έγινε «μισοδιάσημος», όπως λέει αυτοσαρκαστικά. Μετά τη συνέντευξή του στο «Spiegel», δύο κανάλια της γερμανικής τηλεόρασης ζήτησαν να τον επισκεφτούν κι εκείνος αρνήθηκε. «Δεν μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά, ξέρετε. Αφήστε που δεν είμαι και φίλος των Γερμανών λόγω καταγωγής. Οι γονείς μου ήταν Ρωμανιώτες Εβραίοι». Δέχεται να μου μιλήσει επειδή διάβασε ένα μυθιστόρημά μου: η λογοτεχνία είναι η μεγάλη του αγάπη. Εφηβος δημοσίευε ποιήματα σ’ ένα περιοδικό της Κατερίνης. Αργότερα έκανε κριτική κινηματογράφου σε αριστερές εφημερίδες, «όταν δεν προλάβαινε να δει τις ταινίες ο μέγας Φώσκολος».
Μου μιλάει για ένα μυθιστόρημα που γράφει προσπαθώντας να βάλει τάξη σε όσα έζησε από τη
δεκαετία του ’40 ως σήμερα: η πρωταρχική σκηνή με τους Γερμανούς να πιάνουν όμηρο τον πατέρα του. Ο τετράχρονος τότε Ματθαίος δαγκώνει τον γερμανό στρατιώτη. Η κάννη του όπλου στραμμένη κατά πάνω του. Η γιαγιά του εκλιπαρεί τον στρατιώτη. Η κλωτσιά της γερμανικής μπότας τον εκσφενδονίζει απέναντι.

Καθόμαστε σε αναπαυτικές πολυθρόνες, ο ένας απέναντι στον άλλον, στην κλασική απόσταση της ψυχοθεραπείας, με τη διαφορά ότι εγώ ρωτώ και εκείνος απαντά. Αν δικαιούμαι να βγάλω ψυχολογικής υφής συμπεράσματα, θα σταθώ στο γεγονός πως είναι πρωτότοκος σε μια μεγάλη οικογένεια, εργασιομανής με την καλή έννοια, λάτρης του

"Τhe Homesman" ή "Μέχρι το τέλος"

Μια ταινία για την πίστη

του Tommy Lee Jones

 Μια ταινία για την πίστη, όχι με τη θρησκευτική έννοια - παρότι η γυναίκα του κεντρικού ρόλου είναι και πιστή της εκκλησίας της εποχής στην Αμερική του 19ου αιώνα, αλλά με την έννοια της πίστης στην εκπλήρωση "μέχρι το τέλος" ενός σκοπού βαθιά ανθρωπιστικού, μιας "ιερής" αποστολής.
Ένας άνθρωπος απόλυτα και ολοκληρωτικά ταμένος, πώς μπορεί να μην είναι "άχαρος και δεσποτικός" για τους άλλους γύρω της; Πώς μπορεί να πείσει, να εμπνεύσει, να εμψυχώσει σε μια εποχή και σε μια χώρα που όλα πουλιούνται κι αγοράζονται; Κι όταν δεν το καταφέρνει να έχει με το μέρος της ούτε έναν ανιδιοτελή συνάνθρωπό της, παρά ίσως έναν μόνο που τον πληρώνει και που την λυπάται, ποιο είναι το τίμημα γι' αυτήν την ψυχική ερημιά;
Ερημιά ψυχική εναρμονισμένη με την ερημιά του αμερικάνικου τοπίου.

Η ταινία είναι επίκαιρη και με το σήμερα, γιατί αυτά που συμβαίνουν στην ιστορία της θα μπορούσαν
  να διαδραματίζονται σε οποιαδήποτε εποχή λοιπόν, από τον Μεσαίωνα, Διαφωτισμό, οικονομικό κραχ ή φαρ γουέστ, μέχρι την εποχή μας.
Η ταινία ευτυχώς δεν έχει ούτε ηρωικούς, ούτε ακέραιους χαρακτήρες, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν και ειδικά εκείνη την εποχή ήταν είδος πολυτελείας.
Σάμπως δεν είναι και σήμερα;
 
  
Μπορεί η ταινία να είναι αργή και να έχει δυσάρεστες εικόνες, να μην έχει ούτε την μεγάλη κορύφωση. Αλλά
έχει ψυχή.
Ο Τόμι Λι Τζόουνς, δείχνει καταστάσεις που πονάνε, αλλά αγγίζουν και δεν ξεχνιούνται και, το κυριότερο, έχει χαρακτήρες εξελίξιμους, που η αλλαγή έρχεται από μέσα τους, έστω κι όταν είναι πια αργά. 
Δείτε την ταινία του Τόμι Λι Τζοουνς. Ο ίδιος είναι σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, σπουδαίο και όλο το τιμ των ηθοποιών που εμπιστεύθηκε...
 
  Αναρτήθηκε από
Έλλη Βασιλάκη 


Με εννέα μαθητές η ελληνική αποστολή στην 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής

Με εννέα μαθητές η ελληνική αποστολή στην 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής
Με εννέα μαθητές και δύο ομάδες θα εκπροσωπηθεί φέτος η Ελλάδα στην 8η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής που θα διεξαχθεί στην πόλη Seceava της Ρουμανίας, από 2-10 Αυγούστου.
Η αποστολή θα μεταβεί στη Ρουμανία στις 31 Ιουλίου, συνοδευόμενη από τους καθηγητές Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη, και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκά Ζαχείλα, την Μαρία Κονταξή από το τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, και τον πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Κώστα Μαυρομμάτη.
Οι εννέα μαθητές επελέγησαν μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις φάσεις και οργανώθηκαν από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη συμμετοχή συνολικά περίπου 200 μαθητών από όλη τη χώρα. Την προετοιμασία τους ανέλαβε μία ισχυρή ομάδα καθηγητών και φοιτητών πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η πρώτη ομάδα της αποστολής απαρτίζεται από τους, κατά σειρά επιτυχίας: Κουκουλεκίδη Νικόλαο από το 1ο ΓΕΛ Κολλεγίου «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης, Γιασεμή Φώτη-Ιωάννη από το Γυμνάσιο & Λύκειο Τ. Αγίας Άννας Εύβοιας, Παπαχατζάκη Γεώργιο από το 1ο ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Τσαπράζη Ελένη από το 1ο ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και Κουκουφίλιππα Νικόλαο από τα Εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων" Αττικής. Η δεύτερη ομάδα απαρτίζεται από τους: Παλάσκο Αχιλλέα από το 1ο ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, Κουταλιό Ιωάννη από το 1ο Πειρ. Λύκειο "Μαν. Ανδρόνικος" Αττικής, Πόλκα Μάρκο από το 5ο ΓΕΛ Νίκαιας Αττικής και Γιανναδάκη Παναγιώτη από το 1ο ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής Αττικής.
imerisia 

Πρότεινε ο Γιάννης Λακούτσης

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Δυναμικά θα αντιδράσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την απόλυτη θέση της για την αποτροπή καταστροφής των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου εξέφρασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως διατυπώθηκε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, την οποία εισηγήθηκε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου, θέτοντας σειρά κρίσιμων πολιτικών, περιβαλλοντικών και νομικών ζητημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανακοινώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η πολιτική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη να ενώσει τις δυνάμεις της η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Περιφέρεια Κρήτης. «Εξαρχής παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στις θάλασσες μας».
Στην απόφαση τονίζεται ιδιαίτερα ότι «η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, νότια της Πελοποννήσου και βορειοδυτικά της Κρήτης, αντενδείκνυται απόλυτα για τη σχεδιαζόμενη διαδικασία υδρόλυσης

'Αγιος Αιμιλιανός

Με ευκαιρία το άρθρο του κου Γιάννη Σπετσιώτη  για τον Άγιο Αιμιλιανό και το Καλαμάρα, μας έστειλε ο κος Ντούλης Σπετσιώτης δυο μοναδικές φωτογραφιές.
Το εκκλησάκι άγνωστο πότε, και το Καλαμάρα κρεμασμένο στη Σέρβικη μπήγα στο  λιμάνι της Ερμιόνης.
Τον ευχαριστούμε!
ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο νέος Δήμαρχος Ερμιονίδας κύριος Δημήτρης Σφυρής μέσα στα πλαίσια της οργάνωσης και της προετοιμασίας για την ανάληψη των καθηκόντων του, συναντήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τους Δημάρχους της Πελοποννήσου που εξελέγησαν στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου καθώς επίσης και με εκλεγμένους Δημάρχους από όλη την Ελλάδα, όπου συζήτησαν αυτοδιοικητικά  ζητήματα και θέματα διαδημοτικών συνεργασιών.
Στην συνέχεια την ίδια μέρα συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού  Διαχείρισης Αποβλήτων κύριο Δημήτρη Καλογερόπουλο και συζήτησε μαζί του το φλέγον θέμα των απορριμμάτων της Ερμιονίδας και τις λύσεις οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, προκειμένου το πρόβλημα να επιλυθεί οριστικά.
Την Τρίτη 15 Ιουλίου συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Πέτρο Τατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κύριο Αναστάσιο Χειβιδόπουλο όπου συζήτησαν το θέμα των απορριμμάτων της Ερμιονίδας, την επίλυση του προβλήματος ύδρευσης της Ερμιονίδας μέσω αφαλάτωσης και επέκτασης του Αναβάλου, την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, το θέμα της αποχέτευσης Κρανιδίου – Κοιλάδας – Πορτοχελίου, το θέμα της μαρίνας Ερμιόνης, του Τουριστικού Καταφυγίου Πορτοχελίου, την εγκατάσταση γραμμής υδροπλάνων στην Ερμιονίδα και την ανάπτυξη και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Ερμιονίδας.
Τέλος την Πέμπτη 17 Ιουλίου συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κύριο Γεώργιο Διδασκάλου και συζήτησε μαζί του θέματα όπως η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα της Ερμιονίδας, η υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της μονάδας αφαλάτωσης με την οποία θα επιλυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης σε οικισμούς της Ερμιονίδας, η αποχέτευση Κρανιδίου – Κοιλάδας – Πορτοχελίου, η μαρίνα της Ερμιόνης, το Τουριστικό Καταφύγιο του Πορτοχελίου, η εγκατάσταση γραμμής υδροπλάνων στην Ερμιονίδα, Κοινοτικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης  και θέματα οργάνωσης του Δήμου Ερμιονίδας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ήχος στη σιωπή... Στη Δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης


Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ross Daly: Δεν μας αξίζει ένας Καζαντζάκης…Αυτή η είδηση ειναι πολύ μεγάλη ντροπή!!!


ο Ross Daly σχολίασε στη σελίδα του στο FB την είδηση πως ο Σωτήρας του Μουσείου Καζαντζάκη είναι ο Β. Μαρινάκης.
Εάν ο μόνος τροπος που μπορεί να σωθεί το Μουσείο Καζαντζάκη στην ιδια τη γενέτειρα του ειναι με την αρωγή της ποδοσφαιρικής (και οχι μόνο) μαφίας και οχι με τη συλλογική προσπάθεια του συνόλου του Κρητικού λαού (και φτωχοί και πλούσιοι, οτι μπορεί ο καθένας), τότε δεν μας αξίζει ένας Νίκος Καζαντζάκης και ουτε ενα μουσείο αντίστοιχο. Αυτή η είδηση ειναι πολύ μεγάλη ντροπή!!!Σωτήρας του Μουσείου "Ν. Καζαντζάκης" ο Β. Μαρινάκης
www.neakriti.gr

Δεν είναι ο μόνος που νιώθει ντροπή.. 
Πόσες φορές έχουμε νιώσει κι εμείς την ίδια ντροπή, όταν στην Ερμιονίδα δέχονται   χορηγίες χωρίς να  απασχολεί κανένα το ποινικό μητρώο απο παραβάσεις των χορηγών.
Αρκεί να πέφτει το χρήμα..

Ελένη Τσαλιγοπούλου Μελίνα Κανά με τρεις κιθάρες στο ARTίκι


Από Ιχνηλάτες

Στη διασταύρωση γιά Lena Mary..Μια γυναίκα πάει πρός την παραλία για το πρωινό μπάνιο της.


 ---------------------------------------------------------------------------------------------


Όταν βλέπουμε φωτογραφίες με αραδιασμένα σκουπίδια προς Λένα Μάρι, όπου μόνο εξοχικά υπάρχουν, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα εξοχικά αν και διαθέτουν χώρο από 300 έως και πάνω από 10000 τετραγωνικά μέτρα, όχι μόνον δεν μπορούν να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους πέραν των ολίγων ημερών εντός του χώρου τους, αλλά ούτε τα κλαδέματα και τα χορτάρια. Και για τα πρώτα εντάξει. Για τα δεύτερα;
Τότε πώς είναι δυνατόν να διαχειριστεί το αστικό σπίτι εντός οικισμού που είναι διαμέρισμα, άντε και με μια μικρή αυλή, τα απορρίμματά του;
Ριβιέρα είμαστε, αλλά τριτοκοσμική.
Ο πολιτισμός μας μάρανε ......
Η εκτός οικισμών δόμηση μόνον μακροχρόνια άλυτα προβλήματα έφερε στον τόπο μας. Η Ριβιέρα μας είναι διάτρητη γραβιέρα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει τα 20


Η Βίκυ Μαραγκοπούλου, ιθύνων νους του διεθνώς αναγνωρισμένου φεστιβάλ, μίλησε στην Popaganda για το παρελθόν και -κυρίως- το μέλλον του θεσμού.

Nederlands Dans Theater_CACTI_b5 © Rahi Rezvani


Αυτοί που αγαπούν το χορό σε αυτό τον τόπο, γνωρίζουν καλά δύο πράγματα.
Το πρώτο, θετικό και θεμελιώδες είναι ότι οι Έλληνες χορευτές, παρά το εχθρικό περιβάλλον, έχουν το πνεύμα, το ταλέντο και την τεχνική να «σταθούν» σε διεθνή δρώμενα.
Το δεύτερο και, δυστυχώς, αρνητικό είναι ότι πάσχουμε γενικά, ως λαός και ως κράτος, από την έλλειψη χορευτικής παιδείας και κινούμαστε σε αυτό το κομμάτι της Τέχνης, όπως σε κάθε πολιτιστική μας δραστηριότητα, χωρίς σχέδιο δράσης, χωρίς στρατηγική, χωρίς καν να έχουμε καταλάβει πόσο πολύτιμη, μοναδική και δυναμική επίδραση προς το καλύτερο μπορεί να έχει ο χορός στη ζωή.

Για αυτό το λόγο, όταν το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας  ανανεώνει το ραντεβού του για άλλη μια φορά με το κοινό δεν μπορεί παρά να σκεφτεί κανείς ότι τελικά «υπάρχει ελπίδα».

Υπεύθυνη για αυτό το «παράθυρο στο φως» εδώ και είκοσι χρόνια (!) είναι η καλλιτεχνική διευθύντριά του, κ. Βίκυ Μαραγκοπούλου, η οποία έχει καταφέρει να διοργανώνει  επιτυχημένα το πιο σημαντικό ελληνικό Φεστιβάλ Χορού με παγκόσμιο κύρος, βάζοντας στο παιχνίδι όχι την Αθήνα, αλλά μια ελληνική επαρχιακή πόλη. Η κ. Μαραγκοπούλου μίλησε στην Popaganda, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του θεσμού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο σύγχρονος χορός μας αγγίζει όλους, καθώς ανταποκρίνεται στην αισθητική και τους προβληματισμούς της εποχής μας.
maragopoulou 1)@Λ. Σωτηρίου

Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ποια είναι η παράσταση που σας έχει μείνει αξέχαστη και γιατί;


Είναι πολύ δύσκολο για έναν Καλλιτεχνικό Διευθυντή να ξεχωρίσει μία παράσταση από τις πολλές που έχει επιλέξει με μεγάλη φροντίδα, αγάπη και μοιραία και κάποια ταύτιση. Σε άλλες παραστάσεις θυμάμαι την ιδιοφυή σύλληψή τους,   σε άλλες τη  συγκίνηση και την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν,  σε άλλες την τόλμη τους και τους δρόμους που άνοιξαν στην τέχνη του χορού… Την αρτιότητα των ερμηνευτών που είναι σχεδόν πάντα δεδομένη. Αυτό που μπορώ να σημειώσω είναι η μεγάλη μου χαρά που το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσίασε στο κοινό την Τρίσα Μπράουν, την χορογράφο που θεωρώ μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών. Μία μεγάλη καλλιτέχνις, που συνάμα έφερε μεγάλες ανατροπές στην τέχνη του χορού και συνεχίζει να προκαλεί το θαυμασμό και να είναι πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς χορογράφους.  Είμαι πολύ περήφανη που τη φιλοξενήσαμε τρεις φορές στο Φεστιβάλ μας.
Badke_b1 © Danny Willems
Περισσότερα:popaganda

Έλλη Βασιλάκη

Πισίνες και... πισίνεςΓιάννης Λακούτσης

ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ (ΒΑΡΔΗΣ 1980)


στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος
μουσική: Αντώνης Βαρδής
ερμηνεία: Χαρούλα Αλεξίου


Μ’ άφησες σαν πόλη τουρκεμένη
μα το δάκρυ γέλιο το ΄ντυσα
γύρισες μετά να δεις τι μένει
κι είπες πως φριχτά σε πρόδωσα

Ύστερα βαριά πήρες το δρόμο
ύστερα εγώ δεν είχα τίποτα
γέλιο ήρθε μόνο γέλιο με το χρόνο
κι είπες πως σε πρόδωσα αλύπητα

Μ’ άφησες σαν πόλη τουρκεμένη κι είπες πως σε πρόδωσα

Μ’ άφησες σαν πόλη τουρκεμένη
μα κρασί τον πόνο κέρασα
κι όταν δε με είδες δακρυσμένη
είπες πως φριχτά σε γέλασα

Ύστερα βαριά πήρες το δρόμο
ύστερα εγώ δεν είχα τίποτα
γέλιο ήρθε μόνο γέλιο με το χρόνο
κι είπες πως σε πρόδωσα αλύπητα

Μ’ άφησες σαν πόλη τουρκεμένη κι είπες πως σε γέλασα


Έλλη Βασιλάκη

Γη και ουρανός και τα μέσα μεταφοράς στη Δημοτική βιβλιοθήκη Ερμιόνης


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Σπάει το άβατο του δάσους για τους ιδιώτες επενδυτές

Το τελικό νομοσχέδιο διατηρεί τη βασική λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και σπάει το άβατο του δημόσιου δάσους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις και άλλες «αναπτυξιακές» δραστηριότητες
Διαδικασίες fast track άρσης είτε ανάκλησης της αναδάσωσης εντός τριμήνου, με εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα υποδομής και πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων μέσα στα δάση προβλέπει το τελικό κείμενο του δασικού νομοσχεδίου, που καταθέτει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος για ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα, θα μπορούν τα σχέδια πόλης οικισμών να επεκτείνονται, όπως επίσης οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, έπειτα από ανταλλαγή των εκτάσεών τους, να χτίζουν σε χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις.
Το δασικό νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης του Ιουλίου, όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με πολλές και σημαντικές αλλαγές, ύστερα από «συμφωνία» μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και των εκπροσώπων της τρόικας. Το τελικό νομοσχέδιο διατηρεί τη βασική λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και σπάει το άβατο του δημόσιου δάσους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις και άλλες «αναπτυξιακές» δραστηριότητες. Ταυτοχρόνως όμως εγκαταλείπονται ορισμένες από τις εμπρηστικές διατάξεις του αρχικού νομοσχέδιου, όπως είχε τεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο σε διαβούλευση, οι οποίες προέβλεπαν, κατά παράβαση του Συντάγματος, αλλαγή του ορισμού του δάσους και κατάργηση της δασικής προστασίας σε εκτάσεις δημόσιας γης, συνολικής επιφάνειας άνω των 18 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Υπό την πίεση των μεγάλων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και πλήθους επιστημονικών, οικολογικών και κοινωνικών φορέων, που έχουν ξεσηκωθεί υπέρ της προστασίας των δασών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος υποχρεώνονται σε μερική αναδίπλωση, πείθοντας ταυτοχρόνως τους εκπροσώπους των δανειστών ότι ακραίες ρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του ορισμού του δάσους, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος, θα καταπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι είναι ρεαλιστικότερο από την πλευρά τους να αποφευχθούν αντί να οδηγήσουν σε ακύρωση ολόκληρο το νομοθέτημα.
Αρση αναδάσωσης
Περισσότερα:enet 

Πρόταση του Γιάννη Λακούτση 

Δήμος Ερμιονίδας: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2014

Politistiko1a


Politistiko2a

Κείμενο καταγγελίας των ρυθμίσεων του ενιαίου κώδικα αυτοδιοίκησης Να μην απογυμνωθούν από αρμοδιότητες οι δήμοι, στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτωνπρος:  Πρωτοβουλιά Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης
Εξαιτίας του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος, που αφορά στο στραγγαλισμό των αρμοδιοτήτων των δήμων στον τομέα 
της διαχείρισης των αποβλήτων, μέσα από το νέο ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης, η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση 
των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, κάτω από κείμενο καταγγελίας 
των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο εσωτερικών και η κυβέρνηση.

Καλούνται αυτοδιοικητικά σχήματα, η ΠΟΕ ΟΤΑ και τα σωματεία των εγαζομένων στην ΤΑ, φορείς και άλλες συλλογικότητες 
πολιτών να συνυπογράψουν το κείμενο, σε μια προσπάθεια συλλογικής αντίδρασης σε μια καταφανώς οπισθοδρομική ρύθμιση, 
που δεν έχει καμία άλλη σκοπιμότητα παρά τη διευκόλυνση του έργου της πλήρους παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων 
στα εργολαβικά συμφέροντα.
Διαδώστε την πρωτοβουλία όσο γίνεται πιο πλατιά. Στείλτε τις δηλώσεις (συν)υπογραφής του κειμένου στη διεύθυνση: prosynat@gmail.com

Κείμενο καταγγελίας των ρυθμίσεων του ενιαίου κώδικα αυτοδιοίκησης 
Να μην απογυμνωθούν από αρμοδιότητες οι δήμοι,

στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων
Ανάμεσα στις πολλές ρυθμίσεις του νέου ενιαίου κώδικα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Αγαπητοί Δημότες,
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Δημήτριο Λούζη, ο οποίος αφιλοκερδώς προσέφερε ιδιωτικό του χώρο για την απόθεση και την προσωρινή αποθήκευση ανακυκλώσιμων μόνο υλικών. Η προσφορά του αυτή δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο μας (σ’ αυτήν τη μεγάλη κρίση που περνάμε όλοι με τη διαχείριση των απορριμμάτων) ν’ αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της ανακύκλωσης, αφαιρώντας όσο γίνεται μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων από αυτά που μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής.
Με την προσφορά – διευκόλυνση αυτή του κ. Λούζη, ο Δήμος μας εξαντλεί από την πλευρά του κάθε δυνατότητα αξιοποίησης της διαδικασίας ανακύκλωσης.
Επειδή, όμως, έχουμε διαπιστώσει ότι ένας πολύ μικρός αριθμός από όλους εμάς εφαρμόζει τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι μας ή στην επιχείρησή μας, προκειμένου τα διαχωρισμένα πλέον ανακυκλώσιμα υλικά να τοποθετηθούν στον μπλε κάδο, παρακαλώ, για τελευταία φορά, αφού άλλωστε σε λιγότερο από δύο μήνες πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, να προσπαθήσουμε περισσότερο, γιατί μόνον η διαδικασία της ανακύκλωσης αποτελεί τώρα, αλλά και θα αποτελέσει στη συνέχεια, το μοναδικό αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος
                                                                      Δημήτρης Καμιζής

Ένα ζευγάρι φτιάχνει στην Ίο καταπληκτικά ξύλινα παιχνίδια

flying tricycle square
Ο Χοσέ και η Αθηνά ζουν στην Ίο και φτιάχνουν χειροποίητα ξύλινα παιχνίδια. Τα καλοκαίρια κάνουν βόλτες στα γύρω νησιά, μεταφέρουν νοητά το εργαστήριό τους και διοργανώνουν μαθήματα κατασκευής σβούρας. Αρκεί ένα σπιτάκι με αυλή για τον γάτο τους και καλή μουσική για να ξεκινήσουν τα πρώτα πρόχειρα σκίτσα και σιγά σιγά κάθε νέα ιδέα παίρνει μορφή στα χέρια της Αθηνάς και του Χοσέ που αγαπούν τα παιχνίδια όπως τα μικρά παιδιά. Μας έστειλαν φωτογραφίες από τις πανέμορφες Κυκλάδες και ξεκινήσαμε μια διαδυκτιακή κουβεντούλα.
ios1
Ξύλινα παιχνίδια. Πώς προέκυψε η ιδέα; Η ιδέα για το πρώτο παιχνίδι, το συναρμολογούμενο ιπτάμενο τρίκυκλο, ήρθε ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στο σπίτι μας στην Τζια που είχαμε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο… Τρύπωσε με τον χειμωνιάτικο αέρα και τα παρέσυρε όλα! Κατεβήκαμε αμέσως στο μπακάλικο της γειτονιάς και πήραμε μια χαρτόκουτα από μπισκότα η οποία μέχρι τα μεσάνυχτα είχε μετατραπεί στην πρώτη μακέτα του πρώτου μας παιχνιδιού. Μετά από μερικούς μήνες πειραματισμού και δουλειάς με καλή μουσική στο εργαστήρι της φίλης μας της Στέλλας, το ιπτάμενο τρίκυκλο ήταν ξύλινο και είχε τρία γρανάζια από οξιά σκαλισμένα στο χέρι από τον Χοσέ, χάρη στα οποία οι έλικές του γύριζαν όταν το τραβούσες από το σχοινάκι του. Δυστυχώς, αυτή την πρώτη μακέτα δεν την έχουμε πια… Ένα βράδυ φεύγοντας από το εργαστήρι της Στέλλας ξεχάσαμε ανοιχτό το παράθυρο. Το Ιπτάμενο Τρίκυκλο που ήθελε να ταξιδέψει στις Κυκλάδες (γι’ αυτό προσαρμόσαμε τις κόκκινες έλικες) σ’ ένα δυνατό στροβίλισμα του αέρα απογειώθηκε και πέταξε πάνω από τις Τρεις Αμμουδιές! Ποιος ξέρει πού βρίσκεται τώρα…. Από τότε έχουμε σημειώσει με κόκκινα γράμματα στις οδηγίες συναρμολόγησης ότι δεν πρέπει να μένει μόνο με το παράθυρο ανοιχτό χωρίς την παρουσία του παιδιού!
Πρόταση της Έλλης Βασιλάκη
Περισσότερα:popaganda

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Τι άλλο; Το ζύγισμα.

"Κανείς δεν γνωρίζει πόσα φορτηγά έχουν φορτωθεί με προορισμό την Φυλή, σε ποια σημεία φορτώνονται, εάν ζυγίζονται και τελικά ποιο είναι το βάρος των απορριμμάτων που έχει φύγει ως τώρα."

Η Παράταξή μας του Δημάρχου και των νυν Αντιδημάρχων μας είναι μαλωμένη με το ζύγισμα και την τεκμηρίωση. Αν δεν ήταν, θα μας είχε δώσει και τα παραστατικά παράδοσης απορριμμάτων στο χώρο δεματοποίησης Σταυρού.
Πετάει στα σκουπίδια την παροιμία την Λεμπέσιο: Εζυγίσθεις, εμετρήθεις και ευρέθεις ελλιπής. Γιατί πώς θα ευρεθείς σωστός ή ελλιπής χωρίς ζύγισμα και μέτρημα;

Αν είχα εγώ φορτηγά και κλείναμε σύμβαση να σας μεταφέρω 2000 τόνους πιθανόν θα σκεφτόμουνα το παρακάτω: Όταν πάω στον ΧΥΤΑ Φυλής θα με ζυγίσουν και όταν βγαίνω άδειος θα με ξαναζυγίσουν. Και θα μου δώσουν ένα χαρτί που θα γράφει πόσους τόνους παρέδωσα, επί τόσο ο τόνος = τόσα χρήματα θα πληρώσει ο Δήμος. Αυτό το παραστατικό θα το παραδώσω στον Δήμο. Ποιος κρατάει λογαριασμό πότε θα συμπληρωθούν οι 2000 τόνοι; Φυσικά μόνον ο ΧΥΤΑ Φυλής. Προσθέτει τα φορτία και κάποια στιγμή μου λέει ότι συμπληρώθηκε φορτίο 2000 τόνων και να μην ξανάρθεις.
Άρα όταν φορτώνω αζύγιστα μπορεί να πω ότι μέχρι εκεί παίρνω και μετά στο δρόμο να τα πατήσω και να παίρνω από άλλους που έχουν ανάγκη επιπλέον ποσότητα με το αζημιωτο, ας πούμε με 50 ευρώ τον τόνο όσο θα πληρώσει ο Δήμος τον τόνο στη Φυλής.
Άρα μπορεί: Να φορτώσω συνολικά 1500 τόνους από του Δήμου Ερμιονίδας αζύγιστα και 500 τόνους από δω και από κει. Άρα βάζω 500 Χ 50 = 25000 ευρώ στην τσέπη μαύρα από τις "διευκολύνσεις". Παραδίδω 2000 τόνους προς 50 ευρώ στον Φυλής και πληρώνει ο Δήμος 100000 ευρώ (Δεν πιστεύω ότι η ΚΥΑ είναι τόσο χαριστική ώστε να μας τα παίρνουν και δωρεάν) ενώ παρέδωσε 1500 τόνους.
Κάτι τέτοια θα είχε στο μυαλό του ο κύριος Σφυρής και πολύ σωστά απαίτησε το ζύγισμα. Να ξέρει τόσα ζύγισα εγώ και ακριβώς τόσα παρελήφθησαν από τον ΧΥΤΑ Φυλής. Τόσα φόρτωσα από δω, τόσα από κει.
Όμως δεν αρκεί το ζύγισμα. Χρειάζεται και η πλήρης εξασφάλιση της μεταφοράς, ακόμη και αν ο μεταφορέας είναι Άγιος. Γιατί αν όλες οι μεταφορές αποβλήτων ήταν εντάξει δεν θα είχαμε παράνομες αποθέσεις στα ρέματα και στα δάση ούτε παράνομες διακινήσεις. Το φορτηγό όταν γεμίσει: φωτογραφίζεται από πάνω το φορτίο του. Μετά κλείνει υποχρεωτικά με τέντα η οποία σφραγίζεται με μόλυβροσφραγίδα του Δήμου μας σε σημεία που να μην μπορεί να παραβιαστεί. Ομοίως η πίσω πόρτα του ή παραπέτια που δυνατόν να παραβιαστούν. Αν είναι τελείως κλειστού απαραβίαστου τύπου σφραγίζεται όπου πρέπει.
Και φυσικά με το ζύγισμα ξέρει και η αντιπολίτευση από πού πάρθηκαν τα απορρίμματα, δηλαδή ότι υπήρχε δίκαιη κατανομή και όχι καθάρισμα συγκεκριμένης περιοχής. Να μη πω ότι το κάθε φορτίο καλό είναι να συνοδεύεται από υπαλληλο του Δήμου.

Στο εξωτερικό ζυγίζονται ακόμη και τα απορρίμματα που βγάζει κάθε σπίτι και κάθε κατάστημα.
Για να μην βρεθούμε λοιπόν ελειπείς και όλοι να είναι ευχαριστημένοι, ΖΥΓΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΜΑ σε όλα τα ζυγίσιμα και μετρήσιμα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΑ ΖΥΓΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ!!!

Έχουν περάσει οκτώ μέρες από τότε που ξεκίνησε η μεταφορά των 2.000 τόνων απορριμμάτων προς την Φυλή Αττικής και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην “τουριστική” Ερμιονίδα είναι απαράδεκτη.
Απορρίμματα απομακρύνθηκαν  μόνο από την Κοιλάδα και από κάποιους κεντρικούς κάδους του Κρανιδίου, της Ερμιόνης και του Πορτοχελίου, οι οποίοι έχουν ήδη γεμίσει ξανά. Οι υπόλοιποι κάδοι σε ολόκληρη την Ερμιονίδα εντός και εκτός των οικισμών, αποτελούν χωματερές με μεγάλους όγκους απορριμμάτων γύρω από αυτούς, επικίνδυνους για την δημόσια υγεία.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσα φορτηγά έχουν φορτωθεί με προορισμό την Φυλή, σε ποια σημεία φορτώνονται, εάν ζυγίζονται και τελικά ποιο είναι το βάρος των απορριμμάτων που έχει φύγει ως τώρα.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω θέματα ετέθησαν επιτακτικά από τον νέο Δήμαρχο Ερμιονίδας κύριο Σφυρή Δημήτριο στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Ιουλίου 2014, το οποίο προκάλεσε ο ίδιος με αποκλειστικό θέμα τα απορρίμματα της Ερμιονίδας, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση από τους Δημοτικούς Συμβούλους της παρούσας Δημοτικής Αρχής.
Ο δήθεν παραιτημένος Απερχόμενος Δήμαρχος Ερμιονίδας  έχει αναλάβει, μαζί με τους  δύο Αντιδημάρχους Τσαμαδό και Κούστα,  κατά αποκλειστικότητα την όλη επιχείρηση της μεταφοράς των απορριμμάτων, μη δίνοντας λογαριασμό σε κανέναν και αθετώντας παράλληλα την συμφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ης Ιουλίου 2014, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε τα απορρίμματα να φορτώνονται σε συγκεκριμένο σημείο και έπειτα να ζυγίζονται ενώπιον του εκλεγμένου με την παράταξή μας Δημοτικού Συμβούλου Ερμιονίδας κ. Αντωνόπουλου Γιάννη και επιτροπής κατοίκων του Κάμπου Κρανιδίου.
Είναι η δεύτερη χρονιά που η τουριστική Ερμιονίδα ζει αυτή την φρικτή κατάσταση με τα απορρίμματα για πολλές μέρες στους κάδους, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, την περιβαλλοντική καταστροφή και εντέλει την τεράστια δυσφήμηση του τόπου μας. Γιατί εκτός από την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος, υποβαθμίζονται οι περιουσίες των Δημοτών, καταστρέφεται ο τουρισμός και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, καταστρέφονται θέσεις εργασίας και αυτό η παράταξή μας  δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο να συνεχιστεί. 
Επειδή η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο, με μεγάλους όγκους σκουπιδιών να συσσωρεύονται γύρω από τους κάδους, καλούμε την Απερχόμενη Δημοτική Αρχή, κάθε φορτηγό που φεύγει για την Φυλή να  ζυγίζεται ενώπιον της επιτροπής που έχει συμφωνηθεί και επίσης την καλούμε άμεσα να μας ενημερώσει για τον αριθμό των φορτηγών και το βάρος των απορριμμάτων που έχουν φύγει έως σήμερα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Απίστευτη εξέλιξη στην ληστεία της τράπεζας στο Ναύπλιο

  Η τολμηρή κίνηση ενός πολίτη που είδε τους δράστες να κατεβαίνουν από την μηχανή μεγάλου κυβισμού με κουκούλες, ώθησε τους δράστες να εγκαταλείψουν την ληστεία άρον άρον.
Συμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ένας πολίτης που τους είδε να κατεβαίνουν με τις κουκούλες από την μηχανή και κατάλαβε ότι πρόκειται για ληστεία, τόλμησε και πήρε τα κλειδιά της μηχανής που είχαν αφήσει αναμμένη για την διαφυγή τους οι δράστες.
Αντιλαμβανόμενοι οι δράστες από το εσωτερικό της τράπεζας το συμβάν, καθώς περίμεναν την χρονοκαθυστέρηση του χρηματοκιβωτίου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπαθεια και να διαφύγουν στον φτωχομαχαλά προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτοκίνητο που τους περίμενε συνεργός τους.
Εκεί εντοπίστηκαν από δυνάμεις της ΔΙΑΣ που είχαν κινητοποιηθεί και συνέλαβαν τους δράστες, τους οποίους τους έχουν προσαγάγει στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, η μηχανή ειναι κλεμμένη από τον Μάρτιο από την Αθήνα και οι τρεις συλληφθέντες είναι Ρωσοπόντιοι στην καταγωγή.

5ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Μουσείου Μπουμπουλίνας


RoboCup, Το κύπελλο ποδοσφαίρου των ρομπότ

Πρόταση του Γιάννη Λακούτση

Είναι κοινός τόπος πως μόνο οι άνθρωποι γνωρίζουν και μπορούν να παίζουν ποδόσφαιρο. Αυτή η αντίληψη όμως τα τελευταία χρόνια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εδώ και 12 χρόνια έχει ξεκινήσει μια διεθνής ερευνητική πρωτοβουλία, όπου ρομπότ παίζουν ποδόσφαιρο, όσο και αν αυτό ακούγεται απίστευτο. Τα ρομπότ πρωταγωνιστούν και αυτά στο δικό τους παγκόσμιο κύπελλο που διεξάγεται κάθε χρόνο στα πλαίσια του project RoboCup.
Στο παγκόσμιο αυτό κύπελλο, συμμετέχουν και ανθρωποειδή ρομπότ, ρομπότ δηλαδή με ανθρώπινη μορφή. Ας εξοικειωθούμε όμως περισσότερο με την έννοια και τους στόχους του RoboCup.
Έννοια και στόχοι του RoboCup
Το RoboCup είναι μια περιοχή ανταγωνισμού με σκοπό να προωθήσει τη ρομποτική και την έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω φιλικών διαγωνισμών. Στοχεύει να είναι ένα πρόγραμμα – ορόσημo, όπως το πρόγραμμα “Apollo” στη δεκαετία του ’60, το οποίο να διαδίδει τους καρπούς των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης στην κοινωνία και τις βιομηχανίες.


Περισσότερα: 

6ο ROCK FESTIVAL ΝΑΥΠΛΙΟΥ

                                             
                                                    
  Ενημέρωση απο την 'Ελλη Βασιλάκη
                                
                                    6ο  Rock Festival Ναυπλίου 2014
 
Η ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ,  υπό την αιγίδα  του  ΔΟΠΠΑΤ  του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφερειακής  Ενότητας Αργολίδας   διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά  ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, το διήμερο Rock Festival 2014 στην παραλία της Καραθώνας
 
Πλήθος κόσμου θα παρευρεθεί στην παραλία της Καραθώνας πίσω από το Παλαμήδι, για να ακούσει νέους καλλιτέχνες από την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας καθώς και φιλοξενούμενων από άλλα μέρη της Ελλάδας,  σε δικές τους αλλά και ξένες  συνθέσεις.
 
Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Ιουλίου και ώρα 8:30μμ.                            
 
 Είσοδος Ελεύθερη 
 

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Κύπρος 1974. Μια μικρή αναφορά Μνήμης και Τιμής


Brodimas Kostas03
Κώστας Δ. Μπροδήμας

40 χρόνια συμπληρώνονται φέτος.
Δεν ξέρω τι θα πουν οι … επίσημοι.
Ομως, από αυτό το ιστολόγιο, μια μικρή αναφορά Μνήμης και Τιμής στους Συντοπίτες μας που πολέμησαν τότε εκεί.
Είναι ο Γιώργος Σαλογιάννης από το Ηλιόκαστρο και ο Τάσος Χουρσαλάς από το Κρανίδι. Γύρισαν, αλλά χρειάστηκε να ξεπεράσουν πολλά για να ξαναβρούν το παλιό καλό εαυτό τους.
Ηταν και ο Αντώνης Ευαγγ. Μούγιος από τα Δίδυμα. Γύρισε και αυτός, πάλεψε και αυτός, δυστυχώς όμως έφυγε από την ζωή πριν κάποιους μήνες.
Αυτός που δεν γύρισε, επίσημα θεωρείται ακόμη αγνοούμενος, είναι ο Κώστας Δ. Μπροδήμας από τα Δίδυμα.
Ο μπαρμπα Νίκος με τον μπαρμπα Μήτσο, τον πατέρα, ήταν πρώτα ξαδέρφια και αγαπημένα.
Η μάνα του Κώστα, η θείτσα Τούλα, έσβησε, έλειωσε κυριολεκτικά από τον καημό της, το 1980.
Πληροφορίες, φήμες, ελπίδες, …. πολλές. Τόσες που η οικογένεια του Κώστα διαλύθηκε κυριολεκτικά και δεν εννοώ μόνο ψυχολογικά.
Ο μπάρμπα Μήτσος, έζησε περισσότερο με την βοήθεια της Παναγίας.
- κουσουρή, έλεγε στον μπαρμπα Νίκο, πάσë Σëρμëρινë (ξάδελφε είδα την Παναγία)
-εδε τσë τë θα (και τι σου είπε)
- μë θα ψε ντιάλι ρον εδε ντο βινιë (μου είπε ότι το παιδί ζει και θα έρθει)
=ε, μπëν υπομονί κουσουρί. (κάνε υπομονή ξάδελφε)
Ετσι έφθασαν μέχρι το 2004 που έφυγε ο μπάρμπα Νίκος. Δύο χρόνια μετά έφυγε και ο μπάρμπα Μήτσος.
Εκείνα τα χρόνια ο μπάρμπα Νίκος έγραψε το παρακάτω ποίημα
K;ostas 
Δημοσιεύτηκε στον τοπική εφημερίδα “Ερμιονική Ηχώ” τον Οκτώβρη του 1982. Μου το έστειλε η κ. Ηρα Φραγκούλη που την ευχαριστώ για ακόμη μία φορά.
Το απήγγειλε επίσης στην γιορτή της Τουλίπας το 1991. Παρουσίαση μετάφραση από την Φιλόλογο Νότα Στεφανοπούλου. Το Video είναι του Στέφου.


Ακυρώνεται η αυριανή συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη στο Ναύπλιο

Όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια μπορούν να τα εξαργυρώσουν

Ακυρώθηκε η συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη στην πλατεία Αρβανιτιάς, στο Ναύπλιο, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη 15 Ιουλίου. Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια, θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο της μεγάλης καλοκαιρινής περιοδείας της Ελεωνόρας Ζουγανέλη «Η δύναμη σου, δύναμη μου».

Περισσότερα

Κυβέρνηση: τα σκουπίδια σας είναι των εργολάβων

Μας το κοινοποίησε η : Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Αφαίρεση κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τους δήμους, προωθεί η κυβέρνηση

Στη θέση του υφιστάμενου κώδικα δήμων και κοινοτήτων (2006), το ΥΠΕΣ προώθησε στη Βουλή το 
σχέδιο του νέου ενιαίου κώδικα αυτοδιοίκησης. Δυο πολύ σοβαρές προσπάθειες αλλαγών αφορούν 
στις αρμοδιότητες των δήμων και της περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση των απορριμμάτων:
1.     Οι αρμοδιότητες των δήμων περιορίζονται στη συλλογή και στη μεταφορά, ενώ ο ισχύων  κώδικας μιλά για αποκομιδή, διαχείριση αποβλήτων, κατασκευή μονάδων επεξεργασίας κλπ..
2.     Ενώ ο σχεδιασμός της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ανήκει στους περιφερειακούς φορείς διαχείρισης (ν. 4042/2012), στις αρμοδιότητες, ειδικά, της μητροπολιτικής περιφέρειας Αττικής προστίθεται «ο σχεδιασμός της διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε επίπεδο περιφέρειας».

(Δείτε τις αλλαγές στο επισυναπτόμενο)

Το πρώτο σχόλιο της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, που κινείται, ήδη, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης συλλογικοτήτων 
και αυτοδιοικητικών, ήταν:
«Είναι φανερή η πολιτική σκοπιμότητα των αλλαγών, που δεν είναι άλλη από την αποτροπή 
υλοποίησης του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης».

Σχετικό με τις εξελίξεις αυτές είναι και το άρθρο του Β. Στογιάννη, που αναδημοσιεύουμε. Να σημειώσουμε, 
επίσης, ότι έχει αρχίσει να εκδηλώνεται κάποια κινητικότητα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό 
παράδειγμα είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το δημοτικό σχήμα «Δίκτυο πολιτών Χολαργού - Παπάγου» 
(επισυνάπτεται).


Περισσότερα εδώ: