Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Τι είναι μίσος, ζήλεια, φθόνος και τι εκφράζει ο όρος αυτών. Δημήτρης Τουτουντζής

Τι είναι μίσος, ζήλεια, φθόνος και τι εκφράζει ο όρος αυτών.   

Δημήτρης Τουτουντζής


Το μίσος είναι ψυχοπαθολογική κατάσταση, η οποία κατατάσσεται στα αρνητικά συναισθήματα ως το ενάντιοτης αγάπης. Διαφέρει της οργής και κατά το χρόνο διάρκειας και κατά τις εκδηλώσεις, διότι ενώ η οργή συνήθως δεν διαρκεί πάρα πολύ και  ικανοποιείται γρήγορα μετά τη βίαιη και απότομη εκδήλωσή της, αντίθετα το μίσος διαρκεί πάρα πολύ και δεν ικανοποιείται σχεδόν ποτέ έστω και αν καταστραφεί ο μισούμενος. Επίσης δεν εκδηλώνεται απότομα και βίαια, αλλά είναι αποτέλεσμα μακράς προπαρασκευαστικής εξελίξεως από απλή αντιπάθεια που μετατρέπεται σε σφοδρό ψυχικό πάθος. Τα αίτια που προκαλούν το μίσος είναι πολλά και άλλοτε οφείλονται σε προσωπική ζημιά υλική ή ηθική, που προκλήθηκε από το μισούμενο και άλλοτε δεν διακρίνεται εύκολα η αιτία δεν εμφανίζεταιδε, στο πεδίο της συνείδησης και προσλαμβάνει παθολογικό χαρακτήρα συνοδευμένο από έμμονη ιδέα εκδικήσεως. Το μίσος είναι το ενάντιο της αγάπης. 

Η ζήλεια είναι συναίσθημα που εμφανίζεται όταν ένα άτομο υστερεί απέναντι σε κάποιο άλλο, από πλευράς πλούτου, ικανοτήτων, ή ταλέντου, ή επιθυμεί πολύ, κάτι που κάποιος άλλος έχει στην κατοχή του. Σε αυτή την περίπτωση η ζήλεια εκδηλώνεται ως επιμονή του ανθρώπου, να αποκτήσει κάτι που έχει ο συνάνθρωπός του, ή αν δεν μπορεί να το αποκτήσει ο ίδιος, εύχεται να μην το έχει ούτε ο συνάνθρωπός του (να πεθάνει η γίδα του γείτονα). Η ζήλεια είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της δυστυχίας. Είναι μια συνήθης και πλέον ατυχής πλευρά της ανθρώπινης φύσης, διότι δεν είναι μόνο αυτός που ζηλεύει δυστυχισμένος, αλλά επιθυμεί να προκαλέσει δυστυχία και στους γύρω του. Πως θα αντιμετωπίσουμε το συναίσθημα της ζήλιας; Αν διαπιστώσουμε ότι βιώνουμε το συναίσθημα αυτό να προσπαθήσουμε να μην το αφήσουμε να παρασύρει και τη συμπεριφορά μας. Ο θυμός και το άγχος που προκαλεί σίγουρα δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι. 

Φθόνος είναι το έντονο συναίσθημα δυσαρέσκειας που βιώνει το άτομο για την ευτυχία, τα αγαθά, την επιτυχία και την κοινωνική θέση του άλλου. Είναι η ζήλεια που συνοδεύεται από αίσθημα κακίας για τους γύρω μας, μπορεί δε να κρύβει από πίσω οργή, αγανάκτηση, πικρία, ενόχληση, εχθρότητα και σε ακραίες καταστάσεις ακόμα και παθολογικό μίσος. Συνήθως τα άτομα αυτά που εκδηλώνουν συμπεριφορές και συναισθήματα φθόνου, επιθυμούν να αποκτήσουν κάτι καλύτερο που διαθέτει ο συνάνθρωπός τους και αισθάνονται ευχαρίστηση με την αποτυχία των άλλων.  Αν παρατηρήσουμε στον εαυτό μας συμπεριφορές ή σκέψεις που εκδηλώνουν φθόνο, δεν πρέπει να το περιφρονήσουμε δικαιολογώντας το, αντιθέτως πρέπει να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, έτσι ώστε να μη διαιωνιστούν τέτοια συναισθήματα και δημιουργηθούν φαύλοι κύκλοι με περιεχόμενο το φθόνο. Ένας καλός τρόπος εξοντώσεως του φθόνου είναι η εστίαση στον εαυτό μας και να θέσουμε στόχους βελτίωσης αυτού, ώστε επιτυγχάνοντάς τους να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτοεκτίμησή μας. Έτσι δεν έχουμε πλέον ανάγκη να επιθυμούμε και να προσμένουμε την αποτυχία των άλλων για να επιβεβαιωθούμε εμείς οι ίδιοι. Τα τρία αυτά συναισθήματα δεν πρέπει να μας ακουμπούν,  πρέπει να απαλλαγούμε από τα βάρη αυτά. Πρέπει ακόμα με τον τρόπο ζωής που κάνουμε να προσπαθούμε να μη γίνουμε αίτιοι δημιουργίας των αισθημάτων αυτών στους γύρω μας. Βέβαια για την αντιμετώπιση των τριών αυτών και γενικά κάθε αρνητικών συναισθημάτων απαιτείται δύναμη, πολύ μεγάλη ψυχική δύναμη. Διότι για να κατορθώσουμε αυτό, πρέπει να νικήσουμε τον μεγαλύτερο εχθρό μας. Που είναι ο εαυτός μας.

Αληθεύει πέρα ως πέρα!


Ξέραμε για τον κάπρο του Ερύμανθου, τώρα θα μιλάμε για τον κάπρο της Ερμιόνης!
Όχι μόνον κατέβηκαν τα αγριογούρουνα στα πεδινά αλλά επισκέπτονται και την Ερμιόνη!
Τα παρακάτω είναι από έγκυρη πηγή (μι θάνι εξ εγκύρου πηγής!).
Στο Κατσιδιάρι με τους χαυλιόδοντές τους φρεζάρισαν ήδη οργωμένο ελαιώνα στην προσπάθειά τους να βγάλουν από το χώμα, ό,τι τρώγεται.
Τα βράδια κατεβαίνουν και καταστρέφουν τα ρόδια!
Εθεάθησαν δε και στην περιοχή των Μύλων (Αγία Ερμιόνη).

Υπενθυμίζεται ότι είναι παμφάγα και αδίστακτα, ιδιαίτερα όταν είναι κοπαδιασμένα και πεινασμένα. Και πανέξυπνα.
Οι αρμοδίως επιτετραμένοι ας αναλάβουν δράση, (ως ο Ηρακλής), πριν είναι αργά. Εκτός και αν εντάξουμε τους κάπρους της Ερμιόνης στο τουριστικό μας προϊόν. "Ξένοι ελάτε στον τόπο μας να θαυμάσετε τους κάπρους, πώς οργώνουν, φρεζάρουν, τρώνε ρόδια, τουμπάρουν τους κάδους και τρώνε τα αποφάγια, ισοπεδώνουν θερμοκήπια και άλλα θαυμαστά που θα σαν εντυπωσιάσουν!".

Βασίλης Γκάτσος

Σημείωση: Στη διεύθυνση https://www.gpeppas.gr/trixota/agrioguruno/agrioguruno.htmlμπορούμε να μάθουμε για το τι είναι το αγριογούρουνο. Ο κύριος εχθρός του είναι ο λύκος..... και ο κυνηγός. 

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Βασίλης Γκάτσος Αληθεύει;;;

 


Έλαβα αυτή τη φωτογραφία: αγριογούρουνο σκοτωμένο στην Αυλώνα, προφανώς από αυτοκίνητο. Επίσης σχόλιο ότι το ίδιο έχει συμβεί και στην περιοχή Μονής Αγνούντος, και ότι οι οδηγοί πλέον πρέπει να προσέχουμε στους δρόμους!

Αν τα ως άνω ισχύουν, αυτό σημαίνει κάθοδο στα  ... πεδινά της Ερμιονίδας αγριογούρουνων, προφανώς λόγω πείνας και πολλαπλασιασμού τους, αφού δεν έχουν φυσικούς εχθρούς.
Αναγκαία κάποια επίσημα ενημέρωση για το τι αυτό σημαίνει όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και τα αγροκτήματα του τόπου μας. Καθότι ποτέ δεν είχαμε αγριογούρουνα στον τόπο μας.

Βασίλης Γκάτσος

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Παναγιώτης Ρομπότης. Του Γιάννη Λακούτση


 Παναγιώτης Ρομπότης 

Του Γιάννη Λακούτση 


Την Κυριακή 20 Ιουνίου του 1871, ανακοινώνονται  τα αποτελέσματα των εξετάσεων των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ( Φ Ε). Από την ίδρυση των σχολείων της ΦΕ, οι εξετάσεις διεξάγονταν δημόσια, παρουσία επισήμων αλλά και των κηδεμόνων των μαθητριών.Αυτό ίσχυε όχι μόνο για τα σχολεία των Αθηνών, το Αρσάκειο, το Τοσίτσιο, αλλά και στα σχολεία  της ΦΕ των Δήμων, της Ελευσίνας της Κηφισιάς και αλλού.

Στον χώρο του Αρσάκειου παραβρίσκονται, η Βασίλισσα Όλγα και ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος με αρκετούς υπουργούς. Ο εισηγητής της επιτροπής επί των σχολείων, ανάγνωσε τα αποτελέσματα των εξετάσεων  και ο πρόεδρος της ΦΕ, πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ρομπότης, ιερέας της Βασίλισσας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδωσε το βραβείο στην πρωτεύσασα μαθήτρια λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: « Έλαβες φίλτατον κοράσιον το Ράλλειον βραβείον, ως έπαθλον του αγώνος ον ηγωνίσω προς τας συμμαθητρίας σου της ε. και ανωτάτης τάξεως του Αρσακείου… 

Χαίρετε λοιπόν, πάσαι, ώ αγλαοί καρποί του Αρσακείου! Ας ευωδιάζη λοιπόν το πολύτιμον μύρον υμών, ανά άπασαν την Ελλάδα γαίαν, προς καθωράισιν και αναγέννησιναυτής… Αι ευχαί πάντων ημών θέλουσι παρακολουθεί υμάς δια παντός του βίου ημών, διότι πάντες συναισθανόμεθαοπόσον ευεργετική και ηλίκη η δύναμις του γυναικείου φύλλου ελληνοπρεπεί παιδεία και χριστιανικαίς αρετές κεκοσμημένου. Χαίρετε και πάλιν εφημ. ΑΙΩΝ 1 Ιουλίου 1871). 

Ποιος ήταν όμως ο πρόεδρος της ΦΕ; Ο Παναγιώτης Ρομπότης  γεννήθηκε το 1830 στο Κρανίδι Αργολίδας όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε σε Αθήνα, Αγία Πετρούπολη και Γερμανία. Επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε καθηγητής σε Γυμνάσιο. Από το 1858 μέχρι το 1868  προσελήφθη, στην αρχή, ως έκτακτος  καθηγητής στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και προήχθη σε τακτικό καθηγητή το 1868

Δίδαξε δογματική, ηθική και λειτουργική. Ανέλαβε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου το 1874 μέχρι τον θάνατό του το 1875. 

Το 1870 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και διετέλεσε εφημέριος, αλλά και πνευματικός της βασίλισσας Όλγας και της δίδαξε τα ελληνικάΜετείχε ενεργά στη φιλανθρωπική και εκπαιδευτική κίνηση της εποχής του διατελέσας  πρόεδρος  του συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην Αθήνα την περίοδο 1871-1875. Υπήρξε, επίσης, λοχαγός στην Πανεπιστημιακή φάλαγγα.




Αίσθηση προκάλεσε ο κώδικας καλής συμπεριφοράς, που εξέδωσε ο Παν. Ρομπότης κατά την αρχή της πρυτανικής του θητείας, προς τους φοιτητέςοι οποίοι θορυβούσαν και κάπνιζαν εντός των αιθουσών διδασκαλίας, εμποδίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Το έγγραφο που τοιχοκολλήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1874, έχει ως εξής:        « Προς τους κυρίους φοιτητάς του Πανεπιστημίου. Μετά λύπης βλέπομεν, άμα αρξαμένων των μαθημάτων, ότι εναντίον των παραινέσεων, τας οποίας η Πρυτανεία απηύθηνεν άλλοτε πολλάκις εις τους κυρίους φοιτητάς, εναντίον της πρεπούσης αυτούς υπολήψεως ως πολίταις του Πανεπιστημίου, γίνονται καθ’ εκάστην εντός των δωματίων, όπου τελείται η πνευματική της επιστήμης λειτουργία, αταξίαι και θόρυβοι, κραυγαί και κρότοι ποδών και βακτηριών, οι οποίοι μεταβάλλουσι τον χαρακτήρα του ιερού τούτου ιδρύματος εγκολάπτουσιν εις αυτόν ασχημίαν αποτρόπαιον. Ημείς αυτοί εργαζόμενοι εις το Πρυτανείον ιδίαις αισθήσεσιν αντελήφθημεν των πάταγων αυτών και των θορύβων, και ένεκα αυτών ηναγκάσθημεν να διακόψωμεν τας εργασίας, ελεεινολογούντες την ταπείνωσιν των φοιτητών. 

Πολλοί των κ. καθηγητών, ένεκα των θορύβων διέκοψαν τας διδασκαλίας των, ή δεν ηδυνήθησαν ποσώς να διδάξωσι. 

Δεν είναι ένοχοι της καταπτώσεως ταύτης όλοι οι  φοιτηταί, εσμέν βέβαιοι, αλλ’ ολίγοι τινές, ένοχοι όμως πάντες εισί δια την ασύγνωστον ανοχήν, ην επιδεικνύουσι προς τας ταραχάς των ολίγων, ους ώφειλον να καταγγείλωσιν εις την Πανεπιστημιακήν Αρχήν ως αδικούντας αυτούς την μεγίστην των αδικιών, αφαιρούντες απ’ αυτών την ιδέαν της σεμνότητοςήτις πρέπει να κοσμή τον πολίτην του Πανεπιστημίου.

 Προς τούτοις επληροφορήθημεν, ότι ου μόνον εις τα προπύλαια καπνίζουσιν, αλλά και εις αυτά έτι τα δωμάτια των  παραδόσεων, μεταβαλόντες ούτω εις καπνιστήριον την παράδοσιν, εις τρόπον ώστε δεν δύναται ο καθηγητής να παραδώσηΤούτο δε ου μόνον είναι απρεπές, αλλά και εις κίνδυνον πυρός φέρει το Πανεπιστήμιον εν τω οποίω εισί τεταμιευμέναιαι του μέλλοντος της πατρίδος ελπίδες. Τα τοιαύτα πρέπει από τηςσήμερον να παύσωσι και εις τούτο καλούμεν αυτούς τους φοιτητάς να συνδράμωσιν ημάς, διότι εις αυτούς αποβλέπει η αγαθή η μη τοιαύτη περί του Παναπιστημίου ιδέα, αυτούς ωφελεί η τήρησις της τάξεως και ζημιοί τουναντίον. Πιστεύομεν ότι οι φοιτηταί θέλουσιν εκτιμήσει δεόντως τας παραινέσεις ημών και θέλουσι συμμορφωθή ταύταις. 

Απαγορεύομεν δε αυστηρώς: α) να εισέρχητέ τις καπνίζων εις το δωμάτιον της παραδόσεως β) να ποιή θόρυβον εντός αυτού, γ) όστις δε οραθή παραβαίνωντας παραγγελίας ταύτας, θέλει τιμωρηθή μεθ’ όλης της αυστηρότητος των πανεπιστημιακών νόμων, δ) ου μόνον δε εντός του καταστήματος συνιστώμεν τοις ημετέροις φοιτηταίς ίνα τηρώσι την προσήκουσαν τάξιν, αλλά και εκτός αυτού να δεικνύωσι διαγωγήνεμπρέπουσαν εις πολίτας του ανωτάτου παιδευτηρίουαπεχόμενοι των προς αλλήλους ερίδων και παντός διαβήματος δυναμένου να ελαττώσητην περί αυτών υπόληψιν της κοινωνίας». Με την ονομασία « Πανεπιστημιακή φάλαγγα» φέρονταν ειδικό σώμα, στρατιωτικά συγκροτούμενο, από φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη τήρηση της τάξης μετά τις ταραχές που είχαν σημειωθεί στην Πρωτεύουσα αμέσως μετά την αποχώρηση του Βασιλιά Όθωνα.Συγκροτήθηκε ως μέρος της εθνοφυλακής. Σχηματίσθηκαν στην αρχή πέντε λόχοι από 120 άνδρες . Αργότερα προστέθηκε ένας ακόμη λόχος φθάνοντας σε 840 ένοπλους φοιτητές. Οι δαπάνες στρατωνισμού και συσσιτίων είχαν αναληφθεί από το ταμείο του Πανεπιστημίου. Ηφάλαγγα αυτή είχε αναλάβει τη φρούρηση υπουργείων καθώς και το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης. Το σώμα αυτό είχε έναν επικεφαλής αξιωματικό του στρατού. Οι επικεφαλής των λόχων  ( λοχαγοί) ήταν αποκλειστικά καθηγητές του Πανεπιστημίου, ενώ ανθυπολοχαγοί, υφηγητές αλλά και φοιτητές

. Ένας τέτοιος λοχαγός της Πανεπιστημιακής φάλαγγας, ως καθηγητής, διετέλεσε και ο Παν. Ρομπότης.





Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΔΩ


Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Κοτζιαδών 37

185 37, Πειραιάς

 

Αθήνα2 Νοεμβρίου 2021

 

 

 

ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με αφορμή τον πανελλήνιο εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821, εγκαινιάσθηκε, στις 25 Αυγούστου, στο Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης η έκθεση του Ερμιονικού Συνδέσμου με θέμα: 

«Οι κούκλες ντύνονται με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές»

Η έκθεση οργανώθηκε και ήταν αφιερωμένη στην αείμνηστη Ανθούλα Λαζαρίδου – Δουρούκου, όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί στο σχετικό ψήφισμα του Συνδέσμου που εκδόθηκε για την εκδημία της.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν κούκλες με παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας της 100/ετίας 1800 – 1900, από τις συλλογές της κας Μαρίας Τράκη και της κας Μαρίκας Κανέλλη – Τουτουντζή

Στον καλαίσθητα ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτέθηκαν,επίσης, πίνακες της Ανθούλας  με παραδοσιακές φορεσιές, σχετικοί «μικροπίνακες» του Άγγλου ζωγράφου NikolasSperling καθώς και συλλογές γραμματοσήμων με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Ξεχωριστή θέση είχαν οι δημιουργίες του διακεκριμένου καλλιτέχνη καραγκιοζοπαίχτη Σωτήρη Χαρίδημου εμπνευσμένες από τους τοπικούς ήρωες και τα γεγονότα τηςιστορίας μας, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση προσκαλεσμένος της υπεύθυνης του Μουσείου κυρίας Μαρίας Τράκη.

Την ιδέα της έκθεσης καθώς και την όλη οργάνωσή της είχε η κα Μαρία Τράκη, η οποία βοηθούμενη από τα μέλη του Δ.Σ. κυρίες Θέλξη Ζερβού και Μαρίκα Τουτουντζήτις κυρίες Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ, Παρασκευή Σκούρτη-Δαγρέ, Ελένη Βλάσση-Δημαράκη, Ελένη Βλάσση-Κούστα, Βιβή Σκούρτη, Μιρέλλα Ζωγράφου και τους κυρίους Κωστή ΣκούρτηΜιχάλη Θεοδωρόπουλο, Μιχάλη Σιγάλα και Βασίλη Τσούνη με πολλή αγάπη, μεράκι και δουλειά την έστησε και την παρουσίασε.

Το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου συγχαίρει την κυρία Μαρία Τράκη για την υλοποίηση της πρωτότυπης ιδέας της και ευχαριστεί τις κυρίες και τους κυρίους που βοήθησαν, καθώς και την Κοινότητα Ερμιόνης που πρόσφερε την πολεμική σημαία (μπαϊράκι του Κάτω Ναχαγιέ), που πρώτη αυτή υιοθέτησε και παρουσίασε.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί τους διαχειριστές των τοπικών ιστολογίων για τη φωτογράφιση και την προβολή της έκθεσης.

Πιστεύουμε πως η εν λόγω έκθεση εκτός από τον επετειακό της χαρακτήρα, ασφαλώς θα πέρασε και πλούσια μηνύματα υψηλής αισθητικής με τους απαράμιλλους σχεδιασμούς των ενδυμασιών, τα χρώματα, τα διαφορετικά κατά τόπους «ποικίλματα» και κυρίως τους εκπληκτικούς συμβολισμούς.

Η έκθεση έκλεισε με εξαιρετική επιτυχία την 15η Οκτωβρίου. Την επισκέφθηκαν πολλοί κάτοικοι του Δήμου μας καθώς και αρκετοί επισκέπτες και παραθεριστές της περιοχής μας. Την επισκέφθηκαν, επίσης, μαθητές διαφόρων βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι οποίοι βοηθούμενοι από τις προσεγγίσεις των δασκάλων τους αποκόμισαν ιδιαίτερα σημαντικά ερείσματα.

Οι πολλές και θαυμάσιες αποτυπώσεις όλων καταγράφτηκαν στο βιβλίο επισκεπτών, το οποίο αποτελεί ενθύμιο της εκδήλωσης και θα χρησιμοποιηθεί ως πυξίδα για μελλοντικές παρόμοιες διοργανώσεις.

Να σημειώσουμε, επίσης, αν και πολλές φορές το έχουμε επισημάνει, ότι το Μουσείο Παιχνιδιών είναι ΙΔΕΑ και ΕΡΓΟ του Ερμιονικού Συνδέσμου, ο οποίος παρακολουθεί ανελλιπώς και με μεγάλο ενδιαφέρον τη λειτουργία του. Κάθε άλλη πληροφορία που λέγεται ή γράφεται σχετικά με το θέμα αυτό είναι τουλάχιστον ανακριβής.

Τέλος να τονίσουμε πως το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο από τη συνεργασία του με την κυρία Μαρία Τράκη, την οποία όρισε υπεύθυνη του Μουσείου. Εξ άλλου η κυρία Μαρία Τράκη δώρισε την προσωπική της συλλογή για τη σύσταση του Μουσείου και επιδεικνύει καθημερινά μεγάλο ενδιαφέρον για την άψογη λειτουργία του.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. 

 

Γιάννης Μ. Σπετσιώτης

Κοινότητα Ερμιόνης Γιορτή Ροδιού 2021

                 

Η Κοινότητα Ερμιόνης ευχαριστημένη και ικανοποιημένη είναι υπερήφανη για τη διοργάνωση της 10ης Γιορτής Ροδιού στη πόλη μας

Η προσπάθεια της συλλογικής δράσης όλων των στελεχών αιρετών και μη αιρετών που αναλάβαμε την πρωτοβουλία επιβραβεύτηκε.

Παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, των καιρικών φαινομένων, του σύντομου χρονικού διαστήματος και της αρνητικής παραγωγικής χρονιάς του ροδιού είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη επιτυχία τα πολλά εύγε τα θετικά σχόλια και τα δεκάδες συγχαρητήρια που δέχτηκαν όλοι οι ενεργοί Ερμιονίτες συμπολίτες μας από εκατοντάδες επισκέπτες  που βρέθηκαν στη πόλη μας και απήλαυσαν τους υπέροχους καρπούς της ροδιάς  μας και τον τόπο μας.

Εμείς ως Διοίκηση της Κοινότητας Ερμιόνης επιβραβεύουμε τον Δήμο Ερμιονίδας και τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γεωργόπουλο για τη πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης με τη στήριξη της ολοκληρωτικής δαπάνης  στις απαραίτητες μουσικές εκδηλώσεις .

Ο Δήμος μας συνεχίζοντας την απαραίτητη συμμετοχή της εκάστοτε  Δημοτικής Αρχής και εξουσίας από την αρχή της πρώτης γιορτής του ροδιού το 2010,  συμμετείχε με ουσιαστική και ολοκληρωτική δαπάνη στις μουσικές εκδηλώσεις εκ μέρους του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού στο οποίο προεδρεύει σήμερα  ο  Δημοτικός μας Σύμβουλος κ. Δαμιανός Κουτούβαλης.

Ευχαριστούμε επίσης  την Περιφέρεια Πελοποννήσου που με την προτροπή του Δήμου μας και την  πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Περιφερειακού Συμβούλου κ. Αναστασίου (Σούλη)  Γανώση συμμετείχε με μια σεβαστή οικονομική ενίσχυση

Συγχαίρουμε τον κ. Δαμιανό Νάκο που πάντα ως εθελοντής και ενεργός πολίτης αλλά και σήμερα ως Πρόεδρος της Επιχείρησης Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου συμμετείχε και συνδιοργάνωσε τη παιδική ποδηλατάδα με δεκάδες Ερμιονίτικα παιδιά μας και τους γονείς τους στα ροδοπερίβολα των παραγωγών μας

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΕΟΡΤΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εορτή των πολιούχων της πόλης μας

«ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ  ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ»  την  Δευτέρα   8  Νοεμβρίου 2021

Παρακαλούνται όλοι οι συμπολίτες μας να τιμήσουν με την θρησκευτική τους κατάνυξη  την εορτή των Πολιούχων Ταξιαρχών της πόλης μας η οποία έχει και τη σοβαρή ιστορική σημασία της.

Επιθυμία και σκοπός της Κοινότητας μας είναι η εορτή των Πολιούχων Ταξιαρχών  να εορτάζεται με τις τιμές,  την αίγλη και την οργάνωση που εορταζόταν πάντα επί των ημερών του πρώην Δήμου Ερμιόνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Κυριακή   7  Νοεμβρίου 2021

     Ώρα  7:00   μ.μ :   Μέγας Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Ναό.

         Δευτέρα   8 Νοεμβρίου 2019

Ώρα  7:00  π.μ. :  Όρθρος –  Θεία Λειτουργία.                                 

Ώρα  9 :30  π.μ. : Συγκέντρωση και εκκλησιασμός των μελών του Δημοτικού & Κοινοτικού Συμβουλίου,  των καλεσμένων Αξιωματούχων, Δημ. Υπαλλήλων, Δ.Σ. Συνεταιρισμών και Σωματείων στο Μητροπολιτικό  Ναό των «ΠΑΜ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ».

 Ώρα 10:00  π.μ :  Επιμνημόσυνη  δέηση  στις προτομές  των Μητσαίων-

Κατάθεση στεφάνων.

Περιφορά της Ιεράς  Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Ερμιόνης και επιμνημόσυνη δέηση

στο Μνημείο των Ηρώων

   Ο    ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ     ΓΑΝΩΣΗΣ

Ευχαριστήριο – Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας


ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                                                                            

ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι, 02.11.2021     

Ευχαριστήριο

Διάχυτη στην ατμόσφαιρα της Ερμιόνης, η αισιοδοξία που έφερε η Γιορτή του Ροδιού!

Στον απόηχο ενός εορταστικού διήμερου, νιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εκείνους τους φίλους που στις δράσεις μας στέκονται «πίσω από τα φώτα». Σε κάθε κάλεσμα του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, οι εθελοντές μας είναι πάντα έτοιμοι, ανταποκρίνονται αφιλοκερδώς, μεταδίδουν την χαρά της προσφοράς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όσους διακριτικά εργάστηκαν για να διοργανωθεί και να υλοποιηθεί αυτό το εξαιρετικό διήμερο. Για την ποδηλατάδα των μικρών φίλων, για την συναυλία του Χρήστου Δάντη, για το κυνήγι του θησαυρού, για την παρουσίαση των περιπτέρων των παραγωγών, καλλιτεχνών, κ.λπ., ευχαριστούμε :

Τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ερμιονίδας, τους εθελοντές της ποδηλατάδας, την Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Ερμιονίδας, τον κ. Πέτρο Τσούτουρα, το Ποδηλατικό Τμήμα ΑΟΚ Κρανιδίου, την κα Κούλα Ελευθερίου, τον κ. Αλέξη Στάϊκο για την προσφορά των ποδηλάτων και την οικογένεια Κόντου για την φιλοξενία τους στο «Κτήμα Κόντου».

Τους κυρίους Γιάννη Λίτσα, Θανάση Μαύρο, Μιχάλη Φραϊδάκη, Γιάννη Πάλλη, την εταιρεία Αφοι Πανάγου ΑΕ, για ότι αφορά τεχνικά και κατασκευαστικά θέματα, και την κα Λίτσα Κουτρουμπή για την φιλοξενία του Χρήστου Δάντη.

Τους εθελοντές μαθητές Γυμνασίου, Μαρία Γκίκα, Αγγελική Κουλουριώτη και Άννα Κουτούβαλη. Το Μουσείο Παιχνιδιών, για την προσφορά της κούκλας.

Για όλη την προβολή της Γιορτής του Ροδιού, την κα Ρίνα Λουμουσιώτη, τον κ. Γιάννη Σωτηρόπουλο και τον κ. Δημήτρη Πάλλη.

Την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Αγγελική Λούμη – Γιαννικοπούλου, και τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Περιβάλλοντος κ. Δαμιανό Νάκο.

Και τέλος για την μέγιστη βοήθειά τους το Αστυνομικό Τμήμα Ερμιονίδας και το Λιμενικό Τμήμα Ερμιόνης.

Ευχαριστούμε που κάνετε τον κόσμο μας καλύτερο!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΚΟΥΤΟΥΒΑΛΗΣ   

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Η γιορτή της Ερμιόνης για το ρόδι της

 

Κρανίδι, 01.11.2021

Ανακοίνωση

 Το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε για 10η φορά, η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη. Μία γιορτή που διαφημίζει, προβάλλει και «απογειώνει» ένα μοναδικό προϊόν που διαφέρει γευστικά από όλες τις άλλες ποικιλίες, με αφράτους καρπούς και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Το 2020 αναγνωρίστηκε η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για το ρόδι της Ερμιόνης.

Στη γιορτή του Ροδιού και της Ερμιόνης, παραγωγοί, φορείς και παράγοντες συνεργάστηκαν άψογα με το αποτέλεσμα να επισφραγίζει την επιτυχία της. Διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ερμιονίδας με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Ως Δημοτική Αρχή, αναλάβαμε το βάρος της τελικής απόφασης και επιμείναμε για αυτήν τη διοργάνωση, η οποία πέρυσι λόγω της πανδημίας δεν διεξήχθη. Φέτος λοιπόν, το ρόδι της Ερμιόνης γιορτάστηκε όπως του αξίζει, με μία σειρά εκδηλώσεων που διεξήχθησαν με λαμπρότητα, το διήμερο της 30ης και της 31ης Οκτωβρίου. Υπήρξε έντονη προβολή σε όλα τα τηλεπικοινωνιακά μέσα, που κάθε χρόνο κάνουν γνωστό το ρόδι της Ερμιόνης σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Οι δημότες και οι επισκέπτες με την παρουσία τους σε όλες τις εκδηλώσεις, στήριξαν την Γιορτή του Ροδιού, και η Ερμιόνη, η παραλία, τα σοκάκια της, τα καταστήματά της πλημμύρισαν από μικρούς και μεγάλους.

Για όλα τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις που διεξήχθησαν αυτό το διήμερο οφείλουμε και πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά πρώτα από όλους, τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου, τον κύριο Δαμιανό Κουτούβαλη, που υπερέβαλε εαυτόν και προσέφερε τα μέγιστα τόσο από τη θέση ευθύνης που κατέχει όσο και εθελοντικά, τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης, κύριο Ιωσήφ Μερτύρη, όλους τους συντελεστές της γιορτής, όπως τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των ΚΔΑΠ του Δήμου Ερμιονίδας, τη χορευτική ομάδα της Ερμιόνης, τον παρουσιαστή της εκδήλωσης,  κύριο Δημήτρη Μάρκο, μα πάνω απ’ όλα και περισσότερο απ’ όλους ευχαριστούμε τους παραγωγούς και εκθέτες που μας χάρισαν όμορφες εικόνες και γεύσεις από το εξαιρετικό ρόδι Ερμιόνης.

Ευχαριστούμε για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις μας, τον Μητροπολίτη Ύδρας, Ερμιονίδας, Σπετσών, Αιγίνης και Τροιζηνίας κ.κ Εφραίμ, τους Βουλευτές μας, τη Βουλευτή Ηπείρου, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Αργολίδας, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Προέδρους των Συμβουλίων των Κοινοτήτων του Δήμου μας, καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν.  

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Γιορτή Ροδιού, το 2022.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος