Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης: Συναυλία της παιδικής χορωδίας στο Πόρτο Χέλι


ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΙΑΜΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ
Σ' αναζήτησα σήμερα, στο βροχερό πρωί, και δεν σε βρήκα. Προχώραγε η ώρα με σιγανοψιχάλισμα κι ο λεπτός γκρίζος ίσκιος σου δεν διαγραφόταν στην απέναντι πλευρά του δρόμου, κάτω απ' τα παράθυρά μου. Πλάι - πλάι όπως πάντα οι δυο κάδοι, ο μπλε και ο πράσινος, αλλά άφαντος ο σχεδόν μόνιμος σκαλιστής τους, ο ψάχτης τους. Περνούσαν και κάτι οργανωμένοι ρακοσυλλέκτες με καρότσι, που και που, τον τελευταίο καιρό, αλλά η δική σου παρουσία ξεχώριζε. ''Νύχτωσε κι εκείνος ο λεπτός κύριος δεν φάνηκε στους κάδους όπως πάντα..'' ψιθύρισε χθες το απόγευμα η μητέρα. '' Και τον είχα συνηθίσει...τόσο καλοβαλμένος...'' Δεν απάντησα, την άφησα να συνεχίσει το μουρμουρητό της, μόνη της, σα μονόλογο : '' Καλέ, το φαντάζεσαι! Να ψάχνουν άνθρωποι που δεν σού πάει ο νους στα σκουπίδια! Που φτάσαμε! ''
Δεν έβλεπα τι έβρισκες στις σακκούλες που άνοιγες κι έπαιρνες

«ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Η νέα ταινία του Παπακαλιάτη
 

«ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»: Η ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟ «PUBLICITY» ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ. 

Του Παναγιώτη Τιμογιαννάκη  

Με τον ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ υπάρχει ένα διπλό σύνδρομο: Το ένα μοιάζει με εκείνο περί ΜΙΜΗΣ ΝΤΕΝΙΣΗ, που ό, τι κι αν κάνει η «γραμμή» είναι «ειρωνευτείτε την», το άλλο κουμπώνει με την πρόσφατη επίθεση στον ΜΑΝΟΥΣΟ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ευχές απο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου «Καταφύκι - Τοπίο αγαπημένο»
Η φετινή κάρτα του Συνδέσμου μας είναι αφιερωμένη στο Καταφύκι. Επιβλητικό και αγέρωχο ορθώνει το ανάστημά του στη Β.Δ. πλευρά της Ερμιόνης. Εκεί το απρόβλεπτο σε επισκέπτεται πάντα! Τα νερά του ποταμού και της βροχής, η στέγη που στάζει, το θρόισμα των φύλλων, το κελάδημα των πουλιών, ο ήχος της σιωπής, η αγκαλιά του τοπίου, το ράπισμα του αγέρα, το περπάτημα του περαστικού, η φωνή του διαβάτη, η ανάσα του αναρριχητή γίνονται μουσική πανδαισία και πνοή ζωής...
Καλές γιορτές!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερμιονικού Συνδέσμου
Υ.Γ. Ευχαριστούμε την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης για τις μοναδικές φωτογραφίες που μας διέθεσε. Περισσότερες εικόνες δείτε στο εξαιρετικό  βίντεο - αφιέρωμα της Ρίνας!

  

Ευχές απο το Δήμο ΕρμιονίδαςΟ Γιάνης Βαρουφάκης είχε προβλέψει το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών


Αίσθηση προκαλεί τις τελευταίες ώρες το βίντεο από το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Πολ Μέισον στο οποίο μιλά  ο Γιάνης Βαρουφάκης και ουσιαστικά λέει ότι είχε προβλέψει το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζώνεκείνες τις δραματικές ώρες του Ιουνίου.

Περισσότερα στην imerisia 

Απάντηση Αναγνωστοπούλου σε Ανδριανό για τη λειτουργία του τμήματος Κρανιδίου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας ΝαυπλίουΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ
Y

Απάντηση Αναγνωστοπούλου σε Ανδριανό για τη λειτουργία του τμήματος Κρανιδίου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου.
Στην 51/22-10-2015 Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα το πρόβλημα που δημιούργησε η εισήγηση της Γενικής Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς να μη γίνουν φέτος εγγραφές στο παράρτημα Κρανιδίου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου με αποτέλεσμα τα άτομα που έκαναν φέτος αίτησης εγγραφής για τα μαθήματα του πρώτου έτους να αποκλείονται από την παρακολούθηση των μαθημάτων και την αποφοίτησή τους δεδομένης της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που χωρίζει το Κρανίδι από το Ναύπλιο, απάντησε γραπτώς η αρμόδια αν. Υπουργός κ. Α. Αναγνωστοπούλου.

Το κείμενο της απάντησης της Υπουργού αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

“Σύμφωνα με το από 29-10-2015 Υπηρεσιακό Σημείωμα της

Η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας είναι σήμερα σχεδόν έτοιμη

Έντυπη kathimerini
Με έξι χρόνια καθυστέρηση και μια διόλου ευκαταφρόνητη υπέρβαση του κόστους, η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας είναι σήμερα σχεδόν έτοιμη να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Η δεύτερη μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα της χώρας -μετά τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου- θεωρείται επίτευγμα των μηχανικών, καθώς κατασκευάστηκε σε μια κατολισθαίνουσα περιοχή. Επίτευγμα των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών είναι ότι κατάφεραν ένα μέρος της ανακατασκευής του δρόμου να καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια, αφού το ίδιο οδικό τμήμα, κατασκευασμένο και στο παρελθόν με ευρωπαϊκούς πόρους...κατολίσθησε το 2003.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θερμησίας διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη γιορτή


Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Μέτων ο Αθηναίος

Μέτων ο Αθηναίος

Μέτων ήταν Έλληνας μαθηματικός, στρονόμος, γεωμέτρης και μηχανικός ο οποίος έζησε στην Αθήνα τον 5ο π.Χ. αιώνα. Είναι ο πιό γνωστός για τους υπολογισμούς που αφορούν τον επώνυμο Μετωνικό κύκλο που εισήγαγε το 432 π.Χ.το σεληνιακό Αττικό ημερολόγιο.
Το ημερολόγιο του Μέτων υποθέτει ότι 19 ηλιακά έτη είναι ίση με 235 σεληνιακούς μήνες, η οποία, με τη σειρά του ισούται με 6940 ημέρες. Το σύστημα αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς που έκαναν ο Μέτων χρησιμοποιώντας τις δικές του παρατηρήσεις του θερινού ηλιοστασίου στο 432 π.Χ., και μια παρατήρηση του Αρίσταρχου 152 χρόνια αργότερα.Οι παρατηρήσεις του Μέτων έγιναν σε συνεργασία με τον Ευκτήμων για τους οποίους τίποτε άλλο δεν

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης "Βιτόριζα"προσκαλεί μικρούς και μεγάλους φίλους στο Χωριό του Παραμυθιού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμιόνης "Βιτόριζα" διοργανώνει όπως και πέρσι την μεγαλύτερη γιορτή των Χριστουγέννων στο Χωριό του Παραμυθιού και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους φίλους την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου μετά τις 10:30 π.μ. να διασκεδάσουμε με πολλές εκπλήξεις και δώρα και να αποχαιρετίσουμε το έτος που φεύγει !!

Σας περιμένουμε όλους με τη γιορτινή σας διάθεση !!

Μετά τιμής,

το Δ.Σ.

Το τρένο του μέλλοντος

 Στον τομέα των τρένων στρέφει το ενδιαφέρον του ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και οραματιστής Ελον Μασκ ετοιμάζοντας κάτι εντελώς επαναστατικό.
Η ιδέα πίσω από το Hyperloop ξεκινά από το 1910, όταν ο φυσικός Ρ.M. Σάλτερ φανταζόταν το vactrain, ένα τρένο, το οποίο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρένα, δεν θα κινούνταν πάνω σε ράγες, αλλά μέσα σε μεγάλους σωλήνες με κενό αέρος που θα ένωναν πόλεις.

...η πίστη δεν μεταδίδεται με μπλα μπλα!

Του αξίζουν συγχαρητήρια! Δείτε τι δήλωσε ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος για το σύμφωνο συμβίωσης και τον ερωτισμό των παπάδων

Του αξίζουν συγχαρητήρια! Δείτε τι δήλωσε ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος για το σύμφωνο συμβίωσης και τον ερωτισμό των παπάδων

 Έλλη Βασιλάκη  
 
Με λόγια που καταρχήν ξαφνιάζουν, σοκάρουν, ο 78χρονος ιερέας π. Φιλόθεος Φάρος αποτιμά τη σημερινή σχέση μεγάλης μερίδας πιστών με το Θείο, μια σχέση «καταναλωτική» την οποία όπως υποστηρίζει ενισχύουν με τη στάση ζωής τους πολλοί κληρικοί.

Με λόγο τολμηρό, ενίοτε καυστικό αλλά και αυτοκριτικό ο π. Φιλόθεος είναι ο πρώτος ιερέας που δεν διστάζει να χαρακτηρίσει σωστή την απόφαση για το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» αφού η Πολιτεία απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε πιστούς. Χαρακτηρίζει «φαρισαίους» και «υποκριτές» ιεράρχες και κληρικούς που έσπευσαν να μιλήσουν για «πορνεία» και «κουσούρια», υποστηρίζοντας ότι όσοι εμφανίζονται αυστηροί στην πραγματικότητα αναζητούν «άλλοθι» για να αποπροσανατολίσουν από δικές τους «αμαρτωλές» πράξεις. Αυτούς μάλιστα θεωρεί υπεύθυνους για το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι καταλήγουν σε ψυχιάτρους φορτωμένοι ενοχικά σύνδρομα.
«Μακάρι να ενδιαφερόντουσαν για την ελληνική οικογένεια αλλά

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο «Χωριό του Αη Βασίλη» στα Δίδυμα


Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Εκστρατεία για τον καθαρισμό του υδροβιότοπου ΕρμιόνηςΤέτοιες εικόνες δεν μπορούν να έχουν φόντο  αμέτρητα σκουπίδια που δεν δείχνει ο φακός.

Οφείλουμε να διατηρούμε αυτόν τον όμορφο υδροβιότοπο της Ερμιόνης καθαρό.
Ανασκουμπωθήκαμε λοιπόν,  όταν οι ερωδιοί δεν ήταν εκεί  για να μην  τρομάξουν,  και με την βοήθεια  καλών φίλων μέσα σε δυο μέρες μαζέψαμε 22 σακούλες  σκουπίδια περιμετρικά της λιμνοθάλασσας.


Ο υδροβιότοπος όμως δεν πρέπει να καθαρίζεται μόνο  από εθελοντικές εξορμήσεις όπως  και το  lets-do-it-greece αλλά συστηματικά.
 Οφείλουν οι αρμόδιοι να τον διατηρούν καθαρό, Ερμιόνη δεν είναι μόνο το Λιμάνι και τα Μαντράκια .


Επίσης χρειάζεται να μπουν μερικοί μικροί κάδοι απορριμμάτων, έτσι οι περιπατητές εκεί να μπορούμε  να μαζέψουμε κάποιες σακούλες ή μπουκάλια πριν χωθούν στην λάσπη και μετά είναι δύσκολο να βγουν.
Είναι ένας τόπος που απαιτεί τον σεβασμό μας.
 
Περιμένουμε..

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς:Μεγάλη συμμετοχή μελών, αθλητών και φίλων στην συγκέντρωση τροφίμων και ενδυμάτων για τους πρόσφυγεςΜεγάλη συμμετοχή μελών, αθλητών και φίλων στην συγκέντρωση τροφίμων και ενδυμάτων για τους πρόσφυγες.
Ο Πρόεδρος, ο Γεν.Γραμματέας και το μέλος και Πρόεδρος του Sailability η οποία είχε και τον συντονισμό της δράσης παρέδωσαν σήμερα στην προβλήτα E1 στον κ.Αλεξόπουλο υπεύθυνο συλλογής πραγμάτων 22 κούτες με τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια για τους πρόσφυγες.
Η Πρόεδρος του Sailability Greece και συντονίστρια της δράσης Κική Βεντουρή Σέρφα δήλωσε:
"Πραγματικά δεν έχω λόγια για την μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την κινητοποίηση του ομίλου μας, είναι συγκινητικό. Το πιο σημαντικό όμως είναι αυτό που ζήσαμε σήμερα παραδίνοντας σε αυτούς τους ανθρώπους τα πράγματα και βλέποντας ότι τελικά αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε και να προσφέρουμε τα μέγιστα στους συνανθρώπους μας. Χαίρομαι που είμαι μέλος σε αυτό τον όμιλο όπου δίχνει και το κοινωνικό του πρόσωπο".
Ο Γεν. Γραμματέας του ομίλου κ.Σπύρος Πάσχος δήλωσε:

...τα μάτια σου με το ’παν...

εικόνα:
Σοφία Περδίκη - "Ο Ξένος" - μικτή τεχνική

 
ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη (1863 - 1933)
(Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)  
 
Στες Σκάλες
 
Την άτιμη την σκάλα σαν κατέβαινα,
από την πόρτα έμπαινες, και μια στιγμή
είδα το άγνωστό σου πρόσωπο και με είδες.
Έπειτα κρύφθηκα να μη με ξαναδείς, και συ
πέρασες γρήγορα το πρόσωπό σου κρύβοντας,
και χώθηκες στο άτιμο το σπίτι μέσα
όπου την ηδονή δεν θά ’βρες, καθώς δεν την βρήκα.
Κι όμως τον έρωτα που ήθελες τον είχα να σ’ τον δώσω•
τον έρωτα που ήθελα — τα μάτια σου με το ’παν
τα κουρασμένα καί ύποπτα — είχες να με τον δώσεις.
Τα σώματά μας αισθανθήκαν και γυρεύονταν•
το αίμα και το δέρμα μας ενόησαν.
 
Aλλά κρυφθήκαμε κ’ οι δυο μας ταραγμένοι. 
 
 
Έλλη Βασιλάκη

1η ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ / ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ

 
Η ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ/ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ σας προσκαλεί σττην 1η Έκθεση Χειροτεχνίας της ,που θα πραγματοποιηθεί στην ισόγεια αίθουσα του Βουλευτικού. Είμαστε μια νεοσύστατη ομάδα με καλλιτεχνική αισθητική και με κοινή αγάπη την χειροτεχνία και την δημιουργικότητα . Τα 17 από τα μέλη μας, που συμμετέχουν στην 1η Έκθεσή μας, είναι κάτοικοι του υπέροχου αυτού νομού. Συγκεκριμμένα, η Αγγελική Μητράκου δημιουργεί χειροποίητα αρωματικά σαπούνια , η Αναστασία Ευστρατιάδη φυτικά καλλυντικά, η Ελευθερία Παππά

Μπλοκάρουν με διάταξη την ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Και τώρα, θα μας πνίξουν τα σκουπίδια;
Μπλόκο στην υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ βάζει ο Τσιρώνης λίγες μέρες πριν την υπογραφή της, παρατείνοντας την αγωνία για ένα μείζων πρόβλημα της Περιφέρειας που απαιτεί άμεσες και χωρίς χρονοτριβή λύσεις, όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος με ειδική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, στόχευσε στο να αφαιρέσει την δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Τι προβλέπει η διάταξη
Στο άρθρο 37 προβλέπεται η ακύρωση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται προ της υπογραφής με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η υπογραφή είχε προγραμματιστεί να γίνει χθες, αλλά τελικά μετατέθηκε για τις 21 Δεκεμβρίου 2015.
Με την παρέμβαση αυτή ουσιαστικά κλείνει την πόρτα στις ΣΔΙΤ απορριμμάτων όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και της Ηπείρου και της Ηλείας.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΣΠΑ 18.12.2015 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση στο Κρανίδι την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΓΚΟΛΕΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΦΕΕ Κος ΠΑΝΝΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ-ΠΡΟΕΔΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 Αγαπητοί συνάδελφοι,
Την Κυριακή 13-12-2015 ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) στην Γενική Συνομοσπονδία (ΓΣΕΒΕΕ).
Στην εκλογική διαδικασία έθεσαν υποψηφιότητα 18 συνάδελφοι-αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα και στη σειρά κατάταξης μετά
την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κατέλαβα τη δεύτερη θέση Πανελλαδικά.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που με την ψήφο τους μου έδωσαν την εντολή να τους εκπροσωπήσω στη Γενική
Συνομοσπονδία (ΓΣΕΒΕΕ) προσφέροντας από αυτή την ιδιαίτερη τιμητική θέση ευθύνης.
Ακόμη ευχαριστώ και τους 18 ισάξιους συνυποψήφιους μου που δήλωσαν στους 257 αντιπροσώπους την πρόθεσή τους να
προσφέρουν στον κλάδο μας. Για μένα αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί μέγιστη τιμή και θέλω μέσω αυτής της επιστολής να σας διαβεβαιώσω ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για την Ομοσπονδία μας (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) στην εκπροσώπησή της στην Γενική Συνομοσπονδία.
Τέλος με την ευκαιρία εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας και στις οικογένειές σας Καλές Γιορτές με υγεία και αγάπη!


Με αγωνιστικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς,

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΓΚΟΛΕΜΑΣ

μον’ την καρδιά σου ρώτα

 
Παραδοσιακό

Η αγάπη κάστρα, η αγάπη κάστρα καταλύει, καταλύει
Η αγάπη κάστρα καταλύει, μπεντένια ρίχνει κάτω
Η αγάπη κάστρα καταλύει, μπεντένια ρίχνει κάτω
και παλικάρια, και παλικάρια του σπαθιού, του σπαθιού
και παλικάρια του σπαθιού τα ρίχνει του θανάτου

Αγάπα με, αγάπα με πουλάκι μου,πουλάκι μου
αγάπα με πουλάκι μου πως μ' αγαπούσες πρώτα
Αγάπα με πουλάκι μου πως μ' αγαπούσες πρώτα
Τα ξένα λόγια, τα ξένα λόγια μην ακούς
μην ακούς
τα ξένα λόγια μην ακούς
μον' την καρδιά σου ρώτα

Αγάπα με πουλάκι μου
ως μ' αγαπούσες πρώτα
 
 
Έλλη Βασιλάκη

«Υπάρχει πάντα μια αναχώρηση»

[Τώρα μιλώ πάλι…]

 

Τώρα,
μιλώ πάλι σαν ένας άνθρωπος που γλίτωσε απ’ το λοιμό 
Επισκέπτομαι τους φίλους μου,
ξέρω πολλούς που σώθηκαν  
(«Υπάρχει πάντα μια αναχώρηση», έτσι είχα κάποτε πει 
Άλλοτε πάλι μίλησα για μιαν άγνωστη αρρώστια — ποιός τα θυμάται;)
Πέρασαν πια οι καταδικασμένες μέρες
ανοίξαν τα  παράθυρα
Χαρούμενοι οι οδοκαθαριστές σαρώνουνε στους δρόμους τα σκουπίδια  
Άρχισε πάλι η  ζ ω ή ,
οι εγγραφές στους συλλόγους και τα ινστιτούτα  
Οι αγκαλιασμένοι έφηβοι στις πλατείες,
τα ακατάλληλα έργα στους κινηματογράφους  
Οι αγγελίες στις εφημερίδες·
πέρασε πια η κακή αποκριά   
                                                                                                                     
 Οι προσωπίδες κάηκαν
τα παλιά ονόματα λησμονηθήκαν
Και το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει για τη μετονομασία των οδών.
 
Ραούλ, εσένα πάλι σκέφτομαι που δεν πρόλαβες 
        να γίνεις σοφός, να συζητήσεις,  
Να δεις την άλλη πλευρά των πραγμάτων,
να μάθεις να σιωπάς· 
Δε σου ’μελλε να πιθανολογείς,
να βγάζεις συμπεράσματα
 
Δε σου ’μελλε να διδαχτείς κι εσύ
την αριθμητική των ιδεών..........................................................
ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη (από τη "Συνέχεια 3")

Έλλη Βασιλάκη