26 Σεπτεμβρίου: Ημέρα μνήμης για την Ερμιόνη!
Η βύθιση του αντιτορπιλικού «ΒΑΣΣΙΛΙΣΑ ΟΛΓΑ»
Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου
Στις επιχειρήσεις για την κατάληψη των Δωδεκανήσων μεταξύ των πρώτων πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους Άγγλους, λόγω και των προηγούμενων επιτυχιών του, ήταν το Αντιτορπιλικό «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» με κυβερνήτη τον γενναίο Πλωτάρχη Γ. Μπλέσσα.
Σ’ αυτό υπηρετούσε τη θητεία του ως δίοπος - πυροβολητής και ο «δικός μας» Ερμιονίτης ήρωας Αργύρης Στεργίου. Τέσσερις περίπου μήνες πριν από το τραγικό τέλος εκείνου του πολεμικού μας πλοίου και του πληρώματός του, στις 2 Ιουνίου 1943, το Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» με το Αγγλικό Α/Τ «JERVIS» πυρπόλησαν με επιτυχία τρία Α/Τ εχθρικά πλοία κι ένα τορπιλοβόλο.
Τότε με Β.Δ. από 4 Αυγούστου 1943 απενεμήθη στον Αργύρη Στεργίου και στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος το «Μεττάλιον Εξαιρετικών Πράξεων», ενώ ο Κυβερνήτης τιμήθηκε με το «Αργυρούν Αριστείον Ανδρείας».
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1943 το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» και το Αγγλικό Α/Τ «INTREPIO» διατάχθηκαν να αποπλεύσουν από την Αλεξάνδρεια. Ύστερα από επιθετική περιπολία στο στενό της Κάσου αγκυροβόλησαν το πρωινό της 26ηςΑυγούστου στο Πόρτο Λακκί της Λέρου.
Στις 10 το πρωί και ενώ το πλήρωμα ξεκουραζόταν από την ολονύχτια περιπολία ακούγοντας από το ραδιόφωνο την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, σμήνη εχθρικών αεροπλάνων επετέθησαν κατά των δύο Α/Τ πλοίων. Τα Α/Α πυροβόλα και πολυβόλα των δύο πλοίων έβαλαν εναντίον των γερμανικών αεροπλάνων που πετώντας χαμηλά έριχναν τις βόμβες τους, ενώ τα πολυβόλα τους χτυπούσαν τους πυροβολητές των δύο πλοίων (ομοχειρία).
Μέσα σε λίγο χρόνο τα πλοία δέχτηκαν πληθώρα βομβών και βυθίστηκαν, αφού το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» κόπηκε στα δύο. Ο Κυβερνήτης, ο Ύπαρχος, ο Α΄ Μηχανικός, τρεις αξιωματικοί, δεκαπέντε υπαξιωματικοί και πενήντα ναυτοδίοποι ακολούθησαν το πλοίο τους στον υγρό τάφο.
Με Β.Δ. από 7 Οκτωβρίου 1943 όλοι τους προήχθησαν επ’ ανδραγαθία. Έτσι ο Αργύρης Στεργίου (Α.Μ. 51413) από Δίοπος προήχθη σε Υποκελευστή Β΄, ενώ με Β.Δ. από 15 Οκτωβρίου 1943 του απενεμήθη «ο Πολεμικός Σταυρός Γ’ τάξεως». Τέλος, να αναφέρουμε ότι πριν από δύο χρόνια (1-10-2018) δημοπρατήθηκε συνοπτική έκθεση, αποτελούμενη από έξι δακτυλογραφημένες σελίδες, της βύθισης το Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» του ανθυποπλοιάρχου Ε. Γουργούρη,που υπηρετούσε τότε στο πλοίο και διασώθηκε.
Αγαπητοί αναγνώστες,
Να μία ακόμη σελίδα της νεότερης ιστορίας της Ερμιόνης ολοζώντανη, σιωπηρή, αλλά εύγλωττη! Σε μας απομένει να τη θυμόμαστε και να την τιμάμε!
ΠΗΓΗ:
Νικόλαος Ιωάν. Λάχανος, «Δόξα και Δάφνες», Αθήνα 1991
2