Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Εγκαίνια Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Ερμιονίδας


Κρανίδι 26/09/2020

Δελτίο Τύπου

Κάτω από τα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού,  εγκαινιάστηκε χθες το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ερμιονίδα, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη. Με την βοήθεια της κυρίας Ζαχαράκη, του Βουλευτή Αργολίδας κυρίου Αδριανού, της ευεργέτιδας του τόπου μας κυρίας Λίτας Λιβανού και υπηρεσιακών παραγόντων επετεύχθη, μέσα σε διάστημα μόνο τριών μηνών, η σύσταση και λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ πετυχαίνοντας έτσι,  την ολοκλήρωση του κύκλου Εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Ερμιονίδα.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου και φωτορεπορτάζ από τα εγκαίνια :

26 Σεπτεμβρίου: Ημέρα μνήμης για την Ερμιόνη! Η βύθιση του αντιτορπιλικού «ΒΑΣΣΙΛΙΣΑ ΟΛΓΑ»


26 Σεπτεμβρίου: Ημέρα μνήμης για την Ερμιόνη!

Η βύθιση του αντιτορπιλικού «ΒΑΣΣΙΛΙΣΑ ΟΛΓΑ»

Γιάννης Σπετσιώτης – Τζένη Ντεστάκου

Στις επιχειρήσεις για την κατάληψη των Δωδεκανήσων μεταξύ των πρώτων πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους Άγγλους, λόγω και των προηγούμενων επιτυχιών του, ήταν το Αντιτορπιλικό «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» με κυβερνήτη τον γενναίο Πλωτάρχη Γ. Μπλέσσα.

Σ’ αυτό υπηρετούσε τη θητεία του ως δίοπος πυροβολητής και ο «δικός μας» Ερμιονίτης ήρωας Αργύρης Στεργίου. Τέσσερις περίπου μήνες πριν από το τραγικό τέλος εκείνου του πολεμικού μας πλοίου και του πληρώματός του, στις 2 Ιουνίου 1943, το Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» με το Αγγλικό Α/Τ «JERVIS» πυρπόλησαν με επιτυχία τρία Α/Τ εχθρικά πλοία κι ένα τορπιλοβόλο. 

Τότε με Β.Δ. από 4 Αυγούστου 1943 απενεμήθη στον Αργύρη Στεργίου και στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος το «Μεττάλιον Εξαιρετικών Πράξεων», ενώ ο Κυβερνήτης τιμήθηκε με το «Αργυρούν Αριστείον Ανδρείας».

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1943 το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» και το Αγγλικό Α/Τ «INTREPIO» διατάχθηκαν να αποπλεύσουν από την Αλεξάνδρεια. Ύστερα από επιθετική περιπολία στο στενό της Κάσου αγκυροβόλησαν το πρωινό της 26ηςΑυγούστου στο Πόρτο Λακκί της Λέρου.

Στις 10 το πρωί και ενώ το πλήρωμα ξεκουραζόταν από την ολονύχτια περιπολία ακούγοντας από το ραδιόφωνο την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, σμήνη εχθρικών αεροπλάνων επετέθησαν κατά των δύο Α/Τ πλοίων. Τα Α/Α πυροβόλα και πολυβόλα των δύο πλοίων έβαλαν εναντίον των γερμανικών αεροπλάνων που πετώντας χαμηλά έριχναν τις βόμβες τους, ενώ τα πολυβόλα τους χτυπούσαν τους πυροβολητές των δύο πλοίων (ομοχειρία).

Μέσα σε λίγο χρόνο τα πλοία δέχτηκαν πληθώρα βομβών και βυθίστηκαν, αφού το «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» κόπηκε στα δύο. Ο Κυβερνήτης, ο Ύπαρχος, ο Α΄ Μηχανικός, τρεις αξιωματικοί, δεκαπέντε υπαξιωματικοί και πενήντα ναυτοδίοποι ακολούθησαν το πλοίο τους στον υγρό τάφο.

Με Β.Δ. από 7 Οκτωβρίου 1943 όλοι τους προήχθησαν επ’ ανδραγαθία. Έτσι ο Αργύρης Στεργίου (Α.Μ. 51413) από Δίοπος προήχθη σε Υποκελευστή Β΄, ενώ με Β.Δ. από 15 Οκτωβρίου 1943 του απενεμήθη «ο Πολεμικός Σταυρός Γ’ τάξεως». Τέλος, να αναφέρουμε ότι πριν από δύο χρόνια (1-10-2018) δημοπρατήθηκε συνοπτική έκθεση, αποτελούμενη από έξι δακτυλογραφημένες σελίδες, της βύθισης το Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» του ανθυποπλοιάρχου Ε. Γουργούρη,που υπηρετούσε τότε στο πλοίο και διασώθηκε. 

Αγαπητοί αναγνώστες,

Να μία ακόμη σελίδα της νεότερης ιστορίας της Ερμιόνης ολοζώντανη, σιωπηρή, αλλά εύγλωττη! Σε μας απομένει να τη θυμόμαστε και να την τιμάμε!

ΠΗΓΗ: 

Νικόλαος Ιωάν. Λάχανος, «Δόξα και Δάφνες», Αθήνα 1991

2

 

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΔΑΜΑΛΙΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ

 Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020Μετά το δελτίο τύπου της ΝΕΔΥΠΕΡ  στις 5-9-2020  με το οποίο καταδικάσαμε την στοχοποίηση του Σταμάτη Δαμαλίτη, ιδιοκτήτη και διαχειριστή του ενημερωτικού blog «Ερμιονίδα μας αρέσει δεν μας αρέσει»,πιστεύαμε ότι ο Δήμαρχος Ερμιονίδας μετά το εξώδικο δεν θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των ενεργειών του, κατά ενός ανθρώπου που έχει συνεισφέρει  τα μέγιστα για περισσότερο από 10 χρόνια στην ενημέρωση  των δημοτών.Κάνοντας αγωγή ο Δήμαρχος  στον Σταμάτη, ουσιαστικά στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και της κριτικής που αυτή συνεπάγεται και  αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της δημοκρατίας.Ο εκάστοτε δήμαρχος   δεν αναμετράται με εθνικά διλλήματα ή με κεντρικές πολιτικές επιλογές. Το μέτρο επιτυχίας ενός δημάρχου είναι η πιεστική και αμείλικτη καθημερινότητα. Πρέπει να διαθέτει ικανοποιητικές δεξιότητες επικοινωνίας και πρωτίστως, το χάρισμα να ακούει.  Να εμπνέει εμπιστοσύνη, να αποδέχεται την κριτική, να συνθέτει απόψεις και τάσεις.Όπως και να έχει θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του και οφείλει να προχωρήσει σε σύνθεση για το καλό του τόπου.Εκφράζουμε λοιπόν την συμπαράστασή μας  στον Σταμάτη Δαμαλίτη και είμαστε σίγουροι ότι θα ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο, όπως και τα προηγούμενα.Για τη ΝΕΔΥΠΕΡΤάσος Τόκας

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Μικρή.... αρχαιολογική συνέχεια στην αμμουδία του Βεντουρή.

  


Ο αείμνηστος Μάκης Νάκος, ο σε όλους μας αγαπητός, στις αναμνήσεις του που ανάρτησε με επιμέλεια στο Μπλόγκ του ο κ. Νόταράς, γράφει επί λέξει τα παρακάτω:


"Μετά το σπίτι της  Μαρίας του Βρετού, εκεί που αρχίζει ο δρόμος για τον Άγιο Γιάννη, μέσα στη θάλασσα είχαν βάλει μια μεγάλη πλατιά πέτρα σαν είδος μανδρακιού, η οποία υπάρχει και σήμερα, χωμένη μέσα στη θάλασσα. Θα πρέπει να την είχαν κατεβάσει από τον Άγιο Νικόλαο που είχαν βρει τα αρχαία. Σε αυτή την πέτρα οι γονείς μου το 1933 με είχαν βαφτίσει, αφού αυτή την εποχή υπήρχε το έθιμο να βαφτίζουν και στη θάλασσα. "


Δεν την είχαμε δει ποτέ οι νεότεροι Ερμιονήτες, είτε γιατί είχε βυθιστεί στην άμμο, είτε είχε μεταφερθεί αλλού. Νομίζω ότι και αυτή, συγκεκριμένα το ένα άκρο της, για τους ίδιους λόγους με τη αρχαία βάση, τύχη αγαθή, "εμφανίστηκε" φέτος αρχές Σεπτέμβρη.

Στη φωτογραφία 1 περίπου η θέση που βρίσκεται. Στη φωτογραφία 2 μόλις διακρίνεται η άκρη της κοντά σε παλιό υδραγωγείο λυμάτων. Έχει μια μικρή ολοστρόγγυλη τρύπα, και δεν είναι μια απλή μεγάλη πέτρα αλλά αρχιτεκτονικό μέλος ναού ή πλούσιου σπιτιού. Είναι πανομοιότυπη με αυτήν της φωτογραφίας 3 που βρίσκεται κοντά στον βορινό πύργο.

Βασίλης Γκάτσος

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Γιάννης Γεωργόπουλος : Επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας


Έπειτα από δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες το απόγευμα σε τοπικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με αρχαιολογικό εύρημα «στήλη – βάση πιθανώς αγάλματος» σε παραλία στην περιοχή του άλσους Μπίστι Ερμιόνης, απεστάλη επιστολή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, στην οποία ζητείται η άμεση παρέμβαση της αρμόδιας Υπηρεσίας και δηλώνεται η αμέριστη στήριξη του Δήμου Ερμιονίδας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.Σχετικά με το συγκεκριμένο εύρημα δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, αφού πιθανώς η ιστορία του θα συνδέεται με την ιστορία τόσο της περιοχής που εμφανίστηκε όσο και της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας γενικά, το οποίο ανέδειξε ο κύριος Βασίλης Γκάτσος, που με την ενασχόλησή του έχει προσφέρει σημαντικά στην τοπική κοινωνία με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις του.


να κάνετε όνειρα

 Ελένη Λουκά:Η 1η πτυχιούχος πανεπιστημίου με σύνδρομο Down στη Κύπρο, παράδειγμα προς μίμηση για άλλα παιδιάΈλλη Βασιλάκη

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ : ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ

  Σας διαβιβάζω το ψήφισμα δημοτών και κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας για τις προτεινόμενες αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Σημαντική πρωτοβουλία η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος και η συγκέντρωση υπογραφών από δημότες και κατοίκους του Δήμου Ερμιονίδας. ΣΥμφωνώ απόλυτα και συνυπογράφω το παρακάτω ψήφισμα το οποίο θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στους Βουλευτές του Νομού μας καθώς και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία πρέπει να σταματήσει γιατί οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο για χιλιάδες ιδιοκτησίες. 

Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ : ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ 

 

Το παρόν ψήφισμα θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στα πλαίσια του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού μας στον Περιφερειάρχη και Περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου , στο Δήμαρχο και Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας. 

 

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το προτεινόμενο Άρθρο 28, επί του σχεδίου νομού εφόσον καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση αφού προβλέπει ειδικά για την κατοικία , τα αγροτεμάχια – γήπεδα οικόπεδα των 4 στρεμμάτων και άνω απαιτείται να έχουν 45 μέτρα πρόσωπο σε εθνική , επαρχιακή και δημοτική  οδός κατηγορίας Α ‘ή σε κοινόχρηστο χώρο με πρόσωπο 45 μέτρα και βάθος (πλάτος) 50 μέτρα.

Αυτή η διάταξη οδηγεί στην κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμηση με πολύ σοβαρές επιπτώσεις 

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας με θέμα «Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Άστρος 


Δελτίο  ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας με θέμα «Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας», την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, ώρες 09.00-15.00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης (Λυκούργου 135). 

Στην ημερίδα, οι επιστημονικά υπεύθυνοι των δράσεων θα παρουσιάσουν τις υπό υλοποίηση δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης οικοτόπων και ειδών των οδηγιών 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, Καθ. Μιχαήλ Σκούλλο, η σημασία της ένταξης της ευρύτερης περιοχής “όρους Πάρνωνα – Κάβου Μαλέα” στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα ΜΑΒ/UNESCO. Η διαδικασία σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας για την ανακήρυξη της περιοχής της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου ως Αποθέματος Βιόσφαιρας υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνας Α.Ε. σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης. 

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Μια ευχάριστη έκπληξη στο Μπίστι

 


Αρχές Σεπτεμβρίου στη μικρή παραλία στη βορινή είσοδο του Μπιστιού, και στη θέση που βλεπουμε στον χάρτη, αναφάνηκε  αναπάντεχα μία, προφανώς αρχαία, στήλη - βάση, πιθανόν, αρχαίου αγάλματος.

Φαίνεται ότι ήταν μονίμως καλυμμένη με τα βότσαλα της παραλίας και αθέατη. Δεν την γνωρίζαμε. Για κάποιο λόγο, ίσως λόγω των κυμάτων του καταμαράν και των Ιπτάμενων Δελφινιών, τα βότσαλα και οι πέτρες έχουν υψωθεί προς τη στεριά και έτσι παρατήρησα αυτό το πολύ σημαντικό εύρημα. Πιθανότατα στην κάτω επιφάνεια να φέρει αρχαία επιγραφή, πολύ σημαντική για την ιστορία της Ερμιόνης.
Καλό είναι ο Αντιδήμαρχος Ν.Π.Δ.Δ. Δαμιανός Κουτούβαλης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητάς μας Ιωσήφ Γανώσης σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία να ενεργήσουν άμεσα, να σηκώσουν τη στήλη, και  να την τοποθετήσουν στη βορινή είσοδο, δίπλα στην ενημερωτική πινακίδα, πάνω σε ένα ωραίο μικρό βάθρο. Να αρχίσει το Μπίστι "να λέει την ιστορία του".

Βασίλης Γκάτσος

Ένα ακόμα αρχείο οικογενειακών φωτογραφιών της Ερμιόνης του χθες ολοκληρώθηκε

          1938  Ο γάμος του με την Αδαμαντία Γκάτσου.  Αριστερά η μητέρα της νύφης    Κυριακούλα Γκάτσου και δεξιά η μητέρα του γαμπρού Αργυρώ Φραγκούλη

 Ο Απόστολος Φραγκούλης ήταν ένα από τα δώδεκα παιδιά μιας συντηρητικής οικογένειας της Ερμιόνης, υπήρξε όμως ιδιαίτερα  προοδευτικός στη ζωή του.


Φανατικός Βενιζελικός, μέλος του ΕΑΜ και ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης.

Το βιβλίο του  «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» είναι μια  παρακαταθήκη αφού είναι η ακριβέστερη ιστορική πηγή για την αντίσταση στην Ερμιόνη.

Την  εποχή του μεσοπολέμου μετείχε σε όλους τους συλλόγους.  

28-2-55 στο Μπίστι Νάκος -Φραγκούλης - Μαρμαρινός - Λαζαρίδης

Ιδιαίτερα κοινωνικός με   φίλους που πορεύτηκαν μαζί όλη τους τη ζωή.

Ήταν ολιγαρκής,  ασχοληθηκε  με ένα μικρό μπακάλικο που είχε στο σπίτι του και με  τα κτήματά του.

Με  συνεχή φυσική ενασχόληση έζησε 103 χρόνια.

Στα  μετακατοχικά χρόνια ήταν εισπράκτορας του ΤΕΒΕ.

Πολλοί επαγγελματίες μετά από δική του παρότρυνση ασφαλίστηκαν αφού τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν κάτι άγνωστο  για την εποχή.

Με την προσωνυμία  «ΞΥΝΩΡΙΣ»  μαζί με τον Γιώργο Μαρμαρινό δημοσιογραφούσαν στην εφημερίδα  «ΕΡΜΙΟΝΙΚΗ ΗΧΩ».


Πάσχα 1939. Στο ποτάμι του Θερμησιού πρώτος αριστερά ο Απ. Φραγκούλης και η παρέα του.

Το   αρχείο  με 55 πολύτιμες φωτογραφίες και σημαντικές σημειώσεις- από την ίδια- μας το εμπιστεύτηκε  η  μοναχοκόρη του κα Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ.

Ευχαριστούμε πολύ κα Ήρα.

Όπως όλα τα αρχεία των οικογενειών που συγκεντρώνουμε κι αυτό θα αναρτηθεί από τους Έκτορα και Βασίλη Γκάτσο στην ιστοσελίδα της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης. (http://liberm.gr.)*

Μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή.


Για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Ρίνα Λουμουσιώτη

* Για ν΄ ανοίξουν οι πληροφορίες κάθε φωτογραφίας πατάτε το σηματάκι με το συνδετήρα.