Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Α Ν ….


 
Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου.«Αποχαιρετούμε τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, υιό, αδελφό, θείο, φίλο και σύντροφο Αλέξανδρο Νικολαΐδη,

στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, to Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 .
Η σορός θα εκτίθεται προς χαιρετισμό στο Ναό από τις 15.00. Θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία στις 16.00 και κατόπιν ο ενταφιασμός στα Κοιμητήρια του Φιλύρου Θεσσαλονίκης.

Θερμή παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές εις μνήμην του στα παρακάτω ευαγή ιδρύματα:

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α “ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ”

Ερμιόνη , 14 Οκτωβρίου 2022

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ερμιόνης, σε έκτακτη συνεδρίασή του, μετά την αναγγελία της εκδημίας του διαπρεπούς Φιλολόγου, διεθνώς αναγνωρισμένου ιστορικού της Ελληνικής Φιλοσοφίας, με πλούσιο συγγραφικό έργο και με ιδιαίτερη συμβολή στην καλλιέργεια του πολιτισμού της Ερμιόνης, Λ Ι Ν Ο Υ Γ . Μ Π Ε Ν Α Κ Η αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου του Κ.Σ., 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ :

1. Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στη σύζυγο του εκλιπόντος Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και στους οικείους του.

2. Να παραστεί ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία μας, στην εξόδιο ακολουθία, που θα τελεστεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και ώρα 12 στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών.

3.Να κατατεθεί, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσό στο Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Ερμιόνης 

4. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά ιστολόγια.

Ο Πρόεδρος

της Κοινότητας Ερμιόνης

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ

Ι.Λ.Μ.Ε Για την εκδημία του Λίνου Μπενάκη

 Το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του διακεκριμένου συμπολίτη μας, Λίνου Μπενάκη, μιας πνευματικής προσωπικότητας, που προσέφερε υψηλές υπηρεσίες με το ήθος του, την άριστη επιστημονική του κατάρτιση και την συγγραφική του δραστηριότητα στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Τολμούμε να τον αποκαλούμε συμπολίτη μας διότι ως σύζυγος της Ακαδημαϊκού και τ. Προέδρου της Βουλής  κας Άννας Ψαρούδα Μπενάκη αγάπησε την Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της συζύγου του και εργάστηκε για την πολιτιστική της ανάδειξη.

Εξαιρετική η πολυεπίπεδη προσφορά του στο ΙΛΜΕ.

Ο ίδιος προσωπικά φρόντισε να φωτογραφίσει τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της ημιερειπωμένης οικίας Οικονόμου και έτσι σ’ αυτές τις φωτογραφίες αλλά και στις μετέπειτα σημαντικές ενέργειές του στηρίχθηκαν οι υπηρεσίες  για την αποκατάσταση αυτής της ιστορικής οικίας της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827. Σ’ αυτό το αναστηλωμένο κτήριο στεγάζεται σήμερα το ΙΛΜΕ.

Επιπροσθέτως υπήρξε εκ των πρωτεργατών στην ίδρυση του σωματείου ΙΛΜΕ και παρέμεινε αρωγός και ενεργό μέλος του μέχρι σήμερα.

Το αυθεντικό χειρόγραφο του Κολοκοτρώνη, ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου μας ανακάλυψε ο ίδιος σε δημοπρασία και έτσι έγινε απόκτημα του Μουσείου μας.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον εκλιπόντα για την έμπρακτη πολύτιμη προσφορά του στο ΙΛΜΕ, με την αναγγελία του θανάτου του, το Δ.Σ. σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα:

  • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην αγαπητή σύζυγό του κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.
  • Να εκπροσωπηθεί το ΙΛΜΕ στην εξόδιο ακολουθία.
  • Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του ΙΛΜΕ, να σταλεί στα ιστολόγια και τα ΜΜΕ.
  • Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στη σύζυγό του.

Η Πρόεδρος                                  Η Γραμματέας

Τίνα Αντωνοπούλου                Τζωρτζίνα Σιάννα Τζιέρη

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδος, σε έκτακτή συνεδρίασή του μετά από την αναγγελία της εκδημίας του σεβαστού επίτιμου Προέδρου του, φιλολόγου, τέως Διευθυντή της Ακαδημίας Αθηνών και αγαπητού συμπολίτη μας Λίνου Μπενάκη, αφού άκουσε την εισήγηση της Προέδρου του Δ.Σ. η οποία αναφέρθηκε στο ήθος και τις αρετές του εκλιπόντος, την πολλαπλή και ποικίλη δραστηριότητα που επέδειξε επί σειρά ετών στην πατρίδα μας Ερμιόνη σε πολιτιστικά ζητήματα, αποφάσισε ομόφωνα:

• Να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία, που θα τελεστή το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στο Α΄  νεκροταφείο Αθηνών.
• Να δημοσιευτεί τιμητικό αφιέρωμα στο τρέχον Περιοδικό που εκδίδει η Εταιρεία μας «Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα».
• Να αφιερωθεί σχετική εκδήλωση της Εταιρείας αφιερωμένη στη μνήμη του.
• Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά ιστολόγια.

Η Πρόεδροςο Γραμματέας

Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη    Κωστής Σκούρτης

Τα μέλη

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 


Απεβίωσε ο Λίνος Μπενάκης


 Ο Λίνος Γ. Μπενάκης, γεννημένος στις 31 Ιανουαρίου 1928 στην Κέρκυρα, ήταν ´Ελληνας ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου και ερευνητής.

 Σύζυγος της συμπατριώτισσάς μας, πρώην Προέδρου της Βουλής και της Ακαδημίας Αθηνών Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη.

Σημαντικός άνθρωπος για  την Ερμιόνη, αντιπρόεδρος του «Ερμιονικού Συνδέσμου» και ιδρυτής της «Εταιρείας Μελετών Ερμιονίδας». 

Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για την ανεκτίμητη προσφορά του.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Τα ΧΑΝΙΑ πάνε μπροστά, αλλά εμείς .......

 Παρά κάτω (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προέρχονται), θα διαβάσετε τι κάνει ο Δήμος Χανίων στη ψηφιακή εποχή μας.


Πρόταση προς Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης και Δήμο Ερμιονίδας: Ο,τι κάνουν στα ΧΑΝΙΑ, μπορείτε να το κάνετε και εσείς στην Ερμιόνη και για έναν επιπλέον λόγο: Τα αρχαία ίχνη στην Ερμιόνη είναι πολύ λίγα σε σχέση με τη μεγαλοπρέπεια της Αρχαίας Ερμιόνης.
Άλλο είναι ο επισκέπτης του αρχαίου ναού στην Πλατεία στο Μπίστι να βλέπει μόνο την ευθυντηρία, και άλλο με ένα κλικ να παρουσιάζεται στο κινητό του ολόκληρος ο ναός!
Άλλο να βλέπουν στον Ταξιάρχη ένα μικρό τμήμα των θεμελίων του τεράστιου ναού της Δήμητρας και Κόρης, και άλλο με ένα κλικ να παρουσιάζεται στα κινητά τους ολόκληρος ο ναός! Ναός μεγαλοπρεπέστατος, που ενώ θα έπρεπε όλοι οι Ερμιονίτες, και όχι μόνο, να είχαμε κινητοποιηθεί, ώστε με ανασκαφή να αποκαλυφθεί η βάση του σε όλη την έκτασή της, ποιούμε δι' άγνωστον λόγον την νήσσαν.

Βασίλης Γκάτσος


"Στη σήμανση μέσω ψηφιακής αποτύπωσης φωτογραφικού υλικού, με στόχο την ανάδειξη θεματικών και πολιτιστικών διαδρομών καθώς και σημείων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης, προχωρά ο Δήμος Χανίων έχοντας λάβει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και παράλληλα έχει πετύχει τη χρηματοδότηση της δράσης με πόρους του ΕΣΠΑ.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 2022

 


​ ΙΛΜΕ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: « Φως και φωτιά τα χρόνια τα παλιά»

 ΙΛΜΕ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: « Φως και φωτιά τα χρόνια τα παλιά»

 

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης επισκέφθηκαν το Μουσείο, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους Τζωρτζίνα Σιάννα Τζιέρη και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Φως και φωτιά τα χρόνια τα παλιά». Το πρόγραμμα εκπόνησαν και εκτέλεσαν η Ήρα Φραγκούλη – Βελλέ και η Κατερίνα Σκούρτη. Βοήθησε και η Στέλλα Μενεξή

 

Σκοπός: Στην πρώτη επίσκεψη των μικρών μαθητών στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και από την πληθώρα των εκθεμάτων   περιοριστήκαμε στο να γνωρίσουν τα φωτιστικά και θερμαντικά μέσα που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί ερμιονίτες και να τα συγκρίνουν με τα σημερινά.Μετά την υποδοχή και την κατατοπιστική εισήγηση  τα παιδιά περιηγήθηκαν το χώρο και εντόπισαν μόνα τους τα κεριά στα κηροπήγια, τις επιτραπέζιες λάμπες και το κρεμαστό καντήλι μπροστά στο εικονοστάσι. Κατεβάσαμε και ανάψαμε με προσοχή το καντήλι και μια επιτραπέζια λάμπα πετρελαίου.

 

Στην κουζίνα αναγνώρισαν άλλα φωτιστικά μέσα: Παλιά τσίγκινα κρεμαστά λυχνάρια με λάδι και φυτίλι. Φανάρι θυέλλης, κλεφτοφάναρο ( λαδοφάναρο), φορητό φανάρι μεταλλωρύχου. Παρατήρησαν την κατασκευή τους και έμαθαν το όνομα και τη χρήση τους. Τα ανάψαμε με προσοχή. Μόνο το ωραίο τζάκι του παραδοσιακού σπιτιού έμεινε σβηστό (!) Οι μαθητές το άναψαν με τη φαντασία τους, τοποθέτησαν το πήλινο τσουκάλι στη σιδεροστιά, καβούρδισαν  τον καφέ και φύσηξαν  όλοι «φου» στη … σβηστή φουφού.

 

Είδαν ακόμα τα αρχαία πήλινα λυχναράκια που βρέθηκαν στο έδαφος της Ερμιόνης από τυχαίες ανασκαφές με τα ωραία σχήματα και το μαυρισμένο από τη χρήση στόμιο και άναψαν ένα σύγχρονο αντίγραφο από πηλό με λάδι και φυτίλι.

Μονοήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στην Ερμιόνη

 


Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙΔΟΣ ΚΥΡΟΥ

 


Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Φιλολογικού συλλόγου "Παρνασσός", έγινε η παρουσίαση του Β΄τόμου του βιβλίου του Αδώνιδος Κύρου με τίτλο: "ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ"'. 

Προσκεκλημένοι του συγγραφέα, παρακολουθήσαμε την ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη παρουσίαση. Ο κύριος Άδωνις αρθογράφος του Περιοδικού μας "Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα" και συνδρομητής, μας είχε τιμητικά αποστείλει το βιβλίο του, όπου και το παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ, κύριος Γιάννης Σπετσιώτης στο 29ο τεύχος του Περιοδικού μας.
Για το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.

Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη ΑΔΩΝΙΣ Κ. ΚΥΡΟΥ: ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ (Τόμος Β΄)

Πριν από τριάντα χρόνια, το 1991, είχα την τύχη να βρω το νόμισμα, «παρά», της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ερμιονικού Συνδέσμου και να πάρω ως δώρο τον πρώτο τόμο του βιβλίου «ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ» του Άδωνι Κ. Κύρου, που μόλις είχε κυκλοφορήσει. 

Το περιεχόμενο του βιβλίου εξαιρετικό, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών εκείνη τη χρονιά, καλύπτει επιτυχώς τους προϊστορικούς και αρχαιοελληνικούς χρόνους της ευρύτερης περιοχής του Αργολικού Κόλπου. Σήμερα, έχω τη χαρά αλλά και τη συγκίνηση να κρατώ στα χέρια μου τον Β΄ τόμο του ανωτέρω βιβλίου, με το οποίο ο ρέκτης συγγραφέας και πολύπειρος ερευνητής ολοκληρώνει το αρχαιολογικό και ιστορικό οδοιπορικό στην ίδια περιοχή από τους υστερορωμαϊκούςκαι πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τη Δεύτερη Ενετοκρατία του 17ου αιώνα.

Το βιβλίο αποτελείται από δεκαέξι κεφάλαια που το καθένα υποδιαιρείται σε τρία υποκεφάλαια. Στις σελίδες του ο συγγραφέας προσφέρει σε «μορφή χρονικού» μια γενική εικόνα του τοπίου, παράκτιου και νησιώτικου, με βάση την έρευνα των ιστορικών πηγών, την παρατήρηση του περιβάλλοντος χώρου αλλά και τη συστηματική μελέτη των ευρημάτων εκείνων των χρόνων.

Εξαιρετικές και οι φωτογραφίες των τοπίων και των άλλων στοιχείων της περιοχής! Ο κ. Κύρου, πεπειραμένος συγγραφέας, γνωρίζει καλά πως οι εικόνες ξεκουράζουν τον αναγνώστη, συμβάλλουν στην κατανόηση του κειμένου, προωθούν την καλαισθησία και προκαλούν το ενδιαφέρον.  

δ έ η σ η

 G.I.Gurdjieff: Prayer (Klavier, Cello)
για συχώριο του χθες 
κι απαντοχή γι΄ αύριο 


(πριχού γλακήσει το συχώριο γι΄ αύριο 
και μπλιό κιανείς δεν ανιμένει πράμα) 
σχολιάζοντας την επικαιρότητα, 
Έλλη Βασιλάκη