Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Κηρυγμένα Βυζαντινά Μνημεία του Δήμου Ερμιονίδας

Επίσημα χαρακτηρισμένα Νεώτερα Μνημεία του Δήμου Ερμιονίδας

Στο πάρα κάτω αντίγραφο απαντητικού κειμένου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, προς τον Δήμο Ερμιονίδας το 2012, περιλαμβάνονται τα χαρακτηρισμένα από την υπηρεσία νεώτερα μνημεία του Δήμου Ερμιονίδας. 
 

Απόψε!!! ΜΠΙΓΑΛΗΣ ΠΩΛΙΝΑ ΔΑΚΗΣ και ΕΛΠΙΔΑ, σας περιμένουν στην καρδιά του καλοκαιριού στο γήπεδο της Ερμιόνης


άκου . . .


Η φθορά έρχεται 

όχι 

με το πέρασμα του χρόνου, 

αλλά 

με το ξεπέρασμα της ζωής. 


Εύα Ομηρόλη 

ακούς; 

Ε.Β.

"Μεταμορφώσεις και όνειρα μεσα από τον Shakespeare" στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης


  H  Δημοτική Βιβλιοθήκη <<Απόστολος Γκάτσος>> ευχαριστεί την κ.  Κατερίνα Κίτσι καθηγήτρια του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας  του Α.Π.Θ. που πραγματοποίησε στη Βιβλιοθήκη βιωματικό εργαστήρι με αφετηρία το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του William Shakespeare  Στο εργαστήρι μας μιλήσαμε για την Αγγλία της Αναγέννησης και το Globe Theater του Shakespeare και γνωρίσαμε τους χαρακτήρες του έργου του: Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Είδαμε πως οι βάρβαροι νόμοι οδηγούν σε δυστυχία και πως ο δρόμος της αγάπης είναι στρωμένος με αγκάθια. Παίξαμε, αυτοσχεδιάσαμε, κυνηγηθήκαμε και χωριστήκαμε σε ομάδες για να παρουσιάσουμε ζωντανούς πίνακες και κινούμενες εικόνες μέσα από το έργο.

Φανταστήκαμε, τέλος, τη δική μας λύση για την αδικία, τη ζήλεια και το θυμό· ονειρευτήκαμε πως με το μαγικό λουλουδάκι μας, το «ποσοπολυσεαγαπώ», κάναμε τα μικρά μας θαύματα στο δικό μας καθημερινό κόσμο. 

Ήταν άραγε όνειρο αυτό που ζήσαμε;

Κατερίνα Κίτσι Μιτάκου

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Ξεκινάμε την προετοιμασία για την έκθεση και το διαγωνισμό φωτογραφίαςΞεκινάμε την προετοιμασία για την έκθεση και το διαγωνισμό φωτογραφίας  στην Ερμιόνη. 
Τιμή μας να ομορφαίνει τα στενά που θα είμαστε φέτος από τις 9 Αυγούστου η σπουδαία ζωγράφος μας κα Ανθούλα Λαζαρίδου Δουρούκου.  Η δίκη μας Ανθούλα..

Συμμετέχουν στο διαγωνισμό φωτογράφοι απ όλη την Ελλάδα.
Φιλοξενούμε δημιουργίες από τη φωτογραφική  Ομάδα Παπάγου - Χολαργού και από τη Leica Academy.
Με αφετηρία την πλατεία του Πεύκου θα είμαστε στα γραφικά σοκάκια που οδηγούν 
στα Μαντράκια με υπέροχες φωτογραφίες,  μουσικές, κιθάρες, προβολές, εκπλήξεις...
Θα σας περιμένουμε !

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης


Στιγμές από προηγούμενη έκθεση:
ΜΗΔΕΙΑ απο το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας


καλή είδηση

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google DeepMind προβλέπει την οξεία νεφρική βλάβη

Η έγκαιρη προειδοποίηση θα επιτρέψει την έναρξη της θεραπείας, προτού η βλάβη των νεφρών καταστεί μη αναστρέψιμη.
Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές της βρετανικής DeepMind, θυγατρικής εταιρείας της Google, είναι σε θέση για πρώτη φορά να κάνει πρόβλεψη μιας επερχόμενης οξείας νεφρικής βλάβης έως και 48 ώρες προτού αυτή συμβεί. Η νέα μέθοδος θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών που κινδυνεύουν με ταχεία επιδείνωση της υγείας τους λόγω αιφνίδιας νεφρικής δυσλειτουργίας.
Έλλη Βασιλάκη

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Βασίλης Γκάτσος: Απάντηση στον κο Σφυρή
Δεν καταλαβαίνω αν  μπορεί να βγάλει κανείς κανένα νόημα από την απάντησή σας. Τα περί μορφώσεως, επιστήμης, αλήθειας, ψεύδους, τα περί διαγωνισμών, διακηρύξεων, επαναδημοπρατήσεων και τα παρόμοια προς τι;

Έχουμε 40 χρόνια που το νερό στις βρύσες μας δεν πίνεται. Εκτός αν πίνετε εσείς από αυτό. Και τα τελευταία 5 χρόνια της θητείας σας ίδια κατάσταση. Και ξαφνικά προς το τέλος της θητείας μάς εμφανίσατε ως λύση φθηνή και προς το συμφέρον μας την αφαλάτωση υπογείων υδάτων, λύση την οποία ΔΕΝ είχατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα. Αυτό δεν ξέρω πώς λέγεται πολιτικά.
Σας είχα ψηφίσει όχι βέβαια για τις ικανότητές σας ή τις γνώσεις σας (γνωστά τα του δεματοποιητή), αλλά γιατί ήθελα να ψηφίσω φίλους μου που θεωρούσα ικανούς και έτυχαν στο ψηφοδέλτιό σας (τα περί παρατάξεων κ.λ.π. στον τόπο μας είναι αστεία πράγματα). Αν στο πρόγραμμά σας υπήρχε η αφαλάτωση υπογείων υδάτων ΔΕΝ θα ψήφιζα ούτε  τους φίλους μου. Απλά λοιπόν είναι τα πράγματα. Η λύση αυτή καταδικάζει τα υπόγεια νερά της Ερμιονίδας σε ΑΙΩΝΙΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗ. 'Όσο θα αυξάνει η κατανάλωση πόσιμου νερού θα αυξάνει και η υφαλμύρωση. Εμείς θα έχουμε πόσιμο και οι αγρότες θα ποτίζουν με αλατόνερο! Και λες και είμαστε ιθαγενείς μας προσφέρετε τη λύση αυτή, γιατί θα πίνουμε φτηνότερο νερό! Απαράδεκτο και προσβλητικό !!!!

Ο Δήμος μας έχει συνέχεια, και εγώ μίλησα για Δήμο Ερμιονίδας όχι για παρατάξεις και Δημάρχους. Από τον καθαρισμό των πηγαδιών περάσαμε στη λύση της μεταφοράς με πλοία, μετά στην αφαλάτωση στα Χώνια, μετά στις τρεις αφαλατώσεις και τελευταία στη λύση της αφαλάτωσης υπογείων υδάτων, ενώ πάγια τακτική όλα αυτά τα χρόνια ήταν νέες γεωτρήσεις και ενοικίαση από ιδιώτες. Τι άλλο σημαίνει αυτό από το ότι ο Δήμος μας (και οι παλιές Κοινότητές μας) απέτυχαν στον σχεδιασμό τους για πόσιμο νερό; Γιατί να μην ανησυχούμε που ακόμη η νέα διοίκηση του Δήμου δεν ξεκινάει αυτό το φλέγον θέμα;

Για τη λύση της αφαλάτωσης θαλασσινού νερού και τα περιβαλλοντικά προβλήματα έγραψα αναλυτικά, ως χημικός που έχει λειτουργήσει μονάδα αφαλάτωσης. Ο όρμος της Κοιλάδας αντέχει μια πολύ μικρή μονάδα αφαλάτωσης. Αν όμως η άλμη οδηγηθεί εκτός όρμου δεν υπάρχει πρόβλημα για μονάδα 10000 κ.μ. Απλά και ξάστερα. Και κατάλαβε όλος ο κόσμος πώς έχει το θέμα, εκτός από εσάς.

Ως Δήμαρχος και ως εργαζόμενος στην οικοδομή, θα ξέρετε με κάθε λεπτομέρεια πού βρίσκουν και πώςαποθηκεύουν το νερό οι κάτοικοι των εξοχικών. Οι δεκάδες μαύρες δεξαμενές στα εξοχικά είναι για διακόσμηση; Δηλαδή τα βυτία πού αδειάζουν; Είναι κατάσταση αυτή, ο Δήμος μας (όχι ο εκάστοτε Δήμαρχος) να μη μπαίνει στο πρόβλημα αυτών των ανθρώπων;

Και επαναλαμβάνω: Κατ' εμέ η πενταετία που πέρασε ήταν μια αποτυχία για την τοπική μας αυτοδιοίκηση, σε σημείο να αναρωτιούνται πολλοί αν έχει νόημα ύπαρξης για τον τόπο μας ο "Δήμος του Κλεισθένη" και μήπως είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στις παλιές Κοινότητές μας. Όσο για την Ερμιόνη ούτε καν, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι έγινε κάτι. Ανησυχούμε πολύ μήπως αυτό συνεχιστεί για άλλα 4 χρόνια.

Βασίλης Γκάτσος

«Τα Παιχνίδια της Ζωής μας. Το Μυστικό Εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου» και μια μουσική βραδιά με τον Σταμάτη Κραουνάκη στην Ύδρα

Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

«Τα Παιχνίδια της Ζωής μας. Το Μυστικό Εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου» και μια μουσική βραδιά με τον Σταμάτη Κραουνάκη

02 Αυγούστου - 18 Σεπτεμβρίου 2019
Τέχνη και μουσική συμπορεύονται φέτος το καλοκαίρι στην Υδρα. Το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 21.00 εγκαινιάζεται αναδρομική έκθεση με έργα του Νίκου Στεφάνου. Θα φιλοξενούνται στον χώρο του πρώην Hydra Workshop αλλά και στο λιμάνι του νησιού, όπου θα τοποθετηθούν τρεις κατασκευές του μεγάλης κλίμακας. Μια ημέρα πριν, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 21.30 ο Σταμάτης Κραουνάκης, με την ομάδα Σπείρα – Σπείρα, αφιερώνει στον φίλο του ζωγράφο μια μουσική βραδιά, με ελεύθερη είσοδο, στο λιμάνι.

Έκθεση ζωγραφικής και Εικαστικών από την Καλλιτεχνική Ομάδα Ερμιονίδας


Δημήτρης Σφυρής απάντηση στο άρθρο: Πόσιμο νερό για όλους

 https://orangespotters.blogspot.com/2019/…/blog-post_92.html
ORANGESPOTTERS.BLOGSPOT.COM
Η εταιρεία που θα μας προμήθευε πόσιμο νερό από αφαλάτωση υπόγειων υδάτων αντλούμενων από δημοτικές γεωτρήσεις, άφησε το έργο για δικούς ...

Είναι υποτιμητικό να γράφονται δημόσια τετοιες ανακρίβειες και μάλιστα με άνεση κατ επανάλειψη για θέματα όπως είναι το πόσιμο νερό ;
Και... με μεγάλη άνεση !
Ποια ιδιωτική εταιρεία έφυγε που θα παρήγαγε νερό; Μήπως μπερδεύεται με τον διαγωνισμό; και τη διακήρυξη; η οποία τροποποιημένη επαναδημοπρατείται;
Ποια αδειοδότηση της αφαλάτωσης, θαλάσσια στα Χώνια Κοιλάδας;
Ποιος την αδειοδότησε; Μήπως εγώ;
Ας μας πει ποιος δεν ήταν εναντίον; Ένας μου φθάνει.
Ακόμη και ο συντάξας αυτού του «γράφηματος» ήταν εναντίον.
Ευτυχώς τα γραπτά μένουν. Τι έγινε ξαφνικά;
Μόνος πάλευα τότε με τους παντογνώστες της «οικολόγο προστασίας». Τώρα πως βρήκαν σαν σωστή, ιδανική και μοναδική αυτή τη λύση ;
Όμως για να λειτουργησει χρειαζονται δίκτυα και αντλιοστάσια και μελέτες (ευτυχώς υπάρχουν) αδειοδοτησεις και κυρίως χρήματα που κι αυτά κατά τον κο Βας. Γκάτσο εύκολα βρίσκονται! Και κυρίως γρήγορα!; Και πιο φθηνά;! ;!
Πόσο εύπεπτα ακούγεται να λες ότι από θάλασσα η παραγωγή νερού είναι φθηνότερη από τις γεωτρήσεις. Με λίγα λόγια για να καταλάβει ο κοσμάκης( έτσι τον αντιμετωπίζουμε «εμείς οι εκπαιδευμένοι» γιατί άλλο η μόρφωση κι άλλο βγάζω ένα πανεπιστήμιο.
Επι της ουσίας όμως
ή επι των ψευδών
Ποιος μίλησε για τρεις αφαλατώσεις Κοιλαδα Κρανιδι Π. Χέλι ο γράφων; Ή ο συνδυασμός του ; Που το βρήκε αυτό; Για ποια υπόγεια ύδατα μιλά ; Ας διαβάσει το ΦΕΚ της διαχείρισης των υπόγειων υδάτων για την Ερμιονίδα.(...δεν το αναφέρω υπάρχει χρόνος να ψάχνουμε πριν γράφουμε... επιστημονικά )
Ας εξετάσει τις αντίστοιχες μεθόδους σε Εθνικό, Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο και ... κυρίως,αν θέλει να αναφέρεται στην αλήθεια, τα γραφόμενα μου για τις δυνατότητες
ύδρευσης (4εναλλακτικές διαχείρισης , ανάλογες με το χρόνο, το χρήμα,το κόστος επιβάρυνσης των δημοτών, το ισοζύγιο περιβάλλοντος, την παράνομη άντληση και δικτύωση ( μέχρι στιγμής ένας είναι αδειοδοτημένος για την μεταφορά προμήθειας νερού , την εκτέλεση και κυρίως την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα )
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ και ας κοιτάξουμε να συμβάλλουμε για αυτό που όλοι θελουμε αλλά κανείς δεν αποφασίζει. Μάλλον θα ταίριαζε κανείς δεν θέλει. ΠΕΡΑΣΑΝ 12 χρόνια από τότε που αδειοδότησα την Αφαλατωση στην Κοιλάδα αλλά δεν έγινε.
Είναι μια από τις 4 εναλλακτικές αλλά με υπερτριπλάσιο κόστος.
(Τα παραδείγματα με τις τρεις δεξαμενές είναι ατυχέστατα)

Δημήτριος Σφυρής

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Βασίλης Γκάτσος: Πόσιμο νερό για όλους

Η εταιρεία που θα μας προμήθευε πόσιμο νερό από αφαλάτωση υπόγειων υδάτων αντλούμενων από δημοτικές γεωτρήσεις, άφησε το έργο για δικούς της λόγους. Άρα το έργο αυτό τελείωσε. Αντί να το ανακαλέσει ο Δήμος ως καταστροφικό για τα υπόγεια νερά μας, έδωσε τέλος η ιδιωτική εταιρεία.

Τι μένει;
1. Η αφαλάτωση θαλασσινού νερού στα Χώνια της Κοιλάδας η οποία ναι μεν είχε εγκριθεί, αλλά σταμάτησε λόγω αντιδράσεων.

2. Μια "δημοτική εξαγγελία" για τρεις μονάδες αφαλάτωση θαλασσινού νερού, σε Κοιλάδα,  Πορτοχέλι, Ερμιόνη. Να μη μείνει κανένας δυσαρεστημένος! Τι πειράζει αν το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των τριών μικρών αφαλατώσεων είναι τουλάχιστον διπλάσιο από μία μεγάλη; Δηλαδή αν ένας παραγωγός στέλνει καθημερινά στα Ιωάννινα 3 τόνους προϊόντα δεν θα αγόραζε ένα φορτηγάκι των 3 τόνων να κάνει τη δουλεία του με έναν οδηγό, αλλά 3 φορτηγάκια του ενός τόνου με 3 οδηγούς από Κοιλάδα,  Πορτοχέλι, Ερμιόνη για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι!

3. Μια πάγια τάση, όταν δεν φτάνει το νερό, να ανοίγει ο Δήμος μας νέες γεωτρήσεις ή να νοικιάζει από ιδιώτες.

Δυστυχώς ποτέ δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει ο Δήμος μας σχέδιο για το Πόσιμο νερό Ερμιονίδας που είναι το πρώτο πρόβλημα του τόπου.
Υπενθυμίζω ότι με την καθολική αποδοχή του οικοδομήσιμου αγροτεμαχίου, αρχικά των 300 τ.μ. και σήμερα των 2 και 4 στρεμμάτων, ο τόπος μας, καλώς ή κακώς, γέμισε εξοχικά. Υπολογίζονται σε 9000. Δηλαδή αν τον Αύγουστο γεμίσουν, 40000 θα είναι ο πληθυσμός των εξοχικών και 12000 αυτός των μόνιμων κατοίκων. Ασφαλώς προηγούνται οι ανάγκες των μόνιμων στους οικισμούς μας, αλλά οι 40000 είναι καταδικασμένοι να παίρνουν νερό με το βυτίο σε πλαστικές μαύρες δεξαμενές που το καλοκαίρι ζεματάνε; Δηλαδή η απάντηση είναι "καλά να πάθετε αφού ξέρατε ότι είσαστε εκτός οικισμών και εσείς κτίσατε"; Αυτή είναι η απάντηση στα εξοχικά που τα θεωρούμε την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στον τόπο μας, αρκεί να καταφέρουμε να είναι γεμάτα;

τραμπάλα σε τοίχο συνόρων


Καταπληκτικό: Οι καλλιτέχνες εγκατέστησαν τραμπάλα στον τοίχο των συνόρων, ώστε τα παιδιά στις ΗΠΑ και το Μεξικό να μπορούν να παίξουν μαζί. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ronald Rael. ⁣

Δακρυσμένα μάτια

Τέταρτη δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης : "Απ. Γκάτσος΄'


Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

31ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό 2019Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Όμιλος για την Μελέτη, Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού (ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.) σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου (Σ.Φ.Ι.Π.) θα πραγματοποιήσει φέτος για 31η συνεχόμενη χρονιά στο Πορτοχέλι Αργολίδας, από 1 έως 15 Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ, το οποίο ιδρύθηκε τo 1988 από τον πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγό, Γιώργο Μάνεση, θα προσφέρει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο κοινό το οποίο απαρτίζεται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, του Πορτοχελίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης Απόστολος Γκάτσος -Δωρεές τοπικών συγγραφέων

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Διάβασε και ταξίδεψε


bbb877e7d9f8f1282e5380af04d51de8 L

Έρχονται κάποιες στιγμές που κάνουμε τον απολογισμό μας.

Ο απολογισμός δεν έχει μια μορφή. Μπορούμε να κάνουμε τον συναισθηματικό απολογισμό μας, τον οικονομικό, τον οικογενειακό· εξαρτάται κάθε φορά, έχει πολλές όψεις.

Από μία ηλικία και πέρα κάθεσαι κι αναρωτιέσαι: «Εγώ τι έκανα σ’ αυτή τη ζωή; Τι έδωσα; Τι πήρα; Τι απέκτησα; Τι μου έμεινε;». Λέω από μια ηλικία και πέρα γιατί κάτω απ’ τα τριάντα, συνήθως, οι προτεραιότητες κι οι εκτιμήσεις έχουν άλλα κριτήρια. Ένα παραπάνω η γενικότερη οικονομική, πολιτική, κοινωνική κατάσταση μας οδηγούν σε τέτοιου είδους σκέψεις.

Τελικά, το συμπέρασμα είναι ένα. Ξέρετε πού πρέπει να ξοδεύουμε τα χρήματά μας; Σε ταξίδια και βιβλία, μόνο αυτά μένουν και μόνο αυτά τ’ αξίζουν τα λεφτά τους.

Τα ταξίδια και τα βιβλία προσφέρουν αναμνήσεις, εικόνες, μυρωδιές, προβληματίζουν, ανοίγουν τους ορίζοντες, σε βάζουν να δεις κι άλλους κόσμους άγνωστους, φανταστικούς ή πραγματικούς, πηγαίνουν τη σκέψη ένα βήμα παραπέρα.

Το κυριότερο είναι πως δε χαλάνε, κανείς δεν μπορεί να τα καταστρέψει. Κι αν καούν οι φωτογραφίες του ταξιδιού κι αν σκιστούν οι σελίδες του βιβλίου, η μνήμη τα κρατάει ζωντανά έτσι κι αλλιώς. Ακόμη κι όταν ένας άνθρωπος νοσήσει από ασθένεια που του καταστρέφει τη μνήμη, έχει γίνει τόσο ξεχωριστός άνθρωπος, τόσο ανοιχτόμυαλος, τόσο χορτασμένος που κανένας δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει το ποιόν του.

Γιατί να ξοδεύουμε χρήματα σε υλικά; Γιατί έχουμε γίνει τόσο άπληστοι κι αχόρταγοι και ταυτόχρονα ανικανοποίητοι; Όσα έχουμε άλλα τόσα θέλουμε κι όσα χρήματα κι αν ξοδέψουμε θέλουμε άλλα τόσα για να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε.

Θέλουμε σπίτια, αυτοκίνητα, ρούχα, κοσμήματα, καλλυντικά, παπούτσια, τσάντες, έπιπλα. Ανοίγουμε γεμάτες ντουλάπες και ως δια μαγείας δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε, μετά από πέντε χρόνια δε μας αρέσει ο καναπές και θέλουμε καινούριο. Παθαίνουμε παράκρουση με τις ρυτίδες και τρέχουμε να τις γεμίσουμε, αν το παπούτσι δεν είναι φέτος στη μόδα ούτε γι’ αστείο δεν μπαίνει στο πόδι μας, «χρειαζόμαστε» και κινητό και τάμπλετ και υπολογιστή, ξυπνάμε και κοιμόμαστε με «θέλω αυτό» και «πρέπει να πάρω εκείνο».

Τελικά; Χάνουμε το νόημα, χάνουμε την ουσία.

Ένα ζευγάρι παπούτσια, δυο μπλούζες, ένα κολιέ, μια κρέμα, ένα γκατζετάκι λιγότερα και θα μπορούσαμε να πάρουμε δέκα βιβλία ή να κάναμε ένα ταξίδι. Δε θέλει κόπο, τρόπο θέλει. Δε μιλάω για υπερβολές, για μέτρο μιλάω κι αξίες. Σαφώς κι όλοι χρειαζόμαστε ποιότητα στην καθημερινότητα μας, δε χρειαζόμαστε, όμως, τις υπερβολές και τις πολυτέλειες.

Διάβασε και ταξίδεψε κι όταν σε ρωτήσει κάποιος: «Εσύ τι κέρδισες απ’ τη ζωή σου;» Θα έχεις ένα εκατομμύριο πράγματα να του πεις. «Γνώρισα χώρες, πόλεις, χωριά που μόνο όταν τα είδα κατάλαβα πόσο «μικροί» είμαστε, πόσο «τίποτα» μέσα σ’ έναν πελώριο κόσμο. Είδα ανθρώπους διαφορετικούς, μ’ άλλες συνήθειες. Δοκίμασα γεύσεις παράξενες στο δικό μου ουρανίσκο, άκουσα πρωτόγνωρους ήχους, έφτασαν στη μύτη μου ξεχωριστές μυρωδιές.

Μίλησα μ’ ανθρώπους άλλων θρησκειών, άλλης φιλοσοφίας και διαπίστωσα την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης. Έζησα για μερικές ώρες στην εποχή της Αναγέννησης, στην Κατοχή, στη γαλλική επανάσταση, στην αρχαία Ελλάδα, στη μεταπολίτευση.

Για τετρακόσιες σελίδες ήμουν μια ζωγράφος, μια υπηρέτρια, μια πόρνη, μια καταζητούμενη, μια ηθοποιός, μια δημοσιογράφος, μια πολύτεκνη μητέρα.

Στ’ αλήθεια ή στα ψέματα ο κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου και δε θα σταματήσει ν’ ανοίγεται γιατί ο κόσμος είναι τεράστιος. Τα μέρη δεν τελειώνουν ποτέ και τα βιβλία είναι άπειρα.»

Γι’ αυτό τα επόμενα χρήματα που θα φτάσουν στα χέρια σου, φρόντισε να τα επενδύσεις σωστά.

Κείμενο: Σταυρούλα Φωτιάδου, Επιμέλεια: Πωλίνα Πανέρη
Πηγή: pillowfights.gr

Κοινοποίηση Έλλη Βασιλάκη