Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Αντίδραση του Δημάρχου Ερμιονίδας για τον αποκλεισμό της παραλίας Κουνούπι


Το πρωί της Τρίτης 8 Ιανουαρίου 2013 πληροφορήθηκα ότι στην θέση Κουνούπι της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας εκτελούνταν εργασίες εκσκαφών και επιχωματώσεων από συνεργείο χωματουργικών εργασιών, επί κοινόχρηστου ασφαλτοστρωμένου δρόμου, που οδηγεί στην παρακείμενη παραλία της περιοχής.

Αμέσως ενημέρωσα τον Λιμενάρχη Πορτοχελίου κ. Κωστόπουλο Ιωάννη από τον οποίο ζήτησα να σπεύσει άμεσα στην περιοχή αυτή, να εξακριβώσει περί τίνος πρόκειται και να με ενημερώσει άμεσα. Πράγματι μετά από λίγο, μισή ώρα περίπου, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι γίνονται χωματουργικές εργασίες αλλά είναι αρμοδιότητα του Αστυνομικού Τμήματος.

Αμέσως στη συνέχεια τηλεφώνησα στο Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος κ.Θάνο Κωνσταντίνο, του ανέφερα το γεγονός και ζήτησα και από αυτόν να σπεύσει στην περιοχή, να ζητήσει τις άδειες των εκτελούμενων εργασιών και να διακόψει πάραυτα τις εργασίες, εάν αυτές εκτελούνταν αυθαίρετα. Παράλληλα έδωσα εντολή στην πολιτικό μηχανικό του Δήμου κα Καρανικόλα Σουσάνα να μεταβεί επιτόπου και να συνδράμει με τις νομοτεχνικές της γνώσεις τις παραπάνω υπηρεσίες. Μετά από μια ώρα περίπου μου τηλεφώνησε ο Διοικητής του Αστυνομικού

Δελτίο τύπου απο το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας


Δελτίο τύπου
Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας

  Την ώρα που η Κυβέρνηση και η Τρόικα μας κλέβουν το εισόδημα, μας στερούν το δικαίωμα στην εργασία, ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία, διαλύουν το Κράτος Πρόνοιας, υποδουλώνουν τον ελληνικό λαό σε ξένα συμφέροντα, και εμπεδώνουν την τρομοκρατία και την καταστολή…

Η Χρυσή Αυγή, το δεκανίκι της εξουσίας, το μακρύ χέρι του συστήματος, πραγματοποιεί εγκαίνια των γραφείων της στην ιστορική προσφυγική λαϊκή συνοικία της Πρόνοιας Ναυπλίου…

Μέχρι σήμερα η Χ.Α. στην περιοχή μας δεν έχει δείξει τίποτε άλλο πέρα από στρατιωτικού τύπου παρελάσεις, επιθέσεις ενάντια σε μειονότητες, απειλές σε πολίτες της περιοχής, μισάνθρωπες ανακοινώσεις, και αλλοίωση της αισθητικής της πόλης μας…

Ο τρόπος αντιμετώπισής της από μερίδα των ΜΜΕ επιχειρεί να την προβάλει ως ένα ακόμη κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου εξωραΐζοντας το φασιστικό της προφίλ και τσουβαλιάζοντας τους νεοναζιστές με αυτούς που μάχονται το φασισμό και αγωνίζονται για τη Δημοκρατία…

Αποκαλύπτεται διαρκώς, ωστόσο, ότι πίσω από το Ελληνοχριστιανικό προσωπείο της Χ.Α. βρίσκεται το πρόσωπο των νεοναζί, πρόσωπο ίδιο με αυτών που άφησαν 600.000 νεκρούς στη χώρα μας το 1940, τα ναζιστικά σύμβολα και τους χαιρετισμούς των οποίων χρησιμοποιούν…

Είναι τεράστια η ευθύνη όλων όσων αποκρύπτουν, συγκαλύπτουν, και ανέχονται το ρόλο της Χ.Α ως μαντρόσκυλο του συστήματος και εχθρό του λαού…

Ελάχιστοι πληροφορήθηκαν ότι στη Σπάρτη το καλοκαίρι στελέχη της βρέθηκαν να κατέχουν μεγάλο αριθμό εκρηκτικών

Η παραπληροφόρηση συνεχίζεται …Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας διευκρινίζει.

Επαναλάμβανουμε για  μιά ακόμη φορά.Το κείμενο στο οποίο αναφέρονται στα  τοπικά ιστολόγια δεν είναι το κείμενο που προέκυψε απο την διαβούλευση της Παρέμβασης Πολιτών και του CISD .
Δηλαδή ο κ.Κούστας  που κατέχει την υπεύθυνη θέση του Αντιδημάρχου ενώ έχει λάβει το κείμενο στην υπηρεσία του συνεχίζει να διαδίδει κάτι το οποίο δεν είναι αληθές.Ο κ.Γκάτσος  επίσης συνεχίζει να αρθρογραφεί και στην ουσία να παραπληροφορεί (πιστεύουμε απο αδυναμία κατανόησης) και να εκφράζει την γνώμη του παρουσιάζοντας   λάθος κείμενο παρόλο που έγινε διευκρίνηση εκ μέρους  μας.
Την επαναλαμβάνουμε.
Είναι σαφές ότι το θέμα του εγγράφου που σχολιάζεται είναι .
Σε συνέχεια πρόσκλησης κατάθεσης απόψεων από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει στις 22/1/2013 με στόχο να διερευνήσει την σκοπιμότητα Κωδικοποίησης του Δικαίου Περιβάλλοντος της χώρας, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD – Citizens’ Inspectorate for Sustainable Development) κατέθεσε σήμερα εγγράφως τις προτάσεις του.”
Καμμιά σχέση με τα τοπικά μας θέματα ,καμμιά σχέση με την Ερμιονίδα,καμμιά σχέση με τον Δήμο Ερμιονίδας.
Ολοι λοιπόν σχολιάζουν ,και παίρνουν θέση το κάνουν σε λάθος κείμενο το οποίο δεν αφορά ούτε την Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας ούτε την διαδικασία της διαβούλευσης των Πολιτών στο Κρανίδι η οποία ήταν ένα αναφαίρετο νόμιμο δικαίωμα της

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η απάντηση της κας Αλεβίζου στην αίτηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

 Η απάντηση της κας Αλεβίζου στην από 27-11-2012 αίτηση μας 

  εδώ )

 


Να ευχαριστήσουμε την κα Αλεβίζου. 

Να σημειώσουμε μόνο πως η απάντηση ενώ έχει ημερομηνία 3-12-2012  στα χέρια μας έφτασε χθες.
Ικανοποιητικό το ότι επιτέλους θα αντικατασταθεί ο κεντρικός αγωγός και θα σταματήσει η τόση διαρροή  νερού.

Η υπερχείλιση όμως της δεξαμενής στην Αγία Ερμιόνη  δεν συμβαίνει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, συμβαίνει πολύ τακτικά. Το να πηγαίνει,  αν πηγαίνει,  υδραυλικός να βλέπει αν η δεξαμενή ξεχείλισε  δεν είναι λύση και πραγματικά δεν κατανοούμε την αδυναμία τοποθέτησης κάποιου συστήματος ελέγχου .

Όσο για το εξασθενές  θα επανέλθουμε  και θα  θυμίσουμε ξανά, πως  υπάρχουν ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων για Δήλεσι και Μεσσαπία που θέτουν όριο  για το εξ. χρώμιο τα 2 μ.γ./λίτρο και  πρέπει να βρεθεί τρόπος η γεώτρηση του Τσέλου να καταργηθεί.

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας έκτακτη συνάντηση

Εκτακτη συνάντηση στο Πορτο Χέλι για το θέμα της παραλίας στο Κουνούπι.Σάββατο 19/1 ,18:00

Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας σε συννενόηση με αλλους φορείς  και κατοίκους της  περιοχής σας προσκαλεί αύριο Σάββατο 19/1/2013 σε συνάντηση στο Πόρτο χέλι στην καφετέρια “ΓΚΙΟΥΖΕΛΗ” ώρα     18:00 με θέμα τον συντονισμό  των απαιτούμενων δράσεων  και τον έλεγχο της νομιμότητας που αφορουν  την επιλογή   κατοίκου της περιοχής να προχωρήσει σε ενέργειες(τοποθέτησης  περίφραξης,διαμόρφωση ,τοποθέτηση βράχων σε χώρο του αιγιαλού)  στην παραλία “ΚΟΥΝΟΥΠΙ”  με αποτέλεσμα  η πρόσβαση των πολιτών να  καθίσταται δυσχερής στην παραλία που είναι πρώτη επιλογή για πολλούς απο τους συμπολίτες μας και τους παραθεριστές της περιοχής μας.
Απο το ΔΣ
DSC08479

πέρασε κάποτε...


Κρατώ λουλούδι μάλλον.
Παράξενο.
Φαίνεται απ’ τη ζωή μου
πέρασε κήπος κάποτε.

Στο άλλο χέρι

κρατώ πέτρα.
Με χάρη και έπαρση.
Υπόνοια καμιά
ότι προειδοποιούμαι γι’ αλλοιώσεις,
προγεύομαι άμυνες.
Φαίνετ’ απ’ τη ζωή μου
πέρασε άγνοια κάποτε.

Χαμογελώ.

Η καμπύλη του χαμόγελου,
το κοίλο αυτής της διαθέσεως,
μοιάζει με τόξο καλά τεντωμένο,
Έτοιμο.
Φαίνετ’ απ’ τη ζωή μου
πέρασε στόχος κάποτε.
Και προδιάθεση νίκης.

Το βλέμμα βυθισμένο

στο προπατορικό αμάρτημα:
Τον απαγορευμένο καρπό
της προσδοκίας γεύεται.
Φαίνετ’ απ’ τη ζωή μου
πέρασε πίστη κάποτε.

Η σκιά μου, παιχνίδι του ήλιου μόνο.

Φοράει στολή δισταγμού.
Δεν έχει ακόμα προφθάσει να είναι
σύντροφός μου ή καταδότης.
Φαίνετ’ απ’ τη ζωή μου
πέρασ’ επάρκεια κάποτε.

Συ δεν φαίνεσαι.

Όμως για να υπάρχει γκρεμός στο τοπίο,
για να’ χω σταθεί στην άκρη του
κρατώντας λουλούδι
και χαμογελώντας,
θα πει πως όπου να ’ναι έρχεσαι.
Φαίνετ’ απ’ τη ζωή μου
ζωή πέρασε κάποτε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1948   ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ 

(πίνακας: πορτραίτο της Adele Bloch-Bauer II, από τον Gustav Klimt, 1912)
Έλλη Βασιλάκη

Θέλουμε δεν θέλουμε, είναι όμως εκεί.

Σχετικά με τη δεματοποιημένη βλακεία του Σταυρού και τις ασθένειες Διδύμων.

Αυτό είναι σήμερα, αυτό έγινε και αυτό έχουμε σήμερα. Κανένας Αντιδήμαρχος δεν μπορεί να το χειριστεί. Δύο πράγματα του μένουν. Η παραίτηση. Αν δεν παραιτηθεί δεν μπορεί να πάρει πάνω του την ευθύνη απόθεσης απορριμμάτων σε αυτόν τον χώρο, παρά μόνο με εισαγγελική παραγγελία. Και κανένας εισαγγελέας δεν μπορεί να πει ανοίχτε παλιές ή νεές χωματερές αλλού, ούτε πηγαίντετα στο ΧΥΤΥ Φυλής, ούτε κρατάτε τα σκουπίδια στο σπίτι σας. Δεν μπορεί να παρανομήσει. Το μόνο που του μένει είναι να συνεχιστεί μια κατάσταση λόγω δημοσίου συμφέροντος. Απ’ ό,τι ξέρω.
Οι Διδυμιώτες βέβαια ως αμέσως θιγόμενοι μπορεί να κάνουν οποιαδήποτε δυναμική ενέργεια μέσα βέβαια στα πλαίσια της δημοκρατίας και των νόμων, και να μην περιμένουν τίποτε από τους άλλους. Και οι Ερμιονίτες μόνοι τους ξεβρώμισαν τα λιμάνια τους. Και πάλι βέβαια το λόγο θα τον έχει ο εισαγγελέας, και πάλι λύση δεν μπορεί να δοθεί, εκτός και αν κάποιος που έχει κάποιο ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ τα δεχθεί, αν του τα μεταφέρουν βέβαια εκεί δωρεάν. Δυστυχώς.

Όσο για τις ασθένειες και τους καρκίνους για τους οποίους ανησυχεί το χωριό των Διδύμων, οι γιατροί ας πουν αν σχετίζονται με την νέα χωματερή, όπου ακόμη δεν έχει πιάσει φωτιά. Δηλαδή αν η απόθεση αστικών απορριμμάτων σε τέτοια απόσταση από το χωριό είναι αιτία αυτών των ασθενειών. Τουλάχιστον στην Ερμιόνη που είχαμε πολύ κοντά τον ΧΑΔΑ και με δύο τρεις φωτιές το χρόνο, και παραπέρα και τον όμοιο ΧΑΔΑ Κρανιδίου, δεν έγινε κάποιος ανάλογος συσχετισμός.
Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή καλλιέργεια, δεν έχει καμιά σχέση με αυτή των παππούδων μας. Τα θερμοκήπια λουλουδιών στον κάμπο της Λεσιάς και όχι μόνον κατέστρεψαν την υγεία των καλλιεργητών. Αν καθολικά οι κάτοικοι των Διδύμων ανησυχούν, από τα πρώτα που πρέπει να ελέγξουν είναι, το νερό που πίνουν, τα τρόφιμα που αυτοκαταναλώνουν, τα υλικά που χρησιμοποιούν και έρχονται καθημερινά σε επαφή, και κυρίως τον αέρα που αναπνέουν τόσο στο σπίτι όσο και στα κτήματα, δεδομένου ότι ζουν σε μια γούβα που  οι συνθήκες μοιάζουν με αυτές του θερμοκηπίου πολλές μέρες το χρόνο. Φυσικά τα τζάκια και οι καύσεις κάθε μορφής ξύλων δεν είναι καθόλου μα καθόλου αθώες. Το αντίθετο. Έτσι ήταν και τα παλιά τα χρόνια, όμως οι ασθένειες που προκαλούν παρουσιάζονται συνήθως μετά από χρόνια. Παλιά ο αγρότης των 50 χρονών λογιζόταν ως γέρος. Σήμερα πάει για τα ενενήντα και οι ασθένειες αυτές τον βρίσκουν εν ζωή. Είναι πολύ λεπτό το θέμα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
          

Έκθεση ιδεών

Του Βασίλη Γκάτσου
Έχοντας βαθιά δημοκρατική συνείδηση δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποκαταστήσει και να φθείρει τους ΟΤΑ και τους θεσμούς που οργανώνουν και εκφράζουν τους πολίτες, με συγκεντρώσεις ολιγομελείς που έχουν σαν στόχο να παραπλανήσουν και να συσκοτίσουν ξεκάθαρες πολιτικές και θέσεις  των δημοτικών οργάνων και του Δήμαρχού μας. Είναι αδιανόητο και άκρως αντιδημοκρατικό συγκεντρώσεις των 50 και 60 ατόμων να θέλουν να δεσμεύσουν τον Δήμαρχο και τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που εκφράζουν περίπου 15.000 πολίτες

Με αφορμή το ως άνω απόσπασμα εκ της παρατάξεως της πλειοψηφίας του Δήμου σχετικά με το κείμενο που προέκυψε από την συνδιάσκεψη (έτσι λέγεται και όχι διαβούλευση) της ΠΑΠΟΕΡ και του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ επαναλαμβάνω:
Έκθεση και μάλιστα γενικότατων ιδεών ήτανε και κρίμα το χαρτί. Για μένα φυσικά που το διαβάζω, έτσι έδοξε. Για άλλους άλλα. Όσο για τους 60 που το ενέκριναν θεωρώντας το ως σημαντική παρέμβαση στη ζωή μας, έτσι είναι αν έτσι το νομίζουνε.
Αλλά να καλούν τον Δήμαρχο και την αιρετή δομή του Δήμου να παραστούν όχι ως ακροατές ή ομιλητές, αλλά για να δεσμευθούν (!!!) στην απόφαση των 60 + κάτι, είναι «άνω ποταμών», δηλαδή, σε πολιτικό επίπεδο, ύβρις, παρόμοια με την κάθε τόσο απαίτηση κάθε γκρουπούσκουλου και κάθε πικραμένου που κάνει πεζό λόγο δωρεάν στην μπλοκόσφαιρα να δεσμευτεί ο Δήμαρχος, το ΔΣ και ο κάθε αιρετός στις όποιες φαντασιώσεις και ονειρώξεις του. Και ένας σύλλογος είναι το ίδιο ως προς αυτήν την απαίτηση, πολλαπλασιασμένο επί τον αριθμό των ολίγων μελών του. Ο Δήμαρχος και το ΔΣ δεσμεύονται στους πολίτες, στους ψηφοφόρους, στις παρατάξεις, στα προγράμματά τους. είναι εκλεγμένοι ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΑΣ, δυστυχώς μη ανακλητοί, αλλά αντιπρόσωποι.
Ο κατεξοχήν δημοκρατικός θεσμός, η τοπική αυτοδιοίκηση

Πόσο πραγματικά ζει κάποιος;



Κάποτε ένας ερευνητής, σε μια  από τις περιηγήσεις του, βρέθηκε  σε ένα χωριό.
Σε μια στιγμή αισθάνθηκε την ανάγκη να μπει σε ένα σπίτι που του φαινόταν ότι είχε κάτι ελκυστικό, κάτι που τον προσκαλούσε.  Μπαίνοντας μέσα, άφησε το βλέμμα του να ξαποστάσει πάνω στα κάδρα, στις καρέκλες, στην φτωχική κουζίνα, και στις ηλιαχτίδες που έπαιζαν με τις γρίλιες.
Ίσως επειδή είχε βλέμμα ερευνητή στάθηκε σε μια λευκή πέτρα που βρισκόταν ανάμεσα σε άλλες έξω στην αυλή και πρόσεξε την επιγραφή. Αμπντουλ Ταρεγκ: έζησε 8 χρόνια, 6 μήνες , δυο εβδομάδες και 3 μέρες.  Τρόμαξε λίγο συνειδητοποιώντας πως αυτή η πέτρα δεν ήταν μια απλή πέτρα αλλά μια ταφόπλακα.  Λυπήθηκε για το χαμό ενός τόσο νέου παιδιού. Σταδιακά, συνειδητοποίησε ότι  η πανέμορφη αυλή δεν ήταν αυλή αλλά ένα νεκροταφείο.
Μια μια άρχισε να διαβάζει τις πλάκες και παρατήρησε ότι όλες είχαν ένα όνομα και τον ακριβή χρόνο της ζωής του νεκρού.  Αυτό όμως που τον τάραξε ήταν ότι ο μεγαλύτερος δεν ξεπερνούσε τα 11 χρόνια.  Νικημένος από μια απίστευτη θλίψη κάθισε κάτω και άρχισε να κλαίει.
Ύστερα από αρκετή ώρα ο φύλακας τον βρήκε να κλαίει με λυγμούς. Τον ρώτησε αν έκλαιγε για κάποιο συγγενή κι εκείνος απάντησε:
-" Όχι για κανέναν συγγενή ή φίλο. Τι φοβερό κακό κρύβει αυτός ο τόπος;  Γιατί τόσα πολλά παιδιά είναι νεκρά;"
Ο ηλικιωμένος φύλακας χαμογέλασε και του είπε πως μπορούσε να ηρεμήσει.  Δεν υπήρχε κατάρα ή επιδημία.  Του εξήγησε πως το μυστικό κρυβόταν σε μια συνήθεια που είχαν εκεί.  
- "Βλέπεις,  όταν κάποιος συμπληρώσει τα 15 χρόνια του, οι γονείς του, του δίνουν ένα τετράδιο και εκεί καταγράφει όλες τις καλές στιγμές της ζωής του. Στα δεξιά αυτό που απόλαυσε και στα αριστερά, πόσο χρόνο κράτησε η απόλαυση :  ένα ωραίο γεύμα, ένα δώρο, το πρώτο φιλί, ένα στοργικό βλέμμα, ένα χάδι, ένα χαμόγελο.  Πόση ώρα κράτησε η απόλαυσή του;  Η σκέψη αυτού του γεγονότος;  Λεπτά; Δύο μέρες;  Μια εβδομάδα;  Μήνες;  Όσο κι αν κράτησε  αυτή  η απόλαυση των όμορφων στιγμών,  αυτών των αισθήσεων,  το καταγράφει στο τετράδιο. Τέλος,  όταν κάποιος πεθάνει τότε παίρνουμε αυτό το τετράδιο και προσθέτουμε τους χρόνους γιατί αυτός είναι ο πραγματικά μοναδικός χρόνος που έζησε κάποιος! 
Μαίρη Φασιλή.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Προς ΔΕΥΑΕΡ

Διαβάζοντας το κείμενο του Κου Γκάτσου καθόλου ενοχλητικό μάλλον ενημερωτικό καθότι στο Πατρικό μου υποφέρω χρόνια με το ιδιο προβλημα δεν εχω τηλέφωνο να ενημερωθω αν ελαβαν υπ οψιν την αίτηση που εκανα στο Δημαρχείο το καλοκαίρι και αποκατασταθεί η απο χρόνων βλάβη

Ευχαριστω μέ οποιονδήποτε τρόπο με εξυπερετησετε

 ΟΙΚΙΑ ΝΟΤΑΡΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΛΟΙΖΙΔΟΥ
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

«ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»

Σήμερα, Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, έγινε δειγματοληψία βυθού στον χώρο όπου θα κατασκευαστεί η «μαρίνα Ερμιόνης», από το εργαστήριο Χημείας-Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή κ.Δασανάκη.
Η συγκεκριμένη δειγματοληψία προαπαιτείται ώστε να αρχίσουν οι εργασίες εκβάθυνσης του χώρου. Μαζί με το κλιμάκιο ήταν και ο Τοπικός Σύμβουλος Ερμιόνης κ.Αραπάκης Ιωάννης.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΣΤΑΣ

Υπάρχει εξήγηση;

«Πάντως παρόλο την μεγάλη κρίση στην Ελλάδα και την ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους, τα χωράφια είναι γεμάτα από αλλοδαπούς εργάτες κυρίως από την Ρουμανία, Βουλγαρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ινδία κι άλλες χώρες οι οποίοι άλλοι νόμιμοι κι άλλοι παράνομοι στην Ελλάδα από τις Αρχές Δεκεμβρίου έρχονται στην Αργολίδα για να δουλέψουν στην συγκομιδή του πορτοκαλιού.
Ούτε ένας Έλληνας θα μας πουν οι παραγωγοί δεν έρχεται στην δουλειά, όλα τα συνεργεία είναι από ξένους.»

Το παραπάνω από το άρθρο  στην «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» και ισχύει για όλη την Ελλάδα, φυσικά και για το Ερμιονιδιστάν στο μάζεμα της ελιάς, γιατί τα εσπεριδοειδή ‘έχουν τινάξει τα πέταλα’ από το υφάλμυρο.
Μία εξήγηση: Οι ξένοι, νόμιμοι και παράνομοι, μας εμποδίζουν να δουλέψουμε στην ελιά. Ρίχνει ο Έλληνας τη σκάλα και μόλις πάει να ανέβει τον τραβάνε από το παντελόνι και τον ρίχνουν κάτω. Άμα ξαναπροσπαθήσει του σπάνε τα σκαλοπάτια. Άμα ξαναπροσπαθήσει του κάνουνε μήνυση. Άμα βλέπουν μαθητές στη σκάλα και στα λιόπανα απογεύματα και Σάββατα τους μαζεύουν και τους επιστρέφουν στα φροντιστήρια. Άμα τους δουν την Κυριακή τους πάνε στον εισαγγελέα, γιατί δούλεψαν την μέρα που και ο Θεός ξεκουράστηκε. Άμα δούνε άνεργο πάνω σε δέντρο τον καταγγέλλουνε, γιατί με αυτό που κάνει θα μειωθεί η ενεργεία.  Άμα δούνε άεργο τον ανεβάζουνε αμέσως στην ελιά, για να τον βλέπουν όλοι, να τον κάνουν ίνδαλμα τους, αφού έργο δεν πρόκειται να κάνει. Άμα δούνε θερινό εργαζόμενο στον ελαιώνα τον καταγγέλλουνε στην επιθεώρηση εργασίας, γιατί ενώ παίρνει επίδομα ανεργίας ανεβαίνει τη σκάλα και κόβει το μεροκάματο του Έλληνα. Άμα ανοίξεις ελληνικό ραδιόφωνο στον ελαιώνα, στο γυρίζουνε αμέσως στα ινδικά και πακιστανικά, γιατί αυτά είναι τα παραδοσιακά τραγούδια του ελαιώνα. Άμα δε δουν τον ιδιοκτήτη του ελαιώνα να πλησιάζει στον ελαιώνα του (που να τον δουν να ανεβαίνει τη σκάλα), τον βουτάνε και τον επιστρέφουν στο καφενείο. Άμα τον δουν να επανέρχεται, φωνάζουν τον γιατρό.
Με τέτοιες συνθήκες πώς να δουλέψει ο Έλληνας;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

       
 

Δεν υπάρχουν διαδικασίες στον Δήμο

Ο Αυτοσχεδιασμός και η λύση εκ των ενόντων είναι ο κανόνας.

Του Βασίλη Γκάτσου
(Συνέχεια από το χθεσινό).(εδώ)

Πέρασαν λοιπόν πάνω από 4 καλοκαίρια που η βρύση στο σπίτι έσταζε, δηλαδή μόλις που μπορούσες να πλυθείς και για να ποτίσεις δύο μικρά δεντράκια άφηνες το λάστιχο μία ώρα. Αν δε ο γείτονας στην οικία Λούντζα, που έπαιρνε νερό από τον βουλωμένο αγωγό, άνοιγε την βρύση του, τότε σταμάταγε η παροχή στη δική μας βρύση και το ανάποδο! Ήταν αυτό αιτία να αλλάζουν συχνά οι ενοικιαστές της εν λόγω οικίας.
Η επίσημη απάντηση του Δήμου Ερμιόνης (προφορική) ήταν ότι χρειάζεται να αλλάξει ο βουλωμένος παμπάλαιος αγωγός, που φυσικά δεν ήταν παρά ένα μικρό τμήμα αγωγού διαμέτρου το πολύ 1.5 ιντσών που εξυπηρετούσε 2-3 σπίτια. Και πότε θα άλλαζε ο αγωγός; Όταν ο Δήμος θα είχε χρήματα! Όταν είχε χρήματα είχε αλλάξει στη γειτονιά μας τους αγωγούς, αλλά είχε μείνει αυτός μόνον. Το πότε θα είχε χρήματα, ψάξε και βρες το.
Έφυγε ο Καποδίστριας και ήλθε ο Καλλικράτης. Πάλι νέα αίτηση και τηλεφωνικό παράπονο για την απαράδεκτη κατάσταση. Εντός ολίγων ημερών πήρα απάντηση από την Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, ότι η βλάβη θα αποκατασταθεί σύντομα, από τις υπηρεσίες του Δήμου Ερμιονίδας. Όντως αποκαταστάθηκε η βλάβη μέσα σε ένα μήνα. Σημασία έχει όμως το πώς.
Ήρθαν δύο ευδιάθετοι υδραυλικοί του Δήμου που όντως ξέρανε τη δουλεία τους και είχαν όλα τα εξαρτήματα μαζί τους. Αλλά τι κάνανε;
Σκάψανε στη μέση του δρόμου, μπροστά ακριβώς στην πόρτα του πατρογονικού του Αγαπητού Αντιδημάρχου. Όμως το ρολόι του σπιτιού μου ήταν από την άλλη μεριά του σπιτιού, δηλαδή απόσταση 15 μέτρα!
Βρε παιδιά τι σκάβετε εδώ; Από την άλλη είναι ο αγωγός.
Μην ανησυχείς, μου λένε. Νερό θέλεις, νερό θα έχεις με πολύ καλή πίεση. Από εδώ περνάει νέος αγωγός, από εδώ θα πάρουμε!
Έσκαψαν λοιπόν, βρήκαν τον καλό αγωγό, έσκαψαν ένα μικρό

Ούτε ένας Έλληνας δεν εργάζεται στην συγκομιδή των πορτοκαλιών

Στο κορύφωση της η συγκομιδή πορτοκαλιών στον Αργολικό κάμπο ενώ η τιμή παραγωγού φέτος ξεκίνησε σε λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι θα συνεχιστεί η σχετικά καλή πορεία των τιμών με 18 λεπτά το κιλό στα Μέρλιν.
Καλύτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά εξελίσσεται η αγορά για το ελληνικό πορτοκάλι οι τιμές του οποίου κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2012 ενώ ικανοποιητικά εξελίσσονται και οι εξαγωγές.
 Η φετινή συγκομιδή αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι (910.000 τόνους) παρά τις ζημιές που έχουν σημειωθεί στην Αργολίδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πέρσι τέτοια εποχή οι τιμές παραγωγού για τα πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν ήταν πολύ χαμηλότερα κάτω από 10 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές της συγκομιδής (το Νοέμβριο) η τιμή παραγωγού για τα πρώτα πορτοκάλια έφτανε τα 35 λεπτά/κιλό.
Πάντως παρόλο την μεγάλη κρίση στην Ελλάδα και την ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους, τα χωράφια είναι γεμάτα από αλλοδαπούς εργάτες κυρίως από την Ρουμανία, Βουλγαρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ινδία κι άλλες χώρες οι οποίοι άλλοι νόμιμοι κι άλλοι παράνομοι στην Ελλάδα από τις Αρχές Δεκεμβρίου έρχονται στην Αργολίδα για να δουλέψουν στην συγκομιδή του πορτοκαλιού.
Ούτε ένας Έλληνας θα μας πουν οι παραγωγοί δεν έρχεται στην δουλειά, όλα τα συνεργεία είναι από ξένους. Οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή Αγίας Τριάδος Μιδέας του δήμου Ναυπλιέων.

πηγή


Δημήτρης Κοδέλας: Να μην εκποιηθεί η έκταση ΔΕΠΟΣ στην Ερμιονίδα Αργολίδας

 Κύριε Υπουργέ, η έκταση των 970 στρεμμάτων στην Ερμιονίδα, που είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ήδη από τη δεκαετία του 1970 και μεταβιβάστηκε στη συνέχεια στην ΑΕ ΔΕΠΟΣ, έμεινε όλα αυτά τα χρόνια «ξεχασμένη» και απαξιωμένη, στρατηγική που ακολουθείται δυστυχώς κάθε φορά, όταν επιχειρείται η διαμόρφωση συνθηκών για το ξεπούλημα ενός δημοσίου αγαθού/ακινήτου. Η έκταση αυτή είναι όμως σημαντική τόσο για την οικονομική της αξία όσο και για και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Επιπρόσθετα, παραμένει σε τέτοιο καθεστώς που μπορεί να την καταστήσει και πάλι αντικείμενο διεκδικήσεων από τους «δανειστές» της ΔΕΠΟΣ. Μάλιστα, σύμφωνα και με έγγραφο που σας έχει στείλει ο Δήμος Ερμιονίδας (Αρ. Πρ.: 15408), τμήμα της έκτασης κινδυνεύει, αφού υπάρχει προγραμματισμένος επαναληπτικός πλειστηριασμός που θα γίνει στις 30/1/2013 έναντι ποσού 690.881,84 €.

Τέλος, ανησυχία έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, που αφορούν σε πιθανή ένταξη της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, σε ένα Ταμείο που στόχο έχει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη συγκέντρωση εσόδων για τους δανειστές και στο οποίο υπάρχουν ήδη δύο παραιτήσεις από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων - η μία της Σλοβάκας Μπουμπενίκοβα, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε σκάνδαλα στην χώρα της και η άλλη της E. Παπακωνσταντίνου λόγω της εμπλοκής της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ειδικά στην περιοχή της Αργολίδας η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη αφού ήδη εκκρεμεί απάντησή σας σε ερώτηση που καταθέσαμε στις 30-8-2012 και αφορούσε στην ένταξη του λιμανιού της Α. Επιδαύρου στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς καν να έχετε ενημερώσει ή και να γνωρίζετε τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς για το μέλλον του λιμανιού.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    Έχει προβεί το Υπουργείο στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί ότι το ακίνητο δεν θα εκπλειστηριαστεί;
    Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την έκταση να εντάσσεται στο ΤΑΙΠΕΔ;
    Έχει εκπονηθεί ή εκπονείται κάποιο σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, καλύπτοντας πραγματικές και διαχρονικές κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές ανάγκες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Κοδέλας

Συγκέντρωση υπογραφών για να μην κλείσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ανταποκρινόμενοι στη θερμή συμπαράσταση που δέχονται από τους φίλους του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανοίγουμε ηλεκτρονική φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών για την αναστολή της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα να κλείσει το ΕΚΕΒΙ.

 Συγκέντρωση υπογραφών εδώ
Οι υπογραφές εδώ Πηγή: www.lifo.gr
Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ανταποκρινόμενοι στη θερμή συμπαράσταση που δέχονται από τους φίλους του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, άνοιξαν ηλεκτρονική φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών για την αναστολή της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα να κλείσει το ΕΚΕΒΙ. Οι υπογραφές εδώ Πηγή: www.lifo.gr

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ανταποκρινόμενοι στη θερμή συμπαράσταση που δέχονται από τους φίλους του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, άνοιξαν ηλεκτρονική φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών για την αναστολή της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα να κλείσει το ΕΚΕΒΙ. Οι υπογραφές εδώ Πηγή: www.lifo.gr

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τον τιμούν έξω από τα πάτρια εδάφη


Μεγάλη τιμή για τον Νίκο Γκάλη ο οποίος διεκδικεί μια θέση στο Πάνθεον της ιστορίας του Παγκόσμιου Μπάσκετ

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου 
pinakio

Διεκδικεί μια ακόμη θέση στο πάνθεον της ιστορίας του παγκόσμιου  μπάσκετ.
Ο λόγος; Μα φυσικά για τον άνθρωπο που το όνομα του είναι συνώνυμο εδώ στην Ελλάδα με το πιο επιτυχημένο ομαδικό άθλημα όλων των εποχών... Όλοι καταλάβατε πως πρόκειται για τον Νίκο Γκάλη!
Ο Γκάλης που λατρεύτηκε από τους Έλληνες φιλάθλους, τιμήθηκε  από τη FIBA (μπαίνοντας στο Hall of Fame το 2007) και τώρα διεκδικεί μια θέση στο Hall of Fame, για να μπει κι αυτός στην «παρέα» των Τσάμπερλεν, Ράσελ, Μάτζικ Τζόνσον, Τζόρνταν κ.α δεν έχει τιμηθεί ακόμη από την ελληνική Πολιτεία.
Με αφορμή την υποψηφιότητα του στο Hall of Fame του ιδρύματος Νέισμιθ της Μασαχουσέτης, απατώντας (σε ραδιοφωνική εκπομπή) γιατί στην Ελλάδα δεν τιμήθηκε δεόντως εκείνος απάντησε, «Ας βλέπουν τους ξένους, μήπως και ντρέπονται λίγο. Εμένα όμως μ' ενδιαφέρει τι ξέρει ο κόσμος για μένα, δεν είμαι άνθρωπος που ασχολείται με το ποιος θα με τιμήσει. Ο κόσμος είναι ακόμη

ο εφιάλτης καθ΄οδόν...



Έλλη Βασιλάκη

Σημαντικά έγγραφα

Από τον τέως Δήμαρχο κύριο Λεμπέση στο “eikonoskopionews”.

Του Βασίλη Γκάτσου
Ο Δήμος λοιπόν Ερμιόνης είχε πει προ πολλού το ΝΑΙ για κοινή μονάδα Αφαλάτωσης με τον Δήμο Κρανιδίου.
Ο Δήμος Ερμιόνης είχε αναγνωρίσει ότι η κατάργηση των γεωτρήσεων ήταν εκτός τόπου και χρόνου,  όταν δεν υπήρχε άλλη έτοιμη λύση στο πρόβλημα του νερού και όντως μέχρι σήμερα η μόνη πηγή νερού είναι οι γεωτρήσεις και θα είναι για αρκετά χρόνια ακόμη. Και είχε από πολύ νωρίς προτείνει να προηγηθεί η κατασκευή του φράγματος Τζερτζελιάς και άλλων φραγμάτων, δηλαδή την πλέον ορθή, περιβαλλοντικά, λύση.

Το θέμα μάλιστα είχε και αρκετά προχωρήσει. Σύμφωνα με τα έγγραφα που παραθέτει ο κύριος Λεμπέσης στις 10-10-2006 η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων Περιφερείας Πελοποννήσου υπέβαλε την ΜΠΕ του έργου, δηλαδή την «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Χαμηλού φράγματος λεκάνης Ρόρου – Τζερτζελιάς Νομού Αργολίδας».

Τελικά στις 15-02-2007 η ΜΠΕ του έργου κοινοποιείται στους δήμους Κρανιδίου και Ερμιόνης και ζητείται εντός 15 ημερών η γνωμοδότησή τους η οποία σημειωτέον δεν είναι δεσμευτική αλλά συμβουλευτική. Ασχέτως απαντήσεως των δήμων μετά από 15 μέρες η ΜΠΕ εγκρίνεται και υπογράφεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων (ΑΕΠΟ), αφού και η αρχαιολογική υπηρεσία είχε γνωμοδοτήσει θετικά.
Άρα στα αρχεία του Δήμου Ερμιόνης υπάρχει η ΜΠΕ και η ΑΕΠΟ του φράγματος Τζερτζελιάς που είναι δημόσιο έργο της Περιφέρειας, όπως και οι γνωμοδοτήσεις των δήμων Ερμιόνης και Κρανιδίου. Γιατί δεν αναρτώνται στο site του Δήμου;

Γιατί ενώ ήταν έτοιμο το έργο να ξεκινήσει από το 2007 δεν έγινε

Πρόσκληση Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Ερμιόνη Αργολίδας    Τ.Κ. 21051
Τηλ. 27540 21101   Fax: 27540 29029  Κιν.    6955460661            e-mail : info@choir.gr             Ιστοσελίδα : www.choir.gr
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση μας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19/01/2013 και Ώρα 8.30μμ στο κτίριο Συγγρού στην Ερμιόνη
Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες της Επαρχίας μας που το χρειάζονται πραγματικά .
Έλατε με ό,τι μπορείτε Ένα πακέτο μακαρόνια, ένα κουτί γάλα, ένα είδος ρουχισμού ή ένα παιχνίδι. Οτιδήποτε που θα μπορούσε να ανακουφίσει τους συνανθρώπους μας που έχουν  πραγματικά ανάγκη και στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη
Κάθε προσφορά είναι σημαντική. Ακόμα και η πιο μικρή δική σας συμμετοχή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει και η καθιερωμένη κοπή της πίτας του Συλλόγου με πλουσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Τα αγαθά που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και στην Αδελφότητα Κυριών Ερμιόνης «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων»
Ας κάνουμε πράξη την ανθρωπιά
Το ΔΣ
του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης

Δήμος Ερμιονίδας: Συγκρότηση των νέων οργάνων


Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σαν κύριο θέμα της είχε την συγκρότηση των Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου. Ο Δήμαρχός μας Δημήτρης Καμιζής εξέφρασε την θέση να αναθέσει την προεδρία όλων των Νομικών Προσώπων (που βάσει του νόμου του Καλλικράτη του ανήκει εφόσον συμμετέχει) σε Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας.
Η θέση αυτή του Δημάρχου προσδιορίζεται αφενός μεν από τον επιτελικό ρόλο που πρέπει να έχει σύμφωνα με τα καθήκοντά του, όπως αυτά αναφέρονται και αναγνωρίζονται στο νόμο του Καλλικράτη, αφετέρου δε από την επιθυμία του όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σύμφωνα με τον διαθέσιμο χρόνο τους να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τις προτάσεις του, οι οποίες υπερψηφίστηκαν, η συγκρότηση των νέων οργάνων έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
1. Φλωρής Εμμανουήλ - Πρόεδρος
2. Κολυμπάδης Παντελής – αιρετός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, με αναπληρωτή τον Βελούδη Ηλία
3.Παπαστεργίου Ευάγγελος – αιρετός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, με αναπληρωτή τον Κόκκαλη Κωνσταντίνο
4.  Σφυρής Δημήτριος  - αιρετός εκπρόσωπος της μειοψηφίας,  με αναπληρωτή τον  Ρούσση Ιωάννη
5.  Μέξης Παναγιώτης - αιρετός εκπρόσωπος της μειοψηφίας,  με αναπληρωτή τον  Τσιρτσίκο Κωνσταντίνο
6. Κωστόπουλος Ιωάννης - εκπρόσωπος  της Λιμενικής Αρχής, Λιμενάρχης Υπολιμεναρχείου Πορτοχελίου, με αναπληρωματικό μέλος τον νόμιμο αναπληρωτή

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ρωτώντας πας στην πόλη

Όταν οι Ολλανδοί έμαθαν… για τον Πόρο


Διαβάστε το παραπάνω στην «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης». Ιδιαίτερα οι αιρετοί του δήμου μας και όλοι που τα επαγγέλματά τους στηρίζονται στον τουριστικό τομέα. Στην προβολή του τουριστικού προϊόντος απαιτείται επαγγελματισμός, δηλαδή εταιρείες που δουλειά τους είναι να προβάλλουν τουριστικά προϊόντα. Για τους Βόρειους οι διακοπές στον ηλιόλουστο Νότο είναι ανάγκη, όνειρο αλλά και παράδοση που έχει τις ρίζες της στους πρώτους επισκέπτες των Αγίων Τόπων. Το ότι επισκέπτονται μια τουριστική έκθεση 150000 κόσμος πληρώνοντας τόσα χρήματα κατά άτομο για εισιτήριο και για πάρκιν, είναι δύσκολο να το καταλάβουμε εμείς οι Νότιοι. Γι’ αυτούς δεν είναι μόνο επίσκεψη, δεν είναι μόνο ενημέρωση, είναι γιορτή, είναι σαν να έκαναν διακοπές ορισμένες ώρες. Αυτό όμως το κατανοούν πλήρως και το χειρίζονται οι εταιρείες που δουλειά τους είναι να προβάλλουν τουριστικά προϊόντα.
Αγαπητέ αντιδήμαρχε την τρύπα – κακοτεχνία στον παραλιακό Ευκαλύπτων Ερμιόνης την κλείσαμε επιτυχώς και αυτοπροσώπως. Λίγο πιο πέρα στην πικροδάφνη είναι και η αρχαιότερη ελιά της Ερμιονίδας, και κοντά της η δεύτερη αρχαιότερη ελιά. Πότε θα κάνετε τα κατάλληλα έργα, ώστε να γίνουν σημεία αναφοράς όλης της Ερμιονίδας και του ελαιολάδου της; Η μείζων αντιπολίτευση δεν έχει κανένα σχετικό σχέδιο; Μόνο για σκουπίδια θα μιλάμε συνέχεια; Ρωτείστε στον Πόρο πώς τα κατάφεραν. Ρωτώντας πας στην πόλη. Αλλά που να ξεμυτίσει το αιρετόν υψηλόβαθμον τμήμα προς τις γειτονικές δημαρχίες των νησιών μας, μετά από την συμπεριφορά του προς τον Δήμαρχο Ύδρας και το επιτελείο του.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος


Χαμόγελα κάτω απο τη βροχή















Παιδιά από την ύπαιθρο της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία ή Μπούρμα) 

Όταν οι Ολλανδοί έμαθαν… για τον Πόρο

Στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, πραγματοποιήθηκε από τις 8 μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου, η διεθνής τουριστική έκθεση «Vakantiebeurs 2013», μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις του πλανήτη, με συμμετοχή 1400 φορέων και επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού, από όλο τον κόσμο.
Επισκεφτήκαμε την έκθεση την τελευταία ημέρα, Κυριακή 13 Ιανουαρίου. Η είσοδος για το κοινό, δεν ήταν δωρεάν. Αν και είχαμε πρόσκληση, είδαμε πως το εισιτήριο κόστιζε 12 περίπου ευρώ και το παρκινγκ, 3 ευρώ η ώρα ή 12 για ολόκληρη την ημέρα (8 ώρες).

Με τέτοιες τιμές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όσοι επισκέφτηκαν την έκθεση, θα είχαν ως σοβαρή πρόθεση να πάρουν ιδέες, προκειμένου να κλείσουν τις διακοπές τους το 2013. Την συγκεκριμένη ημέρα που βρεθήκαμε στο «Vakantiebeurs», χιλιάδες κόσμος επισκέφθηκε την έκθεση και όπως πληροφορηθήκαμε, ολόκληρη την εβδομάδα που διήρκησε, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 150 χιλιάδες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών ήταν φυσικά Ολλανδοί, ωστόσο δεν ήταν λίγοι και αυτοί που ήρθαν από γειτονικές χώρες όπως το Βέλγιο και η Γερμανία.
Κάνοντας μια βόλτα στην αχανή, πραγματικά, έκθεση, παρατηρήσαμε ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο του τουρισμού, είναι πολύ μεγάλος και αν δεν χαραχτεί σύντομα μια ενιαία, στρατηγική πολιτική στη χώρα μας, με τη συμμετοχή φυσικά των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών, τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα για την Ελλάδα.

Οι παρουσιάσεις αρκετών χωρών, ήταν ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακές, δείχνοντας το πόσο σοβαρά αντιλαμβάνονται οι φορείς της κάθε χώρας, την προβολή του τουριστικού τους προϊόντος, σε μια έκθεση τέτοιου βεληνεκούς.
Φτάνοντας στα ελληνικά περίπτερα, βρήκαμε παρουσιάσεις κυρίως από τη Ρόδο, τη Κρήτη, την Ζάκυνθο και την Εύβοια.
Στον ελληνικό τομέα της έκθεσης, είχε στηθεί ένα σουβλατζίδικο, με ζωντανή μουσική, στο οποίο

ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Οι ναυμαχίες έκριναν την κυριαρχία στο Αιγαίο

Η 3η Δεκεμβρίου 1912 θεωρείται (και είναι) καταλυτική για την έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων. Οχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους τους βαλκανικούς συμμάχους.

Μία σπάνια φωτογραφία αγνώστου που έγινε και επιστολικό δελτάριο. Ο οθωμανικός στρατός υποχωρεί στα Στενά, βαλλόμενος από τα ελληνικά πλοία.
Μία σπάνια φωτογραφία αγνώστου που έγινε και επιστολικό δελτάριο. Ο οθωμανικός στρατός υποχωρεί στα Στενά, βαλλόμενος από τα ελληνικά πλοία.
Η ναυμαχία της Ελλης, όπως πέρασε στην Ιστορία, σφράγισε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Αυτή θα επικυρωθεί έναν μήνα αργότερα, με τη δεύτερη κρίσιμη ναυμαχία των Βαλκανικών Πολέμων στη Λήμνο (5 Ιανουαρίου 1913).
Για πρώτη φορά στη ναυτική ιστορία ένας ολόκληρος στόλος όπως ο οθωμανικός το 1912-1913 και περίπου ισοδύναμος με τον ελληνικό παρέμεινε εγκλωβισμένος και αμέτοχος ουσιαστικά στον πόλεμο.
Η σύγκρουση στα Στενά των Δαρδανελίων, μεταξύ Καλλίπολης και Ιμβρου, πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις θριάμβου. Ονομάστηκε αμέσως «περιφανής νίκη» και «νέα σελίδα δόξης». Αν και δεν ήταν πολύνεκρη, ούτε βυθίστηκαν πλοία και κράτησε μία περίπου ώρα.
Βενιζέλος και Κωνσταντίνος. Φορείς δύο στρατηγικών για τους Βαλκανικούς Πολέμους. Επικράτησε (ευτυχώς) ο πρώτος, αλλά στη διαφωνία «φύτρωσε» ο εθνικός διχασμός.
Βενιζέλος και Κωνσταντίνος. Φορείς δύο στρατηγικών για τους Βαλκανικούς Πολέμους. Επικράτησε (ευτυχώς) ο πρώτος, αλλά στη διαφωνία «φύτρωσε» ο εθνικός διχασμός.
Δεν χρειαζόταν κάποιος να έχει ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί αμέσως ότι η πρώτη οργανωμένη μαζική απόπειρα του οθωμανικού στόλου από την έναρξη του πολέμου να βγει στα ανοιχτά του Αιγαίου, σπάζοντας τον αποκλεισμό του, είχε τεράστια σημασία:
  • Μέχρι τότε η κυριαρχία του ελληνικού στόλου δεν είχε δοκιμαστεί σε κατά μέτωπο σύγκρουση με το σύνολο του εχθρικού στόλου. Το «Αβέρωφ» δεν είχε ακόμη χρησιμοποιήσει τη δύναμη των πυροβόλων του.
  • Η εδραίωση του αποκλεισμού σήμανε ότι οι όποιες ελπίδες των Οθωμανών για αντιστροφή της

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Τι να μας πει και το σεξ;

της Ρέας Βιτάλη
protagon 
 Σιχαινόμουν τα όστρακα. Τις γυαλιστερές ας πούμε. Μπορεί και να τις φοβόμουν…Έτσι όπως αναδεύονταν στην πρώτη σταγόνα λεμονιού δηλώνοντας ζωντανές ή έμεναν ακίνητες δηλώνοντας τελειωμένες. Απορούσα με την απόλαυση που πρόσφερε στους ανθρώπους η θανάτωσή τους. Κι όποτε με παρότρυναν να δοκιμάσω «έστω» (πάντα ενυπάρχει ένα δήθεν αθώο «έστω!» στις δοκιμές) έκανα εκείνο τον χαρακτηριστικό μορφασμό. Μάκραινα τα χείλη σαν θλιμμένος κλόουν, μίκραινα τα μάτια και κουνούσα το κεφάλι πέρα δώθε. Μπορεί και να ξεπέταγα κανένα «α πα πα!», μπορεί και ένα αδιαπραγμάτευτο «εγώ ποτέ!».
Ήμασταν σε ένα τσιπουράδικο στον Βόλο πριν άπειρα χρόνια. Βαριέμαι και να τα υπολογίσω. Δεν ήμουν 20. Έπαιζα στη δεκαετία του 10….13, 14; Ήρθαν ένα σωρό καλούδια. Ήρθε και ένα πιάτο με ανοιγμένες γυαλιστερές. «Σε τούτο το μαγαζί βρίσκεις πάντα ολοζώντανες» είπε ο ένας. «Κοίτα , κοίτα πως κουνιούνται;» προέτρεψε ένας άλλος και πλησίασε τα χείλη του και ρούφηξε. Αργόσυρτο, σχεδόν ηδονικά ακόρεστο το «φοοοουσπ» σε όλη τη στοματική του κοιλότητα. Σίγουρα κάποιος με παρότρυνε και μένα «Δοκίμασε. Δε ξέρεις τι χάνεις!». Σίγουρα θα έκανα τον μορφασμό που σας περιέγραψα παραπάνω. Σίγουρα θα έψαχνα κάποιο άλλο πιάτο να διασωθώ. Μπορεί και να παίδεψα το μυαλό μ΄εκείνον τον παιδικό προβληματισμό «κι αν ζωντανέψουν στο στομάχι;». Και μετά ήρθε εκείνος.
Πάντα ασκούσε γοητεία επάνω μου. Γιατί; Άντε να βγάλεις άκρη με την γοητεία. Μπορεί και να μη θες. Γιατί να νερώσεις το θάμπος της με αναλύσεις; Η γοητεία έχει θάμπος. Μάλλον όχι. Δεν θα το ξεπεράσω έτσι τούτη την φορά. Σήμερα θα βγάλω άκρη. Θα το παλέψω. Πώς ορίζεται η γοητεία; Υπάρχει κοινό χαρακτηριστικό στους γοητευτικούς; Νομίζω ότι γοητευτικοί είναι όσοι απλώνουν βελούδινα ένα δικό τους «γιατί έτσι μ΄αρέσει», ποτέ ένα άκομψο «έτσι γουστάρω». Αυτό είναι. Δεν απεμπολήσουν αλλά παραμερίζουν ανέμελα τους νόμους των άλλων. Το πού χαρίζεις ή χαραμίζεις τη δύναμη και  το χρόνο σου ξεχωρίζει τους γοητευτικούς. Όλα τα πράττουν αβίαστα. Γι αυτό τονίζω το βελούδινο πριν το «γιατί έτσι μ΄αρέσει» τους. Ήρθε λοιπόν εκείνος. Ούτε όνομα θυμάμαι, ούτε το πρόσωπό του καθαρά. Δεν νετάρει η εικόνα στα χρόνια. Αλλά θυμάμαι το χέρι του σε κείνη την σκηνή. Ναι, ναι! Κάθισε που λέτε δίπλα μου. Χαμογέλασε. Οι γοητευτικοί έχουν πάντα ενδιαφέρον χαμόγελο. Μεταδίδεται σπινθήρας στα μάτια τους. Άπλωσε το χέρι του και πήρε μια γυαλιστερή. Έριξε μια σταγόνα λεμόνι να σιγουρευτεί. Εκείνη αναδεύτηκε και φανέρωσε ένα πορτοκαλί σαν

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ

Γρηγόρης Φαράκος του Κωνσταντίνου:
 
Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας.
 
Ναύπλιο, 11 Ιανουαρίου 1923 – Αθήνα, 23 Μαρτίου 2007

http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000024964&tsz=0&autostart=0
Έλλη Βασιλάκη

Σκυλογιοί


Μουσική πρόταση απο τη Χριστίνα

βάλατε στόχους για το νέο έτος;

O Richard Wiseman, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire και συγγραφέας πολλών βιβλίων ψυχολογίας, συνόψισε σε 10 σημεία τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με το πως μπορούμε να πετύχουμε στους στόχους που βάζουμε στην αρχή κάθε χρονιάς.

Σε μια έρευνα που έκανε ζήτησε από 700 άτομα να αναφέρουν τις στρατηγικές τους για την επίτευξη των στόχων τους για τη νέα χρονιά. Οι στόχοι τους κυμαίνονταν από την απώλεια βάρους ή τη διακοπή του καπνίσματος μέχρι την απόκτηση ενός πτυχίου και την έναρξη μιας καλύτερης σχέσης.
Από το 78% που απέτυχαν, πολλοί είχαν επικεντρωθεί στα