Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Κώστας Αρβανίτης:Είμαι το μαύρο πρόβατο στην ΕΡΤ

Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης μίλησε στο περιοδικό Super TV και στον δημοσιογράφο Γιάννη Βίτσα για την συρρίκνωση της πρωινής ενημέρωσης, τις απειλές στελεχών των κομμάτων, και όχι μόνο…
Αισθανθήκατε κάποια στιγμή το «μαύρο πρόβατο» στην ΕΡΤ;
Τώρα είμαι το μαύρο πρόβατο στην ΕΡΤ.
 Φαντάζομαι ψυχολογικά δεν είναι εύκολο, όταν η εκπομπή, μάλιστα, ξεπερνά σε νούμερα το 18%…
Το περίμενα. Μας είχαν απειλήσει ουσιαστικά μέχρι και μέσω twitter στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων. Η εκπομπή δεν είναι συμπαθής στα κόμματα. Οι εξουσίες δεν θέλουνε μία δημόσια ΕΡΤ ανεξάρτητη. Γι’ αυτό δεν βρήκαμε πουθενά συμπαραστάτη. Ήμασταν μόνοι μας.
Φοβάστε μήπως είστε ο επόμενος στόχος να φύγετε από την ΕΡΤ;
Νομίζω ότι αυτό θα το κάνουν. Θα γίνει με το πέρας της

Σχετικά με ανάρτηση στο blog Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Σχετικά με ανάρτηση στο blog Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης
Η ανάρτηση είναι η παρακάτω:

http://enpoermionis.blogspot.gr/2012/10/13.html


   Έγινε ένα λάθος στην μετατροπή του αρχείου της αφίσας, το οποίο και έχει ήδη διορθωθεί. Όλη η διαδικασία του έντυπου υλικού αφίσες, προσκλήσεις, φυλλάδια  γίνονται  με  προσωπική μας εργασία και σίγουρα δεν φιλοδοξούμε να υποκαταστήσουμε το επάγγελμα  του  γραφίστα. Αλλά  οι γνωστοί σε όλους μας οικονομικοί λόγοι το επιβάλλουν .
    Πιστεύω ότι η κριτική θα πρέπει να είναι  πιο καλόπιστη  και  να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον σας  στην προετοιμασία και στην ίδια την γιορτή, στην οποία και σας περιμένουμε!
    Η γιορτή προετοιμάζεται εδώ και  αρκετό καιρό με πολύ αγάπη  και  μεράκι  από τον Δήμο και από πολλούς εθελοντές.

Η Πρόεδρος της 
Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου
Μονά Δήμητρα 

Πηγή

Εκδήλωση σήμερα στο Κρανίδι για τα 100 χρόνια του Νικηφόρου Βρεττάκου

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του κορυφαίου ποιητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου διοργανώνει εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του, που θα γίνει στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19:30
Θα μιλήσει : η Διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης που είναι υπεύθυνη του αρχείου του ποιητή, κα Ελένη Τζανετάκου.
Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση για τη ζωή και το έργο του.

Ημαρτον Κύριε...

Ημαρτον Κύριε...

Tου Παντελη Μπουκαλα  kathimerini
Ας ακούσουμε λοιπόν ένα ποιηματάκι από το Καστελλόριζο, ένα από τα πάμπολλα «ασημένια» δίστιχα με τα οποία η λαϊκή μούσα δοξολόγησε τον έρωτα όπως του αξίζει: «Στην εκκλησιά σαν θα σε δω με χέρια σταυρωμένα, / όλοι κοιτάζουν το σταυρό κι εγώ κοιτάζω εσένα». Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Βλασφημία; Βαριά προσβολή θρησκευτικών συμβόλων, και μάλιστα του σταυρού, που αίφνης θεωρείται υποδεέστερης λατρευτικής αξίας εν συγκρίσει με δύο σταυρωμένα ανθρώπινα χέρια; Υβρη; Είναι βέβαιο ότι αυτό θα αποφάσιζε η Ιερά Εξέταση και όσοι εμπνέονται από το αιματηρό παράδειγμά της. Και θα απαιτούσε μάλιστα την επί της πυράς θανάτωση του ποιητή. Μόνο που, επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ποιητής είναι ο δήμος όλος, ο λαός (ο οποίος «ενέχεται» και για πολλούς άλλους εξίσου «ασεβείς» ή και ασεβέστερους στίχους), θα ήταν αναγκασμένη να ρίξει στη φωτιά, αναδρομικώς, την Ελλάδα όλη - ή έστω το Καστελόριζο. Και μάλλον θα αναγκαζόταν να συγκρατήσει το «θείον» μένος της. Ιερά Εξέταση δεν υπάρχει βέβαια στην εποχή μας. Θρησκευτικός φανατισμός, όμως, υπάρχει. Κι ανεξάρτητα από την προδήλως διαφορετική

Ελιά περιμέτροσ περίποσ 13 μέτρα σε κτήμα της περιοτή μας


Μας ενό(χ)λησε γιατί χρειάζεται σεβασμός όταν περιγράφεις και "χρησιμοποιείς" αυτή την ελιά.
Αυτή είναι η προχειρότητα, η άρπα κόλλα και τα θαύματά τους..

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

Πηγή αφίσας Δήμος Ερμιονίδας

8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών - Στο ΟΑΚΑ


Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει σήμερα 13 Οκτωβρίου στις 19:00 το 8ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ. Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της ιστορίας του Πόντου σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά, ο οποίος έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.
Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της «Ποντιακής Μούσας», περισσότεροι από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ' όλη την Ελλάδα. Η έκτακτη εμφάνιση του Γιώργου Νταλάρα και της Σοφίας Παπάζογλου μαζί με τους παρουσιαστές της εκδήλωσης Ιεροκλή
Μιχαηλίδη και Πόπη Τσαπανίδου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ποντιακό ηγεμονικό οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την ορθόδοξη εκκλησία.
Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» παραπέμπει στα 90 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες. Η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου θα στηριχτεί στον δυναμισμό της ποντιακής νεολαίας και στόχο έχει να περάσει μηνύματα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας - να αποτελέσει αντίδοτο στην «εθνική μας κατάθλιψη».
Όλοι οι καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, συμμετέχουν εθελοντικά στη διοργάνωση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη


 

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Γιατί τρέξατε; Ποιο το νόημα;

Σταύρε,
 Ο εντοπισμός μιας ακόμη εντυπωσιακής παμπάλαιας ελιάς ήταν να ανακοινωθεί στην γιορτή του λαδιού και της ελιάς στο Κρανίδι ως ευτυχές γεγονός, και ως σύμβολο της φετινής εορτής. Όχι ως «κάπου στην Ερμιόνη» αλλά στην Πικροδάφνη, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία και πολύ κοντά στην άλλη πανάρχαια ελιά, μέρος του μεγάλου και παμπάλαιου ελαιώνα της Μονής των Αγίων Αναργύρων.
Πάλι (μόλις τόμαθες) πρόλαβες να πάρεις τον κότινον τον ήμερον πανάρχαιας ελιάς και για λογαριασμό του Δήμου και του Δημάρχου που μέχρι τώρα ουδέν ενδιαφέρον επέδειξαν για το σοβαρό αυτό θέμα, την ανάδειξη δηλαδή των μνημειακών ελαιών κ.λ.π. (τα διαβάζεις στην μπλοκόσφαιρα).
Μάλλον δεν πρόλαβες τη γειτόνισσα μας  την κυρά Βασιλικώ που σούρπα σούρπα κτύπαγε τις πόρτες. «Καλέ ανοίχτε! Έχω ένα μυστικό κι αν δεν το πώ θα σκάσω!».

Και το θέμα δεν είναι  ο Δημόκριτος. Είναι το πώς εσείς που είσαστε σήμερα η διοίκηση του Δήμου μας (και με τη ψήφο μου) θα προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στους νέους παραγωγούς, ώστε να δημιουργηθεί μια απτή μυθολογία και ιστορία για το εξαίρετο λάδι, ώστε να συμβάλετε και σεις στην εμπορική του επιτυχία και τις εξαγωγές ως brand name. Μια μυθολογία και ιστορία που θα δείχνει και ένα νέο δρόμο στα παιδιά, ότι η επιχειρηματικότητα και το ρίσκο στον αγροτικό τομέα είναι τιμή και οδηγεί σε καταξιωμένες δραστηριότητες πολύ πιο χρήσιμες στην κοινωνία, από το χαρτί που σε παρκάρει στο δημόσιο.

Έρρωθσε,
Βασίλης Γκάτσος
----------------------------------------------------------------------
(Η ΣΧΕΤΙΚΉ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Η απάντηση του κου Κούστα
Μου ήταν αδιανόητο ότι η ανάρτηση στο Blog της Παράταξής μας, με την φωτογραφία της ελιάς θα είχε τέτοια συνέχεια και προεκτάσεις. Μια έκφραση θαυμασμού και όχι μόνο της φύσης και της μάνας Γης, ταλαιπωρήθηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα, από τον ραγδαία εξελισσόμενο σε " από αέρος φρουρό και θεματοφύλακα της Ερμιονίδας ", φίλο και κουμπάρο μου Βασίλη Γκάτσο. 
  Και όμως, επειδή σε τούτο τον τόπο δυστυχώς μπορούν να συμβαίνουν τα πάντα, καθώς ανύποπτος επισκεπτόμουν κάποια Blogs, είδα ένα σχετικό σχόλιο του κ. Δαμαλίτη στο Blog << Ερμιονίδα, μας αρέσει, δεν μας αρέσει >>. Ανέτρεξα λοιπόν γεμάτος αγωνία  στο σχόλιο του  Βασίλη του  Γκάτσου. Διαβάζοντας το, έμεινα εμβρόντητος από τις διαπιστώσεις και τις προεκτάσεις του Βασίλη. Θα ήθελα λοιπόν να του αναφέρω τα εξής:
  1) Από ότι είδες Βασίλη, η σχετική ανάρτηση και ενασχόληση με την ελιά δεν είναι δική μου αποκλειστικά αλλά σε αυτήν συμμετέχουν πρωτίστως η κ. Άμυ Μονά πρόεδρος του

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥ ΚΑΜΙΖΗ ΣΤΟΝ ΚΟ ΔΗΜΑΡΑΚΗ

Αποκατάσταση της αλήθειας

Χαίρομαι πραγματικά που ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου κ. Ιωάννης Δημαράκης, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ουδέποτε απευθύνθηκε γραπτά σε μένα, ως Δήμαρχο, για να μου επισημάνει τα κενά καθηγητών που υπήρχαν στο σχολείο του και ούτε φυσικά είχε και καμία θεσμική υποχρέωση προς τούτο. Τώρα για το τι προφορικώς ελέχθη στην δεξίωση μετά τον αγιασμό του σχολείου, στην οποία παραβρέθηκα, ο καθένας ας διατηρεί την άποψή του. Εγώ πάντως ισχυρά ενθυμούμαι ότι μου είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου και μάλιστα μετά το σχολιασμό μου για την παραίτηση γνωστού καθηγητού, “φέτος ευτυχώς ξεκινάμε καλά και με τα βιβλία και με τους καθηγητές”.
Ανθρώπινο είναι να το έχει ενδεχομένως λησμονήσει.
Ευτυχώς πάντως που κινητοποιήθηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Ερμιόνης, ώστε οι ελλείψεις σε καθηγητές στα σχολεία του Δήμου μας να έρθουν στο φως και ελπίζουμε ότι με τις παρεμβάσεις όλων μας θα υπάρξει αποτέλεσμα.
Κρανίδι, 12-10-2012
Δημήτρης Καμιζής
Δήμαρχος Ερμιονίδας

Φοίβος Δεληβοριάς για το Χυτήριο :Έχουμε κατέβει και το τελευταίο σκαλί


 O Φοίβος Δεληβοριάς γράφει στη σελίδα του στο facebookΜόλις διάβασα στο www.lifo.gr τη χθεσινή -μέσω twitter- μαρτυρία του νεαρού Μανώλη για όσα του συνέβησαν χτες, έξω απ'το Χυτήριο.Ζήτησα από τους διαχειριστές της σελίδας να τη δημοσιεύσουν για να την διαβάσουν και οι δικοί μου φίλοι.Δεν μου αρέσει να ρητορεύω μέσα απ'τα social media -πάντα πίστευα πως τα τραγούδια, για τύπους σαν κι εμένα, αρκούν. Δεν μπορώ, όμως, να κάνω πως αγνοώ αυτό που πάει
να συμβεί.Ούτε και να μην πάρω -και από δω- αυτή τη θέση: Λυπάμαι πάρα πολύ τους δειλούς ανθρώπους που στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή και τα -φανερά ή κρυφά- εγκλήματά της.Λυπάμαι πάρα πολύ την Ελληνική Αστυνομία και τους ηγέτες της Εκκλησίας μας, που κατάντησαν ακόμα πιο δειλά της όργανα. Λυπάμαι πάρα πολύ τους καλλιτέχνες και τους δημοσιογράφους που κάνουν περιουσίες κολακεύοντας τα χαμηλότερα ένστικτα, μιλώντας για την "ανωτερώτητα του λαού μας", "αγανακτώντας" και σηκώνοντας εύκολα την παχουλή γροθιά: είναι αυτοί που οδηγούν τον κόσμο στα φασιστικά μορφώματα και στις πράξεις αυτοδικίας. Πάνω απ'όλα όμως λυπάμαι όλους εμάς, που τόσα χρόνια δηλητηριαζόμασταν απ'την ιδέα του χαρισματικού κλέφτη και καταφερτζή: τώρα, δείχνουμε πανέτοιμοι να δηλητηριαστούμε κι απ'την ιδέα του αυτόκλητου δολοφόνου "προστάτη". Ο "λαός", που επικαλούνται ιστορικά όλοι οι υποκριτές του τόπου, δεν είναι κάτι αφηρημένο: είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που ζούνε, δουλεύουνε και σκέπτονται εδώ .Aν επιτρέψουμε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής και στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης, έχουμε κατέβει και το τελευταίο σκαλί: αν το κατέβουμε κι αυτό, έχουμε τελειώσει -και ως Έθνος και ως Λαός και (το κυριότερο) ως άνθρωποι.Συγνώμη για το βαρύ μου κείμενο, (μόνο βαρύγδουπα παίρνει, δυστυχώς, κανείς δημόσια θέση).Διαβάστε, οπωσδήποτε, την περπέτεια του Μανώλη.
Σας ευχαριστώ πολύ, Φοίβος.


Ιωάννης Δημαράκης Δ/ντής Γεν. Λυκείου Κρανιδίου Ανοικτή επιστολή προς τον κο Καμιζή


Ανοικτή επιστολή.
Προς το Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτριο Καμιζή
από το Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου κ. Ιωάννη Δημαράκη.

            Σχετικά με την αποστροφή του λόγου τού κ. Δημάρχου σε δημοσίευση κειμένου με τίτλο «Ενημέρωση Δημάρχου» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας και αφορά τις ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία και τη μη ενημέρωσή του, αναφέρει επί λέξει και τα εξής « .….. στους αγιασμούς όσων σχολείων παραβρέθηκα, οι διευθυντές μετά από σχετική ερώτησή μου, με διαβεβαίωσαν ότι όλα έχουν καλώς.»

            Θα ήθελα ευγενικά να επισημάνω στον κ. Δήμαρχο ότι κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης που παρατέθηκε μετά τον Αγιασμό σε ερώτηση του για τα διδακτικά κενά ενημερώθηκε προφορικά από εμένα προσωπικά ότι λείπουν τρεις καθηγητές σε σύνολο είκοσι, που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του Λυκείου. Μάλιστα του είπα ότι τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα διδάσκονται κανονικά από την επόμενη ημέρα του Αγιασμού, πράγμα το οποίο και έγινε.

            Όσον αφορά το θέμα της προσωπικής του συνδρομής στην πρόσληψη των καθηγητών,  που επίσης αναφέρει στο κείμενό του, όντως δεν του εζητήθη διότι ο Δ/ντής του Σχολείου απευθύνθηκε εγγράφως, πολλάκις μάλιστα, στα αρμόδια θεσμικά όργανα, που έργο τους είναι η επίλυση αυτών των θεμάτων.

            Εάν το προαναφερόμενο περιστατικό της συζήτησης μεταξύ του Δημάρχου και του  Διευθυντή του Λυκείου ο κ. Δήμαρχος το ελησμόνησε, είναι κατανοητό και ανθρώπινο. Είναι όμως θεμιτό και δίκαιο για το Διευθυντή του Λυκείου να αποκαταστήσει την αλήθεια.

 

                                  Κρανίδι 11-10-2012

                                  Ιωάννης Δημαράκης

                                          Δ/ντής Γεν. Λυκείου Κρανιδίου    


Έλληνας μαθητής, 1ος σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης

Μια είδηση που δεν ακούσαμε..Μαίρη Φασιλή


Έλληνας μαθητής της Β’ Γυμνασίου, από τα Γιαννιτσά ήταν ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού έκθεσης…
της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU). Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν…«Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι...
σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 1 εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους και νικητής αναδείχτηκε ο 14χρονος Έλληνας.
«Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες», αναφέρει η διεθνής κριτική επιτροπή επισημαίνοντας τον απλό και δημιουργικό τρόπο γραφής του Μάριου Χατζηδήμου. Ο νικητής θα βραβευθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, δηλ. στις 9 Οκτωβρίου 2012, στην Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΤΕ που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 149 χωρών. Τον Απρίλιο ο 14χρονος είχε αναδειχτεί νικητής στον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό και η έκθεση διαβιβάστηκε στο διεθνές γραφείο της Π.Τ.Ε μέσω των ΕΛ.ΤΑ, όπου και έγινε η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες. Ακολουθεί η έκθεση του Μάριου Χατζηδήμου:
«Γιαννιτσά, 25/01/12
Κύριο Ρότζερ Φεντερερ,
Tennis sport club of Bussel,
Switzerland.
Αγαπητέ Ρότζερ Φέντερερ,
Είμαι ο Μάριος, ένας από τους χιλιάδες, φαντάζομαι θαυμαστές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
                              
               Ανακοίνωση
Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 στην Ερμιόνη (Κτίριο Συγγρού), θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του Δήμου Ερμιονίδας με θέματα:
1) Η πορεία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα.
2) Προγραμματισμός δράσης και παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στα τοπικά προβλήματα.
3) Εκλογή Συντονιστικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ερμιονίδας.

Στην συνέλευση θα παραβρεθεί το μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέκος Καλύβης.   

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας προχωρά

Το όραμα για αξιοποίηση των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας υλοποιεί αργά αλλά σταθερά η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας με την επίσκεψη στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Θέρμη Θεσσαλονίκης-Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Καλλωπιστικών φυτών και Κιλκίς-Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσίων).
Η κυρία Γεωργία Δρόσου-Παγίδα είπε: Η αρχική πρόταση της ΕΝΑ Αργολίδας για δημιουργία Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου υιοθετήθηκε από τον Δήμαρχο Επιδαύρου και δημοσιοποιήθηκε με την ομιλία του Δρ Ν. Σαμανίδη στο Λυγουριό (27/3/2012). Μετά την ενημερωτική ομιλία της Δρ Ελένης Μαλούπα στο Κρανίδι (27/4/2012), επισημάνθηκαν οι πιθανοί χώροι ανάπτυξης της δραστηριότητας και κυρίως οι χώροι παραγωγής και μεταποίησης των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών με συστηματική καλλιέργεια.
Η ΕΝΑ Αργολίδας προχώρησε σε ανοικτή πρόσκληση για εκπαίδευση στην καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και παρακάλεσε την Δρ Ε. Μαλούμε και ενημερώσει τους υποψήφιους καλλιεργητές στο άρτιο Εργαστήριο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Θέρμη και να τους ξεναγήσει στον πειραματικό κήπο του Εργαστηρίου και τον Βαλκανικό Κήπο των Κρουσίων.
Η οργανωμένη επίσκεψη θα ξεκινήσει από Αρχαία Επίδαυρο την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, με υποψήφιους καλλιεργητές αρωματικών φυτών από την Αρχαία Επίδαυρο, το Λυγουριό, την Δήμαινα, το Άργος, το Ναύπλιο, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι και το παράλιο Άστρος.
Στην πρωτόγνωρη διαδικασία θα έχουν την ευκαιρία να

Συνεχίζεται και σήμερα η κατάληψη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ερμιόνη

"Πορεία απο τους μαθητές στους δρόμους της Ερμιόνης και διαμαρτυρία στο κτίριο της Κοινότητας του Δήμου Ερμιονίδας"

"Θέλουμε καθηγητές φώναζαν με μια φωνή. Όχι στην παραπαιδεία. Ναι στους καθηγητές στα σχολεία έγραφε το πανό. Υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των παιδιών μας τονίζουν απο τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων..."

ΑΜΑΝΖΟΕ

Εκατόν τριάντα νέες θέσεις εργασίας

Το ΑΜΑΝΖΟΕ, (που από το όνομά του μας παραπέμπει στο αμάν ζωή!) ήδη δημιούργησε 130 νέες θέσεις εργασίας που οι περισσότερες καλύφθηκαν από μόνιμους κατοίκους της Ερμιονίδας. Όταν τελειώσει και η επένδυση του Γκόλφ, αισίως οι θέσεις εργασίας θα φτάσουν τις 500. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση. Υπενθυμίζω ότι τα Μεταλλεία Μποδοσάκη απασχολούσαν περί τους 300 εργαζόμενους στο ζενίθ της δόξας τους και τα Κλωστήρια Λαναρά και αυτά περί τους 300. Ένα δε Διυλιστήριο δεν έχει πάνω από 400 εργαζόμενους. Μήπως θέλατε ένα στην περιοχή μας;
Άρα ΑΜΑΝΖΟΕ + Γκόλφ = η μεγαλύτερη επένδυση από άποψη θέσεων εργασίας που έγινε ποτέ στην Ερμιονίδα. Τώρα, είναι καλύτερα να υποδέχεσαι, να μαγειρεύεις, να σερβίρεις, να καθαρίζεις, να τακτοποιείς κρεβάτια, να εξυπηρετείς γνωρίζοντας και μία δύο ξένες γλώσσες, από το να δουλεύεις στα Μεταλλεία; Ρωτείστε τους Καρακασιώτες που πέρασαν μια ζωή στις στοές να σας πούνε.

Και η αμάν ζωή στο ΑΜΑΝΖΟΕ πού στηρίζεται; Στον τόπο μας, στο τοπίο μας, στην εξαιρετική θέα, στο κλίμα, στη  φύση, στους ελαιώνες μας, και μετά στην υποδομή και τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου. Πέρασε ποτέ από τον νου των αγροτών που μαζεύανε τις ελιές τους πάνω στους λοφίσκους του αγίου Παντελεήμονα και αγναντεύανε όλα τα νησιά μας, μέχρι και την Παραπόλα και Φαλκονέρα και όλη τη νότια Ερμιονίδα, κάτω από τον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς, τρώγοντας ψωμί, ντομάτα και χαμολιές, πέρασε ποτέ από το νου τους ότι αυτό το πράγμα κάποιοι θέλουν να το πληρώνουν 1000 ευρώ την ημέρα; Δεν είναι για μια περιοχή πλούτος μόνο τα ορυκτά, τα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα. Είναι και το τοπίο, ο παραδοσιακός οικισμός, η καθαρή και παραδοσιακή θάλασσα, τα πρότυπα καλλιεργούμενα κτήματα, και τόσα άλλα, πρώτα όμως το μυαλό.

Όταν λοιπόν θα τρώτε παραδοσιακά πιάτα δίπλα στην αποκλειστικά για δική σας χρήση πισίνα του διαμερίσματός σας αγναντεύοντας όλη τη θαυμάσια περιοχή μας και τη φύση μας (σαν την Τοσκάνη την έχουνε την περιοχή μας οι ξένοι) και θα πληρώνετε γύρω στα 1000 € την ημέρα, θα ρίχνετε στη σαλάτα σας λάδι από τον τενεκέ του λιτριβιού ή θα ανοίγετε την κασετίνα της  Moria Elea; Μετά δεν θα δοκιμάσετε ένα επώνυμο τοπικό προϊόν από ρόδι; Δεν θα ζητήσετε το ονομαστό αυγοτάραχο της λίμνης Θερμησίας; Θα ζητήσετε πραγματικά ολόφρεσκα ψάρια και πραγματική γαρίδα Κοιλάδας ή τσιπούρα, λαβράκι και γαρίδα ιχθυοτροφείου;
Να λοιπόν πώς συνταιριάζεται ο τουρισμός πολυτελείας και με τα εξαιρετικά επώνυμα προϊόντα που αρχίζει και παράγει η Ερμιονίδα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

          
 

Το ΦΟΥΓΑΡΟ ανοίγει επίσημα τις πόρτες του

 Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 από τις 12 το μεσημέρι στο Ναύπλιο, το ΦΟΥΓΑΡΟ ανοίγει επίσημα τις πόρτες του στο κοινό. Με αφορμή την εορταστική ατμόσφαιρα της ημέρας, το ΦΟΥΓΑΡΟ θα φιλοξενήσει ένα ολοήμερο λαϊκό πανηγύρι, με ζωντανή μουσική από τη Νάντια Καραγιάννη και το Μπάμπη Τσέρτο, καθώς και διάφορες εκπλήξεις τόσο στους χώρους του, όσο και στο κέντρο του Ναυπλίου.

Παράλληλα, εντός του ΦΟΥΓΑΡΟΥ εγκαινιάζεται και το Craft Fair #1, μία πολυσυλλεκτική έκθεση με χρηστικά αντικείμενα 56 καλλιτεχνών, που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ιστορικό βιομηχανικό χώρο του ΦΟΥΓΑΡΟΥ - ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς στέγαζε κάποτε τις εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας Ανθός. Σήμερα έχει μετατραπεί σε Τόπο Δημιουργίας και Έκφρασης, που περιλαμβάνει Βιβλιοθήκη Τέχνης και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Εκθεσιακούς και Συναυλιακούς Χώρους, Εργαστήριο Τεχνών για μικρούς και μεγάλους, Café, καθώς βέβαια και το ArtShop, κατάστημα που έχει αφήσει το ιδιαίτερο στίγμα του στην πόλη του Ναυπλίου.

Η ανάπλαση του Φουγάρου έγινε σε συνεργασία με τους Ε. Σακελλαρίδου + Μ. Παπανικολάου &

Βαρέθηκα να φοβάμαι...


«Τρία χρόνια τώρα δεν κάνω τίποτε άλλο από το να φοβάμαι.
Στην αρχή φοβόμουν μη φτάσει η θύελλα και στη χώρα μας και δε μιλούσα, μέχρι που κάποια νύχτα άκουσα το βουητό της.
Μετά, φοβόμουν μη μας κόψουν τα δώρα και δεν έβγαζα άχνα, μέχρι που ήρθαν τα Χριστούγεννα και τα δώρα κόπηκαν.
Φοβόμουν μη μου μειώσουν το μισθό και δεν έλεγα κουβέντα σε κανέναν, μέχρι που κάποια πρωτομηνιά βρήκα το μισθό κουτσουρεμένο.
Άρχισα να φοβάμαι για τη δόση του στεγαστικού και σφράγιζα το στόμα μου, μέχρι που ήρθε η ειδοποίηση της τράπεζας ότι χρωστάω τρεις δόσεις.
Είχα το φόβο πώς θα τα καταφέρω αν η κόρη μου περνούσε στην επαρχία και κατάπινα την οργή μου αμάσητη μέχρι που της είπα πως δεν θα μπορέσει να πάει στην επαρχία στη σχολή που πέρασε.
Είχα το φόβο πού θα βρει δουλειά ο γιος μου τελειώνοντας τις σπουδές και έτρεχα στα βουλευτικά γραφεία, μέχρι που ένα μεσημέρι μου έδειξε την κάρτα ανεργίας.
Φοβόμουν μη χάσω τη δουλειά μου και ανεχόμουν πολλά, μέχρι που το αφεντικό μου έδωσε το χαρτί της απόλυσης.
Φοβόμουν για το μέλλον και είπα να βγω αμίλητος στη σύνταξη αλλά για δύο χρόνια ζούσα με δανεικά γιατί σύνταξη δεν έβλεπα

Καρτέλ μέσω Βουλγαρίας στα πορτοκάλια!

Αγοράζανε τιμές χυμού και πωλούσαν με τιμές φρούτων
Σε εργοστάσια διαλογής και συσκευασίας της Βουλγαρίας κατέληγαν τα πορτοκάλια που κόβονταν και αγοράζονταν για χυμό, όπως αποκαλύπτει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε από την Αργολίδα και την Λακωνία.
Το υπουργείο ανακάλυψε συγκεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών, τα οποία οδηγούνται στην αγορά γειτονικών Κρατών Μελών της EE για νωπή κατανάλωση αντί για βιομηχανική χρήση, μετά από ελέγχους που έκανε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας.
Μάλιστα μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων, αναμένεται να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους Έλληνες εξαγωγείς.
Τα παραπάνω προκύπτουν σε απάντηση που έδωσε ο κος Ταυτάρης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας και αντιπρόεδρου της Βουλής Λ. Γρηγοράκου. Σημειώνει στην απάντησή του ο υπουργός:
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Y11AATJ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, διαμορφώνει πρόγραμμα ελέγχων και συντονίζει τη διενέργεια τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή/ και των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου, σε όλα τα στάδια διακίνησης των νωπών οπωροκηπευτικών, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και καταλληλότητας των προϊόντων, του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά και την προστασία των καταναλωτών.
Επιπλέον, το ΥΠΑΑΤ συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Υπ.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ο Δήμος μας και η Μητρόπολή μας;;;

Το παρακάτω είναι από το site του Μουσείου ελιάς Βουβών και οι επισημάνσεις με κόκκινο δικές μου, για  να φανεί ότι είναι σκληρή εργασία Δήμου και Μητροπόλεως με την πλήρη υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή των φιλοπρόοδων κατοίκων αλλά και χρήματα από το πρόγραμμα Leader (είχα γράψει σχετικά γι’ αυτά τα προγράμματα παλαιότερα).
Να λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Έχουμε υπολείμματα πανάρχαιων ελαιώνων, αρχαιολογικά αντικείμενα, έχουμε εργαλεία, σκεύη, ολόκληρα παλιά λιτρίβια, μύθους, παραδόσεις, εξαιρετικό λάδι. Έχουμε μια παραγωγή λαδιού που πρέπει να στηριχθεί. Τι άλλο θέλετε; Και όλα σας τα έχουμε προσφέρει στο πιάτο (που λένε).
Παρήγορο το ενδιαφέρον που έχουν αρχίσει να δείχνουν τα νέα παιδιά, οι νέοι καλλιεργητές, οι νέοι μας που κάνουν τα λάδια μας brand name και τα στέλνουν στο εξωτερικό, αφήνοντάς μας πίσω μέσα στις μούργες μας. Αυτοί θα αλλάξουν και τον δήμο μας και όχι ...εσύ κύριε αντιδήμαρχε ή δήμαρχε, ή αρχηγοί της αντιπολίτευσης και άλλοι αρχηγοί. Αν διαφωνείτε, ιδού πεδίον κλέους και κύδους λαμπρόν.  Ιδού και κρητικό παράδειγμα λαμπρόν.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
----------------------------------------------------
Καλώς ορίσατε στο Μουσείο Ελιάς Βουβών
Στόχος του Μουσείου Ελιάς Βουβών είναι να διασώσουμε και να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία της ζωής των κατοίκων μας, αλλά και των κατοίκων των λοιπών  περιοχών της Κρήτης και της χώρας μας, τα σχετικά με το δένδρο της ελιάς, σε όλο το φάσμα της σχέσης με το δένδρο αυτό, από τη φύτευση, την καλλιέργεια του εδάφους, το κλάδεμα, τη συλλογή του πολύτιμου καρπού του, την αποθήκευσή του, τη  μεταφορά του  στο ελαιουργείο, την έκθλιψή του, κλπ. Επίσης, τη χρησιμοποίησή του στη διατροφή, αλλά και στις εορτές  και εκδηλώσεις, στη βράβευση  των αθλητών καθώς και των νικητών, σαν στοιχείο δόξης, καθώς και τη γενικότερη σχέση με το δένδρο σαν βασικό στοιχείο ομορφιάς, ειρήνης, φιλίας και πολιτισμού.
Τις θερμές μας  ευχαριστίες στην Α.Θ.Π., στον Οικουμενικό  μας Πατριάρχη κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, για τη μεγάλη τιμή και χαρά

Όλοι οι οδηγοί των αρχαιολογικών μουσείων της Ελλάδας για ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα


Όλοι οι οδηγοί των αρχαιολογικών μουσείων της Ελλάδας για ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα στα Ελληνικά και Αγγλικά 


πηγή: 
http://olympiada.files.wordpress.com

Παραδοσιακή συγκομιδή στο αρχαίο ελαιόδεντρο Βουβών

Με τα χέρια θα συλλεχθεί ο ελαιόκαρπος από το αρχαίο ελαιόδεντρο των Βουβών, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον δήμο Πλατανιά Χανίων στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται οι Βούβες και υλοποιείται σε συνεργασία με την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ελαιοσυλλογή του ελαιόκαρπου με παραδοσιακό τρόπο (με τα χέρια). Θα ακολουθήσει πιστοποίηση του παραχθέντος ελαιοκάρπου αλλά και του ελαιόλαδου από διαπιστευμένο φορέα».
Την διαδικασία θα παρακολουθήσουν σύνεδροι από όλο τον κόσμο που θα παρευρίσκονται σε διεθνές συνέδριο στην περιοχή, ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό κέρασμα με γεύσεις ελαιολάδου.
Η ελιά Βουβών ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια, έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 4,6 μέτρα και ανήκει στην ντόπια ποικιλία τσουνάτη εμβολιασμένη σε ύψος 3 μέτρων πάνω σε αγριελιά.
Πηγή: ΑΠΕ

Μια συγκλονιστική εμπειρία


Ένας εξαίρετος άνθρωπος ο Γιώργης ο “Καλύβας”, γλυκός σαν τη φύση που τον περιβάλλει, ασπούδαχτος μα μορφωμένος βαθιά, άνθρωπος με όλη την ουσία και τέλος, αξιοπρεπής και αντιστασιακός μέχρι το τέλος του, μη εξαγοράσιμος.
Έχει την καλύβα σ’ ένα κτήμα προγονικό, κατάκαρδα στις Σκουριές και τον βρήκαμε εκεί μαζί με τη μητέρα του, που μεγάλωσε μες στο δάσος κι από μικρό κορίτσι έπαιρνε τα γαϊδουράκια φορτωμένα γεννήματα και τραβούσε μοναχή της για το χωριό, τη Μεγάλη Παναγιά, διασχίζοντας το δασωμένο βουνό, ατρόμητη.
Ατρόμητοι στέκουν και τώρα οι δυο τους, μάνα και γιος, κοιτάνε με περιφρόνηση τα εκατομμύρια που τους προσφέρθηκαν κατά καιρούς για εξαγορά του κτήματός τους από τα μεταλλουργεία της Ύβρης, τα οποία απειλούν όχι μόνο τη ζωή τους, όχι μόνο το έχει και το είναι τους αλλά ολόκληρο το πανέμορφο βουνό εκεί στις Σκουριές κι όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, μαζί και τα μυριάδες είδη φυτών, πουλιών και ζώων που κατοικούν εντός του παρθένου δάσους.
Δουλεύει κάθε μέρα στο κτήμα ο Γιώργης και μαζεύει τα καρύδια του, τα κάστανα, τα ακτινίδια, άμα δεν τα μαζέψω έρχονται τη νύχτα τα αγριογούρουνα και δεν αφήνουν τίποτα, μου λέει, ό,τι προλάβει να πάρει κι αυτός, ας φάνε κι εκείνα, ζωντανά είναι, αλλά να προλάβω κι εγώ κάτι τις από τον κόπο μου, μονολογεί και το γέλιο του γάργαρο φωτίζει το δάσος. Ένας ήλιος κάτω από τις ανήλιαγες κλαδούρες των Σκουριών είναι ο Γιώργης ο “Καλύβας” και τον γνώρισα προχτές, όταν ο Τόλης και η Μαρία, οι αεικίνητοι και πεισμωμένοι για την σωτηρία των Σκουριών ακτιβιστές, με οδήγησαν στην καλύβα του ύστερα από μια αξέχαστη βόλτα στο

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΓΕΛ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

                                                                                    Κοινοποίηση
      Προς:
                                                                                1.τον Δήμο Ερμιονίδας
                                                                                2. την Δ/νση Δευτεροβάθμιας
                                                                                    εκπαίδευσης Αργολίδας
                                                                                3.περιφερειακή Διεύθυνση   Πρωτοβάθμιας           
                                                                                   και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
                                                                                4. Το υπουργείο ΥΠΑΙΘΠΑ

      Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Γ.Ε.Λ ΕΡΜΙΟΝΗΣ συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των παιδιών μας και διαμαρτυρόμαστε μαζί τους για την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Λύκειο Ερμιόνης. Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη των μαθημάτων και ακόμη δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε βασικές ειδικότητες. Οι κατευθύνσεις Β’ Λυκείου και Γ’ Λυκείου υπολειτουργούν. Η αγωνία και ανασφάλεια των παιδιών μας μεγαλώνει και ενώ έπρεπε να είναι συγκεντρωμένα στο έργο τους – και ιδιαίτερα τα παιδιά της Γ’ Λυκείου- δεν μπορούν ακόμα να οργανωθούν και να προχωρήσουν στα μαθήματά τους.
      Σήμερα 9/10/2012 ημέρα Τρίτη, γίνεται κατάληψη στο σχολείο με τη συμπαράστασή μας και με τα παρακάτω αιτήματα:

1)      Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις καθηγητών και
2)      Να αποκατασταθεί η μεταφορά μαθητών όπως γινόταν γιατί από τις 8/10/2012 έχει διακοπεί και δεν μπορούν οι μαθητές να έρχονται στο σχολείο.


    Ο Πρόεδρος                              Η γραμματέας

ΣΤΑΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ             Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ