Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ο Μιχαλιός και η Μιχαλού

Του Γιάννη Μακριδάκη 
Σήμερα πέρασα από μια γειτονιά της πόλης και πήρε το μάτι μου τον Μιχαλιό, να στέκει αγέρωχος εμπρός στο αυτοκίνητο πλανόδιου μανάβη και να ψωνίζει κατιτίς. Ο πιο ονομαστός λαμπαδώρος στα γριγριά της Χίου και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής ήτανε σ’ όλο τον βίο του. Τον αφήνανε μεσοπέλαγα μες το βαρκάκι, έπιανε αυτός τη μαλαστούφα και το πετρέλαιο, άναβε τη λάμπα, έβαζε κι ένα ραδιοφωνάκι να παίζει και καθότανε αραχτός στην πρύμη. Πού και πού σηκωνότανε και πήγαινε κατάπλωρα να σκύψει, να δει από κάτω αν μαζεύτηκε η ψαριά. Το αφεντικό, με το γρι γρί το υπόλοιπο, ήτανε κάνα δυο μίλα μακριά απαγκιωμένοι σε κάποια βάλα και περιμένανε ν’ ακούσουνε τη μπουρού του Μιχαλιού να τους ειδοποιεί, να τρέξουνε. Ο Μιχαλιός δεν βιαζότανε. Ήξερε. Καθότανε μες στα μαύρα σκοτάδια του πελάγους και φωτιζότανε μονάχα αυτός από τη λάμπα, σαν ηθοποιός σε μαύρο φόντο, σαν να μην ύπαρχε τίποτα άλλο εκτός από εκείνον σε όλο το στερέωμα.
Φέτος σε μια από τις εκδηλώσεις που πήγα, δεν μπορώ καθόλου να θυμηθώ τώρα πού, κάποιος άνθρωπος που γνώρισα μου είπε πως σαν ήτανε παιδί είχε κάνει κι εκείνος λαμπαδώρος, πως έπαιρνε τα βιβλία του και διάβαζε για το σχολείο μες στη βάρκα, κάτω από το φως της λάμπας που ψάρευε, και πως ακόμα θυμάται την παράξενη και πολύ δυσάρεστη αίσθηση τού να είσαι η μόνη εικόνα που φαίνεται μες στη θάλασσα, τού να μη βλέπεις απολύτως τίποτα

Εργαστήρι Πολιτικής στο Δήμο Επιδαύρου

Ο Δήμος Επιδαύρου ανακοινώνει ότι συμμετέχει στη δεύτερη φάση του προγράμματος «Εργαστήρι Πολιτικής». Στην πρώτη φάση του προγράμματος δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας στο Δήμο μας, με τη συμμετοχή νέων εκπροσώπων φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και εκπροσώπων του Δήμου. Την σύσταση της ομάδας ακολούθησε ένας κύκλος διαβουλεύσεων (συμπεριλαμβανομένης και  ηλεκτρονικής διαβούλευσης) για την ανάδειξη και ιεράρχηση προβλημάτων που αφορούν στο Δήμο μας, θέματα συμμετοχής και διαβούλευσης στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τη λειτουργία τοπικών φορέων νεολαίας όπως τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν), κοκ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τα 3 πιο σημαντικά προβλήματα του Δήμου μας είναι: Η ανεργία, το θέμα της καθαριότητας - χώρων πρασίνου και η ελλιπής συμμετοχή των νέων στα κοινά.
Στη  δεύτερη φάση του προγράμματος, η ομάδα εργασίας θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο επίλυσης προβλημάτων και στην συνέχεια θα επιλέξει ένα από τα παραπάνω προβλήματα, για να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από τα μέλη της ομάδας εργασίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των νέων προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία

Εκπληκτικό κείμενο από τον Γάλλο λογοτέχνη Ζαν Ρισπέν Ζαν

«Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη...»
1. Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
2. Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
3. Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη...

Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.
1. Από την ιατρική σας, την... ... φαρμακευτική σας.
2. Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)
3. Από την φυσική σας, χημεία
4. Από την αστρονομική σας
5. Από την πολιτική σας
6. Από την καθημερινότητα σας.

Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου,

Κίνηση για την ίδρυση Συλλόγου φίλων της Δημοτικής βιβλιοθήκης Ερμιόνης "Απ.Γκάτσος"


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Η εθελοντική ομάδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ίδρυση Συλλόγου «Φίλων της Βιβλιοθήκης» επιδιώκοντας τους παρακάτω σκοπούς:
      .Υποστήριξη του έργου της Βιβλιοθήκης.
      . Εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης με την προσθήκη νέων  τεχνολογιών και δραστηριοτήτων.
       .Δημιουργία νέων τμημάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν την Κυριακή 9-12-2012 και ώρα 18:00 στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης.

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Έχουμε να φάμε ντόπια αγροτικά προϊόντα ή όχι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Μαύρες σκέψεις καταλαμβάνουν όλους μας όταν θέτουμε το ερώτημα: Έχουμε άραγε ελληνικά προϊόντα σε ποσότητες που να επαρκούν για τη διατροφή του πληθυσμού; Η δραστική συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας (από περίπου 30% που ήταν προ τριακονταετίας, όταν είχε μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ το 1981, έχει απομείνει το ένα τρίτο) και η μετάλλαξη πολλών Ελλήνων αγροτών σε... διαχειριστές επιδοτήσεων της ΕΕ και σε εργολάβους ξένων εργατών γης, οδηγούν στην παραπλανητική εντύπωση ότι πλέον «δεν παράγουμε τίποτα, όλα τα αγροτικά προϊόντα τα εισάγουμε». Αυτή η εικόνα είναι εσφαλμένη και απλουστευτική, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σοβαρότατα διατροφικά προβλήματα με μερικά κρίσιμα προϊόντα. Χρησιμοποιώντας στοιχεία έκθεσης της ΠΑΣΕΓΕΣ για την παραγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων το 2011, μπορούμε να διαπραγματευθούμε το θέμα πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα.
Ας αρχίσουμε από τα θεμελιώδη με τη νοοτροπία της «Ψωροκώσταινας» του περασμένου αιώνα: Ψωμί θα έχουμε να φάμε; Στάρι έχουμε αρκετό για τα ζυμαρικά; Η απάντηση δεν είναι

Ο Δήμος να δει αλιώς το θέμα όλων των επενδύσεων στη Ερμιονίδα

Του Βασίλη Γκάτσου
«....Πρόχειρα μετρώντας, βλέπουμε ότι στην περιοχή Ερμιονίδας + Τροιζηνίας προβλέπονται περί τα 5000 στρέμματα φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 125 περίπου MW. Προβλέπονται 100 ανεμογεννήτριες των 2 MW συνολικής ισχύος 200 MW. Προβλέπονται και δύο ηλιοθερμικοί σταθμοί που μάλλον θα έχουν συνολική ισχύ 100 MW.
Άρα ένα 24 που φυσά ισχυρός άνεμος συνέχεια, ημερομηνία 21/9, και που στο ουρανό δεν θα έχουμε ούτε ένα σύννεφο, την ημέρα αυτή θα παραχθούν 125 Χ 12 ώρες = 1500 MWh από φωτοβολταϊκά, 200 Χ 24 ώρες = 4800 MWh από ανεμογεννήτριες και 100 Χ 12 = 1200 MWh από τους ηλιοθερμικούς σταθμούς και θα πληρωθούν τουλάχιστον 200 πολύ καλά μεροκάματα στους ανθρώπους που θα δουλεύουν σε αυτές τις πράσινες μηχανές, μεροκάματα που θα πέφτουν όλο το χρόνο και όχι μόνον τον Αύγουστο.
Συνολικά λοιπόν αυτήν την πράσινη μέρα, χωρίς κανένα σχεδόν ρύπο, θα παραχθούν συνολικά 7500 MWh που η σημερινή αξία τους είναι γύρω στα 1125000 €, και την ημέρα αυτοί θα κληθούν οι Δήμοι Ερμιονίδας και Τροιζηνίας να παραλάβουν το 2%, δηλαδή να βάλουν στο ταμείο τους 22500 €.

Το πρόβλημα μάλλον των δήμων μας δεν είναι το

"ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ"

Της Έλλης Βασιλάκη
Το τμήμα θεάτρου του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου έχει προσκαλέσει για το μήνα Δεκέμβριο το εικαστικό θέατρο κούκλας «ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ» της Εμμανουέλας Καποκάκη.
Ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο, μέσα από έναν συνδυασμό κούκλας και ηθοποιού  χειροποίητες κούκλες που φτάνουν στο ύψος του ανθρώπου φτάνει να θεωρείται ίσως το πιο αξιόλογο του είδους του στη χώρα μας.
Συνδιοργανώνουμε και παρουσιάζουμε στο παιδικό κοινό της περιοχής μας δύο πολύ ξεχωριστές παραστάσεις, σ’ ένα χορό μεταξύ σώματος και κούκλας που γεννά μια παραμυθένια ατμόσφαιρα.
 
«ΟΖΑΧΑΡΟΖΥΜΩΜΕΝΟΣ»
Βασισμένο στο παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης: « Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος» σε απόδοση της Αθηνάς Μπίνιου.
Η Ταρώ θα πλάσει τον ιδανικό σύντροφο των ονείρων της, τον

Απόφαση – παράδειγμα από τον Δήμο Θάσου που σκέφτηκε πρώτα τους πολίτες του και επέβαλε δημοτικούς φόρους σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες!

Απόφαση – παράδειγμα από τον Δήμο Θάσου που σκέφτηκε πρώτα τους πολίτες του και επέβαλε δημοτικούς φόρους σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες!
Στην προσπάθειά του να ελαφρύνει τους δημότες του από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη που επωμίζονται από τα τελευταία οικονομικά μέτρα, ο Δήμος Θάσου προχώρησε σε μείωση των δημοτικών τελών.Η παραπάνω απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του νησιού αποφάσισαν την επιβολή τέλους κοινόχρηστου χώρου για χρήση εδάφους και υπεδάφους. Τα τέλη αυτά αφορούν τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τα τραπεζικά καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι από τη νέα χρονιά η

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Νοτιάς

 δυνατός σήμερα..Ερώτημα ψηφοφόρου

Για το αιολικό πάρκο στο Δίδυμο όρος.

Λειτουργεί κάμποσα χρόνια και έχει την υποχρέωση να καταβάλλει στον Δήμο Ερμιονίδας (παλαιότερα στον Δήμο Κρανιδίου) το 2% της αξίας του ρεύματος που πουλάει.
Μπορεί ο Δήμος μας να μας δώσει από το πρώτο χρόνο λειτουργίας της εν λόγω εγκατάστασης μέχρι σήμερα τι κατά έτος εισέπραξε από την εν λόγω;
Και όταν λέμε εισέπραξε = μπήκαν στο ταμείο του, όχι πρόκειται να μπούνε, όχι μας τα χρωστάνε, όχι μας τα καθυστερήσανε.
Για να βεβαιωθούμε όλοι ότι πράγματι ο Δήμος μας έχει αυτό το συγκεκριμένο κέρδος του 2% από την εν λόγω εγκατάσταση.
Γνωρίζουμε τι δικαιούται ο Δήμος αλλά, τουλάχιστον ο ερωτών δεν έχει εντοπίσει κάποια στοιχεία που να δείχνουν το μέγεθος της είσπραξης και το κυριότερο, ότι όντως τα λεφτά μπήκαν στο ταμείο.
Έτσι θα καταλάβουμε όλοι το κέρδος που θα έχει ο Δήμος μας από τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην περιοχή του.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

       

ΑΝ ΔΕ ΣΕ ΒΡΟΥΝ ΧΑΡΑΜΑΤΑ


 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 
ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ ΚΑΠΑΡΟΥ
ΣΕ ΣΤΙΧΟΥΣ 
 ΛΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΑΦΝHΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΣΤΑ ΑΥΓΕΡΗ

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Μονάχου και η συμβολή της Αρετής Κετιμέ


Απο το μακρινό Μόναχο μας στέλνουν τα νέα τους οι φίλοι της  "Πρωτοβουλία Ενεργών  Πολιτών Μονάχου"

Με μεγάλη μας τιμή σας κοινοποιούμε τη συμμετοχή και συμβολή της Αρετής Κετιμέ στο 2ο Φεστιβάλ Νέων Μουσικών Γερμανίας 2013, που διοργανώνει ο Σύλλογος Αριστοφάνης  στο Μόναχο και θα είναι αφιερωμένο στη παραδοσιακή μουσική.
Τη Δευτέρα 02.12.2012 θα διακηρύξουμε και επισήμως  την έναρξη του διαγωνισμού.


Με εκτίμηση και σεβασμό
Παναγιώτης Μιχαηλίδης  

Panagiotis Michailidis
www.aristofanis.com


Καλά νέα για τα αδέσποτα της Ερμιονίδας

Δια χειρός Τέτση το «Τυχερό 2013» των Φίλων της Μουσικής


Δια χειρός Τέτση το «Τυχερό 2013» των Φίλων της Μουσικής
Μια γοητευτική βάρκα που καθρεφτίζεται στα ελληνικά νερά σχεδίασε ο Παναγιώτης Τέτσης για το «Tυχερό 2013» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Ο βετεράνος ζωγράφος και ακαδημαϊκός προσέφερε το έργο του «Αντικατοπτρισμός» για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου του Συλλόγου.

Χαραγμένη σε χρυσό και ασήμι, με ανάγλυφο τον αντικατοπτρισμό της στον ρηχό γιαλό, η βάρκα του Τυχερού 2013 λικνίζει το σκαρί της κάτω από τον πανταχού παρόντα ήλιο. Και το εφετινό Τυχερό- που συνεχίζει μια παράδόση 15 χρόνων- κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων σε ασήμι 925, ασήμι-χρυσό καθώς και σε 150 αριθμημένα χρυσά κοσμήματα 18Κ. Για να διαφυλαχθεί η συλλεκτική του αξία, το εκμαγείο (μήτρα) θα καταστραφεί.

Το Τυχερό 2013 παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε στις 28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του ίδιου του Παναγιώτη Τέτση τον οποίο ευχαρίστησε για την δωρεά του ο πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής κ. Πάνος Δημαράς. Για τον ζωγράφο και το έργο του

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο; Ο ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΣ ΝΟΥΣ!

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Φτωχοί, όχι Κτήνη

-Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο;
-Ο απαίδευτος νους.
-Ο απαίδευτος νους; Είναι ο πλούσιος; Είναι ο αμόρφωτος; Είναι ο..;
-Είναι ο απαίδευτος νους.
-Τι εννοείς; Τι σημαίνει αυτό;
Ο απαίδευτος νους άγεται και φέρεται.
Γίνεται έρμαιο της συγκυρίας. Γίνεται αυτό που συμβαίνει- και τίποτα άλλο.
Ο απαίδευτος νους προσκολλάται πάντοτε στον εκάστοτε Δυνατό.
Είναι μια αυτόματη, αντανακλαστική κίνηση.
Ο απαίδευτος νους δέχεται τη δωροδοκία, την εύνοια, την υπεροπτική ανοχή του Δυνατού. Μια δουλειά, λίγα χρήματα, ένα αντάλλαγμα. Θα δεχτεί να βελτιώσει πρόσκαιρα τη θέση του και θα επιτρέψει στον βασιλιά, τον κυβερνήτη, τον πρωθυπουργό να συντηρήσει το εκάστοτε διεφθαρμένο καθεστώς του.
Ο απαίδευτος νους, επιτρέπει την αθλιότητα, όσο εκείνη λειτουργεί υπέρ του. Με τον καιρό θα καμαρώσει κρυφά τη δύναμη της Εξουσίας και τη βαρβαρότητα που την συντηρεί. Όταν ο Δυνατός δεν έχει πια τα μέσα- το χρήμα και την επιρροή- για να τον

Νίκησε το φόβο, έχασε τη ζωή της

athensvoice
Οι άνθρωποι που εμπλέκονται με την πολιτική και τη δημόσια διοίκηση σχεδόν πάντα ενδίδουν στην διαφθορά και στην περίπτωση του Μεξικό όλοι ενδίδουν στα καρτέλ. Όχι όμως η María de los Santos Gorostieta, δήμαρχος της πόλης Τικιτσέο.
Όταν αναλάμβανε την δημαρχία της πόλης το 2008, η Maria ήξερε πολύ καλά ποιούς θα είχε απέναντί της αν αποφάσιζε να πολεμήσει τα καρτέλ. Στυγνούς δολοφόνους που σαν άλλοι Ταλιμπάν σκοτώνουν όποιον πάει κόντρα στα συμφέροντά τους. H Maria όμως ήταν από εκείνους -τους λίγους- που πίστευε ότι αξίζει να πεθάνεις για μια μεγάλη ιδέα και για την Μεξικάνα γιατρό η μεγάλη ιδέα ήταν ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών. 
Φτιαγμένη από το υλικό των ηρώων η δήμαρχος της Τικιτσεό δεν παρέδωσε τα όπλα ούτε όταν έχασε τον άνδρα της μετά από επίθεση του τοπικού καρτέλ. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο έδειχνε τα σημάδια από τις μαχαιριές που δέχθηκε και δήλωνε πως θα συνεχίσει την μάχη κατά των ναρκωτικών παρά την απώλεια του συζύγου της. Πιστεύοντας ότι πρέπει να αφήσει ένα καλύτερο κόσμο για τα τρία παιδιά της αλλά και όλα τα παιδιά της πόλης συνέχισε να πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντα των καρτέλ.
Δυστυχώς σχεδόν για όλους τους ανθρώπους που νικάνε τον φόβο του αναπόφευκτου, η κατάληξη είναι δεδομένη. Η Maria βρέθηκε πετσοκομμένη και καμμένη σε ένα σοκάκι, στα δυτικά της Πόλης του Μεξικό.
Σε μια εποχή που όλοι το παίζουν επαναστάτες εκ του ασφαλούς -ιδίως στη χώρα μας- αυτός που πηγαίνει κόντρα σε ένα θηριώδες και τρομακτικό κατεστημένο είναι αληθινός επαναστάσης. Όπως η Maria.

Και πάλι το εξασθενές χρώμιο

Φυσικά και υπάρχει πρόβλημα. Μικρό μεν αλλά.....
Του Βασίλη Γκάτσου
Η Δημοτική Επιχείρηση Νερού καλά κάνει και κάνει τις αναλύσεις για εξασθενές χρώμιο, αλλά έπρεπε να δώσει στη δημοσιότητα και ένα χάρτη με τα σημεία δειγματοληψίας, όπως και τις τιμές σε κάθε σημείο και την ημερομηνία της δειγματοληψίας. Έτσι με το χρόνο όλοι οι πολίτες θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτό το απλό πράγμα δεν θέλει να το κάνει, μπορεί όμως να το κάνει η ΠΑΠΟΕΡ ή οποιοσδήποτε γνωρίζει τη θέση των σημείων δειγματοληψίας πάνω στο χάρτη της Ερμιονίδας.
Επίσης παρατηρείται ότι οι μεγάλες τιμές αφορούν θέσεις στα πεδινά που κατά κανόνα βγάζουν υφάλμυρο νερό και είχα προτείνει να ληφθούν και δείγματα από την θάλασσα εγγύς των ακτών, τουλάχιστον να ξέρουμε αν επηρεάζουν τα υπόγεια νερά ή όχι. Και αυτό το απλούστατο δεν έγινε.
Υπενθυμίζω ότι όλα τα ανωτέρω θα γίνουν υποχρεωτικά βάσει της οδηγίας 60 και φυσικά όχι από τον δήμο μας.

Το μυστήριο της ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου φυσικά και δεν είναι μυστήριο. Είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, και για να το αντιληφθούμε καλύτερα ας ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω:
Έστω ότι ο μέσος όρος εξασθενούς χρωμίου στα πεδινά είναι 1μgr/lit. Δεν είναι κάτι το φοβερό αλλά αν σκεφτούμε ότι στα ορεινά είναι 0.01 μgr/lit, μιλάμε για 100 φορές περισσότερο. Και αυτό το 100 φορές είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Το ότι παρά τις βροχές, παρά τη συνεχή άντληση, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, σημαίνει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα συνεχίζει να

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Το πράσινο ρεύμα φουλάρει

Του Βασίλη Γκάτσου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ζερβός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής έδωσε ένα σημαντικό στοιχείο: Το κόστος παραγωγής ρεύματος από Αιολική ενέργεια είναι 89 € η MWh, ενώ από εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο είναι 103€ η MWh. Και έδωσε και την πρόβλεψη, ότι το φυσικό αέριο όλο και θα γίνεται ακριβότερο.
Δηλαδή σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο που η νέα πράσινη τεχνολογία των ανεμογεννητριών αρχίζει και νικάει στην αγορά το φυσικό αέριο. Πόσο μάλλον στο μέλλον όταν η νέα τεχνολογία θα έχει πλήρως ωριμάσει.

Ίδια ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται εμμέσως και από την πράσινη τεχνολογία των φωτοβαλταϊκών. Όταν ξεκίνησαν, η εγκατάσταση ενός στρέμματος φωτοβολταϊκών «με το κλειδί στο χέρι» έφτανε τα 350000 € τώρα βρίσκεται γύρω στα 150000 € και για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα πολύ χαμηλότερα. Είναι ζήτημα χρόνου και ωρίμανσης, ώστε και αυτή η τεχνολογία να είναι ανταγωνιστική του φυσικού αερίου που είναι το πλέον ‘πράσινο’ ορυκτό καύσιμο.
Και την πρόοδο δεν μπορείς να την σταματήσεις με τον νομικό πυροσβεστήρα. Απλά το πολύ πολύ να την διώξεις από τον τόπου σου και να πάει πάρα δίπλα. Την πρόοδο την κατακτάς με τον ορθό σχεδιασμό στον τόπο σου.
Όσο για την απώλεια μικρού μέρους βενιοβοσκότοπων στην

Καλημέρα κυρία Αλεβίζου


27-11-2012 
Αίτηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης  προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Ερμιονίδας.

Κυρία Αλεβίζου,

Στην από 30-4-2012 αίτηση μας προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Ερμιονίδας, ( 1) ζητούσαμε εκτός των άλλων να μειωθεί η κατανάλωση νερού στην πόλη μας από την γεώτρηση Τσέλου στην Αυλώνα, γιατί το νερό που παίρνουμε από εκεί μας δηλητηριάζει με εξασθενές χρώμιο.

Σας λέγαμε τότε : Εξασθενές χρώμιο  0,58 στο Καταφύκι, 0,25 στου Κωστελένου στην Αυλώνα και 5,11 στου Τσέλου κι αυτή στην Αυλώνα. Είναι αυτή η γεώτρηση  που μάλλον επηρεάζει   τα ποσοστά στις αναλύσεις νερού από  τις παροχές των σπιτιών της Ερμιόνης, που ξεκινάνε από 2,81 και φτάνουν στο  5,59μγ./λίτρο.)

Μας απαντήσατε στις 8-8-2012 ! πως δεν είναι εφικτή η μείωση...(2)
Επανερχόμαστε λοιπόν γιατί αναρωτιόμαστε.
Αφού δεν φτάνει το νερό αν δεν το εμπλουτίζουμε με το εξασθενές του Τσέλου, πως το αφήνουμε και χάνεται ;

Επί περίπου ένα μήνα από την  υπερχείλιση της  κεντρική μας δεξαμενής, πάνω από την Αγία Ερμιόνη, που έτρεχε μέρα- νύχτα χάσαμε τόνους νερού και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.
Σταμάτησε όταν ενημερώθηκε από εμάς   ο αντιδήμαρχος κος Κολυμπάδης.
Από τον κεντρικό σωλήνα παροχής πάνω από τον Άγιο Νικόδημο, που είναι σπασμένος και συνεχίζει να τρέχει  πάνω από 6 μήνες, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί αυτή  η περιοχή σε βάλτο, χάνονται επίσης τόνοι νερού.
 Κυρία Αλεβίζου βασική  υποχρέωση της υπηρεσία  σας είναι να  μας παρέχετε ασφαλές για την υγεία μας νερό και να επιβλέπετε την κάθε τεχνική λειτουργία.

Θα θέλαμε  λοιπόν να μας ενημερώσετε, ποιος θα χρεωθεί την αξία του  χαμένου νερού και
αν λειτουργεί κάποιος μηχανισμός ελέγχου. 
Δηλαδή πόσο νερό παίρνουμε από τις γεωτρήσεις και πόσο νερό από την αξία των τιμολογίων εισπράττετε για να έχουμε την διαφορά, γιατί προφανώς δεν είναι μόνο αυτές οι διαρροές..

Και τέλος απαιτούμε, η γεώτρηση του Τσέλου να σφραγισθεί.


Για την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»

Γαρυφαλλιά Δέδε
Ρίνα Λουμουσιώτη
Αθηνά Μπουκουβάλα
Αγγελική Μαντζαβίνου
Κική Βεντουρή Σέρφα
 (1)Η απο 30-4-2012 αίτηση μας
 
Από την
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ»
Ερμιόνη 30-4-2012
                                                                               Προς

την κα Αγγελική Αλεβίζου Πρόεδρο της  Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
 
                                                                            Κοινοποίηση

                                                   Κο Δ.Καμιζή, Δήμαρχο Ερμιονίδος
                                          Κο Ι.Κριτσωτάκη Πρόεδρο 
                                                    του Δημοτικού Διαμερίσματος  Ερμιόνης
Τα μέλη του Τοπικού  Συμβουλίου Ερμιόνης
 
Η εφημερίδα  "Ημερησία" ,  σε εκτενές άρθρο με τίτλο "Υποψίες για χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων στην Ερμιόνη",

Πού μπορούμε να το βρούμε;

Όλο και περισσότεροι παραγωγοί και λιτρίβια βγάζουν τυποποιημένο λάδι στην Ερμιονίδα.
Πού μπορούμε να το βρούμε;
Για παράδειγμα, οι εξ Ερμιονίδος κάτοικοι του Πειραιά είναι πολύ περισσότεροι από τους σημερινούς κατοίκους της Ερμιονίδας και είναι φυσικό να αναζητούν στην αγορά τα τοπικά μας λάδια.
Όποιος γνωρίζει ας μας γράψει κάτι.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

               

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Τα θέματα:
1ο ΘΕΜΑ : Έγκριση και παραλαβή μελέτης με τίτλο «επικαιροποίηση υφιστάμενης μελέτης Αποχέτευσης Κρανιδίου».
2ο ΘΕΜΑ : Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου: «Αποκατάσταση στέγης παιδικού σταθμού του πρώην Δήμου Κρανιδίου».
3ο ΘΕΜΑ : Ενδεχόμενο κλεισίματος της υπηρεσίας  του Ι.Κ.Α Κρανιδίου - αίτημα συμβούλων αντιπολίτευσης.
4ο ΘΕΜΑ : Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Ερμιονίδας για την συμμετοχή στον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Αργολίδας – πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Αργολίδας.
5ο ΘΕΜΑ : Αναμόρφωση προϋπολογισμού.
6ο ΘΕΜΑ : Ορισμός δικηγόρων για υπεράσπιση υποθέσεων του Δήμου Ερμιονίδας σύμφωνα με το άρθρο 281 Κ.Δ.Κ. και του άρθρου 72 του Ν.3852/10.
7ο ΘΕΜΑ : Σχετικά με επαναληπτικό, αναγκαστικό πλειστηριασμό ακινήτου του κτήματος της ΔΕΠΟΣ της Δ.Κ. Πορτοχελίου – υποβολή πρότασης.
8ο ΘΕΜΑ : Σχετικά με μελέτη για την αναστύλωση - στερέωση & τοποθέτηση του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου Ερμιόνης.
9ο ΘΕΜΑ : Αντικατάσταση μέλους του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας.
10ο ΘΕΜΑ : Σχετικά με καθορισμό  του ανωτάτου αριθμού αδειών επαγγελμάτων που πρόκειται να χορηγηθούν το επόμενο έτος και ο προσδιορισμός ισάριθμων  συγκεκριμένων θέσεων για την άσκηση υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Το Διδυμιώτικο Λάδι.

Προοδεύει και ΜΠΡΑΒΟ του!
Θα μου επιτραπεί να ξεκινήσω από το …. σόϊ!

Είναι ο Αντώνης του μπάρμπα-Κοσμά με τα παιδιά του την Χρυσαυγή και τον Κοσμά. Τα παιδιά είναι τέταρτη γενιά!
Το παλιό λιτρίβι, του μπάρμπα-Αντώνη Μπροδήμα, ήταν στα αλώνια στην βορειοδυτική γωνία. Αυτό το συνέχισε ο γιός του Κοσμάς, ο εγγονός Αντώνης έφτιαξε το καινούριο και σύγχρονο, και τώρα έχουν ‘μπει στην δουλειά’ τα δισέγγονα Χρυσαυγή και Κοσμάς!
Να σημειώσω ακόμη ότι πολλά από τα μέρη του λιτριβιού που φαίνονται στο video με το σήμα Brodimas, είναι κατασκευές του Αντώνη! Η πληροφορία δεν με εξέπληξε, τον γνωρίζω από μικρό. Και δεν θα εκπλαγώ αν μάθω ότι έφτιαξε ολόκληρο λιτρίβι! Του ‘πιάνουν’ και τα χέρια και το μυαλό. Να προσθέσω ότι ο Αντώνης εκτός από λιτρίβι λειτουργεί και Μηχανουργείο.
από την Α. Σαράντος και ΣΙΑ. Είναι τα παιδιά του Τάσου Αναρ. Σαράντου, του Κοτσίρη για τους Διδυμιώτες, εγγόνια του μπαρμπα-Νάργου, τρίτη γενιά.
Τον μπάρμπα-Νάργο τον θυμάμαι να έχει, αρχικά, συνεταιρικό λιτρίβι με τον μπάρμπα – Τάσο τον Ράφτη, Αναστάσιο Ι. Αντωνόπουλο. Κάποια στιγμή χώρισαν, ο μπάρμπα-Τάσος συνέχισε για αρκετά χρόνια με τον γιό

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

sklavoi-xorafia
Τέλος στη δράση κυκλώματος σύγχρονων δουλεμπόρων που δρούσε στους πορτοκαλεώνες της Αργολίδας έβαλε η ΕΛ.ΑΣ . Οι δράστες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες από τη Ρουμανία ξεγελούσαν συμπατριώτες τους που αναζητούσαν δουλειά στην Ελλάδα.
Οι δουλέμποροι υπόσχονταν στα θύματα τους δουλειά σε αγροτικές καλλιέργειες με ημερομίσθιο 25 ευρώ και δωρεάν διαμονή.
Η πραγματικότητα ωστόσο ήταν εντελώς διαφορετική. Όταν οι 41 εργάτες έφτασαν στην Ελλάδα, οι δουλέμποροι τους άρπαξαν τα διαβατήρια, τους υποχρέωσαν να μένουν όλοι μαζί σε ένα στάβλο και να εργάζονται για 12 ώρες στα χωράφια, χωρίς φυσικά να τους καταβάλουν την αμοιβή που εισέπρατταν από τους εργοδότες τους.
Και το μαρτύριο δεν σταματούσε εκεί αφού οι άτυχοι εργάτες δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από το στάβλο, για τον οποίο μάλιστα πλήρωναν και 50 ευρώ ενοίκιο!
Τέλος στην κόλαση που ζούσαν οι άτυχοι εργάτες έβαλαν οι αστυνομικες αρχές της περιοχής, ενώ αναζητούνται ακόμα τρεις συνεργοί, δύο Ρουμάνοι και ένας Τούρκος.

ΘΑΡΘΕΙ ΚΑΙΡΟΣ

ΘΑΡΘΕΙ ΚΑΙΡΟΣ
Θαρθεί καιρός που θ΄ αλλάξουν τα πράματα.
Να το θυμάσαι Μαρία.
Θυμάσαι Μαρία στα διαλείμματα εκείνο το παιχνίδι
που τρέχαμε κρατώντας τη σκυτάλη
– μη βλέπεις εμένα – μην κλαις. Εσύ είσ΄ η ελπίδα
άκου θάρθει καιρός
που τα παιδιά θα διαλέγουνε γονιούς
δε θα βγαίνουν στην τύχη
Δε θα υπάρχουν πόρτες κλειστές
με γερμένους απέξω
Και τη δουλειά
θα τη διαλέγουμε
δε θά `μαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια.
Οι άνθρωποι – σκέψου! – θα μιλάνε με χρώματα
κι άλλοι με νότες
Να φυλάξεις μοναχά
σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές
απροσάρμοστοι καταπίεση μοναξιά τιμή κέρδος εξευτελισμός
για το μάθημα της ιστορίας.
Είναι Μαρία – δε θέλω να λέω ψέματα –
δύσκολοι καιροί.
Και θάρθουνε κι άλλοι.
Δεν ξέρω – μην περιμένεις κι από μένα πολλά –
τόσα έζησα τόσα έμαθα τόσα λέω
κι απ΄ όσα διάβασα ένα κρατάω καλά:
«Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος».
Θα την αλλάξουμε τη ζωή!
Παρ΄ όλα αυτά Μαρία.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ

Living Philosophies

“Ο κόσμος όπως τον βλέπω εγώ” 

Αϊνστάιν, 1931

Της Έλλης Βασιλάκη
“Σε τι  παράξενη κατάσταση βρισκόμαστε εμείς οι θνητοί!
Καθένας από εμάς βρίσκεται εδώ για μια σύντομη επίσκεψη·
δεν γνωρίζει για ποιο σκοπό, αν και μερικές φορές νομίζει ότι τον αισθάνεται.
Αλλά από την οπτική γωνία της καθημερινής ζωής, χωρίς να εμβαθύνουμε, υπάρχουμε για τον συνάνθρωπο μας – καταρχάς για αυτούς στων οποίων τα χαμόγελα και την ευημερία στηρίζεται όλη η ευτυχία μας και αμέσως μετά για όλους αυτούς που δεν γνωρίζουμε προσωπικά και με την μοίρα των οποίων είμαστε ενωμένοι με τον δεσμό της συμπόνοιας.

Εκατό φορές κάθε μέρα, θυμίζω στον εαυτό μου ότι η εσωτερική και εξωτερική ζωή μου εξαρτάται από την εργασία των άλλων ανθρώπων, ζωντανών και νεκρών, και ότι πρέπει να υπερβάλω εαυτόν για να μπορέσω να δώσω στο ίδιο μέτρο με το οποίο έχω λάβει και συνεχίζω να λαμβάνω.
Με ελκύει η απλή ζωή και συχνά καταπιέζομαι από το αίσθημα ότι απορροφώ μια μη αναγκαία ποσότητα από την εργασία των

Σύμπραξη ΙΣΑ και Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε αναξιοπαθούντες

Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας «απλώνουν» η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, για να στηρίξουν πολίτες αποκλεισμένους από τις υπηρεσίες του συστήματος δημόσιας υγείας.
Ανασφάλιστοι, άστεγοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες από την 1η Φεβρουαρίου απευθύνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στο οποίο παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Ο ΙΣΑ και η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ενώ ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε «βόμβα» στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους τους χιλιάδες ανασφάλιστους και άστεγους πολίτες που δεν έχουν, όπως είπε, καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Πατούλης, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, σε 150.000 ανέρχονται οι μακροχρόνια ανασφάλιστοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), 350.000 δηλώνουν

Αιμοδοσία στην Ερμιόνη

 Στις 27/11/2012 το απόγευμα 16:30 με 20:30 & 28/11/2012 το πρωί 8:30 με 13:30 το τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Άργους θα είναι στην ΕΡΜΙΟΝΗ.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Φτωχή και χρεωμένη στη γη της αφθονίας

 

 athensvoice
 Μου ζητήθηκε πριν λίγο καιρό από ένα φίλο Αμερικάνο να του γράψω κάτι για ένα ξένο περιοδικό για το ελαιόλαδο που στέλνω σε έναν αγοραστή από το Μίσιγκαν. Πρόκειται για μια αστεία ποσότητα, 200 λίτρα το χρόνο, το πολύ. Η παραγωγή του ελαιώνα είναι μικρή, τις καλές χρονιές άντε να βγάλουμε έναν τόνο που καταναλώνεται κυρίως από οικογένεια και φίλους. Πώς να του εξηγήσω όμως του φίλου Αμερικάνου ότι το λάδι που στέλνω δεν έχει νόμιμα χαρτιά εξαγωγής, γιατί δεν κατάφερα για 200 λίτρα να ξεπεράσω τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.
Πώς να του εξηγήσω ότι παρότι δεν με συμφέρει το κόστος αποστολής και το ρίσκο μιας παράλογης παρανομίας, μαζί με όλη τη φροντίδα και τον έλεγχο για την ποιότητά του επιμένω να του το στέλνω; Ότι χρειάζομαι την κρυφή ικανοποίηση να βλέπω ότι κάτι που παράγουμε στην Ελλάδα σε αφθονία έχει σοβαρό ενδιαφέρον στην ξένη αγορά;
Τι να του πω; Για λόγους ψυχολογικούς; Γιατί ντρέπομαι που είμαστε η τρίτη χώρα παραγωγής ελαιόλαδου στον κόσμο και παρότι έχουν γίνει μερικές σοβαρές προσπάθειες δεν έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε την ξένη αγορά που και το θέλει και το ακριβοπληρώνει;
Ναι, ντρέπομαι. Γιατί επί χρόνια, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έφταναν από το χωριό καταγωγής μας, όπου δεν είχαμε πάει ποτέ, 20 τενεκέδες απίθανου ελαιόλαδου. Το έστελναν οι «μεσακάρηδες» που το φρόντιζαν και με τους οποίους το μοιραζόμαστε. Έφτανε στην Αθήνα άφθονο εξαιρετικό ελαιόλαδο κι εμείς χαιρόμασταν, όπως τα παιδιά που ανοίγουν τα δώρα άγνωστων συγγενών κάτω

Μαρσέλ Προυστ – "Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο"

Επιλέγει η Έλλη Βασιλάκη

Αποσπάσματα από το πολύτομο έργο και συγκεκριμένα από τον τελευταίο τόμο "Ο Ανακτηθείς Χρόνος"

“Tόσες φορές στη ζωή μου, η πραγματικότητα με είχε απογοητεύσει, γιατί τη στιγμή που την συνελάμβανα, η φαντασία μου, που ήταν το μόνο όργανό μου για να χαρώ την ομορφιά, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της, σύμφωνα με τον αδήριτο νόμο που λέει πως δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται παρά μόνον αυτό που είναι απόν.
Και να που ξαφνικά το αποτέλεσμα αυτού τού σκληρού νόμου βρέθηκε εξουδετερωμένο, από ένα υπέροχο τέχνασμα τής φύσης, που έκανε να φαντάζει μια αίσθηση – ο θόρυβος τού πιρουνιού και τού σφυριού, ο ίδιος τίτλος βιβλίου κ.λ.π. -ταυτοχρόνως στο παρελθόν, πράγμα που επέτρεπε στη φαντασία μου να το γευτεί, και στο παρόν, όπου η πραγματική ενεργοποίηση των αισθήσεών μου από τον θόρυβο, την επαφή με το ύφασμα κ.λ.π. είχε προσθέσει στα όνειρα τής φαντασίας αυτό που συνήθως τούς λείπει, την ιδέα τής ύπαρξης, και χάρη σ’ αυτήν την υπεκφυγή είχε επιτρέψει στον εαυτό μου να αποκτήσει, να απομονώσει, να ακινητοποιήσει – για το διάστημα μιας αστραπής – αυτό που δεν συλλαμβάνει ποτέ: ένα κομμάτι καθαρού χρόνου.
Το ον που αναγεννήθηκε μέσα μου, όταν με τέτοια ανατριχίλα χαράς είχα ακούσει τον θόρυβο, κοινό και για το κουτάλι που ακουμπάει στο πιάτο και για το σφυρί που χτυπάει τον τροχό, όταν είχα νοιώσει την ανισότητα των βημάτων μου πάνω στα σκαλοπάτια τής αυλής των Γκερμάντ και τού βαπτιστηρίου τού Αγίου Μάρκου, αυτό το ον δεν τρέφεται παρά με την ουσία των πραγμάτων, μόνο σ’ αυτήν βρίσκει την επιβίωσή του, τις απολαύσεις του. Μαραίνεται στην παρατήρηση τού παρόντος, το οποίο δεν μπορούν να τού προσφέρουν οι αισθήσεις, στην αντιμετώπιση ενός