Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Help a Dane - Greece


Κάθε χρόνο, χιλιάδες Δανοί ταξιδεύουν σε ηλιόλουστους προορισμούς για διακοπές. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς επιστρέφουν στο σπίτι με ένα ηλιακό έγκαυμα. Τα ηλιακά εγκαύματα είναι επώδυνα βραχυπρόθεσμα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε μακροπρόθεσμη βάση.

Το παρόν είναι μια έκκληση για βοήθεια.

Μπορείτε να βοηθήσετε την δανέζικη Εκστρατεία Sun Safety στην πρόληψη εγκαυμάτων και θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος υπενθυμίζοντάς τους Δανούς την σκιά, το καπέλο και το αντηλιακό.

ομορφιές - φυλαχτά

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΟΥΡΝΩΝ.


Ένα έργο που λύνει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα του κεντρικού δρόμου των Φούρνων ξεκίνησε και φτάνει στο τέλος του. Ο δρόμος σε κάθε βροχή γινόταν ποτάμι μη επιτρέποντας στους κατοίκους να πάνε στα σπίτια τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη είχε γίνει και είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία μου ως Δημάρχου (2006-2010), αλλά δε συνεχίστηκε από τη Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Καμιζή. 
Συγχρόνως, η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. αντικαθιστά τα δίκτυα ύδρευσης και τα φρεάτια υδρομετρητών. 
Για άλλη μια φορά είμαστε πιστοί και υλοποιούμε το πρόγραμμά μας. 

Δημόσια θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και στους εργαζόμενους που συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των Δημοτών μας.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας


Δημήτρης Σφυρής

Τσικνοπέμπτη στο Κρανίδι


Γκόλφω στο ARTIKI για το "Ειδικό Σχολείο Ερμιονίδας"

Η Γκόλφω και οι "συγγενείς" της ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή του Πολυχώρου ARTIKI  για να ενισχύσουν το "Ειδικό Σχολείο Ερμιονίδας" και χρειάζονται την στήριξη όλων μας !
Είσοδος: 7 ευρώ
Κρατήσεις: 698 698 2224
Ώρα Έναρξης: 8:30

Το γέλιο ξεκινά με το τρίτο "βέλασμα" !

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων από την Ομάδα της Δυνατής Ερμιονίδας Διδύμων

Δίδυμα 02/02/2017

Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε Καλή και Δημιουργική Χρονιά. Eυχόμαστε το 2017 να είναι μια νέα αρχή και επιτέλους να δούμε στο χωριό μας να γίνεται ουσιαστικό έργο και όχι εικόνα εγκατάλειψης που επικρατεί μέχρι σήμερα.

1) Θα ξεκινήσουμε με ένα σοβαρό θέμα και επείγον! Με την στροφή (φαράγγι) στο δρόμο του Σαλαντίου. Ξεκινήσατε εργασίες αποκατάστασης λόγω επικινδυνότητας ; Χωρίς να έχετε πάρει απόφαση Τοπικού Συμβουλίου, ούτε Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε κάποια σχετική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες . Η Δυνατή Ερμιονίδα έστειλε επιστολή στον κ. Δήμαρχο ζητώντας ενημέρωση. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος μας απάντησε ότι μια ομάδα Δημοτών αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης στο συγκεκριμένο σημείο και λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης πήραν προφορική άδεια από την Δασική Υπηρεσία έως ότου πάρουν την κανονική άδεια. Και ερωτούμε: Κάνατε αποδοχή δωρεάς ; Πήρατε απόφαση Τοπικού Συμβουλίου ;Πήρατε απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου ; Με ποιό δικαίωμα καταργείτε τους νόμους του κράτους ; Και για να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας, είμαστε υπέρ της αποκατάστασης, είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να καταλάβετε ότι είστε διαχειριστές και όχι ιδιοκτήτες. Μετά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις υπήρξαν αρκετές κατολισθήσεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μαζευτείτε και πηγαίνετε να φτιάξετε την ζημιά που προκαλέσατε είτε με τον νόμο είτε όπως ξέρετε. 

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΔΥΠΕΡ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ   ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Στη συνεδρίαση του  ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας της 31-01-2017 συζητήθηκε το  θέμα για την συμμετοχή του Δήμου μας στις Εκθέσεις Τουρισμού στη Μόσχα και το Μιλάνο το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017 αντίστοιχα..
Στην τοποθέτησή μας, αφού πήραμε θέση υπέρ της συμμετοχής, κάναμε λόγο για την ανάγκη τουριστικής προβολής του Δήμου μας και τονίσαμε πως,  κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017, είχαμε σαν παράταξη εκφράσει τις ανησυχίες  γιατί δεν είχε προβλεφτεί σχεδόν κανένα ποσό για το ζήτημα αυτό.


Κάθε λοιπόν συζήτηση για ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επαρχία μας τόσο για την αναπτυξιακή διαδικασία όσο και για τις δυνατότητες προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Ερμιονίδας είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας, σχετικά με τη σημασία και την αξία των παρεξηγημένων αυτών οικοσυστημάτων. Η συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί την ημερομηνία υιοθέτησης της Σύμβασης που υπογράφτηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην ιρανική πόλη Ραμσάρ, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.  

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ανδριανός στην εκδήλωση της Τ.Ο Ερμιονίδας της Νέας Δημοκρατίας στο Κρανίδι
Ναύπλιο, 31 Ιανουαρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανδριανός στην εκδήλωση της Τ.Ο Ερμιονίδας της Νέας Δημοκρατίας στο Κρανίδι: Σ' αυτή τη μάχη, έχουμε τα επιχειρήματα, έχουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Μακρυά από τον λαϊκισμό και τις κούφιες υποσχέσεις, μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Προτείνουμε στους Έλληνες ένα συμβόλαιο ειλικρίνειας και αποτελέσματος. Στόχος μας είναι πάνω απ' όλα, να χτίσουμε ξανά, βήμα προς βήμα, το κεφάλαιο εμπιστοσύνης που χρειάζεται η πατρίδα μας για να προχωρήσει μπροστά.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στην εκδήλωση κοπής πίτας της Τ.Ο. Ερμονίδας του κόμματος που έγινε στο Κρανίδι.
Ο κ. Ανδριανός μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

“Καλή και δημιουργική χρονιά σε σας και τις οικογένειές σας και καλή δύναμη στην κοινή μας προσπάθεια για να απαλλαγεί η χώρα απ' αυτήν την κυβέρνηση που ακολουθεί μια καταστροφική πολιτική και να μπει ξανά η χώρα σε τροχιά προκοπής και ανάπτυξης.

Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας !

πρότεινε το άρθρο η Έλλη Βασιλάκη

Εκπαιδευτική Ρομποτική για παιδιά


Η Ρομποτική σήμερα θεωρείται ως το τέταρτο R της μάθησης «Reading, wRriting aRithmatic and Robotics», που οι σύγχρονοι μαθητές πρέπει να κατακτήσουν για να επιτύχουν σε έναν κόσμο βασισμένο στην τεχνολογία και άκρως ανταγωνιστικό.  Η Ρομποτική ενσωματώνει όλα τα πεδία του STEM (Science, Technology Engineering, Mathematic). Οι εκπαιδευτικές δράσεις Ρομποτικής, με το διεπιστημονικό χαρακτήρα που έχουν, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά περιοχές, όπως μηχανική, ηλεκτρονική, αυτόματο έλεγχο, επιστήμες των υπολογιστών, της τεχνολογίας, των μαθηματικών, της φυσικής, αλλά και της αρχιτεκτονικής (STEAM).

«ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ»ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ  


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σάββατο στις 28 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου η Δημοτική Παράταξη «ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ» - Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας, διοργάνωσε θεματική εκδήλωση, αφιερωμένη στον πολιτισμό και στην ιστορία του τόπου μας. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν ο ρόλος της Ερμιονίδας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και η Γ’ Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη. Οι εισηγητές – ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μιχάλης Ζώσης – καθηγητής φιλόλογος και τέως Γυμνασιάρχης που παρουσίασε τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της επαναστατικής περιόδου στην Ερμιονίδα καθώς και τους ήρωες της Ερμιονίδας, ο κ. Γεώργιος Κόνδης – καθηγητής κοινωνιολόγος, Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας
Ναυπλίου, Κρανιδίου, ο οποίος παρουσίασε σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και ιστορικά στοιχεία κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο στον τόπο μας στην Ερμιονίδα. Στην συνέχεια ακολούθησε εισήγηση της κ. Μαρίας Οικονόμου – αρχιτέκτων, μηχανικού που παρουσίασε την ιστορία της ανάδειξης και αξιοποίησης του κτιρίου που στεγάζει το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, κτίριο ιστορικό στο οποίο πραγματοποιήθηκε η Γ’ Εθνοσυνέλευση το 1827, καθώς και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που τηρήθηκαν κατά την αναστήλωσή του με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Δημοτικός Σύμβουλος
και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης κ. Τάσος Γ. Λάμπρου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

χωρίς λόγια...


Έλλη Βασιλάκη

Γνώρισε τους αγρότες που έχουν ήδη ξεκινήσει την επανάσταση στην τροφή μας

Βαρβάρα Θανασία
Θέλουμε να γίνουμε κομμάτι ενός μεγαλύτερου δικτύου, να γνωρίσουμε κι άλλους παραγωγούς και να μάθουμε από πρώτο χέρι περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα φυτών και δέντρων χωρίς  χημικά και φυτοφάρμακα”,
λένε η Βαρβάρα και ο Αλέξανδρος, αγρότες του σήμερα και του μέλλοντος που αγαπάνε αυτό που κάνουν και θέλουν να ανταλλάξουν γνώσεις πέρα από τα σύνορα. 
16 αγρότες από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία και Ελλάδα, μαζί με τη Greenpeace, ξεκινούν το πρόγραμμα “FarmErasmus, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων για παραγωγούς που τους ενδιαφέρει η καινοτομία και η βιώσιμη

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟ 1822ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟ 1822

Δημήτρης Τουτουντζής 

    Στις 9 Σεπτεμβρίου, την άλλη ημέρα της ναυμαχίας στον Αργολικό και όταν η αρμάδα του Κιοσέ Μεχμέτ πασά έκανε βόλτες ανοιχτά από τις Σπέτσες και την Ύδρα, περιμένοντας ευνοϊκό αέρα να προχωρήσει στον Αργολικό κόλπο και να εφοδιάσει το πολιορκημένο Ναύπλιο, μια αυστριακή φρεγάτα βρισκόταν από τις αρχές του Αυγούστου φουνταρισμένη εκεί κοντά όπου επέβαινε ο ναύαρχος, ιππότης ντε Βιελά. Η κυβέρνησή μας, που είχε εγκατασταθεί στους Μύλους, έστειλε κάποιον επίσημο να τον χαιρετήσει και να τον παρακαλέσει να μην έλθει σε δοσοληψίες με την πολιορκημένη πολιτεία. Ο Βιελά δεν καταδέχτηκε να δώσει απόκριση σε αυτό. Αλύγιστος μέσα στη ναυαρχική με πλάκα τα γαλόνια στολή του, ζητάει από τον αντιπρόσωπό μας να πει στην κυβέρνηση να του καταβάλει αμέσως 35.000 γρόσια, αποζημίωση για το φορτίο στάρι που ο φρούραρχος της Μονεμβάσιας, ο Γιάννης Μαυρομιχάλης, είχε πάρει, τον περασμένο Απρίλιο, από το γαλλικό εμπορικό καράβι «Λιστόκ».

    Η κυβέρνησή μας, δέχεται να τα πληρώσει, αλλά απένταρη καθώς ήταν του ζητάει δύο μήνες προθεσμία. Ο Βιελά συμφώνησε και αναχώρησε. Αλλά στις 31 Αυγούστου επέστρεψε
συνοδευμένος αυτή τη φορά από μια κορβέτα και μια γαλιότα. Του στέλνουν τον καπετάν Σαχίνη να τον χαιρετήσει και να του ζητήσει να μην επικοινωνήσει με τους πολιορκημένους Τούρκους. Ο Βιελά του αποκρίθηκε πως το τι θα κάνει είναι δική του δουλειά.

    -Ήρθα, του λέει, να πάρω τα χρήματα.

Γκιόλας:  Πολιτισμική  και μορφωτική μάχη     των κατοίκων  της  Θερμησίας για την ανάπτυξη  , εδώ είναι η ελπίδα


Γιορτή παραδοσιακής τηγανίτας, η αναβίωση ενός παμπάλαιου εθίμου
Δελτίο τύπου
Σε απόσταση 10χλμ. από την Ερμιόνη βρίσκεται ένα όμορφο παραλιακό χωριό η Θερμησία. Το όνομά του το οφείλει στο ναό της Θερμασίας Δήμητρας που λατρευόταν στην περιοχή και ο οποίος ήταν χτισμένος δίπλα στη θάλασσα στο σημείο της σημερινής λιμνοθάλασσας.  Σήμερα είναι ένας σημαντικός βιότοπος και πέρασμα σπάνιων αποδημητικών πουλιών.
 Η Θερμησία είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή πνιγμένη στα περιβόλια με εσπεριδοειδή, βερίκοκα και ελιές, κηπευτικά και λουλούδια. Συγχρόνως όμως αποτελεί πόλο έλξης τουριστών εξαιτίας των αμμουδερών παραλίων της με τα πεντακάθαρα νερά και τα γραφικά ταβερνάκια.

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι του χωριού γιόρτασαν την αναβίωση ενός παμπάλαιου εθίμου, την  Γιορτή της Τηγανίτας.

Το γλέντι άρχισε με τον Χορευτικό Σύλλογο Κρανιδίου.

H Γιορτή της Τηγανίτας, μας έρχεται από πολύ παλιά.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι...

Απόσπασμα από ένα γράμμα του Αντόν Τσέχωφ στον αδερφό του Νικολάι.

"Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι σέβονται την ανθρώπινη ατομικότητα και γι' αυτό είναι πάντοτε συγκαταβατικοί, γελαστοί, ευγενικοί, υποχρεωτικοί.

Δεν χαλούν τον κόσμο για το σφυρί ή για τη γομολάστιχα που χάθηκαν. Δεν αγανακτούν για τους θορύβους ή το κρύο. Δέχονται με καλοσύνη τα χωρατά και την παρουσία ξένων ανθρώπων στο σπιτικό τους. Δεν συμπονούν μονάχα τους κατώτερους, τους αδύναμους και τις γάτες. Πονάει η ψυχή τους και για κείνο που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Είναι ντόμπροι και φοβούνται το ψέμα σαν τη φωτιά. Δεν λένε ψέματα ακόμα και για τιποτένια πράγματα. Το ψέμα προσβάλλει εκείνους που το ακούνε και ταπεινώνει στα μάτια τους εκείνους που το λένε. Δεν παίρνουν ποτέ πόζα, στο δρόμο είναι όπως και στο σπίτι τους, δεν ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κατώτερου τους.

(Γ-9) Η Ελλάς ενώπιον της ιστορικής ευθύνης της


Η ΕΛΛΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ  ΤΗΣ

-οι ανόητοι, οι απλοί και ο Γόρδιος Δεσμός-

Παρακολουθούμε καθημερινώς τα τεκταινόμενα αλλά και το αδιέξοδο εις το οποίο έχει περιέλθει ο Λαός μας. Οι καθημερινές και έντονες συγκρούσεις εντός της Βουλής, αυτό το θέατρο του παραλόγου για να εξασφαλίσουμε την εξευτελιστική και τόσο ταπεινωτική για εμάς ως Έθνος χορήγηση της «δόσης». Όλη αυτή η  ασυδοσία, αλόγιστη πορεία και εκφυλισμός, αυτή η πρωτοφανής για μία «σύγχρονη Πολιτεία» ατιμωρησία των ηγεσιών του πολιτικού συστήματος εξουσίας, της Αρχής της Διακρίσεως των Εξουσιών, των Οργάνων και Θεσμών της Πολιτείας ευθύνονται για τα Μνημόνια και την εκρηκτική, άκρως επικίνδυνη κατάσταση που ευρίσκεται τώρα η Πατρίδα μας.