Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Μαθαίνεις

Μετά από λίγο μαθαίνεις
την ανεπαίσθητη διαφορά
ανάμεσα στο να κρατάς το χέρι
και να αλυσοδένεις μια ψυχή.
Και μαθαίνεις πως Αγάπη δε σημαίνει στηρίζομαι
Και συντροφικότητα δε σημαίνει ασφάλεια
Και αρχίζεις να μαθαίνεις
πως τα φιλιά δεν είναι συμβόλαια
Και τα δώρα δεν είναι υποσχέσεις
Και αρχίζεις να δέχεσαι τις ήττες σου
με το κεφάλι ψηλά και τα μάτια ορθάνοιχτα
Με τη χάρη μιας γυναίκας
και όχι με τη θλίψη ενός παιδιού
Και μαθαίνεις να φτιάχνεις
όλους τους δρόμους σου στο Σήμερα,
γιατί το έδαφος του Αύριο
είναι πολύ ανασφαλές για σχέδια
και τα όνειρα πάντα βρίσκουν τον τρόπο
να γκρεμίζονται στη μέση της διαδρομής.
Μετά από λίγο καιρό μαθαίνεις.
Πως ακόμα κι η ζέστη του ήλιου
μπορεί να σου κάνει κακό.
Έτσι φτιάχνεις τον κήπο σου εσύ
Αντί να περιμένεις κάποιον
να σου φέρει λουλούδια
Και μαθαίνεις ότι, αλήθεια, μπορείς να αντέξεις
Και ότι, αλήθεια, έχεις δύναμη
Και ότι, αλήθεια, αξίζεις
Και μαθαίνεις. μαθαίνεις
με κάθε αντίο μαθαίνεις

Χόρχε Λούις Μπόρχες

Έλλη Βασιλάκη

Με αγάπη



Τα λόγια είναι περιττά για αυτή την αριστουργηματική μικρού μήκους ταινία...
Έλλη Βασιλάκη

Καινούργια δεδομένα για τους πρώτους Homo sapiens της Αργολίδας

Ποιοί ζούσαν στις σκοτεινές γωνιές του σπηλαίου Φράγχθι;


Το Φράγχθι στην Αργολίδα δεν είναι ένα ακόμα σπήλαιο της Πελοποννήσου. Είναι μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις στα Βαλκάνια, με σπουδαία ευρήματα που μέχρι πρόσφατα τοποθετούσαν την περίοδο κατοίκησής του από το 20000 έως το 3000 π. Χ.
Μια νέα αρχαιολογική έρευνα, ωστόσο, έρχεται να ρίξει ακόμα περισσότερο φως στις σκοτεινές γωνιές του, μεταθέτοντας την περίοδο αυτή πολλές χιλιάδες χρόνια πιο πίσω -έως και 15.000 χρόνια-, όταν στο Φράγχθι ζούσαν οι πρώτοι Homo sapiens.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τη δρ. Κατερίνα Δούκα, ερευνήτρια, η οποία από το 2005 ασχολείται με την εξέλιξη και εφαρμογή της μεθόδου χρονολόγησης με άνθρακα-14 στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η ίδια μελέτησε χάντρες από θαλάσσια όστρεα που βρέθηκαν στο σπήλαιο, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας νέες μεθόδους ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14
Με τα καινούργια δεδομένα, η γνώση μας για τους πρώτους Homo sapiens της Αργολίδας διευρύνονται.
Η ανακάλυψη στο Φράγχθι είναι πολύ σημαντική και για έναν ακόμη λόγο.
Θα βοηθήσει τους ειδικούς, που προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της προϊστορικής έρευνας: τους λόγους που οδήγησαν στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ και στην επικράτηση του είδους μας.
Real  Έλλη Βασιλάκη


Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

''Κόκκινη'' Σελήνη αύριο

«Κόκκινη» θα γίνει λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου η Σελήνη, λόγω ολικής έκλειψης. Ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα πάρει το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα της μερικής φάσης της έκλειψης και το όλο φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 7:30 μ.μ.Θα είναι δε ορατό, καιρού επιτρέποντος, απ' όλη τη χώρα.
Η ολική έκλειψη της Σελήνης είναι ένα από τα υπέροχα θεάματα που προσφέρει ο ουρανός. Γιατί στη διάρκεια που η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης η αντανάκλαση του Ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στη Σελήνη και την «χρωματίζει» με μια παράξενη κεραμιδί απόχρωση που κάνει τον δορυφόρο μας να φαίνεται «κόκκινος».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου σας προσκαλεί στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Η Ημερίδα έχει θέμα: “bsafeonline: Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια το διαδίκτυο”, διοργανώνεται από την Vodafone με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.
Στην Ημερίδα, εξειδικευμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για τις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου, αλλά και πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι το παρακάτω:

Το άλλο γήπεδο

Ρίγος. Συγκίνηση. Αποθέωση. Είχαν παιχθεί μόλις 11 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα στο «Ντε Κούιπ» του Ρότερνταμ το μεσημέρι της Κυριακής στο μεγάλο ντέρμπι της Φέγενορντ με την Αϊντχόφεν.
Ξαφνικά σχεδόν 43.000 άνθρωποι ύψωσαν τα κασκόλ τους, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να τραγουδούν: «You will never walk alone».
Δεν ήταν μόνο οι οπαδοί της Φέγενορντ, αλλά και της μισητής αντιπάλου Αϊντχόφεν που το έκαναν. Το είχαν συνεννοηθεί μυστικά μέσω των φόρουμ τους. Είχαν αποφασίσει να αποχαιρετήσουν τον Ντγέι φαν Σουιλέκομ που ήταν η τελευταία φορά που θα βρισκόταν στο δεύτερο σπίτι του, το «Ντε Κούιπ». Το μίσος και η κόντρα των οπαδών είχαν ξεχαστεί για αυτή την ιδιαίτερη στιγμή…
Ο 60χρονος, πρώην οδηγός ταξί και φανατικός οπαδός της Φέγενορντ από τα γεννοφάσκια του, είχε μια τελευταία επιθυμία: Να βρεθεί στις εξέδρες του σταδίου για μία ακόμη φορά. Πριν από έξι

Διαβάστε το μετά προσοχής.

Στο μπλογκ των Ιχνηλατών με τίτλο «Μάγγες στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Το πιο πράσινο χωριό στην Ελλάδα»  
Σε αυτό  το χωριό είχα αναφερθεί παλιά σε άρθρο μου. Τα όσα έγιναν εκεί δεν έγιναν μόνα τους, ούτε από την κρατική ή άλλη μηχανή. Ένας εμπνευσμένος και δραστήριος κοινοτάρχης με λίγους άξιους γύρω του, έπεισε όλους τους συγχωριανούς του να δουν με άλλο μάτι τον τόπο τους. Και μεταμόρφωσαν τον τόπο τους, (ένα μικρό κτηνοτροφικό χωριό που έσβηνε σιγά σιγά από τον χάρτη), με πράσινα έργα και όχι με πράσινα λόγια και φυσικά μέσα στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Δεν τον κάνανε πρώτα σοσιαλιστικό.
Ανάβρα λένε το χωρίο και καλόν είναι να ανηφορήσουν προς τα κει η ΠΑΠΟΕΡ, η Αχλαδίτσα, οι οικολόγοι και οικολογούντες κάθε αποχρώσεως, μαζί φυσικά με τον δήμαρχο και όλο το δημοτικό συμβούλιο. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουν νοοτροπία και από πράσινη τροχοπέδη κάθε ανάπτυξης να αρχίσουν συνεργατικά να καλλιεργούν τη γη (τη γη, όχι τα μπλογκ του δεκάρικου) κατά πρότυπο τρόπο, να σπέρνουν και να ταΐζουν χοίρους και γελάδια, πρόβατα και κατσίκια, να φτιάχνουν τυριά και γιαούρτια και να δουλεύουν όλοι συνεργατικά το δημοτικό σφαγείο. Δηλαδή να γίνουν και αυτοί Μάγγες κατά τους Ιχνηλάτες. Και επειδή ο τόπος μας διαφέρει ολίγον από την Ανάβρα ας φτιάξουν συνεργατικά ξενοδοχεία, ιχθυοτροφεία, τουριστικές επιχειρήσεις οικολογικού χαρακτήρα, αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά,  ελαιώνες, οπωρώνες, αμπελώνες, χαρουπώνες και χαμομηλώνες. Ας γίνουν πραγματικοί πρωτοπόροι, πράσινοι πρωτοπόροι στα παραγωγικά έργα και όχι στη μουρμούρα των διαβουλεύσεων γύρω από την ποδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τότε όχι μόνον θα παραδειγματιστούν και οι ποιμένες των Διδύμων, Λουκαϊτίου, Ράντου, Ηλιοκάστρου και όλοι της Ερμιονίδας, αλλά θα συμμετάσχουν ολόψυχα σε τέτοιου είδους αποκοτιές. Απλά, γιατί εκεί θα βρουν το συμφέρον και το μέλλον τους.
Φυσικά με τέτοιες αποκοτιές τα χέρια βγάζουν κάλους και φουσκάλες.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος
  ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ " ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ"

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ο τουρισμός δεν είναι αυτός που ονειρευτήκαμε για τον τόπο μας

Του Βασίλη Γκάτσου

Μας βόλευε το όνειρο αλλά........
 Τα πρώτα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ερμιονίδα γίνανε επί χούντας. Για λίγα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση ήταν ιδιόκτητα, χρησιμοποιούσαν μια ιεραρχία στη δομή τους, γι’ αυτό και τα παιδιά τρέχανε στις τουριστικές σχολές Ρόδου κ.λ.π. για να γίνουν επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, γιατί τον θεωρούσαν καλή δουλειά με μέλλον και εξέλιξη.
Η πελατεία κυρίως αλλοδαποί, όχι μεγιστάνες αλλά εργαζόμενοι που λόγω της τεράστιας διαφοράς εισοδήματος και ισχυρού νομίσματος της χώρας τους φάνταζαν σε μας ως μεγιστάνες.
Να φέρουμε στη μνήμη μας το τότε Σκάρλετ Μπίτς. Όλο το προσωπικό ήταν Έλληνες. Η πελατεία ήταν σχεδόν αποκλειστικά Γάλλοι για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Έρχονταν προγραμματισμένα οι εργαζόμενοι (εργάτες, τεχνίτες, μεσαία στελέχη) των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και άλλων μεγάλων εργοστασίων της Γαλλίας. Με τις οικογένειές τους, καλοντυμένοι, άνετοι και ξόδευαν. Όχι ότι σπαταλούσαν. Το μισθό τους έτρωγαν αλλά ο μισθός τους ήταν δεκαπλάσιος τότε από του αντίστοιχου Έλληνα. Έτσι φάνταζαν στα μάτια μας ως πλούσιοι Γάλλοι, αλλά στην ουσία ήταν πλούσιοι εν σχέσει με μας.
Το παράδοξο ήταν ότι οι ‘πλούσιοι’ αυτοί εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν του Κομμουνιστικού κόμματος και του Σοσιαλιστικού Γαλλίας. Εμείς τότε παιδιά δεν μπορούσαμε να το αντιληφθούμε, γιατί πραγματικά εν σχέσει με μας ήταν ευκατάστατοι. Το μόνιμο συγκρότημα ήταν του αείμνηστου Τζαβέλα που τον αγαπούσαμε και τον θαυμάζαμε για όσα τράβηξε στην

To πορτοκαλί του Άργους, η Lamborghini κι ένας πολύ καλτ Δήμαρχος.

Επί πέντε λεπτά ο Δήμαρχος Καμπόσος τραβάει απ' τα μαλλιά μια αμφιλεγόμενη είδηση (ότι η Lamborghini ονόμασε ένα χρώμα της απ' το Άργος) με τρόπο συναρπαστικό. 

 

ΠΗΓΗ-ΣΧΟΛΙΑ : lifo

Offshore εταιρείες, έμποροι ναρκωτικών, μαστροποί..

Τελικά εκτός απο επαρχία της φαιδράς πορτοκαλέας, η Ερμιονίδα δεν είναι αυτό που ξέραμε.
Offshore εταιρείες, έμποροι ναρκωτικών, μαστροποί..
Πάλι στα αστυνομικά δελτία είμαστε.

Συνελήφθησαν, χθες (06-12-2011) το μεσημέρι, στο Κρανίδι Αργολίδας, από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας και του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 25 και 24 ετών αντίστοιχα, γιατί είχαν σε αυτοκίνητο, ναρκωτικές ουσίες και δύο μαχαίρια.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας και του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 24χρονου, στο οποίο επέβαιναν, βρήκαν στην κατοχή τους και κατάσχεσαν:
Ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -60,7- γραμμαρίωνΠοσότητα ηρωίνης βάρους -0,15- γραμμαρίων, καθώς και δύο μαχαίρια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
Την Αστυνομική έρευνα και την Προανάκριση, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Δώστε μου μια ταυτότητα


Ερμηνεία, Γιώργος Νταλάρας.  Συνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος.  Στιχουργός, Νίκος Γκάτσος.
Δίσκος, τα κατά Μάρκον έτος, 1991.
Φωτογραφία, Βούλα Παπαϊωάννου.

Ευχαριστούμε Κώστα για τις μουσικές σου προτάσεις.

Ένα άτολμο δημοτικό συμβούλιο

Του Βασίλη Γκάτσου
Τάχατες σοσιαλίζον ένθεν κι ένθεν, όμως κατά των συμφερόντων του λαού.

Είναι και δεν είναι με την επένδυση του γκολφ, αλλά τελικά είναι υπό τον όρο ότι ο επενδυτής θα φέρει νερό απ’ το φεγγάρι, άρα δεν θα κάνει την επένδυση. Τότε είναι όλοι υπέρ της επένδυσης που δεν θα γίνει με .... ευθύνη του επενδυτή.
Δεν είναι υπέρ της μεγάλης ανακαίνισης και αναβάθμισης του Πόρτο Ύδρα από τον εφοπλιστή Ρέστη, αλλά είναι υπέρ των τουριστικών επενδύσεων, όταν αυτές σίγουρα δεν γίνονται.
Είναι κατά της ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά τρώνε κάργα τσιπούρα και λαβράκι και γαρίδα ιχθυοκαλλιέργειας.
Είναι και δεν είναι με την αφαλάτωση αλλά είναι μετά βεβαιότητος με την αφαλάτωση που αντί άλμης θα βγάζει ανθόνερο. Συγχρόνως δε ο Δήμαρχος που έχει υποχρέωση να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο μέσω των περιβαλλοντικών υπηρεσιών του δήμου του, ώστε το συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της ΜΠΕ μιας αφαλάτωσης δηλώνει ότι ο Δήμος δεν έχει τη γνώση για να κατανοήσει τα γραφόμενα της ΜΠΕ ! ! Όμως έχει προσλάβει και σύμβολο για τα περιβαλλοντικά θέματα. Αν ο σύμβουλος δεν κατανοεί μια ΜΠΕ αφαλάτωσης ή μια ΜΠΕ για το γκολφ τι συμβουλεύει; Για το πότε θα βρέξει;
Είναι, αλλά δεν είναι τώρα, για την τακτοποίηση της αποβάθρας στο Μετόχι με την οποία εξυπηρετείται η Ύδρα (νησί μας είναι η Ύδρα και δυναμική δυνητική αγορά των προϊόντων μας και των υπηρεσιών μας), γιατί στη Κόστα όπου γίνεται κάτι ανάλογο με τις Σπέτσες συμβαίνουν ατυχήματα .... στο δρόμο προς Kόστα λόγω της κίνησης προς Kόστα – Σπέτσες και όχι λόγω του  .... καρόδρομου που εξυπηρετεί την Κόστα και της συνέχειας αυτού μέχρι Άγιο Αιμιλιανό ή του καροκαρόδρομου Πορτοχελίου - Ερμιόνης μέσω Φλαμπούρων και Πετροθάλασσας. Τα φάγαμε όμως τα αμυγδαλωτά σας κύριε Δήμαρχε της Ύδρας και σας γράψαμε στις καλένδες, κοινώς φάγαμε την κόττα...... Πάλι με χρόνια με καιρούς, όταν το έργο αυτό θα ωριμάσει και θα ενταχθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό να μας ξανάρθετε αλλά με περισσότερα αμυγδαλωτά.
Είμαστε δεν είμαστε υπέρ του αιγιαλού και της παραλίας, αλλά τους δρόμους στην παραλία του Σαλαντιού που εμποδίζουν τη χρήση του γιαλού δεν τους ξέρουμε, όπως και όλο το συμβούλιο αγνοεί ή τάχατες δεν βλέπει, ότι σε λίγο όλες οι παραλίες του λαού από Λεπίτσα, Δορούφι μέχρι την αρχή της Κορακιάς θα είναι απροσπέλαστες... κατά του λαού.

Είσαστε παντελώς άτολμοι στις αποφάσεις σας, αισθανόσαστε ένα αλλόκοτο δέος όχι στο τι θα πει ο κόσμος αλλά το τι θα πουν ισχνότατες μειοψηφίες και άτομα, επικαλείστε το συμφέρον του λαού, όταν ο εργαζόμενος λαός με χίλιους τρόπους σας δείχνει ότι ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ

Στον περίπατο στην ιστορική Ερμιόνη

 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος» ξεκίνησε να οργανώνει περιπάτους ξενάγησης, για τους εκπαιδευτικούς της  Α βάθμιας και Β βάθμιας  εκπαίδευσης στα ιστορικά σημεία της Ερμιόνης.  Στόχος οι δάσκαλοι να προτρέψουν τους μαθητές να αγαπήσουν και να μάθουν  την ιστορία του τόπου τους.     
Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την περασμένη Κυριακή, τον πρώτο  περίπατο  με ξεναγό μας την κυρία Ήρα Φραγκούλη, στο ηλιόλουστο Μπίστι.  
Ταξιδέψαμε. Ένας  μοναδικός περίπατος συνοδευόμενος από μια υπέροχη ξενάγηση.
Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία να  απολαύσουμε στον τόπο μας. Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που μάθαμε για κάποια πράγματα τα οποία δεν  γνωρίζαμε.   
Με αυτή σας την πρωτοβουλία συμβάλετε στην πολιτιστική παιδεία του τόπου!
Τα νέα παιδιά αλλά και οι μεγαλύτεροι,  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Συγχαρητήρια!


Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Αφαλάτωση στην επαρχία της φαιδράς πορτοκαλέας

Του Βασίλη Γκάτσου
Το επισυναπτόμενο είναι από το ΚΑΠΕ. Διαβάστε το μετά προσοχής. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να παρουσιάσει εγκυρότερα στοιχεία για την αφαλάτωση.
Γιατί συμπολίτευση και αντιπολίτευση δεν μπαίνουν σε ένα καράβι να επισκεφτούν τουλάχιστον τη Σύρο και τη Μύκονο και τα νησιά του Αιγαίου που έχουν μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης; Να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια τις φοβερές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μονάδων αυτών, την εξαφάνιση των τουριστών, το κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων, τη φυγή των κατοίκων προς καθαρές περιοχές χωρίς αφαλατώσεις, να δουν μια Μύκονο ...έρημη από τουρίστες και κρουαζιερόπλοια; Και να μεταφέρουν στο τόπο μας αυτές τις βιβλικές εικόνες, ώστε να πειστούν και οι άπιστοι για το τι θα πάθουν αν φτιάξουν μονάδα αφαλάτωσης στην Ερμιονίδα;
Δυστυχώς, ο Καλλικράτειος Δήμος μας αντί να είναι η εστία όπου αποφασίζεται δημοκρατικά η πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου μας έχει γίνει τόπος αντιλογίας, κατ΄ εξοχήν τόπος όπου συνεχίζεται η άκαρπη και επιζήμια για τον τόπο ‘μεταπολιτευτική’ πορεία προς το τίποτα. Όπου για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους και για τη ‘δικαίωση’ τάχατες πολιτικών θέσεων, διεξάγονται ‘πολιτικοί αγώνες’, διάβαζε κοκορομαχίες. Και απορούν που σε αυτό δεν εμπλέκεται ο πραγματικά εργαζόμενος κόσμος της Ερμιονίδας παρ’ όλες τις προσκλήσεις και προκλήσεις που δέχεται. Μην απορείτε, γιατί πρόκειται για τον πραγματικά εργαζόμενο κόσμο που αυτή την περίοδο μαζεύει τις ελιές και τα μανταρίνια. Και που ξέρει ότι:

1.    Το φράγμα της Τζερτζελιάς δεν θα το δουν ούτε τα παιδιά του (τα αγέννητα).

Μαζεύοντας ελιές

Tης Ελλης Τριανταφυλλου kathimerini
Ομολογώ ότι η φοιτήτρια της παρέας έδωσε την πιο αφοπλιστική απάντηση, όταν η ομήγυρη προσπάθησε να εξηγήσει γιατί ήταν τόσο υποτονική η παρουσία του κόσμου στη φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Είχαν πάει να μαζέψουν τις ελιές τους», απεφάνθη σοβαρή. Την ώρα που κάποιοι ήταν έτοιμοι να τη χλευάσουν, θυμήθηκα τον νεαρό υπάλληλο κούριερ που συνάντησα προ ημερών σε ένα μαγαζί της πόλης. Εμπαινα όταν τον άκουσα να εξηγεί στον φίλο του καταστηματάρχη ότι θα λείψει μία εβδομάδα, διότι πάει στο χωριό της μητέρας του να μαζέψει τις ελιές. Δεν το είχε ξανακάνει ποτέ, αλλά ας όψεται η κρίση. Ηταν απολύτως φανερό ότι έλεγε αλήθεια. Η όψη του έδειχνε άνθρωπο που είχε μάθει να βιάζεται να τελειώσει την δουλειά του, για να πάει στην καφετέρια να απολαύσει τον φραπέ του. Θυμήθηκα ακόμη τη σκηνή που μου διηγήθηκε πολύ πρόσφατα φίλη μου, η οποία είναι τακτική επισκέπτρια της κεντρικής αγοράς της Αθήνας, γιατί έχει ένα κτήμα στην επαρχία και συχνά - πυκνά χρειάζεται διάφορα για τις καλλιέργειές της. Σάστισε, όπως μου είπε, από τον κόσμο που συνάντησε στο μαγαζί με τους σπόρους και τα ζαρζαβατικά προς φύτεμα. Πηγαίνει πολλά χρόνια, αλλά πρώτη φορά είδε τόσους νέους ανθρώπους να ζητουν πληροφορίες για καλλιέργειες, όχι μόνο σε χωράφια, αλλά σε μπαλκόνια και ταράτσες.
Δεν είναι η μόνη. Καθημερινά, πια, μαθαίνουμε όλοι για φίλους και γνωστούς που επέστρεψαν στις

Λεφτά για τα κόμματα; Όχι χωρίς τη θέλησή μου

protagonτου Νίκου Μαραντζίδη
 Όσο το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ πείθομαι πως η πιο αποδοτική επιχείρηση στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι τα πολιτικά κόμματα. Με ένα 3% των εγκύρων ψήφων (δηλαδή κάτι κοντά στο 2% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων) μπορείς να έχεις εγγυημένη χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ, να απασχολείς προσωπικό από το δημόσιο, να συντηρείς μια εφημερίδα που δεν διαβάζεται σχεδόν από κανένα,  να έχεις άφθονη διαφημιστική πρόσβαση στα ΜΜΕ και το καλύτερο; να μπορείς να συνάψεις δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας ως εγγύηση τη χρηματοδότηση των επόμενων πέντε χρόνων. Είπατε τίποτε;Φυσικά καθόλου άσχημα! Αν λάβει, μάλιστα, κανείς υπόψη του τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τα τέσσερα περίπου εκατομμύρια ευρώ (ρευστό) επιχορήγησης του ΛΑΟΣ ή τα τρεισήμισι του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται αναμφίβολα για  big business. Προσθέστε τώρα σε αυτά τα ποσά και  τους άλλους (δηλωμένους ή αδήλωτους) πόρους και θα προκύψει ένας εντυπωσιακός σε μέγεθος τζίρος.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ίδρυση εταιρείας αερίου για την Πελοπόννησ​ο

euro2dayΤην ίδρυση της Εταιρείας Παροχής Αερίου Πελοποννήσου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάζοντας το έργο του αγωγού φυσικού αερίου, Άγιοι Θεόδωροι - Μεγαλόπολη. Η παρουσίαση του έργου έγινε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, και αφορά στον αγωγό που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Οι πόλεις της Πελοποννήσου που θα συνδεθούν σε πρώτη φάση με το δίκτυο είναι η Κόρινθος, το Άργος, το Ναύπλιο, η Τρίπολη και η Μεγαλόπολη. Ήδη έχει προβλεφθεί η κατασκευή βαλβιδοστάσιων κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού για την τροφοδοσία των πόλεων και των βιομηχανικών περιοχών που λειτουργούν εκεί. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η κατασκευή κλάδων του αγωγού για την τροφοδοσία των πόλεων Καλαμάτα, Σπάρτη, Πάτρα και Πύργος. Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, η κατασκευή του νέου αγωγού μήκους 160 χιλιομέτρων, προβλέπεται να ξεκινήσει το Δεκέμβριο 2011 – αρχές 2012 και να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013, οπότε στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση της ΕΠΑ Πελοποννήσου. Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ προκήρυξε τον περασμένο μήνα διαγωνισμό για την ίδρυση 3 νέων Εταιρειών Παροχής σε στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ στην περίπτωση που προκριθεί ο Ελληνοιταλικός αγωγός για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου, θα ιδρυθεί ακόμη μία ΕΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

OPTIMIST « ΕΡΜΙΟΝΗ 2011» Οι νικητές


Στα πλαίσια του 3ου ΚΥΠΕΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ OPTIMIST « ΕΡΜΙΟΝΗ 2011» : πνεύμα αλληλεγγύης, αγάπης και αθλητισμού είσπνευσε ο Ν.Ο. Ερμιόνης στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2011 στο θαλάσσιο κόλπο Ερμιόνης.
Οι αθλητές των Ναυταθλητικών Ομίλων Κοιλάδας και Νέα Επιδαύρου ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκληση του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης να λαμβάνουν μέρος στους Διασυλλογικούς Αγώνες OPTIMIST που συνδιοργάνωσε με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία –Ε.Ι.Ο-, προκειμένου να ενισχυθεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Με την συμμέτοχή τους στους αγώνες, οι 19 αθλητές πρόσφεραν ο καθένας το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση του Ε.Ε.Σ. παραρτήματος Ναύπλιου. 
Τις απονομές έκαναν ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης κ. Γιάννης Κρητσωτάκης, ο αντιδήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ευάγγελος Γουζούασης, ο πρόεδρος του Δ.Α.Κ. Ερμιόνης «Γεώργιος και Ευαγγελία Μπουρνάκη» κ. Παναγιώτης Μπάζος, ο
εκπρόσωπος του Ν.Ο Νέας Επιδαύρου κ. Παπαδιάς, ο πρόεδρος του Ν.Ο. Κοιλάδας κ. Ζάχος Πουρής, ο πρόεδρος του Ν.Ο. κ. Κωνσταντίνος Κατσουράνης, και ο πρόεδρος της επιτροπής των αγώνων κ. Νίκος Ταρσινός.
 Οι νικητές είναι
Κατηγορία αγοριών:

Aπό μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια...

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη
σοφά λόγια μικρών μαθητών:
Πώς αποφασίζεις ποια θα παντρευτείς;
Πρέπει να είναι κάποια που της αρέσει ότι και σ' εσένα. Αν σου αρέσει το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να αρέσει και σε εκείνη και να σου φέρνει πατατάκια και αναψυκτικά όταν βλέπεις έναν αγώνα. Γιάννης, 10 ετών.
Σε ποια ηλικία πρέπει να παντρεύεται κανείς;
Στα 23, γιατί μέχρι τότε θα έχουν περάσει πολλά χρόνια και θα ξέρεις καλά το αγόρι που θα παντρευτείς. Σοφία, 9 ετών.
Πώς καταλαβαίνεις ότι ένας άντρας και μια γυναίκα είναι παντρεμένοι;
Το καταλαβαίνεις όταν στην παιδική χαρά μαλώνουν και οι δύο το ίδιο παιδί. Άρα είναι δικό τους, άρα είναι παντρεμένοι. Λευτέρης 7 ετών.

Κάποιος ήταν κομμουνιστής επειδή...


Σαν υποθετικοί γλάροι.. 
Αξίζει να το δείτε.