Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Εγκαίνια 2 Εικαστικών Εκθέσεων | Σάββατο 11/6 στο Fougaro

 

Brigitte Hofherr | Endangered Portraits

11 Ιουνίου έως 18 Δεκεμβρίου 2022

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στο BLUE2 ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό project της Γερμανίδας ζωγράφου, Brigitte Hofherr, με τίτλο “Endangered Portraits”.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Φουγάρου, που στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας, καλέσαμε τη Brigitte Hofherr, που ασχολείται με την βοτανική εικονογράφηση, να δημιουργήσει μία σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα, που παλιότερα αφθονούσε στον αργολικό κάμπο. Η καλλιτέχνης, που επισκέπτεται χρόνια την Πελοπόννησο, έχει συλλέξει εικόνες και πληροφορίες για ποικιλίες ντομάτας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, που, καθώς δεν καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, απειλούνται με εξαφάνιση. 

Με βάση αυτό το υλικό, έχει δημιουργήσει μία ζωγραφική ενότητα που απεικονίζει καρπούς από ποικιλίες που κινδυνεύουν. Τα έργα είναι προσαρμοσμένα σε διαστάσεις που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, με την πεποίθηση ότι ο πλούτος κάθε περιοχής είναι η βιοποικιλότητά της. Δίνοντας στα φυτά το δικό τους βήμα, ευελπιστούμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση ενάντια στην δυσάρεστη εξέλιξη της εξαφάνισης ιστορικών και αρχέγονων φυτικών ποικιλιών. Όπως λέει η Brigitte Hofherr, «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο μόνος τρόπος για να προστατέψεις κάτι, είναι να το γνωρίσεις και να το αγαπήσεις».

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί 
για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων της Κοινότητας «Πελίτι» - peliti.gr.

Brigitte Hofherr

Γεννήθηκε στο Mannheim της Γερμανίας και μεγάλωσε στο Ladenburg, ένα μικρό χωριό, περιτριγυρισμένο από χωράφια και μικρούς κήπους. Από νωρίς την τράβηξε η φύση και η τέχνη και ζωγραφίζει από την παιδική της ηλικία. Είναι αυτοδίδακτη και έκανε την πρώτη της έκθεση το 1996 στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη. Το έργο της έγινε γνωστό και προσκλήθηκε σε έναν αμπελώνα στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, όπου της ανέθεσαν να κάνει τέσσερις βοτανικούς πίνακες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, επισκέφτηκε τον Βοτανικό Κήπο Kirstenbosch στο Κέιπ Τάουν. Αργότερα, άρχισε να ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες, π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ελβετία και Γαλλία, αναζητώντας νέα φυτά και θέματα για τους πίνακές της. Είναι πολύ σημαντικό για εκείνη να έλκεται από το αντικείμενο που θέλει να ζωγραφίσει. Δουλεύει με λάδι σε καμβά και τα έργα της είναι συνήθως μεγάλων διαστάσεων. Εστιάζοντας στη μορφολογία των φυτών, με βάση φωτογραφίες που έχει τραβήξει, προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύνθεση που αφήνει στον θεατή ένα αισθητικό αποτύπωμα με διάρκεια. Την ενδιαφέρει επίσης να κατευθύνει την προσοχή του θεατή στα ίδια τα φυτά, το περιβάλλον και την προστασία της βιοποικιλότητας. Για πάνω από 4 χρόνια δουλεύει για το project ”historical apple varieties“. Η έρευνα την έφερε σε επαφή με διάφορους καλλιεργητές μήλων, ιδιοκτήτες οπωρώνων και επιστήμονες ανά την Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2023 οι πίνακές της από αυτή την ενότητα θα παρουσιαστούν στο Gartenbaumuseum Erfurt / (Γερμανία). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές γκαλερί στη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ έργα της ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Βοτανικών Καλλιτεχνών (ASBA), του Φόρουμ Βοτανικής Τέχνης του Thüngersheim (Γερμανία), του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Vahle Darmstadt (Γερμανία) και του GEDOK Mannheim / Ludwigshafen (Γερμανία).

Ωράριο επίσκεψης:
ΕΓΚΑΙΝΙΑ Σάββατο 11 Ιουνίου 8μμ
Τρίτη έως Κυριακή 12μμ έως αργά το βράδυ
 

Λευτέρης Ολύμπιος | 3

11 Ιουνίου έως 18 Δεκεμβρίου 2022

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται στη FOUGARO GALLERY τον εικαστικό Λευτέρη Ολύμπιο, που ζει και δραστηριοποιείται μεταξύ Ολλανδίας, Κύπρου και Ελλάδας, με την ευκαιρία μιας αναδρομής στη ζωγραφική του.

Σε μία μεγάλη έκθεση με τίτλο «3», το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά ενός σημαντικού καλλιτέχνη με σειρά διακρίσεων, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα. Η έκθεση έχει δομηθεί γύρω από τρεις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Η σειρά «Το Ταξίδι», του 2011, πραγματεύεται τις αρχετυπικές έννοιες της ακούσιας περιπλάνησης και της εκούσιας μετακίνησης, μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις. Όπως έχει σημειώσει η, ιστορικός τέχνης, Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα, «στις διαδοχικές εικόνες της αφήγησης των “ταξιδιών”, διακρίνεται η έντονη προσπάθεια του Ολύμπιου να καλύψει όσο γίνεται περισσότερες πτυχές της ιστορίας και της επικαιροποίησης του αρχικού μοτίβου. Αυτή η μάχη με την ύλη, για την προσέγγιση της ιδεατής σύλληψης, δεν πραγματώνεται με μία εικόνα, αλλά με διαρκείς μετατοπίσεις της οπτικής γωνίας, μέσα από τις οποίες ο ζωγράφος οδηγείται σταδιακά στην πλήρη ελευθερία […]».

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Κοινότητα Ερμιόνης Δελτίο τύπου


Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,

Η Κοινότητα Ερμιόνης και ο αιρετός Πρόεδρος Ιωσήφ Γανώσης σας ενημερώνουν ότι:

Η συντονισμένη με τη Δημοτική Αρχή φροντίδα της καθημερινότητας και των προβλημάτων στις γειτονιές και τις περιοχές εντός των ορίων της πόλης μας αναδιοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου, δυόμισι και πλέον χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Την απόλυτη ευθύνη, τον έλεγχο, την οργάνωση και τον συντονισμό αναλαμβάνουν πλέον οι αιρετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις (Νομικά Πρόσωπα) και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης.

Η Κοινότητά μας, η οποία έως σήμερα χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο εθελοντές, εργατικό προσωπικό με προσωπικές οικονομικές δαπάνες των μελών της Κοινοτικής πλειοψηφίας, συνεργαζόμενη με ενεργούς πολίτες μας, στηριζόμενη σε επαγγελματίες και παραγωγούς, μετά από συνεχείς οχλήσεις, ανώνυμες καταγγελίες από γνωστούς άγνωστους που κατέληξαν σε  ελέγχους υπηρεσιών, αδυνατεί να συνεχίσει την προσπάθειά της με την ίδια μέθοδο και τρόπο.

Ανώνυμοι Ήρωες: Τα παιδιά όλης της Ερμιονίδας ένωσαν τις φωνές τους


Τα παιδιά όλης της Ερμιονίδας, τα παιδιά μας! Ένωσαν τις φωνές τους και δίνουν ένα τρανταχτό μήνυμα για τα τόσο παρεξηγημένα πρότυπά τους. Με μεγάλη συγκίνηση παραδόθηκαν σε συγγραφείς και εικονογράφους μαθητές από τα 5 σχολεία της Ερμιονίδας (Γυμνάσια και Λύκεια) ένα αντίτυπο του δικού τους βιβλίου, “Ανώνυμοι Ήρωες”. Οι μαθητές έπρεπε να απονείμουν τη στολή του αγαπημένου τους ήρωα σε έναν ήρωα της πραγματικής ζωής. Τα κείμενα και οι εικόνες κραυγάζουν ευαισθησία και δικαιοσύνη. Οι συμμετοχές στη συγγραφική και καλλιτεχνική ομάδα είχαν και διαγωνιστικό χαρακτήρα. Δόθηκαν βραβεία και δώρα στα καλύτερα έργα.
Το μεγαλύτερο όμως δώρο το κρατάμε στα χέρια μας και είναι οι φωνές των παιδιών μας, που με κρυστάλλινη καθαρότητα αναγνωρίζουν τους πραγματικούς ήρωες: της ζωής, της διπλανής πόρτας.
Αφού συγχαρούμε όλα τα παιδιά, όλων των σχολείων που συμμετείχαν (ΕΠΑΛ Κρανιδίου, Γυμνάσιο Κρανιδίου, Γυμνάσιο Ερμιόνης, ΓΕΛ Κρανιδίου, ΓΕΛ Ερμιόνης- Παπαβασιλείου)
όλους τους εκπαιδευτικούς που οραματίστηκαν και εμψύχωσαν τα παιδιά (Αγγελική Αποστολοπούλου, Πέτρος Καραίσκος, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Ζωή Συμεωνίδου)
θα θέλαμε να επιβραβεύσουμε τα παιδιά
Αλγκέρ Ρούκο Β΄ τάξης,
Γκεντιάν Πρίφτη Β΄ ταξης και
Μαριεύη Σταματιάδη Α’ τάξης για τα υπέροχα σχέδιά τους!

https://lyk-ermion.arg 

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Ο Δημόσιος χώρος του Λιμανιού Ερμιόνης και η ιστορία των "αναπλάσεών" του. Το μέλλον του;;;;;


Η ιστορία των "αναπλάσεων" αρχίζει τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα, με τη δημιουργία των δύο μόλων και τη σύνδεση Ερμιόνης - Κρανιδίου με αμαξιτό δρόμο (χωματόδρομος για άμαξες και κάρα). Έτσι η Ερμιόνη γίνεται το εμπορικό και επιβατικό λιμάνι της Ερμιονίδας και συγχρόνως το Λιμάνι της το κέντρο του χωριού. Ελάχιστοι ψαράδες το χρησιμοποιούν, γιατί δυτικά του παλιού μόλου είναι πολύ ρηχά τα νερά, ενώ ανατολικά του νέου μόλου η παραλία είναι εκτεθημένη σε καιρούς και δεν προσφέρεται, η δε  θάλασσα πλησιάζει στα σπίτια δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις ανθρώπων και φορτίων. Νομίζω μια επιτυχής επένδυση - ανάπλαση για την Ερμιόνη.

Η δεύτερη "ανάπλαση" έγινε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960.
Μια ματιά σε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες στο σχετικό Αρχείο της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ, δείχνουν μεγάλη αλλαγή στο Λιμανι. Δημιουργήθηκε το κρηπίδωμα, και στρώθηκε με τσιμέντο όλη η παραλιακή ζώνη. Την εποχή αυτή υπήρχαν στην Ερμιόνη περίπου 3 ΙΧ αυτοκίνητα, 2 ταξί και 4 φορτηγά. Τα κέντρα άπλωναν καρέκλες μόνο το καλοκαίρι. Τουρισμός ανύπαρκτος από στεριά και θάλασσα. Το σκεπτικό τής τότε Κοινότητάς μας ήταν ανθρωποκεντρικό. Να απαλλαγεί το Λιμάνι από τις λάσπες και τη σκόνη και να γίνει ένας χώρος άνετος για τους κατοίκους, για τα καταστήματα, για την διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων.
Πρακτικά όλος αυτός ο χώρος ήταν στη διάθεση των κατοίκων της Ερμιόνης (επισκέπτες και τουρίστες ελαχιστότατοι). Βολτάριζες όπου και όπως ήθελες χωρίς να έχεις την έγνοια για αυτοκίνητα. Η δε βόλτα προς το Μπίστι ήταν απρόσκοπτος. Λογικό ήταν, αφού δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, να μην υπάρχουν και πεζοδρόμια. Στην πράξη όλη η παραλία ήταν πεζόδρομος, τα δε τραπεζοκαθίσματα το καλοκαίρι λιγοστά και απλωμένα ελεύθερα στον χώρο. Είτε βάδιζες, είτε καθόσουν στα καφενεία και στις ταβέρνες του Λιμανιού ένιωθες άνετα, ανεμπόδιστα και ελεύθερα. Γι' αυτό και όλο το χωριό Κυριακές και γιορτές κατέβαινε στο Λιμάνι, βολτάριζε στο Μπίστι (μέχρι το δεύτερο παγκάκι) και μετά καθόταν για γλυκό. Το καλοκαίρι πρώτα απλωνόμαστε στο Λιμάνι και μετά πηγαίναμε στις ταβέρνες.