Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Λίγος σεβασμός στη νοημοσύνη μας δεν έβλαψε κανέναν

Ηλίου φαεινότερον: Ο Δήμαρχος Κρανιδίου κύριος Σφυρής με την συγκατάθεση της τότε Αντιπολίτευσης του κυρίου Λάμπρου έκριναν ότι ο χώρος δεματοποίησης στον Σταυρό ήταν λύση για τα αστικά απορρίμματα του Δήμου Κρανιδίου. Αυτό τους φάνηκε καλόν και το ψήφισαν.
Αν είχαν φτιάξει τον χώρο δεματοποίησης μέσα στον ΧΑΔΑ Διοσκουρίων το ίδιο πράγμα ήταν, αλλά δίκαιο. Γιατί ο τουριστικός Δήμος Κρανιδίου αναλάμβανε τη διαχείριση με λύση μέσα στην τουριστική και οικιστική περιοχή του, ενώ με τον Σταυρό μετέφερε όλο το πρόβλημα στο Δίδυμο που είναι ο ελάχιστος παραγωγός σκουπιδιών της Ερμιονίδας.

Θα μπορούσε τόσο ο κύριος Σφυρής, όσο και ο κύριος Λάμπρου να μην δεχτούνε αυτό το έργο του δεματοποιητή και να έληγε η θητεία τους με τον παραδοσιακό ΧΑΔΑ των Δισκουρίων σε λειτουργία και χρήση.
Έτσι θα τελείωνε και ο Δήμος Ερμιονίδας. Αφού δεν είχε την ευκαιρία να πάει τα απορρίμματα στον δεματοποιητή Σταυρού, θα άφηνε σε χρήση τον ΧΑΔΑ Κροθιού. Οι ΧΑΔΑ Ρορού και Διδύμων ήταν πολύ μικροί για να τους υπολογίζουμε.

Βγαίνει λοιπόν ο κύριος Καμιζής Δήμαρχος και βάζει τον Αγαπητό Αντιδήμαρχο στην θέση που τον έβαλε, όμως παραλαμβάνουν τους ΧΑΔΑ Δισκουρίων και Κροθιού, όπως ήσαν σε λειτουργία και χρήση τους οποίους βέβαια πρέπει υποχρεωτικά και να κλείσουν εντός 6μήνου.
Το ερώτημα είναι ένα και μόνον: Τι θα παρέδιδαν τον Μάιο το 2014 στην επόμενη Δημοτική Αρχή; Αυτό θέλουμε όλοι οι δημότες να ακούσουμε από τον κύριο Καμιζή και το Αγαπητό Αντιδήμαρχο. Δηλαδή: "Αγαπητοί Δημότες, αν ο κύριος Σφυρής με την συγκατάθεση του κυρίου Λάμπρου δεν είχαν συναινέσει να γίνει ο χώρος δεματοποίησης Σταυρού και εμείς παραλαμβάναμε τους ΧΑΔΑ  Δισκουρίων και Κροθιού, θα κάναμε αυτά και αυτά τα έργα και αυτά θα παραδίδαμε στην επόμενη Δημοτική Αρχή".

Και η απάντηση των Δημοτών: Ωραία, αλλά σε τι σας εμπόδισε ο χώρος δεματοποίησης Σταυρού; Απλά, τον εγκαταλείπατε  και δεν πηγαίνατε ούτε ένα κιλό απορρίμματα.Σαν να μην υπήρχε για σας από την πρώτη μέρα.  Πέστε μας σε τι σας εμπόδισε η ύπαρξή του, ώστε να κάνετε αυτά που μας είπατε; Τι άλλο σας εμπόδισε και δεν τα κάνατε;
Γιατί όσα τελικά κάνατε φαίνονται και είναι απαράδεκτα. Και δια λόγους αρχής και αλληλεγγύης προς στα Δίδυμα και την γύρω του Σταυρού περιοχή, είμαστε πολλοί αυτοί που δεν μπορούμε να σας ψηφίσουμε, αν αποφασίσετε τελικά να κατεβάσετε την "παράταξη" στις εκλογές.

Αυτά είναι διάλογος και απολογισμός, αυτά που ακούμε είναι κοκορομαχίες και μας υποτιμούν.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Μήπως το παρακάνουμε;;;;

Πέντε με έξη παρατάξεις δεν είναι δείγμα δημοκρατίας. Είναι πολυδιάσπαση που επιβάλλεται από τα πάνω προς τα κάτω, χωρίς να το αντιλαμβάνονται τα επιτελεία. Ένας που λέει τους λόγους που θα ψηφίσει την τάδε παράταξη, αμέσως έρχεται αντιμέτωπος όχι με άλλη μία, αλλά άλλες 5 παρατάξεις. Μία παρέα φίλων, δημιουργών, εργαζομένων, κ.λ.π. καλείται να σπάσει σε κομματάκια. Θα γεμίσουμε συνοδοιπόρους, υποβολείς, καλοθελητές, πρόθυμους, κενούς που θα σπεύσουν να καλύψουν τα μεγάλα κενά που θα προκύψουν εκ των πραγμάτων σε πέντε ή έξι παρατάξεις.
Θα μου πείτε να ακουστούν, όλες οι απόψεις, όλες οι προτάσεις. Μα υπάρχουν 6 διάφορες και διακριτές προτάσεις για τα σκουπίδια, για το νερό, για τη θάλασσα, την παραγωγή, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό; Το μετά δεν το σκεπτόμαστε; Αυτόματα θα επέλθει η συναίνεση και συμπόρευση; Και αν έτσι είναι να επέλθει, γιατί δεν επέρχεται από τώρα;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Οι εκρήξεις στον ήλιο όπως τις κατέγραψε η NASA


Βίντεο με θεαματικές εκρήξεις που παρατηρήθηκαν το 2013 στον ήλιο έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, τέσσερα χρόνια από την ημέρα που το Solar Dynamics Observatory τέθηκε σε τροχιά.
Το παρατηρητήριο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση περίπου 36.000 χλμ. πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τα όργανά του φωτογραφίζουν τον Ήλιο, 4.800 φορές την ώρα.
Δεν είμαστε εμείς και ο μικρόκοσμος μας το κέντρο του σύμπαντος.. 

.

Καρναβαλούπολη στην Κοιλάδα


Μετά από την έναρξη της εκδηλώσεων της Καρναβαλούπολης στην Κοιλάδα Ερμιονίδας την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, η οποία περιλάμβανε εργαστήρι αποκριάτικης αφίσας, βεστιάριο και παζάρι, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοιλάδας «Φράγχθι» συνεχίζεται κανονικά τις επόμενες εβδομάδες.
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014
11:00 - Παιδική χαρά
Ημέρα Παραδοσιακών παιχνιδιών: τσουβαλοδρομίες, γαϊτανάκι, διελκυστίνδα, μήλα, μουσικές καρέκλες.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

... χρειάζεται κουράγιο κι εμπιστοσύνη...!

« Όσο πιο ταπεινωμένος ο άνθρωπος, 
τόσο πιότερο κι αναποφάσιστος, όσο πιο κουρασμένος 
τόσο λιγότερο ανασαίνει και σκέφτεται και θυμώνει.
Χρειάζεται κουράγιο κι εμπιστοσύνη στον εαυτό σου,
για να αντισταθείς στην αδικία
-και πιο πολύ ακόμα για ν’ αδικήσεις.
Μαθημένος να φοβάσαι, δε θέλεις να φοβηθείς περισσότερο.
Αφήνεσαι στη γλύκα της αβουλίας, στον εγωισμό του πόνου.
Κι όχι μονάχα στέκεσαι να σου παίρνουν τα όσα δεν έχεις,
μα δεν αγγίζεις και τα λίγα πόχεις:
νηστεύεις από δικού σου το φαγί, το πιοτό και τις γυναίκες 
-μισείς τον ήλιο, τη θάλασσα, τον αγέρα του δάσου και την κίνηση 

κι αποζητάς την αρρώστια, τα βάσανα, την απλυσιά, τη σιωπή
και το θάνατο, για να πας στον παράδεισο »

«Αληθινή απολογία του Σωκράτη»

Έλλη Βασιλάκη

ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Επίκαιρο για άλλη μια φορά το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και ΟΧΙ των Ελγινείων μαρμάρων,  όπως λανθασμένα τα ονομάζουμε.
Ολοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να  ταρακουνίσουμε τους "φιλους μας" Βρετ τανούς και να ξαναδούν το θέμα πιο σοβαρά.
Δείτε το ηλεκτρονικό μήνυμα,  που  απευθύνεται  στους απανταχού  Ελληνες και  μας ζητά να συστρατευτούμε σε αυτή τη προσπάθεια, το οποίο μπορεί να περιέχει δόση χιούμορ και  ίσως  υπερβολή,  αλλά στην ουσία,  δίνει το μέγεθος της αξίας των  μαρμάρων για  την  πολιτιστική  μας  κληρονομιά, που κατα την ταπεινή μου γνωμη είναι  πολυ μεγαλύτερη απο αυτη του δικού τους BIG BEN,  για το οποίο καυχώνται διεθνώς!

Γιώργος Φασιλής


Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Κλείνουν τον Ισθμό οι αγρότες της Πελοποννησου την Κυριακή

Συντονίζονται τα αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών στην Πελοπόννησο το επόμενο διάστημα και κλιμακώνουν οργανωμένα τον αγώνα τους. 
Καλούν τα εργατικά συνδικάτα, σωματεία επαγγελματιοβιοτεχνών, την νεολαία, τις γυναίκες σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 16 Φλεβάρη και ώρα 12:30 το μεσημέρι στα διόδια του Ισθμού Κορίνθου.
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα μέλη του συντονιστικού του μπλόκου Ανυφίου.

argolikeseidhseis 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

Την απόφαση για το πρόστιμο των 10.000€ που επέβαλε ο κ. Τατούλης στον Δήμο Ερμιονίδας δεν μας την κοινοποίησε κανείς, αλλά την βρήκαμε αναρτημένη στο site της Διαύγειας. Άλλωστε, η εν λόγω απόφαση είχε αναρτηθεί πριν από εμάς, το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου 2014 στο ιστολόγιο Ιχνηλάτες Ερμιονίδας. Το πιθανότερο είναι βέβαια,  η απόφαση αυτή να σας είχε κοινοποιηθεί στον Δήμο Ερμιονίδας πριν την 12η Φεβρουαρίου 2014, αλλά εσείς εκεί έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, την απόφαση θα βρίσκατε;

Εφόσον όμως κ. Τσαμαδέ δυσκολεύεσαι να την βρεις, θα σε διευκολύνω εγώ. Δεν έχεις παρά να κάνεις ένα κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: 
Γιατί από ότι φαίνεται δεν ενημερώνεστε ποτέ από την Διαύγεια για τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν τον Δήμο μας.
Τώρα όσον αφορά την χωματερή στο Δισκούρι, θέλω να σου θυμίσω πως αυτή υπήρχε εκεί εξήντα χρόνια πριν αναλάβει ο κ. Σφυρής Δήμαρχος Κρανιδίου. Και είναι εκείνος ο Δήμαρχος που έκλεισε την συγκεκριμένη χωματερή, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του δεματοποιητή το Καλοκαίρι του 2010. 
Ρίξε μια ματιά στην παρακάτω φωτογραφία για να το εμπεδώσεις:

Δισκούρι, Καλοκαίρι 2010 (πρώην χωματερή Κρανιδίου):
Και εσύ έχεις την απαίτηση, o κ. Σφυρής που έκλεισε την χωματερή στο Δισκούρι, να πληρώσει το πρόστιμο το οποίο αφορά αμαρτίες εξήντα και πλέον χρόνων!!! Ο κ. Σφυρής, που έκλεισε την χωματερή των Διδύμων αρχές του 2009 και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ερμιόνης κύριο Ανάργυρο Λεμπέση, έκλεισαν επίσης  τις χωματερές της Ερμιόνης και της Θερμησίας, παρέδωσε μια Ερμιονίδα πεντακάθαρη, απαλλαγμένη από χωματερές.
Παράλληλα όταν αγωνιζόταν να διώξει τα δέματα από τον δεματοποιητή στον Σταυρό Διδύμων, στελέχη της παράταξής σας κάνοντας καταγγελίες προσπαθούσαν να τα γυρίσουν πίσω.

Φόρτωση δεμάτων με προορισμό το εργοστάσιο Sukos Robots

Έχουμε και μεις τα φόντα

Η Μεσσηνία είχε τύχη. Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είχε αγάπη για τον τόπο του και όραμα και υπομονή. Το δημιούργημά του, το Costa Navarino, έγινε ο άξονας γενικής προόδου και δημιουργίας όλης της Μεσσηνίας. Τώρα επενδύει τεράστια ποσά, ώστε να τριπλασιάσει τις εγκαταστάσεις του. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας στα ύψη. Η μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής προωθείται διεθνώς μέσα από το Costa Navarino, το οποίο σε λίγα χρόνια θα αυξήσει το προσωπικό του σε πάνω από 3000 άτομα 12μηνης απασχόλησης. Ο τουρισμός και στα γύρω μέρη φουντώνει. Δημοτικές αρχές, κάτοικοι, συντελούν σε αυτή τη δημιουργική ανάπτυξη. Η Καλαμάτα φιλοξενεί εκδηλώσεις διεθνούς επιπέδου. Η Μεσσήνη και το αρχαίο της θέατρο γίνονται η Επίδαυρος του Νότου. Δίπλα τους η Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στις Βάσσες, η παραδοσιακή άγρια και επιβλητική Μάνη. Δύο βήματα ο Ταΰγετος και η Σπάρτη. Μεθώνη, Κορώνη.  Παντού ζεστές παραλίες.

Και η Ερμιονίδα είχε τύχη. Και αυτή διαθέτει το ΑΜΑΝΖΟΕ, το Kilada Hills που επεκτείνονται. Έχει Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες κοντά της, Επίδαυρο, Ναύπλιο, Μυκήνες, Άργος, Τίρυνθα. Και για κατοίκους πλήθος οικονομικών παραγόντων ντόπιων και ξένων.
Μπορούμε λοιπόν να έχουμε μια παρόμοια καλή πορεία.

Αν αυτή η καλή πορεία έχει ως αναγκαία συνθήκη το να κατέβουν ήδη 5 "παρατάξεις" στις Δημοτικές Εκλογές χωρίς να αποκλείεται να δούμε και έκτη, έ, αυτά μόνον στην Ερμιονίδα συμβαίνουν. Μόνο η προσπάθεια, ώστε να διαφοροποιηθούν τα προεκλογικά προγράμματα για να μη μοιάζουν μεταξύ τους, είναι σπαζοκεφαλιά. Ήδη μπερδεύουμε τις ονομασίες και τα αρχικά των "παρατάξεων". Όταν δε επανδρωθούν και με καμιά 500αριά υποψηφίους τότε πάμε για ρεκόρ Γκίνες. Τέτοιο ταράκουλο θα πάθουμε οι ψηφοφόροι, που θα ψηφίσουμε με κλήρωση ή παίζοντας αμπεμπαμπλόμ και κορμπανιά.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Επικίνδυνο μέλι από το Μαίναλο με αντιβιοτικά αποσύρει ο ΕΦΕΤ


Επικίνδυνο για την υγεία μέλι εντόπισε ο ΕΦΕΤ και ζητά την απόσυρσή του από τα ράφια των καταστημάτων, αλλά και από τους καταναλωτές να μην το καταναλώσουν.

Παρουσία αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες) διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ σε μέλι που παράγεται στην Αρκαδία και ζήτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρσή του, καθώς κρίθηκε μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία.
Πρόκειται για το προϊόν «Μέλι Ελάτης Μαινάλου», με ημερομηνία λήξης 30.9.15, σε συσκευασία των 950g, που παράγεται από τον Κ. Μουρούτσο. Οι καταναλωτές που έχουν προμηθεύτεί μέλι της συγκεκριμένης παρτίδας καλούνται να μην το καταναλώσουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

ΠΗΓΗ:ΕΦΕΤ 

Γιατι ολοι μαζι μπορούμε , απλα και εθελοντικά για τους συνανθρώπους μας που εχουν ανάγκη...

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την προσπάθεια συμπράττουν από την πρώτη κιόλας στιγμή σύλλογοι και σχολεία από την ευρύτερη Ερμιονίδα..
• Παιδικός Σταθμός Ερμιόνης
• Α΄ Νηπιαγωγείο Ερμιόνης
• Β΄ Νηπιαγωγείο Ερμιόνης
• Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης
• Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου – Λυκείου Ερμιόνης
• Παιδικός Σταθμός Κρανιδίου
• Σύλλογος Γονέων Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου
• Σύλλογος Γονέων Β΄ Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου
• Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου – ΓΕΛ Κρανιδίου
• Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Ηλιοκάστρου
• 1ο – 2ο Νηπιαγωγείο Πορτοχελίου
• Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου
• Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας
• Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης
• Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης
• Πνευματικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος Πορτοχελίου " ΦΑΡΟΣ "
• Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοιλάδας " ΦΡΑΓΧΘΙ "
• Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης
• Summit Runners Ερμιονίδας
• Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας
Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας

Διάλεξη: Οι Σλάβοι στην Πελοπόννησο. Τα νέα στοιχεία από την ανασκαφή δύο νεκροταφείων στην Αρκαδία (14/2/14)

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών /ΕΙΕ, Πρόγραµµα “Ιστορική Γεωγραφία του Ελληνικού Χώρου”, Τοµέας Βυζαντινών Ερευνών, σας προσκαλεί στη διάλεξη του Δρ. Δηµήτρη Αθανασούλη: Οι Σλάβοι στην Πελοπόννησο. Τα νέα στοιχεία από την ανασκαφή δύο νεκροταφείων στην Αρκαδία, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014, 6.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ (Βασ. Κων/νου 48, Αθήνα).
Παρουσίαση των Εισηγητών και Επισκόπηση της Έρευνας
Άννα Λαµπροπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Ηλίας Αναγνωστάκης, Ιστορικός, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Συζήτηση Guy Sanders (Συντονιστής), Αρχαιολόγος, Διευθυντής της ανασκαφής της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Κόρινθο Αναστασία Γιαγκάκη, Αρχαιολόγος, Εντεταλµένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών Γιόρκα Νικολάου, Νοµισµατολόγος, Νοµισµατικό Μουσείο Αθηνών
Susanne Μεταξά, Δρ. Αρχαιολόγος, 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
ipaideia 

Όταν η τηλεόραση αιχμαλωτίζεται στον τρομερό υπαινιγμό μιας βαθιάς αλήθειας

Ξαφνικά, το απερίγραπτα ταλαιπωρημένο πρόσωπο μιας αξιαγάπητης γυναίκας κυριεύει, σε γκρο πλαν, την οθόνη και μαζί τη συνείδηση του θεατή: το πρόσωπο ορίζει εκ νέου τους κανόνες του παιγνιδιού της ειδησεογραφίας και αθωώνει, έτσι, την τηλεόραση για όλα της τα εγκλήματα εις βάρος της αξιοπρέπειας του κοινού της. Η τηλεόραση αιχμαλωτίζεται, άθελά της, στον τρομερό υπαινιγμό μιας βαθιάς αλήθειας!

Όσο για την ίδια τη γυναίκα, εκεί στο Ληξούρι, είναι 75 ετών, με μαλλιά στο χρώμα της στάχτης και με τις μαραμένες σακούλες κάτω απ' τα μάτια της να μιλούν για δυσβάσταχτες αντιξοότητες και για τη σκληρότητα μιας μοίρας που δεν έπαψε να είναι ειρωνική. Διότι η γυναίκα, 15χρονη κοπέλα τότε, είχε δει ξανά το σπίτι της να γκρεμίζεται στους σεισμούς του '53 και τώρα, αφού το είδε να καταρρέει σε συντρίμμια δεύτερη φορά, κατέφυγε, μαζί με άλλους ηλικιωμένους, στον τεράστιο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου, όπου αισθάνεται κανείς πολύ μικρός σε σύγκριση με το καθήκον να προστατέψει αυτό που του επιτρέπει να λέγεται άνθρωπος. Η συγκεκριμένη δεν έχει, πλέον, τίποτα να προστατέψει· έχει διαβεί το όριο του αναπόφευκτου, όπου νιώθεις τον ίλιγγο της επίγνωσης ότι εγκαταλείπεις τη θέση του υποκειμένου και γίνεσαι αντικείμενο της προστατευτικής μέριμνας των άλλων. Επί του παρόντος, οι άλλοι είναι ένας ρεπόρτερ κι ένας κάμεραμαν.
Η γυναίκα, Αναστασία ονόματι και ντυμένη με ό,τι βρήκε μπροστά της τη στιγμή του πανικού, είναι παχουλή σαν εκείνες τις αγαθές, μητρικές φιγούρες των παραμυθιών που ζητιανεύουν στα κατώφλια μασώντας σπόρους ή ταΐζοντας τα πουλιά. Την ώρα της αναμέτρησης με τις πιο δυσοίωνες προφητείες, έχει εντούτοις το απείρως εκφραστικό της πρόσωπο φωτισμένο εσωτερικά απ' την επιείκεια· οι αργόσυρτοι μορφασμοί της δεν προδίδουν ίχνος θυμού ή αγανάκτησης, μόνον ανταύγειες πικρής συγκίνησης - όλη αυτή τη στωική ματαίωση, τη σχεδόν κατανυκτική μοιρολατρία απέναντι στην εξασθένηση ενός ηθικού που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην επιθυμία του ανθρώπου να κοιμηθεί γαλήνια καλωσορίζοντας τον θάνατο και στην απόφαση να ζήσει το υπόλοιπο μιας ζωής που παρατείνεται σταυρικά. Τα μάτια αυτού του προσώπου δεν ζητούν το παραμικρό, η γυναίκα δακρύζει όπως λέμε «η βρύση στάζει». Έχει κοντά της ένα κουτί παπουτσιών που περιέχει όλη την περιουσία της: φωτογραφίες των παιδιών της και μερικά φάρμακα. «Ισα επρόλαβα κι επήρα δύο φωτογραφίες για τα παιδιά μου να τα βλέπω μην πάθω και τίποτα».

Τέτοιοι άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες σε διδάσκουν να νοσταλγείς την εποχή κατά την οποία είχες ακόμη την ικανότητα να συγκλονίζεσαι.

[ΠΗΓΗ: Ευγένιος Αρανίτσης, ΤΟ ΚΟΥΤΙ, δημοσιεύτηκε στην στήλη του ΕΙΣΟΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 08-02-2014]

Ευχαριστούμε τη Μυρσίνη για την πρόταση του άρθρου.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας για την στήριξη των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς, καλούμε τους συμπολίτες μας να συνδράμουν σε αυτή μας την προσπάθεια.

Οι ανάγκες των πληγέντων από το σεισμό, όπως αυτές προσδιορίστηκαν μετά την επικοινωνία μας με το Δήμο Κεφαλονιάς, είναι οι παρακάτω:

1 .    Τρόφιμα (σε συσκευασία του ενός κιλού).
·      Όσπρια
·      Ζυμαρικά
·      Αλεύρι
·      Ζάχαρη

2.    Πάνες για βρέφη και νήπια (Νο 3 και 4).

Χώρος συγκέντρωσης της βοήθειας, ορίζεται η αποθήκη του Δήμου (πρώην Αγροτικής Τράπεζας), καθημερινά 8:00 – 12:00 μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι συμπολίτες μας μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Δημοτικούς Συμβούλους Γουζούαση Βαγγέλη (2754360001) και Νίκο Παππά (6977430722).

Παρακαλούμε τους Διευθυντές των σχολείων και τους διαχειριστές των τοπικών ιστολογίων να βοηθήσουν στην ενημέρωση των συμπολιτών μας.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΔελτίο τύπου 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ                                                                                         Πέμπτη 13-02-2014


 ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ
Το πρόστιμο των 10000  ευρώ το οποίο επεβλήθη από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στις 10-02-2014, για την εναπόθεση σκουπιδιών σε χώρο δίπλα στο βιολογικό Κρανιδίου (ΕΕΛ), δεν ήταν βεβαίως το πρώτο για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Ερμιονίδας.
Ειχε προηγηθεί και η επιβολή προστίμου ύψους 20000 ευρώ στις 21 Αυγούστου  2012 από τον ίδιο φορέα για ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στη θέση «Σταυρός  Διδύμων».
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση λοιπόν ο Δήμος Ερμιονίδας καλείται να προβεί στην άμεση παύση λειτουργίας του χώρου με την απομάκρυνση των απορριμμάτων σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση και την αποκατάσταση του χώρου αυτού  ενημερώνοντας την υπηρεσία.
Ο νόμιμος χώρος όμως είναι αυτός του Σταυρού Διδύμων ο οποίος

Για τον Δήμαρχο και τον Αγαπητό Αντιδήμαρχο

Από τον πιο διορατικό και δουλευταρά Δήμαρχο Αθηνών. Τον Δήμαρχο που κοίταξε μόνον τη δουλειά του.

«Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Αυτό επιδιώκουμε και γι΄ αυτό διασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους για την πόλη με στόχο να αναχαιτίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και να δημιουργήσουμε συνθήκες για να ξαναγίνει η Αθήνα μια πόλη με ζωντανές παραγωγικές και κοινωνικές δομές μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος Έργο Αθήνα, το όποιο σχεδίασε ο δήμος Αθηναίων και έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του με 120 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, επισήμανε: «Επιδίωξη μας είναι να ξυπνήσουμε από την νάρκη όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις μέσα από την συνεργασία και συνέργεια και με 10 σημαντικούς φορείς προωθούμε την τόνωση της επιχειρηματικότητας κυρίως των νέων με αιχμή την καινοτομία και την σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την πραγματική οικονομία».

Φυσικά και για όλους τους υποψήφιους Δημάρχους, και για όλους μας.


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Καταγγελία:Κάποιοι ασυνείδητοι καταστρέφουνΛάβαμε την παρακάτω καταγγελία:
Ενώ κάποιοι πολίτες με δικό τους κόστος και όχι αυθαίρετα αλλά κατόπιν αδείας της τοπικής δημοτικής αρχής Ερμιόνης, φροντίζουν να φυτεύουν καλοπιστικά φυτά (βοκαμβίλιες και άλλα όμορφα λουλούδια) ώστε να ομορφαίνουν το τόπο τους κάποιοι ασυνείδητοι φροντίζουν να τα κόβουν και να τα καταστρέφουν. 
Ντροπή τους. 


Όλοι μαζί μπορούμε για την Κεφαλονιά


H Ελληνίδα που πήγε πριν 5 χρόνια στην Αυστραλία και σήμερα είναι ανάμεσα στις 50 πιο επιτυχημένες επιχειρηματίες

Πριν από πέντε χρόνια πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί στην Αυστραλία. Σήμερα, η Δήμητρα Μαρκογιαννάκη μπορεί να πει με σιγουριά ότι έκανε τη σωστή κίνηση. Γιατί στα 29 της θεωρείται μία από 50 πιο επιτυχημένες νέες γυναίκες επιχειρηματίες της χώρας.

Αφού σπούδασε αγγλική φιλολογία στη Ελλάδα, μπήκε στο αεροπλάνο και έφτασε στη Μελβούρνη για το μεταπτυχιακό της στο Global Media Communication. Αρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος», αλλά στη συνέχεια άλλαξε για μία ακόμη φορά κατεύθυνση.
Μαζί με μία ομάδα άλλων τριών νέων δημιούργησαν το WeTeachMe. Πρόκειται για έναν ιστότοπο που αρχικά περιελάμβανε όσους προσφέρουν διάφορα φροντιστηριακά μαθήματα. Σύντομα, όμως, εξελίχθηκε και τώρα ουσιαστικά ασχολούνται με την παροχή συμβουλών για τη δημιουργία και προώθηση νέων επιχειρήσεων, ενώ παρέχουν και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πρόγραμμα γραφειακής στήριξης.
Η ανάπτυξη του ιστότοπου είναι τέτοια, που σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στο εξωτερικό. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Μαρκογιαννάκη μπήκε στην 50άδα του περιοδικού Shoestring Startups, για τις πιο πετυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες της Αυστραλίας κάτω των 50 ετών. Λίστα στην οποία βρίσκεται μία ακόμη Ελληνίδα, η Εμμα Πετρούλα.
iefimerida.gr

πανελαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων

22-23/2/2014: πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων

πανελαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων
22 και 23 Φλεβάρη 2014, στο ελεύθερο - αυτοδιαχειριζόμενο ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ
(Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή)


Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ερμιονίδα: 7+1 σχόλια

Η συγκυβέρνηση δύο δημοτικών παρατάξεων, «αποκρυσταλλώνεται» στις φωτογραφίες του «Ιχνηλάτη», από το Δημοτικό Συμβούλιο, της προηγούμενης Δευτέρας …ΠΠΣΕΡ και ΝΠΣ (του Τάσου) ήδη διαχειρίζονται τον Δήμο, από κοινού…

Δεν την πολυαρνούνται την σύμπραξη, οι τρεις νέοι… οι Τάσος 1, Τάσος 2 και Κώστας ....Και όταν ρωτήθηκε από την στήλη μας, ένας από τους τρείς, «απέναντι σε ποιόν ενδέχεται να συνασπιστούν» η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Μα φυσικά, απέναντι στα προβλήματα του τόπου»… (και μας άφησε άφωνους)…

Ποιος γνωστός εφοπλιστής, είναι διατεθειμένος, να δαπανήσει ένα υπέρογκο ποσό, για τα έξοδα του προεκλογικού αγώνα, σε όποιον υποψήφιο Δήμαρχο, δεχτεί «άνευ όρων», να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του, τον Παύλο Δαγρέ; (και γιατί);

Δέκα χιλιάρικα «προεκλογικό» πρόστιμο, τους έβαλε ο Τατούλης, για την νέα «χωματερούλα»  στον Κάμπο…. Με τον μεγαλοπρεπή «Σταυρό» των  Διδύμων, δεν ασχολούνται… Ε, τα κουκιά εκεί, είναι λιγότερα, όπως και να το κάνουμε… Και μην τολμήσει να ισχυριστεί κανείς, πως ο χώρος στο «Μεγαλοβούνι», είναι  αδειοδοτημένος… κατά το… «είπαν του τρελού να χέσει και αυτός… ξεκωλώθηκε»…(συνεννοηθήκαμε έτσι);
Ομιλία είχε ο Γούτος ο Τάκης ο μηχανικός, στην δημοτική βιβλιοθήκη της Ερμιόνης….  Πολυδιάστατη ήταν  και συνεπώς ενδιαφέρουσα …Πάντως αυτοί, για τους οποίους  «ψιλο-χτυπούσε  η καμπάνα», δεν παραβρέθηκαν…
 Στην Καλαμάτα παίζει την Κυριακή η «Ένωση», με αρκετές απουσίες… Σύσσωμος ο πυρήνας των παραγόντων, θα εκδράμουν στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα, για να ενισχύσουν την νεοφώτιστη ομάδα, στο δύσκολό της έργο… (κύριοι, για τον… «δωδέκατο», έχετε σκεφτεί  καμιά λύση, α λα Ιταλικά);

Υδροπλάνα σε έντεκα ελληνικές  πόλεις…  στην Ερμιονίδα όμως πουθενά… Ωστόσο, άμα θέλει ο γείτονας  Κοτρώνης, το ζήτημα το «καθαρίζει», με ένα του τηλεφώνημα (για σκεφτείτε το… λιγουλάκι).
+1
Κανείς δεν το έχει «πιάσει»,  διότι απλούστατα  είναι ασύλληπτο…. Καθώς η σημερινή Δημοτική αρχή, ήδη υλοποιεί κρυφά, το «Πολιτιστικό Μονοπάτι», Βόρειας Ερμιονίδας, σε μια προσπάθεια της, να αναδείξει διεθνώς, και χωρίς  τυμπανοκρουσίες, τον «σκουπιδοτουρισμό στην περιοχή»! Καλά διαβάσατε! Σε λίγες μέρες, η επιχείρηση περιβάλλοντος του Δήμου, θα προχωρήσει και στην σχετική τοποθέτηση πινακίδων…. Προς: «nea homateri  kampou»….Προς: «kentriki homateri  Stavrou» …Προς :«nea homateri Platoma»… βέβαια, έπονται και άλλες «πολιτιστικές τοποθεσίες»… Σύμφωνα  δε, με πληροφορίες, η θέση «Σταυρός», θέτει σοβαρή υποψηφιότητα, ώστε να μετατραπεί σε ένα πρότυπο -Παγκόσμιο Μουσείο, εναπόθεσης και εικονικής διαχείρισης… απορριμμάτων…. (Ε, τι διάολο...Στην «Μυθική Πελοπόννησο» ζούμε).                                                                                                                                            
                                                                                                                                                        Κ.Πρ. enimerosipeloponnisou

Τζάμι και δω;

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει; Ο Δήμος όχι πήγε, αλλά και ξαναπήγε και ξαναπάει στο Πλάτωμα να κάνει ό,τι κάνει με τα σκουπίδια του, γιατί εκεί δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες. Δηλαδή δεν υπάρχουν γύρω ιδιοκτήτες (οι Διδυμιώτες ούτε που φαίνονται μέσα στη γούβα) να ενοχληθούν άμεσα, όπως υπήρχαν στον ΧΑΔΑ στα Δισκούρια. Φυσικά ο γείτονας στο Πλάτωμα είναι ο ιδιοκτήτης - Δημόσιο. Σοσιαλιστικότατη λύση: Τα κάναμε πάνω στη κοινή μας περιουσία!  Τα κάναμε εκεί για να απαλλάξουμε από την ενόχληση την ιδιωτική περιουσία! Όντως, αυτό είδε όλος ο κόσμος: Καπιταλιστικός σοσιαλισμός λολούντων, λουλούντων και λολόντων (Ανοίξτε της Οξφόρδης, το αρβανίτικο δηλαδή Ντιξιονέρι). Τώρα γιατί χαμογελούσε με νόημα ο δίπλα ιστάμενος Αγαπητός Αντιδήμαρχος;;;

Αλλά πώς έγινε ο ΧΑΔΑ των Δισκουρίων Τζάμι; Επειδή το δείχνει η φωτογραφία; Αποκατάσταση σημαίνει επικάλυψη με χώμα;
Εκεί υπήρχαν τόνοι αποκαΐδια δεκαετιών. Περιβαλλοντική βόμβα όπως θα σας το έχουν πει πολλοί. Πού τα μεταφέρατε; Ποιοι τα δέχτηκαν; Με τι κωδικό αποβλήτων τα μετακινήσατε; Ποια αποτελέσματα εκπλυσιμότητας και χημικής σύστασης έχετε στα χέρια σας; Γιατί δεν τα δημοσιεύετε;
Η Μελέτη δεν είναι Αποκατάστασης μόνον αλλά και Παρακολούθησης. Επιβάλλει γεωτρήσεις και παρακολούθηση της ποιότητας των υπογείων υδάτων τουλάχιστον για 2 χρόνια. Στο τζάμι φαίνονται οι γεωτρήσεις; Τώρα γιατί χαμογελούσε με νόημα ο δίπλα ιστάμενος Αγαπητός Αντιδήμαρχος;;;

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν νομίζω ότι πρέπει να αφήσουν έτσι αυτές τις υποθέσεις  "των τζαμιών", των αποκαταστάσεων των παλιών χωματερών στα Δισκούρια και στο Κρόθι. Οφείλουν όλοι τους να ζητήσουν τις Μελέτες Αποκατάστασης Παρακολούθησης, σε ποιο στάδιο εφαρμογής βρίσκονται, μαζί με όλα τα στοιχεία χημικών αναλύσεων, εκπλυσιμότητας αποκαϊδίων, ποιότητας υπογείων νερών κάτω από τη "Αποκατάσταση". Και να μας πουν τι πραγματικά συμβαίνει εκεί. Στην ανάγκη να καλέσουν τους επιθεωρητές περιβάλλοντος της Περιφέρειας να ελέγξουν την εφαρμογή των Μελετών Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Δισκουρίων και Κροθιού.

Το τι είναι τζάμι το καθορίζουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που είναι επιστήμονες περιβάλλοντος και όχι ο Δήμαρχος που κατά Πλάτωνα είναι πολιτικός επιστήμων. Ως πολιτικός επιστήμων της νεοτέρας Ελλάδος σωστά και μας έδειξε μια φωτογραφία, όπου όλα τζάμι. Τζάμι όμως θα είναι η έκθεση που θα κάνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ 10.000€ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Δελτίο τύπου
Δεν φτάνει η άμεση απειλή της υγείας των κατοίκων του Κρανιδίου, της Κοιλάδας και του Κάμπου, τώρα οι δημότες του Δήμου Ερμιονίδας καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 10.000€ λόγω της παράνομης υπερχωματερής στον Κάμπο Κρανιδίου, την λειτουργία της οποίας καταγγείλαμε πριν λίγες ημέρες με δελτίο τύπου. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη επιβάλλεται πρόστιμο10.000€ στον Δήμο Ερμιονίδας, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που έγινε την 18/12/2013 (παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση).                                                        
Παράλληλα μια νέα παράνομη χωματερή λειτουργεί στο Πλάτωμα Διδύμων και χειροτερεύει την κατάσταση, σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή από άποψη απορριμάτων και καταστροφής του περιβάλλοντος.                                                                                            
Είναι φανερό κύριε Καμιζή και κύριοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς από τα χέρια σας και καλούνται τώρα οι δημότες να πληρώσουν τα ψέματα που λέγατε για την διαχείριση των απορριμμάτων κατά την προεκλογική περίοδο του 2010.               
Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης είναι απαράδεκτο οι δημότες να πληρώνουν νέο χαράτσι για τα σκουπίδια  και θεωρούμε ότι είναι πιο σωστό, τα σχετικά πρόστιμα να πληρωθούν από εσάς κ. Καμιζή και τους αντιδημάρχους καθαριότητας που εσείς ορίσατε.  Επίσης σας καλούμε άμεσα να κλείσετε όλες τις παράνομες χωματερές στον Δήμο Ερμιονίδας, τις οποίες εσείς ανοίξατε τα τελευταία τριάμισι χρόνια, κατά την διάρκεια της απαράδεκτης θητείας σας.

Απόφαση Περιφερειάρχη για το πρόστιμο: