Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Βασίλης Γκάτσος Ο ΑΝΑΒΑΛΟΣ και τα μεγάλα, έως ανυπέρβλητα, προβλήματά του.

 



Ο αείμνηστος φίλος Γεώργιος Μπροδήμας, καθηγητής Παν. Πατρών, στο θαυμάσιο μπλογκ του (που πιστεύω ότι λείπει σε όλους μας ιδιαίτερα στους Διδυμιώτες), ως εκ της ειδικότητάς του, είχε κάνει την εξής επισήμανση:
"Μα είναι δυνατόν, είναι επιστημονικά ορθό, να βασίζεται η άρδευση μιας ολόκληρης επαρχίας, της Ερμιονίδας, αλλά και άλλων περιοχών, σε μία ασταθέστατη πηγή νερού, όταν ένας ισχυρός σεισμός, μπορεί να μεταβάλλει την υπόγεια πορεία του νερού και να αχρηστέψει το υπάρχον έργο συλλογής του, όταν μια κλιματική αλλαγή μπορεί να μειώσει δραματικά την ποσότητα, όταν δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δραματικής ποιοτικής αλλαγής του νερού λόγω εισόδου θάλασσας;
Και πέραν αυτών η πραγματική πηγή του νερού είναι οι βροχοπτώσεις στο οροπέδιο της Τρίπολης τα νερά των οποίων οδεύουν προς τις καταβόθρες που τα οδηγούν στην εκροή του Ανάβαλου και είναι δικαίωμα των κατοίκων του οροπεδίου να χρησιμοποιήσουν το νερό αυτό πριν τις καταβόθρες για τις ανάγκες τους; Τότε τι θα οδεύει προς τον Ανάβαλο;".
Μάλλον επαληθεύεται η πρόβλεψή του όπως διαπιστώνουμε από τα συμπεράσματα της Σύσκεψης των Τ.Ο.Ε.Β. και Ομάδων Άρδευσης Αργολίδας με τους βουλευτές. 

Παρακάτω γράφω κύρια σημεία της ανακοίνωσης και με κόκκινο επισημάνσεις:

Σύσκεψη των Τ.Ο.Ε.Β. και Ομάδων Άρδευσης Αργολίδας με τους βουλευτές

Ανακοίνωση των Τ.Ο.Ε.Β. και Ομάδων Άρδευσης Αργολίδας

Μετά τη θετική ανταπόκριση των Βουλευτών Αργολίδας στην πρόσκληση που τους απευθύναμε με την ανοικτή επιστολή την 19.12.2023, σήμερα Σάββατο 23.12.2023 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου Δαλαμανάρας, σύσκεψη για το αρδευτικό ζήτημα της Αργολίδας(Ο κανόνας από τη μεριά των τοπικών βουλευτών είναι η υπόσχεση ότι ο Ανάβαλος, κατόπιν φυσικά ενεργειών ενός εκάστου εξ αυτών, έρχεται προς Ερμιονίδα .... απροβλημάτιστος!  Όπως απροβλημάτιστος πήγαινε και προς άλλες περιοχές. Φέτος προέκυψε αυτό το "αρδευτικό ζήτημα";).

Από πλευράς των ΤΟΕΒ & Ομάδων Άρδευσης Αργολίδας, κατατέθηκαν εγγράφως ως βάση της συζήτησης μας, αιτήματα – ερωτήματα, για όλα τα θέματα που απαιτούν άμεσες λύσεις – παρεμβάσεις (Κεντρικό Αντλιοστάσιο, Διώρυγα, Αντλιοστάσια ΤΟΕΒ, κόστος νερού άρδευσης, λειτουργία ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας κ.ά.) τα οποία στην συζήτηση που ακολούθησε, διεξοδικά αναλύθηκαν. (Αυτά δεν είναι αιτήματα - ερωτήματα. Είναι σοβαρότατα και πολυσχιδή προβλήματα. Δηλαδή υπάρχει κάτι που παραμένει απροβλημάτιστο;).


.........

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟ Τ.Ο.Ε.Β. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΔΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – 23.12.2023

ΑΝΑΒΑΛΟΣ

Αντλίες Αναβάλου: Σύμφωνα με ενημέρωση μας, από τον ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας έχει απομείνει λειτουργική μόνο μία αντλία από τις 5.
..........
Ερώτημα: Πότε προβλέπεται να αποκατασταθούν οι βλάβες στις υπόλοιπες αντλίες; (Δηλαδή οι βουλευτές θα υποβάλλουν ερώτημα στη Βουλή; Στην Περιφέρεια; Δεν υπάρχει υπεύθυνος συντήρησης; Αν σταματήσει και η 5η; Θα γίνει ερώτημα και θα περιμένουμε την απάντηση του υπουργού; Όλοι γνωρίζουμε ότι μία αντλία λειτουργεί, μία είναι εφεδρική έτοιμη για λειτουργία και μία υπό συντήρηση. Αυτό είναι κανόνας για κάθε αντλιοστάσιο. ).

Φράγμα & Αντλιοστάσιο Αναβάλου: Πρόκειται για μια κατασκευή 50 και πλέον ετών. (τώρα το πήρατε είδηση;;) Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Διευθυντή του ΓΟΕΒ, η βλάβη των αντλιών προέρχεται από θραύσματα μπετόν και βράχων. (Άρα θα πάθει βλάβη σίγουρα και η 5η και αν επισκευαστούν πάλι θα πάθουν βλάβη, γιατί τα θραύσματα μπετόν και βράχων όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνονται. Αυτό λοιπόν είναι το "'έργο" των πηγών Αναβάλου στο οποίο βασίζεται και η άρδευση της Ερμιονίδας;).

Ερώτημα: Έχει πρόσφατα ελεγχθεί η στατική και εν γένει λειτουργική κατάσταση του φράγματος του Αναβάλου και των λοιπών κατασκευών και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων; (Το ερώτημα είναι άλλο: Στα 50 χρόνια λειτουργίας πόσες φορές ελέγχθηκαν η στατική και λειτουργική κατάσταση, ποια τα αποτελέσματα και ποιες οι διορθωτικές ενέργειες έγιναν; Πιο πάνω αναγράφεται: ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ....  ενώ εδώ υποβάλλονται ερωτήματα.  Ερωτώ, για να πάρω πληροφορία. Αιτούμαι, για να ζητήσω κάτι από κάποιον ο οποίος είναι αρμόδιος ή υπεύθυνος να μου το δώσει.).

Υφαλμύρωση Αναβάλου: Το καλοκαίρι του 2023 η αγωγιμότητα στο νερό της Πηγής Αναβάλου άγγιξε τις 3.000 μονάδες. Κατά δήλωση υπηρεσιακών παραγόντων σε ανοικτή σύσκεψη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας τον Ιούνιο του 2023 «πρόκειται για εκτεταμένη υφαλμύρωση που έχει βάθος 35ετίας και θα εντείνεται στο επόμενο διάστημα». (Άρα ποιο ποιοτικό νερό θα μας φέρει ο Ανάβαλος στην Ερμιονίδα; Μέχρι 3000 μονάδες βγάζουν οι περισσότερες γεωτρήσεις μας. Μερικές προς Κρανίδι και Πορτοχέλι πολύ περισσότερες μονάδες. Δηλαδή "μιά τρύπα στο νερό!" Έχει αρχίσει η υφαλμύρωση εδώ και 35 χρόνια, τώρα είναι 3000 μονάδες και το επόμενο διάστημα εντείνεται η υφαλμύρωση; Και με μία τέτοια πρόβλεψη, όλοι υπόσχονται ποιοτικό νερό άρδευσης σε Ερμιονίδα;).

Ερώτημα: Τι ενέργειες έχουν γίνει; (Από ποιους; Ποιοι τέλως πάντων είναι υπεύθυνοι Διοίκησης; Ποιο είναι το οργανόγραμμα διοίκησης και οργάνωσης συλλογής και διανομής νερού Αναβάλου;).

Διώρυγα Αναβάλου: Η διώρυγα του Αναβάλου είναι κατεστραμμένη. Κινδυνεύει ενδεχομένως και με κατάρρευση ανά πάσα στιγμή (σε κάποια τμήματα), έχει δε τεράστιες απώλειες σε νερό λόγω ρηγμάτων και επιπλέον είναι μόνιμα επιβαρυμένη με μεγάλα φορτία σκουπιδιών και αλγών. (Δεν κατεστράφη χθες η διώρυγα.  Η διώρυγα είναι ασυντήρητη επί χρόνια και έφτασε σε σημείο ενδεχόμενης κατάρρευσης. 
 Είναι βέβαια ένα πρόκριμα για το τι θα συμβεί με το πέρασμα του χρόνου και στο όλο έργο προς Ερμιονίδα και άλλες περιοχές. Γιατί ο εξοπλισμός αυτός θα συντηρείται μεθοδικά;).

Αιτήματα:  Α) Επίσημη μέτρηση από ειδικούς παρουσία των Τ.Ο.Ε.Β. των απωλειών σε νερό που έχει η διώρυγα. (Δηλαδή τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν να μετρήσουν τις απώλειες; Ούτε κατ' εκτίμηση; Απώλειες σημαίνει άσκοπη κατανάλωση ρεύματος και άσκοπη λειτουργία επιπλέων αντλιών. Ποιος πληρώνει; Ποιος πρέπει να πληρώνει;)

Β) Ανάληψη από την Περιφέρεια του κόστους άντλησης και διανομής των ποσοτήτων νερού που χάνονται λόγω της μη συντήρησης της διώρυγας. (Η συντήρηση της διώρυγας, όπως και η λειτουργία της είναι ευθύνη κάποιας αρμόδιας αρχής. Αυτή η αρχή πρέπει να πληρώσει το κόστος απωλειών και όχι οι αγρότες. Αν αυτή η αρχή έχει προϊσταμένη αρχή την Περιφέρεια, πρώτα η Περιφέρεια ζητάει ευθύνες και μετά πληρώνει, αν πρέπει να πληρώσει. Φυσικά δεν πρέπει να τις πληρώσει ο αγρότης.).

Πρόταση: Τοποθέτηση κλειστών αγωγών μέσα στην διώρυγα αντί οποιασδήποτε άλλης επισκευής ή καθαρισμού που δεν φέρνουν αποτελέσματα. Η τοποθέτηση κλειστών αγωγών θα εξαλείψει τις  απώλειες νερού και την δημιουργία αλγών. (Άρα χρειάζεται ένα νέο τεράστιο και πολυδάπανο έργο, με αντλιοστάσια, μεγάλους αγωγούς κ.λ.π. και μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος. Ένα έργο που καταργεί τις διώρυγες και τις κάνει τάφρους (χαντάκια) που θα δεχθούν αγωγούς.).

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ Γ.Ο.Ε.Β. &Τ.Ο.Ε.Β.

Αυξημένο κόστος λειτουργίας αντλιοστασίων Γ.Ο.Ε.Β. & Τ.Ο.Ε.Β: Πρόκειται για πεπαλαιωμένα και ενεργοβόρα συστήματα εκτός σύγχρονων προδιαγραφών. Προτείνουμε την συνολική αντιμετώπιση των παραπάνω έργων με τις ακόλουθες δράσεις:

Αιτήματα-Προτάσεις:

Εκσυγχρονισμό εξοπλισμού αντλιοστασίων Γ.Ο.Ε.Β. & Τ.Ο.Ε.Β (αντλίες, inverter κ.λπ.), (αυτές οι ακριβότερες αντλίες δεν θα παθαίνουν από θραύσματα μπετόν και βράχων;).
Υδροηλεκτρικό έργο στον αγωγό κατάβασης του νερού μετά το κεντρικό αντλιοστάσιο (όπως έχει μελετηθεί από το 1970), (εδώ τα προβλήματα είναι πολλαπλά, το υδροηλεκτρικό έργο έχει ανάγκη ο αγρότης για να έχει καλό και πολύ νερό;;;;).
Φωτοβολταϊκά με κάλυψη της διώρυγας και των δεξαμενών (Συμψηφισμός καταναλώσεων με παραγωγή ρεύματος). (Αυτό και αν είναι έργο: Όχι φωτοβολταϊκό σε μια πλαγιά, αλλά με κάλυψη της διώρυγας, δηλαδή φωτοβολταϊκό που θα τρέχει σας φίδι! Εδώ η ανακοίνωση ξεχνάει ότι λίγο πιο πάνω ζητείται η κατάργηση της διώρυγας και μέσα της να τρέχει αγωγός. Τώρα από πάνω του θα έχει και φωτοβολταϊκά. Αν έχει διαρροή ο αγωγός, θα ξηλώνονται τοπικώς τα φωτοβολταϊκά για να γίνει επισκευή; Έχουμε στην Αργολίδα φαντασία ......).
Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης (τηλεμετρία) όλου του αρδευτικού συστήματος Γ.Ο.Ε.Β. & Τ.Ο.Ε.Β. προκειμένου να υπάρξει και συμμόρφωση στην καταγραφή των ποσοτήτων νερού που απαιτεί η νέα ΚΑΠ. (Δηλαδή μέχρι τώρα πώς μετρούσαν το νερό;).


Γ.Ο.Ε.Β. Αργοναυπλίας Ελλείψεις & Χρηματοδότηση


Ελλείψεις: Από το 2011 ο ΓΟΕΒ Ακροναυπλίας βρίσκεται σε κατάσταση «μη θεσμικής λειτουργίας» (χωρίς Δ.Σ., εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, ισολογισμούς, τραπεζικό λογαριασμό, κ.λπ.). (Δηλαδή από 2011 παρατημένη κατάσταση;;!!).

Τον Φεβρουάριο 2023 ορίστηκε Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενδεικτικά τα ακόλουθα:

Διενέργεια δεκαετούς οικονομικού ελέγχου. (Υποπτεύονται κάτι;).
Πρόσληψη προσωπικού. (Έ, αλίμονο! Ελλάδα!!!!).
Διενέργεια καθαρισμών, επισκευών και συντηρήσεων στο σύστημα άντλησης και διανομής νερού. (ποιο πάνω λέτε ότι καθαρισμός και η επισκευή διωρύγων (διανομή νερού)  δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Γιατί να γίνει;).
Επιχορήγηση από την Περιφέρεια για να καλυφθεί το συσσωρευμένο «έλλειμμα» των προηγούμενων ετών ύψους περίπου 2 εκ €, το οποίο δεν έχει χορηγηθεί. (Αυτά τα χρήματα είναι θεσμοθετημένη επιχορήγηση της Περιφέρειας που για κάποιους λόγους δεν δόθηκε και η Περιφέρεια τα χρωστάει; Ή η Περιφέρεια καλείται με χρήματα των φορολογουμένων να καλύψει συσσωρευμένο "'έλλειμμα";.).
Η μη υλοποίηση των παραπάνω οδήγησε στην υποβολή παραιτήσεων εκ μέρους των διορισμένων μελών του Δ.Σ., οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές. (Γιατί δεν τις ξανα υποβάλατε οριστικά; Μπορεί να ασκηθεί διοίκηση από ανθρώπους με το ζορι; ).
Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ της 12.12.2023 αποφασίστηκε ομόφωνα η κήρυξη του οργανισμού σε «κατάσταση ανωτέρας βίας». (Ξέραμε κατάσταση ανωτέρας βίας, από σεισμό, τσουνάμι, πλημμύρα τυφώνα, αλλά από κακή διοίκηση και διαχείριση; Μπορεί το Δ.Σ. να κηρύξει τον οργανισμό τον οποίο διοικεί σε κατάσταση ανωτέρας βίας; ).

Πρόταση χρηματοδότησης ελλείμματος του ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας:

Καθώς το θέμα της χρηματοδότησης του συσσωρευμένου «ελλείμματος» του ΓΟΕΒ είναι άμεσης και καθοριστικής σημασίας για την συνέχεια του, προτείνουμε τα ακόλουθα:

Ο Νόμος 414/76 (ΦΕΚ Α΄212/14.8.1976), όπως τροποποιήθηκε με τον Ν 4691/2020, στο άρθρο 2 παρ. 2-δ προβλέπει «την κάλυψη από το δημόσιο δαπανών διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης εγγειοβελτιωτικών έργων για δαπάνες που αφορούν στην πρόληψη ή αποκατάσταση ζημιών οι οποίες προέρχονται από … αιτίες που συνιστούν ανωτέρα βία…».

Καθώς η συνολική κατάσταση των υδάτων στο Αργολικό πεδίο είναι εκτός ορίων ποιότητας και ποσότητας με βάση και τα σχέδια διαχείρισης, η κατάσταση μπορεί σίγουρα να αναγνωριστεί ως κατάσταση «Ανωτέρας Βίας» και να δικαιολογηθεί η χρηματοδότηση. (Άρα η απόφαση του Δ.Σ. πρέπει και από κάποια ανώτερη αρμόδια αρχή να επικυρωθεί ως "Ανωτέρας βίας". Πάντως, εμείς της Ερμιονίδας που πίνουμε νερό εκτός προδιαγραφών χρόνια τώρα, που ποτίζουμε με υφάλμυρα νερά γεωτρήσεων, δεν είμαστε και εμείς θύματα ανωτέρας βίας; Δεν έχουμε ..... προτεραιότητα χρηματοδότησης από τον Κάμπο του Άργους;).

Πρόταση χρηματοδότησης έργων ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ

Τα παραπάνω θέματα και οι προτάσεις που κατατίθενται, για να τύχουν χρηματοδοτήσεων, απαιτούν άμεσα την σύνταξη μελετών.

Επειδή τους επόμενους μήνες θα γίνουν προκηρύξεις μέτρων για ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, προτείνουμε την σύνταξη μελετών που θα αφορούν τόσο τις επιμέρους ζώνες και περιοχές ευθύνης κάθε ΤΟΕΒ, όσο και του ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας συνολικά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η παρούσα «ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» μπορεί να λύσει την πλειονότητα των ζητημάτων που αναφέρονται-καταγράφονται στις προηγούμενες σελίδες και παρακαλούμε να τύχει ιδιαίτερης προσοχής.

Τελικό Αίτημα – Πρώτο Βήμα: Σύσκεψη Όλων των Εμπλεκόμενων Φορέων

Ουσιαστικό αίτιο των προβλημάτων που περιγράφονται στο παρόν έγγραφο είναι η έλλειψη σταθερής, άμεσης αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που έχουν σχετικές με τα αιτήματα μας αρμοδιότητες ήτοι Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Περιφέρειας Πελοποννήσου, Θεματικής Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα, Αντιπεριφέρειας Π.Ε. Αργολίδας, Υπουργείων, με τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ. (Τα προβλήματα που περιγράφονται δεν έχουν ουσιαστικό αίτιο την "'ελλειψη άμεσης αμφίδρομης επικοινωνία και συνεργασίας". Τα προβλήματα είναι δομικά: Στηρίζουμε την άρδευση ολόκληρου του νομού Αργολίδας στις πηγές Αναβάλου, μία ασταθή προβληματική "πηγή νερού". Την έχουμε επιβάλλει, κακώς, στην κοινή γνώμη ως αστείρευτη πηγή καλού νερού.
Το έργο συλλογής (φράγμα μετά θυρίδων και αντλιοστασίων) μετά από 50 χρόνια έχει φτάσει στα όριά του.
Η Αρκαδία ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιήσει τα νερά αυτά πριν τις καταβόθρες. Είναι δικά της σύμφωνα με την οδηγία 60. Ήδη σχεδιάζεται η μεταφορά νερού από Ανάβαλο προς Κυνουρία που είναι επαρχία Αρκαδίας (ουσιαστικά άσκηση δικαιώματος επί του νερού Αναβάλου της Αρκαδίας).
Μείωση βροχοπτώσεων, μεγαλύτερη χρήση νερών στο οροπέδιο της Τρίπολης με μαθηματική ακρίβεια θα μειώνει την ποσότητα καλού νερού στον Ανάβαλο και η θάλασσα θα εισχωρεί όλο και βαθύτερα (υφαλμύρωση των πηγών).
Ισχυρός σεισμός ή γεωλογικά φαινόμενα μπορούν να μετατοπίσουν την υπόγεια ροή του Ανάβαλου και το όλο έργο να αχρηστευθεί εν όλω ή εν μέρει.
Το όλο έργο και η διανομή του στηρίζεται σε διορισμένα ΔΣ κ.λ.π. και όχι σε έναν πραγματικό οργανισμό όπως είναι η ΕΥΔΑΠ που η αποστολή του να είναι η παράδοση καλού νερού σε κάθε κτήμα. Από κει και πέρα αρχίζει η αποστολή του αγρότη που είναι η καλλιέργεια του κτήματός του και όχι ο διορισμός του στη συλλογή και μεταφορά του νερού.
Και φυσικά για τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν ευθύνες).

Η επικοινωνία δε αυτή πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των σχετικών με το αντικείμενο υπηρεσιών  ανά φορέα  όπως, ενδεικτικά, Διευθύνσεις Υδάτων – Οικονομικών – Τεχνικών Έργων – Μελετών – Οικονομικών  κ.λπ. (Δεν είναι θέμα επικοινωνίας των σχετικών υπηρεσιών. Αυτό είναι απέραντη, ελληνική, αναποτελεσματική, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. Ξεχωριστή εταιρεία δημόσια, ιδιωτική, ή μεικτή χρειάζεται με αποκλειστική αποστολή την άρδευση του Νομού Αργολίδας, με νερά Αναβάλου, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, φράγματα συγκράτησης στα ρέματα, αφαλατώσεις θαλασσινού νερού όπου χρειάζονται. Αποστολή της: να παραδίδει υπεύθυνα νερό στο μετρητή κάθε κτήματος σε πολύ συμφερτική τιμή για τον αγρότη. Εταιρεία με μάνατζερς, μάνατζμεντ, πραγματικούς υπαλλήλους επιστήμονες και τεχνικούς, μακριά από διορισμένες επιτροπές επί επιτροπών, επιτρόπων επί επιτρόπων, " δημοκρατική συμμετοχή" παραγόντων, δηλαδή μακριά από ψηφοθηρικά συστήματα. Επαγγελματισμός.).

Τελικό Αίτημα – Πρώτο Βήμα:

Ως πρώτο βήμα, ζητάμε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την πρόσκληση σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην οποία να συζητηθούν όλα τα θέματα που θέτουμε στο παρόν έγγραφο και όποια άλλα κριθούν απαραίτητα. (Από σύσκεψη σε σύσκεψη θα πηγαίνετε.).

Της σύσκεψης να προηγηθεί περιοδεία όλων των εμπλεκομένων στο αρδευτικό του Αναβάλου (φράγμα, αντλιοστάσιο, διώρυγα, Τ.Ο.Ε.Β.) ώστε να αποκτήσουν όλοι αντικειμενική και πραγματική εικόνα. (Δηλαδή όλοι οι εμπλεκόμενοι, εμπλέκονται μεν χρόνια, αλλά αντικειμενική και πραγματική εικόνα δεν έχουν; Αυτό σημαίνει ότι εμπλέκονται μόνο μέσω των γραφείων τους, επικοινωνώντας με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Αυτό τους λέτε, ή μάλλον τους προσάπτετε.  Κάντε όλοι μια βόλτα στην Κύπρο και στο Ισραήλ για να δείτε από κοντά πώς διαχειρίζονται το νερό άρδευσης.).

Θεωρούμε υποστηρικτική των όλων ενεργειών και απαραίτητη, την εγκατάσταση ενός σταθερού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και κομβικής σημασίας για την διαχείριση του προβλήματος και παρακαλούμε να μην αγνοηθεί. (Η πραγματική υπηρεσία που προσφέρει σε όλους μας ή ανακοίνωση αυτή, είναι ότι για πρώτη φορά μας δίνει την πραγματική εικόνα της κατάστασης άρδευσης από τον Ανάβαλο του Αργολικού Κάμπου.
Καταρρίπτει την ειδυλλιακή εικόνα που έχουμε όλοι μας με ευθύνη των τοπικών βουλευτών, των υπουργείων και των Δήμων μας, ότι ο Ανάβαλος είναι μια αστείρευτη, απροβλημάτιστη πηγή νερού άρδευσης, πηγή που θα λύσει όλα τα προβλήματα νερού της Αργολίδας, συνοδευόμενη από ένα καλό δίκτυο διωρύγων για τον Κάμπο και ένα υπό κατασκευή δίκτυο κλειστών αγωγών και σύγχρονων αντλιοστασίων που θα φέρει νερό σε Ερμιονίδα, Μυκήνες, Επίδαυρο κ.λ.π. Ως προς αυτό ευχαριστούμε τις Τ.Ο.Ε.Β. & Ομάδες Άρδευσης Αργολίδας που μας άνοιξαν τα μάτια.).

Με εκτίμηση, Τ.Ο.Ε.Β. & Ομάδες Άρδευσης Αργολίδας

Σημείωση: Ο Αργολικός Κάμπος υπήρξε πηγή πλούτου και πολιτισμού που επί αιώνες έφερε την πόλη του Άργους, τη μητέρα των ελληνικών πόλεων, στο προσκήνιο, όπως παλαιότερα των Μυκηνών. Οι μικρότεροι αλλά παραγωγικοί κάμποι της Ερμιονίδας, του απομονωμένου άκρου της Αργολίδας, έφεραν επί αιώνες στο προσκήνιο τη σημαντική, πανέμορφη, πόλη των Ερμιονέων. Δεν μας πρέπει η σημερινή κατάσταση. Είναι ντροπή, είναι παρακμή, είναι προσβολή στην ιστορία μας.

Βασίλης Γκάτσος