Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Καλό ΣαββατοκύριακοΧρόνια πολλά Θοδωρήδες, Θοδώρες..

O Μiro της Μαγιόρκα

Η δεύτερη φάση της έκθεσης «O Μiro της Μαγιόρκα» παρουσιάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Οι φωτογραφίες του Catalá-Roca, ενός από τους σημαντικότερους Ισπανούς φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου, παρουσιάζουν τον Μiro στο στούντιό του και διαδέχονται αυτές του Jean-Marie del Moral, οι οποίες εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της έκθεσης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ  Σπάτα 19019, 210 3530000
12/01-31/05

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Φ.Χατζημιχάλης."Αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης τα σκουπίδια.."

 Η αποκομιδή και η διαχείριση των σκουπιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων.   Αυτό δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ Καλαμάτας και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι δήμοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα απορρίμματα να το δηλώσουν εγγράφως στην Περιφέρεια». Ακόμη ο περιφερειάρχης αναρωτήθηκε γιατί έπρεπε να δημιουργηθούν σωροί σκουπιδιών στους δρόμους της Καλαμάτας, μέχρι να βρεθεί -έστω και προσωρινή λύση- με τα σκουπίδια, ενώ έκανε λόγο και για τη διάσταση απόψεων μεταξύ του συνδέσμου διαχείρισης στερεών αποβλήτων και του Δήμου Καλαμάτας ως προς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.Ο κ. Χατζημιχάλης ανέφερε ότι η δεματοποίηση των σκουπιδιών δεν αποτελεί λύση, σημειώνοντας με έμφαση ότι το θέμα των σκουπιδιών γενικότερα στην περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί προσβολή για τον πολιτισμό μας,

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Βασ.Γκάτσος ΕΞΟΧΙΚΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΛΥΜΑΤΑ.

  Οι βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων, κυρίως δε της Ερμιόνης και του Κρανιδίου, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των οικολόγων και των οικολογούντων.
  Της Ερμιόνης λειτουργεί πλέον ικανοποιητικά με μόνη εκκρεμότητα την αδειοδότηση σωστής διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα ή τη δημιουργία δάσους ευκαλύπτων δίπλα στον βιολογικό σταθμό που θα ποτίζονται με τα επεξεργασμένα λύματα. Λέω ότι λειτουργεί ικανοποιητικά, γιατί κατά κανόνα χρειάζονται 2-3 χρόνια λειτουργίας για να στρώσει ένας βιολογικός σταθμός και να λύσει τα βασικά του προβλήματα. Δεν είναι αυτοκίνητο να πατήσεις το κουμπί και να δουλεύει τέλεια μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συντήρηση.
   Ο βιολογικός σταθμός Κρανιδίου, που θα δέχεται και τα λύματα Πορτοχελίου, Κοιλάδας και κατά πάσα πιθανότητα Φούρνων και Διδύμων δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Όταν όμως λειτουργήσει και αυτός θα έχουμε στην πράξη δύο μικρής πλέον σημασίας εστίες μόλυνσης (βιολογικός σταθμός Κρανιδίου και Ερμιόνης), και δύο ακόμη μικρότερες όταν λειτουργήσει ο βιολογικός Θερμησίου και Ηλιοκάστρου, αν τα λύματα του Ηλιοκάστρου δεν πάνε στον σταθμό Θερμησίου).

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ Η πρώτη πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Εντυπωσιακά είναι όσα έχουν γίνει και ακόμα πιο εντυπωσιακά όσα θα ακολουθήσουν  στη Στοκχόλμη, την πόλη που επάξια πήρε τον τίτλο της πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010.Γεωθερμία, κομποστοποίηση, βιοκλιματικά σπίτια, βιοκαύσιμα, πράσινες γειτονιές, ΑΠΕ... Λέξεις ακατάληπτες ή ακόμα και άγνωστες σε πολλούς στη χώρα μας. Αντιθέτως, στην πρωτεύουσα της Σουηδίας αποτελούν καθημερινότητα. Ετσι, ενώ η Ελλάδα μαθαίνει ακόμα την ανακύκλωση (την προηγούμενη εβδομάδα έκανα σαφάρι για να βρω πού θα δώσω τον παλιό μου υπολογιστή), η Στοκχόλμη έχει περάσει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό που προσδιορίζεται διεθνώς με τη λέξη «sustainability». Με άλλα λόγια, στόχος είναι η ανάπτυξη (οικονομική, αστική ή άλλη), πάντα όμως με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.Και αν αυτά μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός, οι μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι πρόκειται για απτή

Μοναδικά γλυπτά Ron MueckΜοναδικά γλυπτά που έχει δημιουργήσει ο Αυστραλός γλύπτης Ron Mueck, ο οποίος ειδικεύεται στην γλυπτική ανθρώπινων υπερρεαλιστικών φιγούρων.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Χαρταετοί στους μύλους.


 Στο λόφο της Αγίας Ερμιόνης, κάθε Καθαρά  Δευτέρα, γεμίζει ο ουρανός με πολύχρωμους χαρταετούς.
 Από νωρίς παιδιά αλλά και γονείς, με την πρόφαση «για το παιδί….» χαίρονται το πέταγμα του.
Φαντασία, χρώματα, σχέδια, ζύγια, καλούμπες, ουρές και καλός αέρας τα συστατικά της επιτυχίας.

   Ο Γιώργος, παιδί των μύλων και μαθημένος στα ύψη, έφτιαξε μόνος του φέτος  τον  χαρταετό για τα εγγονάκια του, που πετούσε από όλους τους άλλους ψηλότερα....
  Παλιότερα οι δικοί μας χαρταετοί, ήταν γεμάτοι ραβασάκια.
  Ευχούλες και ονόματα γραμμένα σε μικρά χαρτάκια τα στέλναμε από την καλούμπα όπου θέλαμε, ίσως και στο Θεό.

  Όμορφο έθιμο..
  Και του χρόνου.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Τι δεν θέλω για του Αγίου Βαλεντίνου…

Ηλίθια γιορτή αλλά αν επιμένεις να τη γιορτάσουμε, δεν θέλω κεριά, δεν θέλω σοκολατάκια καρδούλες, δεν θέλω κόκκινα εσώρουχα, δεν θέλω τίποτα κόκκινο. Ο έρωτας δεν είναι κόκκινος είναι διάφανος. Δεν θέλω να με πας «στα καλύτερα», δεν θέλω να χτενίζομαι με τις ώρες.
Θέλω να έρθεις να με πάρεις με το αυτοκίνητο, να μου ανοίξεις την πόρτα ενώ κάθεσαι στη θέση σου και να έχεις βάλει το cd με το Bensonhurst blues που μ’ αρέσει. Να μου χαμογελάσεις μόνο και να φύγουμε χωρίς να ξέρω για πού. Θέλω να βρέχει και να με ακολουθείς με το αυτοκίνητο ενώ σέρνω τα τακούνια μου στη βροχή, νύχτα, για να μη με πειράξει κανείς. Θέλω ένα φιλί στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος. Θέλω τις σιωπές σου, δεν θέλω ερωτικές εξομολογήσεις, μην παιδεύεσαι. Θέλω να φορέσω το πουκάμισό σου, όχι το πιο σέξυ μου φόρεμα. Θέλω να μου πεις «ανυπομονούσα», όχι «χρόνια πολλά, μωρό μου!» (δεν έχω γενέθλια!).
Θέλω όλα αυτά, χωρίς να πρέπει να περιμένω μια εβδομάδα και κάτι μέχρι να έρθει «η μέρα». Δεν υπάρχει μέρα. Δεν υπάρχουν μέρες. Δεν θυμάμαι να σου περιγράψω, κανένα μου 24ωρο απ’ την αρχή ως το τέλος. Θυμάμαι όμως στιγμές τους…
της Στέλλας Αλαφούζου
protagon