Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ


 

Αυθόρμητος, ρηξικέλευθος, πειραματιστής, πρωτοπόρος.

Ένας αυτοδίδακτος συνθέτης

που επινόησε τη δική του μέθοδο μουσικής δημιουργίας

και που ανέδειξε με το ευρύ και σπουδαίο έργο του τον ήχο των synthesizers

ως ισάξιο οποιουδήποτε άλλου συνόλου μουσικών οργάνων.

 

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ολοκλήρωσε την πορεία του ανάμεσά μας

και επέστρεψε στα αστέρια.

 

Παρασκευή 20-05-22

 

Στις 8 το πρωί ο Γιώργος Φλωράκης μεταξύ άλλων, παρουσιάζει μερικά από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά θέματα του Βαγγέλη Παπαθανασίου στην αυθεντική τους μορφή καθώς και παιγμένα από τον ίδιο στο πιάνο, από τον δίσκο «Nocturne».

Θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από το πιο πρόσφατο άλμπουμ του «Juno to Jupiter»

Στις 10 το πρωί ο Πάρις Μέξης αφιερώνει την εκπομπή του «Σήμερα» στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Θα ακουστούν κάποιες από τις λιγότερο γνωστές μουσικές του.

Στις 5 το απόγευμα

και στις 12 το βράδυ, σε επανάληψη, ο Νικόλας Βιβλάκης παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου «Μυθωδία», που επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της «2001 Οδύσσεια στον Άρη» και παρουσιάστηκε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα το 2002, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

 

www.trito.gr

Βαγγέλη Παπαθανασίου σε ευχαριστούμε

για τη συγκίνηση που μας χάρισες με τη μουσική σου.

 

Κοινοποίηση :Έλλη Βασιλάκη

 

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Διεθνής Ημέρα Μουσείων-Δράσεις του ΙΛΜΕ

 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18/05/2022

Ο φετινός εορτασμός της διεθνούς ημέρας των Μουσείων είχε ως θέμα «Δύναμη των Μουσείων». Επειδή μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων τα Μουσεία δημιουργούν έναν πολιτιστικό ιστό και συμβάλλουν στη γνώση και στη Διά Βίου Μάθηση ενώ καλλιεργούν παράλληλα τη διάθεση δημιουργίας και προσφοράς, το ΙΛΜΕ τίμησε τη διεθνή ημέρα των Μουσείων με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που παρακολούθησαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Θερμησίας με τίτλο «Προσφορά του Μουσείου μέσα από τις αισθήσεις. Ακούω - αγγίζω – αισθάνομαι.»

Το πρόγραμμα εκπόνησαν η Τίνα Αντωνοπούλου, Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ και η Κατερίνα Σκούρτη, Γραμματέας του ΙΛΜΕ. Στην πραγματοποίηση του προγράμματος συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί Γιούλη Λεπιντζή και Σπυριδούλα Ζέρβα.

Το Μουσείο παρέμεινε ανοικτό το πρωί και το απόγευμα στις 18/05/2022 τιμώντας τη διεθνή ημέρα των Μουσείων.

Δράσεις του ΙΛΜΕ το Μάιο 2022

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Βασίλης Γκάτσος: Κάντε λοιπόν στους αρμόδιους μια τεκμηριωμένη ερώτηση.

Πέραν του κρισίμου ερωτήματος για το πότε και πώς θα τελειώσει το όλο έργο της αποχέτευσης - βιολογικού καθαρισμού και τις υποχρεώσεις του Δήμου, ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι τι προβλέπεται με τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων. Τα λύματα της πρωτεύουσας πρακτικά δεν περιέχουν χλωριόντα, ενώ το δικό μας νερό που γίνεται τελικά λύματα περιέχει 10% θαλασσινό νερό που σημαίνει πάρα πολλά χλωριόντα τα οποία ΔΕΝ απομακρύνονται με καθαρισμό. Δηλαδή τα επεξεργασμένα λύματα είναι εξίσου υφάλμυρο νερό με αυτό που έχουμε στις βρύσες μας, που δεν κάνει για καλλιέργειες, αλλά δεν κάνει να διατίθεται και στη γη με οποιοδήποτε τρόπο γιατί εφαλμυρώνει τα υπόγεια νερά.

Η άποψη ότι θα ποτίζουμε καλλωπιστικά, ότι θα ποτίζει το γκαζόν του γκολφ κ.λ.π. δεν ευσταθεί.
Κάντε λοιπόν στους αρμόδιους μια τεκμηριωμένη ερώτηση.
Β. Γκάτσος

 

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Σταμπωτά να είναι και ότι να' 'ναι...Επίκαιρο...

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Σταμπωτά να είναι και ότι να' 'ναι...

Παναγιώτης Γούτος
Γράφει ο Παναγιώτης Γούτος
Τόπος καταγωγής μου, είναι η Ερμιόνη. Ένα χωριό που σε πείσμα των καιρών, προσπαθεί να κρατήσει την παραδοσιακή ομορφιά του. Πανέμορφα διόροφα πετρόκτιστα σπίτια, όμορφες κεραμοσκεπές, αρμονικά κτισμένα, τραβάνε το βλέμμα των περιπατητών, αλλά και το ενδιαφέρον καλαίσθητων και υποψιασμένων αγοραστών, αλλοδαπών κυρίως.
Η επέμβαση από την άλλη, του σύγχρονου νεοέλληνα συνεχίζεται, ίσα με τις μέρες μας. Σπίτια χωρίς σκεπές, "μακριά" μπαλκόνια, ανοξείδωτα κάγκελα, αλουμίνια, κρυστάλλινα κιγκλιδώματα, ασχεδίαστα και κακόγουστα, μαζί με τις φωτεινές επιγραφές, προσπαθούν να βάλουν κάτω ό,τι αρμονικό κληρονομήσαμε και δε σεβόμαστε.
Τα δημόσια έργα μας, περιορίζονται μεταξύ άλλων σε πλατείες, δαπεδοστρώσεις, φωτιστικά σώματα. Ο σχεδιασμός των δημόσιων χώρων, της φύτευσης, καθώς και της κατάλληλης επιλογής των υλικών, πρέπει επιτέλους να επιβληθεί. Η πρόσφατη διάστρωση με σταμπωτό μπετό, του πλέον πολυσύχναστου σοκακίου που οδηγεί στα μαντράκια, συνεχίζει ένα κακό προηγούμενο.
Το σταμπωτό δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα, είναι ένα σύγχρονο υλικό, μία φτηνή και γρήγορη λύση, δε θεωρείται φιλικό στο περιβάλλον, απαιτεί ολοκληρωμένες υποδομές, που δεν διαθέτουμε, δε θεωρείται παραδοσιακό υλικό, δεν ενδείκνυται για παραδοσιακούς οικισμούς όπως η Ερμιόνη, οι Φούρνοι, το Κρανίδι ακόμα, αλλά και οι υπόλοιποι του δήμου μας. Δίπλα στα παλιά καλντερίμια, δείχνει φτηνό, 


μας εκθέτει στους προγόνους μας, οι οποίοι χωρίς χρήματα, αξιοποιούσαν με τον καλύτερο τρόπο αυτά που τους προσέφερε η φύση. Αλήθεια, πόσο επιπλέον θα στοίχιζε αυτό το μικρό σοκάκι να διαστρωθεί όμοια με τα παραδοσιακά! Ή χειρότερα, απασχόλησε κάποιο ανθρώπινο νου η εν λόγω κατασκευή, ή απλά έτσι τυχαία γίνονται τα πάντα γύρω μας, έτσι για να γίνονται…
Κάθε διάνοιξη, επί δημοτικής οδού και κοινοχρήστου χώρου, απαιτεί τη χορήγηση άδειας τομής οδοστρώματος, από τη δημοτική αρχή. Κατά την διαδικασία, η τεχνική υπηρεσία καθορίζει εάν, και με ποιές προδιαγραφές θα εγκριθεί το αίτημα. Εργασίες, που εκτελούνται επί των οδών, οφείλουν να αποκαθιστούν πλήρως το οδόστρωμα, με το ίδιο υλικό και στο ίδιο σχέδιο με το προϋπάρχων, και έτσι πρέπει να παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εν όψη, της νέας εργολαβίας αποχέτευσης στο δήμο μας, ελπίζω όλοι να προβούμε στα αυτονόητα, ώστε ο εργολάβος φεύγοντας να μην αφήσει πίσω του, …τομές.
Ελπίζω και εύχομαι η νέα δημοτική αρχή της Ερμιονίδας, που και δήμαρχο αρχιτέκτονα έχει, και στελέχη επίσης, να δράσουν άμεσα και να μας δείξουν ότι διαθέτουν και όραμα και θέληση.
Θα μπορούσε τέλος, να ανευρεθεί ένα μικρό κονδύλι για τη συντήρηση των παραδοσιακών καλντεριμιών μας, επειγόντως όμως εκείνου που διέρχονται όλα τα αυτοκίνητα από τα μαντράκια προς το λιμάνι της Ερμιόνης;

Παναγιώτης Γούτος
Πολιτικός Μηχανικός


Πρόταση για αλλαγή του ονόματος της εκδήλωσης "Κάψιμο του Ιούδα στην Ερμιόνη" και κατάργηση του καψίματος ομοιώματος αυτού.

 Διάβασα σε πολλές ανακοινώσεις για "το κάψιμο του Ιούδα" στην Ερμιόνη, "την πυρπόληση του ομοιώματος του Ιούδα", "το φαντασμαγορικό - εντυπωσιακό κάψιμο του Ιούδα", "το τοπ κάψιμο  του Ιούδα στην Ερμιόνη", έως και την βεβαίωση ότι "από το 1971 τιμωρούμε τον Ιούδα στην Ερμιόνη".
Οι ανακοινώσεις όμως πέραν αυτών των αναφορών δεν ασχολούνται με τον Ιούδα .... τη δράση του και τα σημαινόμενά της, αλλά με τα χαρμόσυνα μηνύματα του Πάσχα: Μια χαρμόσυνη εκδήλωση φωτός, αγάπης, ειρήνης, αλληλεγγύης και θυσίας  που αφήνει το "παραδοσιακό" όνομα - τίτλο της εκδήλωσης "Κάψιμο του Ιούδα", μετέωρο.
Επίσης είναι κοινή παραδοχή ότι τα πανελλήνια "καψίματα του Ιούδα", όπως και άλλες εκδηλώσεις, "αναβίωσαν" τα τελευταία χρόνια για τουριστικούς λόγους: Να διαφημίσουν τον τόπο, να φέρουν επισκέπτες και να δουλέψει η τοπική αγορά. Και η πανελλαδικώς πάγια απάντηση των αρμοδίων είναι: "Μεγάλη επιτυχία, πολύς κόσμος, δούλεψαν τα μαγαζιά κινήθηκε η αγορά".
Πιστεύω ότι η εκδήλωση στην Ερμιόνη από την αρχή της ξεπέρασε αυτό που σηματοδοτεί ένα "κάψιμο του Ιούδα". Οι παρέες μέσα στα καΐκια, οι λαμπαδηφορίες, το βεγγαλικά, τα βαρελότα, το τοπίο, οι χοροί, τα τραγούδια, η μουσική, δημιουργούν συνειρμικά εικόνες των ναυτικών άθλων της περιοχής μας στον αγώνα της Ανεξαρτησίας, εικόνες αποχαιρετισμού - υποδοχής των σφουγγαράδων μας, εικόνες της συλλογικής δράσης των ναυτικών και των ψαράδων μας. Δηλαδή από εκδήλωση - ατραξιόν έγινε τοπική γιορτή πολύ πέρα από όποιο τουριστικό ή άλλο σκοπό.

έως 31/05/2022


 Έλλη Βσιλάκη