Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Μ. Σπετσιώτης – Τζένη Δ. Ντεστάκου : ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ

 


Λόρδος Βύρωνας

(9/22 Ιανουαρίου 1788 - 6/19 Απριλίου 1824)

Γιάννης Μ. Σπετσιώτης – Τζένη Δ. Ντεστάκου

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατο του διαπρεπούς Άγγλου ποιητή και μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα. Για την προσωπικότητά του και την προσφορά του στην επαναστατημένη Ελλάδα έχουν αποφανθεί άλλοι αρμοδιότεροι. Η επετειακή αυτή επισήμανση γίνεται με αφορμή δύο γεγονότα που κατά τη γνώμη μαςπαρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. 

Το πρώτο έχει να κάνει με την τοπική μας Ιστορία, καθώς το 1824 το Ανώτατο Δικαστήριο με έδρα το Κρανίδι1 απένειμε στον Λόρδο Βύρωνα την υπηκοότητα του Έλληνα πολίτη.2Το δεύτερο σχετίζεται με μονόφυλλο υπογεγραμμένο από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, που εντοπίσαμε σε δημοπρασία σπανίων βιβλίων του περασμένου Φεβρουαρίου. Με το ως άνω έγγραφο, του οποίου η  αξία εκτιμήθηκε γύρω στις 4000 €γίνεται «η επίσημη αναγγελία,του θανάτου του Βύρωνα και οι επικήδειες τιμές που θα ακολουθήσουν».  

 


Σημ. 

1. Είναι, γνωστό πως από τα τέλη του 1823 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 1824 η προσωρινή διοίκηση της Ελλάδας (εκτελεστικό και βουλευτικό) είχε εγκατασταθεί στο Κρανίδι (3 Δεκεμβρίου 1823 - 6 Μαρτίου 1824). 
2. Δημ. Αντωνόπουλος, «Τα κείμενα», Αθήνα, 2021.

 

Φωτος

Θεόδωρος Βρυζάκης: Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι.

Μονόφυλλο αναγγελίας θανάτου Λόρδου Βύρωνα.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Βασίλης Γκάτσος: Ω ΚΑΙΡΟΙ Ω ΗΘΗ (Τοπικά - Πολιτικά).

 Από το site "ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΒΗΜΑ ΣΤΑ ΑΥΡΙΟ" και την ανάρτηση "Λαϊκισμού Συνέχεια ..."

......Απαντώντας στα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ, τα οικονομικά στοιχεία θα τα συζητήσουμε εκτενέστερα όταν θα έλθει η έγκριση της Νέας Τιμολογιακής Πολιτικής στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Αυτό που πρέπει πρωτίστως να κατανοήσουν οι Διοικούντες και δυστυχώς από τις απαντήσεις φαίνεται ότι αδυνατούν, είναι ότι οι ανοχές των πολιτών σε αυξήσεις στο νερό έχουν εξαντληθεί, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το νερό του Δήμου Ερμιονίδας με τη γνωστή σε όλους μας ποιότητά του.......
 - - - - - - - - - - 
Δεν έχουν εξαντληθεί οι ανοχές. Αν είχαν εξαντληθεί, θα υπήρχαν και κάθε είδους λαϊκές κινητοποιήσεις. Αντέχουμε! Αγάντα!!! που λέγανε και οι παλιοί. Και στις αυξήσεις και στην ποιότητα. Ίδιον της Ερμιονίδας: Αντέχει και ανέχεται τα πάντα.
Φυσικά και η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ, ανέχεται την ποιότητα, αλλιώς θα είχε, ως πολιτική δύναμη, καταφύγει στην Δικαιοσύνη για το εκτός προδιαγραφών νερό που πίνουμε και δεν θα αρκείτο να μας υπενθυμίσει ότι η ποιότητα του νερού στις βρύσες μας είναι γνωστή σε όλους μας! Ευχαριστούμε πολύ.
Η Αντιπολίτευση δεν είναι για να συζητάει όταν έρθει ή ώρα για ... συζήτηση στο ΔΣ. Η Αντιπολίτευση απευθύνεται σε όλους τους Δημότες, εξηγεί, αναπτύσσει τις δικές της απόψεις, ελλέγχει την πλειοψηφία, φανερώνει ό,τι προσπαθεί να αποκρύψει η πλειοψηφία, αιτιολογεί αντιπολιτευτικές ενέργειές της, πιέζει για να περάσει στην πλειοψηφία όσα εκ του προγράμματός της μπορεί.
Υπάρχει βέβαια και ένα πρόβλημα πολιτικό: Πλήθος πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λ.π. λένε ότι δεν είναι καλό πράγμα η πολιτική μονοκρατορία του Μητσοτάκη και της ΝΔ και η απουσία ουσιαστικά αντιπολιτευτικού λόγου και πράξης. Δεν βοηθά αυτό ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξη του, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τη χώρα.
Τώρα πώς βοηθά τον τόπο μας το 92,15% να πρόσκεινται στη ΝΔ μέσω δύο παρατάξεων που συν τοις άλλοις έχουν μέσα τους ...χωνέψει όλο τον δεξιό χώρο πέρα της ΝΔ, σχεδόν όλο το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά πέραν του ΚΚΕ και  και πώς η μία μπορεί να αντιπολιτεύεται την άλλη, είναι να διδάσκεται στις πολιτικές επιστήμες των Πανεπιστημίων μας.Από το site της ΔΕΥΑΕΡ

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Εξασφαλίζεται η εξυγίανση και η ορθή λειτουργία της ΔΕΥΑΕΡ

 ....... Όσον αφορά στα τιμολόγια ύδρευσης κάθε Κοινότητας και κάθε οικισμού, αυτά προκύπτον με βάση το κόστος με το οποίο προμηθεύεται η ΔΕΥΑΡ το νερό για κάθε Κοινότητα.
Για παράδειγμα ο οικισμός του Ράδου υδρεύεται από μια δημοτική γεώτρηση, που αυτό συνεπάγεται χαμηλό κόστος προμήθειας νερού.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Κοινότητα των Φούρνων η οποία υδρεύεται από δύο δημοτικές γεωτρήσεις, μία βασική και μία εφεδρική.
Οι Κοινότητες Κρανιδίου, Πορτοχελίου, Διδύμων και Κοιλάδας πέραν των δημοτικών γεωτρήσεων, υδρεύονται από αρκετές μισθωμένες γεωτρήσεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουμε ακριβό κόστος προμήθειας νερού και άρα υψηλότερη κλίμακα τιμολόγησης σε σχέση με το Ράδο και τους Φούρνους.
Ο οικισμός του Λουκαϊτίου υδρεύεται από δημοτική πηγή και από μία δημοτική γεώτρηση, γι’ αυτό βρισκόταν στην χαμηλή κλίμακα τιμολόγησης μαζί με τους Φούρνους και το Ράδο.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Γάζα


 

Banksy


Έλλη Βασιλάκη 

Πρόσκληση Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας


 
Η Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην 
δωρεάν διαδικτυακή επιμόρφωση μέσω Zoom 
με θέμα «Νέα Δεδομένα στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» 
το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στις18.00 – 19.30 μμ. 

Η διαδικτυακή πρόσκληση θα ανακοινωθεί προσεχώς στην ιστοσελίδα της εταιρείας μας. 


Πρόγραμμα διαδικτυακής επιμόρφωσης:
«Νέα Δεδομένα στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες» 
Δρ Ελένη Λιβανίου, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας
«Δυσαναγνωσία – Δυσορθογραφία: Στρατηγικές Διαφοροποιημένης Παρέμβασης» 
Δρ Παναγιώτα Γιαννέλη, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Δυσλεξίας
«Δυσαριθμησία: διαφοροποιημένη παρέμβαση δια της έγκυρης αξιολόγησης»
Δρ. Γιάννης Καραγιαννάκης, Ερευνητής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος MathPro Education 

Μην το χάσετε! 

Έλλη Βασιλάκη