Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Εμείς της Ερμιόνης δεν μπορούμε να είμαστε σε ένα πλάνο;

 Αρχισαν - επιτέλους - τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγαδή «Καποδίστριας» για τον Ελληνα πολιτικό οραματιστή.


... ....   Μέχρι στιγμής έχουν γυριστεί 20 λεπτά από τα συνολικά 120 λεπτά του έργου. Ο προϋπολογισμός της ταινίας ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ και τα κυρίως γυρίσματα έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα, στο Ναύπλιο, στην Κέρκυρα, Αίγινα και Πόρο. Επίσης, θα γίνουν γυρίσματα στην Αυστρία, στην Ελβετία και στη Ρουμανία..... ...
========
Δεδομένου ότι η Συνέλευση στην Ερμιόνη που μετά συνεχίστηκε στην Τροιζήνα έχει τη δική της "συμμετοχή" στο να φέρουμε τον Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη, νομίζω ότι είναι σκόπιμο το δικό μας "Δημοτικό υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού" να ενεργήσει, ώστε στην ιστορική αυτή ταινία να συμπεριληφθεί, ένα έστω, πλάνο με τον πανέμορφο ναό των Ταξιαρχών και το σπίτι των Οικονομέων (ΙΛΜΕ). Μια έστω φευγαλέα αναφορά στην Συνέλευση της Ερμιόνης. Είναι πολύ πολύ σημαντικό για τον τόπο μας. Μπορούμε να προκάνουμε ...

Βασίλης Γκάτσος

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος: ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ.... τότε και τώρα.

 Η "ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΙΣ" είναι η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι πατέρες μας, εμείς είμαστε παιδιά, για να αναστήσουν την Ελλάδα μετά τη φοβερή κατοχή και τον ακόμα φοβερότερο εμφύλιο πόλεμο.

Την εποχή της ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΩΣ έβλεπες χαμογελαστά πρόσωπα, χαρούμενα παιδιά, σαν να είχαν ξεχάσει τα φοβερά γεγονότα και έτρεχαν προς το μέλλον. Περίεργο, αλλά έτσι ήταν. Ήταν τόση η θέληση να αλλάξουν σελίδα, που εμείς ως παιδιά δεν ακούσαμε ιστορίες Κατοχής και Εμφυλίου από τους μεγαλύτερους. Το συλλογικό πρόταγμα ήταν δουλειά, δουλειά και προκοπή, πέρα από αντιξοότητες και πολιτικά πάθη.

Αυτή η ιστορική περίοδος ανάτασης  πήρε το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, "ως 8ετία Καραμανλή" από τον αρχηγό της ΕΡΕ που ήταν πρωθυπουργός την περίοδο 1955 - 1963. Στην πραγματικότητα η περίοδός είναι μεγαλύτερη, περίπου 1951 - 1965, περιλαμβάνοντας και τη διετία του Γεωργίου Παπανδρέου και της ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Πίσω από αυτά τα δύο ονόματα στοιχήθηκαν άξιοι πολιτικοί, επιστήμονες, οικονομολόγοι, τεχνοκράτες, καλλιτέχνες, οπότε το έργο τής ανασυγκροτήσεως και της προόδου ουσιαστικά χαρακτηρίζει μια γενιά με άξιους ηγέτες. Η οικονομική ανάπτυξη έλαβε τέτοιες πρωτόγνωρες διαστάσεις που μόνο η Ιαπωνία είχε να παρουσιάσει, γι' αυτό οι ξένοι ονόμαζαν την χώρα μας "Μικρή Ιαπωνία".

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Γενικό Λύκειο Κρανιδίου Δελτίο τύπου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου την Πέμπτη 14/12/2023 συμμετείχε στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμόγια τη Βιοηθική & την Τεχνοηθική με θέμα «Αναζητώντας την Ηθική Τεχνο-Επιστήμη», που διοργάνωσε  η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & ΤεχνοηθικήςΗ εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υβριδικά στο  Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και εξ αποστάσεως στο zoom.

Η ομάδα μας διακρίθηκε αποσπώντας το δεύτερο βραβείο με την εργασία της: «Εξερευνώντας τονβιοηθικό λαβύρινθο: Βλαστοκύτταρα» που περιλάμβανε μια επιστημονική προσέγγιση στη θεματική, ένα εικαστικό τμήμα απεικόνισης των ηθικών προβληματισμών καθώς και ένα ερευνητικό μέρος. 

Οι μαθητές Μαριάν Φλωρίν , Μαρία και Κατερίνα Νικολαΐδη με συντονίστρια την εκπαιδευτικό Αλεξανδρή Ελευθερία, φιλόλογο  απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια από τη κριτική επιτροπή για την  πρωτοτυπία της προσέγγισης του θέματος.

Μία εξαιρετική ανταμοιβή για την προσπάθεια τους που ίσως σταθεί ένα εφαλτήριο για να ακολουθήσουν μια καριέρα καθηγητή- ερευνητή, στη Βιολογία  ή ακόμα και στις Κοινωνικές – Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

παρουσίαση βιβλίου

 


Ο πατέρας Ιωάννης Αμπελάς, πολύτεκνος ως νέος εφημέριος στην Ερμιόνη, ακάματος Λειτουργός του Υψίστου επί πολλά έτη στην ενορία του, μας μεταδίδει  τώρα τα ποιητικά σκιρτήματα της ψυχής του από τις  προσωπικές του ώρες της σιωπής και περισυλλογής.

Με συγκίνηση, ενδεικτικά, παραθέτω το ποίημα στη μνήμη του μακαριστού ιερέα μας παπα- Μιχάλη Νάκου.
 Να έχεις πάντα υγεία σωματική και πνευματική, παπα- Γιάννη, κι εμείς να έχουμε την ευχή σου!
 Ηρα Φραγκούλη - ΒελλέΦιλοξενούμενη θεατρική χριστουγεννιάτικη παράσταση από την Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

 

Τα Χριστούγεννα ζυγώνουν…
🎅 Η γεύση από τα μελομακάρονα & τους κουραμπιέδες ήδη έχουν αρχίσει να «πασπαλίζουν» την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης..
🎅 Οι μικροί μας φίλοι αλλά και όλη η οικογένεια έχουν την ανάγκη να νιώσουν περισσότερο από ποτέ το αέναο, ονειρικό πνεύμα των Χριστουγέννων και για αυτό ως Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης, ως φορέας που σέβεται και αγαπά την κοινωνία που την περιβάλλει, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον καθένα από εμάς. 
🎅 Καλωσορίζουμε λοιπόν, την θεατρική παράσταση «Χριστούγεννα S.O.S» στον Πολυχώρο «Artίκι» για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 22 Δεκεμβρίου 2023! 
🎅 Σας περιμένουμε για να γεμίσουμε με θετική, χριστουγεννιάτικη, λαμπερή, αυτόφωτη διάθεση τις άγιες μέρες που έρχονται… 
▪️Η εν λόγω φιλοξενούμενη παράσταση, ανοίγει τον κύκλο των επετειακών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν την φετινή περίοδο από την ομάδα μας, με αφορμή τα δέκα χρόνια ύπαρξης της, τα δέκα χρόνια προσφοράς της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, στα δέκα χρόνια πρωτότυπης και γεμάτης αισθητικής δράσης της! 
🎄 Θα είναι χαρά μας να μας τιμήσετε με την παρουσία σας! 
☃️ Κάντε έγκαιρα την κράτησή σας στα τηλέφωνα: 697 8826 680 & 697 806 5344 ..

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ θεματοφύλακας της τοπικής Ιστορίας


 Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ θεματοφύλακας της τοπικής Ιστορίας με την επιλογή του, να κατασκευάσει και να φιλοξενεί την φορεσιά του ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΡΕΣΤΑ (Παπαρσένη),τιμά τον ήρωα της επανάστασης του 1821,διαφυλάττει την παράδοση και μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές την ιστορία μας.


Μας επισκέφθηκαν 100 περίπου μαθητές του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου.Ασχολήθηκαν με την Ιστορία και Λαογραφία του Κρανιδίου.
θαυμάσαμε το παραδοσιακό Κρανίδι με τα στενάκια του και τις ομορφιές του.

Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς
Μίλκα Ελένη,Μπιμπλιτζή θωμαή,Λουκάκη Μάνο.

Ευχαριστούμε την Λυκειάρχη κ. Στογιάννου Ελένη για την συνεργασία μαζί μας και την προώθηση της παράδοσης μας.Της ευχόμαστε καλή θητεία στην νέα θέση της .