Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Κινητοποίηση Αγροτών - Κτηνοτρόφων από όλη την Ερμιονίδα

Ενημέρωση απο  villadidimo.brodimas 
Πριν λίγο με ενημέρωσαν ότι στο Λουκαϊτι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση Αγροτών – Κτηνοτρόφων από όλη της Ερμιονίδα.
Θέμα ήταν η συμμετοχή τους στον αγώνα των υπολοίπων αγροτών που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.
Ορίστηκε συντονιστική επιτροπή, δεν μου είπαν ονόματα, αλλά καλούν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε συγκέντρωση με τα μηχανήματά τους αύριο 10.30 το πρωϊ στον Σταυρό Διδύμων - Λουκαϊτίου.


Να διευκρινίσω ότι οι Σταυροί σε αυτή την περιοχή είναι 2.
Ενας ο Σταυρός των Φούρνων, είναι η διασταύρωση του δρόμου που φεύγει από τα Δίδυμα με τον νέο της παράκαμψης, υπάρχει και ένα προσκυνητάρι εκεί.
Ο άλλος είναι στην διασταύρωση του παλιού δρόμου Διδύμων – Λουκαϊτίου με την Παράκαμψη. Διαφορετικά, όταν πάει κάποιος προς Πελεή, περνά τα Σφαγεία, η διασταύρωση προς Λουκαϊτι.

Τι να κάνουμε με την καλλιεργήσιμη γη και τις καλλιέργειες;

Του Βασίλη Γκάτσου
Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ορισμένες ασάφειες της έννοιας της αειφορίας. Αειφορία δεν σημαίνει να αφήσουμε τη φύση στους δικούς της ρυθμούς και εμείς να παίρνουμε τόσους καρπούς, ώστε να μπορούμε να τους παίρνουμε κάθε χρόνο. Σημαίνει να καλλιεργούμε τη γη με μεθόδους που να παίρνουμε κάθε χρόνο ό,τι έχουμε ανάγκη, διατηρώντας τη ικανότητα της γης να μας δίνει τα ίδια κάθε χρόνο. Η έννοια της αειφορίας είναι ανθρωποκεντρική.

Στην Ερμιονίδα είναι φανερό ότι τα διαθέσιμα υπόγεια νερά, αν διατηρούνται συνέχεια στην ποιότητα του καλού πόσιμου νερού, επαρκούν μόνο για τις χρήσεις οικισμών, εξοχικών και τουριστικών μονάδων. Για να έχουμε αειφορία νερού πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ποτιστικές καλλιέργειες σχεδόν παντελώς. Κοινώς να μην έχουμε να φάμε.
Όμως η καλλιεργήσιμη γη είναι για να καλλιεργείται, το πώς έχει από αρχαιοτάτων χρόνων διατυπωθεί εκ της εμπειρίας και των παθημάτων:

1. Με κλιμακωτές πεζούλες στα επικλινή εδάφη ακόμη και όταν έχουν ελαφριά κλίση. Έτσι συντηρείται το πολυτιμότατο έδαφος, συγκρατεί η πεζούλα περισσότερο νερό, εμποδίζει την απότομη ροή που ξεπλένει το γόνιμο χώμα. Με κάθετες κλιμακωτές πεζούλες όπου έχουμε ροή ρεμάτων. Αυτή η τακτική έγινε νόμος από τα προμυκηναϊκά χρόνια. Με πεζούλες καλλιεργείς και βουνά.

2. Με γραμμικές ζώνες καλαμιών, φραγκοσυκιών, φυσικής βλάστησης, όπου χρειάζεται.

3. Τεχνικές που να συγκρατούν τις φερτές ύλες που έρχονται από τα δάση με τις βροχές μέσα στα καλλιεργήσιμα κτήματα. Σε αυτό συντελούν οι πεζούλες, οι γραμμικές ζώνες βλάστησης, αλλά και τεχνικά έργα που θα σπρώξουν και εγκλωβίσουν τα νερά μέσα στα κτήματα (ας θυμηθούμε τα περιμετρικά αναχώματα στα αμπέλια του Κάμπου Ερμιόνης και το "δέσιμο" του νερού του Καταφυκιού, ώστε να τα πλημμυρίζει.).

4. Καταπολέμηση παρασίτων αλλά με τρόπο που να μην επηρεάζει την ανάπτυξη ωφελίμων για τις καλλιέργειες μικροοργανισμών, πουλιών και ιδιαίτερα μελισσών.

Μαρία Ευθυμίου Διαλέξεις Παγκόσμιας Ιστορίας

Η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Δ. Ευθυμίου διδάσκει αφιλοκερδώς Παγκόσμια ιστορία σε διάφορους δήμους της χώρας. 
Θα ήταν τιμή για την Ερμιονίδα,  αν ο δικός μας δήμος  έπαιρνε  την πρωτοβουλία να την προσκαλέσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη).
Εμείς  προτείνουμε αυτό το κρύο Σαββατοκύριακο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο,  για να μάθουμε  Ιστορία.

Στο πρώτο video επιλέξαμε μια παρουσίασή της.
Στο δεύτερο video διαλέξεις της απο τη   Δημοτική Βιβλιοθήκη Περιστερίου

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης
 


Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του























Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυραική 24 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 7μμ στο κτἰριο Συγγρού στην Ερμιόνη και υποδέχεται με μουσική και τραγούδι την νέα χρονια.
Η παρουσία σας θα είναι χαρά και τιμή για μας.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Σπιτικό φαγητό για όλους με 2,70 ευρώ από 14 Δήμους!

Φρεσκομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό καθημερινά, με 2,70€; Γίνεται, σε 14 διευθύνσεις αθηναϊκών δήμων που προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους να χορτάσουν οικονομικά.
Παρακάτω, θα βρείτε όλες τις διευθύνσεις και τα σημεία διανομής του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού, μαζί με τις ώρες λειτουργίας, για να βρείτε την πιο κοντινή στο σπίτι ή την εργασία σας και να απολαύσετε κι εσείς σπιτικό φαγητό.
*Δήμος Αμαρουσίου
Πού: Πλατεία Εργατικών Κατοικιών (κοντά στο ΚΕΠ), τηλ: 2109517740
Ώρες 12.00-16.00

*Δήμος Αλίμου
Πού: Λεωφόρος Ιωνίας 96, τηλ: 213 2008044
Ώρες: 11:30 – 15:30

*Δήμος Ηλιούπολης
Πού: Μνησικλέους και Ύδρας, τηλ: 210 9970009
Ώρες: 11:30 – 15:30

*Δήμος Νέας Σμύρνης
Πού: Αρτάκης 34 & Εθνικής Στέγης, τηλ: 213 2025937
Ώρες: 12:00 – 16:00

*Υμηττός

Θάνατος 49χρονου στο νοσοκομείο Ναυπλίου από τον ιό της γρίπης

 Ο πρώτος θάνατος από την εποχική γρίπη στο Ναύπλιο καταγράφηκε χθες το πρωί καθώς κατέληξε 49χρονος άνδρας που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης.
Ο άτυχος άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες νόσησε από το στέλεχος του ιού και τελικά  έχασε τη μάχη για τη ζωή.
Συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ακόμα δύο ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την γρίπη.
Εκείνο που πραγματικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση ειναι πως η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έχει εκδώσει καμία οδηγία ή ενημέρωση για το περιστατικό, ενώ σήμερα που επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο δεν είδαμε να έχουν παρθεί μέτρα προφύλαξης ούτε για το προσωπικό, αλλά ούτε και για τους επισκέπτες ή τους άλλους ασθενείς, ενώ μητέρες με μικρά παιδιά επισκέπτονταν τους χώρους του νοσοκομείου χωρίς καμία απολύτως προφύλαξη.  

Στο Ναύπλιο το 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πελοποννήσου

Στο Ναύπλιο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 έως τις 31 Ιανουαρίου το 1ο φεστιβάλ κιθάρας Πελοποννήσου.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ωδείο Ναυπλίου, με την συμπαράσταση του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, έχει ο διεθνούς φήμης Έλληνας σολίστ και καθηγητής κλασικής κιθάρας, Μιχάλης Σουρβίνος, επίσημος προσκεκλημένος είναι ο μεγάλος δάσκαλος της κιθάρας Βαγγέλης Μπουντούνης, ενώ θα συμμετέχουν 25

Ανοιχτό Θέατρο Άστρους


















Όμορφο! Δικαιούμαστε στην Ερμιόνη ένα παρόμοιο.
Τι λέτε κύριε Πρόεδρε,  κύριε Δήμαρχε;

Πρ.Ε.Π.Ερμιόνης

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο για τους συγγραφείς της Αργολίδας «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής»

Βιβλιοθήκη Ανθός



Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους Ναυπλίου, Άργους, Επιδαύρου, Κρανιδίου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Harvard και άλλους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς της Αργολίδας προχωρεί καινοτομικά και ξεκλειδώνει τον τόπο των ικανοτήτων και ενδιαφερόντων των Αργολιδέων.
Με επίκεντρο τη συν-γραφή και τίτλο «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής», δημιουργεί ένα πολυδύναμο Συμπόσιο, που γίνεται Μάρτιο και Απρίλιο και είναι αφιερωμένο στους συγγραφείς που έχουν γεννηθεί στην Αργολίδα ή μένουν σε αυτήν. Κύριος στόχος του Συμποσίου είναι η αναζήτηση και  παρουσίαση των συγγραφέων και ποιητών της Αργολίδας. Δευτερεύων στόχος ζωτικής σημασίας, είναι η αφύπνιση της εν δυνάμει συγγραφικής δεξιότητας που ενυπάρχει στον καθένα μας και που αδημονεί να εκφραστεί στο περιβάλλον. Γιατί η συν-γραφή είναι μια πράξη απομόνωσης που επιζητά την επικοινωνία. Είναι ο μεταβατικός χώρος συνάντησης της εσωτερικής με την εξωτερική πραγματικότητα, αλλά και του εγώ με το εσύ και τον άλλον. 
Μικροί και μεγάλοι εδώ, σε όλο το νομό, θα γράφουν όλο το Μάρτιο και αρχές Απριλίου. Αυτό γίνεται σε σχολεία, σε χώρους συνάθροισης όπως τα μπαρ, η λαϊκή, ο δρόμος, η πλατεία, η αίθουσα,  σε περίεργες επιφάνειες και ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε η συν-γραφή να προχωρήσει σε νέες προσεγγίσεις ομαδικής αλληλεπιδραστικής δημιουργικής έκφρασης. Είναι αυτές που μας αναπτύσσουν την συντροφικότητα, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση, την συμπόρευση, την επικοινωνία, την πολιτειότητα μέσα από την απόλαυση της συν-γραφής.

Τι να κάνουμε με τη θάλασσα;

Του Βασίλη Γκάτσου
Οι Μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στις Ελληνικές θάλασσες παράγουν περί τους 120000 τόνους και εξάγουν το 80% της παραγωγής τους. Η παραγωγή αυτή γίνεται σε περίπου 20000 στρέμματα θαλάσσης. Στην Ελληνική αγορά η μέση τιμή των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας είναι τα 8 ευρώ. Ο κλάδος προετοιμάζεται για διπλασιασμό της παραγωγής και των εξαγωγών μέχρι το 2030, οπότε τα ιχθυοτροφεία θα καλύπτουν έκταση 40000 στρεμμάτων, δηλαδή μια έκταση λίγο μικρότερη από την Ύδρα. Ήδη οι εξαγωγές τους φέρνουν περισσότερο χρήμα από την συνολική παραγωγή λαδιού της χώρας μας και το 2030 θα φέρνουν πάνω από διπλάσιο. Για να βγει αυτή η παραγωγή λαδιού έχουμε 95000000 στρέμματα ελαιώνων και για να διπλασιαστεί αυτή η παραγωγή πρέπει να διπλασιαστεί (!) σχεδόν η έκταση καλλιέργειας. Ως εκ τούτου η Ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένα "εργοστάσιο θαλάσσης" με την έννοια ότι σε πολύ μικρή έκταση αναπτύσσει δραστηριότητα μεγάλης αξίας.
Ψάρι στην Ευρώπη δεν υπάρχει και οι βόρειες χώρες παράγουν κυρίως με ιχθυοκαλλιέργεια. Και έχει μεγάλη πλάκα να βλέπεις στο Σούπερ Μάρκετ να αγοράζουν οι Νεοέλληνες φιλέτο σολομού και μπακαλιάρο βορείων ιχθυοτροφείων και να μη παίρνουν ελληνικές τσιπούρες και λαβράκια γιατί είναι .... ιχθυοκαλλιέργειας!
Άρα η ιχθυοκαλλιέργεια στη χώρα μας έχει μέλλον (μη ξεχνάμε και την τεχνογνωσία που αναπτύσσει τόσο για το ψάρι όσο και για την βιολογία και ιατρική του, και φυσικά για τον εξοπλισμό, το marketing κ.λ.π.) αλλά και δυνατότητες που δεν τις έχει

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Αποχαιρετισμός στον Μάκη Νάκο


Ένας γλυκός άνθρωπος, ο Μάκης ο  Νάκος δεν είναι πια κοντά μας.
Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα.

Μας άφησε παρακαταθήκη τις αφηγήσεις του "ώς εμπόδιον της λησμονιάς" όπως έγραφε στις κάρτες των νεανικών του χρόνων, με τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία της  αγαπημένη του Ερμιόνης,  για  την περίοδο  1940-1946  που αναδημοσιεύσαμε.
Ευχαριστούμε Μάκη για την αγάπη και την ζεστασιά που έδειχνες στην κοινή μας πατρίδα.
Καλό σου ταξίδι.

                Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Η κηδεία του θα γίνει αύριο ώρα 3.00 μ.μ. στο νεκροταφείο της  Νέας Σμύρνης.

 Οι πολύτιμες αφηγήσεις του:

Δάρδιζα Ερμιονίδας: Τους απείλησαν με τσεκούρι και τους πήραν 4.500 ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για την εξιχνίαση της ληστείας που έγινε το βράδυ 18 προς 19 Ιανουαρίου στην Δάρδιζα Ερμιονίδας από 6 άγνωστους δράστες, που απείλησαν ζευγάρι με τσεκούρι μέσα στο σπίτι τους.
Οι δράστες που φορούσαν κουκούλες και γάντια, παραβίασαν την πόρτα σπιτιού, όπου διαμένουν ένας 62χρονος με την 47χρονη σύζυγό του. Κρατώντας εκτός από τσεκούρι και λοστούς, λήστεψαν το ζευγάρι παίρνοντάς τους 4.500 ευρώ που είχαν στο σπίτι ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Κυψέλη συλλέγει το μέλι χωρίς να ενοχλούνται οι μέλισσες!



Δύο μελισσοκόμοι από την Αυστραλία, ο Stuart και ο γιος του Cedar Anderson, ανακάλυψαν μια συσκευή που επιτρέπει την αυτόματη εξαγωγή του μελιού από τις κυψέλες χωρίς να ενοχληθούν οι μέλισσες.

Η εφεύρεση επιτρέπει στους μελισσοκόμους να συλλέγουν το μέλι από τις κυψέλες τους εύκολα και γρήγορα αφήνοντας τις μέλισσες στην ησυχία τους!

Η πανέξυπνη αυτή εφεύρεση λειτουργεί παρέχοντας στις μέλισσες

"Summit Runners Ερμιονίδας" πρόσκληση


Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Εισήγηση του Βουλευτή κ. Γιάννη Ανδριανού στη συζήτηση για το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας θαλάσσιας συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν


Δελτίο τύπου
Ναύπλιο, 20 Ιανουαρίου 2016

Ανδριανός στη Βουλή: Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και μιλάμε για σύγχρονους ήρωες που πρέπει καθημερινά και ουσιαστικά να τους αποδεικνύουμε την εμπιστοσύνη, την αναγνώριση και την έμπρακτη στήριξη στο καθήκον που επιτελούν.  Η πολιτεία να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και στον τομέα της ναυτιλίας, χαράζοντας  θεσμικό πλαίσιο, χωρίς γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια.

Όσα η Καρδιά μου στην Καταιγίδα

Η ομάδα bijoux de kant παρουσιάζει στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν το νέο έργο του Άκη Δήμου «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα», εμπνευσμένο από την εμβληματική νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη «Πρώτη Αγάπη» (1919). 
Μια  ποιητική παράσταση, σας την προτείνουμε.
Παραστάσεις
14 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15 & Κυριακή στις 19.00
 

Μέτων ο Αθηναίος



 Μέτων ήταν Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος, γεωμέτρης και μηχανικός ο οποίος έζησε στην Αθήνα τον 5ο π.Χ. αιώνα. Είναι ο πιό γνωστός για τους υπολογισμούς που αφορούν τον επώνυμο Μετωνικό κύκλο που εισήγαγε το 432 π.Χ.το σεληνιακό Αττικό ημερολόγιο.
Το ημερολόγιο του Μέτων υποθέτει ότι 19 ηλιακά έτη είναι ίση με 235 σεληνιακούς μήνες, η οποία, με τη σειρά του ισούται με 6940 ημέρες.
Το σύστημα αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς που έκαναν ο Μέτων χρησιμοποιώντας τις δικές του παρατηρήσεις του θερινού ηλιοστασίου στο 432 π.Χ., και μια παρατήρηση του Αρίσταρχου 152 χρόνια αργότερα.
Οι παρατηρήσεις του Μέτων έγιναν σε συνεργασία με τον Ευκτήμων για τους οποίους τίποτε άλλο δεν είναι γνωστό.

Ο Έλληνας αστρονόμος Κάλλιπος συνέχισε το έργο του Μέτων, προτείνοντας τον Καλλίπου κύκλο.
Ο Καλλίπου κύκλος έχει 76 χρόνια καιρό - περίπου 4 φορές

Αφρισμένοι δρόμοι


Του συμπατριώτη και φίλου Λάζαρου Κουτούβαλη.
Ένα συνεχές πενταετές ταξίδι με το S/T Hydroussa του Εμπειρίκου. Καλά διαβάσατε, συνεχές πενταετές, και το μόνον της ζωής του μπάρκο.
Η πραγματική ζωή των ναυτικών μας που η μετακατοχική και μετεμφυλιακή φτώχεια έσπρωξε στα καράβια τη δεκαετία του '50.
Κι αν ο Καββαδίας είχε τη θάλασσα για στεριά, αν το λιμάνι ήταν για να φεύγει στη σιγουριά της, μακρυά από τις φουρτούνες της στεριάς, ο Λάζαρος με την ειλικρίνεια της γραφή του και το λεπτό Ερμιονίτικο πηγαίο χιούμορ διατυπώνει την πικρή πικρή αλήθεια: Η θάλασσα δεν είναι για τους ανθρώπους.
Εξαιρετικό, θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία της φωτογραφίας.

Β. Γκάτσος

ΜΑΝΙΩΔΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ




ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Μόλις με αντίκρυσε η μητέρα μου να επιστρέφω κατά το μεσημέρι με μια τεράστια χάρτινη τσάντα στο χέρι, και, ρωτώντάς με, ''Τι έχει μέσα;'', τής απάντησα ένα βιβλίο μιας λησμονημένης λογοτέχνιδας γεννημένης περίπου έναν αιώνα πριν και πεθαμένης κοντά δεκαπέντε χρόνια τώρα, ένα βιβλίο που, καθώς δεν υπήρχε πουθενά σ' όλη την Ελλάδα παρά μόνο σ' ένα Μέγα Παλαιοβιβλιοπωλείο στη Γλυφάδα, πήρα το Α2 - ήταν ευκαιρία για μια βόλτα πρωινή στη λιακάδα-, για να πάω να το πάρω, και το τράμ και το μετρό για να γυρίσω πίσω - έκανε : '' Ιιιιιιιιιιιι!!!!!! Πάλι βιβλίο;;;;;;'', και σωριάστηκε λιπόθυμη μπροστά στο τεφάλ με τις φρεσκοψημένες πανσέτες.

ΑΚΟΠΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
΄Ακοπο, σα να βγήκε μόλις απ' το τυπογραφείο, έφτασε σήμερα απ' τη Θεσσαλονίκη εκείνο το καλαίσθητα τυπωμένο γυναικείο μυθιστόρημα του 1965, με αφιέρωση της συγγραφέως στην πρώτη σελίδα :''Xάρισμα στον πνευματικόν άνθρωπο Χρήστο Ντάλια''. Αλλά εσείς, κύριε Χρήστε Ντάλια, τι σόι πνευματικός άνθρωπος ήσασταν που δεν καταδεχτήκατε καν, πριν το σκοτώσετε στον παλαιοβιβλιοπώλη, ούτε να κόψετε τις σελίδες του βιβλίου της γυναίκας, ρίχνοντας, έστω και μια ματιά, σε πιπεράτες σελίδες γυναικείας πεζογραφίας; : '' Ο άντρας της καθόταν στο σκαμνί της τουαλέττας. Φορούσε σατέν κομπιναιζόν μαύρη κοντή και μαύρες μεταξωτές κάλτσες. Αρωματισμένος και βαμένος. Μόλις τον είδε έκανε μια κίνηση έκπληξης κι ύστερα έβαλε τα γέλοια για τη μασκαράτα. Κάτι γέλοια υστερικά που τέλειωσαν σε δάκρυα.... Σαν αποξεχάστηκε το επεισόδιο εκείνο ήρθαν άλλα χειρότερα. ΄Ολο και πιο συχνά ερχόταν πιομένος στο σπίτι - έτσι δικαιολογιόταν τουλάχιστο- με παράξενα φερσίματα, με μικρομπιχλιμπίδια γυναικεία απάνω του και πάντα μυρουδάτος. Απαιτούσε να τον παρακολουθή στο ντύσιμό του, της έκανε πρόστυχες χειρονομίες, της ζητούσε πράγματα ακατονόμαστα κι εκείνη με τα χέρια μπλεγμένα στην καρδιά της, σα για να υπερασπίση την αγνότητα του στήθους της, τον εκλιπαρούσε να σταματήση. ''Δε μπορώ. Δε μπορώ. Μη μου ζητάς τέτοια πράγματα...''.

ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ