Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ήρα Φραγκόυλη- Βελλέ: Πριν από 100 χρόνια ναύτες ερμιονίτες ζουν μεγάλες ιστορικές στιγμές

                            Πριν από 100 χρόνια.

Ναύτες ερμιονίτες ζουν μεγάλες ιστορικές στιγμές

Τραυματικό γεγονός  ήταν η εκστρατεία του πεζικού μας στρατού στη Μικρά Ασία, στην οποία και η Ερμιόνη μας πρόσφερε το δικό της φόρο αίματος, τέσσερες νεκρούς.

 ‘Όμως εκτός από τους στρατιώτες που μετείχαν στις επιχειρήσεις από ξηρά  πολλοί ερμιονίτες, πατεράδες και παππούδες μας, υπηρέτησαν ως ναύτες στο πολεμικό ναυτικό και έζησαν και αυτοί σημαντικές ιστορικές στιγμές. Τα πρώτα νικηφόρα χρόνια (1918-1921) αλληλογραφούσαν με τους οικείους τους έστελναν φωτογραφίες τους  και ευχετήριες κάρτες. Πολλές από αυτές διαφυλάχτηκαν και θεωρούνται, νομίζω, ύστερα από 100 χρόνια,  τεκμήρια της τοπικής μας ιστορίας.

 Απ’ ό,τι έχω στη διάθεσή μου, ερμιονίτες ναύτες υπηρέτησαν στα πλοία:

Θωρηκτόν  «Αβέρωφ»  ( από το όνομα του εθνικού ευεργέτη που το χρηματοδότησε)

Θωρηκτόν «Κιλκίς»  ( προς τιμήν της μακεδονικής πόλης που μόλις είχε απελευθερωθεί)

Καταδρομικόν « Ελλη» ( προς τιμήν της ένδοξης ναυμαχίας ,4 Νοε.1912)

Ας  ταξιδεύσουμε μαζί τους  στα κύματα της Ιστορίας.

       Το τέλος του τυράννου

Το 1918 τελειώνει ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος .Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό των νικητών ( με τις δυνάμεις της Αντάντ)   γεμάτη αισιοδοξία και ελπίδες ότι θα ανακτήσει από την ηττημένη Τουρκία τις σκλαβωμένες προαιώνιες  κοιτίδες του ελληνισμού.


Ο Απόστολος Φραγκούλης, ναύτης  στο καταδρομικό « Έλλη» στέλλει στον αδελφό του, επίσης ναύτη Γιωργάκη,  ευχόμενος  «καλήν άφεσιν, Απρίλης 1919» μια κάρτα χαρακτηριστική της εποχής:  «Το τέλος του τυράννου» ( δηλ της Τουρκίας) . Επάνω δεξιά η μορφή του  ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, ενώ μια γυναικεία μορφή  με το σπαθί εικονίζει την ελευθερία. Υποθέτω ότι η κάρτα εκδόθηκε με το τέλος των βαλκανικών πολέμων, τιμώντας τις  επιτυχίες του στόλου μας και κυκλοφορούσε  ευρέως στο ναυτικό μας.

             Μούδρος 1918-19

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ»ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ

Με τρείς ακόμα έκτακτες παραστάσεις συμπληρώνει για φέτος το καλοκαίρι ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας την παρουσίαση της νέας του παραγωγής «Ο Πειρασμός», σε διασκευή της ομώνυμης κωμωδίας του Γρηγόρη Ξενόπουλου, στο Πολυχώρο πολιτισμού ΑRTίκι στο Κρανίδι.

Μετά τη θερμή υποδοχή του κοινού τον περασμένο Ιούνιο, οι τρείς φθινοπωρινές έκτακτες παραστάσεις εντάσσονται ως μετα-φεστιβαλικές στο 9ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Παραστάσεις: Σάββατο 10, Κυριακή 11, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα: 20.30

Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, Κρανίδι

Τιμή Εισιτηρίου 8€ / Mαθητικό-Φοιτητικό 3€

Τηλέφωνο κρατήσεων: 698 698 2224

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ- ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

 


Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κρανιδίου.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)Κρανιδίου (Παράρτημα του ΣΔΕ Ναυπλίου) είναι Δημόσιο Σχολείοστεγάζεται στο Γυμνάσιο Κρανιδίου και λειτουργεί το απόγευμα. Απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών (απόφοιτους Δημοτικού Σχολείου ή όσους δεν έχουν ολοκληρώσει το Γυμνάσιο) και παρέχει απολυτήριο Γυμνασίου δωρεάν, μετά από διετή φοίτηση. Οι απόφοιτοι μπορούν κατόπιν να συνεχίσουν τις σπουδές τουςστο Λύκειο, καθώς και στο Πανεπιστήμιο εάν το επιθυμούν.


Για όσους είναι διστακτικοί ως προς την εγγραφή τους ή θεωρούν πως στην ηλικία τους δεν υπάρχει πια περιθώριο για εκπαίδευση, απαντάμε πως όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας, έχουμε δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση η οποία θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα.

 

Η φιλοσοφία του ΣΔΕ αποβλέπει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης, με στόχο τη συνολική ανάπτυξη των
εκπαιδευομένων, την πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και
πολιτισμικό γίγνεσθαι, καθώς και την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στο χώρο της
εργασίας.

Η εκπαίδευση στο ΣΔΕ αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους εκπαιδευόμενους εφόσον οργανώνεται γύρω από ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδώντο οποίο διαμορφώνεται με βάσητην κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευόμενοι σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις εμπειρίες τους με στόχο την απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά και την κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων(μαθαίνω πώς να μαθαίνω, συνεργασία, επικοινωνία, κλπ.)

Τα μαθήματα που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος είναι τα εξής:

1. Ελληνική Γλώσσα
2. Μαθηματικά
3. Πληροφορική
4. Αγγλικά
5. Κοινωνική Εκπαίδευση
6. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
7. Πολιτισμική-Αισθητική Αγωγή
8. Στοιχεία Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών

Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να διεκπεραιώσουν μια ερευνητική-διαθεματικήεργασία (project), συνεργαζόμενοι σε ομάδες πάνω σε θέματα που τους ενδιαφέρουν και επιλέγονταισυλλογικά. 

Τέλος, με τη βοήθεια Συμβούλου Ψυχολόγου και Συμβούλου Σταδιοδρομίας οι εκπαιδευόμενοι υποστηρίζονται και προετοιμάζονται για μια καλύτερη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα.

 

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνται, επίσης εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις κλπ. καθώς και ομιλίες από ειδικούς πάνω σε θέματα που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευόμενους του σχολείου μας.


Το ΣΔΕ Κρανιδίου στεγάζεται στο Γυμνάσιο Κρανιδίου. 

 

Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει και συνεχίζονται όλο τον Σεπτέμβριο (18.00–20:00). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στα τηλέφωνα:2754029390, 6971566617, 6972697384, στο e-mailsdenafpl@sch.gr Η kranidiou.sde@gmail.com και στο fbσδε Ναυπλίου παράρτημα Κρανιδίου.

 Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς μας!

Η γνώση ανήκει σε όλους, η μόρφωση δεν έχει ηλικία! Όλοι αξίζουμε μια Δεύτερη Ευκαιρία!

 

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Εκατό χρόνια εκπαίδευσης στην Ερμιονίδα (1829-1929)


Της Βιβής Σκούρτη 

Ο Γιάννης Σπετσιώτης αποτελεί σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο για τον τόπο μας. Μας έχει συνηθίσει σε δημοσιεύματα και εκδόσεις σημαντικών βιβλίων-ερευνών, άρθρων, σ’ ένα πολύμορφο εν γένει συγγραφικό έργο.

Η συγγραφική κατάθεση του Γιάννη  και η βιβλιοπαραγωγή είναι ενδιαφέρουσα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Ο συγγραφικός του κόσμος παραμένει σταθερός σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Η βάσανός του για την έρευνα και την έκφραση έχει κατατεθεί εδώ και χρόνια σε μια πλούσια βιβλιογραφία.

Σε ό,τι επεξεργάζεται, με ό,τι θέμα καταπιάνεται πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα την οποία και καταθέτει στα πονήματά του. Ιστορικά διαμάντια, με προσανατολισμό τον πολιτισμό για μια νέα κοινωνία στηριγμένη στις διαχρονικές αξίες του ανθρώπου και του πολιτισμού, δύο πράγματα που υπηρέτησε και υπηρετεί στην επαγγελματική και εν γένει στη ζωή του.

Ο Γιάννης δεν ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε, πάντα γυρνά σε αυτόν με νοσταλγική διάθεση συγκινεί και αφυπνίζει. Λεπτές φέτες Ερμιονίτικης ζωής με πληθώρα προσώπων, παρόντων και απόντων, με παραστατικότητα, με το ντόπιο ιδίωμα, τη ντοπιολαλιά που βάζει τον αναγνώστη στον κόπο να δραματοποιήσει την αφήγηση και με τη φαντασία του να μπορέσει να δει τους μορφασμούς, τα βλέμματα, τις εκφράσεις που συνοδεύουν το λόγο.

Με τη συγγραφική του φωνή προστατεύει τη γλωσσική και πολιτισμική κληρονομιά μας και ταυτόχρονα την έκφραση.

Η γλώσσα  κεντημένη με ήχους αφηγείται, διασώζει έναν ολόκληρο κόσμο που χάνεται. Λέξεις, εκφράσεις, προφορικές παραδόσεις, παροιμίες, τραγούδια, λαϊκές σοφίες, νανουρίσματα, συνήθειες, αλλά και ήθος και αξίες ενός κόσμου, προσφέροντας με τον τρόπο του αναγνωστική ευφορία.

Διαβάζουμε και παίρνουμε βαθιές ανάσες, χαμογελάμε και κάποτε αναστενάζουμε. 

Με τη γραφή του, που χρειάζεται βούληση, γνώση και τόλμη, υποστηρίζει και διαφυλάσσει τη μνήμη, την προφορική παράδοση, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας.

Ο Γιάννης κατέχει τη δεξιότητα της γραφής που απορρέει και από την ιδιότητά του, αλλά και από το πάθος του, πιστεύει στις συνεργασίες και ενώνει τις συγγραφικές δυνατότητές του με εκείνες της Τζένης Ντεστάκου∙ έτσι οι δυο τους γράφουν, ερευνούν και εξερευνούν το παρελθόν, ταξινομούν, συνομιλούν με την ιστορία της πατρίδας.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του παραδοσιακού λιθόστρωτου στο λιμάνι της Ύδρας

 Εμείς σταμπωτά ξανά και ξανά ..


Πηγή
Τις εργασίες για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Ύδρας, χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους η Περιφέρεια Αττικής με το ποσό των 100.000 ευρώ. 

Τη σύμβαση του σχετικού έργου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας Γ.
Μπελεγρής, παρουσία του Δημάρχου Ύδρας  Γ. Κουκουδάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και της Δ/ντριας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Μ. Μίσκας. 

Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση των φθορών λόγω καθιζήσεων της λιθόστρωτης επιφάνειας της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Ύδρας, με τη χρήση νέων υδραίικων λίθων και την προσαρμογή των διαστάσεων τους στους παλαιούς υφιστάμενους, χωρίς να προκληθεί οποιαδήποτε αλλοίωση της υφιστάμενης μορφής τους. Επιπλέον, θα ανακατασκευασθεί το υπόστρωμα (σωληνώσεις φρεατίων και λοιπά τεχνικά έργα απορροής ομβρίων) κατά μήκος του μετώπου του λιμένα. 

Συνοπτικά, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν αφορούν σε:

-Καθαίρεση πλακοστρώσεων και επανατοποθέτηση αυτών μετά από την αποτύπωσή τους με τη μέθοδο της ορθοφωτογράφησης
-Κατασκευή λιθόστρωτων
-Τοποθέτηση σωλήνων
-Κατασκευή τεχνικών και φρεατίων

Βιβή Σκούρτη : ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»Η βιβλιοθήκη αποτελεί  δημόσια δομή πολιτισμού, χώρο ανάγνωσης, μελέτης, ανατροφοδότησης, πληροφόρησης, πρόσβασης στην πληροφορία. Αποτελεί επίσης σημείο πρόσβασης ελεύθερης, ισότιμης, ανεμπόδιστης όχι μόνο για το βιβλίο αλλά και για το ευρύτερο πολιτιστικό προϊόν.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, διοργανώνεται από την ΕΒΕ (Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας) και υλοποιείται κάθε καλοκαίρι χάρη στην αγαστή συνεργασία της με το ΕΚΠΑ (Εργαστήρι Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης).

Συνεχίστηκε λοιπόν εφέτος, μετά από διάλλειμα δύο χρόνων, στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας. Πρόκειται για μια δράση της ΕΒΕ -όπως προ είπαμε-, όπου χρόνια τώρα συμμετείχε και η δική μας βιβλιοθήκη με τη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών, που σκοπό έχει να φέρει νεαρούς αναγνώστες στις κατά τόπους Βιβλιοθήκες της χώρας μας, με άξονα πάντα την ανάγνωση και το βιβλίο.Το κεντρικό σύνθημα για το 2022 ήταν : 
«Διαδρομές ανάγνωσης… άκουσε, δες, μάθε, γέλα».

Βασικό βιβλίο αφόρμισης για τα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν ήταν το πολυσυζητημένο βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου με τίτλο: «Τα ψηλά βουνά». Όσοι το έχουν διαβάσει γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα κείμενο λογοτεχνικό, παιδαγωγικό, επίκαιρο πάντα και ζωντανό.

Οι δράσεις συνδέονταν με ένα κεφάλαιο-απόσπασμα του βιβλίου και οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο της Βιβλιοθήκης μας ήσαν βασισμένες σε αυτό με λογοτεχνικές, μουσικές, ποιητικές, εικαστικές διαδρομές και παιχνίδια.Η ανταπόκριση των παιδιών κάθε ηλικίας ντόπιων και επισκεπτών, που συνοδεύονταν από τους γονείς τους ήταν πολύ μεγάλη, δείγμα της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει για παρόμοιες δραστηριότητες στον τόπο μας.

Μια διαδρομή προς τη Βιβλιοθήκη, στο χώρο του βιβλίου και της γνώσης γεμάτη γέλιο, χαρά, παιχνίδι, επικοινωνία. 

Υλοποιήθηκαν  10 δράσεις που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Πέμπτη 1 Αυγούστου, από τους παρακάτω εθελοντές: Μιρέλα Ζωγράφου-Στελίνα Σπηλιωτοπούλου, Βιβή Σκούρτη 2ηκαι 5η δράση, Μαντζαβίνου Αγγελική, Κατερίνα Κίτσι, Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Μαντώ Βελλέ, Γιώργο Αλεξάκο-Ζωή Ασβεστοπούλου, Βίτσα Σκούρτη-Δαγρέ-Αγγελική Μπουγιατιώτη, Βενετία Κωστελένου-Μαρία Δέδε.

Μαζί με αυτούς αρωγοί στην προσπάθεια οι: Ελένη Βλάσση-Κούστα, Βίτσα Σκούρτη, Στέλλα Κουτάντε-Μενεξή με την κόρη της, καθώς και η υπάλληλος της Βιβλιοθήκης.

Βιβή Σκούρτη

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου: «Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει»

Το ακούσαμε κι αυτό….

 Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, ο οποίος μιλώντας για το θέμα των αμβλώσεων υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση και πως δεν υπάρχει σύλληψη μετά από βιασμό.

«Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα... Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα, πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψη», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Στις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος επέμεινε στις θέσεις του λέγοντας: «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Έχει συμμετοχή».

Με αφορμή το κήρυγμα που θα γίνει την Κυριακή σε όλους τους ναούς κατά των αμβλώσεων, ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος «αφουγκράζεται την κοινωνία», πως η άμβλωση είναι έγκλημα και πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».

Για τις περιπτώσεις που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», είπε χαρακτηριστικά

Ο Μητροπολίτης σημείωσε ακόμη, ότι η Εκκλησία είναι κατά της αντισύλληψης, αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εάν συλλάβει μια γυναίκα κινδυνεύει να πεθάνει και όχι «αν κάνουμε έρωτα μόνο για τον έρωτα».

https://www.naftemporiki.gr/story/1899961?fbclid=IwAR0rNsHZGc3jFmCavCSy0mC2mUt5rbSA8IdwI0jDrfJmUpjh6CzWcXRr8zQ