Πριν από 100 χρόνια.
Ναύτες ερμιονίτες ζουν μεγάλες ιστορικές στιγμές
Τραυματικό γεγονός ήταν η εκστρατεία του πεζικού μας στρατού στη Μικρά Ασία, στην οποία και η Ερμιόνη μας πρόσφερε το δικό της φόρο αίματος, τέσσερες νεκρούς.
‘Όμως εκτός από τους στρατιώτες που μετείχαν στις επιχειρήσεις από ξηρά πολλοί ερμιονίτες, πατεράδες και παππούδες μας, υπηρέτησαν ως ναύτες στο πολεμικό ναυτικό και έζησαν και αυτοί σημαντικές ιστορικές στιγμές. Τα πρώτα νικηφόρα χρόνια (1918-1921) αλληλογραφούσαν με τους οικείους τους έστελναν φωτογραφίες τους και ευχετήριες κάρτες. Πολλές από αυτές διαφυλάχτηκαν και θεωρούνται, νομίζω, ύστερα από 100 χρόνια, τεκμήρια της τοπικής μας ιστορίας.
Απ’ ό,τι έχω στη διάθεσή μου, ερμιονίτες ναύτες υπηρέτησαν στα πλοία:
Θωρηκτόν «Αβέρωφ» ( από το όνομα του εθνικού ευεργέτη που το χρηματοδότησε)
Θωρηκτόν «Κιλκίς» ( προς τιμήν της μακεδονικής πόλης που μόλις είχε απελευθερωθεί)
Καταδρομικόν « Ελλη» ( προς τιμήν της ένδοξης ναυμαχίας ,4 Νοε.1912)
Ας ταξιδεύσουμε μαζί τους στα κύματα της Ιστορίας.
Το τέλος του τυράννου
Το 1918 τελειώνει ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος .Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό των νικητών ( με τις δυνάμεις της Αντάντ) γεμάτη αισιοδοξία και ελπίδες ότι θα ανακτήσει από την ηττημένη Τουρκία τις σκλαβωμένες προαιώνιες κοιτίδες του ελληνισμού.
Ο Απόστολος Φραγκούλης, ναύτης στο καταδρομικό « Έλλη» στέλλει στον αδελφό του, επίσης ναύτη Γιωργάκη, ευχόμενος «καλήν άφεσιν, Απρίλης 1919» μια κάρτα χαρακτηριστική της εποχής: «Το τέλος του τυράννου» ( δηλ της Τουρκίας) . Επάνω δεξιά η μορφή του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, ενώ μια γυναικεία μορφή με το σπαθί εικονίζει την ελευθερία. Υποθέτω ότι η κάρτα εκδόθηκε με το τέλος των βαλκανικών πολέμων, τιμώντας τις επιτυχίες του στόλου μας και κυκλοφορούσε ευρέως στο ναυτικό μας.
Μούδρος 1918-19