Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Του Βασίλη Γκάτσου

Θα σταθώ στον όρο: Πατριωτική.

Ο ένας συνδυασμός ανακοίνωσε ΑΡΧΕΣ. Ο άλλος συνδυασμός τα είπε όλα με μία λέξη που πρόσθεσε. Δηλαδή, ενώ ήταν προοδευτική σύμπραξη εδώ και ένα χρόνο περίπου, κάποια γεγονότα στη χώρα και στην επαρχία μας οδήγησαν στο να αναβαθμιστεί η σύμπραξη σε Πατριωτική.

Είναι μια πολύ βαριά προσθήκη που δεν εξηγήθηκε. Η χώρα μας αποδέχτηκε και κατανόησε πλήρως την αναγκαιότητα του όρου στην Αντίσταση κατά του άξονα και στο αντιστασιακό έπος του ΕΑΜ και των άλλων οργανώσεων.

Γιατί λοιπόν πατριωτική; Κινδυνεύει από κάτι η Ερμιονίδα (κατά τα άλλα είναι από τις πλούσιες επαρχίες της χώρας, όπου τις κύριες χειρονακτικές δουλειές τις κάνουν μετανάστες) νοούμενη ως πατρίδα και η σύμπραξη αναλαμβάνει τη σωτηρία της; Να τη σώσει από ποιους και από τι; Ο άλλος συνδυασμός είναι αντιπατριωτικός; Οι μέχρι τώρα δημαρχιακές και κοινοτικές διοικήσεις έκαναν τόσο κακό στην Ερμιονίδα που χρειάζεται ένα μέτωπο, μια πατριωτική σύμπραξη για να σωθεί η μικρή μας πατρίδα; Αυτοί που θα ψηφίσουν τον άλλο συνδυασμό, ή που βλέπουν ικανούς και στους δύο συνδυασμούς είναι πατριώτες ή δεν είναι; Αυτοί που υποστήριξαν ότι αυτή η προεκλογική ένταση είναι πολυτέλεια για την Ερμιονίδα και ότι μπορούσε να κατέβει ένας ενωτικός συνδυασμός είναι πατριώτες ή όχι;

Να αποδεχθούμε, ως ένα βαθμό, την προσθήκη αλλά ας προσπαθήσουμε να την προσδιορίσουμε λίγο:

1. Να μη δεχθεί κανένας μισθό. Ούτε ο Δήμαρχος. Αφού παραιτείται από τη δημόσια επαγγελματική θέση για να προσφέρει πατριωτικό έργο δεν πρέπει να αμείβεται αλλά να δίνει τον μισθό του για τη μικρή μας πατρίδα. Να μην εναλλάσσονται κάθε τόσο οι Αντιδήμαρχοι, ώστε όλοι οι σύμβουλοι να περνάνε από αμειβόμενη θέση. Αφού δεν θα υπάρχει μισθός, ας μείνουν στις θέσεις αυτές οι ικανοί πατριώτες. Είναι μια πατριωτική στάση. Θα την περιλάβετε στο πρόγραμμα του συνδυασμού; Με μισθό δεν προσφέρει κανένας πατριωτικό έργο αλλά επαγγελματικό και αν είναι και εκλεγμένος μόνον αν το θελήσει.

2. Η χώρα είναι σε πτώχευση και για το κατάντημά της δεν υπάρχει κομμάτι Ελλάδας που να μην έχει ευθύνη, ούτε σε πολιτικό ούτε σε κοινωνικό επίπεδο. Επειδή η «προοδευτική σύμπραξη» υπονοεί τον δημοκρατικό χώρο ή να το πω αντίθετα, τον μη συντηρητικό χώρο, τίθεται και εδώ το ερώτημα: Στο πρόγραμμα του συνδυασμού θα αναφερθείτε στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ διοικητικών παραγόντων της Ερμιονίδας; Θα κάνετε πατριωτική έγκληση για να πληρώνουνε όλοι τους φόρους, να κόβουνε όλοι